Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Haszonállatok

• Please log in to reply
4168 válasz a témához

#3881 Diamondka01

Diamondka01

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 57 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 11. - 11:08

Sziasztok, 

keresek áprilisi megvétellel malackát:) Semmi csüngő meg pici meg mini nem izgatja fel a fantáziám. Rendes naaagyra növő malacka:) Az igen.

Továbbá húshibrid és tojóhibrid csirkéket is. 

Ha valakinek van valami Pest, Heves vagy Nógrád megyében, ne kíméljen:)) Mennyiségileg malacka 2db, csirke: 10-10.

,, because no one will ever understand, your love for that "Horse Smell" or the
peace it brings your soul"

#3882 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 11. - 21:30

Ma bevizsgáltam a kecskét, és úgy döntöttem, hogy megfejem. Nem adott a büdös dögje! :gm: Még mielőtt leszólnátok, tudok fejni. :)  Ellés utáni napon pedig rá is próbáltam, simán jött a tej. Kapott abrakot is közben, de olyanok, mint az ipari porszívó. Lényegében még elé sem teszem az edényt, már üres is. :wot: Agyonetetni meg nem akarom.

Meg tudnátok saccolni, hogy mennyi abrakot adtok? Sehol nem találok erről leírást. Egyébként is érdekelne, hogy kinek mennyi az elég.

#3883 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 12. - 9:35

Mackó,

amikor nagyon fejtem az enyémeket tavaly (már választás után, napi kb 2 litert adtak 2x-i fejésre), akkor 2 x kb 1 csapott "fángli" tritikálét kaptak fejenként, ezt meg is ették, amig kifejtem őket.

De amíg gida van alattuk, szerintem nem sok esélyed lesz tejet lopni, mert ők tuti gyorsabbak. :gm:

Én a birkákat is nagyon szoktam abrakolni ellés után. (Az elején nem figyeltünk erre, és pár hét után nagyon megcsappant a tej, viszont akkor még a bárányok sem ettek rendesen, uh látványosan visszaestek a fejlődésben.) Most kb 1 hónaposak a bárányok, már kezdenek csipegetni, és az anyák kapnak olyan 2/3 fánglival fejenként naponta (2 részletben). Ez is tritikálé, meg egy kis kukorica.

És emelett van 2x széna.

Kecskések, íme az aktív pihenés gidák részére: :kir:

https://www.facebook...&type=2

#3884 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 12. - 21:06

Izland! Köszönöm! Ennél én lényegesen kevesebb abrakot adok nekik. A széna hálóban van, és egész nap ehetik. Csak egy gida van, azért is számítottam egy kis tejre, meg be is volt keményedve a cicije. Bárhogy próbáltam, semmit nem adott. :D

Sikerült reggel fejnem egy kávéba valónyi mennyiséget. :rockon:  Este nehezebb menet volt, mert éreztem, hogy nincs is teje, és abba a két cseppnyi mennyiségbe is belelépett. :gm:

Most inkább az a lényeg, hogy a napi rutin kialakuljon.

Az abrakolással azért is vagyok óvatos, mert amikor ide kerültek, akkor adtam nekik szorgalmasan (napi 1x fél merítővel a kettőnek, ami kb fél kiló), majd feltűnt, hogy furcsán hemperegnek. Addig még nem láttam kecskét hemperegni, de nem tűnt egészséges dolognak. :unsure: Leállítottam őket az anyagról, és a hempergést is abba hagyták. Fedeztetés után kezdtem el adni megint, kb fejenként 2-3 marékkal.

#3885 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 9:24

Nálam meg a fekete kecske csak a kis bakját szoptatja, a gödölyének úgy kell egész nap lesben állnia és lopni. Nem tudom mi lelte, eleinte példásan viselkedett. Egyetlen dologra tudok gondolni: 4-5 naposak voltak a kicsik, amikor múlt pénteken az egész családunk (mind a négyen) ágynak esett valami irtó fincsi influenza-szerű cucctól, és csak az alapellátást voltunk képesek amolyan zombi-állapotban teljesíteni, azaz széna-víz diétán volt két napig az egész major, a tyúkok meg önellátóvá minősültek arra az időre. Lehetséges, hogy ez alatt annyira megcsappant a teje, hogy úgy döntött, inkább egyet nevel tisztességgel, mint kettőt keservesen? Amióta képes vagyok talpon végigcsinálni 20 percnél több időt, azóta megint kapnak reggelit, meg lucernaszénát, meg vacsora is akad, de szegény kiskecske nagyon elveszett. Mindenki lökdösi, harapja a farkát, és már láthatóan kisebb a többieknél. Most az a program, hogy akárhányszor arra megyek, mindig megfogom az anyját, és megerőszakolom, azaz egy 5 percre leszorítom, hogy a kicsi nyugodtan szophasson. Mi a kritikus idő? Azaz, meddig kellene kibírnia, hogy már stabilan megmaradjon? Báránytápot vegyek neki, vagy elboldogul a sima abrakon is? A bárányok már rágják a zab-kukorica-búza kombót. Óvodát nem tudok nekik csinálni, mert a kameruni anyák olyan kicsik, hogy beférnek mindenhol ahol a bárányok is, azaz, képtelenség megfelelő méretű bebúvónyílást szerkeszteni, így csak akkor van nekik is abrakolás, amikor a nagyoknak.

#3886 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 10:09

Bara,

tavaly én is elcsodálkoztam, hogy hogyan tudja megkülönböztetni a két gidát a kecske-mama, mert a kis bakot pár hét után nem engedte szopni. Itt az volt a bibi (szerintem), hogy megharapta a cicit. Az egyik sebes is volt egy darabig, de épp csak egy kicsi seb volt rajta. Úgy látszik, ez elég volt neki. Nézd meg, hogy nincs-e ilyen gond, bár az enyémek asszem már nagyobbak voltak, amikor ez az incidens volt.

Én is ezt játszottam, hogy lefogtam az anyát, aztán amikor meg már a hangomra is menekült :sad: , akkor kifejtem és cumiból itattam (aztán sztem itt csesztem el az egészet, mert ezután kezdte szopni a saját tőgyét, mert egyszer belenyalt a cumiba. SZóval ha újra csinálnám, akkor azt a gidát elpasszoltam volna vagy megettük volna, mert így egy csomó nyüglődés után megváltam a két anyától. Bár ahová kerültek, ott kegyelmet kaptak, szóval még élnek és virulnak, de én búcsút mondhattam két jó fejős kecskének... :sad: )

Ha mindenképp babázni akarsz a gidával, akkor nagyon jól beválik a borjú tejpótló tápszer (Bábolnás, Cremo Milky), próbálj meg kérni valami tehenészetből egy kis zacskóval. Ami bárányokat én cumiból neveltem, azokat naponta 6x etettem, alkalmanként 1-1,5-2 dl táppal. SZóval 4-5 óra alatt nem hal éhen, nem muszály 2 óránként etetni.

Szerintem legalább olyan 6-8 hétig nem tudnak annyi szilárd kaját enni, amennyi elég, szóval kell nekik a tej is.

A báránytápból is van asszem többféle, van, ami csak akkor jó, amikor már kérődzik! Nekünk nincs jó tapasztalatunk, egyszer vettünk, és akármilyen óvatosan adtuk először, persze, hogy a legszebb bárány döglött meg tőle. :sad:  :dev:

Na, most jó sokfélét írtam, a lényeg, ha van kapacitásod meg kedved pesztrálni, akkor csak azt kell mérlegelni, hogy megéri-e. Mert ami ilyen cumis-babusgatott, azt úgysem lehet levágni, annak már helyet kell keresni, stb, stb. Vagy veszel egy nagy levegőt, és most elpasszolod/megeszed a gidát, és akkor nem kell plusz programot csinálni magadnak.

(mondom én úgy, hogy most is van cumisom, amit sokkal egyszerűbb lett volna földhözcsapni 3 héttel ezelőtt... de most már jól van, és hát majd lesz vele valami :) )

• Filly kedvelte

#3887 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 13:16

Nálam meg a fekete kecske csak a kis bakját szoptatja, a gödölyének úgy kell egész nap lesben állnia és lopni. de szegény kiskecske nagyon elveszett. Mindenki lökdösi, harapja a farkát, és már láthatóan kisebb a többieknél. Most az a program, hogy akárhányszor arra megyek, mindig megfogom az anyját, és megerőszakolom, azaz egy 5 percre leszorítom, hogy a kicsi nyugodtan szophasson. Mi a kritikus idő? Azaz, meddig kellene kibírnia, hogy már stabilan megmaradjon?

Bara ha biztonságosan akarod felnevelni akkor próbáld meg cumisüvegből itatni. Ha van elég tej akkor az anyjától fejhetsz,ha nincs én rengeteg gidát felneveltem csecsemő tápszeren. A legegyszerűbb,legolcsóbb tápszert vettem nekik . Volt olyan is hogy a gyógyszertár lejárt szavatosságút ingyen odaadott a gidáknak.

#3888 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 14:24

Az abrakolással azért is vagyok óvatos, mert amikor ide kerültek, akkor adtam nekik szorgalmasan (napi 1x fél merítővel a kettőnek, ami kb fél kiló), majd feltűnt, hogy furcsán hemperegnek. Addig még nem láttam kecskét hemperegni, de nem tűnt egészséges dolognak. :unsure: Leállítottam őket az anyagról, és a hempergést is abba hagyták. Fedeztetés után kezdtem el adni megint, kb fejenként 2-3 marékkal.

Bocs, ezen átsiklottam.

Zabot adsz nekik? Mert a zabot, ha hirtelen befalják hajlamosak "kihányni" (legalábbis a birkák, de gondolom a kecskék is), és ez látványos "fetrengéssel" , illetve az abrak nagy mennyiségű habos nyállal történő kiköpésével - azaz a szájából való kirázással jár. Elég ijesztő látvány, de ha kijön, akkor úgy eszik tovább, mintha semmi nem történt volna. :mellow:

Szóval lehet, hogy csak a zab "keménysége, szúróssága" (állítólag ez az oka) miatt volt a hempergés, vagy mert túl hirtelen befalták.

Esetleg próbáld nekik kis széna közé adni, vagy olyan helyre, ahol nagyobb felületről kell felenni, hogy ne tudjanak egyszerre sokat bezabálni.

Nálunk csak akkor van zab is a tritikáléban, ha sok termett (most nincs), sima tritikálétól nagyon-nagyon ritkán volt ilyen "hányós" jelenet, de ha zabos volt, akkor gyakrabban.

#3889 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 15:26

A legjobb fejős kecskémet kellett tavaly ellés után az első héten minden egyes szopáshoz lefogni, mert nem hagyta a kicsiket. Idén már előre készültem, hogy ismétlődik a dolog, de gyönyörűen gondozza a mostani ikreit... Ki érti ezt?

#3890 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 16:04

A legjobb fejős kecskémet kellett tavaly ellés után az első héten minden egyes szopáshoz lefogni, mert nem hagyta a kicsiket. Idén már előre készültem, hogy ismétlődik a dolog, de gyönyörűen gondozza a mostani ikreit... Ki érti ezt?

Pavlov apánk :)

Nekem is volt ilyen anya, amelyikkel napokig küzdöttem, mire belátta, hogy mindenkinek jobb lesz, ha magától eteti a bárányát. Következő évben meg semmi gond nem volt.

Meg volt olyan is, amelyik az ellés után másnap úgy döntött, hogy köszöni szépen, de neki mégsem kell 2 bárány :dev: . És nem is sikerült rávenni, hogy elfogadja a másodikat, pedig ellés után felnyalta, szoptatta.  :unsure:  (Uh azt megnyertem én, és cumiból neveltem.)

Egyébként én két esélyt szoktam adni az ilyen problémásoknak. Ha elsőre nem működik valami, futunk még egy kört következő évben, hátha. Ha másodszorra is gond van vele, akkor sajnos elbúcsúzunk egymástól. :sad:

• Filly kedvelte

#3891 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 16:24

Jaj, hát én cumiztatni nem fogom. E-e. Van épp elég más dolgom. Szopik ez szépen, szerintem túl erőszakosan is (lehet, ezt nem bírja a jó édes anyja). Ha elkezdeném cumiból nevelgetni, akkor aztán nem szopna többet magától, az tuti. Dolgozzon csak . :) Ma új technikát vetettem be: zsebbe picire vágott finomságok (száraz kenyér, répa, kelkáposzta, abrak), és azt adagolom apránként amíg cicizik a leány. Így nem menekül messzire az anyja. Reggelire meg egy egész serpenyőnyi abrak (zab+kuki), estére is kap egy bő felet. Meg a másik is. 

Jó az a kecskekörszaladgáló. :) Nálunk már a kecske-galéria 4. lépcsőfokánál tartanak a vagányabbikak, kíváncsi vagyok, hány nap múlva mennek fel végig a 3 méter magasba. :)

#3892 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 20:39

Bocs, ezen átsiklottam.

Zabot adsz nekik? Mert a zabot, ha hirtelen befalják hajlamosak "kihányni" (legalábbis a birkák, de gondolom a kecskék is), és ez látványos "fetrengéssel" , illetve az abrak nagy mennyiségű habos nyállal történő kiköpésével - azaz a szájából való kirázással jár. Elég ijesztő látvány, de ha kijön, akkor úgy eszik tovább, mintha semmi nem történt volna. :mellow:

Ilyen látványos hányós akármi nem volt. Sőt, nem is közvetlen etetés után, hanem órák múlva, vagy másnap délelőtt.

Ma azért komolyan reklamált a külön adagjáért. :D Bezzeg teje az nem volt cserébe.

#3893 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 21:14

Mackó, ez az első ellése, ugye? Biztos belejöttök majd idővel! :)

Bara, még eszembe jutott 2 dolog:
- mi csináltunk "bárányóvodát" egyszer, a legkisebb anya úgy beleszorult, hogy szét kellett fűrészelni az egészet. :D Most úgy abrakolom a kicsiket, hogy amig a nagyok esznek bent, addig kizárom őket az udvarra, és ott kapnak kis etetőbe.
- azért figyelgetsd ezt a kis gidát, hogy más anyától nem lopkod-e. Mert ha rászokik, akkor nagyobb kárt tud okozni, mint amennyit ő maga ér. :( Egyrészt eleszi a tejet a jogos tulajdonos elől, meg folyton zavarja az anyát, így visszamarad a másik gida/bárány is. Másrészt mivel ráharap a cicire, hamar kirágja, onnan meg már csak 1 lépés a tőggyulladás. :(

#3894 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 13. - 21:25

Mackó, ez az első ellése, ugye? Biztos belejöttök majd idővel! :)

Igen, az első ellésük. Ráadásul még csak 1évesek. A másiktól jobban tartok, mert ő a főnök, és mióta közel van az elléshez, azóta szinte megfoghatatlan, csak csalizni lehet. Nem szoktam őket babusgatni, de azért bármikor megfoghatóak voltak.

Meg kicsit aggódom, hogy hogyan tudom majd összehozni a munkahely/idővel a fejéseket. Tudom, hogy így elsőre nem kell számítani valami nagy tejmennyiségre, de a lehetőség adott.

Van, aki munkahely mellett bíbelődik velük?

#3895 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 14. - 9:24

Én. :)

Mivel 8-16 dolgozom, így az etetések ideje elég fix, főként a reggel. 7-re kész kell lennem az állatkerttel, nincs mese. :unsure:

A délután kicsit változóbb, télen korábban(1/2 5-5), nyáron később (6-7) etetünk.

Amikor fejtem, akkor azzal kezdtem a rituálét, (hogy ne kelljen kétszer kezet mosni). Igazából nekem nem is a fejés maga volt a plusz, mert ha kialakul a rutin, akkor az kb 10 perc, hanem utána a tejjel való pancsolás, szűrés, mosogatás, pelenka kifőzés, stb. (Meg néha a sajtozás, ha este 10-kor álltam neki, már nem voltam mindig lelkes. :gm: )

Ami nekem bevállt a fejéshez, az egy kb 2 literes műanyag köralakú doboz (nápolyit lehet benne kapni), és erre rágumizva egy 1/4-be vágott pelenka. Ez stabilan megáll, és így a kecske aljáról sem potyog bele a tejbe a széna, szőr, akármi. Mondjuk belelépés ellen nem véd, ha fennállt annak a veszélye, akkor egy kézzel fejtem, a másikkal tartottam az edényt. 

Biztos jó dolog a fejő állvány, nekünk nem volt hozzá hely, uh simán az istállóban fejtem úgy, hogy az edényt mindig beletettem egy alacsony papírdobozba, hogy ne a földön legyen.

Ja, és a kaja mellett én megkötöttem a kecskéket a fejéshez, biztos, ami biztos. Bár ritkán voltak "ötleteik", de azért csak kecskéből voltak, na. :P

#3896 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 14. - 20:52

Izland! Nahát, akkor azért biztató, hogy megoldható a helyzet. Mivel a gyerekek alapból 6-kor kelnek, így valószínű, hogy két részletben kell majd az állatokat lerendezni.  Most ugye kényelmes, mert oviból hazaérve etetem meg az állatokat, próbafejem a kecskét. Ősszel már ilyen luxus nem lesz.

jó ötleteket adtál a fejéshez. Nálam még bőven elég a kannás tejföl dobozkája. Fejőállvány van a szomszédban, de nem látom igazán a hasznát, mert szerintem túl nagy a kecskékhez, és ugyanúgy mögé kell guggolni fejésnél.

Kikötőt tettünk fel az istállóban, a sótartó szabad feléből pedig kényelmesen megeszi addig az abrakot.

Elvileg hétvégén már várható a másik ellése is.

#3897 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 14. - 21:08

Még meg sem mutattam a kisasszonyt! :)

Berkenye, és leánya Boróka:

HPIM3115.JPG

HPIM3117.JPG

#3898 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 15. - 9:24

Utálnám, ha guggolva kéne fejni. Nekünk eská készített fejőállványunk van, ilyenkor, amíg a kicsik szopnak, simán állva is megfejek, de ha több a meló, szépen leülök mögéjük :)

#3899 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 15. - 21:45

Filly! Tudnál majd képet mutatni? Jó magas állvány lehet akkor.

Ma megérkezett Guszti, Gesztenye fia. Hatalmas, még így frissen, bizonytalan lábakon is legalább 3centivel nagyobb, mint az egy hetes leányzó. :wot:

#3900 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 16. - 14:16

Szerintem 2-3 kecske esetében nincs jelentősége a fejőállványnak. Filly, ha jól rémlik, te nagyobb tételben nyomod, 5-6 fejősöd is van egyszerre, igaz?

Én is gondolkodtam egy olyan Mackó-szomszéd-féle fejőállvány összeeszkábálásán, de aztán letettem róla (egyelőre). Most úgy gondolom, hogy meg tudom oldani majd guggolva/térdelve/sámlin ülve, esetleg ráhajolva, mint ahogy itt a jurtások csinálják (térdei közé veszi a kecske vállait, azzal rögzíti, és ráhajol a kecskére, két kézzel két oldalról alányúlva). Persze, attól is függ, mennyi tejről beszélünk, mert nem mindegy hogy 2-3 vagy 10 percig kell görnyedni.

Nálunk meg úgy tűnik, rendeződik KisFranciska sorsa. Egyre kevésbé hevesen támadja az anyját, aki emiatt kevésbé reklamál miatta, sőt, a napokban már játszani is láttam a picit. :) Azért még megfogom Luca nyakörvét, ha etetés van, hogy nyugodtan álljon, de reményeim szerint pár nap múlva már erre sem lesz szükség.

Tegnap összesöpörtem a lucernabála körül a leesett leveleket meg egyéb apraját, egy gyerekfürdető kádnyi cucc összejött. Azt úgy ahogy van, betettem nekik a karámba - hát azt az örömöt! Először mindenki csak két pofára zabálta, aztán amikor kifogyott a nagyja, a kiskecskék ki-beugrálósat játszottak benne. Hát szétröhögtem magam rajtuk.

Bűbájos ez a sok kicsi állat egy kupacon, és érdekes ahogy klikkesednek: a két rackamix együtt játszik, a két kameruni szintén főleg együtt, de a nagyobbik néha a kecskékkel is. A négy kiskecske meg egész nap ugrabugrál, csavarja-tekeri magát, fel a létrán, le a létráról, be a vályúba, ki a vályúból. Cukik, na. Hogy fogjuk levágni őket??

#3901 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 16. - 16:33

Még egy kicsit fejlődnek, okosodnak, aztán már mutogatod nekik a kést.

#3902 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 16. - 20:49

Valaki el tudja nekem magyarázni, hogy mi az a törzstenyészet, mi kell hozzá, milyen feltételek, és hogy ha kell akkor mennyit kell fizetni utána? Meg hogy miben különbözik egy sima tenyészettől. Nem találok egy értelmes leírást se.

"Qei me amat, amat et canem meum."

#3903 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 16. - 22:05

Szerintem 2-3 kecske esetében nincs jelentősége a fejőállványnak.

Na, nem tudom, de én most úgy érzem, hogy nagyon jól jönne. :D  Nem gondoltam egy profi kivitelre, mert bőven jó lenne oldalak nélküli kivitelben is. Lehet, hogy holnap kipróbálom a sörpadot! :dev:

Gesztenye is átesett a tűzkeresztségen. Mivel enyhén feszült neki az egyik oldal, így viszonylag könnyen bírta a menetet. Párszor akart csak a falra mászni. :dev:

Guszti

HPIM3203.JPG

#3904 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 9:19

Annyira szépek ezek a kiskecskék, hogy egyre jobban örülök, hogy nekem nincs! :kir:  :P

Zuzu,

állatfaj, sőt fajta függő is a dolog. (pl húsmarhánál a cégünk eddig sima tenyészet volt, és most, hogy az egyik fajtával elértük a 100 db törzskönyvezett tehenet, lehettünk annak a fajtának a törzstenyészete, azaz előállíthatunk tenyészállatot is. De más fajtánál elég pl 30 db származásellenőrzött tehén.)

Általánosságban sztem azt jelenti, hogy az adott egyesületnél regisztrált, törzskönyvezett az állományod van, és tenyészállatokat adhatsz el. 

A feltételeket annál az tenyésztő szervezetnél érdeklődd meg, amivel foglalkozni akarsz. Az biztos, hogy van éves tagdíj, meg a törzskönyvezésnek, regisztrálásoknak is van díja.

#3905 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 9:45

Tavaly 11 kecskét fejtem, most csak 6-ot (5-öt, mert az egyik még mindig nem ellett... Tavaly is csak júniusban, valahogy el van csúszva a többitől.) 3 lízingbe volt, vissza kellett adni, egyet odaajándékoztam egy nehéz sorsú családnak, egy meg sajnos kényszervágós lett, mert szétverték. Majd csinálok képet a fejőállványról (rendkívül egyszerű amúgy).

DSCN3429.JPG

DSCN3428.JPG

DSCN3425.JPG

#3906 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 9:47

Annyira szépek ezek a kiskecskék, hogy egyre jobban örülök, hogy nekem nincs! :kir:  :P

Zuzu,

állatfaj, sőt fajta függő is a dolog. (pl húsmarhánál a cégünk eddig sima tenyészet volt, és most, hogy az egyik fajtával elértük a 100 db törzskönyvezett tehenet, lehettünk annak a fajtának a törzstenyészete, azaz előállíthatunk tenyészállatot is. De más fajtánál elég pl 30 db származásellenőrzött tehén.)

Általánosságban sztem azt jelenti, hogy az adott egyesületnél regisztrált, törzskönyvezett az állományod van, és tenyészállatokat adhatsz el. 

A feltételeket annál az tenyésztő szervezetnél érdeklődd meg, amivel foglalkozni akarsz. Az biztos, hogy van éves tagdíj, meg a törzskönyvezésnek, regisztrálásoknak is van díja.

Köszi! Kecskéről lenne szó egyébként.:) 

#3907 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 12:41

Ez a saját fejőszék:

DSCN3431.JPG

Ez pedig, amiről mintáztuk (a lízingelt kecskékkel együtt kellett visszaadni):

DSCN2732__480x640_.jpg

Pár centivel magasabb, hogy állva is viszonylag kényelmesen, alig lehajolva lehessen fejni. A mintának van nyak-kaloda része (illetve volt, mert ezen a képen már nincs rajta), a miénknek nincs, mert nincs rá szükségünk. Ha valaki újonc nagyon nem bírná a dolgot, inkább egy madzaggal odakötöm a nyakörvét. A réginek spéci, elöl leemelhető oldalléce volt, ami szerintem szintén tök fölösleges, mert amíg van előtte abrak, esze ágában sincs lemenni :D 

#3908 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 13:22

Én olyant láttam egy nagyobb állománynál, hogy az éjszakázó hely egyik kijárattában volt elhelyezve, mindkét végén ajtó abrakolóval. Reggel egyenként sorbaállva mentek át rajta, míg ettek, ment a fejés. Este fordítva, befelé vonuláskor fejtek.

#3909 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 20:40

Filly! Köszi a képet! A szomszédé ennél sokkal nagyobb (hosszabb, szélesebb). Én is csak akkorát terveznék, hogy egy kecske válltól seggig elférjen benne. A magasságát magadhoz állítottad be?

Nem is tudom, de megint a saját csapdámba estem. Ez a Guszti egy tündér fiú. Simán megfogható, dögönyözhető, halál nyugodt. Hogyan lesz majd levágva? :unsure: Bezzeg a kiscsaj, mint a pillangó, repked össze-vissza, egy perc nyugta nincsen. :dev:

#3910 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 18. - 9:17

Túlzás lenne azt állítani, hogy a magasságát hozzám állítottuk be, mert teljesen és totálisan saccperkábéra készült :D

#3911 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 18. - 9:21

Ha Gusztit sajnálod, cseréld el egy másik gidára, akit majd nem sajnálsz levágni.

Tavaly nekem is volt egy olyan gidám, aki nagyon jó fej volt, szereztem is neki helyet. A többi meg finom volt :D

#3912 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 18. - 21:26

Befogadó gazdit keresek Tökmagnak!   https://www.facebook...&type=1

#3913 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 19. - 0:00

Ha Gusztit sajnálod, cseréld el egy másik gidára, akit majd nem sajnálsz levágni.

Tavaly nekem is volt egy olyan gidám, aki nagyon jó fej volt, szereztem is neki helyet. A többi meg finom volt :D

Azért kíváncsi leszek a későbbiekre, mert lehet, hogy Robinak lesz igaza, és szorgalmasan fogom mutogatni nekik a kést. :D :gm: Guszti ide vagy oda. :dev:  Az anyja úgy néz ki, hogy jó fejős lesz. Nincs versenytársa, már most ő az egyetlen. :gm: Berkenyénél egy csepp sincs, se reggel, se este.

Bejött az, amitől tartottam, hogy guggolva nem fogok tudni fejni. :unsure: Szinte folyamatosan begörcsöl a talpam.

#3914 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 21. - 9:27

Mackó, nekem is volt korábban egy kecském, akinél a max tej mennyiség, amit sikerült kicsikarni választás után (!!!) az 2 dl volt.... Cserébe viszont leamortizálta a fél istállót és rettegésben tartotta az összes birkát...  :unsure:

Nálunk tegnapelőtt meglett az utolsó, idénre tervezett bárányka! :kir:  Így 24 lett a létszám. :)

(Jó képem sajnos még nincs, mert bent túl sötét van a telefonnak, kint meg rohangálnak.)

#3915 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 21. - 15:57

Mindenkinek gratula a szaporulathoz! Nálunk még semmi. Most éppen azon az állásponton vagyok h talán mégis vemhesek:D.

Sajnos ma a Párom nem jól zárta be a takarmányost....persze hogy onnan kergettem ki a két kecskét, aaaakkoraaaa a bendőjük h ihaj...egyelőre nem kínlódnak, rendesen bogyóznak, remélem nem nagyon zabáltak be....szemmel láthatóan a lucernakészlet csappant meg, ami kevésbé baj, de ott volt mellette többféle szemes is....remélem nem vitték túlzásba. (mikor máskor mint hétvége előtt, ugye..)

Fürjtojást szoktátok lámpázni? 
Én elkezdtem párat, kivettem amik szerintem tuti nem indultak be, és igazam lett, de nem mindegyiknél mertem tippelni, így a kéteseket benthagytam....még egy hét..

#3916 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 24. - 9:38

Na, hogy vannak?

#3917 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 24. - 10:05

Köszi, megvannak:). Nagy kő esett le a szívemről...

Szépen leapadtak a lufik...

#3918 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 24. - 10:34

Március 21.-én megszületett Bendegúz. :) Szerencsére könnyű ellés volt, a kis gida, pedig erős, bátor, gyönyörű. :D Anyuka nyilván nem a beszalmázott puha ólat választotta, hanem a kiskertet, amit 2 éve elfelejtünk felásni...  Ma már 3 napos, jön megy, rendezkedik. Ma sajnos szobafogság van, mert folyton szemerkél az eső, de majd holnap készítek új képeket. Eladó lesz, 2 hónaposan, lehet érte tolongani, de bográcsba nem adom. :) Az apuka egy tincses. http://gallery.site....anoor/Bendeguz/

#3919 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 24. - 22:02

Zuzu! Az apuka valami csúcs! :dev: Iszonyat jól néz ki! :D

Nálunk egész nap megy a játék, nagyon aranyosak. Tegnap kaptak a kicsik egy saját etetőt. Gesztenye nehezen fogadta el, hogy nem nekik készült. :gm:

Szerencsére nem úgy kellett kivágni belőle! :gm:

A korábban ellett kecskében kicsit csalódtam, mert úgy tűnik, hogy van teje, csak éppen nem ad. :unsure: Amíg ette az abrakot, addig kínlódtam, de egy cseppet sem tudtam fejni. Erre odajött a gidája, szopni akart, na nem engedtem, de közel 2decit fejtem tőle úgy, hogy a gida is ott matatott. Gida elmegy, csap elzárt. :wot:

Csak beképzelem?

#3920 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 27. - 9:43

Kelnek a fürjek, nagy csipogás van hajnal óta, eddig kb 30an lehetnek, de még kb kétszer ennyi tojás van a gépben, remélem még sok kikel! 
Sajátból nem sokat tudtam berakni, de azok úgy nézem szinte mind ki is bújtak:).

A kecskéimre már csak laza egy hónapot kell várni, és lehull a lepel, fejhetek-e idén....