Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tükör által homályosan

• Please log in to reply
3214 válasz a témához

#321 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 10:17

Seriff - elmondanám amit gondolok...

Hát mondd! Lesz, aki azonnal beleköt majd, lesz, aki gúnyolódni fog rajta. És olyan is lesz, aki elgondolkodik felõle. Nekem is írtak már több magánüzenetet tegnap és ma, s jelentkeztek benne a Tóth Lajos horsemanship kurzusra. Nem az állítólagos sleppemrõl, bamba követõimrõl beszélek. Vadidegenekrõl. Azaz megérte írni. Lesz pár ember megint, aki tanul majd Lajostól. Lesz pár jobban képzett ló és lovas.

Ide, ebbe a topicba nem mernek írni valamiért a fórumosok. Nem tudom mi a frászért?
Nehogy már meghátráljunk pár egyszerûen átléphetõ figurától! Gond csak a Poros és a Mongol félékkel van. Az olyanokkal, akikre érdemes odafigyelni mégha negatívan nyilatkoznak is rólunk. Bár ezzel meg azért nincs igazából baj, mert abból is lehet tanulni. El lehet rajta gondolkodni.

#322 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 10:35

Sheriff! Sajnos csak egyszer találkoztunk, de azt hiszem hosszasan tudnánk beszélgetni. ( talán majd egyszer ;) ) Tudod amíg csak a kerítésen ugrláltam ki-be (lóháton) addíg, még kevesebbre tartottam a díjugratást, eljött az idõ a megmérettetésre és az elsõ pálya után megváltozott az értékrendem és viszonyom, de említhetném a rajtengedély vizsgára való felkészülés során a díjlovagló programot is. (Csak csendesen írom 45 évesen tettem le a rajtengedély vizsgát, és képzeld el büszke vagyok rá) Örülök, hogy a western bekerült a MLSZ-be, és fõleg, hogy rajtengedélyhez kötik a versenyzést, sok embernek fog változni a lóval és a lovaglással való viszonya. Remélem.

#323 Ferenczi

Ferenczi

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 12:13

Így van, Lámpás! Sokaknak fog változni! Nehezedik és ezért elsomfordálnak, lemondanak egy vidám, szép, örömteli lehetõségrõl. Ez történt az Aranyos Kupával is, ami amatõr (privát) díjugrató versenykezdeményezés volt, majd mire szépen elimert, közkedvelt lett, a Lovas Szövetség rátette a kezét, Szétadminisztrálta, agyonbörokratizálta, és minden-a-pénzrõl-szól-óvá tette. Itt lakom Sóskuton, 5 percre Lito lovardájától, de azért nem mentem át a karácsonyi ügyességi versenyre, mert oda is (aránytalanul) fizetni kellett. Nem mintha számítana, nem tellen e rá, (2 lovat tartok, lovászt, oktatót fizetek rájuk) csak éppen vannak elvi megfontolásaim, fenntartásaim.

#324 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 január 6. - 12:23

Pénz...... Ha már szóba került. A témához kapcsolódik, nem is kicsit. Nem tudtam nem észrevenni, hogy a lovardákban pusztán azért hogy megtartsák a tanulókat, nem hogy nem tanítják meg rendesen, de minden komolyabb kritika nélkül, szinte dicsérgetve viszik terepezni is akár az újoncokat, akik pusztán a ló jóindulata miatt nem szenvednek balesetet. Nem, nem ciki díjlovazni, sõt, nem is engednék ki lovasokat lóismeret-gondozás-futószár-iskolázás nélkül. Mivel tudom, kell a pénz és ha valakinek nincs sikerélménye, akkor lehet hogy nem jön legközelebb. De tényleg ki kell dobni valakit paplanernyõvel 4500-ról elõször, csak mert nem merjük neki megmondani, hogy nem, nem értesz hozzá, tanulj még!!

#325 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 12:24

...

No, ez is egy vélemény volt, a sokszínûség jegyében.

Edited by Ernest, 2009 január 6. - 12:25.

#326 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 január 6. - 12:25

Nem lrdemes. Nem szólok ide többet. Majd elzenélgetek.

Edited by Mongol, 2009 január 6. - 12:26.

#327 Ferenczi

Ferenczi

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 12:39

No, ez is egy vélemény volt, a sokszínûség jegyében.

Vélemény, mely szigorúan a történelmi tényekre alapoz, bár kétségtelen, hogy kissé merészen extrapolál.
Meglehet, hogy a western mûvelõi, anyagilag erõsabb hátterõek, ill. a divat mindig komoly késztetés. Végül is gyanúm szerint, a western ágazatban is haranggörbe megoszlást mutat a részvevõk anyagi potenciálja, és a szegényebbje biztos kénytelen lesz választani, a pénz hová költését illetõen.

Edited by Ferenczi, 2009 január 6. - 12:39.

#328 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 12:52

Ugyan már. Olvass bele a western kupa vagy a Csömör kupa topicba. A belsõ feszültségek majd szétrobbantják a dolgot, a feszültség meg a szabályozatlanság miatt van. Miért kellene bárminek is látszólag ingyen lennie? Mikor a valóságban sosem az? No de a topic már így is ezer szálon fut. Sheriff, azért örülök, hogy Tom Forest, Csapos, Dremacatcher, s még akik mások is írtak a topicba, s akár én is, mi mind nem számítunk. :D

Edited by Ernest, 2009 január 6. - 12:56.

#329 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 13:31

Így van, Lámpás! Sokaknak fog változni! Nehezedik és ezért elsomfordálnak, lemondanak egy vidám, szép, örömteli lehetõségrõl. Ez történt az Aranyos Kupával is, ami amatõr (privát) díjugrató versenykezdeményezés volt, majd mire szépen elimert, közkedvelt lett, a Lovas Szövetség rátette a kezét, Szétadminisztrálta, agyonbörokratizálta, és minden-a-pénzrõl-szól-óvá tette. Itt lakom Sóskuton, 5 percre Lito lovardájától, de azért nem mentem át a karácsonyi ügyességi versenyre, mert oda is (aránytalanul) fizetni kellett. Nem mintha számítana, nem tellen e rá, (2 lovat tartok, lovászt, oktatót fizetek rájuk) csak éppen vannak elvi megfontolásaim, fenntartásaim.

Én egy éve vagyok a Lovas Szövetség elnökségének tagja. Nem ismerek ott olyan embert, akinek a célja a szétadminisztrálás, túlbürokratizálás, pénzrõl szólóvá tevés lenne. Pataky Misi pl. egy nagyon agilis ember, aki él-hal a díjugrató sportért, s ahogy nézem rengeteget dolgozik és áldoz anyagiakat is, idõt-energiát is érte, miatta. Tuska Pali sem, Mondok Józsi sem és a többiek sem azért ülnek be az elnökségi ülésekre, mert azt keresik, hogy hol lehetne a nagyar lovastársadalommal kibabrálni. Miféle túladminisztrálásról beszélsz? Három dolog érint egy versenyzezni kívánó lovast:

1. Rajtengedély vizsga
2. Versenyzõi licenc
3. Sportló licenc

Az elsõ pont kipipálása az életben egyszer szükségeltetik, ráadásul ha már valamennyire is tudsz lovagolni, s ismered hozzávetõlegesen a választott versenyszámod szabályait, akkor röhögve leteszed. Pisis kiskölyköknek is sikerül, nemhogy felnõtt embereknek. Az egész nem igényel igazi befektetést az embertõl, s az ára 7.000 Ft. Ha nem lenne kötelezõ, akkor mindenféle szalajtott bolond elindulna a versenyeken, s azok színvonala a béka segge alá süllyedhetne. Nem is beszélve az esetlegesen bekövetkezõ lovasbalesetek negatív hatásairól. Akár a szenvedõ félre nézve, akár magára a lovaglásra, lovas sportokra.

A második pontban jelzett licenc megszerzése ~12.000 Ft-ba és 2 percbe telik. Ennyi idõ alatt tölti ki a számítógépet kezelõ ügyintézõ a rubrikákat, s nyomtatja ki a bizonylatot. Ez a pénz a szakágak költségvetésébe kerül, azaz nem a szövetség herdálja el, hanem kurzusokat, versenyeket, összejöveteleket, nyereményeket, díjakat finanszíroz belõle az adott szakág magának, a saját versenyzõinek, bíróinak, versenyirodájának, így kvázi mindenestül visszakerül a lovasokhoz.

A harmadik 6.500 Ft-ba és még kevesebb idõbe fáj. A kisebb szakágak ezt is teljesen megkapják a saját céljaikra, a szövetség fungálását gyakorlatilag a díjugratók egymaguk állják, ezeknek a pénzeknek a 40 %-ából. Õk 1000-nél is többen vannak, akicsik meg pár tucatnyian. A kicsik segítség képpen kapják meg az egész összeget, hogy legyen mibõl marketingelniük magukat. Nem nagy összegrõl van szó egyébként, western vonatkozásában nem futotta ki a Derby nyereményeit sem.

Ezen kívül a szövetségnek nincs semmiféle kötelezõ, a lovasokat sújtó adminisztrációs terhe, követelménye. Mi a fenéért hordasz össze hetet-havat? A pénzrõl szólás is úgy hülyeség, ahogyan van. A szövetség nem kap egyetlen petákot sem ilyen jogcímen. Nincs ugyanis részesedése sem verseny licencbõl (a legtöbb szakágban nincs is ilyen), sem a startdíjakból, sem a nevezési díjakból. Ha valahol kérnek ilyeneket adott versenyen, akkor azt a verseny szervezõje kéri, kapja és költi el. Ez soha nem a szövetség. Ráadásul versenyszervezõként pontosan tudom, hogy a nevezési és startdíjak soha nem fedezik a szervezési költségeket, azaz a versenyrendezõnek kell elõteremtenie más forrásból (belépõdíj, szponzoráció, vendéglátás haszna) a hiányzó összeget. Ne állíts tehát olyamit, aminek semmi köze a valósághoz!

Nem csak te vagy ilyen egyébként, hanem sokan mások is. Divatos dolog fújni a szövetségre, a versenysportra, annak tisztségviselõire. Pedig semmi ok nincs rá. Könnyebb dumálni, mint a dolgok mélyére nézni, s elgondolkodni azon, hogy magunk vajon mivel járulunk hozzá személy szerint a magyar lovaskultúra ápolásához, a magyar lovaglás színvonalának emeléséhez, a versenyek bonyolításához, stb. Vannak akik fennen hangoztatják, hogy nekik csak az a dolguk, hogy elmenjenek a versenyekre, s örüljön a szervezõ, a szövetség/szakág, hogy elmegy. Õ fizet, s neki járnak a szolgáltatások, az õ fenekét ki kell nyalni! Pedig ez jogtalan hozzáállás. Ugyanis a lovaglásban még mindig nincs pénz. Oda csak betenni lehet, kivenni nem. Meg tud belõle élni pár ember, de egyáltalán nem fényes módon. Aki láthatóan ki van tömve pénzzel, az egészen biztosan másutt szerezte, s itt csak költi. Van persze aki sokat is gond nélkül tud lovazásra költeni, s van akinek a kevés is sok erre a célra. De sajnos azt kell mondjam, hogy aki nem tud évente 20-30.000 Ft-ot a magyar lovas sportok fenntartására beáldozni (úgy, hogy majd az egészet vissza is kapja díjazásban, ha nem túl tehetségtelen), az ne akarjon versenyszerûen sportolni. Lovagolgasson odaha a barátaival, terepezzen, túrázzon! (Bár az se olcsóbb!)

#330 Gumilovas

Gumilovas

Halasi Vénusz

• Fórumtag
  • 2.159 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 13:34

Elõször is: a lovassport drága. Piszkosul. Ha tatteros, ha weszkós, ha akármilyen. A jó minõségû ló, a megfelelõ felszerelések minden sportban drágák. Itt is van olyan, mint bármi más márka termékeinél, hogy a névért is fizetsz, holott lehet, hogy kitûnõ mesteremberek vannak jelen a piacon Nike jelek nélkül. Lehet csillivilli nyergeket venni aranyárban, lehet kapni Svarovsky-s hajtószerszámokat is. De lehet azért drága árut vásárolni, mert a nyereg teszem azt nem gépsoron, hanem hónapok munkájával, gondossággal kézzel készül, többször is rápróbálva egyetlen (!) lóra, hogy az biztosan kényelmes legyen. Hosszú évek óta vagyok westernlovasok között. Amit csinálnak az nem divat. Értse már meg mindenki, hogy egy idõ után el kell dönteni és általában el is válik, hogy valaki divatozik, múló hóbortból lovagol, vagy snowboardozik, vagy akármit csinál, vagy azt komolyan teszi. Az általam megtapasztalt áldozatok, a befektetett pénz, az idõ, amit a lovasok beleölnek abba, amit a legjobban szeretnek, nem azért teszik, mert menõ. Mert divat. Ha divat lenne, akkor nem maroknyi versenyzõ vonulna el a világ végére versenyezni, hanem kristálysarkantyúban parádézna a fõváros közepén. Ja, divat? Amerikában megdöglenek a divatozók azért, hogy ugráljanak piros zakóban angol televéreken. A westernlovasok meg marhapásztorok, ami nem trendi.

#331 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 13:43

Ugyan már. Olvass bele a western kupa vagy a Csömör kupa topicba. A belsõ feszültségek majd szétrobbantják a dolgot, a feszültség meg a szabályozatlanság miatt van.
Miért kellene bárminek is látszólag ingyen lennie? Mikor a valóságban sosem az?

No de a topic már így is ezer szálon fut.

Sheriff, azért örülök, hogy Tom Forest, Csapos, Dremacatcher, s még akik mások is írtak a topicba, s akár én is, mi mind nem számítunk. :D

Baromira nem rólatok van szó, nem rátok gondoltam. Ha olyanok írnának, mint Haf vagy te, az lenne a Kánaán. Mert lenne értelme értekezni. Estee-vel sincs baj. Volt egy véleménye, ami ugyan teljesen alaptalan volt, s minden oldalról kikezdhetõ, de legalább a témáról szólt. Lehetett vele vitázni. De az én hazaárulózásommal vagy a gyorsasági és a túramotorozás rejtelmeivel elfoglalt emberkékkel nem lehet mit kezdeni.

Ez a topic azért tûnt olyannak, hogy az én dicsõségemrõl szól, mert annak akarták látni egyesek, s annak is látták ezért sokan. Holott csak annyi lett volna a dolguk az engem kizsigerelni szándékozóknak, hogy szakmai alapon kikezdjenek. Nem lett volna nehéz. Helyette ezt a topicot is, mint annyi mindent már itt szátoffolták, összenyálazták. Egy épkézláb gondolatot soha le nem írt emberek osztották az észt, csak negatív megnyilvánulásokkal büszkélkedhetõk jöttek újra ítéletet mondani. Ettõl hánytam be, s hallgattam egy darabig. De eldöntöttem, hogy nem fogok. Ha tetszik, ha nem. Ha valaki hülyén áll hozzám, ahhoz én nem állok sehogy. Ha viszont van értelme beszélgetni, eszmét cserélni itt a fórumon, akkor abban szívesen részt veszek. S mivel azt látom, hogy más nem kezdeményez (már megint, sokadszorra), hát kezdeményezek én. Erõlködöm tovább azon, hogy legyen itt értelmes élet is, s ne ülhessen tort senki más fórumokon sem, itt sem, sehol azon, hogy meghalt a paci.hu. Mindig lesznek új emberek, új lovasok, akikkel érdemes megismerkedni, akikkel érdemes elcsevegni. A hülyéket sajnos kerülgetni kell. Ki is lehet õket zárni, de nem érdemes. Úgyis visszajönnek. Egyszerûen nem kell velük törõdni.

Még egyszer: rátok nem haragszom. Sõt, senkire nem haragszom. Ha haragszom is, az nem valakik ellen van, hanem értünk.

#332 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 13:53

Vili! :)

#333 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 14:41

Az egész tanulnivágyás sajnos pénz és idõ függvénye is sok esetben... :( Hiába van rá igény, ha nem lehet a listán az az elsõ, és nincs meg hozzá az alaptõke. De gondolom minden sporttal/hobbival így van ez. Rengeteg mindent magától is megtanulhat, kitapasztalhat az ember lovaglás terén is, de itt is vannak "ha"-k.

#334 Ferenczi

Ferenczi

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 14:55

"szabályozatlanság" írni méltóztat, de szerintem inkább a SZABÁLY a fontos. Szabályok keretei közt lehet játszani, pl. sakkozni, ami gyönyörû, mûvészi, lélekemelõ dolog. A szabályozás, az olyan emberi, és erõsen vitatható dolog, talán kártékonynak is nevezhetném, gondoljunk csak pl. a Tisza szabályozására. Sok haszna volt az adott pillanatban (korszak) de több kára történelmi léptékben. Lásd környezet. persze, semmi sem egyértelmû. De a bürokrácia az igen! Az rossz! A természet is szabályoz, lásd feed back, de nem szabványosít, lásd bürokrácia! A feszültség, a dinamika, az ellentétek harca (másnéven dialektika) szül(het)i a haladást! A feszültség természetes dolog, persze, nem mindenkinek jó a Csömör Kupa jelenlegi "keretszabálya", talán a westernben is van, ami átgondolásra, javításra szorul. De a pénzt tenni szabályozó erõvé (bürokrácia) az igen súlyos hiba. Méltóztassék árnyaltabban, kombinatíve átgondolni a mélyben húzódó (rejtett?) összefüggéseket, a kulisszák mögé nézni és föllebenteni a nászi fátylat az ara (szabályozás) arcáról s nem találja szebbnek, mint a szabályozatlanságét. Pláne nem túl szép, egy ámátõr, privát, alulról jövõ elképzelést, kezdeményezést "szövetségi" (érdek) szinten "szabályozni" (megnyomorítani, ellehetetleníteni, megadóztatni, sápot húzni, vámot vetni ki rá) És ez nem az összeg nagyságának a kérdése, hanem annak a kérdése, hogy ha már van lovam, tartom, használom és sportolni akarok vele, Én Úgy akarom e a költségeket viselni, ahmint a hivatal kényszerít. Visszatérve a szabályra! Azt meg az erkölcs, a közösség, az értelem hozza, ne a hivatal (állam) pénzigénye! Sheriff! Érvelésed több sebbõl vérzik, de minden apró dolgot megkapargatni, és az ellentmondásait kielemezni babra, fárasztó és unalmas muna, érdektelen is, mert úgyse olvassa el senki. Egy részlethez szolgáltatnék adalékot! Anno, Thaler Feriékkel elindítva az Aranyos Kupát, a versenyzés abszolút önköltségi volt, magunk adtuk a pályaszolgálatot, bíráskodtunk, jól mulattunk, és a nevezési díjakat természetesen szétosztottuk, nem a szervezés költségeire fordítódtak. (Nagy vonalakban értve, nem egyes fillérek sorsát, végsõ helyét boncolgatva!) Kár volt "szabályozni", gondoljuk sokan én csak azok helyett is írtam, akik fölöslegesnek, hiábavalónak tartják, hogy hozzászóljanak egy ilyen fórumon.

Edited by Ferenczi, 2009 január 6. - 15:10.

#335 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 15:35

Jópár éves tapasztalat (angol és western stílusban egyaránt), hogy az alulról jövõ kezdeményezések egy idõ után megkívánják a szabályozottságot. Fõleg az igényesebb résztvevõk kezdik el szorgalmazni pl. a megfelelõ öltözéket, a lóval való megfelelõ bánásmódot, az állatorvosi szabályok betartását, stb... Mivel ez a szabályrendszer már kitaláltatott, sõt, hosszú-hosszú évek óta alkalmazódik is (hogy ily szép magyarosan fejezzem ki magam), felesleges újat katyvasztani. Az Aranyos Kupa (pl., amúgy személyes is, hiszen 1986-ban, az elsõn tinédzserként starter voltam, késõbb jópár éven keresztül versenybíróskodtam is benne :)) az igényesebb résztvevõk szándékából betagozódott a MLSZ díjugrató szakbizottsága alatt szervezõdõ versenyekbe. Ilyesmi ment végbe a westerneseknél is a C típusú versenyek lehetõségével. Persze, ettõl még faluszéli, ereszdelahajam-típusú "versenyek" is vannak, azokkal a résztvevõkkel, akiknek ez az igényszintjük. Ennyi. (Egyéni vélemény: az értelmesebbje, természetesen lehetõségeihez mérten, észreveszi a fejlõdési lehetõségeket, lassabban-gyorsabban, ki hogy tud, de elindul az úton. Ja, és van, aki meg nem...)

#336 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 16:56

Hát Filly ezt már nem kell tovább szõni, késõbbi idézetre alkalmas! :yeah:

#337 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 19:32

Elég sok idõbe került, amíg sikerült annyira visszaolvasnom, hogy összeálljon mirõl is szól ez a vita. Szvsz Sheriff érvelése nem hogy nem vérzik több sebbõl, de még karcolás sincs rajta. Valóság. realitás. tetszik vagy nem. És szükséges. Nem vagyok adminisztráció-párti, de idõnként azt érzem, szükséges lenne több is. Az erkölcs, a jóérzés és a józan ész ugyanis egyeseket nem korlátoz. Kelenek a keretek minden versenysportnak, minden játéknak, de legfõképp a lovaglásnak, ahol belekerül akarítán kívül is egy élõlény, akire vigyázni kell. A szabályok meg azért kellenek, hogy tudjuk, mi szerint játszunk. Ezek nem feltétlenül korlátoznak, hanem engednek kiteljesedni valamit, megelõzni a káoszt. Egy sportnak, aminek tömegbázisa és élmezõnye is van elengedhetetlen, hogy legyen egy felsõbb szerve, ami intézi, szabályozza az ügyeit. A lovakért, a lovasokért. És ott emberek dolgoznak, akiknek a munkáját meg kell becsülni és ha már ezért az ügyért dolgozik és erre teszi fel az életét, akkor meg is kell fizetni és ezzel nincs is semmi baj. A versenyek ára? Nem, a versenyzõk egy része tényleg képtelen józan ésszel kikalkulálni a rendezõ költségeit és rájönni, hogy létszám függvényében ugyan, de nagyon necces, hogy körbe lehet-e egyáltalán érni. Mobilboxok-bérlete, szállítási költsége (horror!), le és felrakodása, építése, szalmázása, e-mailek, telefonok, liszenszdíj, bírók, versenyiroda, hangtechnika, a versenyzõk díjai stb.! Tényleg nem kell szóvá tenni, hogy mennyibe kerül egy verseny. Vagy elmegy valaki, vagy nem. És persze nem jó, ha valaki nem tud elmenni az anyagiak miatt, de a rendezõ sem állhatja a különbözetet... És ami a legfontosabb és egyáltalán nem gondolom, hogy a feszültségek és az ellentétek szülik az elõrehaladást! Ez csak egy mód, egy nagyon rossz mód, ahol egy komoly elekadást, sebeket hagyó idõszak után valami talán megindul. Én ezzel szemben abban hiszek, hogy a valódi elõrehaladást a szeretet, akár egy sport szeretete, egy vágy, egy cél, a harmónia, az együttdolgozásra képes emberek szülik, akik hozzátesznek a másikéhoz és gazdagítják azt. Ahol van belsõ motiváció a jóra, az elõrejutásra, nem a másik ócsárlására, hanem a teremtésre, az összefogásra;amikor inspiráljék egymást az emberek és egybefonódik a gondolatuk...! Pesrze van aki ebben nem hisz. Sajnálom. Õket tényleg sajnálom... Mellékesen én is szívsen írnék idõnként a fórumra, de már régen nem tettem. Nem észt osztani. Hanem véleményt formálni, - amikor meg kell fogalmazni valamirõl a véleményem, akkor nagyon sok minden másképp áll össze a fejemben, mintha csak úgy tõlem függetlenül létezik a téme, ilyenkor önmagamtól is tanulok - érveket összeszedni, elolvasni mások véleményét, elgondolkozni rajta, kérdezni, visszakérdezni és formálni általa a szemléletem. Kinyitnia saját világom mégjobban. Ha látnék valahol egy szakmai kérdést, amin emberek csámcsognak már rá is mozdulnék...

#338 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 21:25

Sok-sok-sok éve "szenvedek" avval, hogy lovam legyen...eggyesek bizony már zúgolódtak is ezen, jókat élcelõdtek, hogy már megint más lú van a seggöm alatt. Sok-sok-sok ideig nagyon bántott, mert én nem voltam olyan szerencsés mint õk, hogy az elsõ lovamat megtarthassam. Miért ... kicsit várat magára a vallomás, de részletei olvashatók Parti Imre egyik könyvében, elmeséli a fiatal hölgy és a lova esetét...most is kedvelem az "öreget" , barátok vagyunk :ang: . Sok-sok-sok éve keresem a lótársam, közben voltam nagy válságban, hirtelen költözésben, könyvbe illõ cselekményekben...majd egyszer összekapom magam és megírom. Már az se izgat, ha senkit sem érdekel, de hogy sokat tanulnának az emberek belõle az tuti. Boccs de mindíg elkalandozok, tehát a lovak ...azok a gyönyörû, érzékeny, robbanékony csodák. Oly sok éve vagyok a közelükben, annyi mindent adtak nekem, békét, türelmet, megbocsájtást, megértést, alázatot, tüzet, értelmet...észt?! ahhoz hogy tudjam mikor fogjam be :D . Köszönet érte a páromnak aki lehetõséget ad átélni mindazt amire vágyom, egyszerûen csak hagyja, hogy azt csináljam amit szeretek, s ha megakadok, vagy elveszteném a hitemet, jól segberug :ang: . Nagyon lassan, de haladok, nem csak önerõbõl, hanem trénerek, edzõk, barátok segítsége által. Eddig ezek a dolgok csak annyiba kerültek amennyibe egy ló, egy tanfolyam...de nagyon sok tanulópénz megsporólhattam volna. Amennyiben lennének olyanok akik tanulni, eszmecserélni, okosodni vágynának akkor sokkal több JÓ lovas lenne...sajni még az oktatás alatt is azt látom, hogy az emberek türelmetlenek, sietnek. Nem a pénz a gátló tényezõ, hanem önön maguk. Aki akar ma is talál lovardát ahol segítságért lehet lovagolni, persze ehhez tudni is kéne. Ahol a lovak megmozgatásáért fizetne a gazdi, de hát nem tud a jelõlt futószárazni. Ahol lehetne a fogat lovakat lovagolni, ja de hisz nem tud úgy ülni ahogyan kell...ezeknek mind mind szemtanúja voltam, s volt van és lesz is amit én sem tudok, de legalább igyekszem a lyukakat betömni :) . Bele kéne már nézni abba tükörbe ;) , úgy, hogy az valóban ott van a falon, valóban látod mit csinál a ló alattad, valóban érzed a lovat! S hosszú úton eljutottunk a témáig, a futószárazáshoz :yeah: . Aki a lovát képezni, tréningezni akarja, aki nem csak egy röpke kalandra vágyik, hanem hogy a lova a leggázosabb helyzetben is engedelmes legyen annak bíz tudnia kell. Nemrég megjelent egy könyv, füzetke, mely tökéletesen leírja mit és hogyan tegyünk, egy laikus számára is érthetõ, na akkor most megint a tükör...ki vette a fáradságot? - olvasta el és hasonlította össze avval amit eddig tudott???? Nem hiszem, hogy oly sokan mint akik "okos" tanácsokat osztogatnak. Engem egy neves díjlovas edzõ tanított meg 2000-ben. Közel mésfél hónapig, napi szinten nyomta az agyamba mit miért tegyek, s mit ne tegyek. Hogyan lesz a lovam fara kerek, hogyan lesz a lovam nyaka kerek, mi is az az összeszedettség, mikor lép a ló maga alá. Mikor van egyenesre állítva és mikor meghajlítva, melyik kikötés mire is való...ma is alkalmazom, szeretem ezt a módszert, mert hatásos. A lovat munkára, fegyelemre, figyelemre, bizalomra szoktatja. Hogyan is dolgozzunk két futószárral?! Ami nagyon fontos a fogatoláshoz és bizonyos spanyol lovasiskolai feladatokhoz. Tudnék mit írni, s igen azóta is sok hibát ejtettem, de minndíg igyekeztem keresni a megoldást. Okosakat meg azért sem írok ...heheheh. Ja és hogy miért is kell mindez, mert a lovunk igenis megérdemli, hogy minnél többet tegyünk annak érdekébe, hogy a lovaglás, az együtt tõltött idõ mindenki számára kellemes legyen, s ne egy harcról, lemondásról, szomúrúságról szóljon! Örülök, hogy azok akiket már jó ideje ismerek fejlõdnek, figyelem hova is haladnak és örülök neki, minden elismerésem! No most adtam témát a csámcsogóknak, jóvágyat nekik... A szabályok kellenek, mert már olyan sokan vagyunk a földön, hogy lassan összedõl a világ :( a fejünk felett. Miért ne használjunk szakált! A szakál teljesen alkalmatlan a futószárazáshoz, hiszen a középen található karika, mely a két zabla karikát köti össze félrehúzza a ló száját, evvel hamis jelet ad. Szemléltetve, amennyiben bal kézen halad a ló, akkor ugye a bal oldara "huzza" a ló fejét a szár ami arra kérné, hogy balra engedjen, de a külsõ jobb oldali zabla karikába adja a nagyobb nyomást a szakál középsõ karikája miatt és bal zabla karika lazán marad. ( ha lerajzoljátok akkor lesz csak igazán érthetõ) Azaz egy külsõ erõ hat a ló szájára, ami nem engedésre, azaz a körön való haladásra készteti, hanem a kör külsõ fele felé haladásra kényszeríti a lovat, hisz itt érzi a nyomást! Ez olyan mintdha a külsõ jobb szárat átkereszteznénk a ló nyaka alatt és azt akarnánk evvel elérné , hogy balra tartson. Aminek ellen is tart, így jól megfogja a kezet, vagy belefeszül, ill. felrántja a fejét. Amikor körön dolgozunk nyereg alatt, akkor igaz a külsõ kézben van több, de nem a kör belseje felé törõ "húzás, erõ " hanem tartás, és a belsõ bal kézben van az irányító könnyebb szár. Így tanultam annó...angolosan.

#339 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 21:28

Most pár napig nem nagyon érek rá, de egy hét múlva elkezdek neked csámcsogni. :) Továbbra is nagyon érdekelnek egyes különbségek az angol és a western stílus között. Nem akarom a saját módim elõbbre valóságát hirdetni, csak a különbségek okára vagyok kíváncsi. Mert a másik módszer is biztosan jó. Nem véletlenül alakult ki évszázadok alatt olyanná, amilyen. Oka kell legyen. És fontos azt megérteni, hogy a más miért, miben és mennyire más. Mert akkor a sajátodat is jobban érted. Sok dolgot nem értek az iteni korábbi írásokból, s nekem még most sem ér össze sok dolog az angol lovaglási mód idomítási technikáiból. A westernt tökéletesen logikusnak, praktikusnak látom ma. Nehéz belekötni a mai technikákba. Annyira kerek egész rendszert alkotnak, s olyan nyilvánvalóan, ellenõrizhetõen hatékonyak. Az angolba bele tudok kötni. Meglehet azért, mert nem értek hozzá. De legalább szeretnék! :D

#340 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 21:52

Nagyon szívesen diskurálok veled, söt nem véletlen szoktam elmenni neves western trénerek okításaira...mert így lesz csak alap a beszélgetéshez. A western nemesen egyértelmû jelzések, kérések, utasítások halmaza számomra, nagyon egyértelmû okokkal vezérelve. Angol, hmm a katonai múltból alkúlt ki...meg ezer minden befolyásolta, amolyan úri muri. Nem tartozom táborhoz, csak magamhoz, tehát állást foglalni sem fogok!

#341 FruZsini

FruZsini

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 385 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 22:12

Végre olyan embereket olvasok, akik nem csak beszélnek. De jó lenne veletek leülni és beszélgetni. ;)

#342 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 22:25

Most pár napig nem nagyon érek rá, de egy hét múlva elkezdek neked csámcsogni. :) Továbbra is nagyon érdekelnek egyes különbségek az angol és a western stílus között. Nem akarom a saját módim elõbbre valóságát hirdetni, csak a különbségek okára vagyok kíváncsi. Mert a másik módszer is biztosan jó. Nem véletlenül alakult ki évszázadok alatt olyanná, amilyen. Oka kell legyen. És fontos azt megérteni, hogy a más miért, miben és mennyire más. Mert akkor a sajátodat is jobban érted.

Sok dolgot nem értek az iteni korábbi írásokból, s nekem még most sem ér össze sok dolog az angol lovaglási mód idomítási technikáiból. A westernt tökéletesen logikusnak, praktikusnak látom ma. Nehéz belekötni a mai technikákba. Annyira kerek egész rendszert alkotnak, s olyan nyilvánvalóan, ellenõrizhetõen hatékonyak. Az angolba bele tudok kötni. Meglehet azért, mert nem értek hozzá. De legalább szeretnék! :D

reményeim szerint a híd a szakágak között errõl szólna, de egyelõre nem látom, hogy így mûködne, pedig olyan szép lenne, amikor Dallos Gyula és Victor Fröschl megvitatják, hogy egy-egy feladat végrehajtásánál milyen segítségeket és miért adnak. Nem lehetne itt, vagy az elsüllyedt western-angol közös nevezõn topicban valami hasonlót csinálni? pl.: Sheriff leírja, hogy õ mit csinál westernben és mit nem ért az angolban és Haf-Shire reagálna erre. Tudom, hogy erre szokás azt mondani, hogy más nemiszevével a cslánt, de ez talán olyan szakmai beszélgetés lehetne, amit olyan sokan oly régóta hiányolunk a fórumról. :ang:

#343 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 6. - 23:28

Csókolom, és akkor kérdezhetek én is westernbõl? Szóval egyre inkább rájövök, hogy sosem fogom megérteni a lovaglást, ha nem értem meg a másik irányzatot is... még jobban mint most... ezért próbálok figyelni, tanulni, angolos lévén westernes nyelven is... Aztán lehet, hogy a sportok káromlása, de amikor lóháton ülök én igazán arra vágyom, hogy a reggeli harmatban végigvágtázzaka mezõn egy lóval, akivel értjük egymás 'szavát'... avgy a sötétedõ erdõben ágak roppanjanak a ló lábai alatt... óvakodjunk, halljunk, füleljünk mindketten, hogy meg ne riasszuk az éjszaka sötétjét és a vadakat... És nincs meghatóbb, mint amikor egy kanyar után szembe bámul a szarvas, és se a szarvas, se a ló nem tudja hová tenni helyzete... mozdul az edjik, a másik, lemerevednek, figyelnek... puhatolják ki aza másik... És ennek sok köze nincs a sporthoz. De lóhoz és lélekhez igen.

#344 Ferenczi

Ferenczi

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 8:14

Sok dolgot nem értek az iteni korábbi írásokból, s nekem még most sem ér össze sok dolog az angol lovaglási mód idomítási technikáiból. A westernt tökéletesen logikusnak, praktikusnak látom ma. Nehéz belekötni a mai technikákba. Annyira kerek egész rendszert alkotnak, s olyan nyilvánvalóan, ellenõrizhetõen hatékonyak. Az angolba bele tudok kötni. Meglehet azért, mert nem értek hozzá. De legalább szeretnék! biggrin.gif írta Sheriff Én meg dûlesztem a szemeimet, dörzsölgetem õket, és azt mondom: Jéééé! a kutyafáját neki, ezt szóról-szóra így mondanám, CSAK ÉPP FORDÍTVA!!!(a 2 szót fölcserélve, ha én írtam volna, a western helyére az angolt tettem volna :D )

#345 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 10:30

Miért ne használjunk szakált! A szakál teljesen alkalmatlan a futószárazáshoz, hiszen a középen található karika, mely a két zabla karikát köti össze félrehúzza a ló száját, evvel hamis jelet ad. Szemléltetve, amennyiben bal kézen halad a ló, akkor ugye a bal oldara "huzza" a ló fejét a szár ami arra kérné, hogy balra engedjen, de a külsõ jobb oldali zabla karikába adja a nagyobb nyomást a szakál középsõ karikája miatt és bal zabla karika lazán marad. ( ha lerajzoljátok akkor lesz csak igazán érthetõ) Azaz egy külsõ erõ hat a ló szájára, ami nem engedésre, azaz a körön való haladásra készteti, hanem a kör külsõ fele felé haladásra kényszeríti a lovat, hisz itt érzi a nyomást! Ez olyan mintdha a külsõ jobb szárat átkereszteznénk a ló nyaka alatt és azt akarnánk evvel elérné , hogy balra tartson. Aminek ellen is tart, így jól megfogja a kezet, vagy belefeszül, ill. felrántja a fejét. Amikor körön dolgozunk nyereg alatt, akkor igaz a külsõ kézben van több, de nem a kör belseje felé törõ "húzás, erõ " hanem tartás, és a belsõ bal kézben van az irányító könnyebb szár. Így tanultam annó...angolosan.

Van ennél egyszerûbb oka is...kényelmetlenné teszi a zablát a ló szájában,mert felfeszíti a szájpadláshoz. Így tanultam anno...logikusan. ;)

#346 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 12:16

Én meg assetudom, mi az a szakál. Azonban én két zsenit láttam futószárzani, az egyiknek jó kis felszerelése volt (Kottas úr a Spanyolisibõl), a másiknak szintesemmije. De Bazsi is jól csinálja.

Edited by Ernest, 2009 január 7. - 12:18.

#347 Ferenczi

Ferenczi

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 13:22

Én tudom mi a szakál, és láttam a lovamon a kiképzõje kezében, kifogástalanul mûködni, semmi kényelmetlenséget nem okozva a lónak. Persze, ami egy adott esetben nem kényelmetlen, az más esetben bõven az lehet!. Mindössze annyit akartam ezzel mondani, hogy nem a szakál teszi okvetlenül-föltétlenül kényelmetlenné a futószárazást.

#348 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 16:13

A szakál nem az oktató kezétõl kényelmetlen, persze van olyan ló aki megszokja, de idomító munkához alkalmatlan!

#349 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 16:14

Ja. Pont ezt akartam mondani. A ló nagy átlagban nagyon sok mindent elvisel. Szakállt, meg mikmart is...

#350 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 17:40

Jobb helyeken az, hogy nem tudom, mi az a szakál (vagy szakáll), egyeseket arra sarkall, hogy felvilágosítsanak... :gm:

#351 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 17:48

Szakáll. A ló álla alatt kapcsolják vele össze a 2 zablakarikát, és ebbe csatolják a futószárat. (A kép persze csal, mert a középső karika felfelé áll. "Rendeltetésszerű" használat esetén természetesen lefelé lóg.)

#352 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 18:35

Ja. Thxus. Hát, Bazsi régen azt csinálta, hogy a futószár csatos szíját átfûzte mindkét zablakarikán - az volt, eszköz, az is kopott. :). Az egy kicsivel még tán rosszabb, mint ez az álszakál... De Bazsi azzal is reménytelennek elkönyvelt lovakat idomított eredményesen. Lehet, hogy õ a kivétel. Illetve, biztos.

Edited by Ernest, 2009 január 7. - 18:35.

#353 Ferenczi

Ferenczi

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 21:01

Ja. Pont ezt akartam mondani. A ló nagy átlagban nagyon sok mindent elvisel. Szakállt, meg mikmart is...

...és a legrosszabbat is! LOVAST! :hupp:

#354 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 7. - 21:01

Jaja :gm:

#355 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 8. - 8:02

Nem ismerem Bazst, de ezt a módszert viszont igen, csak képzett, jó kezû lovasnak ajánlom, egyébként én nem alkalmazom. Viszont van olyan is, ami hatásos olyan lovaknak aki nehezen engednek. Amikor a bal zablakarikán átfûzve a tarkón átvezeteve a jobb karikába tessztük a futószáras csattot. Ez a módszer is csak tapasztal embernek való, viszont itt érvényesûl - a külsõ kézben van több és a belsõ az irányító szár, s közben még tarkóban engedtet is...ez sem használom, de a fogatos lovak egy részét így kérték futószárazni, annó amikor segédhajtóskodtam!

Edited by Csikasz, 2009 január 8. - 8:03.

#356 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 8. - 8:25

Ha arra gondolsz,hogy a belső zablakarikán és a tarkón átvezetve a külső zablakkarikába csatolod a karabinert,akkor az számomra, teljesen alap dolognak tűnik. 20 éve én így tanultam futószárazni és szerintem sok helyen így csinálják. Ha futószárazol,akkor hogyan csinálod?

#357 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 8. - 9:53

Anno én is így tanultam, áthúzva a tarkón, a külsõ zablakarikába csatolva, ha nincs kikötve a ló kikötõszárral. Ha ki van kötve, akkor csak a belsõ zablakarikába van csatolva a futószár (mert a külsõ szárat megtartja a kikötõ, a belsõ oldali kikötõt pedig fõleg csikóknál egy lyukkal beljebb húzzuk, a belsõ állítás miatt) így lehet korrekt segítségeket adni a lónak. Ugye az ostor az elõrehajtást (láb és deréksegítséget helyettesíti) a futószárral pedig a félfelvételt lehet elérni és állandó kontaktusban maradni a lóval.

#358 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 8. - 11:28

Nem Bazs, hanem Bazsi.
http://www.webpole.hu/bazsiart

#359 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 8. - 12:43

Csikót csak kapicánnal (jó minõségû, masszív, rendesen beállítható darabbal - na, ilyet próbáljatok meg mostanában lovasboltban venni...), belovagolt lovat úgy, ahogy Chyki is írta.

#360 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 január 8. - 12:59

De közben mosolyogjatok, mert a dal is mondja: Kapicán, kapicán, fõ a jókedv!