Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Haszonállatok

• Please log in to reply
4168 válasz a témához

#3801 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 4. - 8:57

zwoawm41ij0muy6hrzu0.jpg

#3802 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 4. - 10:11

Amikor a gyerekeim kicsik voltak és a nagyszülőknél nyaraltak Hajdúböszörményben, az volt a délután fénypontja, mikor a "csordákat" hazaterelték a főúton. Lenyűgözött bennünket, városi népeket, hogy minden jószág tudta, hol lakik, és szépen kikanyarodott a többiek közül a háza kapuja előtt és beballagott az udvarukba, vagy szép türelmesen ácsorgott a kapu előtt beeresztésre várva. A szomszédban is volt ló, tehén, a gyerekeket beleállítottuk a jászolba, hogy fölérjenek magasabbra, úgy símogatták Pali ló fejét. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ők még ilyen élményekkel gazdagodhattak gyerekfejjel. Nem is tudnak elmenni azóta sem egy szenvedő állat mellett, sokat hazahordtak később az utcáról. Hol tud ma egy városi gyerek a természettel találkozni, alázatot tanulni isten többi teremtménye iránt? :sad:

#3803 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 4. - 12:47

Fifikusz, ezek egy életre megmaradó élmények! Én is élénken őrzöm azokat a nyarakat, amiket nagybátyám Alacsony-tátrai nyaralójában töltöttünk. Az egy falu fölötti, itt-ott tanyákkal tarkított domboldal, erdőszél volt, ott mindent megélhettem amit egy gyerek csak kívánhat: lóval boronáltam, szénapadlásról ugráltunk, forráshoz vízért mentünk, fel az erdőbe málnát, szamócát szedni, ott láttam életemben először párórás kiscsikót, akinek az anyja olyan jámbor volt, hogy egyszerre három gyerek is szokott rajta ülni. Az orromban van azoknak a paraszti lakókonyháknak a kicsit büdöses, számomra kellemes szaga. Minden. És hálát adok a sorsnak, hogy ehhez hasonlóan - ha nem is egészen úgy - élhetek.

Amúgy itt pl nálunk a szomszéd faluban, Szőcén, 4-5 éve én is láttam az utcán hazatérő gulyát, igaz, nem olyan nagy létszámút, talán 20-25 tehénből állt. Nem tudom, hány portához tartoztak, és ma ebből mennyi van még meg, de gyönyörűek voltak. Erdélyben még azért több ilyen romantikával találkozik az ember, bár gondolom az EU ott is szorgalmasan bomlasztja ezeket a régi dolgokat,

#3804 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 4. - 17:16

Nekem a gyerekkorom azzal telt, hogy mentem a parasztbácsikkal, nénikkel őrizni. :kir:  Rengeteg tehén volt akkor a faluban. Az összetartás meg hihetetlen volt a csordában. Ha egy tehénnek otthon volt a borja, és úgy gondolta, hogy haza akar menni hozzá, akkor elindult a vasúti töltésen, megállt a tetején, folyamatosan ordított a többinek. Azok meg szép lassan elkezdtek abba az irányba legelni, majd megindultak haza. :dev: A kutya simán terelte őket, féltek tőle, de ilyenkor visszatámadtak.

Kint volt mindenhol a faluban a tehénre figyelmeztető tábla, hatalmas kocsisor volt mindig, amikor az úton áthajtották a csordát. Volt 3-4 tehén, amelyik a főúton lakott. A kocsisor kísérte őket hazáig, szépen komótosan. :gm:

#3805 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 4. - 18:03

Na szóval, arra jutottam,holnap lesz az áramszünet, hogy van ugye egy kis keltetőm 90 db tojás fér bele , PL-es. Tele van és van egy hatalmas hűtő keltető, ebben szoktam a keltetést valójában intézni. Polcos és így nem koszolják össze a többi tojást az éppen kikelt kis csibék. Hála istennek szépen keltek a tojások, így most már csak 20 db tojás van benne  és gyűjtögettem a tojásokat ,majd holnap délután beteszem őket 100 db. Ami reggelig kikel tojás az ok,ami nem azt beviszem a kis keltetőbe és ráteszem a többi tojás tetejére,a keltetőt egy fotelbe teszem,ami alulról,oldalról szigetel, tetejét meg bepokrócozom és a fotelt a kályha mellé állítom,ott van legalább 35 fok. 6 órás áramszünet lesz, Talán így kibírják. Agrobe egyszer írta hogy úgy tele van a keltetője hogy már egymásra is tett tojásokat. Szerintetek kibírják a tojások ha egymásra teszem őket?

#3806 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 9. - 11:35

A legújabb kedvencek:a sussex család, tegnap vettem őket Zalalövőn.

wpuo1uaz925oij249if.jpg

2p12s4v6f1tese6l2dx7.jpg

Edited by Backnight, 2014 február 9. - 11:37.

#3807 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 13:47

Állatorvosokhoz intézném a kérdésemet elsősorban: a coopers spot-on vajon a rühösség ellen is jó? Nincs ráírva és nem is találtam meg a neten, de hátha van valakinek tapasztalata. Gondolom rüh lehet: a kameruni bakomnak nincs szőr a két oldalán, csomókban jön le róla. Eleinte a kecskebakra gyanakodtam, hogy ő hántolta le róla a kabátot, de olyan szép szimetrikus mindkét oldalon, hogy inkább valami bőrproblémára gondolok. Az anyák jobban néznek ki, ők csak simán olyanok mintha vedlenének. A két rackán és a kecskéken nem látok semmi gondot.

Ilyen spot-on-t kaptam egy ismerőstől, de ha nem használ, akkor nem öntözöm rá.

#3808 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 18:49

Bara! Nem lehet az cukorbetegség? Kutyáknál pont ilyen a tünet. Az oldaluk elkezd kopaszodni, teljesen egyformán. Ha rühesség, az a bőrén is látszana, és akkor általában teljesen lekopaszodik, a bőr pedig vörös, ragyás.

Ha cukros, akkor a vízfogyasztása is megnő. A kutyám anno közel 20liter vizet megivott naponta.

#3809 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 19:13

Hát ez jó kérdés. Nem hallottam még juhoknál cukorbetegségről. És azt sem tudom, mennyit iszik. :) A bőre nem tűnik csúnyának, de holnap elkapom és megnézem közelről.

#3810 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 19:34

Ha nem is feltétlenül cukorbaj (én se tudom, hogy juhoknál van-e olyan egyáltalán :wot: ), de a szimmetrikus szőrhiány nagyon gyakran hormonális hátterű. Ha a bőre teljesen egészségesnek látszik a szőrhiányos részeken, és nem viszket neki, ő maga nem rágja, nem vakarja; akkor esélyes hogy valami belgyógyászati ok van a dolog mögött.

Képet tudsz majd mutatni róla?...

Próbáltam utánanézni a coopers spot és a rühatkák viszonyának én is; semmi arra utalót nem találtam hogy hatna ellenük... A rüh juhoknál egy olyan "alap" betegség, hogy nem hiszem hogy ne írnák valahol (eleve: a használati utasításában is), ha lehetne használni rá.

#3811 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 20:59

Ismerősömnek van egy kecskéje (anyakecske, minden évben ellik 2-3-at), ami ilyenkor tavasztól nyárig szintén ilyen szimmetrikusan szőrhiányos. Én is kezeltem már mindenfélével, még ayurvédikus cuccal is (Patadokitól), de semmi nem vált be. Viszont sose rosszabb és alapból semmi más baja nincs, a picik is mindig egészségesek és rengeteg tejet ad.

#3812 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 21:48

Filly, egy anyakecskénél megértem, a nagy igénybevétel miatt (2-3-as vehem plusz tejtermelés. Komondorok is le szoktak vetkőzni.). De ez egy kos, akinek annyi a dolga, hogy 4 anyát kell gardíroznia, meg menekülni a kecskebak elől  :gm: . De holnap megpróbálom lefotózni. Nem láttam még vakarózni. De ha amúgy működik az állat, akkor különösebben nem kell vele foglalkozni, vagy? Levágni nem akarom, viszont nem is szándékozom belgyógyászati kivizsgálásokat csináltatni neki többtízezerért.

Őz, én is úgy gondoltam, hogy a juh+rüh kapcsolata ok lenne rá hogy mindenképpen feltüntessék. Ilyenkor amúgy érdemes őket lekezelni, vagy majd tavasszal, ellés után? És akkor a kecskéket is, vagy csak a juhokat? Két racka, három kameruni (ezek vedlőgyapjasak).

#3813 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 23:13

A bőr színe milyen a szőrhiányos területen?

#3814 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 23:15

Birkát nyírás után szokták fürdetni tavasszal, de ha  a Biomectint beadod azt lehet kosnak most is, akkor mindent visz, ha élősködő, 8-10 nap múlva érdemes ismételni!

#3815 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 23:19

Annyi a jelentősége, hogy ha ténylegesen bőrbetegség, azt érdemes kezelni, már csak azért is hogy a többi jószágra ne terjedjen át; ha meg hormonálisnak tűnik akkor kár kívülről locsolni, kenni bármivel is, mer' úgyse lesz jobb, viszont nem is fertőz. Plusz, ha a bőre teljesen ép (nem piros, nem rücskös, nem korpázik, nem varasodik, semmi "defekt" nincs rajta) akkor bőrkaparékot vizsgáltatni is kb totál fölösleges.

Ezt találtam neked:  kiskérődzők parazitózisai

Milyen kezelésre gondolsz, a coopers-el, vagy rüh ellen?... Utóbbit, ha jól tudom, a klasszikus juh-tartásban nyírás után szokták kivitelezni (gondolom, már csak azért is, mert úgy kevesebb fürösztőszer kell). Fürdetni akkor kéne amikor már melegebb lesz; ha ivermectines injekciós megoldásban gondolkodsz, az viszont tejtermelő (emberi fogyasztásra, mármint) állatnak nem adható. A coopers spot meg gondolom, attól függ, mi ellen használnád: kullancsok most is vannak dögivel, legyek még remélhetőleg egy darabig nem annyira várhatóak.

#3816 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 10:37

Zebrabara,

a szőr lejön, vagy leeszik egymásról? (ha leeszik, akkor sztem a kecske simán lehet a ludas...)

Mert nálunk pl rossz szokás, hogy a gyapjúba potyogott széna miatt tépkedik egymás gyapját az anyák. Meg a zárt tartás és az unalom is az oka ennek, gondolom.

Mi évente 2x féreghajtózunk, Ivermectin injekciót és Albendanin szájbanyomóst kapnak, és nem fürdetünk.

Hoztam képeket az újoncokról:

ilyen bariból van most 5 db egyforma fekete kiscsaj, meg egy fekete kisfiú :)

2014-02-07_16.31.19_www.kepfeltoltes.hu_

ez meg a "keltető" :dev: :

2014-02-08_12.05.51_www.kepfeltoltes.hu_

A szénában találtam a legnagyobb hóban ezt a hibbant kotlóst. Sajnáltam kidobni a tojásokat, így beköltözött a zabosba. Pár napja kelt ki 5 db kis törpike.

Edited by izland, 2014 február 11. - 10:55.

• Filly kedvelte

#3817 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 11:09

Csikasz, direkt azért írtam hogy vedlőgyapjasak, merthogy ezeket nem kell nyírni, ergo náluk ez a szempont nem szempont.

Itt vannak képek:

Khal Drogo balról és közelről, jobbról és közelről.

A csajok: egyik, másik (élőben jobban néznek ki, bár a fotók is pocsékak. De most nézem, hogy ezek sem százasak, a másodiknak is van némi hiánya.).

Bónusz: LuciFerkó, a tanya réme.  :dev:

Ja, ami az oltást illeti: a kecskéket fogjuk fejni, a juhokat nem. Ezért kérdeztem, hogy a kecsókat is le kell-e kezelni. Az egyik rackát (a csoffadtabbat) láttam, hogy a másik rackáról rágja le a szénát, de direkt figyeltem, hogy a gyapját nem bántja, és a többiekhez sem nyúl hozzá. A kecskék nem rágnak, és érdekes módon eléggé klikkesednek, azaz a kecskék együtt, a rackák együtt és a kameruniak is együtt. Unalom sem nagyon van, mert nincsenek bezárva, kijárhatnak hátra és rendszeresen kapnak gyümölcsfaágakat, azokat precízen hámozzák.

Edited by Zebrabara, 2014 február 11. - 11:13.

• Filly kedvelte

#3818 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 14:42

Szia Bara!

A múlt héten írtam pár sort ,de úgy sejtem nem kaptad meg. A rühhel kapcsolatban: tudtommal az amitráz a legjobb szer ellenük. http://egerallatorvo...u=termek&id=549

Ha a TAKTIC mellett döntenél keress mailban vagy telefonon. Egy ismerős neostomosannal is ért el eredményt.

Edited by Ybrik, 2014 február 11. - 14:44.

#3819 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 18:04

Valóban nem. Most viszont megkerestem és jól elolvastam. :D Nem szeretem ezt az új fórumot.

Amíg nem tuti hogy rüh, addig nem akarok feltétlenül mindenféléket burogatni rájuk. Meg magamra. 

#3820 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 21:33

Bara, nekem olyan nyáltól-összetapadottnak tűnik helyenként a kosod bundája... És amilyen a jobb oldalán a bőre, arra nem feltétlenül zárnám ki a rühösséget. De persze élőben jobban lehet látni ezeket a dolgokat.

Amit linkeltem feljebb, ott elég részletes leírások vannak a különböző élősködő-okú bőrnyavalyákról, azt nézted?

#3821 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 0:44

Olvastam Őz, igazából egyikre sem bólintanék rá, bár az utolsó sorban a rajzolt képek közül valóban a Psoroptes rüh szőrhiányosítására hasonlít a legjobban. Holnap akkor elkapom és megbögyörészem közelről. Biztos odáig lesz az örömtől. Ez a 30 kilós csoda képes akkor is küzdeni a szabadságáért, ha éppen rajta ülök mondjuk körmözési céllal. Még jó hogy van szarva amibe megkapaszkodom, mert különben mint valami hernyó, kikúszik alólam és világgá megy. Más normális juhok megadják magukat ha ledönti őket az ember, hát Khal Drogo nem az a típus.  :kir:

És ma délután megérkezett az első kisbárányunk  :wub: , racka mama - kameruni papa párosításból. Nem tudom, hogy öröklődnek juhoknál a színek, de ennek az anyai oldalról fekete, apairól fekete-barna genetikájú, fekete szőrű kiscsajnak van a feje búbján egy fehér folt. :kir: Picurka mint egy kameruni, a farka is rövid, nagyon kíváncsi leszek, mivé alakul. A malacot ki kellett este zárnom, mert gyanúsan közelről érdeklődött a jövevény iránt, féltem hogy megeszi. Most éjfél körül mentem ki, hogy rájuk nézzek, hát a kis barika már vagányul pattant fel és nyújtózkodott, úgyhogy a hangosan reklamáló cocikát visszaengedtem. Talán már nem fogja bántani.

#3822 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 15:06

Bara, én csak kíváncsiságból néztem meg a képeket, mert segíteni nem tudok (azért remélem h rendbejön) de annyira jó volt látni a sok állatot, hatalmas térben, tiszta paradicsom lehet nálatok:).

Kecske ügyben én még mindig nem tudom mi a helyzet nálunk, most hogy utánaolvastam, hogy a szarvatlan (homozigóta) bakok többnyire terméketlenek, hát nem lettem nyugodtabb:D. Merthogy a mi bakunk szarvatlan volt, de hogy hetero v homozigóta azt nem tudom....hát, két hónap múlva talán kiderül...

Jövő hónapban jönnek a fürjek, meg a kiscsirkék is (most new hampshiret rendeltem, meglátjuk..), van megint egy lelkes kotlóm, csak sajnos egyszer az egyik kivert kakas odamenekült mellé, és több tojás is bánta....már csak 7 van alatta, lámpázáskor is kiment pár...majd itt fog babázni ez is pár szem csirkével...

Ja, és közben okj-s ökoparaszt lettem:D, hátha jó lesz valamire:).

#3823 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 20:00

Hát én bíz nem engednék egy malacot egy újszülötthöz...a másfél kilós csirkét úgy ették meg, ill a magyar óriás nyulat mint a pinty! Kaptak enni, a nyúl kiszökött, reggel már csak a bőre volt a cc 6-7 hónapos süldőnél.

#3824 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 10:17

6-7 hónapos "süldönek" már böven mázsa felet kö lennie :D

#3825 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 10:34

Na ja, a nagyüzemi meg az intenzív süldőnek.... Szójás táppal....

• Filly kedvelte

#3826 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 10:42

Pontosan! A kukoricán és zöldségeken nevelt az max 60-70 kg, de a nyúl ugye csak 5-7 kg...esélye sem vót.

#3827 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 12:16

Nem akarok vitatkozni ezen , már 30 kilós malac is veszélyes föleg ha csapatban van, hagyományosan nevelt ,normál gazdasági abrakal értetem , szójával s antibiotikumal 4,5-5 hónap s vágás kész

#3828 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 13:45

Ja persze, nem is azért írtam! A disznó az kicsinek is veszélyes szerintem is!

#3829 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 14:14

6-7 hónapos "süldönek" már böven mázsa felet kö lennie :D

Az sem mindegy, milyen fajta. A mienk az mangalica*csüngőhasú, az apuka meg vaddisznó. :D Felnőtt korában sem nagyobb 80-90 kilónál. Ez a mienk 11 hónapos, de szerintem 60-70 kilónál nincs több. Igaz, életében nem látott semmi ipari kaját, kukorica-búzadarát kap naponta egyszer, amúgy meg szénát eszik, nyáron legelt és faleveleket meg gyüómölcsöt kapott: ugyan azon a koszton volt mint a juhok, kecskék.

Ja, és itt van a kis racka*kameruni csodabárányunkról két borzasztó minőségű kép és két még rosszabb videó. Kb 3-4 órás lehet rajtuk a pici: https://picasaweb.go...865820853245266  :ang:

Edited by Zebrabara, 2014 február 13. - 14:15.

#3830 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 18:14

Az enyémek manga és durok keverékek voltak, de szintén hasonló növekedéssel :) , lehet nem olyan gazdaságos, de sokkal finomabb.

#3831 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 10:43

Lesz esetleg valakinek a tavasszal fölösleges, szép, tiszta, hosszú szálú rackagyapja? Olyannak, aki vagy postázni, vagy Pestre juttatni tudná? :)

#3832 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 13:48

Nem tudom olvastátok e? Mi lesz az akácmézzel és a többivel?

http://www.peticiok....akac_hungarikum

#3833 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 14:10

Biztos olvasási problémám van...de épp meg akarják a cikkben védeni, vagy félreolvastam?

#3834 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 15:47

Biztos olvasási problémám van...de épp meg akarják a cikkben védeni, vagy félreolvastam?

Jól olvastad, engem értettél félre. Szerettem volna felhívni a figyelmet arra hogy az unio ki akarja irtatni az akácerdőket és indult egy kezdeményezés a megmentésükre, ez egy petício amit alá lehet írni.

#3835 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 17:42

JA! Így már tiszta, igen hallottam az uniós hírt....hááááááááááááát. Csak az érdekelne, hogy adnak majd szenet a sok tanyán élőnek, aki mással nem is tud tüzelni az fagyjon meg?  Mert tanya program ide vagy oda, még áram sincs sok helyütt!?

#3836 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 18:22

http://aprod.hu/hird...html#d5ce4fbe4f - hátha valakit érdekelnek!

#3837 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 21:58

Lesz esetleg valakinek a tavasszal fölösleges, szép, tiszta, hosszú szálú rackagyapja? Olyannak, aki vagy postázni, vagy Pestre juttatni tudná? :)

Gondolom, olyan jönne jól, amiben nincs széna, igaz? Mennyire van szükséged? Néhány állatnyit talán össze tudok neked gyűjteni. Nekem két rackám van, ismerősnek is pár darab (feketék). Ebből én magam megtartanék egy keveset, ki akarok próbálni kötelet fonni belőle, de lesz felesleg. Abból majd tudok feljuttatni Bp-re. De hogy mennyire sikerül tisztán és precíz szép egyforma hosszúra megnyírni, nem tudom előre - tavaly nyírtam először birkát, hát nem lett éppen tökéletes. Mindenesetre igyekezni fogok, a tavalyit jól elcsesztem, az totál használhatatlan lett mert addig rakosgattam a pajtában jobbról balra, amíg leesett a báláról és 1:1 elkeveredett a szénával... :(

#3838 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 16. - 22:56

Csak pár kiló körül kellene, (többet is el tudok rakni, de nagyon sokat nem szeretnék, mert előbb-utóbb megmolyosodik)  és a lehetőségekhez képest minél tisztább és hosszabb fürtű (legalább arasznyi) persze kifizetném. :) Rojtnak kellene, azért ilyen szigorúak a kritériumok. :happy:

Ja, és ha valakinek esetleg lenne fehér is, hasonló paraméterekkel, olyat is keresek.

Hogy fonod belőle a kötelet?

#3839 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 0:47

Hát, egy évnyi növekedési hosszt tudok szolgáltatni. :D De akkor ezek szerint neked az lenne a jó, ha kiválogatnám a hosszú fürtöket, mi? Vagy külön vagdossam le a hosszúakat? Vagy annyira ne bonyolítsam túl? Fehéret is megpróbálok, az is van 3 faluval odébb, bár őket személyesen nem ismerem, de igyekszem. 

A kötelet még csak figyeltem, hogy fonja egy ismerősöm. Vékonyka kis tincseket sodor össze, először egymagában, aztán két kezével ellentétes irányba megtekerve. Elég lassan készül, merthogy ugye egészen kicsi adagokat csavar össze, a végeredmény viszont szép egységes, sehol nem látszanak a toldások. Őt is megkérdezhetem a fehér rackát illetően, mert van egy közös ismerősünk, aki tart fehér rackát is (meg keveredett is nála fehér feketével, egészen különös színt adva), csak rám éppen haragszik, úgyhogy én nem akarok tőle szívességet kérni. ;)

#3840 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 9:24

Ennyire ne bonyolítsd túl, ha megteszed, hogy a fejét-lábát, egyéb dzsuvás részeket kiszeded belőle, én már attól is boldog leszek. :D A fehérnek is nagyon örülnék.

A kötélfonást meg azért kérdeztem, mert nem tudom, ismered-e a hagyományos orsós fonást. Az elv ugyanez, csak az egyszálas sodratokat először egy orsóra feltekerve külön elkészítik, majd az egészet összeeresztik, és összesodródik, így talán egy kicsit gyorsabb.