Parasztélet
Közzétéve 2023 november 15. - 8:02
Közzétéve 2023 november 18. - 15:04
Közzétéve 2023 november 25. - 22:08
Póni ész
Öcsike (shatland) minimum 27 éves. Többek már régen is 4-6 évvel idősebbnek nézték, a kovács szerint "van az vagy 32 is".
Öcsike két csődörrel lakik, de kijár kirándulni, főleg az öreglány táljáből falatozni, aki ezt hangos sikoltozással jelzi, ami Öcsikének csak zene. Öcsike tesz a karámra, villanypásztorra, erődítményre, a kulcslyukon is kijön, bár a visszamenetel szokott gondot jelenteni, akkor már akadályokba ütközik. Ha rendszerető kutya van kint, akkor tudja, hogy hol a helye és iszkol is vissza. Vágtából átugrik a karámrudak között, mint oroszlán a tüzes karikán.
Öcsike vasárnap késő este rosszul lett, nem tudott nyelni. Ha ivott vagy evett, köhögött és orrán-száján jött vissza. Egyébként teljesen normálisan viselkedett, se láz, se köhögés, se szörtyögés, normál légzés... Orvos ilyenkor nem igazán ér rá, így hétfőre maradt a vizit és a kezelés. Nyelőcső elzáródás volt a gyanú. A doktornő megjelenésével már voltak fenntartásai, így a bódítás csak két lépcsőben jött össze, előbb izomba, majd vénába, mivel kígyó módjára tekergett. A szonda nem ment le, megtört, visszafordult többszöri próbálkozásra is. A gége után a nyelőcsőnél lehetett érezni valami duzzanatot. Kapott injekciókat. Mozgatás, 4 óránként buscopan volt az előírás. Reggelre érdemi változás nem történt, de két kortyot ivott. Délután ismétlődött az előző napi vizit infúzióval kiegészítve. Kapott chatetert, ami bent is maradt. Védendő a tapaszt, sállal be akartam kötni. Legalább öt sálam volt a tanyán, természetesen egyet sem találtam, így megkapta a piros-fehér kockás kendőmet, amit a nyakamra szoktam kötni. Nagyon csini volt.
Szerdán kis kortyokban már ivott, nagy esetén köhögött, de már csak kevés jött vissza. A híg pellet nem ment. A banánt nagyon szereti, csináltam neki turmixot, kicsi kutya tálból kínáltam, de elfordult, ha kézzel paszíroztam szét az orra előtt, akkor megette a kezemből. Újabb infúzió, szurik. Mozgatás, már csak napi kettő buscopan és szájon át három anyag. Mozgatáskor magától ügetett (nem futószár, azt nem szeretjük, minek elfutni egy helyről, hogy ugyan oda érjünk vissza), alig bírtam futni vele. Csütörtökön reggelre orra száraz, nyugodtan iszik, enne is, főleg legelne, amit eddig nem volt szabad. A hígra áztatott pellet nagyon nem ízlett neki, undorral elfordult. Jött a szájon át adag (ACC, fenylbutazon, sucrate). Elsőre az ACC. Mivel még nem vagyok Síva, így kikötve adtam be. Nagyon nem ízlett neki, fejét felcsapva hátra lendült, remegve eldőlt merev nyújtott lábakkal, Na, mondom, ez leszívta tüdőre és sokkot kapott vagy eltörte a nyakát. Aztán feállt és csúnyán nézett rám. Én meg rá, mert a szívbajt hozta rám. A fehér paszták már nehezebbem mentek be, de nem váltottak ki haszonló hatást. Az ACC-ről inkább letettem. Következő napra már ivott rendesen, legelt. A buscopant el lehetett hagyni, csak az antibiotikum maradt szurinak, holnap kapja remélhetőleg az utolsót. A híg kaja nem kell neki, inkább szénázik. Némi roppantott abrakot leforráztam, ázott 4 órát, majd tettem bele pelletet. Ezzel már nem folyt, még a krémnél is szárazabb lett. Ezt már megette.
Viszont kézből hiába kínálok neki bármit, elfordítja a fejét, nagyon gyanakvó lett. Nehogy már megint "megmérgezzem". Inkább elszalad ilyenkor előlem. Azért a nózipuszit kegyesen megengedi, de a szemei forognak. Több, mint 16 éve vagyunk együtt, kellet némi idő összecsiszolódni. Remélem, ez a sok nyektetés hatása azért nem tart évekig. Bár a kovácsom azt szokta mondani,: Amit a póni nem tud fizikálisan elérni, azt megoldja ésszel.
Edited by Robi, 2023 november 25. - 22:11.
- Cavalier, N.C., fafaragó és még valaki kedveli