Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Haszonállatok

• Please log in to reply
4168 válasz a témához

#3721 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 5. - 14:01

Szia Bara!

Lehet ,hogy idén télen is kirándulok-lunk felétek.  Ha nem gond esetleg megtekinteném a jószágot.

Természetesen csak 50cm nél nagyobb hóban vagyok hajlandó elindulni, vagy viharos hófúvásban minusz húsz táján. Máskülönben ,hogyan válna emlékezetessé  az idénre tervezett eltévedés?

A fent említett verziók tó jegébe szakadással kiválthatók, de csak ha nagyon szükséges.

Üdv:  L

#3722 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 5. - 14:16

Jaj, Ybrik, épp a napokban találtam meg a Tomi telefonszámát amit egy fecnire írtam fel, és eszembe jutott, milyen jó kis délutánunk volt abban a remek kirándulóidőben. :rockon:  Mindenképpen gyere, gyertek el most is, akármikor, szívesen várlak s.k. aszalt gyümölccsel, szilvalével, meg a napokban a szilvapálinkánk is meg kellene hogy érkezzen.

#3723 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 5. - 14:32

Kedves vagy!

Ha megyünk mindenképpen jelentkezem elötte. Én a zöldparadicsomból készített lekvárt szoktam emlegetni. Sajnos a felét egy autó csomagtartójában felejtettem de ,így is maradandó élményt okozott.

Jó kirándulás volt! Remélem idén ismétlünk!

#3724 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 6. - 13:25

Hű, pariban vannak kettecskén?

Kérlek szépen, Madonnát nem lehet csak úgy összekötni és bedobni egy csomagtartóba mint valami maffiózót. Végülis ő egy sztár vagy mi. Na szóval ezért hisztizett. Meg biztos zavarta a gumipók is.  :gm:

Jól elvannak, nagy a szerelem, csak abrakoláskor van némi lökdösődés. Ez a két "hatalmas" állat képtelen elférni az 1 m hosszú etetővályú előtt. :happy:

Azt sose felejtem el, szép lassan csorogtunk hazafelé valamelyik falun keresztül, pár ember kint állt a kocsmahivatal előtt. Tátott szájjal bámultak utánunk, miközben Madonna teli torokból koncertezett a csomagtartóban. :kir: Bégető Suzukit még egyikük se látott. :dev:

#3725 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 9. - 11:31

Mi, amikor a nagy bakkecskét vittük haza a csomagtartóban, megálltunk tankolni. Az egész kocsi rázkódott és üvöltött :D :D :D

#3726 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 10. - 12:12

Megnyugodtam, nem csak mi vagyunk ilyen normáltalanok. :kir:

Eszembe jut egy sztori, amikor egy ismerősömtől vittek el egy bikaborjút. Megjelentek érte valam brutál nagy terepjáróval, összekötötték a lábait, és berakták hátra. 20 perc múlva csörgött a telefon, hogy a borjú kirúgta a hátsó ablakot, mit csináljanak. Ismerős csak annyit tudott kinyögni, hogy baromira nyomják a gázpedált hazáig, amíg legalább az ajtó a helyén van. :dev:

• Filly kedvelte

#3727 novavera

novavera

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 71 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 13. - 14:38

Az állatorvosunk azt mondta, hogy ne adjunk több kukoricadarát az üszőknek, mert "elzsírosodnak" tőle, ezáltal pedig nehezebben fognak termékenyülni illetve később nagyobb lesz a nehézellés esélye. Azt tanácsolta, hogy kukoricadara helyett inkább naponta egy-egy fángli takarmánykorpát adjunk a jószágoknak. Attól eltelik a gyomruk és kevesebbet esznek majd. Bár hozzátette azt is, hogy még nem kövérek, de jó lenne megőrizni úgy az "alakjukat", ahogy most van. :)

Van valakinek tapasztalata ez ügyben? Milyen korpát érdemes etetni? (Azt olvastam, hogy a rozskorpa jobb, mint a búzakorpa.) És egyáltalán hogyan érdemes adni, le kell forrázni vagy csak úgy "a'la nature"?

Amúgy kiderült, hogy a múltkori "nyákprobléma" béta karotin hiány miatt van, úgyhogy sárgarépa helyett inkább takarmánykiegészítőt fognak kapni. Remélem az majd segít rajtuk.

#3728 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 13. - 18:12

Úgy tudom, a korpa eltolja a kálcium-foszfor arányt. Bár, takarmánymész adagolással visszaállítható. Meg még ami megmaradt a takarmányozástan-előadásokról (Tosszenberger tanár úr szavait visszahallom a füleimben): ha adsz némi korpát is a takarmányba, akkor biztos lehetsz benne, hogy az összes fellelhető toxint is belekeverted.  :gm:

ha fitten akarod tartani az üszőidet, adj nekik zabot. Imádják, és nem is híznak el tőle.

#3729 novavera

novavera

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 71 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 19. - 13:14

Sajnos béta karotin pótláshoz takarmánykiegészítő premix-et csak 40-50 kg-os kiszerelésben találtam, ráadásul azt is 100 ezer forint körüli összegért. :angry:  Így marad a sárgarépa etetés. Tud valaki Zala illetve Somogy megyében (Csurgó, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Lenti környékén) sárgarépát kedvező áron?  :rolleyes:

#3730 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 19. - 13:22

120 Ft-ért tudok Zalalövőn, de az rendes emberi fogyasztásra való. De amúgy őszintén nem értem mit parázol ezen ennyit. Ki az állatorvosotok?

#3731 novavera

novavera

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 71 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 19. - 13:56

Nem parázok, csak igyekszem betartani az "orvosi utasításokat".  :) Mert jó lenne már berakatni őket, de amíg ivarzási gondjaik vannak, addig nincs értelme. Beszéltem a kiskanizsai és a miklósfai dokival is, mindketten ugyanazon a véleményen vannak (Általában béta karotin és foszfor hiány miatt válik le a nyálkahártya idő előtt. Foszfor hiányra jó lesz a korpa, azt már beszereztem).  Amúgy több helyről is hallottam, hogy másnak is vannak ilyen gondjai. Volt aki berakatta így, de visszafolyatott neki. Most 100 Ft/kg áron tudtam szerezni répát, az a hétre elég lesz, de ha találnék olcsón, akkor nagyobb tételben megvenném előre, hogy ne kelljen futkosni miatta...

#3732 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 19. - 15:41

A Phylaphor is jó cucc, azt valami nagyüzemből kérhetnél egy kis vödörnyit, az nektek bőven elég. Amúgy 20 vagy 25 kg-s zsákokban forgalmazzák.

#3733 novavera

novavera

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 71 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 7:27

Köszi, ennek utána nézek  :)

#3734 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 8:59

Vera,

két okból írtam korábban, hogy várni kéne a vemhesítéssel tavaszig-nyár elejéig.

Az egyik, hogy ezek a hiány-"tünetek" val szeg maguktól eltűnnek, ha kijön a jó idő, ha zöldet esznek, ha süti őket a nap és ha többet mozognak. Kár beletolni egy borjú árát kiegészítőkbe, vitaminokba, sárgarépába csak azért, hogy pár hónappal előbb legyen borjú (ha lesz!).

A másik a "korai tenyésztésbevétel". Igen, lehet vemhesíteni az üszőt, ha x hónapos vagy ha y kiló. De ahhoz, hogy egy fiatal, még maga is fejlődésben lévő, de vemhes állatot úgy tudjál takarmányozni, hogy mind az anya, mind a borjú jól jöjjön ki az egészből (az anya ne legyen egy életre csökött, meg tudjon elleni, meg legyen teje is, de a borjú ne legyen túl nagy viszont életképes legyen),-  na, ehhez kell valamennyi rutin. Nem érdemes tapasztalatlanul hazárdízozni ezzel, főként úgy nem, hogy az állatok istállóban vannak, azaz csak azt és csak annyit ehetnek, amit adtok nekik, nem mozognak sokat, illetve unalmukban is esznek.

Mindenki ad valami tanácsot, biztos mindenki jót akar, de igazán ezt nektek kell látni, és ehhez kell egy kis tapasztalat. Látni, hogy az adott állat milyen kondiban van, hogy a takarmány, amit adtok nekik, sok vagy elég, stb, stb.

Azért írom mindezt, mert ebbe a hibába mi is belefutottunk az első évben, és sokkal-sokkal többet veszítettünk, mint ami a várható "nyereség" lett volna. :sad:

SZóval, én mégegyszer is azt tudom tanácsolni, hogy ne próbáld mindenképpen januárban vemhesíteni őket, ráérsz vele májusban. Most csak etesd őket jó réti szénával, meg némi abrakkal, aztán majd áprilistól figyelgetsd az ivarzást. A megrendelt spermának nem lesz semmi baja a nirtogénben még pár hónapig. :wink:

• Filly kedvelte

#3735 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 9:50

(Szeretlek titeket olvasni! Rengeteget tanulok... :) )

#3736 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 10:11

(én is, pedig a város közepén élek a 4. emeleten  :)  )

#3737 novavera

novavera

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 71 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 13:09

Izland, teljesen egyetértek veled, és hidd el én tényleg nem akarom elkapkodni. De a helyzet az, hogy a jószágok már 20 hónaposak, jó kondiban vannak és elég fejlettek már egy vemhesüléshez. (Amúgy szabad tartásban lévő húsmarhákról van szó.) Én úgy látom, hogy a gondok forrása a silány minőségű (kevés tápanyagtartalmú) széna. Ebből a szempontból viszont mindegy, hogy mikor rakatom be őket, mert a következő év őszi-téli időszakában valamilyen formában megint előjön majd a probléma. Így hosszabb távon mindenképpen szükségünk lesz valamiféle időszakos takarmánykiegészítőre. 

Na jó, nem rugózok többet ezen a témán, csak ezt még le akartam írni, hogy teljes legyen a kép.  :kir:

Ezúton is köszi mindenkinek a segítséget és a tanácsokat.  :rockon:

#3738 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 14:40

Akkor még egy tanácsot engedj meg: bár nem olcsó, de hosszú távon lehet, hogy jobban megéri.

A Kaposvári Egyetem kémiai tanszékén szoktunk csináltatni takarmány-szőr-vér minta analízist, és ennek alapján van egy kis cég, akik kevernek spéci nyalósót. Ha netán az ivarzási zavarok nem javulnak, vagy sokáig nem sikerül a vemhesülés, esetleg érdemes megcsináltatni.

Ha érdekel, utánakérdezek, hogy mennyibe kerül.

• Filly kedvelte

#3739 novavera

novavera

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 71 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 15:09

Egyelőre megvárnám a korpa+répa hatását, aztán ha nem lesz változás, feltétlenül utánanézek ennek a lehetőségnek. Köszi, hogy megemlítetted, eddig nem is tudtam, hogy van ilyen.  :)

#3740 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 20. - 17:13

Milyen fajták ezek az üszők?

Egyébként szerintem jobb a márciusi borjú amúgy is. Én nem kapkodnék...

#3741 novavera

novavera

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 71 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 23. - 8:25

Limousin

#3742 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 23. - 21:24

Agrobe, mutasd meg a barátnődnek.Ezeket hoztad Pestre.

http://youtu.be/g22Sbs-3krA

http://youtu.be/dKezu7zbmnM

Edited by Backnight, 2013 december 23. - 21:25.

#3743 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 28. - 19:19

átküldöm neki

#3744 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 15:25

Díszgalambok tartásában van itt valakinek tapasztalata? 

"Qei me amat, amat et canem meum."

#3745 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 15:31

Vannak galambjaink, többféle, ha kérdezel, megpróbálok válaszolni (ill. választ szerezni :ang: ).

#3746 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 15:36

Ez a parókás galamb nekem nagyon tetszik, csak nem tudom, hogy kell tartani ezeket. Tud egyáltalán repülni? meg hogy oldjam meg, h ne ebéd legyen legyen belőle a karvalyoknak? 

#3747 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 15:46

Konkrétan azt nem ismerem, ebben nem tudok segíteni, de megkérdem a zuramat, hátha ő többet tud. De ezek a díszes-tollas fajták nem nagyon tudnak repülni, ha van vadmadár veszély, akkor ne engedd ki őket, mert tuti megeszi valami.

(Nálunk eddig csak a posták bírják az ilyen irányú "szelekciós nyomást" :sad: , korábbi két röpgalamb fajtát is tovább kellett ajándékozni, mert erősen fogyatkozásnak indultak, pedig azok tudtak repülni.)

A mi galambjaink (pávák, kingek, keringők) egy kis épület + "kifutóban" vannak, ami teljesen zárt. Kislukú, de erős hálóval készült, hogy görény, patkány, ilyesmi se tudjon bemenni.

A posták kijárnak, de azok elég gyorsak és okosak a kinti élethez is. Ha ragadozó jön, azonnal bevágódnak valami épületbe, akár a lovakhoz is. :)

Edited by izland, 2014 január 9. - 15:48.

#3748 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 15:57

https://www.google.h..._galler;350;286 Nem tudom, megjeleníti e.

#3749 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 16:32

Láttam egy jó kis rendszert a gyöngyösi állatkertben. Alul drót, felül meg háló volt kifeszítve, 3 oszlop tartotta kb 4 m magasan, oldalt meg sátor szerűen jött lefelé a drótos részig. Nem tudom, mennyire érthető. És alatta van a baromfiknak is ól, meg a galamboknak is dúc. Na, nekem az nagyon tetszik. :) Ha ilyen dísz izé-mizék tartására adom a fejem, akkor megcsinálom. Egy páva már régi álmom. 

#3750 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 19:51

Ha valakit érdekelne skót felföldi

http://www.expressz....tehen-48013312/

#3751 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 21:20

Díszgalambok tartásában van itt valakinek tapasztalata? 

Egy alakra, színre, formára kialakított galamb minél jobban elüt az ős fazonjától (szirti galamb) annál macerásabb a tenyésztése.
A parókás tollkoronájától nem lát, nem csak szemvak, (a takarmányt nehezen találja) a szaporítás és az ivadéknevelés is körülményes.
A legmacerásabb, kihívásokkal teli fajta.
kezdőként kevésbé igényes fajtával kezdenék, hamar elveszi a tenyésztési kedvet a sikertelenség.

#3752 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 23:20

Valamelyik csatornán láttam nemrég a galambtenyésztőkről egy műsort (talán a Gasztroangyal?).

Itt az említett adás.

#3753 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 9. - 23:29

Köszönöm mindenkinek. Froclee, csak az a baj, hogy a többi galamb egyáltalán nem tetszik. :D Ez valahogy megfogott, de nem ragaszkodom hozzá, hogy tartsam, ha annyira kényes. Bezzeg a balkáni gerlék folyton itt vannak a madáretetőn. Gondolatban már finom leves főtt belőlük. :D Mackó ma már nem,de holnap feltéten megnézem, köszi! :)

#3754 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 8:02

Zuzu,

most van a galamb-kisállat kiállítások "szezonja", ha utánaérdeklődsz, biztosan találsz a lakhelyedhez közel is.

Nézz körül, hátha találsz másik, kevésbé macerás fajtát, vagy tudsz találkozni ennek a fajtának tenyésztőivel, akik többet tudnak segíteni. (De froclee-nek igaza van, minél extrémebb a kinézete :gm: , annál több beavatkozást, szakértelmet igényel, főként a szaporítása.)

(Monoron kb havonta van hatalmas kisállat börze, ott biztos van mindenféle aprójószág:  :)

http://www.programtu...orze-monor.html )

Viszont ha minél több madár fajt akarsz együtt tartani, annál nagyobb az esélye, hogy összefertőzik egymást valamivel. Tyúk+galamb még elmegy, de viziszárnyast semmiképp ne tegyél ilyen vegyes csapatba, mert az összepancsolt víztől hamar kimegy a többi.

#3755 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 13:42

Igen, már voltam Monoron, de a galambokra eddig nagyon ügyet se vetettem, de ha tavasszal eljutok, majd szétnézek köztük. Most házityúk van, selyem, meg egy pár futókacsa. Majd ha végre költözködünk kialakítok majd egy szép rendezett baromfiudvart az tuti. Ahol jól külön lehet szedni a fajtákat. A selymek eddig is külön voltak, de biztos berepült hozzájuk a kakas, mert sikerült egy pár keveréket előállítaniuk. :)

#3756 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 13:49

Akkor had kérdezzem meg: a selyem mennyire kényes? Bírja a (nagy) udvari tartást, vagy valami külön ólban, ketrecben kell tartani? Az időjárás viszontagságai elől mennyire kell védeni?

Nagyon tetszenek, ha meglennének a többiekkel szívesen szereznék párat (nem baj, ha keveredik, a többi meg törpe), de külön putyulgatni nem akarnám őket.

#3757 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 16:57

Nekem külön ketrecben és ólban vannak, de csak most a keveredés elkerülése miatt. Egyébként nem kényesek, de arra figyelni kell, hogy nagyon pancsolósak, sajnos egy bele is döglött a ló itatóba. Fogalmam sincs, hogy tudott bele mászni, mert repülni egy centit se tudnak. A feketékkel és a fehérekkel nincs semmi gondom, de vettem két kendermagost, mindkettőnek bél(kloáka) előreesése lett, illetve egy vörös is elpusztult. Nem tudom a színeknek volt e közök hozzá, hogy ezek kényesebbek e. A tojások idén nagyon rosszul keltek, de a többi csirkének is, szóval nem vonok le komoly következtetéseket az első évemből. Egyébként aranyosak, szelídebbek, és szerintem okosabbak is mint a sima csirkék. Nem verekednek, de a kakas azért meg tudja védeni a lányokat. :) Én nagyon szeretem őket, remélem jövőre sikerül végre rendesen keltetni őket. Messzire nem kóricálnak el amúgy, soha nem mennek el a kert végéig sem. 

#3758 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 17:16

Selyemtyúk 
Homokos talajon,füves területen, ahol nem tapad rá sár,csatak, (ami elbánik az amúgy kényesebb tollazatával) mutatós jelenség.
Homokkal, sóderrel felszórt kifutó is megteszi.
Gazdasági tyúkoknál gondosabb ápolást igényelnek.
Élellmes,jó nevelő, kiválóan kotló.
Vegyes állományból, véletlen kereszteződésekből, furcsa de nem a kívánt formájú,nagyságú,színű utódok származnak, melyek nem válnak a porta díszévé.

Kezdő galambásznak az alábbi fajtát javallanám, mivel itt leginkább csak a színre kell ügyelni.
Jó vitalitásuak,jó nevelők,aránylag kis termetűek,élelmesek,sima,feszes tollazat,közel az ősalakhoz.
Magasröptű keringő
Messzire nem kóborló, a fészekhely felett tűnőbe repülő falkát alkot.
Magyar fajtái, a teljesség igénye nélkül:
Budapesti
Budapesti csapos
Budapesti fehérszalagos
Csepeli hófehér
Dunakeszi
Egri kék
Magyar deres
Magyar díszderes
Pesti kék
(kedvenceim: Csepeli fehér és az Egri kék)

#3759 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 17:58

Köszönöm!

Pl. Budapesti tollaslábú gólyás keringőből szivesen adunk 1-2 párat! :)

#3760 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 19:05

Froclee: ha nem is váltak a keverékek a porta díszére, azért finomak voltak. :dev: Idén jobban vigyázok rájuk az biztos, h ne legyen keveredés. Egy vegyes tyúkocskát megtartotta, a jó kotlási hajlam reményében, Tényleg elült az összes selyem tavaly is, és nagyon gondos kotlósok. Köszi a fajtaajánlót, a csepeli fehér (is) nagyon szép, olyan kecses fajta. Ha eljutok a börzére jobban megnézem ezeket a galambokat, és átgondolom a fajtákat. Egyelőre csak a tervezgetés marad, mivel a macskák miatt (is) biztonságos helyet kell nekik kialakítani. Igaz, hogy a kiscsirkéket soha nem bántanák, de galamb ügyben nem bízom ennyire benne. Van aki megeszi a galambokat?  Mert én inkább csak nézegetni akarom őket. 

Izland, ha a felajánlásod nekem szólt, nagyon köszönöm. :) Tetszik ez a fajta! Ha lesz helyem lehet hogy élek az ajánlatoddal, és cserélünk selyemre, ha az jó neked. :)