Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Rollkur

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
166 válasz a témához

#1 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 10:55

Kedves angolstílusban lovagló Fórumtársak!
Nem találtam olyan topicot, ami kifejezetten ezzel a sokak által - sokszor nem is igazán tudatosan - alkalmazott lovaglási stílussal foglalkozik. Érdekelne a véleményetek róla. Rengeteg híres, és sikeresen versenyzó lovas használja pl. Anky van Grunsven, de díjugratók között is sokan feltétlen hívei.
Én egész egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ez jó lenne a lónak, lovasnak. Nem fér bele a lovaglásról, idomításról alkotot képembe, biztosan azért, mert nekem a "hagyományos" Némethy féle módszer, és Dr Rainer Klimke írásai (és lovai) tetszenek, és ők kerekperec leírták mindketten, hogy ugyanolyan káros, ha egy ló szár mögött megy, mintha a csillagokat bámulná munka közben.
Nektek tetszenek az összehuzibált, elejükre esett, sokszor mindenféle segédeszközzel szár mögött lovagolt lovak? Ti így lovagoltok? Ha igen akkor miért? Saját elhatározásból, vagy csak azért mert ezt láttátok mástól? Az edzőtök ezt javasolta? Elégedettek vagytok azígy elért eredménnyel?
Aki nem tudja miről van szó - amint meglátjátok a képeket biztos vagyok benne, hogy kiderül: láttatok már ilyet, - annak az alábbi angol linkeket ajánlom, de rengeteg mindent találhattok a neten máshol:
http://www.sustainab...llkur/index.php

Edited by mandula, 2007 május 14. - 11:12.

#2 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 11:02

Kedves angolstílusban lovagló Fórumtársak!

Nektek tetszenek az összehuzibált, elejükre esett, sokszor mindenféle segédeszközzel szár mögött lovagolt lovak? Ti így lovagoltok? Ha igen akkor miért? Saját elhatározásból, vagy csak azért mert ezt láttátok mástól?

Nem tetszik, és nem is lovagoljuk szár mögött lovainkat.
A kép amire hivatkozol azért több sebbõl vérzik! ;)

#3 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 11:05

Nagyon klassz dolog, egy igazán elasztikus ló bármilyen jármódban simán fenéken nyalintja saját magát.

#4 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 11:07

A "több sebbõl vérzés" alatt mit értesz pontosan? :rolleyes:

#5 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 11:20

Hát ez itt egy pillanat fotó, amin a lovas és ló a fenetudja mit csinál. Ha találnál egy rövid videót és közzé tennéd a linket többet láthatnánk!

#6 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 11:27

Parancsolj! Szerintem eléggé borzalmas amúgy, biztosan van ami ennél is rosszabb, de az elõadó miatt választottam ezt.

http://www.youtube.c...E...ted&search=

Az elõzõ linket nem igazán a fotó miatt raktam be, bár abból is több van azon az oldalon, hanem a részletes leírás miatt...

#7 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 12:41

kritika angolul tudóknak. De aki nem érti az írott szöveget, az is láthatja hogy mûködik ez a lónemkímélõ módszer

http://www.youtube.c...Y...ted&search=

#8 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 12:44

Parancsolj! Szerintem eléggé borzalmas amúgy, biztosan van ami ennél is rosszabb, de az elõadó miatt választottam ezt.

http://www.youtube.c...E...ted&search=

Tényleg szörnyû. Én ezt a lovaglási módot maximum a cirkuszban tudom elfogadni... persze én nem tudok lovagolni. ;)

#9 Gumilovas

Gumilovas

Halasi Vénusz

• Fórumtag
  • 2.159 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 12:52

és egy angol nyelvû ismertetõ

#10 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 14. - 12:56

Abszolúte mind1, hogy rollkúr, vagy tradícionális a pudimg próbája az evés, az elmélet próbaköve a gyakorlat és a cél szentesíti az eszközt... Ha a föladatot le tudom lovagolni, meg tudom oldani : nyertem! Siker! HA! az a föladat, hogy a ló ugorja át az 1.60-at és ne verjen, és a ló csillagvizsgáló módra megy, lógó száron, a lovas székülésben vagy bárhogy AZ dönt, ha nem ver!!! Díjlovaglásban detto! HA! külön megszabják hogy milyen tartás az elfogadott és az attól eltérést büntetik, akkor tudni kel olyan pozícióba hozni a lovat a gyakorlat idõtartamára... Egyébként...de gustibus... :rolleyes:

#11 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 14:24

Feribácsi, én nem lennék ilyen megengedõ. :D Ahogy látom, az indítóban a sustainabledressage elemzése van belinkûve, s az egy jó oldal, szerintem nem kedveli a rollkurt. Ugyan belenéztem már abba a cikkükbe is, de mivel nem akartam volna sose alkalmazni, hát csak felületesen, s gyorsan el is felejtettem. Izé... Ha ez a paci.hu/forum lovas szakmai fórum lenne, ezt a topicot bezárnák, azzal az indokkal, hogy a lovaglásban nem a nyak látványára kell menni...

#12 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 14. - 16:27

nem-nem! nem a nyak látványára és ennek igazolására, alátámasztására, bizonyítására, napnál világosabbá tételére biztosítanák a fórumot, azaz a topik létét, hogy az igazság (mely mint tuggyuk Mulder&Scully ügynökök óta!!! :D ) "odaát" van... :rolleyes: Ennek folyományaként, az igazságról mi mit sem tud6unk, mindösszesen az igazsághoz való viszonyunkat hírdetjük "igazság2-ként... (((vö.: Platon, idea-tan))) Amúgy TÉNYLEG NEM A NYAK LÁTVÁNYA, HANEM A LOVAS SZUVERENITÁSA, A LOVAGLÁSÁBAN MANIFESZTÁLÓDÓ SZUVERENITÁS a lényeg... :D

#13 Guest_Hehehe_*

Guest_Hehehe_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 14. - 21:02

Hát nem tudom. Azt hiszem nem lehet teljesen elvetni... Vannak lovak, melyek alkatilag eleve felkínálják, ez esetben nem tartom bûnnek... És nem mellékes, hogy a ló elengedtetéséhez és gimnasztikázásához is hozzásegítheti a jól képzett, segítségeket megfelelõ idõben és helyen alkalmazó lovast. Persze az nem megoldás, ha kézzel "betépi a fejét" és a sarkantyút az oldalába "vájva" küldi elõre. Ennek viszont meg is van az eredménye. Sok jó lovast láttam, jó lovakon rollkurral lovagolni. Személy szerint elegánsnak és hatékonynak találom, de persze ízlések és pofonok... Azt hiszem nem nagyobb állatkínzás, mint a lovassport önmagában. Anky zseniális lovas, méltó az eredményeire, szerintem kevesen érhetnek fel ahhoz, hogy kritizálják a módszerét. A lovai elengedettek, örömmel dolgoznak, nyoma sincs rajtuk feszességnek.

#14 horusszeme

horusszeme

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 21:13

Vannak lovak amik maguktól felkínálják? Lehet, de akkor valószínûleg azért, mert félnek a zablától. Szabadon én még csak akkor láttam lovat pár pillanatig így közlekedni, mikor éppen játszott. Huzamosabb ideig, akár pár percig sem soha, nemhogy 30-40 percen keresztül, különösen nehéz, fárasztó gyakorlatok közben. Próbálj meg a mellkasodra szorított állal Cooper tesztet lefutni, ha sikerül fogadd gratulációmat, már csak azért is, hogy milyen kecses tartásban futottál és a mosoly sem maradt le az arcodról.

#15 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 14. - 21:22

horus, láttad már Zatopeket futni?!!!!! természetesen csakis filmen, mert mán rég meghót szegín... Ne beszéljen mán senki a ló helyett, a ló nevében... Ültem már olyan lovon, amelyikre azt mondták 12-en (jé!pont 1 tucat :yeah: ), hogy SOHA nem fogja letenni a fejét és száron menni...mert annyira "csillagvizsgáló" vót... a 3. órán olyan kereken lent járt, hogy csak na... Viszont olyan lovam is volt, amék, ha csak a lógó szárat fölvetted és a csat elé fogtál 1 bõ araszt, már a "szügyébe harapott"... Igaz! ezek 1ike SE! vót Anky van díjlova, Beeerbaum ugrólova sötöbö...másoktól levedlett rissz-rossz "hobbylovak/iskolalovak" vótak...

#16 horusszeme

horusszeme

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 21:29

És akkor ezzel igazoltad is, hogy ez igy jó a lónak? Ha nem raktál volna zablát a szájába, akkor is ezt tette volna? Amugy még ha egynek jó is lenne (amit nem hiszek) onnantól kezdve mindegyiknek jó? Miért ne beszéljünk arról mi a jó a lónak? Õk nem tudnak. A jeleiket pedig kevesen értik, sõt kevesen akarják is megérteni. A futót akit említetél nem ismerem, de most már kíváncsi lettem :)

#17 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 21:30

Amúgy TÉNYLEG NEM A NYAK LÁTVÁNYA, HANEM A LOVAS SZUVERENITÁSA, A LOVAGLÁSÁBAN MANIFESZTÁLÓDÓ SZUVERENITÁS a lényeg... :D

Igazad van, Feribácsi! A LÓ SZUVERENITÁSÁT meg ottegye a rosseb! :mad:

#18 horusszeme

horusszeme

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 21:34

[quote name='feribácsi' date='2007.05.14, 22:22' post='482609']
horus, láttad már Zatopeket futni?!!!!! természetesen csakis filmen, mert mán rég meghót szegín...

Megnéztem, remek versenyzõ volt, de nem értem az összefüggésedet. A fickó elõreszegezett állal, kicsit hátradöntött fejjel fut, és gyönyörûen .... mit kell néznem még rajta? :confused:

#19 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 14. - 21:41

Hát ez az! Bûn rondán fut(ott)! Létezhetõ legszabálytalanabb, legpocsékabb stílusban... Még tán a Mecser futott ilyen szörnyen... :D Viszont szarrá vert mindenkit (Zatopek! a Mecser nem, de õ is nagy :kir: vót!)

R-go! NEM A RUHAT eszi az embert... (NEM A LÓ FEJ-NYAK, 1ÉB POZÍCIÓJA TESZI A LOVAGLÁST, HANEM A "magasabb" szempontok)

Igazad van, Feribácsi! A LÓ SZUVERENITÁSÁT meg ottegye a rosseb! :mad:

Na végre!!! Ezt is megértem! hogy vmiben 1etértünk... :rolleyes: :D :dev:

((((sárgával kéne, de én annál lovagiasabb vagyok: régen rossz lenne, ha a ló szuverenitása szabná meg a lovaglást.... :hupp: ))))

#20 horusszeme

horusszeme

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 21:43

Aha, hogy rondán futott! Na erre nem jöttem volna rá vagy ugysem mertem volna leírni. :eek: A gondolat nekem csak ott hibádzik, hogy õ nem volt belekényszerítve ebbe a "ronda" stílusba, a rollkûrben lovagolt ló viszont igen. Vagy a cél szentesíti az eszközt?

#21 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 14. - 21:57

Higgy nekem!!! A ló NINCS belekényszerítve a rollkurba...A ló ELFOGADJA AZT! Ha nem akarná elfogadni, veszettül tiltakozna, életre -halálra kûzdene ellen, mint arra vót példa vidoclippek is! az ágaskodós, össze-vissza vonaglós sötöbö lók... Azér' ha az Anky van-os klippecskén a rollkuros lóra te aszondod, KÉNYSZER alatt dolgozik...én mán el is némultam és csak GONDOLOM: De gustibus non est disputandum! :yeah: :gm:

#22 horusszeme

horusszeme

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 22:08

Kezdem azt gondolni, hogy te csak ugratsz engem....

#23 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 22:12

És ha a kényszer hatására fogadja el? :gm:

#24 dorszika

dorszika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 14. - 22:29

Meg valószinüleg neki nem okozott gerinc elváltozásokat ez a fejtartás a futás közben, mint a rollkürben lovagolt lovaknak. Mert nem nézném meg egy ilyen lonak sem a nyaki röntgenjét, ahol is a nyaki csigolyák távcsõvel nézik egymást, hogy valaha össze tartoztak. Ugyanis az egy dolog, hogy a lo száron megy az igen is még egy hobby lotol is elvárhato követelmény, de a szár mögött nem csak a szügy rohamos harapását, hanem a 2-4 es nyaki csigolyák szét csúszását eredményezi. Ezek a lovak lehet szépen néznek ki, de nem biztos, hogy tudnak mit kezdeni egy elengedett a kézböl "kirágatott" szárral ami ugye a dijlovas feladatok elég nagy pont értékét jelentik a szabad lépésben (vagy hogy forditják ezt magyarra), ahol a lo a szár engedésével nyujtja elöre a nyakát. Mert ezek a lovak nagy része akik a rollkürben vannak lovagolva nem támaszkodnak a szárra hanem menekülnek elöle, ezért viszi a függöleges mögé a fejét, holott a követelmény a függöleges. De nem vonom senki munkáját és lovastudását és elért eredményeit kérdöre, de aki igy lovagolja a lovát nem tartom igazi lovsnak. Könnyebb berántani a lo fejét és eröböl megtartani, mint egy finomabb zablához hozzá lovagolni . De evvel nincs baj, ki hogy csinálja mindaddig ming a lo egésségét nem veszélyezteti.

Edited by dorszika, 2007 május 14. - 22:33.

#25 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 6:29

Kezdem azt gondolni, hogy te csak ugratsz engem....

Dehogy! Ölég sok idõt töltöttem el lovakkal foglalkozva (professzionálisan), ahhoz, hogy "árnyaltabb" véleményem legyen, dolgokról-jelenségekrõl...

1 dolog a látvány, (rollkur) más dolog az össz6ás...

Dorszika: kicsit merev a fölfogásod...én pl hosszutávfutó voltam, a pulzusom a normálishoz képest extrém módon leesett (44-45/perc nyug. áll.) a szívem 60%-kal nagyobb az eredeti méreténél, krónikus bronhitiszem lett és mégis élek, és a munkateljesítményem sem rosszabb, mint a tök normális középértékûeké...

Amúgy semmi vész, ha elég hosszú ideig "lóközelben" maradtok, rá fogtok ti is jönni, mi a lényeg...

És elenyészik az ilyen fölületes-fölszínes szempotok szerinti inkvizítori düh, mint pl. rollkur, vagy nem rollkur...

(((((homouzion, avagy homoIuzion....Madách: Az ember tragédiája))))) :yeah: :D :kocc:

Edited by feribácsi, 2007 május 15. - 6:54.

#26 Guest_Hehehe_*

Guest_Hehehe_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 6:46

Az a jó, hogy megint olyanok okoskodnak, akik valószínüleg soha nem lovagoltak rollkurrel lovat... Azt hiszem semmirõl sem lehet úgy véleményt nyilvánítani, ha csak videón vagy képen láttad és a való életben még sohasem próbáltad. A hiedelmek ellenére ezek a lovak tökéletesen száron mennek, ha szár mögé esik, az csakis a lovas hibája. És szerintem egyik ló sem tûnik túl boldogtalannak... A gyakorlati alkalmazásról meg csak annyit, hogy 3 hónapon keresztül tanultam így lovagolni külföldön, majd hazajöttem kipróbáltam az egyesületi lovakon és csodák csodájára mûködik a tornásztató szerepe. Pl. egyik ló sokkal jobb teljesítményt nyújt ugróedzéseken, ha elõtte harminc-negyven percen keresztül "kínzom". És nem tûnik deprssziósnak, nem bújik ki a segítségek alól stb. stb. Lehet, hogy tényleg van benne valami...

#27 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 6:53

NnnA! EZ! 1 igen hasznos, praktikus hsz.! :yeah: Köszönöm, nekem sokat jelentett, gazdagabb-árnyaltabb lett a képem a dologról... :ang:

#28 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 7:07

Jézusmária!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#29 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 7:16

Lélegezz örni, lélegezz! Mondogasd: szúúúú-száááá, kifúj, beszív, kifúj, beszív. Ommmmmmmmmmm Ésatöbbi :kir:

#30 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 7:31

És még: "Nem vagyok zaklatott. Lelkemben erõ és megbocsájtás. Hisz Hehehe is, Feribá' is Isten báránykája..." :D

#31 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 7:39

Elég zsengécske tapasztalatokkal bírok még az ilyen véleményhez :) , de a linkelt Anky-s videó nézése közben nem láttam égbekiáltóan dühítõ dolgokat. Nem láttam szanaszét segédszárazott jószágot, csak a tudtommal díjlovasoknál kötelezõ nagykantárt. Nem volt végig egy pontba szögelve a ló feje, a lovas rugalmasan alkalmazkodott a ló felvett pozíciójához, a szár végig ugyanazt a kontaktust tartotta a ló szája és a lovas keze között.
Persze lehet, hogy képzetlenségem révén nem vettem észre valamit, mondjuk laikusnak láthatatlan fejlekérõ mozdulatokat - de onnantól, hogy olyan finom segítségekrõl beszélünk, amiket nem látni, már nem is lehet durva.

Vannak lovak, amik ezt a rollkur-kategóriás fejtartást ajánlják fel munkához. Gondolom, van, amelyik rossz élmények miatt zabla elõl bújva teszi, és biztos van több más ok is. A rajta ülõ ember feladata többek között az is, hogy a ló alkati adottságához mérten a lehetõ legoptimálisabb tartásba lovagolja a lovat: engedjen tarkóból, adja a hátát, satöbbi. Nálam sokkal lóértõbb, jobb lovasok ezt pontosabban, részletesebben is el tudják mondani.
Ha az adott ló ezzel a fejtartással szeret és tud pontosan, precízen dolgozni, akkor ebben fog. Lehet enyhíteni a dolgon, sok-sok munkával, de az alkati adottságokat nem lehet kinevelni, kiidomítani.

Visszakanyarodva a videóhoz. Mindig is kezdõ leszek, sosem fogom megközelíteni a profi lovasok* tudás-szintjét, sem elméletben, sem gyakorlatban. A kezdõ szemeimmel azt látom, hogy a ló szépen dolgozik, a lovas stabilan ül a helyén, és jól együttmûködnek**. Nem veszekednek, nincs szár-rángatás. Innentõl pedig teljesen mindegy, hogy milyen fejtartással megy a ló - fõleg, hogy két percet láttunk a párosból, és hangsúlyozottan tréninget. Ahol elvileg azzal kezdünk, hogy bemelegítünk, és a késõbbi átengedõségért tornáztatjuk a lovat..

Világos, hogy a tartósan így lovagolt lovak csigolyáira káros a módszer. (Itt mégegyszer megemlíteném, hogy a videóban a ló nincs kikötözve, változtatgatja a tartását, és a lovas nem akarja a szügyében tartani az orrát.)
Tehát nem fogom a lovam fejét lekötni a szügyéig, és minden szemem elé kerülõ, ilyen fejtartásba kötözött ló lovasát figyelmeztetem a hosszútávú hátránykora. :kv:

És mégegy, szerény vélemény: nem tartom szépnek ezt a (fej-test)tartást. :)

* itt Dallosékra, Viktor Fröschlre, és társaikra tessék assszociálni. :)
** Ha rosszul látom, nyugodtan javítsatok ki, mindig van mit tanulni, csak legyetek olyan kedvesek, és magyarázzátok el, mit értelmeztem helytelenül. :)

NNa, addig húztam az idõt, hogy Hehehe is írt valami hasonszõrût. :) Fránya munkahelyrõl netezés.

#32 Guest_Hehehe_*

Guest_Hehehe_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 7:43

Végre egy nem beszûkült látókörû, anyázó megjegyzés...

#33 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 7:43

Világos, hogy a tartósan így lovagolt lovak csigolyáira káros a módszer.

... és ez nem elég? :huh: :confused:

#34 Guest_Hehehe_*

Guest_Hehehe_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 7:47

Ennyi erõvel ne is lovagoljunk, mert az káros a gerincére meg a lábaira, nem? :confused:

#35 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 7:52

... és ez nem elég? :huh: :confused:

A "tartósan így lovagolt" alatt azt értem, hogy a ló akarata ellenére. Konkrétabban: eszébe nem jut ebben a tartásban haladni, de állandóan ebbe kényszerítik. Zablatépéssel, segédszárral, bárakármivel. AZ káros. De az ilyen bánásmódot a legbirkább ló sem fogja tartósan benyelni, az eredmény egy nehezen kezelhetõ, vagy kezelhetetlen hátasló - és a már általam is sokat emlegetett videón nem ezt láthatjuk. :)

#36 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 8:11

Ennyi erõvel ne is lovagoljunk, mert az káros a gerincére meg a lábaira, nem? :confused:

csatlakoznék az elõttem szólóhoz... :rolleyes: :yeah: :D

És még: "Nem vagyok zaklatott. Lelkemben erõ és megbocsájtás. Hisz Hehehe is, Feribá' is Isten báránykája..." :D

Item! "Szép állat az elefánt, ha nem bántod, õ se bánt! Vigyázz rája, ne lépj rája! Õ is Isten ÁLLATKÁJA..." :D :ang:

Jézusmária!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ITEM! sZENT jÓZSEF ..és a lorettói &mindenszentek litániája :D :ang:

Hadd álljon itt 1 rövid kis történet példabeszédül (éppeni aktualitásból kifolyólag)

Ketten le akarják futni a maratonit Prágában. Az 1. 1 idõsebb (korosabb) férfi, hosszútávfutó múlttal féltucat lefutott 3 órán belüli maratonnal...a 2. 1 zsenge hölgy (40 alatt! :D ) élete elsõjére készül...
A dilemma: frissíteni or not...

1. szereplõnk, az agg harcos, Akela, a szürke farkas: Minimálisan frissíteni, inkább csak kortyokat, fõleg öblíteni and kiköpni

2. szereplõnk, az ifjú titánnõ: Mindíg inni, amennyit csak lehet, pótolni a folyadékveszteséget etc, etc

...és lõn! Mindketten lefuták a távot, teljesítvék a penzumot, derekas középmezõny véginél... :D

Tanulság: "lehet így, lehet úgy..." ...s tán végül..."találkozunk mi még, te meg én!"

Aki tud, az tud! És hogy HOGY tud, az mán az õ 1éni titka-stílusa...A teljesítmény számít, és jelenleg még nem rendeznek "lóelégedettségi" avagy demokratikus közönségszimpátia-versenyt ((((lovaglásban)))) :D :ang:

#37 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 9:35

Örülök, hogy ennyien hozzászóltak! A véleménynyílvánításról annyit, hogy nem biztos, hogy mindent ki kell próbálni ahhoz, hogy véleményed legyen róla, ilyen pl. az öngyilkosság is. Sõt, ahogy mondják, okos ember más hibájából tanul. De amíg valaki nem ült egy olyan lovon, ami klasszikus stílusban, fokozatosan 8-10 év alatt ért fel a csúcsra, az szerintem álmodni sem tudja a különbséget. Ami a teljesítményt illeti, én is alapvetõen a hatékonyság híve vagyok, DE kiemelnék néhány dolgot: 1, Ami megkülönbözteti a lovaglást mondjuk a crossmotorozástól, az ugyebár tényleg az, hogy a ló nem önként vesz részt az olimpián, mutasson már nekem valaki egy lovat, aki ne cserélne el egy olimpiai aranyat egy sárgarépára. Tudni kell persze, hogy a lovakat erre tenyésztik, de attól még igenis élõlény. Tisztában vagyok vele, hogy a profiknál a ló munkaeszköz, amelybõl a gazdasági hatékonyság szempontjai szerint a legtöbb eredményt kell kicsikarni, ezért kapnak szuperextra takarmánykiegészítõt, medencét, és ezért használnak ilyen módszereket, amikkel a rövidebb utat választva, a ló egészségét kockáztatva érnek célt. 2, A díjlovaglás, mint minden olyan "mûvészi" sportág, ami egy esztétikai kategóriát díjaz, nagyban szubjektív, és idõszakonként is változó bírói döntéseken, irányzatokon alapul, ezért leginkább övék a felelõsség!!!! A "modern" díjlovaglás követelményeinek kialakításakor elsõdleges szempont volt a ló természetes mozgásainak, tartásának, egyensúlyának és a ló és lovas közötti harmóniának a megléte. Ezt a nehezen mérhetõ dolgot próbálták leírni a bírálati rendszer kialakításakor. Ma is, és régen is megvoltak azok az irányzatok - cirkusz pl. - ahol pusztán az engedelmesség, vagy a látvány számít. A bírók feladata lenne az, hogy a precízen végrehajtott tornagyakorlatok, amik nem felelnek meg az eredeti követelményeknek ne kaphassanak magas pontszámot. Ne érje meg könnyen gyorsan elérni azt, hogy 10 percre mutasson a ló egy képet. Türelmetlen emberek nem valók ebbe a sportba. 3, Az elsõ pontban leírtakat - nem jószívvel - de el is tudnám fogadni, hiszen tetszik-nem tetszik rengeteg pénz forog kockán, és ez az élsport pénzrõl szól. A probléma az, hogy a tömegsportban az lovasok általában bármikor cserélhetõ lókészlettel dolgoznak, és sokan tisztában sincsenek azzal, hogy a pontosan alkalmazott rollkurral, vagy csak az istállószomszédtól ellesett ilyen fogásokkal mennyit ártanak a saját hõn imádott lovacskájuknak. Az igazán szomorú számomra, amikor valaki, aki maga is lovagol, észre sem veszi a különbséget, sõt, mivel olyannnyira elterjedt, ezt látja szépnek... Olvass Klimke-t, Némethyt, Magyar Imrét...

#38 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 9:50

Ha ezt lehet úgy, hogy nem alkalmazol rollkurt, és "amelyik ló tudja a nagydíjat, azzal nem kell mindennap gyakoroltatni" (Klimke) szemlélet mellett járhat legelõre, terepre stb. Akkor mégis mi indokolhatja a türelmetlenségen kívül az erõszakos trükkök és fortélyok alkalmazását? Esetleg menj egy jobb edzõhöz, válassz egy alkalmasabb lovat, vagy nézz mélyen magadba... :ang:
http://www.youtube.c...w...ated

#39 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 10:07

Korrekt és nagyon szimpatikus kis leveztés, csak 1 porbléma van vele...elméletileg megállja a helyét, de mit tegyünk, a gyakorlat NEM ezt preferálja!!! sajnálkozni lehet ezen, de a tények makacs dolgok Mondom! én megsüvegelem az okfejtésedet és nem találom elvetni valónak :ang:

#40 Guest_Hehehe_*

Guest_Hehehe_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 10:13

Félreértés ne essék, nem azt mondtam, hogy minden lovon alkalmazni kell... Csupán azt állítottam, hogy vannak lovak melyeken célravezetõ lehet. Mellesleg nem hiszem, hogy Anky bármelyik lova 10 percig mutatna csak egy képet...