Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#3761 Zsófi2

Zsófi2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 367 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 15. - 11:32

Ollé, alapítsunk lovász szakszervezetet! Sok helyen nem fizetik meg valóban a munkát. Bár úgy hiszem a rendes munkáért rendes fizetés jár, amit rendes helyen rendesen ki is fizetnek. Sokan elfelejtik, hogy biza a lakhatás is pénzbe kerül és ha albit kéne fizetni, meg rezsit, az bizony nem lenne vicces. Valahol 80e-ért dolgozik az ember három mûszakban, plusz albi meg rezsi. Akkor mirõl beszélünk? Jaja, nem 8 óra a munkaidõ. Viszont a tényleges munka mondjuk 4 óra. A többi meg nézelõdés, beszélgetés, tralala.
Mi többet fizetünk a lovásznak, mint amit én keresek alapbérként 8 órában felsõfokú végzettséggel. Muhaha.

itt van a frankó megmondva!! yess!

#3762 Zsófi2

Zsófi2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 367 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 15. - 11:53

Hidd el, ezért sokan irigyelnek! :D

Na, igen, én 50 bruttóval többet kerestem akkor, mint most!
És ennek is nagyon örülök! Nem muszáj elvállalni, de ha lovászként 150 nettóm lenne, nem sokat teketóriáznék!!asszem!

#3763 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 15. - 16:57

Talán igazuk volt,akik bejelentés nélkül,filléres fizetésért nem mennek ki,ennyiért én sem mennék ki éjjel.
Ha tisztességesen megfizetnek,be vagyok jelentve,nem putriban kell laknom és még embernek is néznek,akkor igen.
Én is tudnék mesélni a lovas munkákkal töltött 20 évembõl a munkaadókról elszomorító történeteket mesélni.Meg nagyon sok lovász kollégám.Nem véletlen,hogy aki tud,menekül a szakmából,mármint a normálisabbja.Ti meg sírtok,hogy hanyag,nemtörõdöm,lusta embereket találtok csak.

Nem tudom miért engem azonosítasz a hatvan ezres fizetést adó munkáltatóval. Elárulom, hogy én/mi ennél jóval többet fizetünk a lovásznak.
Sosem vártam el a lovásztól, hogy ugorjon a kancigányoknak akik éjjel jönnek lovat lopni, csupán azt gondolnám, hogy ha ott van, ott alszik, akkor legyen jelen a tanyán. Ne tudjak úgy jönni menni, lovat hozni, traktort hozni, hogy õ ki se dugja az orrát.
Persze vannak pro/kontra érvek. Jó sok lovász megfordult már nálunk, voltak jobbak is rosszabbak is, de azt egyetemlegesen kijelenthetjük, hogy a kezdetben megbeszélt munkakör adott fizetésért két hónap után erõsen leredukálódott a felére. Mármint az elvégzett munka, de a fizetés konstans marad ugye. Mert hát mit képzelek én!?
Nincs nekem semmi bajom a lovászokkal úgy általában, csak mivel egész nap dolgozom, nem lógok a nyakában, mint az én fõnököm az én nyakamban, ezért hajlamosak azt hinni, hogy hülye vagyok és még ráadásul vak is.

#3764 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 12:06

Nincs itt senki le trógerozva, csak kitárgyaltuk ami a mai valóság, minden sértõ szándék nélkül!

Egyébként én nagyon szívesen elmondom mennyi marad a bértartásból.

Legyen ez 42 ezer mint esetemben.
- széna ( nyáron legeltetünk, idén ez cc 3-4 hét volt a szárazság miatt, tehát este adni kellett szénát is, mert a fû nem volt elég)
- abrak ( nem etetek zabot, hanem abrakkeveréket)
- sárgarépa ( ja ez nem kötelezõ)
- ivóvíz
- nyalósó
- áram ( ami felhozza a vizet, világít a pályán stb)
- karámkarbantartás ( elszakad villanypásztor javítás, ehhez alkatrés stb)
- terület ( mert ugye a ló helyigényes állat)
- akadályok biztosítása ( ez sem kötelezõ, de mégis igénylik)
- nyerges
- öltözõ

Amit nálunk a bértartó áll
- oltás
- körmölés
- féreghajtás
- orvosi klst.

Az eredmény számomra is megdöbbentõ volt - 1 ló után 7000Ft maradt....azaz ha 10 lovat tartok bérbe, jó esetben napi 24 óra munkával
70.000,- keresek. :yeah:

No ezé mondom azt amit, ha módom lesz egyszer lovardát csinálni akkor bíz én meg fogom fizetni az alkalmazottaimat!

Ezt most nem értem. :confused: Akkor mibõl is fogod jól megfizetni az alkalmazottat? Vagy ez vicc volt?

#3765 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 14:37

Nem tudom miért engem azonosítasz a hatvan ezres fizetést adó munkáltatóval. Elárulom, hogy én/mi ennél jóval többet fizetünk a lovásznak.
Sosem vártam el a lovásztól, hogy ugorjon a kancigányoknak akik éjjel jönnek lovat lopni, csupán azt gondolnám, hogy ha ott van, ott alszik, akkor legyen jelen a tanyán. Ne tudjak úgy jönni menni, lovat hozni, traktort hozni, hogy õ ki se dugja az orrát.
Persze vannak pro/kontra érvek. Jó sok lovász megfordult már nálunk, voltak jobbak is rosszabbak is, de azt egyetemlegesen kijelenthetjük, hogy a kezdetben megbeszélt munkakör adott fizetésért két hónap után erõsen leredukálódott a felére. Mármint az elvégzett munka, de a fizetés konstans marad ugye. Mert hát mit képzelek én!?
Nincs nekem semmi bajom a lovászokkal úgy általában, csak mivel egész nap dolgozom, nem lógok a nyakában, mint az én fõnököm az én nyakamban, ezért hajlamosak azt hinni, hogy hülye vagyok és még ráadásul vak is.

A tulajdonosok megalkusznak a lovásszal,hogy mondjuk X számú ló ellátása és a körletrend rendezése a dolga,ezért fizetnek X összeget.Hangsúlyozom,megállapodtak abban,pontosan milyen munkát kell elvégezni mennyiért.
Aztán 1-2 hét múlva jönnek azzal,hogy menjél még ki kapálni a kertbe,a tulaj vendéglõjébe esténként besegíteni,a tulaj koszos ruháit mosni,kutyát fésülni,tulaj lakását takarítani(el lehet küldeni a takarítónõt,itt a lovász,megcsinálja ingyen) stb.És minderrõl szó sem volt a megegyezéskor.Ja és persze egy fillérrel nem hajlandók többet fizetni a sokkal több munkáért.Ezek csak példák azon "kérésekbõl",amik a munkaadók részérõl az én praxisomban elõfordultak.
Mikor fizetés napja van,a munkaadók Andersent megszégyenítõ tehetséggel találnak ki arról meséket,miért is nincs pénzük éppen kifizetni a munkabért.
Úgyhogy igazából nincs mit sajnálni rajtuk.Nem kötelezõ lovat/lovászt tartani senkinek.

#3766 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 15:40

Így van. Meg lovásznak se kötelezõ elmenni senkinek.

#3767 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 16:01

és azt hiszed, ancsa, hogy ez csak a lovászoknál van így? amikor emberem informatikusként elmegy székeket venni a konyhába meg bort venni ajándékba, az milyen? és most kitalálta egy kisfõnök, hogy õt szeretné személyes asszisztensnek meg irodavezetõnek is, de szerinte a pasim pont eleget keres, így fizetésemelést nem ad. ha meg ellentmond, veszélybe kerül a munkája.

#3768 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 17:48

Szerintem ebben minden benne van: "ha módom lesz egyszer lovardát csinálni" A "módom lesz" persze nem azt jelenti, hogy "megengedhetem magamnak", meg nem is azt, hogy "csináljunk egy pénzmosodát", hanem azt, hogy a szolgáltatásra fizetõképes kereslet is lesz.

#3769 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 18:22

Kedves Ancsa, azt hiszem, meg kell tanulnod nemet mondani! Már az elején. Ha úgy érzed, mit érzed, tudod, hogy egy bizonyos munka, amit meg akarnak Veled csináltatni, nem volt benne a munkaköri leírásodban, akkor, mondj rá nemet!
Az elõbbi hozzászólásokból kiolvashattad, hogy mennyire nehéz a másik oldalnak is megfelelõ munkaerõt találni. Ha azokra a munkákra, amikre eredetileg felvettek, megfelelsz és azon téren nem ér kritika, akkor nem fogod elveszíteni az állásodat.
Mindkét oldal (munkavállalói, munkaadói) emberbõl van, ezért aztán tesztelgeti a határait.
Kedves ancsapancsa, rongyo, ez mindkettõtöktõl egy picit cinikusnak hangzik, hogy „nem kötelezõ lovászt tartani”, kontra „ nem kell elmenni lovásznak”. ….De igen: kell! Ezt szeretjük, ezzel szeretnénk foglalkozni. Kölcsönösen szükségünk van egymásra. ….Ha úgy tetszik, igenis egy hajóban evezünk.

#3770 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 18:25

Azért sem értettem, mert most akkor nem „lovardát csinál”?
Vagy ez a 10 ló csak elméletben van?

#3771 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 18:31

na ja. virágboltos tanoncként, nekem nem, sztem velem nem merte megtenni a fõnökasszony, de a dolgozóinak bizony a munkakörébe beletartozott a háza takarítása is. és úgy tudom virágos berkekben ez így megy. mellesleg ha beletartozik a munkakörébe, hanem, nem mindegy a munkaidejében mit dolgozik? ezt most csak is a lovászokra értem. a másik az, csodálkoznak a munkavállalók, hogy nem emelik a bérüket. hát nem is addig, míg az a mentalitás, hogy kicentizik mit is csináljanak meg, nehogy fél perccel tovább maradjanak, vagy egy kicsivel többet dolgozzanak. lehet így is, hogy ennyit fizetsz nem csinálok többet. épp a napokban gondolkoztam ezen a tonyónk okán. mennyibõl tartana neki, és várom vajon valaha megteszi e összeszedni azt a 3 sörös dobozt, amit nyár óta visz a szél az istálló körül? elnézi hónapok óta, kerülgeti. az istállót rendszeresen én söpröm fel, a szénát én gereblyézem fel. villanyt, rádiót le nem kapcsol, úgy megy el ebédelni, vagy haza a nap végén. végül is nem õ fizeti a számlát. nyáron szét volt dobálva rendszeresen hátul a felségterületükön az ásványvizes palack, némelyik félig. nekünk biztosítani kell vizet a hõség idején, õk meg pazarolnak. pedig, ha nem nekem kellene söpörni helyette, a feltekeredett lovat kibogozni, megitatni, stb. stb. adna az ember örömében ezt azt, pénzt. még így is mindig megkínálom, ha sütök sósat, süteményt. sztem százszor emberségesebb vagyok vele, mint õ becsületes velünk. a fizetésén felül, az állataihoz úgy viheti a takarmányt, hogy akkor kell fizetnie ha eladta, amit nevel. az összes dolgozónk felújította, toldott hozzá, építkezett, és 10x annyi marhájuk, sertésük, lovuk van, mint mikor elkezdtek nálunk dolgozni.

#3772 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 18:36

Nem vagyunk nyílt lovarda. Betérõ lovacskázókat nem fogadunk. Bérlovagoltatás már nincs. Csak bértartóknak és olyan lovasoknak vagyunk nyitva, akik a lovukat, csikójukat szeretnék képeztetni, vagy a lovukkal/lovaglásukkal kapcsolatos saját problémáikat megoldani.

#3773 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 18:42

Csikasszal együtt csináljátok?

#3774 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 18:42

nem mindegy a munkaidejében mit dolgozik? ezt most csak is a lovászokra értem.

Lehet nem házicselédként akarna dolgozni, hanem lovászként......

#3775 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 18:49

Szerintem a nagy magyar valóságban az akarna dolgozni n bukik megy 100ból 90szer a történet

#3776 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 19:38

Szerintem sokan fogalom zavarban vannak. Egy lovakat tartó, lovakkal foglalkozó helyen nem csak "lovász" munka van. Nem vagyok járatos a nagy lovas helyeken (Tatter, Alag, Lázárék, Bábolna...), de szerintem az etetés, az almozás, a külsõ körletrend (pálya, utak, legelõk, karámok, öltözõk...) nem lovász feladat. Van istállósegéd, udvaros, takarító, karbantartó. Egy nagy ezt megengedheti magának, de ott egy-egy faladatkörben akkor nem 10 ló jut emberenként. Kisebb helyen bizony ezek a munkakörök összevonásra kerülnek, mert ez elkerülhetetlen. Ezt valaki vagy tudomásul veszi vagy nem. A lovak körüli munka nehéz fizikai munka, nem 8 órás munkaidõben. Nálam volt több "lovász". Bejelentve, volt akinek munkavállalási engedélyt is intéztem. Több évvel ezelõtt volt. Az egyik nettó 100-t kapott, szállást, kosztot (befizetett ebéd, teljes napi ellátás, ami a végén már havi 60-80 eFt-ra rúgott, de nem igazán felelt meg), kocsival hordtuk, ha menni kellett. Nappal jóformán egész nap ott voltam és dolgoztam, de csak akkor maradt volna, ha éjjel is van ott valaki. A másik széttört egy traktort, hízott 15 kg-t, szabadságról nem jött vissza. A harmadik jött egy öltözet ruhában, kapott "munkaruhát", 114 nettót, az elõzõkbõl tanulva koszt nélkül szállást, ellátást, havi egy hétre hazautazott. Egy este nem voltam ott, már kint maradt az akkus villanypásztor a legelõn, ami reggelre eltünt, a traktorral össze-vissza járkált mások földjein, gyerekeket furikáztatott rajta, beleesett vele 2 m mély árokba (csak másnap sikerült kiszedni onnan, akár az ember is ott maradhatott volna), pedig a tanya területét nem hagyhatta volna el, rendszeresen elfogyott a hétvégén 20 liter üzemanyag 2x10 perces vízszállításra, a villanypásztort rendszeresen kikapcsolta, mert megrázta, 1-3 hetente fogyott el fõzésre egy-egy gázpalack, a vendégek elõtt ordítozott, reggeli ötórás etetés sokszor 8-kor még nem volt meg, rendszeresen sérültek a lovak, a nekem jól mûködõ lovamat "csikósbemutató" címén olyan szinten széthajtotta, hogy a ló semmilyen segítségre sem reagált, csak a " vágd bele a sarkadra", a faluban rendesen fogatban közlekedõt a kocsiban úgy hajtotta, hogy azóta sem lehet befogni, mert retteg a ló, gyerekekkel majdnem felborult, a ló kilépett a két rúd közül, gyereklovagoltatás alatt a ló mögött karikással mutogatta tudományát.... Még lehetne sorolni. Ezek után már nem foglalkoztatok "lovászt", "csikóst", udvarost, istállósegédet. A töredékébõl oldom meg magam. Vannak, akik itt jól érzik magukat, õk szoktak segíteni. Mikor régebben még kerestem embert ide, volt jelentkezõ a következõ szerény feltételekkel: szállás, koszt, telefon, kávé, cigaretta és havonta maradjon a zsebében 200 eFt. No, hülyék a másik oldalon laknak. Összefoglalva a tapasztalatom, hogy a realitásoktól elrugaszkodott igények, igen alacsony munkaintenzitással, nagyon rugalmasan kezelt munkaidõvel, hatalmas egóval. Már nem keresek ide senkit, merek kicsi maradni, nem szolgáltatok, csinálom a magam örömére napi 14-16 órában. Az éjjeliõr is én vagyok. Még így sem tudom ezzel kitermelni a saját járulékaimat.

#3777 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 21:06

Közben megnéztem a honlapotok. Bocs, már látom, hogy együtt vagytok. Ezért tudsz ilyen jól olvasni a sorok között..... :)

Edited by csormolya, 2012 november 16. - 21:07.

#3778 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 21:39

:yeah: :yeah: :yeah: és ugyan ezeket leírhattam volna én is, pl. a lovakkal való bánás, hogy olyan lovamat, akire a hangunkat soha nem emeltük fel, ütötte a fejét a fándlival, nem a mostani, ez az elsõ aki nem ordít a lovakkal, és nem veri õket, ez csak szimplán lusta. Lázáréknál...ott aztán katonaság van szigorban, más ismerõs házaspár német kereskedelmi istállóban, ha már a nagy istállókról is szó esik, 10 ló kettõjüknek boxostól, pókhálóstól, lelovaglással, istállóban port is törölni minden nap, a területen söprögetni, ha kell kerítést javítani, festeni, és ha este 9kor érkezik vevõ, akkor lehet a lovat idõre felkészíteni bemutatni. szóval csak itt hazánkban képzelik azt a lovászok, hogy az õ dolguk az alájuk pucolt szerszámozott lóra való felülés, havi 150-200 nettóért.

#3779 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 16. - 22:00

Tatter?Férjem ott dolgozott 6 évig,általában napi 12 órában. És bizony nem egyszer megtörtént,hogy 4-5 istállóban volt lovász EGYEDÜL.Ki lehet számolni,hogy az hány lovat jelent.A Honvédban reggeli mûszakban 20-25 ló/fõ.Délutános és éjszakás mûszakban egyedül volt az összes,a telepen lévõ lóra.Mindez 3 mûszakos munkarendben.Emellett még a hülye újgazdag bértartókat is körbe kellett ugrálni.Úgyhogy nincs ilyen helyeken sem istállófiú meg udvaros,a lovászoknak kell ezt is csinálni. És a tulajok,ha egy fizetésért több különféle munkakört ellátó csicskást akarnak,ugyan mondják már el az elején,mielõtt az ember leköltözik nem kevés pénzért és ne hazudják azt,hogy csak a lovak ellátása+körletrend a munka.Akkor el tudja dönteni az ember,vállalja-e ennyiért ezt a munkát.Csak épp ezt letagadják.Leköltözöl a világ végére nem kis pénzért,ott dolgozol már X ideje(fizetést persze még nem kaptál),akkor vágják a pofádba,hogy mától ezt is kell.Ha azt mondod,nem csinálod meg,azt mondják,menj el,és az addigi munkádat sem fizetik ki.És bocsika,nem vagyok hajlandó senki koszos gatyáit mosni azért,mert épp õ a munkaadó. Én meg a "kedves"munkaadóimról mesélhetnék órákat,pár szemétbányához volt szerencsém a 20 év alatt.Az még az enyhébb,hogy ígérnek fût-fát,aztán mikor ott vagy,már a fizetésedet sem akarják odaadni,vagy csak a töredékét azzal,hogy épp nincs pénzük.

#3780 marshal

marshal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 46 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 4:49

Azért marhára két oldala van(itt is) az éremnek, mindenki csak a saját álláspontját képviseli a saját érdekei alapján. Sajnos nem az élni és élni hagyni elv érvényesül. Én bejártam mind a két oldalt többször. Ugyan nem lovász "szakmában", de tudtam, ha alul fizetem a munkásom, akkor egész nap ott állhatok mellette és magyarázhatom, hogy mit és hogyan csináljon. Szerintem nincs erkölcsi alapom éhbérért minõséget várni. Ha nincs rá keret inkább magad uram...

#3781 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 8:14

Értem én a munkáltatói nyomort, szó se róla, de akkor hadd világítsam meg egy kicsit a másik oldalról is: nem vagyok árva gyerek, a lakhatásom meg van oldva. Mondjuk munkám éppen nincsen, de kapok 22800 Ft jövedelempótló támogatást és 4200 Ft lakásfenntartási támogatást. Ez nem sok, de van mellette korlátlan szabadságom: elmehetek napszámba bárhova, csajozhatok, seftelhetek használt telefonokkal, kipecázhatom a vacsorám a folyóból, leihatom magam a barátaimmal a kurtakocsmában, küldözgethetem az életrajzokat a fizetõképes munkáltatóknak, gyûjthetem az ócskavasat, vagy ha minden kötél szakad, akár lophatok-rabolhatok is. Ha elszegõdök valahova havi 30x24h-ban lovásznak, akkor nem csak az otthonomról mondok le, hanem gyakorlatilag az egész életemrõl: az összes mellékkeresetemrõl, az összes barátról, ismerõsrõl, rokonról, az összes hobbymról, gyakorlatilag megszûnök létezni. És akkor mindezért bekínálna a munkaadó 60e Ft-tal meg egy kifûthetetlen lakókonténerrel vagy egy disznóólból kialakított komfort nélküli "lovászlakással"? És csodálkozik, ha nem megyek el lovásznak? Naná, hogy nem! Szeretem a lovat, nem félek a ganyéhányástól sem (bõven megvan hozzá a fizikumom), de hogy erre tegyem fel az egész életemet, és a végén "kuncogjon a krajcár", na azt már nem! (Bár igaz, egész életrõl itt nincs szó... vagy látott már valaki közûletek 60 éves lovászt? Talán helyesebb lenne így: de hogy ezzel csesszem el az egész fiatalságomat... vagy a legszebb éveimet...) Lehet erre azt mondani, hogy "de egy szakképzetlen hajléktalannak milyen jól jönne egy ilyen ajánlat", oké, elképzelhetõ, hogy van olyan végsõkig elkeseredett ember, aki elszegõdik rabszolgának ilyen feltételekkel (bár azért az általam ismert hajléktalanok többsége erre az ajánlatra csak egy penis equi-t mutatna, mert ha kiül az aluljáróba koldulni, abból is összejön neki a napi megélhetése), csakhogy azt az embert nem itt, ezen a fórumon kell keresni, mert ide senki sem a híd alól írogat.

#3782 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 10:06

kemény az élet, mint az egyhetes kifli.

#3783 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 10:47

Sosem fogom megérteni azokat akik utálják, ép csak megélnek belõle és mégis évtizedekig csinálják. Kicsit talpraesettebbek gondolnak egy merészet és ha elmennek külföldre ugyanezt csinálni, ahol kapnak ötször annyi pénzt, szabadnapot, fix munkaidõt, ... Mindenhol szeretik az olyan embereket akik szeretik a lovat és szívesen dolgoznak. De azért ancsapancsa amit te írsz, hogy 20 évig meg 6 évig egy csepp öröm nélkül... Hát miért kellet akkor? Annyi mást is lehetett volna csinálni. Nem személyeskedni akarok, csak egyszerûen nem értettem amit írsz. Vagyis érteni értem, csak azt nem hogy ha ennyire nem jó, akkor vajon mi motivált?

#3784 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 11:16

vagy ha minden kötél szakad, akár lophatok-rabolhatok is.

Azért egy picit megijeszt, hogy nálad a „lophatok-rabolhatok” egy lehetséges alternatíva.
Remélem, ez csak vicc volt,….. de talán, ilyet még viccből sem szabadna írni!
Meglehetősen kisarkítottad és általánosítottad a helyzetet. Elhiszem, hogy rengeteg rossz tapasztalaton vagy túl, de biztos vagyok benne, hogy nem ilyen minden munkaadó. Pl. én sem.
Abba a sorba szándékosan nem állok be, hogy panaszkodjak mennyit dolgoztak, ill. nem dolgoztak az alkalmazottak, mert még olyan is magára venné, aki nem lusta, munkakerülő.
Az anyagi részével meg az a helyzet, hogy, tulajdonképpen, nem is munkaadó-munkavállaló közötti vita ez.
Csikasz nagyon szépen levezette mennyi marad pl. egy bértartás után. ( 7 000 Ft) Talán, ha nagyon ügyes valaki ennél egy picit maradhat több, de nem sokkal.
Tehát a probléma nem az, hogy a munkáltató nem akar több pénzt adni egy lovásznak, kisegítőnek, hanem hogy nem tud.
Egy lovász kb. 12-16, max 18 lovat tud ellátni 8 órában logisztikától, gépesítéstől függően. Könnyen kiszámolható, hogy ebből nem lehet kigazdálkodni a 150e Ft-os nettó fizetést.
És még nem beszéltünk az alkalmazott szabadnapjai, szabadságai helyettesítéséről........

Edited by csormolya, 2012 november 17. - 11:17.

#3785 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 11:58

Nálunk itt a végeken, a helyzet az. A városban már csak a multik vannak és a kinai boltok. A többi üzlet zárva-eladó-kiadó. Lehet dolgozni közmunka programba 6 órában 34000 forintért. Ebbe az utcasepréstõl az irodai munkáig minden megtalálható. Ha valaki regisztrált munkanélküli és nem fogadja el a közmunkát akkor semmilyen segélyt nem fog kapni. 27 ló van jelenleg amit két lovász lát el. Mindkettõ be van jelentve 6 órában. A munkarendjük pedig úgy van kialakítani, hogy váltott napokon dolgoznak. Lakás költségek: 30 ezer az albi +11 ezer fûtés-melegvíz + 8000 áram + 5000 víz + internet 4500 Összesen 58500.- Lovász kap 80 ezer forint kp-t lakás 58500.- saját lova ingyenes tartása 43000.- + közterhek 48000.- 1 lovász aki ott lakik és van egy lova és be is van jelentve 230 ezer forintba van. Éjjeli õrködik és hogyan - 8 körül körbe jár, bekapcsolja a riasztókat, be csukja az automata kapukat és elengedi a kutyákat. Ha csend van akkor legközelebb - ha Õ a soros azon napon 6-kor kimegy és eteti a lovakat, ha nem akkor addig alszik amíg akar. Csak az egyik lovász lakik bent, a másiknak ezért magasabb a fizetése. Nem dráma ez, a mai magyar valóság! Semmi gond ha nem tetszik a munka a fizetés vagy a rendszer, lehet mást keresni, de nincs. Viszont lovászt lehet találni, nekem volt már diplomás lovászom is. Kellett neki a munka, mert családja lakás hitele volt és egyiket sem akarta elveszíteni, a felkínált 34 ezer forintos közmunka programos pénz pedig kevés volt neki, irodai munkáért. Én úgy gondolom, hogy a bértartáson meg kell maradni 20-25 % haszonnak. Korektül kiszámoltam pár hete, hogy egy ló tartása nekem a mostani árakon -43 ezerbe van. Így most éppen emelem a bértartás árát és a lovagoltatásét is. Ha sok akkor keresni kell olcsóbb helyet.

Edited by Dél-Alföldi, 2012 november 17. - 12:04.

#3786 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 14:19

Sosem fogom megérteni azokat akik utálják, ép csak megélnek belõle és mégis évtizedekig csinálják. Kicsit talpraesettebbek gondolnak egy merészet és ha elmennek külföldre ugyanezt csinálni, ahol kapnak ötször annyi pénzt, szabadnapot, fix munkaidõt, ... Mindenhol szeretik az olyan embereket akik szeretik a lovat és szívesen dolgoznak.
De azért ancsapancsa amit te írsz, hogy 20 évig meg 6 évig egy csepp öröm nélkül... Hát miért kellet akkor? Annyi mást is lehetett volna csinálni. Nem személyeskedni akarok, csak egyszerûen nem értettem amit írsz. Vagyis érteni értem, csak azt nem hogy ha ennyire nem jó, akkor vajon mi motivált?

Imádtam lovakkal dolgozni,erre tettem fel az életemet,erre ment el a fiatalságom.Az örömömet a munkaadók féregsége vette el,ezért menekültem el a szakmából.Ha itt találnék Bács-Kiskunban BEJÁRÁSSAL lovas melót,ahol ne adja Isten még a fizetést sem felejtik el odaadni(nem százezrekre gondolok)akkor hidd el,most is boldogan dolgoznék lovakkal vagy bármilyen más jószággal.
Ha nem szerettem volna csinálni,nem töltöttem volna el 20 évet azzal,hogy mocskos patkányoknak könyörögjek azért a pénzért,amiért már megdolgoztam.
Volt nem egy olyan hely,ahol egyedül voltam a lovakkal,a tulaj bejelentette,nem fizet,és én még majd egy hónapig ott maradtam(tudtam,hogy ingyen melózok)míg embert talált,mert a lovakat nem akartam magukra hagyni,nem õk tehetnek arról,hogy tetû tulajdonosuk van.

#3787 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 15:50

:eek: Röviden összegezném: 1. Az állam kizsigereli az embereket. Hazudik és sok pénzt követel(ne). 2. A munkáltatók mocskos patkányok. Hazudnak és nem fizetnek. 3. A munkavállalók alkoholista, lusta, kártékony semmirekellõk. Hazudnak és nem dolgoznak meg a pénzükért. Magyarország én így szeretlek! :yeah: u.i.: Csoda hogy még él ember, ebben az országban. :D

#3788 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 16:08

Azért egy picit megijeszt, hogy nálad a „lophatok-rabolhatok” egy lehetséges alternatíva.

Én nem látok morális különbséget a között, hogy ha egy tõkés munkaadó lenyúlja az általam megtermelt érték nagyját, és kiszúrja a szememet valami éhbérrel, meg a között, hogy ha megvárom az illetõt egy sötét utcasarkon egy furkósbottal, lecsapom és kiforgatom a zsebeit. Nem szoktam ezt csinálni... de csak lustaságból. Ha rákényszerítenek, krokodilkönnyeket sem fogok hullajtani a komákért. Engedtessék már meg nekem, hogy hadd törõdjek a saját érdekeimmel... legalább én magam, ha mindenki más tesz is rá magasról.

de biztos vagyok benne, hogy nem ilyen minden munkaadó. Pl. én sem.

Én a munkáltatókról direkt nem írtam semmit. Csak a munkavállalói oldalról. Hogy a munkáltató egy tajparaszt, vagy egy joviális bácsi, teljesen mellékes arra nézvést, amit reggel írtam. Lovásznak lenni: sok lemondással jár. Lemondást pedig valamilyen cél érdekében vállal az ember. A puszta túlélés nem cél, mert azt száz kényelmesebb módon is meg lehet oldani.

Az anyagi részével meg az a helyzet, hogy be kellene látni: ilyen nyomor kisvállalkozások tulajdonosai egyszerûen nem engedhetik meg maguknak, hogy a tényleges munkát kiadják másoknak, õk meg csupán, mint valami basa, éljék a világukat abból, ami 20-25 bértartó pénzébõl a lovászok kifizetése után marad. Ez van. Egy-két alkalmazott nem tud a hátán hordani egy herét. Ahhoz a tízszerese kell. 10-20 lovászhoz meg egy 200-300 lovas ménest kéne bértartani.
Ha a kisvállalkozó kényelmesebb életet akar magának, annak egy járható útja van: a tartástechnológia gépesítése. Ehhez képest a magyar lovazdák legalább felében még egy szar önitatót sem tudnak fölszerelni a kerticsapra, meg kõmûvestalicskával hordják az alomszalmát 6x annyi fordulóból, mint amennyibõl egy rendes, e célra készült, jól megpakolható furikkal be lehetne, télen óránként rakják a Vinyiszló kazánt, mert egy használt carborobotra már nem nyílna meg a pénztárcájuk stb stb stb aztán csodálkoznak, hogy az egész nap egy nagy ide-oda kapkodással telik, és azt hiszik, hogy nekik egy-két-sok alkalmazottra van szükségük - holott csak egy kis józan észre lenne, meg egy alkalmazott 2-3 havi bérének beruházására. De ez már egy másik történet.

#3789 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 16:21

1. Az állam kizsigereli az embereket. Hazudik és sok pénzt követel(ne).

Erre azért a lóiparosok ne nagyon hivatkozzanak... én legalábbis lovardában számlatömböt még sosem láttam. (Tudom, tudom, most lesz egy-két topiclakó, aki rávágja, hogy de neki igenis van, és minden betérõ bérlovasnak számlát ad, de azért tegyük a szívünkre a kezünk: nem ez az általános.)

#3790 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 16:56

Imádtam lovakkal dolgozni,erre tettem fel az életemet,erre ment el a fiatalságom.Az örömömet a munkaadók féregsége vette el,ezért menekültem el a szakmából.Ha itt találnék Bács-Kiskunban BEJÁRÁSSAL lovas melót,ahol ne adja Isten még a fizetést sem felejtik el odaadni(nem százezrekre gondolok)akkor hidd el,most is boldogan dolgoznék lovakkal vagy bármilyen más jószággal.

Nnnna, már megérte beszélgetni, mert Kátyus Halason évek óta panaszkodik, hogy nincs rendes ember égen-földön. Hátha összeérnek a gondolatok

#3791 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 17:48

Hónapok óta hirdetek,hogy november végétõl melót keresnék... Emellett pont Halason jártam suliba,tehát a bejárás megoldható,jó a közlekedés.

#3792 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 18:19

Én nem látok morális különbséget a között, hogy ha egy tõkés munkaadó lenyúlja az általam megtermelt érték nagyját, és kiszúrja a szememet valami éhbérrel, meg a között, hogy ha megvárom az illetõt egy sötét utcasarkon egy furkósbottal, lecsapom és kiforgatom a zsebeit.

Ideológiát mindig lehet találni, hogy miért vegyem el a másét.
Szerintem, mindenki a saját lelkiismeretének tartozik elszámolással.
Vettem, hogy a Te erkölcsi érzékedet nem bántaná, ha leütnél valakit a sarkon……annyira, de annyira távol vagyunk egymástól……ezért aztán nem próbállak meggyõzni az ellenkezõjérõl. …azért titkon remélem (még ha a lustaságodat sikerül is legyõzni), hogy soha nem teszel ilyet!

Hogy nem írsz semmit a munkáltatókról?? Folyamatosan õket szapulod: havi 30x24h-ban akarnak dolgoztatni; ezért 60e Ft-ot akar fizetni; disznóólat ajánlanak fel lakásnak. Ezek, ha közvetve is, de ítéletet mondanak a munkaadóról. Ezzel még nem is lenne semmi baj, hiszen biztos nem az ujjadból szoptad a példákat. Az esik nagyon rosszul, hogy nem írod: bizonyos munkáltatók! Biztos vagyok benne, hogy nem mindenki ilyen.

Azt írod: csak a munkavállalói oldalról írsz, de közben azt is, hogy gépesíteni kell. Készítettél pontos számításokat arról, hogy ez mennyibe kerül, és a bértartás áraiból mikor térül meg? (Mondjuk, 15 lóra nézve?)

Még1:
Azt írod: „Lemondást pedig valamilyen cél érdekében vállal az ember.”
Mi lenne az a cél, összeg, stb, amiért hajlandó lennél dolgozni? Napi nyolc órát, bejelentve, minden más juttatás nélkül? Tényleg érdekel!

:eek:

Röviden összegezném:

1. Az állam kizsigereli az embereket. Hazudik és sok pénzt követel(ne).
2. A munkáltatók mocskos patkányok. Hazudnak és nem fizetnek.
3. A munkavállalók alkoholista, lusta, kártékony semmirekellõk. Hazudnak és nem dolgoznak meg a pénzükért.

Magyarország én így szeretlek! :yeah:
u.i.: Csoda hogy még él ember, ebben az országban. :D

:) Ez jó! Pont ez a bajom nekem is. Ez a rohadt általánosítás. :( Lehet, hogy így egyszerûbb, de ha sokat mondogatjuk, hogy mindenki milyen velejéig rohadt, akkor még a végén el is hisszük. ….na és ott van még az önmagát beteljesítõ jóslat......

#3793 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 19:27

Ideológiát mindig lehet találni, hogy miért vegyem el a másét.

Ne legyünk álszentek... az egész írott történelem errõl szól. Ember embernek farkasa. Egy bizonyos szintig kivonhatja magát ebbõl az ember, no de ki az a marha, aki önként éhendöglik, miközben "embertársa" szükségleteit messze meghaladó mértékben halmozza fel a javakat? Szerinted mondjuk egy lézerjaninak mennyire rengetné meg a kis életét, ha jönne egy Robin Hood, és elszedné a tízóraipénzét meg szolgálati laptopját? Semennyire. Jut is, marad is abból a 18 millió forintos költségtérítésébõl, amit felvesz. De mondhatnék még példákat...
Nyilván ha a társadalmi újraelosztás jól mûködik, akkor ilyesmire nincs szükség. De ahol despotizmus van, ott elõbb-utóbb kitermelõdnek a Rózsa Sándorok, Patkó Bandik, Sobri Jóskák stb. Ez óhatatlan.

Az esik nagyon rosszul, hogy nem írod: bizonyos munkáltatók! Biztos vagyok benne, hogy nem mindenki ilyen.

Ebben tökéletesen igazad van, de én már csak úgy vagyok ezzel a dologgal, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Engem legalábbis a legkisebb mértékben sem sért, ha valaki a "hanyag, részegeskedõ lovászokat" szidja. Én nem részegeskedek, azt meg, hogy hanyag vagyok, tudom magamról, épp ezért egyáltalán nem zavar, ha más is tudja rólam. Senki sem tökéletes... ;-)

Azt írod: csak a munkavállalói oldalról írsz, de közben azt is, hogy gépesíteni kell. Készítettél pontos számításokat arról, hogy ez mennyibe kerül, és a bértartás áraiból mikor térül meg?

Lehet ilyen számításokat készíteni (bár ilyen alapon az egész lóiparba bele sem érdemes kezdeni), de a kérdés nem így merül fel, hanem hogy felveszel-e havi százért egy lovászt, aki egész nap a slagot bogozza és a vályukat tölti, vagy egyszer belenyomsz 200e-t, kiépítsz négy-öt kerticsapot a karámoknál, és onnantól fogva elég ha naponta egyszer végigmész ellenõrizni, nincs-e eldugulva valamelyik önitató. Meg ilyesmi. Gecisok idõt lehet nyerni a gépekkel. És ma már nem drágák.
Sajnos ilyen világot élünk, bátyó. Nem véletlenül pusztultak ki az utolsó kisiparosok is. Ahogy egy takácsot vagy mûbútorasztalost ma már nem tud (illetve nem akar) senki megfizetni, éppen úgy nem fogják megfizetni az átgondolatlan tartástechnológiát sem. Egyszerûen azért, mert az, ha az átgondolatlan tartástechnológia miatt 2-3x annyi idõ alatt csinálod meg ugyanazt, mint más, az az ügyfél számára nem egy értéknövelõ tényezõ.

Mi lenne az a cél, összeg, stb, amiért hajlandó lennél dolgozni? Napi nyolc órát, bejelentve, minden más juttatás nélkül? Tényleg érdekel!

Ó, hát ezt nem lehet csak így számszerûsíteni, mert rengeteg dolog függvénye. Adott esetben pl. nem mindegy, hogy a homlokrakodós MTZ volánját tekergetem, vagy egyszem magam hömbörgetem fölfelé a domboldalon, cuppogós sárban a körbálákat? Nem mindegy, hogy ide járok a közeli lovazdába 10 perc biciklivel, avagy naponta el kell autóznom 2x50km-et. Nem mindegy, hogy bejelentsz-e, avagy abból, amit kapok, kell még félre tennem öreg napjaimra, ne adj istók betegállományra. És még hosszan sorolhatnám.
De hogy valamit mégis mondjak neked válaszul: amikor legutoljára napi 8 óráztam, azt 87e nettóért tettem. Igaz, nem is szaggattam nagyon az istrángot, de azért megcsináltam, amit kellett. Azt nyertem meg vele, hogy egy szép napon a markomba nyomtak egy havi végkielégítést, és mehettem a fenébe. Aztán dolgoztam egy komának, akibõl a végén szó szerint értve úgy kellett a kizsarolnom a pénzemet, amiért megdolgoztam, mert azt gondolta, hogy megteheti, hogy lehúz egy havi munkabérre, mert úgysem fogok vele perre menni. Ebben igaza is volt, csak pechére ismertem az egyik politikusbûnözõt, akinek a seggét nyalta, és megkínáltam, hogy vagy fizet, vagy sztorizok róla. Aztán mentem egy másik komához, aki úgy vett fel nyolc órára, hogy akkor már meg volt a cége számlája inkasszózva, és annyi pénze sem volt, hogy a céges furgont megtankolja. Ezt persze másfél hét alatt kiszimatoltam, és félrehívtam, és közöltem vele, hogy attól tartok, hogy nem fogja a béremet kifizetni. Erre kibökte, hogy hát tényleg nem tud fizetni, de lássam be, hogy õ "csak az elõre meneküléssel húzhatja ki a cégét a szarból", mondom, jó-jó, na de legalább valami megrendelésed van-e, amibõl pénzt vársz, vagy raktárra termelünk? Erre aszondja, hogy nem, nincs megrendelése, de bármikor bejöhet. Mire én hogy én viszont nem engedhetem meg magamnak, hogy ingyen dolgozzak itt, úgyhogy csao. És volt még jópár kevésbé súlyos sztori is, úgyhogy most már ez a 8 órázás úgy általánosságban nem nagyon vonz. Igyekszem sok kicsi, de rendszeres jövedelemre szert tenni, hogy ha valamelyik pöcsfej megunja a pofámat, ne maradjak egyik pillanatról a másikra teljesen jövedelem nélkül, illetve hogy ha én unom meg valamelyiket, akkor ne kelljen a mérgemet nyelni, hanem simán kidobhassam a gallérjánál fogva. Volt is, akivel ezt már meg kellett tennem. Függetlennek lenni jó, mai fejemmel kétszer is meggondolnám, hogy feladjam-e egy állás kedvéért. Nagyon jól prosperáló cég, nagyon normális kollektíva, kötetlen munkaidõ, átlag feletti fizetés frankón bejelentve, pontos munkaszerzõdés és munkaköri leírás... kb. ez lenne az a tárgyalási alap, amivel elkezdenék egyáltalán foglalkozni... de ilyen nincsen, csak a mesében.

#3794 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 19:38

Nagyon jól prosperáló cég, nagyon normális kollektíva, kötetlen munkaidõ, átlag feletti fizetés frankón bejelentve, pontos munkaszerzõdés és munkaköri leírás... kb. ez lenne az a tárgyalási alap, amivel elkezdenék egyáltalán foglalkozni... de ilyen nincsen, csak a mesében.

Felmerül a kérdés az emberben, hogy és te mit nyújtasz cserébe? :)

#3795 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 19:43

Felmerül a kérdés az emberben, hogy és te mit nyújtasz cserébe? :)

Szakmunkát, amelyet a vállalat értékesít. Ennyi az üzlet. A lelkemet nem adom hozzá ráadásnak! (Arról csak Mephistoval vagyok hajlandó tárgyalni. :))

Akinek meg rabszolga kell, az forduljon ide: http://www.buyrealpeople.com/

#3796 csormolya

csormolya

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 19:51

........ Nagyon jól prosperáló cég, nagyon normális kollektíva, kötetlen munkaidõ, átlag feletti fizetés frankón bejelentve, pontos munkaszerzõdés és munkaköri leírás... kb. ez lenne az a tárgyalási alap, amivel elkezdenék egyáltalán foglalkozni... de ilyen nincsen, csak a mesében.

......addig is ott van a 22800 Ft jövedelempótló és 4200 Ft lakásfenntartási támogatás. .....

#3797 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 17. - 20:01

......addig is ott van a 22800 Ft jövedelempótló és 4200 Ft lakásfenntartási támogatás. .....

Nem, ez csak egy példa volt. Spec nekem 55e nettóért van egy négyórás bejelentett állásom, és mellette még akad egy s más egyéb jövedelem is, de azt most nem írom ki ide, hátha az apeh is olvassa. :)

#3798 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 21. - 12:23

Lenne pár kérdésem és nagyon megköszönném a segítségeket. :) 1.) Valaki feltenne nekem egy egységes keretbe foglalt aktuális lovardatörvényt? Mert sehogy sem sikerül olyat találnom. 2.) Így is úgy is válltok ki vállalkozóit, meg jelentek be 10 lovat, ergó godoltam kiválltom/megcsinálom a lovardát is.( szeretném, hogy a környékbelieknek legyen lehetõségük lovacskázni, jóakarók miatt kénytelen vagyok hivatalosan csinálni, igény van rá, lovarda 50 km-es körzeten belül nincs) Lovas túravezetõi adott, lovak adottak , 20x40 m-es homokos pálya kész. Hogy kezdjek hozzá, kinél kell bejelenteni, mi a sorja? Mivel tudnak kekeckedni? 3.) Ha megcsinálom az alternatív képességfejlesztõ lovasterapeuta képzést, (tudom, fogyatékosokkal nem, de lelki, pszihis sérültekkel elvileg foglalkozhatok? ill bevehetem a repertoárba (hirdetni, szerzõdni rá), vagy a jelenlegi lovardatörvény alapján, ezt is csak lovas terapeuta ( eüs, vagy gyógypedagógus alapképzettséggeles) lehet majd csinálni? Meg egyébként is szivesen fogadom lovardások tanácsait, tapasztalatait. Ami necc, külterületen vagyunk, áram nélkül, nekünk ez nem trobléma eddig is nomádba nyomtuk, a leendõ lovaskör is elvan ezzel. Szóval ehhez kapcsolódik, hogy a vizesblokk kérdéskört elvileg megoldhatom-e konténer vizesblokkal szerintetek?

#3799 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 21. - 12:53

Valamelyik jogtárban keresd (magyarország.hu)!
14/2008 ÖM

Hivatalos vizesblokk folyóvíz nélkül?

Az indítás bekerülésiköltség kalkulációjára kiváncsi lennék.

#3800 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 21. - 13:27

A folyóvíz és a vezetékes áram nem feltételezik egymást. Folyóvíz ejtõtartályból is jöhet. Szerintem. Az a kérdés nem közvetlenül a vizesblokkhoz tartozik, hogy miként emeled fel a vizet. Pl. felhordod, szélkerekezel, stb.