Ayeena, ne haragudj, nem bántásként írom, de az ilyen hozzáállás miatt sajnálják le a hagyományõrzõket. :( MI az, hogy díjlovast akartak belõled csinálni? Gondolom, nem a sorozat ugrásváltás vagy a vágtapiruett csínját-bínját akarták beléd verni, csak olyan alapokat, amire stílustól függetlenül minden lovasnak szüksége van.
Viszonylag kevés olyan hagyományõrzõként ismert lovas van, akinél a ló és lovas képzése valami rendszerré állt össze. Így ha egy magát pusztainak gondoló lovas tanulni akar, akkor választhat a western vagy az angol között, teljesen mindegy, ahogy fentebb is írták, ülést, lovasérzést mindenhol tudnak adni neked, aztán ha már megvan, akkor lehet bõgatyában, fanyeregben terepezni. A cicanacit túrán én sem szeretem, ilyenkor túl meleg, erdei terepen az akáctüskék hamar megkezdik, nem strapabíró, de ha angol nyeregben oktatnak, akkor oda az dukál. ILyen fiatalon nem szabad ennyire vaskalaposnak lenni.
Amúgy öltözködés szempontjából a környezet is meghatározó, Karcagon mindenki mezõõrként öltözködött (volt, aki az is volt, és szolgálati lovával hivatalból rótta a határt) erõs anyagból készült kaki színû csizmanadrágban. Errefelé a sár nem egy megkerülhetõ dolog, cuki kis lovaglócipõvel érdekes lett volna lóról szállni. Aztán átköltöztem Debrecenbe a homokra, városi úri népek közé, most már van díjlovas szerkóm is a túrás mellé.
A "fehér sport" témához is lenne még pár gondolatom, de azt inkább egy olyan opikba írom, amelyikbe jobban beillik, mondjuk a "Mitõl lehetne jobb..." megfelelõ lehet.
Értem, mit mondasz, de ha az angolosok nem állítanák azt, hogy az angol az alapja mindennek, és nem néznék le a többi stílust (sajnos többnyire ilyen angolosokkal találkoztam), akkor mi, hagyományõrzõk se lennénk róluk ilyen rossz véleménnyel. Persze nem mindenki van így ellenük, találkoztam már olyan hagyományõrzõvel, aki a hagyományõrzés mellett angol stílusban oktatott, de megértette, hogy nem azt szeretném lovagolni, mert nem tetszik se az angolos felszerelés, és a két kezes irányítást se tartom praktikusnak. (ha mindkét kezemmel a szárat fogom, akkor hogy tudok felkészülni a lövésre vagy csak szablyát rántani? Az egy kezes irányítás különben is jobban tetszik, és kényelmesebb is egy kézben fogni a szárat, mint kettõben, a végsõ cél pedig az lenne, hogy ne kelljen fognom egyáltalán, csak néha odanyúlni, ha a helyzet úgy kívánja)
Ayeena, szerintem itt senkinek nincs azzal problémája, hogy miben lovagolsz, de amíg azt gondolod, hogy az ülésed, stb. huszadrangú dolgok a lovon, ne csodálkozz, ha ilyesmi reakciókat fogsz kapni. De ne aggódj, amint elkezdesz rendesen lovagolni tanulni, ezek a gondolataid el fognak múlni. biggrin.gif
A lovon ülni, helyes segítségeket adni meg kell tanulni, mindegy, hogy angolban, westernben, vagy Kassainál. Utána azt raksz a lovadra, meg azt veszel magadra, amit szeretnél, senki nem fog bántani érte.
Ez alapján lenne egy kérdésem: két héten belül hivatalosan is Keszthelyi leszek, tud valaki azon a környéken Kassai lerakatot vagy legalább egy jó western lovardát, ahol az alapokat jól megtanítják? Fontos, hogy ne angol legyen, mert nem szeretem az angol nyerget (kényelmetlen számomra) és soha nem volt és nem is lesz szûk nadrágom, mert finoman szólva is utálom szûk szárú fazont, hagyományõrzõként bõ, civilben pedig trapézszárú nadrágot hordok, mert nekem az tetszik és az kényelmes számomra. Ha az angol és western közül lehet választani, akkor egyértelmûen a western, az sokkal közelebb áll ahhoz, amit szeretnék és ami nekem kényelmes.
És tényleg nem szándékom feszültséget szítani, se klikkesedést csinálni, de mindenkinek megvannak a személyes tapasztalatai, amik befolyásolják a véleményét, és ezek olykor rossz tapasztalatok :(