Bara,
tavaly én is elcsodálkoztam, hogy hogyan tudja megkülönböztetni a két gidát a kecske-mama, mert a kis bakot pár hét után nem engedte szopni. Itt az volt a bibi (szerintem), hogy megharapta a cicit. Az egyik sebes is volt egy darabig, de épp csak egy kicsi seb volt rajta. Úgy látszik, ez elég volt neki. Nézd meg, hogy nincs-e ilyen gond, bár az enyémek asszem már nagyobbak voltak, amikor ez az incidens volt.
Én is ezt játszottam, hogy lefogtam az anyát, aztán amikor meg már a hangomra is menekült
, akkor kifejtem és cumiból itattam (aztán sztem itt csesztem el az egészet, mert ezután kezdte szopni a saját tőgyét, mert egyszer belenyalt a cumiba. SZóval ha újra csinálnám, akkor azt a gidát elpasszoltam volna vagy megettük volna, mert így egy csomó nyüglődés után megváltam a két anyától. Bár ahová kerültek, ott kegyelmet kaptak, szóval még élnek és virulnak, de én búcsút mondhattam két jó fejős kecskének...
)
Ha mindenképp babázni akarsz a gidával, akkor nagyon jól beválik a borjú tejpótló tápszer (Bábolnás, Cremo Milky), próbálj meg kérni valami tehenészetből egy kis zacskóval. Ami bárányokat én cumiból neveltem, azokat naponta 6x etettem, alkalmanként 1-1,5-2 dl táppal. SZóval 4-5 óra alatt nem hal éhen, nem muszály 2 óránként etetni.
Szerintem legalább olyan 6-8 hétig nem tudnak annyi szilárd kaját enni, amennyi elég, szóval kell nekik a tej is.
A báránytápból is van asszem többféle, van, ami csak akkor jó, amikor már kérődzik! Nekünk nincs jó tapasztalatunk, egyszer vettünk, és akármilyen óvatosan adtuk először, persze, hogy a legszebb bárány döglött meg tőle.

Na, most jó sokfélét írtam, a lényeg, ha van kapacitásod meg kedved pesztrálni, akkor csak azt kell mérlegelni, hogy megéri-e. Mert ami ilyen cumis-babusgatott, azt úgysem lehet levágni, annak már helyet kell keresni, stb, stb. Vagy veszel egy nagy levegőt, és most elpasszolod/megeszed a gidát, és akkor nem kell plusz programot csinálni magadnak.
(mondom én úgy, hogy most is van cumisom, amit sokkal egyszerűbb lett volna földhözcsapni 3 héttel ezelőtt... de most már jól van, és hát majd lesz vele valami
)