Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Minden, amit tudni akartál a...

• Please log in to reply
559 válasz a témához

#321 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 15:36

Ha te nem tudod felsorolni (akár a Zsubaba-féle listából kimásolgatva) azt, amit nem tudsz; mibõl gondolod, hogy valaki is veszi a fáradságot és bepötyögi õket csak úgy vaktában fonetikusan?Nem hinném, hogy arról van szó hogy nincs itt aki eléggé tud angolul/németül/spanyolul/stb ahhoz, hogy tudjon neked segíteni; egyszerûen senki se akar úgy potyára dolgozni, hogy te kicsikét se erõlteted meg magad. Hm? :)Amiket most írtál:klájdszdéls(h)ájör

#322 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 15:47

Jó akkor kiválogatom :)A shiret pl azért kérdeztem meg mert a könyvem úgy írja h sírnek kell ejteni de én úgy tudtam ahogy most te leírtad :)Köszi. :)

#323 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 15:57

Akkor ezek kiejtésébe szeretném a segítságeteket kérni :) Köszi :)PottockLandesiHighlandBardigianoSorraiaSkyrosi lóChoncoteague/ AssateagueSable islandGalicenoBole GudbrandsdalFrederiksborgiKnabstrupGelderlandiGroningenTrakehneniWielkopolskWürttemburgiShagya arabSelle FrancaisCamargueHackney lóCleveland bayIrish DraughtMurgeseAlter-realBugyonnijKarabahPrzewalski lóKathiawariSaddlebredAppaloosaMissouri fox trotterBoulogneiPercheronClydesdaleSuffolk punchShire

#324 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 17:43

ságia arabbardidzsánoprzsevalszki (r-t nem megnyomva :) )

Edited by Natos, 2005 szeptember 8. - 17:44.

#325 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 18:32

Ezem már barátokkal sokat vitáztam, hogy meddig szabad elmenni, ha egy magyar mondat közben elõfordul egy idegen szó. Át kell-e állni a fejem egészének azon szó idejére, vagy mennyire közelítsem? Például a CIA, amit nem mûveletlen magyarul sziájé-nek mondunk, az ugye abban hibázik, hogy egy a(ngol vagy merikai) a legnagyobb vészhelyzetben sem egyszerûsíti az éj-t é-re. De magyarangolul még mindig tök sokkal jobb, mintha azt mondanánk, cia. No, ez a klájdszdél-rõl jutott eszembe (nagggggyon ronda így fonetikusan... :) az oroszok mindent átírtak, az egy külön sokk cirill betûkkel leírva látni, hogy dzsenerel dájnemiksz)Oda már viszont nem biztos, hogy el szabad jutni, hogy nemes egyszerûséggel, szép magyar nyíltsággal, ropogós r-el kóter-nek tituláljuk a quarter horse-t.Melyik könyved is írja, hogy a shire-t sirnek kell mondani?

#326 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 9. - 6:31

Hátugye, a grófságok nevében (yorkshire, devonshire, ésatöbbi) az én tudomásom szerint is úgy kell mondani... Így önmagában lónévként meg nem. :)Ami a "nagyon randa így fonetikusan"t illeti: ha jól tudom, még mindig az a helyesírási szabályzat van érvényben, ami a latin(&görög) szakszavakat fonetikus megjelenésre kötelezi. Én meg sikítva verdesem magam a földhöz, ha olyanokat látok leírva hogy "neokorteksz", meg "mezenkefalon".Highland - háj(g)lendFrederiksborgi - frederikszborgiKnabstrup - knabsztrupTrakehneni - trakéneniCamargue - kámárgHackney ló - hekniCleveland bay - klívlend béjMissouri fox trotter - misszuri foxtrotterPercheron - perseronSuffolk punch - Száffolk páncs (rövid "á"val)Simán úgy, ahogy írva van ejtendõk a következõk:Alter-realBugyonnijKarabahWürttemburgiGelderlandiGroningen

#327 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 9. - 11:32

Visszajutottunk az alapkérdések egyikéhez. :) Mert azért egy angol számára az összetételekben sem i a shire. Hanem a hangsúlytalan ö. De -shire régóta és többfajta van a magyar életben, nem? Mintha az általános iskolás biosz könyvemben is lett volna már sertésben. És lehet, hogy -sir volt megadva.

#328 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 9. - 11:43

Shire kiejtéseHighlandHackeybocs... deokos vagyok :ang:

Edited by Zsubaba, 2005 szeptember 9. - 11:48.

#329 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 9. - 11:49

Ernest!Ghol-Lovak és Pónik :)A többieknek pedig nagyon szépen köszönöm a segítséget :)

#330 ancsee

ancsee

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 10:48

Sziasztok!Nem tudja valaki, hol találhatok a neten lovas szószedetet. Esetleg valami jó könyvet, ami a legalapvetõbb kifejezeséket, felszerelések neveit, lovaglásmódokat, lófajtákat megmagyarázza?Vagy egy jó lovaskönyves-boltot, ahol ilyet találhatok?KösziAncs

#331 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 10:51

esetleg menj el lovas boltokba vagy keress rá a dolgokra darabonként a neten.de ha lehet, több olyan témába ne írd már be ezt, amiben nagyon nem errõl van szó...ha érdekel, van lovas könyvek topic is. meg bemutatkozás is, de ennek hangoztatása kezd unalmassá válni. nem hiszem, hogy nem lehet körbenézni egy új helyen.[szócsere]

Edited by Unicorn, 2005 október 4. - 10:52.

#332 ancsee

ancsee

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 12:10

koszonom a kedves valaszt!eloszor is orvendtem, hogy sikerult vegre valahogy egy hozzaszolast bepotyogni (a tegnapi napig ez sem ment)masodszor, ez a masodik topic, ahova bepotyogtem, miutan az elozorol hasonlo kedvesseggel eltanacsoltalde igerem, tobb hozzaszolast nem irok, sot, hogy boldog legyel meg a heten torlom regisztraciomat is, hogy Nektek bennfenteseknek gyorsabban menjen a levelezes... hatha jelenletemmel lassitom a szervertmegfelel?ancs

#333 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 12:19

én nem tanácsoltalak el sehonnan tegnap, egy db smiley-t írtam. ha már játszod a sértõdöttet, alaposabban nézz körül picit, hátha találsz rá alapot is.nem attól vagyok boldog, hogy valaki törli magát, ha te igen, azt sajnálattal olvasom.igenis nem offolunk más témákban, ha egy mód van rá, s mivel ehhez magamat is tartom, ezért innentõl, ha bajod van, akkor a havas betonban várlak.

#334 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 12:20

itt van ancsee, csak kattints rá:http://www.paci.hu/f...l=lovas könyvekNem kell megsértõdni, csak vannak szabályok.Mellesleg elõször abba a témába pottyantál bele, amit azért indítottam, mert egy általam szeretett lónak próbálok benne segítséget kérni.Ez pedig helyesírásról szól.DE szerintem senki nem bántott téged. Én pedig segíteni akarásból most jól elirányítlak a helyes témába. Ott kérdezd meg, biztos segítenek. És ne pötyögd be újra, csak másold be, egyszerûen, ahogy a wordben ctrl+c a kijelölés után, aztán ahova akarod illeszteni ctrl+v és már ott is lesz. OK. Nincs harag, meg megsértõdés, jó? :)

#335 ancsee

ancsee

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 13:07

Rendben, és kösziigérem nem zavargok többet ebben a topicban (rettento jo lektorokkal es korrektorokkal vagyok korulveve :) Ancs

#336 ancsee

ancsee

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 15:47

sziasztok,még hogy nem fogok hozzászólni. Nagytudású szerkesztõm szerint mióta befejeztem az iskolát rég megváltoztak a helyesírás ezirányú szabályai, s már magyarban sem a:Kedves Józsi!Azért kereslek...levélkezdet dívik és helyes, hanem a Kedves Józsi,azért kereslek...Mit tudtok errõl?KösziAncs

#337 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 21:39

A szokás lehet, hogy megváltozott, a szabály még nem. :) (tudtommal)

#338 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 7:16

nem feltétlen a multiké, az olasz hivatalos szabály a vesszõs verzió, én sokszor azt is használom (ahogy néha úgy szerkesztek sajnos mondatot is, ahogy õk).

#339 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 18:56

Lelkületileg is lehetne elemezni, aKedves Józsi,azért kereslekformájú kezdés a lényegre koncentrálás a jenkinél - vagy közvetlenség a taljánoknál. ATisztelt József!Kérem, világosítson felfelé... meg inkább csak a szép forma. Tán ezért se mentünk semmire eddig. :)

#340 ancsee

ancsee

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 6. - 8:40

csakhogy en gyerekeknek irok, s ha valami mast kapnak, mint az iskolaban, akkor ugy jarhatunk, mint anno sok-sok-sok-sok evvel ezelott a Walaki (jojjon Walaki fogy az energia... hatha meg valaki emlekszik) reklammaleppen ezert szeretnem tudni, hogy mi a HELYES es nem mi a szimpatikusabb

#341 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 6. - 8:50

ernest, de hivatalos levélnél én is maradok a felkiáltójeles verziónál, csak közelebbi ismerõsökkel használom a vesszõs megszólítást.tény, hogy ahogy az angolban nincs ugye magázás, úgy az olasz is elõszeretettel használ (többes számban) tegezést, például vonatokon az kötelezõ vagy tiltott dolgokat csak úgy láttam kiírva, hogy TI csináljátok vagy ne csináljátok), így közvetlenebb, holott az olaszban van magázás és élõ szóban használja is.nagyon elkanyarodtam, de ezt érdemesnek tartottam leírni.

#342 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 6. - 21:03

Jaja. Én utálom a változásokat. Ettõl azok még vannak. És egy lehetséges út mindkét minta egyidejû használata. Ez talán már most is van, csak nem emelkedett hivatalos rangra - és talán csak azért, mert egy bigyóért nem módosítanak egy könyvet, rendeletet, stb. Az életet nem lehet nem figyelembe venni, a tömeges használat jogokat szül. Szóval, Ancsee, lehetséges, hogy nincs egyszavas precíz válaszod, hiába szeretnéd.

#343 Ennci

Ennci

Új vendég

• Fórumtag
  • 1 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 29. - 19:59

Sziasztok!Kérlek véleményezzétek az alábbi idézetet;"egyelõre csendben szemléli a környezetet"Ez így helyes ugye?Mi a különbség az egyenlõre és az egyelõre mondatban való megjelenésének?

#344 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 29. - 20:19

egyelõre - ebben a példamondatban helyesegyenlõre > egyenlõre alakult az állás a meccs végére

#345 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 29. - 21:30

Hogy én is magyarázgathassam kicsit, amit Uni már teljesen jól elmondott:A matekos értelmû =re szóban van N,az idõben értendõ egyelõre szóban nincseN :) .

#346 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 22. - 10:51

Felmerült egy topicban gr. Széchenyi Dénes neve, vagy gr. Széchényi Dénesé? Iskolás emlékeimben a Széchenyi írásmód él, ugyanakkor a Széchényi Dénes által írt könyv eredeti antikvár példányán e második változat szerepel. Kutakodtam a neten és mindkét vátozatra bõven találni példát olyan mértékadó hivatkozásokban is, mint múzeumok, könyvtárak, tudományos értekezések, ráadásul a Széchenyiek minden ismert szülöttére vonatkozóan. Ki tudja mi a helyes?

Hozzászólás megtekintése

Tudomásom szerint, a Széchényi a helyes, amibe belekevert az, hogy István hanyagul írta alá a nevét, azóta vannak ilyen viták.

#347 Xiren

Xiren

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.149 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 22. - 15:57

Tudtok nekem segiteni? Mi a magyar megfeleloje a saddle seat versenyszamnak? Vagy maganak a lovaglasi stilusnak.

Edited by Xiren, 2005 november 22. - 16:00.

#348 Dia01

Dia01

Csikó

• Fórumtag
  • 1.319 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 13:52

:confused: Sziasztok .Az a helyes,hogy szavat,vagy hogy szót? :confused:

#349 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 18. - 11:09

:confused: Sziasztok .Az a helyes,hogy szavat,vagy hogy szót? :confused:

Hozzászólás megtekintése

"Szót", illetve "szavakat"... :ang:

#350 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 17:55

SzövegkörnyezetfüggõSzót ért,szót fogad, szót vált, szót kér, de...állja a szavát(ez nem ez az eset)szavatol(ez sem)szavat nincs is benne a helyesírási szabályzetben.Lehet, hogy akkor a szót?Akkor lehet, hogy szót

#351 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 18:31

helyesírási szabályzetben.

Hozzászólás megtekintése

Szóval szabályzatban (enyhe diszgráfia)

#352 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 21:28

Megállapítás: a lovasok karüsszelt, mások karusszelt mondanak. Kérdés, ki teszi jobban?

#353 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 23:06

Megállapítás: a lovasok karüsszelt, mások karusszelt mondanak. Kérdés, ki teszi jobban?

Hozzászólás megtekintése

Édesanyám szerint (tuti), francia szó és "ou"-val van írva és így (caroussel) karusszel a helyes.

#354 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 20. - 9:16

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólás megtekintése

Ez nem diszgráfia, félreütés. Igen, ugyan nincs egymás mellett a két betû, szerintem sokan sokszor felcserélik - véletlenül.

#355 Zserbo

Zserbo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.149 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 24. - 15:51

Kökénypuszta, sörénye, születésû, miután, rejtélyesen, eltünt, új, fórum ;)

Hozzászólás megtekintése

eltûnt(off off)

Hozzászólás megtekintése

Már akkor megnéztem a szabályzatban, mikor az elsõ üzenetet írtam: eltüntet, eltüntetjük, eltüntessük.

#356 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 24. - 16:17

Zserbo! Akkor nézd meg most a tûnik szót is a helyesírási szabályzatban, majd lapozz a 27/a szabályhoz ahol a hosszú í, ú, és û betûkrõl van szó. ;) :ang: Remélem még mindig ugyanez tartozik ehhez a ponthoz, bár az én szabálykönyvem elég régi.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 24. - 16:57

A(z) "(el)tüntet" és változatai mûveltetõ szerkezetû (vagy milyen, régen volt már a nyelvtan óra) igék, melyeket a(z) "(el)tûnik" igébõl képzünk, ami viszont ha beszarok is, hosszú û. És a kiinduló szövegben nem eltüntették a lovat, hanem eltûnt. Nem mindegy.Lásd Méz.

Edited by Dé, 2005 december 24. - 16:58.

#358 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 24. - 18:53

Hosszú Û. A nyakamat rá. :szigorú:

#359 Zserbo

Zserbo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.149 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 25. - 19:58

Ok, akkor benéztem. De így legalább egy életre megjegyzem. :)

#360 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 18:22

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólás megtekintése

Ez nem diszgráfia, félreütés. Igen, ugyan nincs egymás mellett a két betû, szerintem sokan sokszor felcserélik - véletlenül.

Hozzászólás megtekintése

Talán azért mégis, mert pont hogy nincsenek egymás mellett. Igaziból figyelmetlenség, de erre fogom. Vajon kitér a diszgráfia kérdés a gépelésre?