Filly sok sikert és örömöt a várvavárt kutyihoz.Kan v. szuka lesz a kuty?A nevelhetöségében ez is szerepet játszik(a kan önfejübb).Ami a fegyelmezettséget illeti a gond nem a lóval való összeszokásban van.Ez könnyen kivitelezhetö,ha kölyökkutyusként találkozik a paccal akkor meg pláne nem lesz gond.A pórázon vezetés is megoldható lórol,de mint te is írtad ("régen, 150 évvel ezelõtt így vezették a kutyákat a vadászat színhelyére és vissza").Ök vadászni mentek nem pedig lovazni a természetbe.Ha pórázzal a kezedben lovazol nem lesz esélyed vágtázni,folyton a kutyádat és a környezetedet kell fürkészned nem bukkant-e föl valahol 1 potenciális áldozat. Ìgy korlátozódhat a lovastársaddal való kommunikálás...Ìgy ha folyton csak az ideg lesz a társad azon drukkolva ne jöjjön 1 nyúl vagy öz a környéketekre, akkor hamar otthon fog maradni a kutyi.Való igaz ,ha valamit meglátnak és nincsenek pórázon, nincs az az ember aki vissza tudná parancsolni a kutyáját.Sajna az pedig téves,hogy erdöbe fák közé nem üldözi a vadat.Utánna fog menni ez bisztos, csak ha szerencséd van gyorsan szem elöl téveszti és így vissza vesz a tempóból és a lassúbb futásnál kisebb a baleset veszélye.Ha lóról szeretnél agarászni vagy csak lovazni ,akkor olyan pórázt kell venned ami 1 bizonyos rántásra old.Mivel ha nem te látod meg elöbb a vadat hanem a kuty ,akkor gyorsan kikap a nyeregböl + az az örjöngés amit mellé csapnak ha nem mehetnek utánna... hát ló legyen a 4 talpán ha szónélkül állja.

Az pedig vacak ha folyton le kell a lóról szállni csak ,hogy elerezd a kutyit pláne ha nyúilpörköltet szeretnél az az asztalra

. Mivel lovam nem volt még így csak kerékpáron élvezhettem azt az érzés milyen is ha a kutya beindul pl.1 nyulra.Ha épp bambultam akkor garantáltan zúgtam a gátoldalban és igyekeztem a pórázt is a kezembe tartani.Nem kellemes,így megtanultam ,jobb ha én leszek a gyorsabb és ha van valami akkor bicikliröl le ,kutya betámaszt, vad elmegy ,én tiszta maradok és nem stoppolom otthon a nacit

.Tudatosan sosem vadásztam kutyáimmal ettöl függetlenül az én kutyáim is üldöztek már mindent ami mozog, szerencsére eddig mindenki megúszta ,vad is kuty is én is

.Igaz a vad csak a kutyasétáltató terepnek köszönheti az életét(szerencsére eleg fás-bokros részen sétálunk igy van lehetösége eliszkolni),a nyílt terep az veszélyesebb.Filly ,egyébként tényleg aberrált lehet az a kuty ha terepen kezelhetöbb.Bár lehet,hogy az enyémek aberráltak amiért nem

. Nekem egyébbként valószínü semmiképp nem fog müködni a pórázosdi, mivel a Whippet lényegesen kisebb fajta .gallery:A barátod nem félti a kutyáját?A vadászat és a versenyzés nem igazán passzol. A vadászó kutyik valamivel agresszívebben üldöznek és temperamentumosabbak fajtársaikkal szemben is.Ez könnyen a versenyzés rovására mehet,hisz már azért is kizárhatják, ha futás közben a társára forditja a fejét( mivel harapni nem tud a kosártól).Ez nem föltétlenül kizáró ok, de pályabíró válogatja

Egy másik variáns: ha vadaszat közben megsérül akkor nem fog tudni versenyezni és fordítva szintén.A sérülések veszélye pedig mindíg fenáll,nem kell se vadászni sem versenyen lenni, csak elég a többi kuttyal játszani: törhet köröm, szakadhat ínszalag vagy haraphat gyengeelmejü kutya ha megunta ,hogy félóra múlva sem érte utol a kutyádat.Ùpsz, most nézem mennyi mindent hordtam itt össze, ezért be is fejezem lassan.Csak még 1 gondolat:"Bár az a jó tulajdonságuk megvan, hogy addig üldözik a vadat míg látják és nem mennek utána az erdõbe ahol szem elõl veszthetnéd. Ezért ha elkezd üldözni valamit akkor kordában nem tarthatod de legalább után tudsz menni"Mint írtam ,be fog menni az erdöbe és ez nem csak az én tapasztalatom.Mivel nekem Whippeteim vannak csak ezt tudom példának fölhozni.A pályán 360m- t futnak, ezt a távot 21-24mp alatt teljesitik ha ezt te lovon követed az erdöben, akkor le a kalappal

. Mivel a nyúl nem áll meg 360m után,így lehet kalkulálni, ha csak 5 percet vártál valahol a kutyira vajon mekkora távot futott be (az biszti, hogy több km lesz a lábaiban).Na ,remélem nem vettem el a kedvét senkinek. Hozzáteszem én is szeretnék lóval, kuttyal terepet járni.A probléma pedig azért van,hogy megoldjuk.Ha minden kötél szakad már most kezdj el ismerkedni és barátkozni a vadásszal, késöbb talán elnézöbb lesz

.