Te jársz a versenyenben használt lovaiddal túrázni a barátokkal?
Igen rendszeresen.
Amennyiben igen, nem gond, hogy a lovaid jobban mennének?
Mindíg annyit mennek, amennyit kérek. Túrán, társaságban GERLE a menõsebb, emiatt õ ilyenkor zablát és martingált kap, és csak akkor van szükség határozottabb fogásra, ha fölpörgetjük õket, egy kis vágtával. Egyébként laza száron elmegy lépésben, ügetésben. Ha ellenálhatatlan vágtaszakasz következik, meg lehet fogni, tudok hátul menni, de ha engedem (nem hajtom) biztos õ megy elöl.
A verseny elõtt egy héttel egy kétnapos túrán voltunk. Az elsõ nap Ájnival mentem és egy barátom jött Gerlével, de õ másnap le kellett váljon a csapattól. Hazafelé így Gerlén ültem és Ájnit róla vezettem. Ekkor is mindíg a kívánt tempóban közlekedtünk. Igaz ez a figura gyakran elõfordul a hétköznapokban, túrán ritkábban.
http://gallery.site....4-1/SZE3601.JPG
Versenyen más a helyzet. Ott az elején, ha többen vagyunk mindíg akad, aki elengedi a lovát, így énsem küzdök, hagyom kifutni magából az gõzt. Verseny elõtt egy hétig nem igazán dolgozunk, így van belõle bõven (mármint a gõzbõl). 3-5 km után itt is kialakul az a kör, akik nagyjából azonos tempót akarnak menni, és beállnak arra. Nálam általában sok haladós ügetés, idõnként kis felfrissítõ vágta, kevés lépés.
Tehát ha lelassítom a lovamat annyira, hogy az kényelmes legyen a többiekkel, akkor ez a versenyem nem fogja hátráltatni...
Egészen biztosan nem.
Egyik (többszörös 120-as futamgyõztes) leányzó osztotta meg velem tapasztalatát, hogy a közösen tett túráink kifejezetten megfigyelhetõen jó hatással voltak lova verseny-kondijára.
...vagy megszokja, hogy ott más a feladat.
Meg fogja szokni.
Egyébként nagy igazség, amit szintén a tapasztaltak szoktak néha emlegetni, hogy "a távlovaglás nem lóverseny", sokkal inkább a ló beosztása.
Edited by vibe, 2012 március 28. - 13:53.