Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#3841 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 24. - 18:44

...de ha nem megy a FB nézegetés, este letöltöm neked ide :)

Inkább tedd ki a már linkelt honlapodra, ha mered.

A faszbúkkal én nem foglalkozom, mert igen mérsékelt az együttmûködési hajlandóságom abban, hogy harmadik, számomra ismeretlen személyek minden személyes adatot összegyûjtsenek rólam. :-p

#3842 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 24. - 22:10

ok, csinálok friss ropogósokat, osz felteszem a honlapra...de csak ha kórházat elhagytam...és teszem be neked a linket, csak neked :dev:

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#3843 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 7:07

Én nem számítok.

Tényleg nem, ezért elmondom a tutit.
A sznob magyar az igényli a puccos lovardát, viszont a viakoloros, drinkbáros lovardához szokott holland és német lovas maga alá csinál a gyönyörûségtõl ha a természet közelében lehet.

#3844 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 7:28

A sznob magyar az igényli a puccos lovardát, viszont a viakoloros, drinkbáros lovardához szokott holland és német lovas maga alá csinál a gyönyörûségtõl ha a természet közelében lehet.

Biztos így van, de én még sosem láttam külföldi vendéget egyik hullámbádog putrilovardában sem. Tapasztalataim szerint a vendégkör a környékbeli gyerekek, akik még nem vezethetnek autót, így kénytelenek beérni azzal, ami biciklivel elérhetõ közelségben van.

#3845 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 7:33

Biztos így van, de én még sosem láttam külföldi vendéget egyik hullámbádog putrilovardában sem. Tapasztalataim szerint a vendégkör a környékbeli gyerekek, akik még nem vezethetnek autót, így kénytelenek beérni azzal, ami biciklivel elérhetõ közelségben van.

Hullámbádog putrilovardát nem ismerek, viszont amit az elõbb leírtam az tapasztalat, úgyhogy további jó hullámbádogozást. :)

#3846 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 11:17

ok, csinálok friss ropogósokat, osz felteszem a honlapra...de csak ha kórházat elhagytam...és teszem be neked a linket, csak neked :dev:

Kórház? Azt hittem, gyurcsány bezáratta... :P

#3847 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 16:57

Õt is itt mûtötték nemrég, csak õt a térdével...

" Félj, de légy bátor! "

#3848 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 17:34

Jé... én azt hittem, hogy ott legfeljebb lobotomiát meg más efféle agymûtéteket végeztek...

#3849 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 19:32

Ahha! Akkor azok a macsétás emberek arra vártak a hospitál elõtt, hátha õk is igazíthatnak rajta egy aprót. :D

#3850 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 25. - 20:40

Ahha! Akkor azok a macsétás emberek arra vártak a hospitál elõtt, hátha õk is igazíthatnak rajta egy aprót. :D

:dev:

ui: szerinte szuper a magyar egészségügy, mégis magánkórházban szereltette magát (jó én is, de én tudom, hogy szar a magyar egészségügy, és nem próbálom másoknak bemagyarázni, hogy igen is szuper)

" Félj, de légy bátor! "

#3851 Sylvi

Sylvi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 44 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 16. - 15:45

Sziasztok! Valaki tudna nekem linkelni egy feles bértartói szerzõdés mintát? Találtam itt ebben a topikban leírást, minek kellene benne szerepelnie, de szerencsésebb lenne egy kész szerzõdés minta, azok valahogy olyan jól vannak megfogalmazva:)

#3852 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 12:43

Karámtalaj ügyben szeretnék tanácsokat kérni. Adott egy kicsi, elég rossz talajú karám. Az a terv, hogy valamennyit leszedünk belõle, és pótoljuk homokkal. A mostani talaj valami agyagos-szikes trutyi, nyáron kopog, esõ után meg feldagasztják a lovak úgy, hogy folyik, nem lehet takarítani, megtartja a vizet, szóval nagyon nem jó. Mekkora réteget érdemes kicserélni, hogy rövid idõn belül ne keveredjen megint össze? Esetleg érdemes lenne fûrészporral/forgáccsal keverni, vagy egy réteg forgácsot leteríteni, letapostatni a lovakkal, és arra a homokot? Vagy van egyéb, jobb megoldás erre? Természetesen a legolcsóbb, legegyszerûbb, és egyben hatékony megoldások érdekelnek. :kv:

#3853 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 12:51

Ez attól függ milyen mélyen van az agyagos réteg, mert az a vízzáró, amiatt marad meg rajta jobban a sár, víz.Próbafúrás kéne, hogy hol van ez a réteg...Anélkül bármekkora talajcsere pénzkidobás :(

#3854 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 13:08

És ha megvan ez a réteg, az egészet el kellene hordani? :( Amúgy maga a föld is olyan, már ami feltrutymósodik, hogy nem ereszti át a vizet. Már elõttünk is lovak voltak itt évekig, gondolom ezért is ilyen. Hiába ások mondjuk elvezetõ árkot, ha közvetlenül mellette a patanyomokból nem tud kiszivárogni a víz. Arra gondoltam, ha csak ezt a trutyis réteget leszednénk a kemény talajig, a homokban legalább el tudna folyni a víz, ha lenne egy kis lejtés valamerre.

#3855 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 13:20

Le lehet húzni mindig mindig a sarat róla de egyre mélyebb lesz... a probléma az altalajban van, ott feltelik, és nem tud befelé szivárogni.. sajnos nálunk is ilyen a talaj, ezért tudom.Egyetlen megoldás a talaj dréncsövezése lehetne, bármi más csak idõleges, és gyorsan visszaáll az eredeti állapot. Konkértan nálunk egylovas karámba két tél alatt eltûnt, visszakeveredett a homok.Elhordani semmiképp nem javasolnám, mert nem azt agyag rétegig, hanem az agyag réteget is el kéne... A ráterítés ideiglenesen megoldás lehet.

#3856 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 13:27

Nálunk az említett agyagtalaj van. Próbáltuk, leszedtük és hordtunk rá homokot, valamennyi ideig jó volt majd a szél elhordta a homokot, összekeveredett az agyagos sárral és ismét trutyi. Meg kellett úgy csinálni, hogy leszedtünk kb 70 cm-et, lejtetéssel kialakítani a víz folyási irányát, kis árkok amibe kulékő, dréncső geotextillel körbe véve, majd apróbb kulékő -tetejére geotextil és rá a homok. Na ez már több mint egy éve működik.

Edited by Dél-Alföldi, 2013 január 17. - 13:28.

#3857 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 13:34

Lehet, hogy vad ötlet, de mi van, ha a homok alá végig geotextilt terítünk? Azt kifelejtettem, hogy a karám tényleg nagyon kicsi, kb 8*15 m, (ezért is gondoltam, talán életképes a fenti ötlet) viszont körbe van véve házakkal, kevés a hely, markoló, traktor és egyebek közremûködése kilõve. Bobcat, ami be tud jönni. Ezért túl sok földet nem is tudunk mozgatni.

#3858 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 13:41

A geotextil önmagában nem elég,az arra van, hogy a dréncsöveken ne a homokkal együtt menjen el a víz, illetve hogy a homok a kövekkel ne keveredjen. A dréncsövezés a lényeg, hogy a becsorgó víz elvezetésre kerüljön, és ne a talajba gyûljön.

Ilyen pici karámba én ezt próbálnám meg :)

Edited by lilith, 2013 január 17. - 13:49.

#3859 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 17. - 13:53

Nagyon mélyre ne ássatok, mert ha nem megfelelõ a házak alapozása a fal megszakadhat, kidõlhet. Egy ilyen kis karám (ha jól számolom 120 négyzetméter) esetében a legolcsóbb megoldás szerintem, ha hozatsz rá egy kocsi homokot és elterítitek, ehhez még bobcat sem feltétlenül kell, ha helyre tudja borítani a fuvaros. És igen lehet, hogy pár évente meg kell ismételni, de ne gondold, hogy a bonyolultabb technikai megoldások gondozás mentesek. Én magamnak így csinálnám. Amit Lilith belinkelt is jó megoldás, de egy másik árkategória. :) És az sem tart örökké, ha nem "vigyáznak" rá.

#3860 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 20. - 19:34

Így hát visszatértünk a kör elejére. :D Köszönöm a válaszokat, majd meglátjuk, hogy mire futja.

#3861 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 20. - 19:46

Aki még nem tudná új tartalmi elemeket kell felvetetni a társasági szerzõdésekbe
Kis ajándék a fülkeforradalmi kormánytól azon társas vállalkozóknak, akik éppen nem tudtak mit kezdeni a szabadidejükkel meg kb. harmincezer forinttal.

#3862 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 20. - 19:49

Aki még nem tudná új tartalmi elemeket kell felvetetni a társasági szerzõdésekbe
Kis ajándék a fülkeforradalmi kormánytól azon társas vállalkozóknak, akik éppen nem tudtak mit kezdeni a szabadidejükkel meg kb. harmincezer forinttal.

Egy kis nasi a jogásztársadalomnak.

#3863 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 8:04

Lovardások, lenne egy érdekes kérdésem. Boxban kapnak a lovaink este és reggel gyepszénát. Mivel ínséges széna és egyéb idõket élünk, megvizsgáltam, hogyan lehetne csökkenteni az elpazarolt széna mennyiségét. Elsõ körben utána néztem, mennyit eszik ill. kellene ennie egy lónak. A szakirodalom a munka függvényében 1-1,5kg/100tkg-ot ír. No ezt kiszámolva egy 500 kg körüli lónak 7,5 kg lenne az egynapi széna adagja. Többen írtátok a bértartási szerzõdésetekben, hogy a széna adag 6-8 kg/nap. Mi tegnap kimértünk 8 kg szénát! Döbbenet volt milyen kevés. Ezek után megmérettem az a kupacot amit a lovászok villával beraknak a boxba reggel és este. A következõ döbbenet ezután jött 24 kg-ra jött ki! Ki hogyan csinálja? Mennyit kapnak valójában? Hogyan etetitek, szénahálót használtok-e?

#3864 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 8:21

Mi keverünk bele egy speciális adalékanyagot, valami olyasmi neve van, hogy libitum. Mondja mindig a párom, hogy ad libitumot. Nem tudom mennyi lehet így a súlya, de azt tudom, hogy én összeszorítom a fogamat és megkeresem a rávalót. :gm:

#3865 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 8:43

:)

#3866 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 9:46

No ezt kiszámolva egy 500 kg körüli lónak 7,5 kg lenne az egynapi széna adagja.
Többen írtátok a bértartási szerzõdésetekben, hogy a széna adag 6-8 kg/nap.

Mi tegnap kimértünk 8 kg szénát! Döbbenet volt milyen kevés.

Ezek után megmérettem az a kupacot amit a lovászok villával beraknak a boxba reggel és este.

A következõ döbbenet ezután jött 24 kg-ra jött ki!

Ki hogyan csinálja?
Mennyit kapnak valójában?
Hogyan etetitek, szénahálót használtok-e?

Az tényleg nem semmi....
Nekem eddig a legjobban az egyik munkahelyemen alkalmazott megoldás tetszett. Erjesztett szénát ettek a lovak, a normális munkában lévõ, versenyzõ lovak, ilyesmik kaptak napi 12 kg-t, a csökkentettebb fokozaton mûködõk napi 10-et, mindezt 4 etetésre elosztva.
Mindegyik lónak volt kettõ ilyen kék Ikeás tatyója, amibe elfért 6-6 vagy 5-5 kg, függõ mérleggel pontosan lemérhetõ és értelemszerûen egy etetésnél megkapták az egyik zsák felét.

#3867 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 10:25

Mi is ezt a libitumot etetjük. :D Mármint télen, mert amúgy legelnek. Ugyanakkor mostanában szorgosan irodalmazok "slow feeding" ügyben, több megoldás létezik, valamelyiket meg fogom valósítani. A töketetéssel mi a helyzet?

#3868 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 10:36

A 24 lóból kb 8 eszi meg a sütõtököt, a többi ott hagyja. Nem nagy siker!

Mi is ezt a libitumot etetjük. :D Mármint télen, mert amúgy legelnek.
Ugyanakkor mostanában szorgosan irodalmazok "slow feeding" ügyben, több megoldás létezik, valamelyiket meg fogom valósítani.
A töketetéssel mi a helyzet?

Széna etetõ ládát, mi már készítettünk kisbálához, teljesen jól mûködik.
A gond az, hogy tõlem annyi szénát eszik ami belefér, csak pazarol, beleáll, széthúzza, beletapossa a tárgyába. Az biztos, hogy napi szinten kb 5 kg széna kimegy a trágyával.

#3869 Tily

Tily

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 37 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 10:53

Lovardások, lenne egy érdekes kérdésem.

Boxban kapnak a lovaink este és reggel gyepszénát. Mivel ínséges széna és egyéb idõket élünk, megvizsgáltam, hogyan lehetne csökkenteni az elpazarolt széna mennyiségét.
Elsõ körben utána néztem, mennyit eszik ill. kellene ennie egy lónak.
A szakirodalom a munka függvényében 1-1,5kg/100tkg-ot ír.
No ezt kiszámolva egy 500 kg körüli lónak 7,5 kg lenne az egynapi széna adagja.
Többen írtátok a bértartási szerzõdésetekben, hogy a széna adag 6-8 kg/nap.

Mi tegnap kimértünk 8 kg szénát! Döbbenet volt milyen kevés.

Ezek után megmérettem az a kupacot amit a lovászok villával beraknak a boxba reggel és este.

A következõ döbbenet ezután jött 24 kg-ra jött ki!

Ki hogyan csinálja?
Mennyit kapnak valójában?
Hogyan etetitek, szénahálót használtok-e?

Hogy hány kg. szénát kapnak nálunk a lovak, errõl nem tudok nyilatkozni.
A pazarlást úgy oldották meg (csak bértartó vagyok, nem tulaj), hogy bevezették a szénahálót, minden ló kapott a beállójának a sarkába egyet. Azóta az utolsó szálig megeszik, amit kapnak, ha a hálóban már nincs, akkor a földrõl felszedik ami kiesett (a sarokban nem taposnak rá). Nálunk bevált a szénaháló.

#3870 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 11:20

Én lovardásként egy hülye vagyok, mert nálam a HH féle menü van, szóval libitum...És ezt nappal a karámba is. A 8kg ot én is egyszer kimértem, még a szamarunk is kiröhögött, így etetek.Az idei télen pusztán szeretetbõl tartom a bértartók lovait is... Egyébként a szénahálót egyre több helyrõl hallom...de abba jó ha 3 kg belefér...van úgy, hogy bértartó dicsekedett vele, milyen f....sza helyen van a lova, még háló is van a boxban. Mondtam, oké, szuper. Én nem számolok, ennyi. :( ui. már látom, igaziból a kidobott mennyiséggel van bajod. Ezzel még én sem tudtam mit kezdeni, van akinél eltalálom, és nincs szemét, de van olyan ló, aki alól a fele kimegy, mert behúzza beleszarik, ottmarad. Itt csak figyelni tudod, akinél sok kimegy, pár napig kevesebb hátha jobban eszi. Német katalógusban láttam jó szénarácsokat, sarokba, talán abból keveset tudnak pazarolni, ha megtalálom, belinkelem. ;)

Edited by lilith, 2013 január 25. - 11:28.

#3871 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 11:28

Nálunk is bõdületes volt a pazarlás, így minden kifutóba tettünk egy szénázót, oda kapják. Kilóra nem mértük még le, de hogy nem 6, az is biztos. Inkább a 20 felé megy el nekünk is szerintem.

#3872 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 11:39

Megtaláltam.

Nekem ez tetszik, én ilyenen gondolkozom, ezt a box sarkába lehet építeni, és kintrõl is rakható, ha úgy építik be a boxba. ;)

#3873 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 12:26

Széna etetõ ládát, mi már készítettünk kisbálához,

Nem tudom, ugyanarról beszélünk-e, mert ezeknek a Slow-feeding megoldásoknak az a lényege, hogy csak szálanként tudja kihúzgálni, így elvileg túl sokat nem pocsékol maga alá. Meg persze jó sokáig elszórakoznak az anyaggal, nem unatkoznak egész éjjel, miután betûrték az adagjukat.
Vannak egylovas kis zsákok:
http://thehaypillow.com/
Sok lónak körbálás kiszerelés:
http://www.slowfeeder.com/
Rácsos doboz.
http://www.horseadvi...es/3/350632.jpg

#3874 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 12:40

Ezekkel vajon azért megeszik a szükséges mennyiséget? Pazarolni biztosan nem tudnak, de itt meg annyira lassan tudja szedegetni...vagy nem? Van valakinek személyes tapasztalata? Barátnõm lova Németországban él, ott is szénaválság van, vagy csak gáz helyet fogott ki, de náluk is bevezették ezt, a boxba meg háló, de kis-lyukú. Most hozta el a lovát, mert tök sokat fogyott... :(

#3875 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 12:46

Faláda, amibe belefér egy kisbála, tetejére egy fém ami a saját súlyától megy lefelé ahogy szálalnak belőle.
Mi ilyet csináltunk.
A széna háló amit én vettem abba nem 3 kg fér bele, hanem ahogy most elnéztem akár 25 kg-is. Viszont a háló sűrűség 5 cm x 5 cm, kell bíbelődni vele mire kiszedi belőle a szénát.

Ezekkel vajon azért megeszik a szükséges mennyiséget? Pazarolni biztosan nem tudnak, de itt meg annyira lassan tudja szedegetni...vagy nem? Van valakinek személyes tapasztalata?

Barátnőm lova Németországban él, ott is szénaválság van, vagy csak gáz helyet fogott ki, de náluk is bevezették ezt, a boxba meg háló, de kis-lyukú. Most hozta el a lovát, mert tök sokat fogyott... :(

A ló legelő állat, ha teheti. Amennyiben legelőnk van reggeltől estig megy és válogatva talán mondhatnám szálanként legel. MI most boxba zártuk, egy kupacba elé nyomunk 15-20 kg szénát, két pofára behabzsolja, maga alá kaparja majd 10 órát unatkozik. Ezért lehet hasznos a háló, mert apránként eszegeti ki belőle, a ló emésztésének megfelelő kis adagokban.

Edited by Dél-Alföldi, 2013 január 25. - 13:03.

#3876 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 13:02

Esetleg tennél fel majd fotót a ládáról? Azt a nagy szénahálót honnan szerezted be? (Most megyek haza, de hétfõn elolvasom a válaszodat, jó hétvégét!)

#3877 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 14:25

... a Slow-feeding megoldásoknak az a lényege, hogy csak szálanként tudja kihúzgálni...

Nekem tetszenek ezek a megoldások!
Bár legalább akkora kitolás, mint éhesen szálkás halat kapni ebédre vagy vacsorára. :dev:
Igaz én nem is vagyok ló. :)

....A szakirodalom a munka függvényében 1-1,5kg/100tkg-ot ír.
No ezt kiszámolva egy 500 kg körüli lónak 7,5 kg lenne az egynapi széna adagja....

Azért ezek a lovak e mellé kaptak abrakot is rendesen. Továbbá dolgoztak is tisztességgel, ezért keveset unatkoztak, és valószínûleg mások voltak a tartási körülmények is (és itt nem csak az istállózásra gondolok).

#3878 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 14:41

Megtaláltam.

Nekem ez tetszik, én ilyenen gondolkozom, ezt a box sarkába lehet építeni, és kintrõl is rakható, ha úgy építik be a boxba. ;)

A német kórházban, ahol most Meglepit kezelik, ilyen van minden boxban. Felülrõl dobják bele a szénát, de alul nyitható, ha ki kéne rámolni.
A háló is nagyon jó megoldás, különbözõ méretekben és hálósûrûséggel kapható. Ha valakinek az 5x5-ös túl lassú és nem eszik eleget így a lova, van 8x8-as, 10x10 cm-es hálószem nagyságú is, abból már tud rendesen enni, persze hamarabb végez vele.

Edited by Fifikusz, 2013 január 25. - 14:42.

#3879 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 14:51

Azért ezek a lovak e mellé kaptak abrakot is rendesen. Továbbá dolgoztak is tisztességgel, ezért keveset unatkoztak, és valószínûleg mások voltak a tartási körülmények is (és itt nem csak az istállózásra gondolok).

Nem is tudom! Megfordultam azért már pár parasztnál, és a dolgozó igáslovaknak bizony egyik sem villaheggyel dobott.

Ilyen dróthálós megoldást szívesen kipróbálnék. Nálunk kinti szénázó van, szóval a boxoshoz nem tudok hozzászólni. Valószínû, hogy megpróbálkoznék a sarokba épített változattal. Nem kell fémbõl, elég esetleg csak 2-3 sor deszka. A földtõl akkora távolságra, hogy a gereblye aláférjen, köztük lévõ távolságnak meg annyit hagyni, hogy a felsõ széle kb szügyig érjen.
Kintre akácdeszkából csináltunk fix "ládákat", az aljuk vehetõ csak ki, hogy a törmeléket ki lehessen pucolni. Elég magas, nem tudják kivágni a fejükkel a szénát, ha jó eltalálja az ember a mennyiséget. Bele sem léptek még soha.

#3880 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 25. - 23:41

Rémlik valami arról, hogy az az egészséges a lónak, ha természetes tartásban (mert ugye a legelõfû is a talajon nõ, jó esetben) a földrõl eheti a szálast; és nem a marmagasságban/feljebb elhelyezett mindenféle tartóból... Ez már túlhaladott? :huh: