Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Haszonállatok

• Please log in to reply
4168 válasz a témához

#3761 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 19:25

:) Jó. :) Majd ha aktuális lesz, szólj.
Van magyar pávagalamb is, az mondjuk nem túl jó repülő, de szintén vitális, problémamentes fajta. És jól lehet nézegetni! :)

#3762 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 11. - 19:11

Valaki egyszer keresett ilyet skót felföldi marha  - http://aprod.hu/hird...html#ec810595d7

#3763 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 13. - 11:33

Sziasztok,

nyulas tapasztalatotok biztos van, írnátok pár dolgot, hogyan hasznosítjátok, milyen kaják jók belőle, mit lehet a prémmel kezdeni házilag....felmerült az ötlet, hogy változatosságként nyúl is szerepeljen a palettán...
Eddig tiltólistás volt, mert egy kis házikedvenc nyuszink volt, de tavaly örökre elaludt...(11.5éves volt :ang: ).
Kicsit nehéz fejben átállni hogy már haszonállat lesz, legalábbis a szaporulat...a szülők maradnának kedvencnek is...

Mik a fő veszélyek, mennyire jön be háztájiban...

köszi:).

#3764 oregzoli1

oregzoli1

Új vendég

• Új tag
  • 23 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 13. - 13:11

http://alfahir.hu/a_...atokrol_van_szo

Így lehet elkótyavetyélni őshonos magyar állatokat.Ha tényleg odaadja nekik annak a gulyának lőttek. :angry:

#3765 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 13. - 13:12

Sziasztok,

nyulas tapasztalatotok biztos van, írnátok pár dolgot, hogyan hasznosítjátok, milyen kaják jók belőle, mit lehet a prémmel kezdeni házilag....felmerült az ötlet, hogy változatosságként nyúl is szerepeljen a palettán...
Eddig tiltólistás volt, mert egy kis házikedvenc nyuszink volt, de tavaly örökre elaludt...(11.5éves volt :ang: ).
Kicsit nehéz fejben átállni hogy már haszonállat lesz, legalábbis a szaporulat...a szülők maradnának kedvencnek is...

Szia,

szerintem nagyon bejön, egyszerűen tartható, könnyű pucolni. A húsa leginkább a baromfira emlékeztet.

Nálunk zabot esznek + ilyenkor szénát, almát, nyáron zöldet (lucernát meg akármit). Tápot csak a kicsiknek adok az elválasztás körül 1-2 hétig, de a táphoz mindig teszek Kokcifortot (ez egy papírdobozos gyógyszeres táp, 1:10 arányban kell a tápba keverni). Tömény táp vagy kukorica nélkül nem híznak túl gyorsan, viszont tápozni nem olcsó.

Fő veszély a mixomatózis, szunyogcsípés terjeszti, de ez ellen évente, tavasszal lehet oltani, nem drága. Érdemes megcsinálni, mert könnyen kimegy az egész állomány. Másik veszély a túletetés: ha nagyon elhízik az anya, akkor nem vemhesül.

Egészéges, elsőre talán valami keverék, színes állományból szerezz szülőket. Nálunk tető alatt vannak egész évben, bírják a téli kintlétet is.

Ami kaja nálunk bejött: a fiatalok rántva, az idősebbek tejfölösen. Vagy csak simán cseréptálban megsütve, fokhagymával.

A szőrmével én nem csinálok semmit.

#3766 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 14. - 22:24

Sziasztok,

Mi mindent főzünk-sütünk belőle amit más húsból is: az öregekből (kiselejtezett tenyészek) pástétomot, vagy ledaráljuk és bolognaiba, lasagneba, fasírtba, stb. A többit általában lefilézem (gerincét végig, a lábakat, a hasát) kis kockákra vágom, és úgy apróhúsként mindenféle ízesítéssel, szósszal. Húsleves, csontleves ugyan úgy mint másból. Egyben sütve almával, mézzel, mazsolával, vörösborral sem rossz. Vagy szintén tepsiben fokhagymával, olasz fűszerekkel. Meg persze a paprikás. Nyáron grilleztük is, de csak a fiatalokból lehet, vagy előtte tejbe áztatva, különben nem sül át, több idő kell neki mint pl a csirkének, pulykának. Mivel nincs semmilyen határozott íze, így "simulékony" mindenféle ízesítéshez.

A prémjét eleinte be szoktam sózni, és pár hónap múlva, ha megszáradt, lesöpörtem, majd ment be a konyhába székre seggalávalónak. Meglepően sokáig tartotta a szőrt, nem vedlett egyáltalán. Újabban nem foglalkozunk vele, eldobjuk.

Ha dudában húzod le, akkor csak ki kell tömni szénával-szalmával és felakasztani. Ha a hasa közepén végig van hasítva, akkor meg raklapra érdemes kiszögelni.

Mixomatózis ellen én is oltom őket. Érdemes pár ismerőssel összebeszélni, és együtt megvenni a 20-adagosat, sokkal olcsóbb mint az egyes. Májusban ráérsz oltani, a nagy szúnyogszezon előtt, és akkor a fél éves védelem bőven elég a szezon végéig. Ismerős csaj nem olt mixo ellen, hanem a természetes szelekció elvén azokat tenyészti tovább, amik túlélik a betegséget - ha nem sajnálod az esetleges 100% közeli veszteséget, akkor ez is egy járható út. Végülis, az üregi nyulakat sem oltják...

Fajtakérdés: nekünk nagyon beváltak a kosorrú óriások, de közülük sem a fajtatiszták, hanem egy kis házi keveréssel. A kék színt eddig nem sikerült tenyészállatba normálisan átvinnem (mindig lett valami bajuk), egyetlen kéktarka anyám van, de az első ellése nem sikerült jól, kíváncsi vagyok a követezőkre. Szóval kezdésnek valami kommersz színt, vadast vagy feketét, és ezeknek tarka változatait. Minél kisebb a felnőttkori testsúly, annál hamarabb érik el a szép húsformákat - az óriásoknál először csak a nagy fej és a hosszú hát van, a comboknak 4 hónapos kor előtt még akad hiányossága. Legalábbis a mi takarmányozásunk mellett.

Tápot én sem nagyon etetek: csak ellés után 1 héttel kezdem, és a 4. hétig kapja az anya, amikor a legtöbb tejet kell termelnie. Esetleg ha választás körül, kb 2 hónapos korban még gyengébbek, akkor kapnak egy egy hetes táp-tuningot.

Amúgy az alapkeverék 2 árpa-1 zab-1 kukorica-fél búza-negyed napraforgó. Újabban keverek nekik hozzá nagy darabokra tört tojáshéjat is, és először meglepődtem, mennyire elfogy. Szóval az sem árt nekik. Amúgy széna (ha van, lucerna), mindenféle faágak, gyümölcs, zöldség, nyáron fű.

Az elhelyezés: 150*80*65 cm-s ketrecekben (3+2 szint) laknak a tenyészek, a választás utáni növendékek meg alul a ketrecek alatt, két "kifutóban", ivar szerint szétválasztva. Most bent vannak az istállóban, de azelőtt kint voltak a szabadban, úgy sem volt gond velük, csak a téli itatás okozott problémát. Meg olyankor okosabban kell ütemezni az elléseket, nehogy egy tapasztalatlan maminak kihűljenek a kicsinyei.

Amúgy szerintem a legjobb haszonállat. Szapora, gyorsan nő, nem kell neki sok hely. A kicsiket 7-10 hetes koruk között el szokta kapni valami bélnyavalya, van hogy egy fél nap bóbiskolás után elpusztul, másiknak meg hasmenése lesz. Ilyenkor elkülönítőbe teszem és várom a csodát, nem szoktam őket gyógyszeres táppal etetni. Megelőzésként van egy tök büdös zöld lötty, valami ecetsavas-propionsavas dolog, azt kell az ivóvízhez adagolni, múltkor kaptam egy kis üveggel, amíg az tartott, nem is nagyon volt elhullás.

Edited by Zebrabara, 2014 január 14. - 22:26.

#3767 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 15. - 8:02

Izland, Hitetlen, köszi!
Azt hiszem idén újra lesz nyuszink:)....én nem nagyban gondolkozom, 1-2anya...és talán egy bak, hogy egyszerűbb legyen..
Mixora oltattam eddig is, mert Szemi is kinti nyúl volt, konkrétan a tyúkokkal élt mióta ideköltöztünk:). 
Rábeszélem Férjet, csináljon vmi ketrecfélét, kis kifutóval...vagy még kitalálom hol lehetnének.

#3768 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 15. - 8:04

A kicsiket 7-10 hetes koruk között el szokta kapni valami bélnyavalya, van hogy egy fél nap bóbiskolás után elpusztul, másiknak meg hasmenése lesz.

Ha csak natur tápot (+ zab) adtam a kicsiknek, akkor nálam is mindig előjött. Ezért keverem bele a kokcifortot.

Ha egyáltalán nem kaptak tápot, akkor alig fordult elő ez a hasmenéses-bágyatságos-elhullás.

(Szóval nem állítom, hogy a táp okozza, de azt se, hogy nem.)

Lehet még adni nekik Jolovitot az ivóvízbe, de a hasmenés ellen nem használ.

Én idén először ősszel leredukáltam az állományt, nem is fedeztettem, pont a téli itató-befagyásos szórakozás miatt, uh most csak a 4 anya van, meg még pár vágnivaló, de a hideg előtt (már ha lesz, ugye :gm: ) azokat is levágom. Így az anyák elférnek télire a "nagyjából-istállóban". Kicsiket majd addigra tervezek, amikor lesz zöldlucerna, azzal a leggazdaságosabb etetni őket.

Ja, az ételek közül kimaradt a tárkonyos nyúl-aprólék leves :happy: .

#3769 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 20:02

Hétvégi program ajánló

http://www.erdioldal...-2014-01-17-19/

#3770 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 19:27

Összefoglaló a Galamb és  baromfi kiállításról, 9,25-től

#3771 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 26. - 13:43

Ismeri valamelyikőtök ezt a fajtát: australorp

http://www.laszlo-ma...t.com/baromfik/

Gyönyörű tyúkok,nagy testűek és eszméletlenül jól tojnak állítólag. Ettől a tenyésztőtől hozok holnap tojást. Ha van ilyen valakinek írjon saját tapasztalatokat.

iht1u6e84df4yr1wts9.jpg

Edited by Backnight, 2014 január 26. - 13:53.

#3772 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 26. - 13:55

na0gmdr0h223xq8nuu.jpg

#3773 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 26. - 20:04

Ági! A leírása alapján csak a súlyuk jelenthet előnyt. A Harco nekem szimpatikusabb, és a tojásaik is lényegesen nagyobbak, abban a fajtában is vannak csak tojóhibridek, és kettős hasznúak.

Az orpington keresztezés miatt nem tudom, hogy mennyire lehet ellenálló az australorp.

#3774 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 10:04

Én nem ismerem ezt a fajtát, de szépek:). Ami nekem kicsit ellentmondásos (önmagammal) hogy szemre nagyon tetszenek a sötétebb tyúkok, csirkék. Pucolni viszont a fehérek és sárgák az ideálisak, így én most erre szelektálok.

Nincs esetleg valamelyikőtöknek eladó tenyésztojása, viszonylag nagy testű, fehér, sárga és ezek változatai:) színű, háztájiba való tyúkoktól? Kopasznyakúság előny, többi extra (búbos, gatyás) viszont nem kellene:).
Nem kellene sok, csak egy kotlósnyi:). De az hamar:).

#3775 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 10:20

Hajnal! Tény, hogy vágás szempontjából ideálisabb a világosabb szín, de ez is attól függ, hogy mikorra időzíted a vágást. Nagy előnye a fekete, és sötét színnek, hogy a ragadózómadarak egyáltalán nem viszik őket. A varjú, és a holló viszont ellepi a környéket. :dev:

#3776 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 10:52

Lekopogom, de nálunk ragadozómadár még nem okozott kárt, így ezt nem kellett eddig figyelembe vennem:).
Vágás, hát ebben még kezdő vagyok h mikorra, de az első adagból többnyire sikeresen következtetek arra, hogy túl korán vagyok-e:) tollváltásilag vagy nem...de még ha irtó szépen jön le a tolluk és nem tokosak, akkor is szebb megpucolva a világos tollú mint a sötétek. Pedig amúgy pl imádom a kendermagosakat:). A két legszebb nálam kelt tyúkom is sötét lett, megszerettem őket, maradnak...a kendermagosak meg azzal nyertek meg maguknak, hogy szépen kotlanak...így ők is maradnak..de a többségnél majd próbálok ügyelni a világos színre:).

Egy tavaszi kelésű 'őshonos' csapatból származó kendermagos már félévesen kotlott, sikeresen. Most ugyanennek a csapatnak egy sárgája ült el. Még ő sincs egy éves...bezzeg vannak olyan 'vén' tyúkjaim akik (nálam) még egyáltalán nem kotlottak, nem is tudom minek tartogatom őket, szerintem tojni sem tojnak:)

#3777 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 16:29

nagyon jó a hangjuk! :D http://nemkutya.com/like/87866

"Qei me amat, amat et canem meum."

#3778 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 11:21

Mackó, hétfőn hoztam Pestről 15 db australorp tojást ,ilyen kéket, 2 db fekete orpington tojást és 46 db magyar őshonost,hát majd kiderül mi lesz belőlük. 3 hét múlva.Már bent vannak a keltetőben. A hampshireket már ahogy tojtak keltettem ,most van kb 50 db kis csibém. A legidősebb 3 hetes, a legkisebb ma hajnalban kelt ki. Izgulok rendesen. Állítólag 309 db tojást tojnak éves szinten, az australorpok. Kék a lábuk néztem. Mi megnyúzzuk a csibéket,nem vacakolok a pucolással.

#3779 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 12:30

Az ausztralorpra azt olvastam, hogy 250db az éves tojásmennyiség. Pont azon az oldalon, amit linkeltél.

Ebben amúgy nem nagyon hiszek, mert a tartástól, környezettől sok minden függ. Az orpington amúgy sem egy szorgalmas tojó, keresztezve gondolom csak a tömegességet vitte.

#3780 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 15:49

Na hogy ne örüljek annyira most kaptam az értesítőt febr. 5.-én áramszünet lesz karbantartás miatt.  Ezt pont télen kell csinálni? Most töröm a fejem,ott vannak a napos csibék,addigra lesznek százan legalább. És 2 db keltető tele tojással. 300 db tojás.

Az orpington tényleg nem tojik sokat egyszer volt nekem, de soha többet azt mondtam. Most kaptam 2 db tojást belőlük , de azt ajándékba. Én azt olvastam hogy valamikor felmérték és 309 db tojást tojt , valamikor régen. Mindjárt kikeresem. Szép tyúkok, ahogy néztem kék nemigen van itthon. Ausztriában találtam. A tojás valóban nagyon függ a takarmányozástól, tartástól. Ha 250 db-ot tojik az már jó, a hampshirek is annyit tojnak állítólag. Majd kiderül,egyenlőre nagyon meg vagyok velük elégedve. Bement hozzájuk egy patkány a szemem láttára szétkapták 2 perc alatt. Köpni nyelni nem tudtam . Mellettük biztos hogy nem lesz patkány. meg is ették.

#3781 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 16:31

Na megtaláltam,bemásolom.

"Mivel jó tojáshozamú és húsfajta is egyben, ezért különösen kisgazdaságokba és önellátó háztartásokba ajánlják. Egy 1922-1923-as felmérés szerint 6 australorp tojó 1857 tojást tojt 365 nap alatt, ami rekordnak számít és ami átlagosan 309,5 tojást jelent / tojó / év! A tojáshozam nyilván a helyes takarmányozástól és annak minőségétől függ."

#3782 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 17:00

A 300 fölötti tojáshoz tényleg nagyon tuti dolog kellhet, én nem tudom mennyit tojnak az enyémek, nekünk bőven elég plusz mostanában el is adok, de tippre azért olyan 220-250nél biztosan nem többet évente..

Ma beraktam 15tojást az új kotlós alá. Első körös, nem tudom hogy teljesít, remélem február végén már nem lesznek durva fagyok, és nem mirelit csirkék kelnek ki, ha kikelnek....végül nem vettem tojást, sajátot kapott, ráérek kísérletezni ha jobb idő lesz:).

Áramszünet, huhh, azért ez húzós..a kiscsirkékre még el tudom képzelni h lehet fűteni msáként is, de a keltető?....vagy tartja a hőt ha nem nyitogatod? Meddig nem lesz áram?

Lányok, a kecskén ha félidős még nem látszik semmi? Első vemhesség, már ha az....én még nem látok rajtuk semmi extrát....mikortól kéne gömbölyödni? (látványosan nem ivarzottak vissza, de fene tudja....ha egyik se vemhes, akkor morcos leszek:))

#3783 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 20:47

Ági! Ahogy értelmezem, az egy kivételes mérés volt. Írni én is tudok bármit! Statisztikát főleg. :dev: Legyen velük szerencséd, mert nagyon szépek így képről. Ha jól emlékszem már küzdöttél áramszünetes keltetéssel, igaz? :unsure: Vedd elő a dunyhákat, aztán bugyoláld be a gépeket.

Hajnal! Én kecskéimen már látszik a vemhesség. Szerintem szemre már Neked is kellene látnod a hasuk állásán. Nálunk már mozog a hasuk, és nagyobbak a cicik, pedig elvileg március vége, április eleje lesz az ellés ideje. Jó lenne elővennem a naptárat, és pontosan megnézni. :blush:

#3784 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 21:57

Mackó,valójában a szépségük fogott meg. Az már csak hab a tortán hogy még jól is tojnak mellé. Meg nagytestűek.  Gyönyörű a színük,mintázatuk. Az a 15 db tojás nem fog földhöz vágni,  majd meglátjuk hogy válnak be, ha egyáltalán kikelnek és fel tudom nevelni őket. Aztán ha nem válnak be  legfeljebb eladom őket. Az őshonosokat is mind eladtam,mert nem voltam megelégedve a tojáshozammal. A New Hampshire jobban bevált. Nekem legalábbis.Ezek a tojás és húsért vannak. Melléjük szeretnék szép dísztyúkokat. pl.vannak törpéim többféle is. Ilyen a sussex, kék brahma és ehhez jött az astralorp.

Az én kecskéim is március végén ellenének elvileg, de rajtuk se sok minden látszik.

#3785 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 30. - 13:56

Hajnal,

nekem tavaly az egyik kecske több héttel ellés előtt kitőgyelt, de nagyon; a másikon meg az ellés előtti napig semmi nem látszott, se has, se cici, semmi. Arra én is azt hittem, hogy üres maradt, aztán mégsem.  :unsure:

Éjjel megérkezett az első bárányunk. :)

Elég kis szerencsétlen (volt), amikor este 10-kor megtaláltam, akkor totál kihűlve feküdt az istálló közepén, meg sem próbált felkelni. Fél 1-ig melengettem, meg belediktáltam egy kevés tehéntejet, mert anyukának még alig jött teje. Kettőre már megállt a saját lábán, és segítséggel ugyan, de szopott. Most meg, ha még nem is virgonc, de azért alakul. :)

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

• Filly és Zuzu kedveli

#3786 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 30. - 14:04

Gratula a kisbárányhoz, nőljön nagyra! Nagykorában is megmarad a mintázata? 

Hát, nálunk még csak félidőben vannak a kecsók, egyik még ott sem, mert április közepe és vége a célidő, de én ezeken csak azt látom h jó húsban vannak, pont mint eddig, van téli bundájuk, de változást nem veszek észre. Persze még van idő bőven, csak kicsit tartok tőle hogy koppanunk, mikor még májusban sem lesz kiskecske:D....kár h nincs vmi teszt neki is:D. 

#3787 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 30. - 14:13

Nem, csak a feje és a lába lesz sötét, a bundáján nem látszik majd a minta, az fehér lesz.

(És a Schumacher nevet kapta :kir: )

Ne aggódj, az én kecskéim még be sincsenek fedeztetve... :unsure:

#3788 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 30. - 16:41

Én február végére várom a kisköcsögöket, egyik-másik mama mintha széltében már vaskosabb lenne :D

Sikerült a tavaly júniusban kölcsönkapott keltetőgépet megvenni, de még nem merem beindítani, szerintem még korai lenne... Viszont 2 liba is folyamatosan tojt eddig, a tegnapelőtti tojást már fel is dátumoztam, hogy február közepe körül indítom a gépet (erre tegnap meg ma semmi tojás :dev: )

#3789 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 30. - 18:48

Filly szerintem berakhatod, majd legfenneb ti kiköltöztök, ők meg be a meleg szobába  :) . Nekem is keltetik már az idei állományt.

#3790 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 30. - 21:18

Hajnal! Esetleg nincs bak a közelben? Egyébként még van bőven idő, mert pár hete még én is azon aggódtam, hogy nem látszik rajtuk igazán semmi.

#3791 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 31. - 9:18

Nincs, legalábbis egyszerűen megoldható nincsen....ezért volt úgy a bak, hogy vettünk egyet majd eladtuk...
Remélem egy hónap múlva már szemmel látható jelei lesznek....azért ha mindkettőt többször megugrotta, csak vemhes lett legalább egyikük....

Mára tükörjég itt minden, korcsolyáznak az állatok is, mi is, hát izgalmas..

#3792 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 31. - 13:53

http://www.jofogas.h...ke_13692131.htm Fehér bakkecske, hátha érdekel valakit. Az egyik ismerősöm hirdeti. 

"Qei me amat, amat et canem meum."

#3793 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 31. - 16:40

Hajnal, én hamuval szórtam fel a közlekedési folyosókat az udvaron, nagyon hatékony csúszásmentesítő.

#3794 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 31. - 17:10

Hajnal, én hamuval szórtam fel a közlekedési folyosókat az udvaron, nagyon hatékony csúszásmentesítő.

Mi is ezt a technikát alkalmaztuk! :)

#3795 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 31. - 18:23

Egy Tibetről szóló dokumentum-természetfilmben láttam, amikor egy befagyott tavon vagy min keresztül hajtották a nyájat. És mivel a birka nem megy el csúszós felületen, ezért egy ösvényt szórtak le előre egy birka szélességben, azon haladtak libasorban. Aztán a vége felé, ahogy fogyott a hamu, jobb híján finom homokkal pótolták, de láthatóan bizonytalanabbul haladtak onnan az állatok. Azon izgultak az emberek, hogy ha megáll az elöl haladó állat, mert nem érzi elég stabilnak a talajt, akkor ott pusztul az összes a tó közepén.

#3796 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 1. - 21:50

Zebrabara, Agrobe ti szoktatok ehhez a témához hozzászólni, kíváncsi vagyok a véleményetekre.

http://fehermedicina...-a-baj-a-tejjel

#3797 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 1. - 23:59

http://sg.hu/cikkek/...senek-kepessege

#3798 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 2. - 8:53

Személy szerint én már tökre unom ezt az "érvelést", hogy azért egészségtelen a tej, mert egyetlen más élőlény sem issza másiknak a tejét. Persze,m mint ahogy nagyon sok mindent nem csinál az emberen kívül más.

Részemről úgy gondolom, hogy az idők során egyszerűen alkalmazkodott bizonyos embercsoportok emésztőrendszere (feltételezem, hogy főleg azoké, ahol hagyománya lett a kecske-, tehéntartásnak), másoké meg nem. Ennyi.

• Filly kedvelte

#3799 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 2. - 9:24

Mióta az eszem tudom mi mindig sok tejet ittunk. Eddig az volt hogy mennyire egészséges,most meg több helyen is olvasom,hogy nem. De egy csomó élelmiszerről kitalálták hogy ezért ,azért nemegészséges. Én meg nem akarom elhinni.

#3800 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 2. - 14:08

Személy szerint én már tökre unom ezt az "érvelést", hogy azért egészségtelen a tej, mert egyetlen más élőlény sem issza másiknak a tejét. Persze,m mint ahogy nagyon sok mindent nem csinál az emberen kívül más.

Részemről úgy gondolom, hogy az idők során egyszerűen alkalmazkodott bizonyos embercsoportok emésztőrendszere (feltételezem, hogy főleg azoké, ahol hagyománya lett a kecske-, tehéntartásnak), másoké meg nem. Ennyi.

Olyan területen, ahol a fejős állatok tejéből lehetett megélni, aki nem tudta megemészteni a tejet nagy eséllyel el sem jutott oda, szaporodjon. Én valószínűleg az eszkimók között fókazsíron élve kerültem volna ebbe a csoportba.