Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Madarak

• Please log in to reply
467 válasz a témához

#161 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.506 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 28. - 21:12

- Megelõztél. :)

#162 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 29. - 7:09

Igen, akartam én is írni. Erre többen "rárepültünk". :)

#163 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 3. - 14:17

Áhá, ezt láttam a face-n , nem tudtam, hogy új faj M.o.-on, azt hittem csak szimplán nem ismerem. :D Hazafelé egy gyönyörû mátyásmadár a kocsim elõtt akart levadászni valamit, olyan szép képet készítettem róla - képzeletben. :D

#164 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.506 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 14. - 20:57

http://index.hu/tudo...ult_retisasnak/

#165 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.506 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 26. - 6:39

http://index.hu/belf...ind_megdoglott/

#166 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 26. - 8:00

Tavaszi ludak:
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Karvaly: belegabalyodott a fûbe, terepen találtuk
Posted Image

Ez a hétvégérõl:
(A múltkor láttam tizet is egy sorban, de azok nagyon messze voltak)
Posted Image

#167 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 30. - 4:55

Hitchcock jöhetne forgatni. :) Ma hajnali kis gyilkosság, még sötétben egy madár halálsikolya, gondolom, egy bagoly lehetett a tettes... Nem volt kellemes hang...

#168 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 1. - 15:15

Gyönyörködni.

#169 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 8. - 15:42

Segítsen valaki, aki galambász!
http://www.paci.hu/f...&...st&p=946602

#170 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 18. - 15:24

Olyan plusz élményt adtam a mai lovasomnak: tereprõl hazafelé vagy kétszáz daru húzott el felettünk, megálltunk és néztük õket, õk felettünk tettek egy kõrt, mintha köszönnének. :) Elõkeresem a darvas linket (tavaly volt róla szó? ) , ahogy idõn engedi...

#171 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.751 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 6. - 8:46

Az etetõfa felsõ ágán ülve...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#172 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 6. - 10:20

Hadd meséljem el a múlt heti madaras kalandomat. Még a nyáron történt, hogy észrevettem egy új kismadarat a falu határában, mivel közelrõl nem láttam, azt hittem elõször, hullámos papagáj, mert zöldes-sárgás színe volt és mindig ott üldögélt az út menti póznán, azt gondoltam, kirepült valahonnan, vagy egy autóból szabadult el véletlenül. Egyszer meg is álltunk az autóval, hátha meg lehet fogni, de elrepült.
El is felejtettem a dolgot, gondoltam, nyáron jól megy sora, a telet nem fogja átvészelni szegény.
Mígnem mõlt héten egyik este ülök a nappaliban, tök sötét kint, majd irtó erõsen nekivágódik valami az ablaknak a terasz felõl. Meresztem a szemem, nem látok semmit. Gondoltam, egy kerge denevér. Újra és újra. Aztán a terszajtónak, bumm. Majd a teraszajtó (üveges) aljánál valami ugrál, megpróbál bejönni. Kinézek, hát egy kis madár, de az ütközésektõl már hanyatt esett mindig. Kimegyek a terszra, megijed és megint az ablaknál próbálkozik. Bementem, de megint jött az ajtóhoz. Akkor kimentem, a hátán pihegett, Puskin cicám is rögtön ott termett, de elcsakliztam elõle és bevittem. Akkor láttam, hogy ez a nyári kismadár, és egy tengelic tojó. Erre még sosem láttam ilyet (Budakeszin nagy csapatokat etettem sok sok télen át). A Google térképén egy icipici pötty jelzi, hogy erre láttak már ilyet.
Na, mit csináljak veled. Van egy nagyobb keterecem, nem kismadárnak való, kicsit tágak a rácsok, de jobb nincs. Tettem be kaját, vizet, pokróccal letakartam éjszakára. Másnap Fressnapf, kaja, itató, homokos-mineráliás alom, hinta magokból. Mindent berendeztem neki és azon gondolkodtam, mit csináljak vele. Délutánig nem nyúlt semmihez, úgy döntöttem, mégis elengedem, láthatóan teljesen egészséges volt.
Kitettem a teraszra a ketrecet, nem jött ki a nyitott rácson. Kitessékeltem õkelmét, aki azzal a lendülettel visszarepült a szobába a könyvesszekrény tetejére. csak épp annyira menekült elõlem, hogy ne tudjam megfogni, nem volt pánikban. Végül a konyhaszekrény tetjén elcsíptem és ezúttal a kert távoli sarkában engedtem elrepülni. Másnap egyszer még láttam itt a terszon az etetõnél.
Ma reggel megint itt volt, nagyon megörültem neki, le is fotóztam, sajnos nagyon gyenge a kép, mert üvegen keresztül fotóztam telefonnal.
Remélem akad neki egyszer egy pár is, mert biztos nem jó neki egyedül. Az etetõre nemigen repül föl, túl nagy a zsinat, tömegesen jönnek a különbözõ madarak (két napja süvöltõ is el-elnéz a kertünkbe), de a földre lehullt magokból csipeget. Remélem, átvészeli a telet egészségben. Vagy ha akar, bármikor hazajöhet :)
Posted Image

#173 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 8. - 14:24

Lehet, hogy õ is kalitkás madár volt és valahonnan szabadult. Régi madarász ismerõseim szorgalmasan fogtak be stigót, zöldikét, meg ami jött, némelyiket (azt hiszem, a stigót ) keresztezték kanárival, mert szebben , máshogy énekelt. Hogy még mindíg divat-e (és szabad-e) a madárbefogás, nem tudom. De hogy a Te madarad bekéredzkedett, erre utal. :) A hóesés elõtt bekészítettem egy szalmabálát az udvarra, felét bealmoztam, a másik felét állítva kõrbe kötöztem, a kutyáim ne túrják szét. A tetejét letakartam, számítva sok hóra. Reggel a madarak fürtökben lógtak a bála oldaláról, mint a méhek a kaptáron, szedegették a szalma közül a búzaszemeket. Mikor megláttak, hatalmas rajban repültek fel. Persze hogy azonnal kiraktam nekik búzát, de napok óta nem fanyalodtak rá, amit õk találnak (többek közt a lószarban :D ) az finomabb. :D Pár nappal a hideg elõtt kisrigók hangját hallottam, csak reménykedem, hogy nem kései kelésû madárkák voltak, mert õk nem élik túl...

#174 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 14:41

Ma egy jó nagy csapat fenyõrigó csivitelt, röpködött a kertünk mögött lévõ akácoson. :) Nagy hangzavart csaptak, ez tûnt fel elsõnek, mikor kimentem a teraszra. Már továbbálltak.

#175 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 12. - 12:45

Nagyot csalódtam. A facera pakolnak ismerõs és nem ismerõs emberek szuperjó madaras képeket, olyanokat, amiket én sosem fogok... A felszerelés hiánya, meg leginkább a szemfülesség. Mármint azt hittem, ezek a fotósok olyan ügyesek... Kiderül, hogy madár rehab központban lövik ezeket. :rolleyes: (ez olyan, mint régebben egy természetfotóstól elvették a mittudomén milyen díját, mert kiderült, hogy a kép, amin egy farkas kerítésen ugrik át, beállított kép volt. )

#176 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 12. - 14:57

Próbáld a jó oldaláról közelíteni. Milyen jó, hogy van madár-rehab központ. Meg nem kell irígykedned sem, õk sem ügyesebek vagy szerencsésebbek.

#177 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 13. - 17:52

Nem értettél, nem a rehabközponttal van bajom, hanem azt hittem, õk olyan ügyesek, hogy azokat a csodafotókat lekapják kint a természetben. Én puszta szemmel se látom olyan sokszor-olyan érdekeset stb... , mint néhány fotón. Nyilván azért ügyesebbek, mert nekem sosem lesz olyan lehetõségem a fotózásban. :)

#178 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 20. - 21:57

http://index.hu/tech...feher_golyakat/

#179 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 20. - 22:05

Nem olvastam végig a topikot, csak az utolsó pár oldalt, de errõl nem láttam semmit.
Megdöbbentõ.

#180 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 20. - 22:27

Látom ide is elért a híre. Mért lenne megdöbbentõ? Tény, hogy az emberek nagyrésze tévhitben él, és folyton közlik velünk, hogy gyártsunk már olyan etetõket, ahova a veréb nem fér be, csak a cinke, mert az elõbbi elveri a másikat.... No lám, végre megvan a bizonyítéka, hogy nem kell félteni a cinkéket. El kell fogadni, hogy õk is ragadozók. A rovar evõ is ragadozó. Mikor hálózunk, és gyûrûzünk madarakat, senki se akar benne cinkét látni, mert véresre csípik az ujjainkat! Ellenben az egyáltalán nem csipkedõ verebekkel :dev: A fenti cikk, amúgy nem azt jelenti, hogy vérengõzek lennének ezek amadarak. Külön ott is ki van emelve, hogy éhínség idején vetemednek ilyenre. Idehaza nem is nagyon lehet látni, madár evõ cinkét. (Nem mondom, hogy nem fordul elõ, de nem vészesen gyakori). Ellenben félek, hogy ennek a ciknek k9öszönhetõen már megint mennyien fordulnak a cinkék ellen....

#181 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 20. - 22:35

Mint madarakat nem ismerõ laikus, had' legyen már megdöbbentõ nekem (és szerintem nem én vagyok az egyedüli). Nem hiszem, hogy ezért irtani fogják õket, vagy "ellenük fordulni".

#182 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 20. - 22:37

A cinkéket már Matula bácsi is rókával etette. :D

#183 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 0:16

mi.kinga: Persze, ne haragudj, annak aki nem madarászik lehet megdöbbentõ. Fõleg a videó. És mivel az emberek azt gondolják, hogy a szotyit evõ madár csak magevõ lehet, így végképp csodálkozhatnak a dolgon. A természet törvényei néha kegyetlennek tûnhetnek a számunkra, de szerintem emberekrõl is nem egy megdöbbentõ videót lehetne készíteni, és sajnos hidd el, ismerem ebbõl a szempontból az embereket, amint megjelenik egy ilyen cikk, videó, kép, hír, azonnal az adott faj ellen fordulnak (tisztelet a kivételnek de nagyon sok esetben van így).

#184 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 12:47

Nagyot csalódtam én is! :D Szerencse, hogy nálunk ez nem jellemzõ. Azért meglepõ a videón, hogy ott a rengeteg kaja, és mégis nagyobb melóval agyonveri a másikat. Gondolom részben azt is jelenti, hogy rászokott már. Engem annyiban bosszantanak a verebek, hogy a magot millió felé fürdik az etetõbõl. Már annyi fajta etetõvel próbálkoztam. Tettem sûrû hálóba is, de széttépik. 3 harkályunk is van. Szeretik a cinkegolyót.

#185 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 12:55

3 harkályunk is van. Szeretik a cinkegolyót.

Igazi cinkébõl van? :dev:

Bocs, Addams family után szabadon :gm:

Ez a társalgás eszembe juttatta azt a régebbi társalgást, ahol egy fórumtársunk kezdeményezte, hogy a gonosz macskákat zárjuk be, mert megeszik a madarakat.
Igen, éljen mindenki bezárva, tápon :gm:

A természetben mindennek és mindenkinek megvan a helye.

(A megdöbbenõk látták azt a videót, ahol a vadon élõ csõdör szétmarcangolja a frissen született kiscsikót? Pedig a lovak milyen édesek... ;) )

#186 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 13:27

Ez a cinkés megdöbbenés nem olyan ám, hogy ez aztán elfogadhatatlan tõlük, és mától célba lövésre lesznek csak jók. :D A laikusnak nyilván nem teregetik ki a szennyest. Sokan a szépségükért etetik õket, ami ugye a verebeknek nincs. Lehetnek olyan elvakultak, akik ezután egyáltalán nem is etetnek. Most, hogy felhívtad rá a figyelmemet, golyóba fogom tölteni õket. Max. a másik cinkéknek jó lesz, talán kannibálok is. :gm: Nálunk ritkán fog a macska 1-1 madarat, de jár a karvaly is.

#187 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 13:36

Mi, túlcivilizáltak, magunktól nem jönnénk rá, hogy embert is esznek, ki tudja, talán az eldugott orosz szteppéken még most is. Nekünk gusztustalan, a kannibáloknak nem volt az. Sõt, (hol is olvastam? ) az utóbbi száz évben volt egy sarki expedíció, ahol úgy élték túl, hogy egy kisorsoltat megettek. Talán nem is egy ilyen történet van. A túlélés durva dolog.

#188 skatya

skatya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 810 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 13:49

Hú vércinke, ezt pl nem tudtam róluk, hogy más "csirkéket" is megesznek. De tény, szoktunk kitenni nekik szalonnát, és azt elõszeretettel csipegetik...

#189 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 13:59

(A megdöbbenõk látták azt a videót, ahol a vadon élõ csõdör szétmarcangolja a frissen született kiscsikót? Pedig a lovak milyen édesek... ;) )

Láttam. Sõt, azt is, hogy az oroszlán hogyan eszi meg a másik hím oroszlán kölykét is. Millió ilyen sztori van, hogy hogyan fordulnak egymás ellen a fajtársak, stb. Ezt a témát, hogy mi megdöbbentõ és mi nem az állatvilágban, vagy emberek között, napokig lehetne boncolgatni. Igen, a túlélés ösztöne mindennél erõsebb. Attól még durva, hogy tényleg, mire nem képesek az állatok/emberek, ha túlélésrõl van szó.
(Mint az Andokban rekedt rögbicsapat kannibalizmusa)

#190 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 14:07

Hoppá, lehet, hogy ezzel szoktatták rá a húsra ? :gm:

Hú vércinke, ezt pl nem tudtam róluk, hogy más "csirkéket" is megesznek. De tény, szoktunk kitenni nekik szalonnát, és azt előszeretettel csipegetik...

Mi.kinga: Na igen, de a két faj között lényeges különbség van húsevés szempontjából.

Egyébiránt kiskorombeli elsõ etológiai olvasmányomban számomra a legdurvább az volt, hogy a "vérengzõ" farkas képtelen megölni fajtársát (pl a rangsorvitában), ha az felveszi a behódolási pózt (a legérzékenyebb-legsebezhetõbb testrészét kínálja fel a vesztes: a nyakát, a hastájékát).
Ezzel ellentétben a galamb, a szelidség mintaképe agyonveri a fajtársát hasonló vitában. Mert nincs bekódolva belé olyan opció, hogy megadási póz.

Edited by Kistáltos, 2013 február 21. - 14:03.

#191 skatya

skatya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 810 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 14:09

Most már be kell valljam, a vércinketenyésztõ egyesület évszázadok óta mûködik titkos szektaként, és mi is tagjai vagyunk :D :D

#192 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.751 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 21. - 14:34

És azt, amikor a ló a pumát küldte át a túlvilágra? Pedig milyen szép cica.

#193 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 19:51

Sziasztok! Hozok három képet, kíváncsiak vagyunk, hogy a nálunk tanyázó kismadarak közül ki-kicsoda.
Elõször is õ, kb. akkora mint egy veréb, csicsergõs és imádja a lókakit. :gm:
Posted Image

Aztán õ, aki különösen érdekel, mivel érdekes, amolyan kereplõs hangja van, elég nagy, a második képen látszik is a verebekkel bandázott. Ja és félnek tõle a lovak...Tegnap hallottuk elõször, mind a két ló ki-be mászkált az istállóból szénaevés közben és figyelt felé, riadt szemekkel, hegyezett füllel.
Posted Image
Posted Image
Köszönöm a válaszokat! :ang:

Edited by mi.kinga, 2013 március 25. - 19:52.

#194 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 21:15

Az elsõ citromsármány, és a zabot szereti, nem a kakit! :D A második pedig fenyõrigó.

#195 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 28. - 13:51

Vasárnap felriasztottam egy szalonkát. Gondoltam hát ez már a tavasz... Csórikám aki a talajból táplálkozik most mihez kezd? A többiek még csak elvannak valahogy de a földtúrók most igazán nagyot szívnak. És egyáltalán õk vajon felülnek ilyenkor ágra talajlakó létükre?

#196 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 28. - 18:30

Ybrik: Nem ülnek fel, de olyan a lábszerkezetük, hogy jobban kibírják a hideget, mint a felgallyazó madarak. Ezen kívûl pedig pár napot kibírnak élelem nélkül, még ha kellemetlen is. Reméljük a holnapi, holnap utáni esõben elolvad a hó nagyrésze, és akkor már rendezõdnek a viszinyok is. Mi a nagy hidegben két sérült madarat is kaptunk, egy kétszeresen törött lábú énekes rigót, és egy falnak csapódott karvalyt.... Így is kezdünk már betelni, mert van 6 madarunk, és még nincs itt a tavaszi nagy forgalom...

#197 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 28. - 19:06

Nálunk is vörösbegy-invázió van, nem nagyon félnek, mert annál éhesebbek.

Vörösbegy-padlófûtés

#198 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 31. - 17:03

http://index.hu/blog...szallt_parjahoz

#199 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 18. - 11:50

Köszi a megnyugtatást. Azóta szerencsére tényleg ideért a tavasz. Múlt héten már hallottam kakukkot is.

#200 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 18. - 12:56

Nálunk tegnapelõtt megjöttek a fecskék. Egy hete már volt egy darab itt átutazóban, az istállóban éjszakázott, aztán továbbment, valósznûleg õ északabbra lakik. Most viszont itt vannak a mieink, fittek, élénkek, egész nap ki-be röpködnek, nem zavarja õket sem ló sem ember, méregetik, melyik romos fészket kéne felújítani.