Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Shagya arab

• Please log in to reply
1282 válasz a témához

#1201 vibe

vibe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 64 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 28. - 13:42

Te jársz a versenyenben használt lovaiddal túrázni a barátokkal?
Igen rendszeresen.

Amennyiben igen, nem gond, hogy a lovaid jobban mennének?
Mindíg annyit mennek, amennyit kérek. Túrán, társaságban GERLE a menõsebb, emiatt õ ilyenkor zablát és martingált kap, és csak akkor van szükség határozottabb fogásra, ha fölpörgetjük õket, egy kis vágtával. Egyébként laza száron elmegy lépésben, ügetésben. Ha ellenálhatatlan vágtaszakasz következik, meg lehet fogni, tudok hátul menni, de ha engedem (nem hajtom) biztos õ megy elöl.
A verseny elõtt egy héttel egy kétnapos túrán voltunk. Az elsõ nap Ájnival mentem és egy barátom jött Gerlével, de õ másnap le kellett váljon a csapattól. Hazafelé így Gerlén ültem és Ájnit róla vezettem. Ekkor is mindíg a kívánt tempóban közlekedtünk. Igaz ez a figura gyakran elõfordul a hétköznapokban, túrán ritkábban.
http://gallery.site....4-1/SZE3601.JPG

Versenyen más a helyzet. Ott az elején, ha többen vagyunk mindíg akad, aki elengedi a lovát, így énsem küzdök, hagyom kifutni magából az gõzt. Verseny elõtt egy hétig nem igazán dolgozunk, így van belõle bõven (mármint a gõzbõl). 3-5 km után itt is kialakul az a kör, akik nagyjából azonos tempót akarnak menni, és beállnak arra. Nálam általában sok haladós ügetés, idõnként kis felfrissítõ vágta, kevés lépés.

Tehát ha lelassítom a lovamat annyira, hogy az kényelmes legyen a többiekkel, akkor ez a versenyem nem fogja hátráltatni...
Egészen biztosan nem.
Egyik (többszörös 120-as futamgyõztes) leányzó osztotta meg velem tapasztalatát, hogy a közösen tett túráink kifejezetten megfigyelhetõen jó hatással voltak lova verseny-kondijára.

...vagy megszokja, hogy ott más a feladat.

Meg fogja szokni.
Egyébként nagy igazség, amit szintén a tapasztaltak szoktak néha emlegetni, hogy "a távlovaglás nem lóverseny", sokkal inkább a ló beosztása.

Edited by vibe, 2012 március 28. - 13:53.

#1202 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 28. - 14:57

Köszönöm, ez jó hír, akkor bátran megyek vele mindenhova. Én ugyanis szinte minden nap megyek, hétvégén hosszabbat.

#1203 hajnalstar

hajnalstar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 28. - 18:56

látom átpártolt mindenki ide a shagyás topicba a telivérbõl :)

aki olcsó túranyerget keres itt egy kihagyhatatlannak tûnõ ajánlat! tegnap találtam én is, még villámáron is megéri ennyi sallngal amit adnak hozzá, villámára 50 ezer ft.

http://sport.vatera....g...b=Keres%E9s

Edited by hajnalstar, 2012 március 28. - 18:57.

#1204 vibe

vibe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 64 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 29. - 5:11

Én ugyanis szinte minden nap megyek, hétvégén hosszabbat.

Ezért irigyellek.

#1205 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 29. - 17:57

A sok ló "átka" :), mozgatni kell õket. Jó változatos feladat, igaz ma más lovát mozgattam :) , mert dolgozni is kell.

#1206 rugósbicska

rugósbicska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.695 hozzászólás

Közzétéve 2012 április 2. - 20:26

Posted Image
Csikasz, rólatok valami hír? :)

#1207 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 április 2. - 20:32

Kezd alakulni, nem? Legalábbis téli szõr nélkül egész másképp mutat! :)

#1208 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 április 2. - 20:33

Köszönjük kiválóan vagyunk. Már voltam egyedül terepen, tegnap meg barátokkal egy cc 30 es túrácskán, kiválóan teljesített. Abszolúte jó a kondija a "munkahiány" ellenére. Nem izzad, nem ideges, ott megy és úgy ahogyan kérem, zabla kikerült mert csak zavarta, most hackamorral megyünk. A neve Gülübabáról, Babusra redukálódott. Néha kicsit beszól a többi lónak, de a túra végére ez is lecsitult. Egyszóval végre van egy nagyon jó lovam, egy igazi kis tüzes, de bújós, kedves, kezelhetõ pacóka. Még egyszer köszi, hogy rábeszéltél, hogy nézzem meg. :)

#1209 rugósbicska

rugósbicska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.695 hozzászólás

Közzétéve 2012 április 2. - 20:39

Igen, már nem lehet zongorázni a bordáin... Valóban, a sok vakargatás is látszik. Na szerintem csecse kis ló :D

Köszönjük kiválóan vagyunk. Már voltam egyedül terepen, tegnap meg barátokkal egy cc 30 es túrácskán, kiválóan teljesített. Abszolúte jó a kondija a "munkahiány" ellenére. Nem izzad, nem ideges, ott megy és úgy ahogyan kérem, zabla kikerült mert csak zavarta, most hackamorral megyünk. A neve Gülübabáról, Babusra redukálódott. Néha kicsit beszól a többi lónak, de a túra végére ez is lecsitult. Egyszóval végre van egy nagyon jó lovam, egy igazi kis tüzes, de bújós, kedves, kezelhetõ pacóka. Még egyszer köszi, hogy rábeszéltél, hogy nézzem meg. :)

Kép? :gm:

Mi is voltunk kint, de akkor ezek szerint Gülühöz (haha...) képest izgágább... Hát, elég izgága... :D

Na, majd kialakul, egyébként nem vészes.

Nagyon örülök, hogy hozzád került. :)

Edited by rugósbicska, 2012 április 2. - 20:39.

#1210 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 április 3. - 20:01

Igen, már nem lehet zongorázni a bordáin... Valóban, a sok vakargatás is látszik. Na szerintem csecse kis ló :D

Örülök, hogy a szemem még jó! :D

Hoztam én is képet, igaz nagyon vacak. Az azért látszik, hogy Aidának keményen meg kell dolgozni a betevõért! :gm:

Kép

#1211 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 április 10. - 20:56

Úgy látom elakadt a szavatok! :D Körkarámos foglalkozás volt a program. Hoztam képeket:
Posted Image

Posted Image

#1212 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 15. - 22:08

Ha már így döntöttem, közzéteszem itt is:

http://www.lovasok.h...p...87&myhird=1

#1213 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 13. - 11:59

Kedves Lovastársak! Keresek korábbi képet egy paciról: 3887 Shagya 59-16 Most volt alkalmam találkozni vele, ez semmi a kancámnak is................... :D

#1214 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 21. - 20:38

és ez mind semmi, úgy vélem e frigynek lesz gyümölcse. :D

#1215 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 21. - 20:40

Ha bekapta a legyet... :dev:

#1216 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.406 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 24. - 14:00

Hagyományos magyar fajták versenykiírása:
http://www.lovasszov...arfajta2012.pdf

#1217 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 25. - 22:21

Sziasztok,

errõl a kancáról tud valaki valamit? Sajna 350 km-re van. Nekem tenyészteni és lovagoltatni kellene:
http://www.lovasok.h...p...scs&fromfo=

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#1218 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 26. - 6:55

Nagyon rég hírdetik, anó beszéltem az emberrel, vérvonalban jó, de nem mentem el megnézni! Mindennek oka van. Kérdezd meg mikor volt vemhes, volt e ellési baj, rendezettek e a papírjai...

#1219 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 3. - 21:34

Csikasz: semmi papírja, igazából egy értelmes mondatot nem tudott mondani. SEgítség!!! Shagya kancát keresek megvételre. szelíd, lovagolható (fsz-on is). Ha valaki bármerre az országban tud, légyszi szóljatok. Kor: 5-12-ig. M

" Félj, de légy bátor! "

#1220 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 4. - 11:16

Az árat lefelejtettem...max. 300000...Nem kell szupi származás, de tisztavérû legyen.

" Félj, de légy bátor! "

#1221 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.406 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 16. - 10:09

- Le a kalappal a lovaitok elõtt! :) Tegnap láttam a TV-ben a fogat-vágta elõfutamát. (Nem szeretem egyébként ezt a fajta 'atrakciót', én még úgy tanultam, hogy a kocsiban lévõ lovak csak különleges okból vágtázzanak :cool: - nyilván ez különleges ok.) Szépek, gyorsak és - még itt is - elegánsak voltak. :ang:

#1222 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.406 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 16. - 17:09

- Nem lett volna a Földön igazság, ha nem õk gyõznek! :ang:

#1223 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 16. - 17:13

- Nem lett volna a Földön igazság, ha nem õk gyõznek! :ang:

Bravúros teljesítmény volt, hihetetlen az az állóképesség..... :kocc:

#1224 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 16. - 19:40

Sziasztok! Minden magyar fajtát szeretek, de most büszke voltam arra, hogy zömmel shagyáim vannak!! :yeah: Óriási verseny volt, talán kezd visszatérni a hajdan volt shagya jukker-fogat lovak teljesítménye. Mondom nem becsülöm le a többi fajtát de tény, hogy ezek a lovak 20 kört is mentek volna így, már csak azért is mert táv fajta. Még most 2012ben is "tudják" azt amit lényegében minden magyar kocsiló fajta tudott 90-100 évvel ezelõtt.

#1225 Attila

Attila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 40 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 27. - 11:11

Kinek a lovai voltak?

#1226 vibe

vibe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 64 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 27. - 13:41

Kinek a lovai voltak?

Úgy hallottam, hogy a segédhajtó Molnár Lajos lovai.

#1227 vibe

vibe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 64 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 29. - 6:50

Talán megérdemlik, hogy ismét megnézzük, s azoknak is, akik esetleg nem látták:

Elõfutam, bemutatással 00.10.30-tól :

http://videotar.mtv....zefoglalo_.aspx

Döntõ 01.00.40-tõl:

http://videotar.mtv....nap_dontok.aspx

#1228 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 29. - 20:53

Nagyon jók voltak, ahogy az elõdöntõben az elsõ lehetõségnél már le is nyomták a többieket. Szívmelengetõ. :)

A döntõ elég ijesztõ volt, óriási bukás lehetett volna belõle. Hatalmas szerencséjük volt.

Van egy egészen friss képem:
Aida

#1229 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 30. - 18:55

Gyönyörûûûûûû....jó érzés hogy ilyen jó helye van!

#1230 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.406 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 1. - 16:49

5. helyezett MERSUCH EMILIA P(7137110020 Kotroczó Róbert 2012/12/01 Papp L. Aréna C2+Hagyományos Magyar Lófajták Döntõ 2.-Hagyományos Magyar Lófajták D. szombat 15.15 Nyitott (130 cm) 4 hp. 68.59"

#1231 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 1. - 19:17

Gratulálok az eredményhez, láthatunk egy fotót a lóállatról és lovasáról!

#1232 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 31. - 21:18

Üdv mindenkinek, aki erre jár! Sajnos a közelmúlt eseményeit nem ismerem, egy román oldalon láttam, hogy a gidránok egy részét visszakaptuk a románoktól. A Shagya-nál -más persze a helyzet mert a radauti ménes ott jött létre ahol ma is van csak sajnos a hovatartozása....... Szóval itt nincs lehetõség erre? Esetleg megvásárolni.....? Egyáltalán milyen értéket képvisel az a ménes a bábolnaihoz képest? Megnéztem az oldalukat, kép csak a ménekrõl van, de azokkal nem kell szégyenkezniük azt hiszem. Hol élnek ma a legszebb , legértékesebb Shagyak? Nekem az is szomorú, hogy Svájcban van a központ. Ez egy magyar fajta nem? Nincsenek lovaim, csak tervezem, és szeretnék világosabban látni. Az internetes oldalak adatai nem a legfrissebbek. Van remény ( esetleg törekvés ) arra nézve, hogy ez a gyönyörû magyar fajta ismét magyar legyen. Úgy rémlik valahol egy sor negatív dolgot olvastam a fajta itthoni helyzetérõl ( gidrán, furioso, nóniusz szintúgy) . Szóval mi van most?

#1233 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 1. - 19:19

Azt nem tudom mi van, de érdekes, hogy a világ egyik legszebb lova iránt ( ráadásul magyar fajta) nálunk senki nem nagyon érdeklõdik. Pedig az információ áramlása segíthetne meg, be- indítani valamit. Ha már 1-2 ember kedvet kap, esetleg segítséget az oldalon és értõbben kezd ezzel a lóval foglalkozni már megérte. Ez az.... :yeah: , igazad van . Töltsük meg az oldalt értelmes hozzászólásokkal.

#1234 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 2. - 15:44

Bandi, ne add fel! Csak jön valaki. Állítólag még 10 éve is voltak Magyarországon nagyon jó szakemberek, lóhoz értõ és szeretõ, méneseket, fajták megõrzését irányítani képes emberek. Hol vannak? Mialatt ezeket a sorokat írom, a tv-ben arról esik szó milyen fontos a balatoni angolna tenyésztése. Milyen sokat is köszönhet a magyar az angolnának. Állítólag veszélyeztetett faj. Figyelem a magyar ló is az!!!!!!!!!!!!!!!! El tudná mondani valaki, hogy miért érdeke az állami méneseknek a magyar ló eltûnése, vagy itt is az történt mint mindenhol, jöttek az uram-bátyám szakemberek akiknek elég ha van egy minimális létszám, nagy állami pénzzel ( nyugdíjas állás) nem kell semmit tenni. Nem kell felmutatni eredményt? Nem jó ez így. A taxisok, buszsofõrök, tanárok ki tudnak állni magukért, a lovasok nem? Ráadásul a magyar fajták nemzeti érték. A tenyésztõ egyesületek sem léphetnek fel karöltve?

#1235 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 2. - 16:00

Bandi! Én ugyan csak egy Shagya tulaj vagyok, sok vizet nem zavarhatok. A baj ugyanaz itt is, mint minden mással, az érdek az, hogy mindent kimossanak ebbõl az országból, és ami biztos, a végén nem az arany fog maradni. :rolleyes: Bárki bármit is akar csinálni, azt egészen biztos, hogy a felette álló szerv megvétózza. Nem hinném, hogy bármelyik "lázadó" csoport hú de sokat nyert. Se a taxisok, se a tanárok... Egy ember helyére 100ugrana. Lovakra visszatérve. Minden szervezet a problémáit a pénzhiányra fogja.

#1236 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 2. - 19:47

Teljesen igazad van, de lehet, hogy néhány megfelelõ ember is sokat segíthetne. A fajtáink többször talpra álltak szerintem nehezebb helyzetben is és talán kevés pénzbõl. Csak hallatni kellene a hangjukat ( bár valszinü, hogy õk nem túl hangosak ), Ezért mások kiabálhatnának, hogy ezek az emberek oda kerüljenek, ahol tudásukkal óriási hasznot hajthatnának az országnak, amíg nem késõ.

#1237 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 2. - 20:15

Nem látok bele azért olyan mélyen, de nekem nagyon úgy tûnik, hogy tudással ebben az országban nem sokra lehet jutni. Kapcsolatokkal igen, de ott meg a tudás nem mérvadó. Meg persze vannak a lelkes "kezdõk, amatõrök", akik menet közben rájönnek, hogy itt tényleg kaki van, neki ehhez nincsen elég kitartása. A pénzhiányt nem arra írtam, hogy nem lehetne kevésbõl is eredményt hozni, hanem annak hiányával nagyon jól lehet takarózni. A hangosságról csak annyit, környezetembõl kiemelt példa: falugondnokot kerestek. Naná, hogy az idõseket megszavaztatták, hogy válasszanak a jelentkezõk közül. Egy fiatal srác magas fölénnyel "nyert". Érdekes módon mégsem õ kapta az állást. Nem volt elég nagy cimborája a polgármesternek. Ahol titkos szavazás van, ott a háttérben is titokban mennek a dolgok. Ha mégis a megfelelõ ember kerülne a székbe, akkor meg mûködik az ellehetetlenítés. Nem vagyok ám ennyire pesszimista. Jelen helyzetben viszont nem tudnám máshogy elképzelni, mint egy vállalkozóval, aki kézbe venné a jelenlegi állományt, és ténylegesen a pozitív mérlegre hajtana. Talán az is segítene valamelyik irányba elmozdulni, ha a vezetõk az elszámolásukat is arányosan kapnák a munkájukkal.

#1238 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 2. - 21:18

Egyetértek veled, ez azért nem jó mert akkor nincs mirõl beszélni :) . Sajnos eléggé makacs vagyok, ez a dolog engem bánt, fõleg azért mert nem tudom mit tehetnék ellene. Talán ha egyszer lehetõségem lesz és sok felesleges pénzem veszek egy tanyát, lovakkal és elkezdem kicsiben, amennyit én tehetek. Bár félek ez nem lesz elég.Ha még akkor lesz tenyésztésre érdemes magyar ló. Ide több kell mint egy tucat lelkes de kispénzû jó szándékú ember. Sajnos a pénzeseink inkább jachtra, palotára, "nagy életre" hajtanak. A magasan ülõk pedig ( mintha érdekelné õket bármi is a saját hasznukon túl) meddig tehetnek úgy mint aki nem látja, hogy kb. 20 éve baj van? Nincsenek eredmények. Elég nyilvánvaló , hogy valakik nagyon rosszul végzik a dolgukat és még kárt is okoznak. A lovastársadalom kezdeményezhetne valamiféle petíciót, aláírásfélét, azzal megkeresni egy magasan ülõt aki esetleg felolvasná a parlamentben. Akkor már senki nem mondhatná, hogy bocsi nem tudtam róla. Talán...........? Csak szakmaian kellene összeszedni a gondokat, szépen megfogalmazni, nehogy azt higgyék "már megint csinálnunk kellene valamit a pénzünkért". Valahogy a sajátjukévá kellene tenni. Talán...., de ha belenyugszik mindenki akkor biztosan nem fog változni semmi.

#1239 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 20:26

Nem azért válaszolgatok magamnak mert megõrültem, de így a lista élén marad a shagya és talán könnyebben rákattan valaki. Másrészt, bár minden magyar fajta fennmaradásáért szurkolok de nekem a félvérek között ez tetszik a legjobban. Kérdés: már egy ideje a vízcsapból is folyik, hogy az öröklõdés szempontjából a kanca a fontosabb. Viszont a legtöbb ménes ( külföldi is ) a fedméneket emeli ki. Velük lehet javítani. Most akkor mi a helyzet?

#1240 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 20:52

A félvérrel nem értek egyet! A Shagya egy fajta. Félvér akkor lesz, ha pl arab telivérrel keresztezik. Az, hogy a mént reklámozzák, naná. Azt kell "eladni", nem a kancát, ami ugye a tulaj oldaláról már adott, nem választható. A mén annyiból fontosabb, hogy egy meglévõ lehetõséget, ami a kancádban rejlik (õsökkel együtt természetesen), azt egy adott ménnel megpróbálhatod valamelyik irányba elmozdítani. Vagy sikerül, vagy nem.