Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Haszonállatok

• Please log in to reply
4168 válasz a témához

#3841 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 9:33

Nem ismerem. Ennek a kézi bögyörgetésnek az az előnye, hogy nem kell hozzá semmi a gyapjún meg valami fix dolgon kívül, amihez odakötöm a végét

#3842 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 9:53

Pedig nagyon egyszerű. :)

Kiskoromban én is csináltam kutyaszőrből kötelet, kézzel sodorgatva, de ha most jutna ilyen az eszembe, csak orsóval csinálnám.

Mindenesetre linkelek pár videót, nyilván a léptékek változnak a kötél vastagságával, nehezebb orsó kell gondolom, de nagyon hasznos szerkentyű, már csináltam így gyapjúfonalat is. :D

Ez a videó elég jól bemutatja a dolog lényegét: (az elején az a fonal kihagyható)

Ez pedig, ahogy a gyakorlatban kinéz:

És ha van két adag ilyened egy irányba tekerve(fontos!), azt egy harmadik orsóra vagy akármilyen nehezebb dologra, ami szabadon forog, össze tudod ereszteni, és ha eléggé megsodortad a fonalakat külön, akkor nagyon szépen össze fognak sodródni.

Edited by Gisari, 2014 február 17. - 9:54.

#3843 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 15:12

Este megnézem a videókat. :)

Beszéltem a fehér rackás emberrel (férjem főnöke), azt mondta, természetesen félreteszi a gyapjút, elmondtam neki a feltételeket, úgyhogy megígérte hogy nagyon odafigyel majd. Azt mondta, a tavalyi is megvan még, ígérte hogy megnézi, milyen állapotban.

#3844 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 20. - 7:39

Immár 4 naposak, magyar őshonos,orpington és australorp csibék:

c22sik5dj6pm51x28j6e.jpg

nqgf0uf0pg5u4xmyzhnr.jpg

http://youtu.be/80Xmw33gGw4

#3845 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 20. - 12:51

Országomat egy tojó libáért!!!

Égen-földön nem találok. Ősszel kinyírta a róka a libáimat, csak egy gúnár maradt meg. Egy hónapja hajtok neki párt, és sehol nem találok. Kérlek, járjatok nyitott szemmel, és szóljatok ha van valakinek eladó, cserélhető (nyulat vagy mangalica/csüngőhasú/vaddisznó-szalonnát, -zsírt tudok érte felajánlani). köszi

Ma reggelre háromra nőtt a báránylétszám, megellett a másik racka is. :) Még egy kameruni van vissza, március legelején a két nagy kecske, májusban meg Ágika.

#3846 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 20. - 18:19

Ha nem lennél olyan qrvamessze, adnék egyet...

#3847 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 20. - 20:50

Bara! Körbekérdezek! Elvileg van egy nagyobb bandányi, de a gazdájukat nem ismerem. Nagyon jó világuk van, mert minden nap egy kisebb réten, ami most már tó, fürödhetnek. :D

Azt nem is kérdeztem még, hogy a kameruni milyen céllal van?

Nálunk még egy hónap a kecskék ellése. A szomszédban már születnek a gidák.

#3848 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 21. - 8:42

Filly, aranyos vagy. :)

Mackó, hálás lennék ha kiderítenéd, ki a tulaj és megszánna-e egy-két tojóval. Nálunk is jó világuk van mostanában, a réten áll a víz,  helyenként majdnem térdig ér, úgyhogy reggel lelép, este hazajön a lapátoslábú különítmény. Olyan szép tiszták mint soha. :)

A kameruni bagázs erdőtisztítási, a szaporulat meg élelmezési céllal van.

#3849 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 21. - 18:21

Ma megszülettek az első kiskecskék, ikrek, leányok :) .

#3850 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 23. - 20:57

Csikasz, és mi a tervetek a kecskelányokkal? Én mindig dilemmában vagyok, ha nőivarú birkám születik - megenni sajnálom, jobban örülök ha tovább él, nyilván, megtartani nem tudom az apja miatt. Idén meg ugye három kecske is hozzájön a csapathoz, már előre izgulok, mik lesznek, fiúk-e vagy lányok. :)

Betti, kiderítettél valamit libaügyben?

#3851 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 24. - 10:58

Én mindig dilemmában vagyok, ha nőivarú birkám születik

Én is. Erre az idén elsöprő arányban lányok születtek. :unsure:

Uh ha valaki szeretne suffolk illetve suffolk keresztezett (50-75%) jerkebárányt*, az nyugodtan jelezze. :cool:

(* istállós tartásból - akinek hasonló körülmények közé kellene birka, annak szerencsésebb olyat választani, ami eleve ezt szokta meg, mert legelőről jövő állatokkal nehezebb a 4 fal között vagy karámban, udvarban boldogulni).

#3852 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 24. - 11:30

Nálunk is megvan az első, kisbak :) Én megpróbálom a lányokat fiúkra cserélni, ez általában baráti-ismerősi körben szokott is sikerülni. Aztán a bakokat megesszük...

#3853 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 24. - 13:06

Ez jó ötlet, fiút lányra. Így mindenki örül. :)

Éééééééééés: LEHET, hogy lesz liba!!! Most hívott egy ismerős, hogy elkunyizott nekem egy ismerősének 3 tojó libája közül egyet.  :D  Délután fogom felhívni az illetőt, hogy lesz-e üzlet. 

#3854 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 24. - 20:56

Ezen én is gondolkodom, mert a lányokat sajnálnám levágni. Kettőnél több fejőset meg nem akarok tartani. Nálunk a bak/apa nem lenne gond, mert minden évben friss a felhozatal. A leányaim rokonsága mind megellet, kivéve azt az egyet, amelyik elvetélt. 1gödölye, és 4bak lett. A leányzó nagyon extrém színű, majd fotózok is.

Bara! Még nem jutottam oda. Ezek szerint sikerül is megoldanod a libát?

#3855 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 25. - 12:52

Amelyik elvetélt, lehet, hogy majd nyáron ellik! Nekem tavaly volt egy ilyen.

#3856 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 25. - 18:58

Ezek szerint sikerül is megoldanod a libát?

Vasárnap délután megyek érte.  :rockon:

#3857 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 25. - 19:15

A kiskecskéim idén Nubiai apától lesznek, akit érdekel időben szóljon! Amik most születtek édes kis lógó fülűek.

Cserébe érdekel majd tiszta vérű Nubiai bakocska, utánpótlásnak :) .

Edited by Csikasz, 2014 február 25. - 19:16.

#3858 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 25. - 20:25

Amelyik elvetélt, lehet, hogy majd nyáron ellik! Nekem tavaly volt egy ilyen.

De bak nélkül az nem igazán működik. :dev: Nincs állandó, csak ősszel van itt pár hetet, amíg a dolgát elvégzi. Minden szezonban új. Pár hete hoztak annak, amelyik elvetélt.

Mióta komolyabban látszik az enyémeken, hogy vemhesek áldott kis angyalkák lettek. :D Folyamatosan sutyorognak, nagy az összhang. :D

Jav. Hoztam képet is a rokonságról, csak lemaradt:

HPIM3024.JPG

Edited by Mackó, 2014 február 25. - 20:26.

• Filly kedvelte

#3859 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 13:46

A legújabb: a kékfejű törpe, mint tájfajta.... :dev:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

(A két öreg kakas tegnap nagyon durván összeverte egymást, tiszta vér volt az egész fejük. Az elsősegély óta azonban béke honol az udvarban. :kir:  A másik harcikakast nem tudtam lefényképezni, ő nagyon zokon vette az ápolást, meg sem lehet közelíteni. :D )

#3860 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 13:50

Nekem az a világos gyöngyi tetszik, a kékfejű mögött:).

A kiskecsék is helyesek, azt hiszem irigykedek is kicsit, mert én egyre inkább úgy látom h enyémek nem vemhesek..idővel kiderül..

#3861 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 22:34

A kameruni törpebirkámnál úgy néz ki nemsokára kisbárány lesz  :P  :rockon:

Egyébként mindenkinek ajánlom ezt a fajtát, tündéri teremtések. Most nincs itthon a ló, kint hesszelnek a gyepen, illetve az egész udvaron. Reggel kikisérnek a kapuig, este pedig bégetve rohannak elém, előbb odaérnek mint a kutyáim, miközben a kos bakol és ugrál mint egy csikó (na jó volt kitől ellesnie). Hihetetlenek. Ha este hétkor késlekedek a vacsorával, az ajtó elé beállnak és bégetnek... Igazi törpegengszterek,  Mama táskájából majdnem kilopták a kenyret amikor nem figyelt oda...  :gm: A kutyákat hol imádják hol terrorizálják, de általában nagy a haverság. 

Na ime a reggeli kísérő különitmény a kapunál:

20140226_064231_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#3862 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 23:39

Chyki, milyen jó sűrű a kosod. Az én kamerunijaim olyan sportosabb típusúak, vékony hosszú lábakkal, kecses nyakkal. Nem bánnám, ha kicsit jobb húsformáik lennének. Nézegettem a többi vedlőgyapjas fajtát is, van köztük 80-90 kg élősúlyú is ( a dorper), na az egy úrhengerhez hasonlít leginkább. :)

Izland, remek az új dizájn. :D

Ja, rüh-ügyi jelentés: 8 nap különbséggel kétszer leoltottuk őket, kedden volt a második kör, mert nem láttam változást, ugyan úgy vakaróztak. Hát most várok egy hetet, ha ez sem hat, akkor nem tudom.

#3863 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 28. - 10:06

Nekem az a világos gyöngyi tetszik, a kékfejű mögött:).

Nekünk is ilyenjeink vannak :) Kicsi üröm az örömben, hogy apja és lánya...

#3864 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 28. - 13:11

Nekem 3 világos gyöngyi tojóm van, 2 éve keltek "normál" tojásból. Tavaly nem lett ilyen, remélem, idén újra lesz pár, mert nekem is nagyon tetszik. Még szeretnék fehéret is, az is nagyon szép.

Nem szeretne valaki vérfrissíteni lábtollas törpe kakassal? Viszonylag sürgősen? :D

Az ősszel kelt csapatból 3 kis kakas van, és nagyon kezdenek mozgolódni. De olyan kis szépek, sajnálom levágni őket.

Van egy vörös meg egy kendermagos, extrák nélkül, és egy kendermagos kopasznyakú, hetyke kis búbbal. :kir:

Cserélek bármire*.  :cool:

(*na jó, kutya-macska-hörcsög-papagáj-ilyesmi nem kell. :gm: )

Edited by izland, 2014 február 28. - 13:14.

#3865 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 1. - 15:27

Hé, kecske, van sapkád?

Fejétől bűzlik a kecske.

• Filly kedvelte

#3866 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 1. - 15:29

:ang: Mindkettő pinás. :) :) A nagyobbiknak eléggé összevissza nyeklik a két hátsó lába, nem tudom, befáslizzam-e neki, vagy azzal csak rosszat teszek. A csánkja olyan laza, hogy ellenkező irányba is hajlik, mint kellene.

emi%25C3%25A9sal%25C3%25A1nyok3.jpg

#3867 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 2. - 22:18

Hah, itthon a liba. :) Amolyan randa forma, legalábbis nekem nem tetszenek ezek a bütykös fejűek (ilyesmi), de hát az ember ne válogasson, ugye... A szegény gunaram meg már kínjában hetekkel ezelőtt összebútorozott az egyik némakacsa tojóval, egymásnak teszik a szépet, védelmezi mindenkitől, kézen fogva járnak-kelnek. És ez a hülye, ahelyett hogy örülne a fajtársnak, hát képzeljétek, simán elzavarja az új libát a kis kacsalánytól, nem is engedte be az ólba. Úgyhogy a két "kaszton kívüli", az új liba tojó és a néma gácsér mentek együtt aludni az ól bal felébe, a gúnár a két néma tojóval meg a jobb oldalra a tyúkokhoz... Ki érti ezt.

A két kiskecsó meg olyan ennivalóan édes, hogy képes lennék órákat bent ülni náluk az istállóban. Már ügyesen feláll a nagyobbik is, már csak az egyik lába nyeklik egy kicsit, de szerintem holnapra már az is jó lesz. Férjem már kérdezte, mi a tervem velük, de mondtam hogy felejtse el a konyhakést, ezeknek valami jó gazdit kell találnunk. Igazi kuriózum a papa, az anyjuk meg messze a legintelligensebb kecskénk, úgyhogy ezek a lányok semmiképpen nem mehetnek a mélyhűtőbe. :)

• Filly kedvelte

#3868 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 2. - 23:24

A legújabb: a kékfejű törpe, mint tájfajta.... :dev:

(A két öreg kakas tegnap nagyon durván összeverte egymást, tiszta vér volt az egész fejük. Az elsősegély óta azonban béke honol az udvarban. :kir:  A másik harcikakast nem tudtam lefényképezni, ő nagyon zokon vette az ápolást, meg sem lehet közelíteni. :D )

Egészen pánikba estem, hogy milyen fajta csirke ez hogy nem ismerem , de lassan le eset hogy a fertötlenitötöl kék a feje :D

#3869 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 13:27

Ma reggelre megduplázódott a kecskegida-létszámunk: a fekete is ellett kettőt, egy fiút és egy lányt. Ezek érdekes módon, kisebbek de nehezebbek a szürke gidáinál, és sokkal ügyesebbek is, még csupa maszatosak voltak de már gyalogoltak be az anyjuk alá szopni.

Viszont a szürkének olyan felemás a cicije, nem tudom, jó lesz-e. A jobb oldali tök lapos, de eddig ahányszor láttam, mindig csak abból szopott mindkét gida. Kézzel 5-6 sugárnál több nem jön belőle. A bal oldali cici tegnap reggel meleg volt, féltem hogy begyullad, ezért ébredés után oda irányítottam a gidákat, szívtak is belőle hellyel-közzel, de eléggé köpködtek-prüszköltek. Aztán fejtem belőle bő 2 decit, meg délután megint vagy 1,5-et. Megkóstoltam, kicsit sós, de amúgy teljesen jó, nincs begyulladva, nem darabos, teljesen jó tej van benne. Ma már nem meleg, nem is annyira feszes, de továbbra sem szeretik a gidák, úgyhogy megint fejtem le belőle egy pohárnyit, a lapos jobb oldaliból meg kihúztam amit találtam benne. Bízzak benne, hogy idővel rendeződik a két cicifél termelése? Gondolom sok mindent tenni úgysem tudok.

Betti, nálatok mikorra várható a szaporulat?

#3870 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 14:11

A tavalyi kettő nálam is jobboldalinak született. Eleinte csak azt voltak hajlandóak szopni, a másikat fejtem én. Ahogy nőtt az étvágy, kétpártiak lettek. Annyit szoptak, alig tudtam lopni magamnak.

• Filly kedvelte

#3871 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 14:32

Viszont a szürkének olyan felemás a cicije, nem tudom, jó lesz-e. A jobb oldali tök lapos, de eddig ahányszor láttam, mindig csak abból szopott mindkét gida. Kézzel 5-6 sugárnál több nem jön belőle. A bal oldali cici tegnap reggel meleg volt, féltem hogy begyullad, ezért ébredés után oda irányítottam a gidákat, szívtak is belőle hellyel-közzel, de eléggé köpködtek-prüszköltek. Aztán fejtem belőle bő 2 decit, meg délután megint vagy 1,5-et.

Bara,nálam is mindig így van,az elején csak az egyiket szívják, amikor már kevés lesz akkor kezdik el a másikat is szopni.

#3872 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 14:51

Ok, megnyugodtam. :) Addig akkor fejem a nagy cicit.

#3873 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 20:14

Nálunk is van már 4 pici :)

#3874 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 21:20

Betti, nálatok mikorra várható a szaporulat?

Elvileg az első 12-e után, a másik pedig rá egy héttel. Úgy tippelem, hogy négy gida lesz.

Itt is van tapasztalat ilyen féloldalas cicivel. Pár nap alatt lezajlik. Fejéssel segítenek rajta.

#3875 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 6. - 21:43

Jelentem, tűnik el a különbség a két cici között. Azért ma is elloptam vagy 2 dl-t a nagyobbikból. Ti mikor választjátok le őket? Ismerősék kb 2 hónapos korban, onnantól csak fejik. Én úgy tervezem, hogy kb 6 hetesen elkezdeném őket nappalra különzárni, a nap közben megtermelt tejet kifejném, a kicsiknek maradna az éjszakai. 2-3 héttel később meg teljesen elválasztanám őket.

Itt egy ifjú őrszem üzeni: Figyellek!

kameruni%2520%25C5%2591rszem.jpg

Az a nyakigláb fekete bárány ott hátul meg a racka-kameruni félvér leányzó. Bődület gyorsan nőnek ezek a turmixok, és gyönyörűek, hosszú a lábuk, erősek, gyorsak, csak ámulok és bámulok. Remélem találok valami jó fűnyírós állást neki.

• Filly és izland kedveli

#3876 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 7. - 13:10

Helyes jószágok:).

Na, én még mindig azon filózok, vemhesek-e a kecskéim. A nemvemhes évesforma kecskéknek is növekszik a tőgye? Na nem olyan hatalmas mint látom a tejelőket, de határozottan nagyobb(két félalma..)....csak azt nem tudom ez természetes folyamat vemhesség nélkül is (mint a kamaszlányoknál:)) vagy kezdhetek reménykedni hogy lesz kiskecském...?....

Időközben megvannak a fürjeim is, fehérek, nagyobb testűek, határozottan élvezik a homokfürdőt, tyúkhúrt, rácsmentes padlót...igaz kicsit hidegebb van mint amihez szoktak, így lassan leállnak kicsit a tojással...remélem hamar újraindulnak!!

Éééés vettem végre egy keltető, most kisuvickoltam, szárad, ha a fürjek tojnának, akkor ők lehetnének a próba:)...

#3877 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 7. - 18:42

Lányok ha valakit érdekel itt a szomszédban van egy pár fiatal törpekecske eladó,olyan a színül , mint Zebra állatainak.

#3878 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 7. - 19:43

Nálunk megvan az első, egy leány! Kb 30perc alatt született, és már szopott is. Első ránézésre azt hittem meg akar pusztulni az anya. :wot: Aztán közelebbről megnézve láttam, hogy ellik. Ennyit a számolgatásról, mert ezek szerint már első nap fedezhette a bak. Én meg azt hittem, hogy még 2hete van hátra. Ráadásul a másiknak nagyobb a hasa is, számolgatva neki kellett volna kezdeni.

Az a vicces, hogy ellés közben ordít a fájdalomtól, közben azért behabzsolja a zabot is. :dev:

Bara! Én azt olvastam, hogy 6hetes koruk után lehet leválasztani. Itt meg az a szokás, hogy levágásig az anyjával van.

#3879 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 7. - 23:37

Núbiai kecskét tényleg ilyen nehéz találni? az egyik az ország másik felében van, ami meg közel van ott 120-130 ezret mondtak a választásira! 2x is megkérdeztem. De állítólag így is lefoglalták az összeset neki. 

"Qei me amat, amat et canem meum."

#3880 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 8. - 9:39

A kiskecskék leválasztása attól függ, mennyire kell az embernek a kecsketej :D Én 2 hónapig szoktam hagyni az anyjuk alatt őket, utána még két hónapig felesben fejem a tejet ill. szophatják a maradékot. De lehet, idén kipróbálom ezt mát 6 hetes kortól.