Ez most globális felmelegedés?
Közzétéve 2007 február 13. - 12:50
#2 Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 13. - 13:30
Edited by feribácsi, 2007 február 13. - 13:31.
Közzétéve 2007 február 13. - 14:43
Szerintem nekünk semmire. Az elkövetkezõ generációknak valószínûleg felmelegedésre, ami semmi gondot nem fog okozni, hiszen az emberi alkalmazkodó képesség szinte végtelen.Vajon mire kell készülnünk?
#4 Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 13. - 14:47
Közzétéve 2007 február 13. - 16:45
Közzétéve 2007 február 13. - 17:00
Egészen biztos, hogy érzéki csalódások sokaságának vagy az áldozata.Én kis jóindulattal háromszor annyit éltem mint te és bizony megértem ezeknél nagyobb szélviharokat is, hómentes telet is és bizony ha nem vigyáztam 30 évvel ezelõtt is leégtem a napon.Meterológusok csináltak egy felmérést. Azt kellett megtippelni, hogy az utóbbi száz évben hányszor volt hó szenteste. Meglepõ eredmények születtek. Pontosabban meglepõ tippek. :eek:Sztem már ennek a generációnak is kell készülnie.Kemény 17 évet éltem eddig ezen ( ) a Földön, és akkora változást észleltem, h mi lesz még életem hátralevõ (remélhetõleg minél nagyobb) részében. 5évesen még a nyakig érõ hóból építettem hóembert. Mostanában kabát nélkül megyek ki az utcára. 5évesen nem égtem le a napon sosem. Elmúlt 3 nyáron szénnéégtem (30-as naptejjel). 5évesen nem volt kánikulakészültség a nyarakon. Mostanában mindig van, egy nyáron min. 3. 5évesen nem ismertem a szélvihart, idén télen volt egy párban részem...asszem nem folytatom.
Közzétéve 2007 február 13. - 17:08
Edited by Vessy, 2007 február 13. - 17:09.
Közzétéve 2007 február 13. - 17:12
Közzétéve 2007 február 13. - 17:43
Mit saccolsz?Lehet h érzéki csalódás. És lehet, h ez nem elég indok ahhoz, h azt feltételezzem, h globális felmelegedés meg éghajlatváltozás van.De az biztos h van és h lesz. És tenni kell ellene...mindenkinek a saját lehetõségei szerint.Jah, és hányszor volt?
A tudomány "fõ áramlatát" is megfizeti valaki.Bár mindig lesznek olyanok akik vitába szállnak (fõleg, ha jól megfizeti õket egy ellenérdekelt), a tudomány fõ áramlata ma már nem tagadja az ember által okozott felmelegedést.A legutóbbi jelentés. Valamint egy nagyon jó összefoglaló.Röviden összefoglalva, valóban voltak eddig is felmelegedések és lehülések az ember nélkül. De ezeknek a változásoknak a sebessége meg sem közelítette a mostanit.Azzal kapcsolatban, hogy ennek a mi életünkben (különösen az enyémben ) még nincs komoly hatása, pedig van egy (talán indián) mondás: A földet nem az õseinktõl örököltük, hanem a gyerekeinktõl kaptuk kölcsön. (és amit kölcsön kapunk, arra illik duplán vigyázni)
Közzétéve 2007 február 13. - 18:38
Ez így van. De nem olyan valaki fizeti, akinek anyagi elõnye származik az eredménybõl. Pl az általam linkelt IPCC tanulmány esetén a számlát tudtommal az ENSZ állja. Ellentétben olajmultik által fizetett tanulmányokkal.Mit saccolsz?A tudomány "fõ áramlatát" is megfizeti valaki.
Közzétéve 2007 február 13. - 19:07
Nem tudom ezt ki mondta neked és hol, de szerintem eléggé téves.Tanultam a témát, rendesen alátámasztotta az oktató, és az alábbi verziót vallom:A Napban jelenleg hidrogén-hélium fúzió folyamata zajlik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a hidrogén a gravitáció hatására tömörödik és megfelelõ nyomás mellett fúzió következik be és hatalmas energiafelszabadulás történik (tudtommal ezt próbálja hasznosítani a fúziós erõmû, melynek a kísérleti létesítményét, mintha mostanság kezdenék építeni, vagy üzembe helyezni azt hiszem a franciák). A Nap energiája is ebbõl van, és energiakészlete 12 milliárd évre elég, amibõl még nagyjából 6 milliárd hátra van.A fúziót egyébként az ún sugárnyomás tartja kordában, emiatt nem tud egy pillanat alatt lezajlani az energiafelszabadulás. Ha ez nem lenne, akkor egy nap méretû hidrogénbombát látnánk... Amennyiben a Nap hidrogénkészlete elfogy, a termonukleáris sugárzás megszûnik és beindulhat a hélium-szén fúzió, ami tovább szolgáltatja az energiát. Ez sokkal több energiát jelent, tehát a Nap nem kihülni fog, hanem felmelegedni.A különbözõ fúziós folyamatok egészen a vas-ig követhetik egymást, egyre nagyobb energiát felszabadítva. A végállapot csak ezután jön.A Földön egyébként 10000 éve felmelegedõ stádium figyelhetõ meg, és így feltehetõen nem az emberi tevékenység indította be. Ezen elmélet szerint amit leírtam az egész femelegedés-lehülés idõszakok egy közel szabályos periódus szerint követik egymást. Ezt a folyamatot lehet, hogy némileg fokozni tudja az emberi tevékenység, de véleményem szerint kevesek vagyunk ahhoz, hogy jelentõsen befolyásolhassuk.Avval egyébként egyetértek, hogy az összes tanulmányt a pénz vezeti. Amiket meg nem, nem kapnak elég visszhangot. Az egész világot az érdek irányítha, ez ellen nem lehet túl sokat tenni.Ja, én saccolnék, ha lehet. Szerintem az elmúlt száz évben maximum 25-35 évben lehetett fehér a karácsony.A Nap hidrogénmennyisége folyamatosan alakul át héliummá. Így folyton hûl a Nap. De azért még vagy 20ezer év van a kihûléséig.
Közzétéve 2007 február 13. - 19:13
Kicsit elbizonytalanodtam, hogy jól emlékszem-e, de ha nem tévedek talán 8 alkalom volt. Ha jól emlékszem Németh Lajostól hallottam annak apropóján, hogy sokszor elhangzik: "Bezzeg régen, bezzeg az én gyerekkoromban", stb.Ja, én saccolnék, ha lehet. Szerintem az elmúlt száz évben maximum 25-35 évben lehetett fehér a karácsony.
Közzétéve 2007 február 13. - 19:14
Edited by Vessy, 2007 február 13. - 19:14.
Közzétéve 2007 február 13. - 19:14
Végtelen? Semmi gond? :guny:Szerintem nekünk semmire. Az elkövetkezõ generációknak valószínûleg felmelegedésre, ami semmi gondot nem fog okozni, hiszen az emberi alkalmazkodó képesség szinte végtelen.
Közzétéve 2007 február 13. - 19:21
Közzétéve 2007 február 13. - 19:44
Szinte! Élnek emberek a sarkkörön túl és élnek az egyenlítõn is. A hõmérségletkülönbség akár 100 celsius is lehetVégtelen? Semmi gond? :guny:
#17 Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 13. - 21:48
Közzétéve 2007 február 13. - 22:44
Igen, ez igaz. Csakhogy ezt természetes üvegházhatásnak nevezzük, amely nélkül Földünk felszíni hõmérséklete -18 °C lenne. Azaz az üvegházhatású gázok jelenléte (CO2, H2O, NO2, NH4, stb) mintegy 30°c-kal emelik a hõmérsékletet, így élhetõvé téve a bolygót. A változásért tehát nem szabad a növényeket felelõssé tenni, mert nincs belõlük több, mint az ipari forradalom elõtt volt.A másik oldalon úgy néz ki, hogy az embert tevékenységében megelõzik a zöld növények.
Nekem az egyetemen már 3 tárgyból tanították, hogy kb 130.000 éves hideg (azaz glaciális) periódusok és kb 10.000 éves meleg (azaz interglaciális) periódusok váltogatják egymást. Természetesen a glaciális idõszakokon belül vannak kisebb interglaciálisok és fordítva. Jelenleg egy 10.000 éve kezdõdött interglaciálisban, a Holocénben élünk, tehát ha szigorúan a statisztikát nézzük, akkor lassan ideje lenne egy kis hûlésnek, nem pedig melegedésnek. Ez persze csak statisztika, nagy átlagok.Az is egy tény, hogy senkinek fogalma sincs, mi a ciklicitása a jégkorszakoknak.
Ez az információ nem tudom, honnan van, de egyértelmûen TÉVES! A klimatológusok által ismert utóbbi 400.000 évben soha, de soha nem emelkedett a CO2 tartalom 300 ppm (milliomod rész) fölé. Az ipari forradalom óta ugrott meg, 2007 januárjában 384 ppm-nél tartottunk. 2100-ra a legoptimistább becslés 600 ppm-et jósol, a legpesszimistább 1250 ppm-et.A hõmérsékleti adatsorok feltûnõen együtt mozognak a CO2 szinttel. Magas CO2 tartalomhoz magasabbAz viszont tény, hogy egyes földtörténeti korokban a mainál jóval magasabb (2-16 szoros!!!)volt pl a CO2 szint, míg a hõmérséklet a mai körül mozgott, vagy épp kevesebb volt.
Ezt én tényként tanultam (2 tárgyból ), de arról nem hallottam, hogy ezt a jégsapkák méretváltozása okozná. szerintem az ok-okozati összefüggés pont fordított. A Föld tengelyének dõlésszöge periodikusan változik, a változás mértéke 2,5°. De az összes pályaelem -különbözõ periódusidõvel- változik.Arra is vannak elméletek - sokan bizonyítékokat is találtak erre -, hogy a Föld tengelyének is változott a dõlésszöge, a jégsapkák méretének és alakjának változása okán.
Közzétéve 2007 február 14. - 12:54
Nem téves, csak nem véletlenül írtam földtörténeti kort. Konkrét leszek. A szilurban (kb 450M éve) 17 szeres volt a CO2 szint, míg az átlaghő alacsonyabb volt. A devonban (-418-354M) 10-szeres volt, míg az átlaghő a mai körül volt. A Paleocénben (erre írtam, hogy a ló, 65-54M éve) kétszeres és az átlag 17 fok volt. De a felső Krétában is kétszeres volt, míg az átlaghő 16 körüli volt. A lényeg annyi, hogy nem egy tétel a felelős a dolgokért. A magam részéről Artinnal értek egyet: az ember azért elég kevés ezekhez a dolgokhoz. Viszont jól alkalmazkodik és bizony ezt is kell tennie. Tudomásul kellene vennünk, hogy ez egy élő bolygó, ami változik, reng a föld, jön a szél, víz, jég, stb. Ami nem feltétlenül a világvége, pusztán egy szükségszerű változás. Ráadásul nem is biztos, hogy az ilyen jellegű drasztikus változásoknak hosszú az átmeneti ideje. Hisz találtak dínókat, melyeken egyértelmű volt a hirtelen csoportos pusztulás.A tankönyvekben nem elfogadott, a tankönyvek írói által nem támogatott, szerintük nem eléggé alátámasztott dolgokat nyilván nem tanulhatunk. Attól még vannak olyan dolgok, amik teljesen más irányba mutatnak. Pl egy 4-5000 éves piramis felszinén érdekes, hogy eső mosta erózió nyomai láthatóak, jóllehet 12000 éve volt ott olyan az éghajlat, hogy ezt megmagyarázza. Mégis, ma azt tanítják, hogy a fáraók építtették ezeket az építményeket, vagy épp a szobrokat.Egy példa:Szfinx...Ez az információ nem tudom, honnan van, de egyértelműen TÉVES! A klimatológusok által ismert utóbbi 400.000 évben soha, de soha nem emelkedett a CO2 tartalom 300 ppm (milliomod rész) fölé. Az ipari forradalom óta ugrott meg, 2007 januárjában 384 ppm-nél tartottunk. 2100-ra a legoptimistább becslés 600 ppm-et jósol, a legpesszimistább 1250 ppm-et.A hőmérsékleti adatsorok feltűnően együtt mozognak a CO2 szinttel. Magas CO2 tartalomhoz magasabb Ezt én tényként tanultam (2 tárgyból ), de arról nem hallottam, hogy ezt a jégsapkák méretváltozása okozná. szerintem az ok-okozati összefüggés pont fordított. A Föld tengelyének dőlésszöge periodikusan változik, a változás mértéke 2,5°. De az összes pályaelem -különböző periódusidővel- változik.
Edited by Old Shatterhand, 2007 február 14. - 12:56.
Közzétéve 2007 február 14. - 16:42
Közzétéve 2007 február 14. - 17:58
Közzétéve 2007 február 14. - 18:21
Közzétéve 2007 február 14. - 18:37
#24 Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 14. - 22:12
Edited by feribácsi, 2007 február 14. - 22:13.
Közzétéve 2007 február 15. - 7:42
Közzétéve 2007 február 15. - 7:46
Közzétéve 2007 február 15. - 17:33
Közzétéve 2007 február 15. - 17:55
Közzétéve 2007 február 15. - 18:30
Közzétéve 2007 február 15. - 22:05
Köcce Bare. :yeah: Nem tudtam pontosan a nevét.Egész pontosan metán-hidrát ül az óceán fenekén, annak nem kell olyan hideg.
#31 Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 15. - 22:21
Fagyáspont, amely hõmérsékleten a folyadék szilárd halmazállapotúvá válik.A metán-hidrát, félreérthetõ/értelmezhetõ elnevezés, mindössze a szilárd halmazállapotú metán CH4! (normál állapota gáz) , (standard állapota IS!)Más!....A zúzmara a széllél ellentétes oldalon fejlõdik az alkotásban..(idézet!) Mér' ha van antianyag, nem lehet anti-zúzmara?!? :yeah: (a fékezhetetlen agyvelejeû nyúl... )A fagyott állapot nem feltétlen a víz halmazállapotára utal, pusztán arra, hogy az adott anyag szilárd. Attól, hogy köznapi értelemben a vzrõl beszélünk még lehet a szót használni. A zsír és a vaj is lehet "fagyott", vagy a pudding, mégsem kell hozzá 0 fok. A szárazjéggel (CO2) viszont csak mínusz hetven fok körül kezdhetsz találkozni.
Edited by feribácsi, 2007 február 15. - 22:25.
Közzétéve 2007 február 15. - 22:48
Közzétéve 2007 október 6. - 23:14
Közzétéve 2007 október 7. - 10:32
Közzétéve 2007 október 7. - 12:21
Közzétéve 2007 október 7. - 12:58
Közzétéve 2007 október 12. - 0:48
Közzétéve 2007 október 12. - 12:49
Dzsííííííííííízüsz! Hány éves is voltál 20 évvel ezelõtt? :eek:Felkészülés a klímaváltozásra...
Több, mint 20 éve felállítottam egy házépítési koncepciót, ami teljesen elrugaszkodik a tradícionális építészettõl. Idõközben a technika is utolérte fikciómat, már megvalósítható, sõt, pár helyen hasonlót már próbálgatnak építgetni. Az építés eredményeképp télen-nyáron hoz egy kb 10-15-fokos hõmérsékletet, amire télen pár fokot kell ráfûteni (pl talaj-hõ szivattyúval), nyáron pedig a bejövõ fény-hõ árnyékolásával valamint szintén a talaj-hõ szivattyúval lehet beállítani a kellõ hõmérsékletet, klímára nincs szükség. Az éves fenntartási költség minimális, a fény is több és állandó egy átlagos építésû házhoz képest és jobban felkészült az esetleges éghajlat változás, vagy akár más kataklizmák ellen is.
Szóval errõl a fajta fûtésrõl már én is hallottam, van ismerõsöm, akinél mûködik is. Azt nem tudom ugyan, hogy 45 fokban hogy marad 10-15 bent... Szerintem sehogy. :nem: Egy nagyon jól klimatizált 60 cm-es falvastagságú vályogházban is felmegy a hõmérõ higanyszála 24-26 fok körüli hõmérsékletre az ilyen brutál kánikulákban.
Edited by Bokorugró, 2007 október 12. - 16:01.