Vera,
két okból írtam korábban, hogy várni kéne a vemhesítéssel tavaszig-nyár elejéig.
Az egyik, hogy ezek a hiány-"tünetek" val szeg maguktól eltűnnek, ha kijön a jó idő, ha zöldet esznek, ha süti őket a nap és ha többet mozognak. Kár beletolni egy borjú árát kiegészítőkbe, vitaminokba, sárgarépába csak azért, hogy pár hónappal előbb legyen borjú (ha lesz!).
A másik a "korai tenyésztésbevétel". Igen, lehet vemhesíteni az üszőt, ha x hónapos vagy ha y kiló. De ahhoz, hogy egy fiatal, még maga is fejlődésben lévő, de vemhes állatot úgy tudjál takarmányozni, hogy mind az anya, mind a borjú jól jöjjön ki az egészből (az anya ne legyen egy életre csökött, meg tudjon elleni, meg legyen teje is, de a borjú ne legyen túl nagy viszont életképes legyen),- na, ehhez kell valamennyi rutin. Nem érdemes tapasztalatlanul hazárdízozni ezzel, főként úgy nem, hogy az állatok istállóban vannak, azaz csak azt és csak annyit ehetnek, amit adtok nekik, nem mozognak sokat, illetve unalmukban is esznek.
Mindenki ad valami tanácsot, biztos mindenki jót akar, de igazán ezt nektek kell látni, és ehhez kell egy kis tapasztalat. Látni, hogy az adott állat milyen kondiban van, hogy a takarmány, amit adtok nekik, sok vagy elég, stb, stb.
Azért írom mindezt, mert ebbe a hibába mi is belefutottunk az első évben, és sokkal-sokkal többet veszítettünk, mint ami a várható "nyereség" lett volna. 
SZóval, én mégegyszer is azt tudom tanácsolni, hogy ne próbáld mindenképpen januárban vemhesíteni őket, ráérsz vele májusban. Most csak etesd őket jó réti szénával, meg némi abrakkal, aztán majd áprilistól figyelgetsd az ivarzást. A megrendelt spermának nem lesz semmi baja a nirtogénben még pár hónapig.