Haszonállatok
Közzétéve 2013 augusztus 8. - 9:49
Közzétéve 2013 augusztus 13. - 17:50
"Qei me amat, amat et canem meum."
Közzétéve 2013 augusztus 13. - 21:03
A lovak legelõjén most van 30 limousin üszõ, õket még a Laci vette halála elõtt egy héttel... Meg valami félvér lovak is vannak, abból a 30-ból amit tavaly tavasszal vettek. Megy tovább az élet, a hidegvérûek fent vannak Salomváron Kurtamajorban.
Újra vissza Zebrabarásodtál????

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 21:15

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 12:07

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 12:45
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 13:20
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 14:15
(majd ha a sütõben lesznek... ;) )Úgy értem mikor lélegezhetek fel, hogy na ennyivel megúsztuk.... :(
Egyébként nem tudom, pár nap alatt biztos kiderül, hogy átvészelték-e.
Nálam sem jobb a helyzet

Szóval az a "vöröshányás" nem tudom, hogy ipari pulykáéknál mennyi idõ, de ezeknél kb 1-1,5 hónapig tartott. :confused: Ezalatt az idõ alatt látszólag ok nélkül, szépek és kevésbé szépek válogatás nélkül fogták magukat és kipusztultak. Elsõ nap szárnylógatás, másnap reggelre már nem jöttek ki a saját lábukon az ólból.

A kisgyöngyik viszont jobban bírták, azokból asszem csak 3 ment el összesen, de ott hatalmas méretbeli különbségek vannak, az eleje már szinte felnõtt méret, a legkisebbek meg alig maroknyiak. (Náluk kétszer volt olyan, hogy 1-2 napra lebénult 1-1 madárka, aztán újraindult. AZ állatorvos szerint valamelyik másik fejbekoppinthatta, és amiatt. Még jó, hogy nem likvidáltam õket, hanem különtettem meg kitámasztottam, hogy ne boruljanak fel

Kiscsirkém viszont csak 1 db van :eek: , uh jövõre bele kell húzni a kotlósoknak.
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 14:35

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 14:48
Tavaly én is megfogadtam, hogy nem keltetek többet, de elcsábultam.Na, pulykával nem is próbálkozok majd, durva hogy ilyen szelektálódás van köztük...

Most már felírtam magamnak, hogy JÖVÕRE NEM LESZ KISPULYKA!!!
Az a bosszantó, hogy az összes tojás kikelt, kicsinek sem volt semmi bajuk, olyan 6-8 hetes korukig nõttek, mint a gomba, megzabáltak egy csomó mindent, és amikor már kezdtem elhinni, hogy majd az idén sikerül, akkor kezdtek potyogni.
Mindenesetre remélem, hogy az a 6 szem már megmarad. Mondjuk udvaron nevelni amúgy sem túl gazdaságos, most olyan 2-3 hónaposak lehetnek, és vannak vagy 2 kilósak.

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 14:57
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:17

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:28
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:39
Amíg a tepsibõl ki nem törlöd a szaftjukat.Meddig necces szerintetek? Úgy értem mikor lélegezhetek fel, hogy na ennyivel megúsztuk.... :(
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:44
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:44
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:46
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:49
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:53

Várj még pár hónapot, akkor majd kipécézik valamelyik gyereket és fuccs a cukiságnak. Nálunk is így kezdte az Izland-féle bronz. Úgyhogy elõbb átment rajta egy számszeríj-vesszõ, aztán beköltözött a fagyasztóba.mindkettõ kakas. Viszont õk cukik, szelídek, kézbõl esznek.
Edited by Zebrabara, 2013 augusztus 15. - 15:54.
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 16:01
Közzétéve 2013 augusztus 15. - 16:02

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 16:16
Hát, nem, sajnos. Idén nem is ajánlgatom, mert ez mind fiú.Akkor nem hagyom hogy furdaljon a lelkiismeret, Izland, a tavalyi kis szürke tojó miatt amit Tõled kaptam és ami pár nap után feladta a harcot. Minden bajom volt miatta, de úgy látom, nem egyedi eset.

Közzétéve 2013 augusztus 24. - 18:24
Közzétéve 2013 augusztus 25. - 10:25
Közzétéve 2013 augusztus 25. - 16:01
Edited by Zuzu, 2013 augusztus 25. - 16:01.
Közzétéve 2013 augusztus 25. - 19:31
Durva, ilyet még csak nem is hallottam.
Én se.Azért is írtam le itt nektek. Ma voltak nálam ,a lánynak sínben van a karja, kapott mindent, még antibiotikumot is szed , de ugye a karmok mélyen a húsába vágtak, tisztítani nem lehetett, be van gyulladva,dagadva neki. Mondta fáj. :(
Közzétéve 2013 szeptember 23. - 13:43
Szarvasmarha üszőt mikor ajánlott berakatni? Általában azt javasolják, hogy az első berakatáskor a jószág legyen legalább 350 kg-os vagy 15-18 hónapos, de a legjobb, ha mindkettő fennáll.
Van 3 db 16 hónapos üszőm, mindannyian 400 kg felett vannak már. Ugrálnak egymásra, de nem látom, hogy folyatnának. Mire kell figyelnem, mi lenne a legoptimálisabb időpont?
Közzétéve 2013 szeptember 23. - 15:00
Szarvasmarha üszőt mikor ajánlott berakatni? Általában azt javasolják, hogy az első berakatáskor a jószág legyen legalább 350 kg-os vagy 15-18 hónapos, de a legjobb, ha mindkettő fennáll.
Van 3 db 16 hónapos üszőm, mindannyian 400 kg felett vannak már. Ugrálnak egymásra, de nem látom, hogy folyatnának. Mire kell figyelnem, mi lenne a legoptimálisabb időpont?
Vera, az is számít, hogy milyen fajta. Van, ami jobban bírja a korai tenyésztésbe vételt, van, ami kevésbé. A Tieid milyenek?
Másik szempont, hogy amikor ellenek, milyen helyed lesz, milyen takarmányod? Ha csak legelő van, akkor jobb a késő tavaszi -nyár eleji ellés, ha van jó istálló, akkor lehet korábban is.
Akkor lehet rakatni, ha állja az ugrálást. Viszont akkor azonnal, szóval ha úgy döntesz, akkor figyelgetni kell őket, és legyen forró drót egy inszeminátorral (ne másnap jöjjön vagy valamikor, hanem 12 órán belül). Van nyakfogótok vagy valami olyan hely, ahol lehet őket úgy rögzíteni, hogy bele lehessen nyúlni?
Vagy le is lehet szinkronizálni őket, és akkor egyszerre ivarzanak.
Vagy kell kölcsönözni egy bikát.
Közzétéve 2013 szeptember 24. - 9:15
Limousin fajta. Egyelőre istálló és karám van csak, de lesz majd legelő is bekerítve. Takarmánynak széna, kukoricadara, alma és takarmányrépa van, illetve lesz még kukoricaszár is, ha aratás után sikerül felbáláztatni. A "művelethez" házi készítésű kezelőkalodánk van, bár a nyakbefogó része még nem lett kipróbálva.
Mit jelent az, hogy "állja az ugrálást" illetve "le lehet szinkronizálni őket"? ( elnézést a tudatlanságomért )
Közzétéve 2013 szeptember 24. - 10:36
A férjem szerint (ő az igazi szakember) a limousin jó, ha van 500 kg-s vemhesítéskor. Illetve "háztáji" körülmények között jobb inkább kivárni, amig kinövi magát, mert a korai fedeztetés után nagyon kell figyelni a takarmányozásra, és könnyen baj lehet, ha valami nem jól van. (SZóval ha korán akarod tenyésztésbe venni, akkor a vemhesség elején nagyon kell etetni, hiszen az állat maga is még növésben van (ha nem kap eleget, csökött lesz), viszont az utolsó 3 hónapban vissza kell venni, mert akkor túl nagy lesz benne a gyerek, és esetleg nehezen (vagy sehogy se) jön ki.)
Ha csak "dísznek" vannak az állatok, és sokáig szeretnétek őket tartani, akkor jobb lenne még várni, ha fejlődjenek ki rendesen.
Ha állja az ugrálást, akkor nyugodtan tűri, hogy a másik ráugráljon, nem menekül. Olyankor optimális az állapota a fedeztetéshez/rakatáshoz. A szinkorinázlás egy injekció, ami után az egész állomány egyszerre ivarzik, így könyebb az inszeminátornak.
Ha úgy döntesz, hogy berakatod őket, akkor "gyakoroljatok" velük a kalodában, hajtsátok be őket, tapogassátok, ácsorogjanak egy kicsit benne, esetleg valami "pozitív" élmény - abrak - is jó lehet, hogy ha jön a doki vagy kezelni kell, akkor már rutinosan közlekedjenek benne.
Nincs a környéken valami bika, amit kölcsön lehet majd kérni pár hétre? Talán egyszerűbb lenne (meg olcsóbb is).
Közzétéve 2013 október 7. - 20:22
Talán már annyira nem is haszonállat, mert nálam csak úgy szeretni vannak de íme a beszámoló a kameruni törpebirka szeliditési projektről: már mindenhova követnek ha meglátnak, ha szólok szaladnak, kézből etethetők. Még mindig nagyon óvatosak, de már el lehet kapni egy két élvezkedős fejvakarást, amit inkább nem bánnak, mintsem igen.
De a tuti: a lóval együtt futószárazhatók. Ma hatalmas virgonc ugrálást csaptak amig a nagyobbik patást lemozgattam. Nem győztem betelni velük. A két lüke birka (a Bambi meg a Barka) szaladtak a ló után, körül (meg alatt )
Amúgy a Zserivel nagyon jól kijönnek, mint két kisbolygó mindig körülötte múltkor úgy jártam mennék ki a lóval a kapun, a birkák hátul a villanypásztorban (ami persze bekapcsolva) kapu kinyit, egyszer csak két atomvillanás és a ló farából visszaverődve két meglepett birka bambul, majd kihasználva hogy lóval nem mozgok elég gyorsan már rohantak is kifelé. Sejthetitek hogy minden juhból elkészithető étel neve megfordult a számon... Szóval a lóért rajonganak, az meg hol terrorizálja őket, hol meg hagyja még dinnyét enni is őket...
- juice kedvelte
Közzétéve 2013 október 8. - 13:49
A csirkéken, a kisebb korosztályon megjelentek bibircsókok a fejükön, Némelyiknek ráment a szemére, csőrére. Mi lehet ez? Baromfinátha? Vitamint kapnak, ha vírusos, úgyse jó rá a kakaspor. Kamillát, és almaecetet is kapnak. Szerencsére kevés csirkét érint, de egy pár már belepusztult, sztem nem kapnak levegőt.
Közzétéve 2013 október 8. - 15:04
A főbérlő néninktől megtudtam a tutit pulykára. Amikor kijárósak lesznek, pár hétig sósborszeszbe kell mártogatni a lábukat és apróra vágott kutyakaprot kell nekik adni.
Közzétéve 2013 október 9. - 7:18
A főbérlő néninktől megtudtam a tutit pulykára. Amikor kijárósak lesznek, pár hétig sósborszeszbe kell mártogatni a lábukat és apróra vágott kutyakaprot kell nekik adni.
(mi az a kutyakapor??)
Én is megtudtam a tutit pulyka ügyben: minden este jóóóóóóóóóól körül kell nézni, hogy biztosan valamennyien beültek-e a helyükre, mert 10-ből 1x mégiscsak keresnek valami kinti felülős helyet, és akkor jól elviszi őket a róka...
(egyébként én sok tutit kipróbáltam, különböző forrásokból, egészen vad ötleteket is, pl napi 1 szem szemes bors lenyomva a torkán, amig a vörös ki nem veri, meg hasonlók. De a végén már nem tudtam, hogy ezektől döglenek vagy csak úgy... )
Szerintem a legtutibb az lenne, ha valami tanyán laknánk, és kezdettől fogva szépen bogarásznának az anyjukkal a határban, nem lennének bezárva sehová és nem kapnának semmilyen tápot. De sajnos nem tanyán lakunk....
Zuzu, nem tudom mi lehet ez. (Olyannak tűnik, mint a mixomatózis, de nem tudom, hogy az rámegy-e a baromfira. Én csak nyúlnál láttam.)
Közzétéve 2013 október 9. - 18:27
vagy paramyxo vagy baromfi himlö , egyikért sem irigyelek
A csirkéken, a kisebb korosztályon megjelentek bibircsókok a fejükön, Némelyiknek ráment a szemére, csőrére. Mi lehet ez? Baromfinátha? Vitamint kapnak, ha vírusos, úgyse jó rá a kakaspor. Kamillát, és almaecetet is kapnak. Szerencsére kevés csirkét érint, de egy pár már belepusztult, sztem nem kapnak levegőt.