Muraközi
Közzétéve 2005 július 4. - 11:20
Közzétéve 2006 március 29. - 12:18
Közzétéve 2006 augusztus 16. - 16:02
Közzétéve 2006 október 30. - 16:00
Közzétéve 2006 november 15. - 17:35
Szia Mézszín sörény!Hát bizony kár, hogy csak kevesünket érdekli ez a fajtának már nem mondható típus. Sajnos tiszta vérû muraközik már nincsenek, de vannak még leszármazottjaik, akik megukon viselik (ha nem is tökéletesen az egykori muraközi fajta jegyeit). Az Õrségi Nemzeti Parkban nemrég elkezdték ezeket a lovakat összegyûjteni az országból, és úgy tudom a "legmuraközibb" kancájuk egy 14 éves ló, aminek az apja még elismert muraközi mén volt (Tengelic-2). Nekem is van két nyereghelyen sütött kancacsikóm, melyek õsi soraikban fellelhetõk még igazi muraközi lovak. Küllemre is hoznak az õsõktõl, de sajnos nem tökéletesen illenek a muraközi standardba. A sárga kancám méretben tökéletesen beleillik a fajtastandardba (magasság szalaggal=157cm, övméret=187cm, szárkörméret=22,4 cm), nemes csuka feje van, de sajnos dúsabb a bokaszõre a kelleténél, és a sörénye is osztott. A fekete kancám lábai nagyon szép finomak (szárkörméret=22,4), és bokaszõr nélküliek, de ez meg méretében erõs kissé erõs (marmagasság szalaggal=161cm, övmérete=202cm), nem nemes a feje, és sajnos neki is osztott a sörénye. Ha gondolod küldök róluk képet!Ez az egész topic? Kár érte, mint ahogy az is kár, hogy ez a remek fajta eltûnt a pinkafõivel együtt. Talán még nem lenne késõ megmenteni õket. Biztosan akadnak még olyan példányok, amelyeket érdemes lenne tenyésztésbe venni.
Közzétéve 2006 november 15. - 17:45
Balázs! Ez a Tengelic-2 törzskönyvi nevén 1277 Tengelic-2, 1977. évi pej(?) mén?Az Õrségi Nemzeti Parkban nemrég elkezdték ezeket a lovakat összegyûjteni az országból, és úgy tudom a "legmuraközibb" kancájuk egy 14 éves ló, aminek az apja még elismert muraközi mén volt (Tengelic-2). Nekem is van két nyereghelyen sütött kancacsikóm, melyek õsi soraikban fellelhetõk még igazi muraközi lovak.
Közzétéve 2006 november 16. - 8:20
Szia Méz!Neharagudj, de elnéztem a mént, az kérdéses õrségi kanca apja Tengelic-1 (1985. évi, sárga) muraközi mén volt. Azonban a Tengelic-2 is muraközi volt szerintem, mert a Tengelici állami gazdaság foglalkozott a 70-es években muraközi tenyésztéssel. Egyébként a tengelicin kívül a hõgyészi, az iregszemcsei és a mosonmagyaróvári állami gazdaságok tenyésztettek és használtak muraközi lovakat.Balázs! Ez a Tengelic-2 törzskönyvi nevén 1277 Tengelic-2, 1977. évi pej(?) mén?
Közzétéve 2006 november 16. - 11:54
Közzétéve 2006 december 6. - 13:49
Közzétéve 2006 december 14. - 12:45
Közzétéve 2006 december 26. - 19:59
Sziasztok!Altair gyönyörûek a képek!Tulajdonképpen ami erre az oldalra vetett az az,hogy különbözõ hidegvérû fajtákrõl kellene találnom némi fajtaismertetõt, ugyanis holnap megyek javítani Lótenyésztésbõl.Így némi tudásomat igyekeznék bõvíteni,és hasonló részletes leírást keresni a fajtákról,mint a topic elejei írás.Ha jól emlékszem akkor azt már olvastam a Lótenyésztõk kézikönyvében,de jó volt itt is olvasni...sajna van aki nem forgat könyveket...Én szívesen látnék akár itt is képeket mind a Muraközikrõl vagy akár milyen nehéz,sodrott paciról.Ezek az állatok igazán magával ragadóak. Üdv mindenkinek:LeonMegjöttek az áhított képek :kocc: A szomszédom kancáját volt fedezni ez a nagy gömböc :)Nagyon szép, meg intelligensa beállításokért sorry, csak közbe csikót kellett hurcolnom a mén elõlhttp://fototar.t-onl...media/2/2117436http://fototar.t-onl...media/2/2117437Elvileg a Kistermelõk Lapjában volt egy cikk nem régen errõl az Õrségi témárólelõ kellene teremteni valahonnan
Közzétéve 2006 december 26. - 21:43
Szia!Légyszíves küld át a képeket nekem.a címem: bullterrier@invitel.hukösziEgy kérdés. A minap olvastam egy cikket, a Muraközi lovak hazánkban újra elinduló tenyésztésérõl. Tudna nekem valaki, igazi Muraközi paciról képet linkelni?Kaptam képeket az õrségi muraközi lovakról, akit érdekel, annak szívesen átküldöm a képeket.
#13 Guest_Gonoblin_*
Közzétéve 2006 december 28. - 18:29
Közzétéve 2007 január 1. - 12:29
Köszönöm, ez GYÖNYÖRÛ!! Behúztam a cikket, remélem olvasható lett.Újra feltámad(?) 2.rész
Valamelyik Kistermelõk-ben.Na ez így ,elég rossz minõségû, ha valakit érdekel inkább elküldöm e-mailben.Szia kamilla!Hol, milyen újságban olvastad azt a cikket?
#16 Guest_Gonoblin_*
Közzétéve 2007 január 6. - 14:46
Közzétéve 2007 február 5. - 12:22
Közzétéve 2007 február 5. - 16:25
#19 Guest_Gonoblin_*
Közzétéve 2007 július 18. - 20:11
Egy kérdésem lenne. Nincs meg valakinek a Képmás Családmagazinban megjelent cikk a muraközirõl? A neten csak ennyi van: http://archiv.kepmas..._murak_zi_lo_ka
Ha valakinek megvan,légyszi küldje már el nekem.
Köszi
Közzétéve 2008 január 8. - 10:35
#21 Guest_Gonoblin_*
Közzétéve 2008 január 9. - 13:31
Közzétéve 2008 január 9. - 13:34
Nagypapám családjában voltak muraközik, amikor még kicsi volt. De õ is nagy áhitattal mesél róluk... Nagyon szereti õket..
Nagymamám is mindig emlegeti a murákat. De folyton felháborodik azon, hogy én az ilyen alkatú lovakon szeretek lovagolni. Õ még leragadt ott, hogy az nem hátasló, hanem igavonó.
Közzétéve 2008 január 9. - 14:18
Közzétéve 2008 január 11. - 17:34
Közzétéve 2008 január 11. - 18:30
Közzétéve 2008 január 11. - 21:39
már volt, a pegazus dec-jan számában. küldök egy scannelt verziót, ha dobsz egy emilcímet. meg mondd meg, h képként kéred vagy .pdf-ként.
Képként kérem szépen. jancsor@vipmail.hu Köszönöm.
Lehet még kapni ezt a számot az újságosoknál?
Közzétéve 2008 augusztus 7. - 6:47
Én egyszer még kisebb koromban egy lovastáborban ültem egy muraközin. Legalábbis nekem akkor azt mondták, hogy az. De emlékszem azon mosolyogtam hogy majdnem spárgát csináltam ahogy ráültem, viszont valamiért nagyon nagy biztonságot adott az alkata, jó volt rajta ülni.
Egyszer újra kipróbálnám hosszabb távon is.
Nagypapám családjában voltak muraközik, amikor még kicsi volt. De õ is nagy áhitattal mesél róluk... Nagyon szereti õket..
Szia Lexa
Most már csak elhatározás kérdése,az enyémmel akár napos túrára is mehetsz.
Bár kicsit késõn vettem észre,mert én eddig csak a hidegvérû topikot néztem.(lehet nem ártana kicsit körülnézni)
Közzétéve 2008 augusztus 23. - 20:30
Közzétéve 2008 szeptember 10. - 14:37
Sziasztok!
Olvasgattalak bennetet, és felmerült bennem néhány kérdés. Jelenleg van muraközi tenyészet itthon? Él még az õrségi kezdeményezés? Lehet vásárolni muraközit?
Köszönet!
Szia Maugly!
Az õrségi tenyészet még mûködik, és úgy tudom, hogy elérte a kívánt szintet (50 db) a kancalétszám. Ez azt jelenti, hogy megkezdõdhet a szigorúbb szelekciós munka a ménesben. Egyébként, ha szeretnél látni muraközi kancákat, akkor gyere el a Kaposvári Állattenyésztési Napokra, mert ott lesz egy õrségi törzskanca és a saját muraközi típusú kancám is. Ha többet szeretnél tudni az õrségi állománnyal és a tenyésztõmunkával kapcsolatban, akkor magánban elküldhetetem az ottani tenyésztésvezetõ telefonszámát. Ja, és sajnos az említett kancákon kívül, ha találsz még a típusba illõ egyedeket, akkor hatalmas szerencséd van.
Közzétéve 2008 szeptember 23. - 17:45
Közzétéve 2008 október 8. - 17:49
Szia Réka!a tanárom készítette ezeket a képeket, az ÕNP-ben:
muraköziek
Csak én nem találom a képeket, vagy nincsenek ott?
Közzétéve 2008 október 8. - 19:11
Közzétéve 2008 október 8. - 19:18
Közzétéve 2008 október 9. - 18:15
Közzétéve 2008 október 16. - 16:30
Közzétéve 2009 február 19. - 9:56
Örülök, hogy folyamatosan jelennek meg cikkek a muraközi népszerûsítése céljából. A cikkben csak annyi szépséghiba van, hogy (bár a neten muraközi címszó alatt a fenti képet is meglehet taláni) a fotón látható ló pont egy magyar hidegvérû (jó vastag lábakkal, dús bokaszõrrel, nehéz testtel), nem pedig muraközi.Szabad Föld 2009.01.30
Mentik a muraközit
Közzétéve 2009 február 20. - 18:55
Örülök, hogy folyamatosan jelennek meg cikkek a muraközi népszerûsítése céljából. A cikkben csak annyi szépséghiba van, hogy (bár a neten muraközi címszó alatt a fenti képet is meglehet taláni) a fotón látható ló pont egy magyar hidegvérû (jó vastag lábakkal, dús bokaszõrrel, nehéz testtel), nem pedig muraközi.
Dr. Ócsag Imre: A gazdasági ló c. könyvében a 1995-ben a muraközirõl írottakat így fejezi be: "Az 1972. évtõl kezdve törzstenyészete és kancaállománya teljesen felszámolódott, az országos fedezõmének között ma 6 muraközi található."
A 2008-as ménlistán egy sem.
Én úgy gondoltam, hogy beleolvadt a magyar hidegvérûbe.
Igazából a cikk is muraközi jellegû és igen magas vérhányadú egyedekrõl ír.
Mivel nem olyan régen és kis létszámmal fogtak neki a tenyésztésnek a magam részérõl a szándékot díjazom.
Két eredeti muraközi a könyvbõl