Sok-sok-sok éve "szenvedek" avval, hogy lovam legyen...eggyesek bizony már zúgolódtak is ezen, jókat élcelõdtek, hogy már megint más lú van a seggöm alatt. Sok-sok-sok ideig nagyon bántott, mert én nem voltam olyan szerencsés mint õk, hogy az elsõ lovamat megtarthassam. Miért ... kicsit várat magára a vallomás, de részletei olvashatók Parti Imre egyik könyvében, elmeséli a fiatal hölgy és a lova esetét...most is kedvelem az "öreget" , barátok vagyunk

. Sok-sok-sok éve keresem a lótársam, közben voltam nagy válságban, hirtelen költözésben, könyvbe illõ cselekményekben...majd egyszer összekapom magam és megírom. Már az se izgat, ha senkit sem érdekel, de hogy sokat tanulnának az emberek belõle az tuti. Boccs de mindíg elkalandozok, tehát a lovak ...azok a gyönyörû, érzékeny, robbanékony csodák. Oly sok éve vagyok a közelükben, annyi mindent adtak nekem, békét, türelmet, megbocsájtást, megértést, alázatot, tüzet, értelmet...észt?! ahhoz hogy tudjam mikor fogjam be

. Köszönet érte a páromnak aki lehetõséget ad átélni mindazt amire vágyom, egyszerûen csak hagyja, hogy azt csináljam amit szeretek, s ha megakadok, vagy elveszteném a hitemet, jól segberug

. Nagyon lassan, de haladok, nem csak önerõbõl, hanem trénerek, edzõk, barátok segítsége által. Eddig ezek a dolgok csak annyiba kerültek amennyibe egy ló, egy tanfolyam...de nagyon sok tanulópénz megsporólhattam volna. Amennyiben lennének olyanok akik tanulni, eszmecserélni, okosodni vágynának akkor sokkal több JÓ lovas lenne...sajni még az oktatás alatt is azt látom, hogy az emberek türelmetlenek, sietnek. Nem a pénz a gátló tényezõ, hanem önön maguk. Aki akar ma is talál lovardát ahol segítságért lehet lovagolni, persze ehhez tudni is kéne. Ahol a lovak megmozgatásáért fizetne a gazdi, de hát nem tud a jelõlt futószárazni. Ahol lehetne a fogat lovakat lovagolni, ja de hisz nem tud úgy ülni ahogyan kell...ezeknek mind mind szemtanúja voltam, s volt van és lesz is amit én sem tudok, de legalább igyekszem a lyukakat betömni

.
Bele kéne már nézni abba tükörbe ;) , úgy, hogy az valóban ott van a falon, valóban látod mit csinál a ló alattad, valóban érzed a lovat!
S hosszú úton eljutottunk a témáig, a futószárazáshoz :yeah: . Aki a lovát képezni, tréningezni akarja, aki nem csak egy röpke kalandra vágyik, hanem hogy a lova a leggázosabb helyzetben is engedelmes legyen annak bíz tudnia kell. Nemrég megjelent egy könyv, füzetke, mely tökéletesen leírja mit és hogyan tegyünk, egy laikus számára is érthetõ, na akkor most megint a tükör...ki vette a fáradságot? - olvasta el és hasonlította össze avval amit eddig tudott???? Nem hiszem, hogy oly sokan mint akik "okos" tanácsokat osztogatnak.
Engem egy neves díjlovas edzõ tanított meg 2000-ben. Közel mésfél hónapig, napi szinten nyomta az agyamba mit miért tegyek, s mit ne tegyek. Hogyan lesz a lovam fara kerek, hogyan lesz a lovam nyaka kerek, mi is az az összeszedettség, mikor lép a ló maga alá. Mikor van egyenesre állítva és mikor meghajlítva, melyik kikötés mire is való...ma is alkalmazom, szeretem ezt a módszert, mert hatásos. A lovat munkára, fegyelemre, figyelemre, bizalomra szoktatja. Hogyan is dolgozzunk két futószárral?! Ami nagyon fontos a fogatoláshoz és bizonyos spanyol lovasiskolai feladatokhoz. Tudnék mit írni, s igen azóta is sok hibát ejtettem, de minndíg igyekeztem keresni a megoldást. Okosakat meg azért sem írok ...heheheh.
Ja és hogy miért is kell mindez, mert a lovunk igenis megérdemli, hogy minnél többet tegyünk annak érdekébe, hogy a lovaglás, az együtt tõltött idõ mindenki számára kellemes legyen, s ne egy harcról, lemondásról, szomúrúságról szóljon! Örülök, hogy azok akiket már jó ideje ismerek fejlõdnek, figyelem hova is haladnak és örülök neki, minden elismerésem!
No most adtam témát a csámcsogóknak, jóvágyat nekik...
A szabályok kellenek, mert már olyan sokan vagyunk a földön, hogy lassan összedõl a világ :( a fejünk felett.
Miért ne használjunk szakált! A szakál teljesen alkalmatlan a futószárazáshoz, hiszen a középen található karika, mely a két zabla karikát köti össze félrehúzza a ló száját, evvel hamis jelet ad. Szemléltetve, amennyiben bal kézen halad a ló, akkor ugye a bal oldara "huzza" a ló fejét a szár ami arra kérné, hogy balra engedjen, de a külsõ jobb oldali zabla karikába adja a nagyobb nyomást a szakál középsõ karikája miatt és bal zabla karika lazán marad. ( ha lerajzoljátok akkor lesz csak igazán érthetõ) Azaz egy külsõ erõ hat a ló szájára, ami nem engedésre, azaz a körön való haladásra készteti, hanem a kör külsõ fele felé haladásra kényszeríti a lovat, hisz itt érzi a nyomást! Ez olyan mintdha a külsõ jobb szárat átkereszteznénk a ló nyaka alatt és azt akarnánk evvel elérné , hogy balra tartson. Aminek ellen is tart, így jól megfogja a kezet, vagy belefeszül, ill. felrántja a fejét. Amikor körön dolgozunk nyereg alatt, akkor igaz a külsõ kézben van több, de nem a kör belseje felé törõ "húzás, erõ " hanem tartás, és a belsõ bal kézben van az irányító könnyebb szár. Így tanultam annó...angolosan.