Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Globális energiaválság - igaz lehet?

• Please log in to reply
1296 válasz a témához

#321 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 25. - 20:59

Ekkor, ha nem tört be túl sok izé (mint ahogy az LHC esetében is), mi történik? Ezek az izék szétdiffundálnak? Vagy kölcsönös együttérzésükrõl biztosítva egymást traccspartit rendeznek a bal felsõ sarokban?

A gázmolekulák rendezetlen mozgást végeznek a térben, ez a brown mozgás.
Gyors mozgásuk során egymásnak, és az edény falának ütõdnek, ebbõl lesz a gáz nyomása.
Ezért a gázok mindig egyenletesen kitöltik a rendelkezésre álló teret.
A vákuumot valószínûleg aszerint definiálják, hogy milyen feladatra szeretnék használni, leggyakrabban ez inkább gázritkított térnek felel meg.

A brown mozgás intenzitása a belsõ energia függvénye, növelhetõ energiabevitellel, pl. hõenergia bevitellel.
Ha viszont elkezded lehûteni a gázt, egy ponton cseppfolyósodni fog.
A molekulák közötti sokféle erõhatás érvényesül, pl az egyik molekula atommagja picit vonzza a másik molekula elektronfelhõjét is, ilyesmi a van-deer-walls erõnek nevezett kölcsönhatás is.
Amikor a hûtés következtében ez az erõhatás már nagyobb mint a brown mozgás erõhatása, akkor a gáz folyékonnyá válik.

Persze mindezzel valójában könyveket lehetne teleírni, de szerintem a hétköznapokban elmegy.
Mindenki iskolája rulez, Newtonnak beöltözött Sinkovits Imrével ;) :yeah:

#322 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 26. - 10:16

Egy zárlatos kábel miatt kilyukad a tartály, mire a nyomáskülönbség elkezd kiegyenlítõdni.

Pontositok: a zarlat miatt nem lyukad ki a tartaly.
A vakuum terenek, ebben az esetben a reszecskegyorsitasra hasznalt ternek a tömitesei soha sem tökeletesek.
Mindig van beszivargas.
A beszivargo izek ( gazmolekulak) zavarnak a kiserletet, mert a szaguldo protonok ezekkel ütköznenek es nem egymassal.
A vakuum fenntartasahoz allando szivatyyuzasra van szükseg. Ehhez aram kell.
Ha az aramot lekapcsoljak, mert tüzveszely keletkezik, akkor a beszivargast nem ellensulyozza a kiszivas.
Ezert csökken a vakuum merteke.

Ezek az izék szétdiffundálnak?

Mindig.

Vagy kölcsönös együttérzésükrõl biztosítva egymást traccspartit rendeznek a bal felsõ sarokban?

Soha.

Elsõ esetben számomra egyértelmûen megszûnt a vákuum

Ez törtenik.

Utóbbinál természetesen lehet részleges vákuum-megszûnésrõl beszélni.

Ez a lokalis megszünes soha sem jön letre.

Filly!!!
Tökeletesen megertetted az entropia problemajat.. marmint azt, hogy egy zart terben, kölsö hatas nelkül az anyag rendezettsege nem növekedhet.
Barmilyen csoportosulas a rendezettseg növekedeset jelentene.
Soha sincs ilyen.
Miert?

Moon nem ertette meg, hogy erröl van szo es elarasztott minket Brown mozgassal meg mindennel.

Az entropia egy felismeres.
Megfogalmazva egy elv.
A fizikaban egy tetel, aminek az indoklasa nem igazan megy.

Mit jelent az, hogy a beszivargo gazmolekulak egyenletesen oszlanak el a terben?
Nem rendezödnek.
Nem ülnek össze traccspartira.
Azt sem beszelik meg, ki hova menjen lebegni.
Nem nezegetik, melyik terreszben foglalt mar a hely es melyikben szabad.

Hanem egyenletesen eloszlanak.. akkor is, ha nagy terben kevesen vannak.
Nincsenek lokalis nyomasok es lokalis vakuumok egy ugyanazon terben.

Mintahogy vizforralaskor sem törtenik meg, hogy a fazekban a viz egyik fele forr, a masik fele hideg marad.
Miert?
Honnan tudjak a molekukak, akik kisnyomasu terben raadasul kevesen is vannak, hogy mit csinalnak a többiek?
Hogyan koordinaljak a helyüket egymassal, hogy egyenletesen oszoljanak el?

Hiszen az egyetlen hatas az ütközes a kollegakkal.. nincs megbeszeles vagy egyeztetes vagy ilyesmi..
Akkor hogyan?

Es ez a rejtely.. hiszen az entropia NEM valami fizikai erö vagy hatas.. hanem csak egy szo.. egy elv.. egy felismeres.

Az entropia jelensege nelkül nem letezhetne a Vilagegyetem.

Az egesz vilag, az egesz Vilagegyetem egy ötletre alapul.

Erdekes, nyilvan veletlen egybeeses egy kb. 6000 eve ismert törtenelmi tennyel: mikor Isten megszolitott egy egyszerü zsido pasztort.. a pasztor megkerdezte: ki vagy Te?

A valasz ez volt: "en vagyok JHWH". Jahwe vagy Jehovah..a pontos kiejtese ma nem ismert.

Ez Isten neve. Ezt jelenti heberül: "Aki elöidezte, hogy legyen"

Ugy lehetne ertelemszerüen forditani, hogy "aki minden letezönek az elöidezöje".

Erdekes összevetni ezt a nevet azzal, hogy a fizika egyre közelebb jar ahhoz, hogy megmutassa: a vilag,az anyag alapelve: egy gondolat.

Kedves, idezett fizikusotok Schrödinger mondta egyszer: "mennel jobban lebanyaszok az anyag elemeihez, annal jobban eltünik az anyag.."

Biztos viccelt..

Edited by Peter13, 2008 szeptember 26. - 10:43.

#323 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 26. - 11:36

Picit sajnálom, hogy nem jött át annyira írásomból a humor (jó, tudom, sose voltam Sándor György... :D), úgyhogy szerintem kezdjük hanyagolni a témát. Egyrészt, mert, ahogy látom, egyre komolyabb, ám teljesen felesleges indulatokat szül, másrészt viszont nagyon off is :) Visszatérve a témához, és most ne higyjétek, hogy poénkodom: kézzel kötött meleg, vastag gyapjúgarbó, bõr chaps, bélelt bõrbakancs és társai.

#324 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 26. - 13:09

:cool:

#325 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 26. - 14:53

Itt egy érdekes oldal, ami fizika tárgykörben a mindennapok során jól használható tudást ad, és lerántja a leplet egyes rejtélyekrõl. ;)

#326 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 2. - 0:04

Jereváni hírek:

Az amerikai képviselõház elutasította a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentõcsomag tervét mti

Az euróövezetbe is begyûrûzött az amerikai hitelválság mti

Egy korszak véget ért - nol

Itt a világgazdasági válság? - index

Szarból várat - mit ér a távhõ-kompenzáció? -index

A luxuskurvák jól járnak a válsággal - index

Óriási gázüzlet Moszkva és Szöul között

S. O. S. Wall Street, S. O. S. világ! - nol

Rekordméretû bankbukás Amerikában

ENSZ BT-tag akar lenni Magyarország

Kikapcsolódás:
Az éjjeli autózás öröme - van valami ezekkel a totalcaros srácokkal, szokatlanul jó cikkeket tolnak idõnként.

Bükki Tamás: A vákuumkereskedõk - filozofálgatós cikk

Egy érdekes kezdeményezésrõl:
Élhetõ-világ

#327 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 3. - 8:05

Peak Oil (Youtube animációs film)

#328 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 7. - 9:53

Az olajar a New York-i piacon megint csökkent.. februar ota a legalacsonyabb.. nyar ota 40 %.al ment le.. kb. 90 $.. Moon, hogy lehet ez? Te valami 300 $-t josoltal mostanaban..

#329 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 7. - 10:08

Az olajar a New York-i piacon megint csökkent.. februar ota a legalacsonyabb.. nyar ota 40 %.al ment le.. kb. 90 $..

Nem hallottam olyan híreket, hogy újraindították volna a hurrikánok miatt leállt napi 5 millió hordós finomítói kapacitást. A gzadasági válság amúgy is csökkenti a felhasználást, de attól a kibányászható készletek még nem lesznek többek. Persze az elemzõk szerint.

Moon, hogy lehet ez? Te valami 300 $-t josoltal mostanaban..

Az érdekelne konkrétan, hogy hol "jósoltam" ilyet.

#330 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 7. - 10:47

Jereváni hírgyûjtemény:
Here comes $500 oil

Ha azt mondod, hogy rengeteg atombombát építünk és pár ember rosszkor és rossz helyen megnyom néhány gombot, mint ami állítólag hajszálon múlt 1983-ban,

Mit szoltok ehhez a "csak egy gombnyomason mulott" hirhez?

Megmentette az elvtars lelkiereje a vilagot a pusztulastol?

#331 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 7. - 11:17

Emzprx volt, és 200 dollárral, de Moon sem kedvelte a csökkenés gondolatát: ...ha egy indexes újságíró 70 dolláros olajárról álmodozik...

Edited by Ernest, 2008 október 7. - 11:18.

#332 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 7. - 12:12

Kikapcsolódás:
Az éjjeli autózás öröme - van valami ezekkel a totalcaros srácokkal, szokatlanul jó cikkeket tolnak idõnként.

Hát igen... Amikor 5 nap meló után vasárnap délután felpakoljuk a kamiont és elindulunk Világvégérõl hazafelé... Attól teljesen függetlenül, hogy legalább azt nem én vezetem, de kábé ugyanannyira fáradok el a sofõr mellett kókadozva, majd hajnali 2-kor megérkezünk, 3-ig lepakoljuk és rendberakjuk a lovakat és a nagy járgányt. Ekkor beülök kis autókámba, és elindulok haza. És ilyenkor elég gyakran szoktam magam a Need for Speed-ben érezni :D Én is imádok éjjel vezetni! :dev: (Hajnali 4-re otthon vagyok, 5-ig még pörgök, csak ezután tudok elaludni. Délelõtt 11-kor meg kapom a lecseszést, hogy lehet eddig aludni...)

#333 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 7. - 13:04

Emzprx volt, és 200 dollárral, de Moon sem kedvelte a csökkenés gondolatát: ...ha egy indexes újságíró 70 dolláros olajárról álmodozik...

Sajnálom, nem vállalom. Én más kontexusban említettem a 200 usd-s számot. Rögtön megkeresem.

Na, ez volt az.

Az elemzõk, akik próbálják megjósolni az árakat pont annyit értenek hozzá, mint bárki más.

SEMMIT !

Tavaly a 80 dolláros árnál szemberöhögték a cnbc-n valamelyik Goldman-os ürgét, aki 150 usd-t vízionált, majd idén 140 usd-nál az elemzések 99 %-a valószínûsítette a 200 usd-t.

Ha elemzõ, vagy tanácsadó vagy, egy a lényeg: haladj a csordával, véleményed ne különbözzön a többiekétõl. Ha eltalálod a többiekkel együtt a tutit, akkor jó, ha nem, akkor a többi sem találta el, pedig micsoda iskolákat végeztek azok is.

Nyugodtan elveszítheted a világ össszes pénzét, ha a többiekkel együtt veszíted el.

Az elemzõk azok, akik utólag prímán meg tudják magyarázni azokat az árfolyammozgásokat, amelyeket korábban el sem tudtak képzelni.

#334 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 9. - 14:40

Ekkor beülök kis autókámba, és elindulok haza. És ilyenkor elég gyakran szoktam magam a Need for Speed-ben érezni :D Én is imádok éjjel vezetni! :dev: (Hajnali 4-re otthon vagyok, 5-ig még pörgök, csak ezután tudok elaludni. Délelõtt 11-kor meg kapom a lecseszést, hogy lehet eddig aludni...)

:cool:

#335 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 9. - 21:09

Jereváni hírek:
Ororszországi olaj és gáz kitermelés álíltólag a csúcsára ért.
(Nem én jósolom, a hírek írja.)

"Vége annak a korszaknak, amikor rekord összegû profitra lehetett szert tenni olaj és gáz értékesítésébõl. Ezt a véleményt hangoztatta Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, aki szerint a 2008-as év valószínûleg az oroszországi olaj- és gáztermelés csúcséve. Oroszország az utóbbi években naponta 1 milliárd dollár bevételre tett szert olaj értékesítésébõl, és költségvetése és a gazdasága továbbra is nagymértékben rá van utalva a szénhidrogéntermékek értékesítésébõl származó bevételre."

Mi következik abból, hogy valaminek a kitermelése tetõzik, tehát a kitermelés növelésével már nem lehet növelni a bevételeket? Általában olyankor emelkedik a termék ára. Hát majd meglátjuk...

Kis színes:
Kályhára cserélik a gázkonvektorokat a mesztegnyõi önkormányzat intézményeiben, mert nem bírják már fizetni a gázfûtés számláit, írja a Somogy megyei online. Tíz év után újra füstölnek a kémények Mesztegnyõn.

#336 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 10. - 6:52

Izland az állami csõd ellen harcol

"Gier Haarde, izlandi miniszterelnöknek az ország népéhez intézett drámai szavait követõen a helyi bankfelügyelet az újonnan kapott hatáskörét kihasználva kedden átvette az ország második legnagyobb bankjának, a Landsbankinak az irányítását. A 300 ezer lakosú szigetország gyakorlatilag az állami csõd ellen harcol, mivel külföldön terjeszkedõ bankjai hatalmas, behajthatatlan hiteleket halmoztak fel.

A helyi valuta, a krona hétfõn 30 százalékot veszített az euróval szembeni árfolyamából. A képbe belépett Oroszország, amely négymilliárd eurós rendkívüli segélyt tett hozzáférhetõvé. "

Pedig eddig úgy tudtuk, hogy igen jól állnak.

#337 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 11:04

"Népszabadság: Soros még nem látott ekkora válságot
2008. október 14. 08:00
Soros György még nem látott ekkora válságot, de véleménye szerint nem is fog; miközben a múlt heti tõzsdei pánik után az európai részrõl született gazdaságpolitikai választ megfelelõnek tartja, úgy véli még korai megítélni, hogy megnyugszanak-e a pénzpiacok. A Népszabadság keddi számában közli a magyar származású "pénzügyi guruval" Washingtonban, a hétvégén készült interjúját, amelyben Soros kijelentette: nemcsak ingatlanpiaci válságról van szó, hanem "szuperbuborékról", és egy téves feltevésrõl: arról, hogy a piac kiigazítja majd a saját túlzásait, nincsen szükség beavatkozásra.

Ez a piaci fundamentalizmus, amely a reagani-thatcheri idõk óta a meghatározó hitvallás volt, most megbukott - állítja Soros.

A krízis szerinte újfajta gondolkodást, paradigmaváltást igényel - ez endogén válság, amelyet a pénzügyi rendszer önmaga hozott létre. Õ abból indul ki: a piacok alapszerkezetében torzulások keletkeznek, amelyek visszahatnak az alapszerkezetre. Ez a "reflexivitás" bizonytalanságot szül: a piaci szereplõk és a szabályozók nem az ismereteik alapján lépnek, cselekedeteik torzítottan érvényesülnek. Így jönnek létre a piaci buborékok, amelyek egyszer csak kipukkadnak, mert tarthatatlanná válik a trend és a tényleges valóság ellentéte.

A válság Magyarországi fejleményeit értékelve úgy fogalmazott: "a pánikhatás szerencsétlen következményeinek lehettünk tanúi". Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Örömmel látta a 200 milliárd dolláros japán javaslatot egy "biztonsági háló" létrehozására, amely a pénzügyi világ perifériáján lévõ országokat segítheti a centrum által okozott bajban.

(MTI)"

Politológusok szerint kapóra jöhet a kormánynak a pénzügyi válság

Egyéb:

"Krosszmotorral üldözik a fatolvajokat a borsodi erdõkben
MTI
| 2008. október 13., hétfõ 15:34
Terepjáró motorkerékpárokat, úgynevezett krosszmotorokat is bevet a rendõrség a fatolvajok ellen Borsod-Abaúj-Zemplén megye erdeiben. Az akciókban természetvédelmi õrök is részt vesznek - tájékoztatta a rendõrség hétfõn az MTI-t.
Jelentõsen megszaporodtak a falopások, illegális fakitermelések a borsodi erdõkben, ezért fokozott ellenõrzéseket tart a rendõrség. Az ellenõrzések hatékonysága érdekében állítják szolgálatba az akcióban a krosszmotorokat, amiket külön erre a célra vásároltak - közölte Dobi Tamás, a megyei rendõr-fõkapitányság sajtóreferense. A fokozott és rendszeres ellenõrzések legfõbb célja, hogy megfékezze az illegális fakitermelést, s az ezzel okozott természetkárosítást. Az akcióban az adott erdõterületeket jól ismerõ természetvédelmi õrök is részt vesznek - mondta a szóvivõ, megjegyezve: csupán szeptemberben a rendõrök 854 fatolvajt fogtak meg a megyében. "

Érdemes ilyenkor autót venni?

"Megrohanták Izlandon a boltokat! - Vége a dalnak... (2.)

2008.10.14 09:30
A négy évig tartó "dõzsölést" követõen az izlandi lakosok valósággal megrohanták a szupermarketeket. Az izlandi koronát senki sem hajlandó külföldi fizetõeszközre váltani, így az importra szoruló gazdaság polcai hamarosan üresen állnak majd.

Az izlandi lakosok attól félnek, hogy a bankrendszer összeomlása a következõ napokban is akadályozni fogja az ország importját, ezért elkezdték ellepni a bevásárlóközpontokat, hogy az ínségesebb idõkre raktározva elkezdjenek vásárolni. A Bonus nevû országos üzletlánc egyik vezetõje a Bloomberg-nek azt nyilatkozta, hogy az elmúlt napokban a megszokott duplájának megfelelõ értékesítéseket könyvelhettek el.

Az üzletlánc még két hétre elegendõ raktárkészletekkel rendelkezik, melyet követõen a polcok szép lassan elkezdenek majd kiürülni. A társaságnak ugyanis külföldi valutára lenne szüksége ahhoz, hogy ismét megkezdhessen importálni."

#338 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 11:34

...Soros György még nem látott ekkora válságot, de véleménye szerint nem is fog...

Lefordítva: Soros érzi, ezt a válságot nem fogja túlélni. :gm: :dev: :D
(ugyanis: "Ezek az izék szétdiffundálnak")

Edited by Ernest, 2008 október 14. - 11:48.

#339 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 11:38

Ez a piaci fundamentalizmus, amely a reagani-thatcheri idők óta a meghatározó hitvallás volt, most megbukott - állítja Soros.

Tegnap meg a zindexen olvastam, hogy a neoliberalistákat istenítik (bocs, ebből még nem derül ki, hogy Thatcher és Reagan azok voltak). És itt térnék ki újfent arra a dilemmára, amit Forkissima oly eccerűen lerendezett a másik topikban, vagyishogy "nem tanultál meg gondolkozni?!" A helyzet az, hogy úgy érzem, többé-kevésbé sikerült megtanulnom gondolkozni, mégis, fogalmam sincs, ilyenkor kinek is higyjek... Valamelyik topikban nem is olyan rég kifejtettem, hogy ha az embernek megvannak a konkrét ismeretei egy témában, akkor frankón el tudja dönteni, hogy igaz-e, amit olvas, vagy sem. De ha ezek nincsenek (és hát sajnos be kell, hogy valljam, pénzügyi témákhoz több, mint hülye vagyok), csak szimpátia alapján tud dönteni...

csupán szeptemberben a rendőrök 854 fatolvajt fogtak meg a megyében. "

Kíváncsi vagyok, az előzetesből mikor szabadultak. (Tipp: másnap reggel :()

A négy évig tartó "dőzsölést" követően az izlandi lakosok valósággal megrohanták a szupermarketeket. Az izlandi koronát senki sem hajlandó külföldi fizetőeszközre váltani, így az importra szoruló gazdaság polcai hamarosan üresen állnak majd.

:huh: Szerencsétlenek...

#340 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 12:44

Tegnap meg ...

Számomra szembeötlõ valamennyi válságot tárgyaló cikkben, hogy a pénzügyi válságot úgy kezelik, mintha a pénzügyi rendszer önmagában létezõ terület lenne, aminek a válsága önmagára, vagyis csak pénzügyi okokra vezethetõ vissza.
Holott minden pénznek kell egy valódi érték háttér, ami már száz évnél is régebb óta nem más mint végsõsoron az energia erõforrások, olaj, gáz, szén, kevés atom, vízenergia, a többi elenyészõ.
Ez a gazdaság igazi vérkeringése, a pénz csak eszköz amely annyit ér amennyi érték áll mögötte.
Kevesen tudják, hogy az életszinvonal fenntartása milyen energiaigényekkel jár.
Nem esik szó arról, hogy a globális energiaforrás kitermelés tovább nem növelhetõ, nem esik arról szó, hogy ez lenne az igazi ok.
A pénzügyi rendszer és a közgazdászok ezt a helyzetet nem tudják értelmezni, hiszen mióta világ a világ, az emberiség tudta növelni az energia kitermelést.
Most, amikor szorult a nadrágszíj, próbálkoztak a pénz valós érték háttér nélküli fialtatásával, ami aztán persze kipukkant az Usa-ban. Aztán kipukkant máshol is. Most nagyjából itt tartunk, hogy észre kellene venni, hogy gazdasági fejlõdés helyett a szintentartásra kellene koncentrálni.

Mit tehet a kisember, vagyis mi?
Sok mindent nem igazán, max. felkészül arra, hogy ne érje váratlanul egy izlandi szitu, alapvetõ élelmiszer alapanyagokból pár tízezerbõl be lehet tárazni annyit, hogy egy esetleges akadozó ellátást kihúz az ember.
Ezt én nem félelemnek, hanem óvatosságnak hívnám.
Egyébként meg tartalékolni és mértékletesen bánni a saját erõforrásokkal, ügyelni egészségre.
Ha van pár száz szögöl kert is, akkor még jól is jöhet a jövõben.

#341 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 18:17

"Szétszakadt az izlandi tõzsde! - Ma végre kinyitották, 66%-os a zuhanás

2008.10.14 16:31
A három napos felfüggesztést követõen ma újra kinyitott az izlandi tõzsde, a zuhanás soha nem látott 66%-os az OMX Iceland All Share index értékében. Az izlandi pénzügyi rendszer összeomlásával az index értéke a 8,000 pontos csúcsértékrõl már 90%-kal szakadt. "

"Moszkvába utaztak az izlandi vezetõk - Rendkívüli segéllyel próbálják menteni a menthetõt
2008.10.14 08:33
Az izlandi vezetõk ma Moszkvába utaznak, hogy mintegy utolsó esélyként segítséget kérjenek az összeomlás szélén álló gazdaságuk megmentésére. Izland több milliárd eurós rendkívüli segélyt remél.
Amennyiben az orosz kölcsön nem lenne elegendõ a gazdasági összeomlás elkerüléséhez, úgy Izlandnak még adott a lehetõség hogy az IMF-hez, vagy az Európai Unióhoz forduljon. Utóbbitól eddig a halászati szektor érdekeinek védelme miatt vonakodtak a szigetország politikusai. "

A Wiener Zeitung szerint Izland után Magyarországot is fenyegeti az államcsõd.
"A konzervatív bécsi napilap Izland után Magyarország került súlyos helyzetbe címû cikkében ad hangot az osztrák befektetõk hazánk pénzügyi stabilitásával kapcsolatos félelmeinek. Az osztrák tulajdonosok attól tartanak, hogy a Magyarországot elérõ pénzügyi válság az õ üzemeiket is érinteni fogja, hiszen Ausztria – Németország és Hollandia után – a harmadik legnagyobb befektetõ hazánkban. A válság elérte Magyarországot – szögezi le a Die Presse. Az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IWF) hétfõn támogatásáról biztosította Budapestet. Lehetséges, hogy Magyarország lesz az elsõ EU-tagállam, mely IWF-hitelért fog folyamodni. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, elsõként csak tárgyalásokról van szó, reméli, hogy Magyarország nem kényszerül a hitel igénybevételére. Csütörtökrõl péntekre a forint közel tíz százalékot vesztett értékébõl, miközben a befektetõk elkezdték kivonni a pénzüket az országból, az MNB kénytelen volt támogatni a forintot. Amúgy az IWF-hitelhez súlyos feltételek is kapcsolódnak, Budapest kénytelen lesz visszafogni költségvetési hiányát. Ez 2007-ben 5,5 százalék volt, amely az EU-ban a legnagyobb deficitet jelentette – számol be a lap. A pénzügyi viharok hathatnak az osztrák gazdaságára is, hiszen Ausztria a harmadik legnagyobb befektetõ hazánkban. A rendszerváltás óta az osztrákok több mint ötmilliárd eurót fektettek be Magyarországon. Az osztrák bankok lényegében hasonló problémákkal küzdenek, mint a magyar pénzintézetek. A Raiffeisen és az Erste Bank magyarországi leányvállalatai is igen magas rövid távú kamatígéretekkel próbálják magukhoz csalogatni a tõkét.
Wiener Zeitung (wienerzeitung.at)

Az osztrák fõváros napilapjában Karin Bachmann A válság Magyarország helyzetét is megnehezíti címû, budapesti keltezésû cikkében elemzi a pénzügyi válság vélhetõ következményeit. A múlt hét végén a kétéves mélypontra zuhant forint hétfõre 253,27 eurónkénti áron stabilizálódott. A Magyar Nemzeti Banknak kellett korábban beavatkoznia. A helyzet Magyarországon igen komoly marad. Izland után Magyarország lehet a második olyan állam, ahol államcsõd fenyeget, és az elsõ EU-tag, mely az IWF hitelére szorul.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív frankfurti napilap Németország a recesszió szélén címû cikkében ismerteti a vezetõ német gazdasági intézetek õszi konjunktúrajelentését. Németországot a jövõ évben gazdasági stagnálás fenyegeti, még akkor is, ha a pénzügyi válság következményei csillapodnak. Amennyiben tovább tart a vállalkozások és fogyasztók elbizonytalanodása, és megjelenik a hitelhiány, akkor Németországban a GDP csökkenésével is számolni kell. Ez derül ki a gazdaságkutató intézetek által bemutatott szakértõi jelentésbõl. „2008 õszén a német gazdaság a recesszió szélére jutott” – írják a nyolc kutatóintézet által készített jelentésben. A közgazdászok két forgatókönyvet számoltak végig, mert a bizonytalanság most különösen nagy. A kiindulási forgatókönyvben 2009-re azt feltételezik, hogy a termelés a jövõ év elejétõl lassan ismét növekedni kezd, az olajár a mostani 80-ról 100 dollárra nõ, a munkanélküliség a mostani 7,5 százalék közelében változatlan marad. Ebben az esetben a német gazdaság alig 0,2 százalékkal nõ. A kockázatos forgatókönyv szerint a kutatók abból indulnak ki, hogy a pénzügyi válság drámai következményekkel jár az egész gazdaságra nézve. A kutatók szerint ebben az esetben a gazdaság 0,8 százakkal csökkenni fog. „Ezzel Németország egy olyan gazdasági válságba csúszna, amilyen például a hetvenes évek olajválságát követõen és a nyolcvanas évek elején megfigyelhetõ volt.” A magánfogyasztás jelentõsen visszaesne, mert az elbizonytalanodott polgárok többet takarékoskodnak – állítja a lap. A kutatók kockázatos forgatókönyve szerint 2009-ben a recesszió nyomán 400 ezer munkahely veszhet el, s a munkanélküliek aránya 0,8 százalékkal 8,3-ra emelkedhet. "

#342 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 9:01

Temrõföld - újra aranyat ér:

Kicsit hosszú, de megéri elolvasni..

"Bombabiztos befektetések - Mit tud a jó öreg termõföld?

2008.10.15 05:50
A pánik hullámokban érkezik a világ pénzpiacaira, az elmúlt hetekben minden, amit valaha biztosnak hittünk, megkérdõjelezõdik, a befektetõk pedig egyre keresik a menekülõ utakat. Egy biztos: a vihar csitulására egyhamar senki sem számít, a tõke azonban továbbra is biztonságos helyét keresi. A romokban heverõ tõkepiacok fényében a hosszú távon stabil fundamentumokkal rendelkezõ mezõgazdasági szektor kézenfekvõ alternatívát kínál: újra érdemes figyelni a jó öreg termõföldre. A termõföld alapvetõen alacsony kockázatú, inflációvédett eszköz. Mérsékelt kockázatának megfelelõen viszonylag alacsony hozamú befektetés, amely azonban az aktuális helyzetben jelentõs felértékelõdési lehetõség elõtt áll.

Föld - Újra aranyt ér 1

Az év elsõ felében -a hitelpiaci válság mellett- a világgazdaság az élelmiszerek rekord mértékû drágulásáról volt hangos: az élelmiszerárak az elmúlt öt évben több mint duplájára emelkedtek, a FAO élelmiszer-árindexe - amely a globális piacokon is megbízható benchmarkot ad- egy év alatt 25%-kal ugrott meg. Az élelmiszerárak emelkedése több tényezõre vezethetõ vissza, és a kiváltó okok parázs viták tárgyát képezik világszerte, az általánosan elfogadott nézet szerint azonban néhány alapvetõ, jól beazonosítható tendencia együttes jelenléte alapozza meg hosszú távon az emelkedést (lásd keretes írásunkat).

A világszerte emelkedõ élelmiszerárak és az alternatív energiaforrások elõretörése a mezõgazdasági tevékenységet újra jövedelmezõvé tette az elmúlt években. Mindehhez hozzájárul a fejlett országokban a mezõgazdasági támogatási politikák áldásos hatása, amely a mezõgazdaság profitabilitását akár duplájára is emelheti. Igaz, hogy a befektetõk a gazdasági kilátások miatti félelmükben árupiacokról is jelentõs tõkét vontak ki az elmúlt idõszakban, termények árfolyama pedig jelentõs korrekciót szenvedett el, szakemberek szerint közép-hosszú távon az élelmiszerárak emelkedése stabik marad (bár erõsödik az a nézet, miszeritn az élelmiszerárak tavalyi sokkja több szempontból egyszerinek tûnik).

De a tõzsdék összeomlottak...

Az élelmiszerárak emelkedését a befektetõk elsõ körben az árupiacokon, illetve a feldolgozóipari cégek papírjain keresztül igyekeztek meglovagolni. Az egyre jövedelmezõbbé váló mezõgazdasági szektor és a tõkepiaci turbulenciák következtében az elmúlt idõszakban a spekulatív tõke a korábbinál sokkal nagyobb érdeklõdést mutatott az árupiacok iránt, és mára azok is áldozatul esetek a spekulatív tõke kénye-kedvének. A befektetõk a gazdasági kilátások miatti félelmükben árupiacokon is likvidálnak, így az elmúlt idõszakban a termények árfolyama is jelentõset zuhant. A mezõgazdasági szektor fundamentumai ezzel együtt rendkívül jók: a kereslet a mezõgazdasági termények iránt (keretes írásunkban részletezett okok miatt) továbbra is rendkívül erõs marad, középtávon a nyersanyagpiaci árfolyamok is stabilizálódhatnak, és a szektor folytatja egészséges felívelõ pályáját.

Szárnyaló földárak

A mezõgazdasági szektor virágzása a világ egyik felén-fõként Amerikában és Nyugat-Európában- már évek óta rendkívüli keresletet támaszt a mezõgazdasági földterületek iránt, amely a földárak tartós és intenzív áremelkedést eredményezte. (Olyan régiókban legalábbis, ahol a kereslet-kínálat hatásai szabadon érvényesülnek - a keresleti oldalt ugyanis sok országban korlátozzák, így az nem tud az áremelkedés irányában hatni.) Az USDA adatai alapján az USA Missouri államában 2006-ról 2007-re a földárak 17.2%-kal emelkedtek, 2008 egészére pedig 20%-os áremelkedést valószínûsítenek. A mûvelhetõ földterületek áremelkedése az Egyesült Királyságban folyamatosan rekordokat dönt. Az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tanulmánya szerint az áremelkedés idén minden várakozást felül múlt: a júliusi adatok szerint az árak mintegy 47%-kal (!) emelkedtek meg 2007 azonos idõszakához képest. Nyugat-Európa többi országában hasonló tendenciák érvényesülnek.

Meddig tart az áremelkedés?

A kereslet a földpiacon többnyire a mezõgazdasági tevékenységet folytatók körébõl kerül ki, akik a jövedelmezõség javulására bõvítik termelõkapacitásaikat. Ugyancsak erõsödõ érdeklõdés mutatkozik a termõföldek iránt a tõkeerõs közel-keleti államok részérõl is, akik kevésbé nyerészkedés céljából vásárolnak fel mûvelhetõ földterületeket, sokkal inkább az élelmiszer igényeik hosszú távú biztosítása érdekében. Ezek az országok - tekintve, hogy alig, vagy egyáltalán nem rendelkeznek mûvelhetõ földterületekkel - jelenleg az összes élelmiszert importálják. Emellett világszerte a spekulatív tõke is egyre erõsödõ érdeklõdést mutat a termõföldek iránt, melynek azonban csak egyik oka a mezõgazdasági szektor növekvõ jövedelmezõsége. A másik ok a termõföld hagyományosan mérsékelt kockázata, amely az elmúlt 80 év legnagyobb pénzpiaci válságának közepette valóságos gyógyírként szolgált az elmúlt egy évben.

A kereslet a termõföldpiacon a stabil fundamentumok miatt valószínûleg továbbra is dinamikus marad világszerte, és az áremelkedés hosszabb távon folytatódhat, amelyet tovább erõsít a kockázat mérséklését elõnyben részesítõ befektetõi magatartás.

Itt meg kell említenünk, hogy léteznek olyan szakértõi vélemények, melyek szerint rövid távon az árak stagnálhatnak, melynek okai az árupiacokról kivont tõke következtében zuhanó árfolyamok, az általános gazdasági lassulás és az energiaárak emelkedése. Közép-hosszú távon azonban a stabil fundamentumok miatt e gondolatmenet szerint is visszatérhet a fellendülés.

Élelmiszerár-robbanás

Az élelmiszerárak rekord mértékû növekedésében lényeges szerepet játszik a föld egyre növekvõ népessége és a megváltozott étkezési szokások, amelyek mind több hústermék, ezek keresztül gabonaféle iránt támasztanak keresletet. A fogyasztás volumenét tekintve egyre több ország zárkózik fel a világ fejlett régióihoz, gondoljunk csak az olyan feltörekvõ óriásokra, mint Kína vagy India, amelyek hatalmas kereslettel jelennek meg a globális piacokon. A másik lényeges elem a bioetanol gyártás, amelyek alapanyagaiul szolgáló növények termesztéséhez óriási földterületeket szakítanak ki a világ termõföldjeinek szûkös kínálatából. Bizonyos országokban, mint pl. az USA a termelõk a pozitív árjelzésekre reagálva az elmúlt idõszakban jelentõsen növelték az alternatív energiaforrások elõállítására alkalmas termények termesztését. Mindazonáltal a szakértõk hangsúlyozzák: az áremelkedés nem a mezõgazdasági termények kínálatának szûkülésével egy idõben következett be, hanem a kereslet nagymértékû növekedésének köszönhetõ az elmúlt idõszakban.

A élelmiszerárak és a földárak további emelkedéséhez a termõföld kínálat szûkössége is hozzájárul: az elmúlt negyven évben a megmûvelhetõ területek csaknem egyharmadát nyelte el az urbanizáció és a talajerózió világszerte, és az ENSZ becslése szerint a következõ száz évben a még meglévõ állomány is megfelezõdhet. A világ növekvõ lakosságának élelmiszerigényét tehát egyre kevesebb területen kell megtermelni, amely nem kis kihívás.

Magyarország - Érdemes beszállni a buliba?

A tõkepiaci turbulenciák és a korábbiaknál kiszámíthatatlanabb árupiacok fényében a befektetõk értelemszerûen alternatív módokon igyekeznek részesülni a szektor jövedelmezõségébõl. A mai vérzivataros idõkben mind több befektetõ figyelme fordul a hagyományosan mérsékelt kockázatot képviselõ termõföld felé.

Megfelelõ csomagolás - földpiaci alapok

Látni kell azonban, hogy a tõke és árupiacok likvid és azonnal elérhetõ termékeivel szemben, a termõföldpiac számos korlátozással terhes. Elsõsorban azért, mert illikvid, másodsorban pedig mert termõföldvásárlást érintõ szabályozás nehézkes, és a keresleti oldal bizonyos országokban erõsen korlátozott, ami lehetetlenné teszi a kereslet-kínálat törvényének érvényesülését. (ez a helyzet többen között Magyarországon is, lásd késõbb). Úgy tûnik azonban, hogy az intézményi tõke ebben az esetben is megtalálta a megfelelõ "csomagolást", és az erõsödõ befektetõi érdeklõdés nyomán megteremtette azokat a termékeket, amelyek könnyebben befektethetõvé teszik ezt a speciális szegmenst.

Ugrásra készen: a világ legnagyobb alapja Kelet-Közép-Európára készül

A földpiaci alapok természetesen eddig is léteztek, jelentõségük növekedését azonban jól érzékelteti, hogy nemrégiben egy minden eddiginél nagyobb alapot indított útjára a német Palmer Capital Investments és az Egyesült Királyságban jegyzett Bidwells Agribusiness. A 300 millió eurós alap stratégiája szerint a nyugat-európai termõföld-befektetések mellett fõként a kelet-közép-európai régióban fektet majd be, kiemelten kezelve portfóliójában Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Csehországot. A tõkeerõs földpiaci alapok jellemzõen termõterületek fölvásárlásával olyan optimális portfóliót hozhatnak létre, ahol a birtokkoncentrációból származó értékteremtést tudják realizálni. Egy ehhez hasonló folyamat már elindult Romániában, (itt számukra már jelenleg sem korlátozott a földvásárlás) ahol nagy tõkeerejû cégek vásárolják fel a földterületeket, és a cégeket értékesítve hasznosítják a portfóliót.

Érdemes tehát beszállni a buliba?

Valószínûleg nem véletlen, hogy a valaha létezett legnagyobb földpiaci alap régiónkat, benne Magyarországot szemelte ki magának. Mint ismeretes, az EU csatlakozást a földárak emelkedésének tekintetében (is) pozitív várakozások elõzték meg Magyarországon. Az áremelkedést ugyanakkor a piac már jóval a csatlakozás elõtt beárazta, így az unióba való belépés után valójában már nem sok minden történt. Ennek legfõbb oka, hogy a csatlakozás óta 2011-ig tartó derogáció van érvényben, amely a keresleti oldalt rendkívüli mértékben korlátozza. Magyarországon jelenleg kizárólag magánszemélyek vásárolhatnak termõföldet, a külföldi, illetve belföldi cégeket (illetve külföldi magánszemélyeket) a piac teljesen kizárja. A kereslet korlátozásával pedig az áremelkedés nem tud bekövetkezni.

A derogáció megszûnésének idõpontja azonban közeleg, és bár a kormány szeptember végén bejelentette, hogy él a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratórium további három éves hosszabbítására vonatkozó jogával, a derogáció kitolása nem valószínû, mert azt az Európai Bizottság nem látja igazán indokoltnak. Ez pedig azt jelenti, hogy szabad lesz az út a tõkeerõs külföldi cégek, illetve magánszemélyek elõtt is a termõföldvásárlásra. "Mindenkinek úgy kell készülnie, hogy 2011-tõl a külföldiek is legálisan vásárolhatnak termõföldet", figyelmeztet Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke. Hozzátenném, hogy magyar cégek is." A szakember itt vélhetõen arra utal, hogy a hazai cégek termõföldvásárlása a magyar szabályozó hatáskörébe tartozik, de a liberalizációval valószínûleg ezt is engedélyezik.

A szakemberek szerint a 2011 utáni piacnyitással várhatóan hazai alapítású agrárcégek vásárolnak majd nagyobb arányban földterületeket, de külföldi kereslet is megugrik majd a realizálható extraprofit reményében. Emellett a tõkeerõs szereplõk, így például alapok megjelenése várható. A magyar földpiacon tehát a keresleti oldal erõs, rengetegen várakoznak vételre a partvonalon.

Érdemes.

A világpiaci és a helyi piaci kontextus fényében tehát a magyar termõföldpiac kilátásai elsõrangúak. A derogáció megszûnése után a magyar termõföldpiac is integrálódik majd a globális folyamatokba, és követi majd a szélesebb körben érvényes tendenciákat. Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy a piac korábban áraz, tehát már jóval a 2011 beárazódnak a pozitív várakozások. Szakértõk szerint már idén élénkülés volt tapasztalható a földpiacon, a kereslet erõsödik, az árak 20-25%-kal emelkedtek. Jelenleg az átlagos földárak 550-650 ezer +/- 50 ezer Ft/ha körül alakulnak.

Ez az ár egyelõre jelentõsen elmarad a nyugat-európai földáraktól, de- mint a gazdaság minden területén, ezen a speciális területen is a konvergencia érvényesül, amely a magyar földárakat elõbb-utóbb az uniós átlag szintekre emeli. A jelenlegi alulértékeltség miatt a derogáció megszûnésével az áremelkedés mindenképpen bekövetkezne. Az élelmiszer árrobbanás ezzel egy idõben felhívja a figyelmet a mezõgazdaság jövedelmezõségére - így ezek az egymást erõsítõ folyamatok még látványosabbá tehetik a földárak emelkedését.

Mit nyújt a bérleti piac?

A földárak emelkedése tehát elkerülhetetlen, érdemes ugyanakkor leszögeznünk, hogy a termõföld bérbeadás egyelõre nem számít bombaüzletnek Magyarországon. A földbérletek árát jellemzõen a földalapú támogatásokhoz kötik, ennek alapján a bérleti díj a földalapú támogatás fele, illetve teljes összege között változik, ez megközelítõleg 20-50 ezer Ft/Ha területtõl és föld minõségtõl függõen. Az ország nyugati felén és Budapest környékén a magasabb árak jellemzõek, míg a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon az árak kissé elmaradhatnak ettõl. Bíztató jel, hogy a bérleti díjak az elmúlt 3 évben emelkedõ tendenciát mutattak, az árváltozás lefolyása azonban ebben a szegmensben lassú a hosszú távú bérleti szerzõdések miatt. (A kockázat további csökkentéséhez egyébként a termõföldpiacon a hosszú távú bérleti szerzõdések is hozzájárulnak. Emellett nem mellékes szempont, hogy termõföldet minimum 5 évre érdemes bérbe adni, mert rövidebb távon 25%-os forrásadó terheli).

A bérbeadás tehát folyamatos, biztos cash-flowt biztosít, de látni kell, hogy csak a bérleti díjakra alapozva a megtérülés rendkívül hosszú, 15-20 év. Az áremelkedés azonban majdhogynem garantált, és áremelkedési hullámnak elején tartunk, amely minden bizonnyal a piac teljes liberalizálásával csúcsosodik majd ki. Annak tehát, akinek a föld közel áll a szívéhez, mindenképpen érdemes elkezdeni gondolkodnia... "

#343 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 9:10

Nálunk a termõföld jelentõs része eleve befektetõk és nem a termelõk tulajdonában van. Az eredetit olvastam - figyelmetlenül.....

Edited by packa, 2008 október 15. - 9:17.

#344 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 19:57

"A bankok becsõdöltek, menjetek halászni" - Feladta a küzdelmet Izland

Az izlandi miniszterelnök a pénzügyi válság kapcsán kijelentette: nem tudnak ekkora bankrendszert fenntartani. Viszont remek erõforrásaik vannak az óceánban.

Miután a hét elején bedõlt a három legfontosabb izlandi bank, a külföldi befektetések kora véget ért Izlandon. A szigetország lakói most azt remélik, a természeti erõforrások segítenek majd a túlélésben. Közéjük tartozik az ország miniszterelnöke is. Geir Haarde azt tanácsolta polgártásainak: menjenek halászni – tudósít a Bloomberg.
"Meg tudunk élni a földbõl, nem vagyunk túl sokan. Tudunk fûteni, van tiszta vízünk és halunk" - nyilatkozta egy reykjaviki lakos, aki - egyetértésben a miniszterelnökkel - úgy vélte, megélnek majd abból, amit fognak.

Ahogy Izland elkezdett fejlõdni, az országnak folyósított kölcsönök teljes tömege tizenkétszer ekkorává vált, mint a GDP. A statisztikák szerint a mentsvárként tekintett halászat nemzetgazdasághoz viszonyított aránya 2000 óta folyamatosan csökken, az elmúlt évben a GDP-nek mindössze 7 százalékát tette ki.

A halászat mellett az ország elsõsorban a nehézipar és az energiaszektor fejlesztésében bízhat. Az alumíniumgyártással foglalkozó Alcoa az idén 300 ezer tonnás termelést produkált a szigeten, a Bloombergnek nyilatkozó elemzõ szerint további gyárkapacitások kiépítése várható. Emellett Izland hatalmas természetes energiaforrásokkal is rendelkezik, a gejzírek segítségével évente 25 terawatt-óra állítható elõ, ez húsz atomerõmû kapacitásának felel meg."

Egyéb:

Izland után Magyarország csõdjére spekulál a világ

"Az utóbbi napokban az izlandi válságtól volt hangos a nemzetközi sajtó. Most már arról lehet olvasni, hogy Magyarország lehet a következõ e sorban, mivel hasonlítunk a szigetországra abból a szempontból, hogy nagyon ki vagyunk szolgáltatva a külföldi hiteleknek, a magas adósságállományon keresztül igen sebezhetõ a gazdaság - véli a Concorde a szerdán kiadott friss elemzésében.

Természetesen Magyarország EU-tagként, és szükség esetén korlátlanul beígért IMF és EU segítséggel a háta mögött, jóval kisebb egyensúlyhiánnyal és pénzügyi szektorral valójában közel sem olyan sebezhetõ, mint Izland, azonban ha a hangulat megindul a lejtõn, akkor a józan ész nem nagyon hat - teszik hozzá a Concorde."

Remélem azért csak nem állunk olyan rosszul...

#345 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 21:12

De, de. :D :gm: Nézzél körbe. :D 56 éves vagyok, két kormányról hallhattam jókat idáig: a FIDESZrõl azt, hogy valamit csinált, az MDF-rõl azt, hogy jó történészek voltak benne. :D

#346 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 17. - 15:06

De, de. :D :gm:

Videointerjú Jaksity Györggyel, a Concorde Értékpapír Zrt. üv.ig.-val
(A kérdezõ riporter hülyeségeket kérdez helyenként, de ennek ellenére Jaksity mégis világosan elmondja a mostani helyzetet.)

"Óriási tartalékoknak kéne lenni, hiszen egy trend növekedés, az tartalékokat hoz létre.
Az okos országok ezeket a tartalékokat tudják most részben használni, hogy a válság hatásait tompítsák.
A buta országok, mint pl. a Magyar, ami amikor a világ 5%-al nõtt 2007-ben, mi meg 1%-al, - tehát mi már akkor is válságban voltunk amikor mindenki virágzott - az nem képezett tartalékokat, az ott áll letolt nadrággal a csalánosban, és csodálkozik, hogy azt mondják rá, hogy fizetésképtelen.
Mi vagyunk az egyik mintapéldája annak, ami itt történik, hogy azt gondoljuk, hogy évtizedeken át lehet büntetlenül eladósodni, a pénzt nem beruházásokra és reformokra, hanem fogyasztásra és rossz rendszerek pazarló fenntartására elhasználni. ... Nincs annyi tartalékunk, mint amit egy éven belül vissza kell fizetni. "
"Felvesszük a hitelt - visszafizetjük a hitelt, de amikor nem kapunk hitelt, mibõl fizetjük vissza? És most ez a helyzet van. Nem tudunk eladni 500 millió forintnyi... áh, van úgy, hogy 100 millió forintnyi 60 napos állampapírt."

Mindig urizálásnak tartottam olyan kormány ismételt megválasztását, ami növekedõ világgazdasági trendek közepette sem tudott növekedést produkálni...

#347 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 7:16

Szabadesés.
Valszeg utolsó cikk a terminuson, szerintem érdemes elolvasni, azt fejtegeti többek között, hogy mitõl erõsödik a dollár?

A gondolán megjelent egy nagyon pesszimista cikk, túlélési praktikák címmel.

Halászoptimizmussal dacol a válsággal Izland

Közben Izland nagyhatalmi sakkfigura lett.
Mint ismeretes, Izland pénzügyi segítséget kért, elõször skandináv szomszédaitól.
Amikor ajtót mutattak neki, megjelent a színen Oroszország, 4 milliárd eurós kölcsönt ajánlva.
Az oroszoknak megérné ezeért a pénzért, hogy még közelebb kerülnének az sarkköri még érintetlen olaj-gáz és egyéb nyersanyag mezõkhöz. Egyúttal egy Izland feletti befolyással sikerülne megvétóztatni Ukrajna Nato csatlakozását, mely a Grúz konfliktus kapcsán került elõtérbe.

Mióta azonban az oroszok megjelentek a színen, a nagyhatalmak egymást törik Izland megsegítése kapcsán, mert szeretnék megakadályozni az orosz érdekszféra kiterjesztését.

#348 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 11:24

A gondolán megjelent egy nagyon pesszimista cikk, túlélési praktikák címmel.

" Nem tudni milyen lesz az új világ, de ha nem írtjuk ki egymást, akkor olyan jó kis õsközösség érzete van: egy lakótelep egy sámánnal, meg egy törzsfõnökkel. Érdekes módon emberibbnek tûnik, mint ez a mostani. "

Elég betegnek tûnik a szerzõ.

#349 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 11:50

Másképp nem is írhatna arra a szájtra. :)

#350 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 12:26

Azért ez is elgondolkoztató...

#351 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 12:56

Lehet, hogy morbidnak szánta..

Edited by moon, 2008 október 25. - 12:56.

#352 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 13:07

Azért ez is elgondolkoztató...

Tõlünk is elvittek 150 kg dúsított uránt, ami atomfegyver készítésre volt alkalmas.
Talán ezzel Paks is elpöfögött volna pár évig, mi meg gondolom ingyen odaadtuk, pedig valószínûleg nagyon nem ingyen kaphattuk annak idején.

#353 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 17:39

"Greenspan elismerte, hogy tévedett
MTI - ugyelet@mail.index..hu
2008. október 24., péntek 20:05
Alan Greenspan elismerte, hogy hibázott, tévesen hitt a szabad piac önszabályozásában. A jegybank szerepét betöltõ amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) volt elnökének kongresszusi meghallgatásáról az amerikai lapok címoldalon számoltak be.

Az egykor nagy tekintélyû pénzügyi szakembernek kellemetlen kérdésekre kellett válaszolnia a képviselõház elõzõ napi bizottsági ülésén. Alan Greenspant sokan azzal vádolták, hogy a szabályozási politika háttérbe szorításával elõsegítette a mostani pénzügyi válság kibontakozását.

A volt Fed-elnök megdöbbentõnek és hihetetlennek tartja a hitelpiac összeomlását, amely szerinte súlyos kárt okoz az amerikai gazdaságnak. - Ez a válság sokkal szélesebbnek bizonyul, mint amekkorát valaha is el tudtam volna képzelni - mondta, talán túl õszintén. Az eddigi károk fényében Greenspan nem is látja, hogyan lehetne megelõzni a további jelentõs elbocsátásokat, a munkanélküliség emelkedését. Elképedve vette tudomásul, hogy a hitelintézetek, amelyeknek önös érdekük lenne a részvényesek vagyonának védelme, megengedhettek ilyen összeomlást.

Washingtonban sokáig az a meggyõzõdés érvényesült, hogy a piac mindent jobban tud, mondta Henry Waxman kaliforniai demokrata képviselõ a volt Fed-vezetõt támadva. Úgy vélte, a Fed megállíthatta volna a felelõtlen hitelezési gyakorlatot, de Greenspan elutasította a beavatkozást. Mint mondta, Greenspan a hitelpiacok deregulációjának leghangosabb hirdetõje és védelmezõje volt.

Szakértõk szerint e gyakorlat lényege, hogy a 2001-tõl 2003 júniusig folyamatosan, végül 1 százalékos rekord mélységbe süllyesztett Fed alapkamat profitcsökkentõ hatását ellensúlyozandó, elterjedt a felelõtlen hitelezés a nem elsõrendû jelzálogadósok számára, és ennek kockázatát az amerikai pénzintézetek, származékos értékpapírok révén, a szélesebb hazai és nemzetközi bankpiacon is szétterítették.

- Még mindig nem teljesen értem, miért következett ez be - védekezett a volt Fed-elnök. - Hibáztam - mondta, és megállapította, megdõlt az az alaptétel, hogy a bankok és más pénzintézetek saját érdekükben megvédik részvényeseiket.

Greenspan annak kapcsán, hogy hosszú ideig - 2003. júniustól 2004. júniusig - alacsonyan, 1 százalékon tartotta a Fed szövetségi napikamatcélját, azzal védekezett: senki sem láthatta elõre, hogy így összeomolhat az ingatlanpiac. A volt Fed-elnök azt mondta, valóban szükség van bizonyos származékos hiteltermékek szabályozására, amit pedig régen erõteljesen ellenzett. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint korábbi világnézete, ideológiája téves volt-e, azt felelte: - Így van, pontosan. "

#354 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 20:07

Alan Greenspan elismerte, hogy hibázott, tévesen hitt a szabad piac önszabályozásában.

Tanulságos történet... Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a következõ, megváltónak gondolt paradigma...

#355 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 20:45

Valami paciponthus orákulum-kijelentés. :D

#356 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 22:55

Valami paciponthus orákulum-kijelentés. :D

Vagy annak a hiánya. :)

Tanulságos történet... Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a következõ, megváltónak gondolt paradigma...

Greenspan végül is csak megfelelt a várakozásoknak, hiszen pont azért ültették oda, hogy azt csinálja, amit csinált.
A következõ? Hát ezt jó volna tudni....
Intõ jel lesz, ha packa nyilatkozik, hogy elkezdett spájzolni. ;)

#357 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 25. - 23:15

Alan Greenspan elismerte, hogy hibázott, tévesen hitt a szabad piac önszabályozásában.

"Bush: ki kell tartani a szabadpiac mindenhatósága mellett
2008. október 25. 21:13

George W. Bush amerikai elnök szerint a pénzügyi válság miatt az Egyesült Államok nem mondhat búcsút a szabad piacgazdaság alapjainak. "Nemzetünknek ki kell tartani a hosszú távú gazdasági növekedés fundamentumai, a szabad piacok, a vállalkozás szabadsága és a szabad kereskedelem mellett" - mondta Bush szokásos szombati rádióbeszédében, óva intve egy protekcionista fordulattól. "Idõrõl idõre beigazolódott, hogy ezek a legbiztosabb útjai a munkahelyteremtésnek, a kereskedelem bõvülésének és a haladás elõmozdításának". A globális bizonytalanság ellenére "éppen most nem szabad feladni a jólét és a remény megteremtésének ezeket a jól bevált módszereit" - tette hozzá.

Bush türelemre intette honfitársait a pénzügyi válság leküzdésében. A kormány és a jegybank eddig hozott intézkedései kezdik éreztetni a hatásukat. "Idõbe telik azonban, amíg teljes hatásukat kifejtik a gazdaságra" - fejtegette. Az Egyesült Államok polgárainak az ország gazdasági jövõjét tekintve minden okuk megvan a derûlátásra. "Történelmünk már többször megmutatta, hogy a jólét és a siker nem váratott sokáig magára, amikor az amerikaiaknak megadták azt a szabadságot, hogy kibontakozhassák tehetségüket és képzelõerejüket" - hangsúlyozta.

"A krízis hatása globális, ezért kezelése is további nemzetközi együttmûködést igényel" - közölte Bush, aki novemberben házigazdája lesz a pénzügyi válságról szóló globális csúcstalálkozónak. "Mivel az egyes országok által követett egyedi megoldások feltehetõen nem azonosak, döntõ lépés lesz a jövõbeli hasonló válságok megakadályozása felé, ha sikerül megállapodni a (megújított piaci szabályozás) közös alapelveiben" - emelte ki az amerikai elnök.

(MTI)"

Ha a szabad piac önszabályozása hiba, de mégis ki kell tartani a szabad piac mindenhatósága mellett, akkor abból mi következik?
Mennyire mondható szabadnak az a piac, ahol a bankokat konszolidálják az adófizetõk pénzén?

#358 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 26. - 8:36

Mennyire mondható szabadnak az a piac, ahol a bankokat konszolidálják az adófizetõk pénzén?

Ezt rosszul fogod, ettõl aztán hamis az egész.
Nyugodtan veheted úgy, hogy a hiteleseket és a betéteseket konszolidálják és akkor már nem is annyira megbotránkoztató a történet.
Ha nálunk történik - nemsokára bekövetkezett volna - akkor az államilag támogatott (adófizetõk pénzén) lakáshiteleket felvevõket, az önrész nélküli autóhiteleseket támogattad volna az adóforintjaiddal.

#359 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 26. - 12:57

Moon, pont te linkelted a Jaksity-interjut, abban szepen ki van fejtve, hogy nem a piac szabad, hanem a piaci szereploknek van szabadsaga. A piac az egy intezmeny.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#360 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 26. - 13:13

Kicist elvesztettem a fonalat, vidéken voltam net nélkül 2 napig, megoldottátok a bolygó gondjait közben?