Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#321 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 31. - 21:10

Egyenlõre nem tudom küldeni, mert még azóta nem jártam kinn, így nem tudtam elkérni (ha van egyát és nem csak agyban létezik), de amint meglesz elküldöm! Még azért párszor szólj rám légyszi, mert lukas az agyam. :(

#322 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 31. - 21:27

Ja, és ha minden igaz, kapok kölcsön sok-sok taiko dobos CD-t, valami kábetûs alakulat zenél

Hozzászólás megtekintése

Bizonyára Kodo. Miért van az, hogy mostanában mindenki taikora csinálja a lovasíjász bemutatókat? Csak mert _valaki_ úgy csinálja, még nem feltétlenül kell mindenben utánozni! Már csak azért sem, mert aki másol, az mindig csak második marad.

#323 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 1. - 12:06

Nem tudom, hogy az-e, de majd megmondom. Nekem spec. nem a bemutatózáshoz kell a zene (jól is néznénk ki... én lennék az elrettentõ példa: mit hogy nem szabad csinálni :dev:), egyszerûen csak tetszik. Emlékszem, amikor nyílt napon voltam Kassainál, és láttam a "mester bemutatóját" (...), akkor kifejezetten nem tetszett, hogy ilyen zenére csinálja. Nem éreztem és most se érzem odaillõnek, az én szívem kicsit mást kívánna. Ettõl függetlenül szívesen hallgatom.Amúgy nem értem miért kell mindig fennakadni azon, amit mások csinálnak. Ha valakinek úgy esik jól, ahogy - hát egészségére. Ha az ember ad magára, fontos neki, hogy amit csinál, azt jól csinálja, és mindent belead, akkor úgyis érzi merre kell mennie. Ha pedig eltévedt, nem a mi dolgunk az ítélkezés...Artin, majd még rágom a füled, ne aggódj. ;) Más valaki esetleg még nem tud megdobni kaftán szabásmintával? Nem haragszom meg, ha több is van... :)

Edited by smoft, 2005 szeptember 1. - 12:07.

#324 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 1. - 12:25

smoft, én nekem Vermes azt ígérte, hogy majd küld, dehát mikor ezt mondta, már nem is tudom hanyadik pohár alkohol folyt le a torkán :gm: most írok neki e-mailt, és ha megáld eggyel (ráadásul még szerencse hogy tõle kértem, mert-nagy büszkén mesélte- épp Õ maga tervezte a kaftánokat) akkor ígérem küldök. ;)Tudod, hogy milyenek, azok, együtt néztük. Na arról lenne szó.Speciel a bemutatók alatt használt zenét szerintem a csallóköziek messze jobban állították össze, nagyon hangulatos volt, attól függetlenül-hogy még mindig nem tudni, milyen zenék azok pontosan, tehát nem tudom beszerezni. :(

Edited by Keszi, 2005 szeptember 1. - 12:26.

#325 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 1. - 12:47

Köszi Keszi! :kir:

#326 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 1. - 20:40

Nekem ban a Varga Sanyiéknak egy 5 perces bemutató dvd-je!Ha valakit érdekel, akkor kiírom és postai utánvéttel el tudom küldeni! Megéri!

#327 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 2. - 11:15

Engem nagyon, sõt annál is jobban! :yeah: de csak 5 perces? :confused: Megjöttek Mongóliából a cuccosok, holnap kérdezem Attilát hogy s mint mennyiért, hol lehet õket venni.

Edited by Keszi, 2005 szeptember 2. - 12:12.

#328 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 2. - 23:08

Ha az ember ad magára, fontos neki, hogy amit csinál, azt jól csinálja, és mindent belead, akkor úgyis érzi merre kell mennie. Ha pedig eltévedt, nem a mi dolgunk az ítélkezés...

Hozzászólás megtekintése

No de az már mégiscsak gyanús, hogy mindenkinek ugyanarra kell mennie! Nem ítélek én el senkit (mert mire is), csak éppen hiányolom az egyéni kezdeményezéseket.

#329 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 3. - 11:54

Ahogy így jobban olvasgatom a lovasíjász honlapot, meg egyre nagyobb betekintést nyerek ebbe az ún. Kassai rendszerbe, már értem miért fordulnak el tõle ennyien.. De pár dolog nem teljesen tiszta és örülnék, ha valaki fölvilágosítana ezekrõl. AZt mondja:a Vizsga feltételei:Érvényes tagság-szóval, ha én vizsgázni akarok, és vizsga nélkül nem indulhatok versenyen (ugye? vagy de?) akkor tagnak kell lennem mindenképp. ?Ez eddig tán nem is olyan szörnyû, de mi van ha én nem akarok tag lenni mégsem? nem "undokoskodásból", hanem mert miért kéne, nincs kedvem alapon. Én csak eljátszadozok magamban, és ha tartok majd olyan szinten, esetleg elmennék versenyre hogy összemérjem a tudásomat, de mégsem tehetem ezt hivatalos versenyen, mert nem vagyok tag? És nincs "vizsgám" ?aztán: hibátlan felszerelés (fokozatnak megfelelõ kaftán, névvel ellátott vesszõk, egyéb egyéni felszerelés)milyen a fokozatnak megfelelõ kaftán? AZt tudom hogy van ilyen kassai öv, vagy mi a rák, ami mindig mutatja hogy milyen szinten tartassz, de kaftánnak milyennek kell lennie? Én úgy tudtam van a kaftán, meg a kaftán, és mindenki olyat választ, amilyet akar. Akkor most ez szabályozva van, vagy nincs szabályozva, csak félreértem?A vizsga jogosulttá teszi a tanítványt megszerzett tudása átadására:namost ezt megint nem értem. Aki nem vizsgázik nála, az nem jogosult arra hogy oktasson? De mivan akkor, ha az adott illetõ tart olyan szinten mint más lovasíjász, akinek mondjuk van vizsgája, sõt még annál is jobb szinten tart, csak épp nem vizsgázott. AKkor Õmár nem taníthat? vagy ha igen, akkor a tanítványainak ez jelent valamilyen hátrányt a késõbbiekben?Ezek szerint röviden és tömören, ha nem vagy tag, és nem visgázol ott, akkor vonulj vissza a vackodba, esetleg elindulhatsz néhány háziversenyen, de többre ne számíts? vagy van valamilyen más fajta rendszer, esetleg olyan versenyek, ahol nem kell a tagság?Csak azért kérdezem , mert Kékkúton kérdezte hogy arrafelé, ahol én lakom ki van, ki lovasíjászkodik? És mikor mondtam h ki(k) akkor így visszahõkölt, és rögtön rávágta a kérdést, hogy de Õ benne van a világszövetségben? Mondom nem tudom, mire fintorgott, de azt is hozzátettem, hogy de mégis mert fönt van a honlapon is a tagok között, és beugrott hogy föltettétek tavaly a topic elejére az I. Lovasíjász Világkupa szeptemberi fordulójának összesített eredményeit, amin az Attila 20. helyen áll, szal nem is rossz, és ezek szerint nyilván benne van.Szóval ez nekem furcsa. Már csak azért is, mert én nem szeretem az ilyen "hivatalos" dolgokat. Úgy értve én lovagolni is mindig úgy lovagoltam, hogy magamnak csinálom, és semmilyen versenyen nem akarok indulni, mert nem érdekel. Nézni oké, de csinálni nem, az már egész más tészta. Én nem a versenyzésnek élek, és nem ezért lovagolok. És ez most az íjászattal is így van, és nekem semmiféle hercehurcához nincs kedvem, mert a hagyományõrzés nekem nem errõl szól, sõt épp az ellenkezõjérõl. De ez idáig még nem is baj, hisz mindenki azt csinál amit akar, de onnantól kezdve már baj, ha egy hozzám hasonló ember, amiatt hogy nem kíván tag lenni, már eleve hátrányokat élvez. Most lehet hogy csomó hülyeséget is mondtam, de ezért kérek mindenkit hogy javítson ki ha valamit helytelenül értelmeztem. Sõt, biztos hogy már egyeseknek uncsi a téma, meg lerágott csont, de mindig lesznek újak, akik kezdõk, de tanulni vágynak :cool: és azoknak ez még nem lerágott csont!

#330 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 3. - 12:03

vagy van valamilyen más fajta rendszer, esetleg olyan versenyek, ahol nem kell a tagság?Ezt fõleg Artintól kérdezem, mert mikor itt voltál, akkor beszéltél nekem valakirõl, aki_lehet_(ezt nem állítom biztosra) hogy meg tudná verni Kassait, de legalábbis elég profi szinten lovasíjászik, csak nem tudják összemérni a tudásukat, mert Õ nem hajlandó versenyezni a kassai féle pályán, Kassai meg az övén nem? vagy ez hogy volt, és kicsoda Õ?

#331 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 3. - 16:38

A Kassai-iskola saját kaftánnal rendelkezik, melyeknek színe a megszerzett fokozatoktól függ. Bennem, személy szerint egy fürdõköpeny vagy köntös benyomását kelti, és valahogy így néz ki. Ezen a képen szembõl is látszik. A Kassai-versenyhez tehát ilyen kaftán kell. A fokozatok valahogy úgy vannak a Tanuló 1-es alatt, hogy Lovas és Íjász külön, meg van valami Apród is - de nem értek hozzá.Azért nem tetszik ez a rendszer, mert így a "szabályos", versenyszerû lovasíjászatot egy nagyon kis csoportra redukálják, a többi harcost pedig kizárják ebbõl a burokból. Vannak "nem hivatalos" lovasíjász versenyek, csak elég kevesen... Van még mit fejlõdni ezen a téren is.

Ezek szerint röviden és tömören, ha nem vagy tag, és nem visgázol ott, akkor vonulj vissza a vackodba, esetleg elindulhatsz néhány háziversenyen, de többre ne számíts?

Jelen pillanatban valahogy így... A más fajta rendszerrõl már több forrásból hallottam igényt - egyszer biztos lesz.Na, ha már a versenynél tartunk, ma délelõtt elkezdtük az idei "szezont", és valóban versenyszerûen (idõre, pontozással - egyelõre a Kassai-rendszer szerint) edzettünk. Mondanom sem kell, hogy a "háziversenyben" én végeztem az utolsó helyen, és csak azokat elõztem meg, akik lóra sem ültek :dev:, mégis nagyon örültem a teljesítményemnek. Majdnem minden vágtában kiment a három vesszõ (nem röhög, nekem ez nagy dolog! :kir:), és attól eltekintve, hogy csak három érvényes vágtám volt - mivel a többiben egy találatom sem volt, így is 11 pontot szedtem össze Borostyán nyergében. :yeah: Ahhoz képest, hogy utoljára egy hónapja lovasíjásztam, nem is rossz. Sõt, magamhoz képest pedig egyszerûen fenomenális! :D Úgyhogy én most nagyon örülök.Arra is jó volt a mai edzés, hogy kikristályosodjon bennem néhány felismerés: amikor íjjal a kezemben vágtázom, teljesen másképp ülök, mintha csak sima vágtát mennék ugyanúgy. Nem esek vissza (legalábbis nem olyan sokszor, ha pedig vissza is esem, azt nem veszem észre), nem pattogok, és valahogy sokkal stabilabb az egész. Lehet, hogy csak az érzés ilyen, mert nem a helyes ülésre/tartásra koncentrálok, de szerintem nem csak ez van benne.És az is nagyon érdekes, hogy lovon sosem metszik el a tollak a kezemet, és nem fáj a sebem helye sem - földön pedig nem tudok ragasztás nélkül lõni...Kellemes hétvégét mindenkinek! :)

#332 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 3. - 19:02

A alábbiakat megelõzõen vegyétek figyelembe a következõt: Tudtommal.Szóval a Világliga (vagy mifene) tagság és a Kassai vizsga összefügg, de nem ugyan az. Világliga tagsághoz nem kell Kassai-vizsga, az gyakorlatilag arról szól, hogy kifizetsz évi x pénzt és evvel nyílván vagy tartva. Kassai vizsgához persze többek közt ez is kell, sõt van ahol elég ez az induláshoz.Hivatalos Kassai versenyen tagság nélkül (sõt vizsga nélkül <-- nem tudom, de lehet hogy van aki nem kéri) nem lehet indulni. A Kassi rendszerben megvan minden szintnek a megfelelõ színû kaftánja, ezek ha jól emlékszem a könyvben tisztán le is vannak írva, de ha ott nem is, akkor asszem a honlapon olvastam múltkor. Én ezt egy marhaságnak tartom igazából, max arra jó, hogy minél több pénzt be lehessen zsebelni, hisz bár megkülönböztetésre jó, csak értelme nincs. Véleményem szerint látványelem. Az öv hasonló jellegû, bár az annyival jobban tetszik, hogy mivel az egyes helyezések is mintha díjazva lennének verettel, így tudhatod mennyire is jó az akivel szemben állsz (jobb összehasonlítás mint a kaftánszín..)Amúgy meg mindent szabad, max nem ismeri el a "rendszer".Ugyan ez igaz a tanításra is. Oktathatsz, max a tõled kikerülõ tanítvány nem minõsül oktatottnak a rendszerben. Egy bizonyos "hivatalos" tudás felett meg szerintem már ajánlhatsz vizsgára embert. Merthogy nekem olyat is mondtak annó, hogy vizsgára (elsõre legaléábbis) csak ajánlással lehet menni, meg hogy elõtte segítõként részt kell venni egy hivatalos versenyen.Röviden és tömören, ha nem vagy tag és nincs vizsgád, akkor marha jól ellovasíjászkodhatsz, csak messze elkerülve a Kassai rendszert.Más "rendszer" tudtommal nem nagyon van, hacsak nem evvel a kissé leminõsítõ jelzõvel nem illetjük a barantán belüli efféle harcnemet. Ezt említettem korábban is már, de az illetõrõl volt már itt korábban szó (vagy ebben, vagy a másik lovasíjász topicban, netán a Puszták Népében), pont KT tette be ha jól emlékszem. Azon a honlapon errõl fenn van minden, én is ott olvastam.Vannak versenyek, ahol nem kérnek semmit, mégis elég jól el lehet lenni és nem is gyenge a mezõny. Gyakran ezeken a versenyeken is összemérheti az ember a tudását az élmezõny egynéhány résztvevõjével. Ilyen volt példáúl a 2003-as Sóskúti verseny, a Puszták Népe lovasviadal, plusz fellelhetõ pár kisebb verseny is. Annó én is így kezdtem versenyezni Gödöllõn, s oda máig járhatnánk, ha nem esett volt kissé szét nálunk ez a versenyzés dolog.Ennyit tudtam így hirtelen, remélem nem tévedtem sokat a leírtakban.

#333 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 4. - 7:52

Igen azt a Baranta honlapot én linkeltem be. Hát kösz hogy írtatok, én nekem ezzel konkrétan semmi bajom nincs, csak magamnak nem tudom elképzelni. Arról nem beszélve hogy nagyon versenydrukkos vagyok, mondjuk ilyen háziversenyekre is max. akkormennék ha már nagyon jó vagyok (szóval olyan 10 év múlva :D ) de hogy vizsgázzak, meg hasonlók.. nekem ez nem menne :(

#334 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 4. - 12:28

Azért mégis egy - két gondolat:Még véletlenül sem kötözködésnek szánom!Lovasijász ismerõseim közül legtöbben enyhe kritikával beszélnek Kassai Lajosról, kisikklottnak ítélik a versenyszabályzatát, nembeszélve a hagyományõrzésrõl. Mégis mit adott nekünk a Kassai?Fiskális világunkban az ami nincs leírva, szabályozva, nincs is. Van-e még egy olyan sport aminek ilyen nehéz lenne keretet adni? Õ megtette, komformizálta a lovasijászatot. Ez persze áldozatokkal járt, mégis nem egy kis pöcs kamikáze japán szamuráj, nem egy észak-amerikai indián vagy egy ázsiai lovasnép fia tette ezt, hanem a mi honfitársunk. Pedig máshol is lõnek lóról nem? Megalakult a világszövetség, ami nagyban stabilizálta a lelkesedési hullámzás okozta bizonytalanságokat. Már nem személyek akitivításán múlik a lovasijász naptár, hanem szabályzat gondoskodik róla. Van világranglista, van világrekord. Nézzük meg a díjugrást vagy a fogathajtást, ott ugye világrekordról értelemszerûen nincs értelme beszélni, hiszen minden pálya más és más, a világranglistára pedig csak azok a tõkés, szponzorált versenyzõk juthatnak fel , akik elég nemzetközi versenyen vesznek részt. Lajos ezeket kiküszöbölte. Az, hogy közben pénzt is keres vele szerintem természetes. Ti nem ugyanígy csináltátok volna? Én biztosan igen, sõt. Azért a tamponreklámokat mégsem engedte be a pályára. Nézzétek meg a montyroberts.com-t vagy a parelli.com-t, kiábrándító.Hogy akkor csak a vizsgások mérhetik össze tudásukat? Igen, így van, de ezzel létrehoz egy nívót, ami a profi sport analógiájára pont az "amatõr/utcai" változaton lendít óriásit, és ad egy biztos alapot az egész sportágnak. Bár, így veletek egyetértve nekem is túl steril a Kassai verseny, de nagyon örülök annak, hogy vannak olyanok is, akik ezt nem így gondolják és indulnak ott, mert ezzel kapunk egy etalont, ami farvizén - a húzóerõt kihasználva - egyre komolyabb nem Kassai típusú rendszeres versenyek lehetnek. Szerintem óriásit tett a pali, ezért minden tisztelet az õvé.

#335 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 4. - 13:02

Fövenyi, szerintem nagyon igaz az, amit leírtál. Kassai teljesítménye több mint tiszteletreméltó, de ezt senki sem firtatta! ;)

Edited by Keszi, 2005 szeptember 5. - 13:39.

#336 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 13:52

Új fejlemények. SMoft, István nem tud neten küldeni szabásmintát, de mondta hogy látogassuk meg õket, és lerajzolhatjuk, vagy akár vehetünk is tõlük. (nekem lehet hogy ez lesz)A másik, mondta hogy október elsején verseny lesz náluk, menjünk el. :rolleyes:Én a részemrõl ezt erõsen megfontolom. (sõt már magamban el is döntöttem, hogy megyek) Ha valakinek lenne kedve, jelezze és ha összegyûl még pár érdeklõdõ földobhatom a talis fórumra.

#337 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 17:31

Nézitek a tényeket? Nézzétek!!! (Ha most ezt olvassa valaki)

Edited by Repülõrajt, 2005 szeptember 5. - 17:31.

#338 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:00

Deduuurva :huh: .. áááu :( Odakaptam az arcomhoz reflexszerûen ahogy hallottam :szívomafogamszmájli:

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:03

Néztem. Hát... elég rossz hír.

#340 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:20

Én nem néztem, mi van?? Mi történt?????????

#341 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:23

Egy fiatal lovasíjász bemutatóra készülés közben arcon lõtt egy nõt, mert megbokrosodott a lova.

#342 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:24

Edited by dumdum, 2006 szeptember 15. - 12:30.

#343 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:24

lovasíjász baleset

Hozzászólás megtekintése

Az "Érdekesség" topicból.

#344 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:26

A "hõn imádott" sajtó képviselõi azt is firtatták, kik vehetnek íjat. Mintha arra akarnák rávezetni az embereket, hogy fegyverviselési engedély kell hozzá... Na jól néznénk ki."Egy 15 éves lovon ülõ fiú" (idézet a fenti cikkbõl) Eszerint a ló volt 15 éves?!

Edited by Repülõrajt, 2005 szeptember 5. - 18:27.

#345 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:27

Hát igen, ez durva, az ördög meg soha nem alszik. Nálunk az a szabály, hogy ahogy gáz van, az az elsõ hogy eldobod az íjat mindenestül.Mindenesetre sajnálom a nõt, de a 15 éves kissrácot is, nagyon. :(

Edited by Keszi, 2005 szeptember 5. - 18:28.

#346 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:29

Jesszus. :eek:

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:31

Én csak a tv-t néztem, cikket nem olvastam, de ott van az a szabály is, hogy az íjászok elé nem állunk. Lehet, hogy a nõ is rossz helyen állt... De az is biztos, hogy el kell dobni mindent a kézbõl. De lehet, hogy a srácnak erre már nem volt ideje, vagy reflexe, kialakult gyakorlata.Szerencsétlen baleset, reméljük, nem lesz _túl_szankcionálás a végeredménye.

#348 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:32

Nem hiszem, hogy ezt a "gázt" meg tudta volta oldani azzal, hogy eldobja az íját. Ez nálunk is így van, de az arcon lövés csak úgy történhetett, ha be volt töltve a vesszõ, és már ki is húzta az íjat. Szerintem félreugrott a lova, vagy valami ilyesmi, és így véletlenül oldhatott. Fú, ez szörnyû... :(Nem is tudom, kinek lehet a rosszabb. Én nem élném túl, ha valakit megsebesítenék. :(Keszi: ezt majd még késõbb megbeszéljük.

#349 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:34

Az azért gáz lesz, ha kitalálják, hogy fegyvertartási engedély kell az íjhoz. Utálom a média torzításait - és most bár ne lenne mit torzítania...

#350 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:37

Igen, mondjuk ez igaz. Na, hát ne is mondd, az ilyen bemutatókon ha 50x is elmondják, hogy melyik oldalba szabad állni, még mindig vannak tizen, akik azérismáshova állnak, a lehetõ legveszélyesebb helyre, persze a szervezõk mindig rájuk szólnak. De szerintem ha a ló megbokrosodott (bár mivel élõben nem láttuk csak találgatni lehet) az is lehet hogy pördült egyet vagy tudomisén, és a nõ hiába állt jó helyen. Mindenesetre a nõnek komoly fizikai a fiúnak meg (pláne ennyi idõsen) legalább ekkora lelki seb. Pláne hogy még eljárást is indítanak.

#351 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:38

Edited by dumdum, 2006 szeptember 15. - 12:30.

#352 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:39

Balesetek minden sportban elõfordulnak, bár a legtöbbször maguk a sportolók sérülnek meg, nem a nézõk. Én sok lovasíjász bemutatót láttam; szerintem az a csoda, hogy amióta ilyen sokan ûzik, eddig nem történt ilyesmi. Remélhetõleg nem is fog többet...Ja, és a nõ az egyik íjász felesége volt, tehát tutira tudta, hová szabad állnia.

Edited by Repülõrajt, 2005 szeptember 5. - 18:40.

#353 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:39

smoft, hát na ja, igaz van itthon szabálytalankodés, meg bûnözés bõven, majd figyeld meg ezt a kirívó esetet-mert az ilyen baleset azért nagyon-nagyon ritka(lehet tájékozatlan vagyok de ehhez hasonlóról még itthon nem hallottam)-majd botrány lesz, meg félelemkeltés, aztán regulázhatják..

Edited by Keszi, 2005 szeptember 5. - 18:40.

#354 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:43

Az azért gáz lesz, ha kitalálják, hogy fegyvertartási engedély kell az íjhoz. Utálom a média torzításait - és most bár ne lenne mit torzítania...

Hozzászólás megtekintése

Mondjuk ezt olyan könnyen nem tehetik meg, mert hogyan ellenõrizhetnék, kinek van otthon íja? Házkutatás minden lakásban?! De azért jól felkeltik az emberek háborgását.

#355 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:54

Edited by dumdum, 2006 szeptember 15. - 12:31.

#356 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 18:55

Azért én nem szívesen mászkálnék úgy, hogy tudom, hogy törvénytelen dolgot cselekszem. A fegyvertartási engedély meg azért nem az én zsebemhez van mérve.Egyetértek dumdummal: semmi mást nem hallani a lovasíjászatról, csak ezt a "szenzációt". Milyen kép alakul majd így ki az emberekben?...

#357 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 19:22

A fegyvertartási engedély az eset kapcsán azért értelmetlen felvetés, hisz nem nyílt utcán történt az eset, ráadásúl ha jól olvasom írásaitokat, akkor magánterületen gyakorlás közben. Ennyi erõvel a lõtereken is csak fegyvertartási engedéllyel lehessen lõni? Abszurdum, ezt senki nem meri bevállalni, hogy megszabja. Az már egy másik kérdés, hogy nem lesz-e valami korlátozás, de nem hinném. Az engedély helyett hamarabb el tudom képzelni egy korhoz kötést, de személy szerint azt is marhaságnak tartom, hisz ismerek olyan 6 körüli gyereket, akinek bármikor íjat adnék a kezébe (van is neki gyakran).Az esetet nem ismerem, nem voltam ott, de igen nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan lovasíjász alatt, aki állítólag 3 éve lõ és tapasztalt (ilyet is hallottam) tudjon olyat tenni a ló, hogy a biztonságos zóna fele lõjön. Persze tudom, hogy minden lehetséges, de akkor is...A esetet amúgy majdnem át tudom érezni, kerültem hasonlóhoz közeli helyzetbe, de én megúsztam egy kis riadalommal. Akkor én voltam a hülye, mert olyan helyen álltam, ahoil figyelnem kellett volna, de nem tettem, mondván "ezt már úgysem lövi ki". Majdnem a szemem bánta, csak a reflexeimen múlott, hogy el tudtam hajolni. Azóta, meg még egy másik eset óta (ahol szintén valaki nem figyelt és az orvos szerint 0,5-1 centin múlott a tragédia) én nagyon betartom az biztonsági elõírásokat, és amennyire tehetem be is tartatom (még akkor is ha ez nem közvetlen az én dolgom).2003-ban Sóskúton is csináltunk az elsõ nap merész dolgokat, de második nap egyöntetûen lemondtunk az efféle balesetveszélyes látványelemekrõl.Az eset amúgy hol történt?

#358 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 19:32

Az Index cikkébõl:A lóval küzdõ fiú véletlenül célzatlan lövést adott le fegyverével (valószínûleg egy õsmagyar íjjal),

A cikk szerint arra lehetne következtetni, hogy küzdött a lóval, betöltött vesszõvel. Ha így volt akkor nem gondatlanságból elkövetett, hanem hülyeségbõl...Mellesleg a cikk színvonalát demonstrálja, hogy kiemelik: "valószínûleg egy õsmagyar íjjal"Nem vzze, majd csigással... :mad: Vagy vadászíjász a cikk írója, vagy íjat még csak indiános filmben látott életében.

#359 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 19:44

Na ez az amit én sem értek. Betöltötte a vesszõt és utána még küzdött? (hogy lehet így? hogy fogja meg a lovat? ) Az a baj, hogy ezek nem értenek a dologhoz, meg gondolom még kicsit színeznek is rajta, látni kellett volna hogy konkrétan mi történt.

Edited by Keszi, 2005 szeptember 5. - 19:45.

#360 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 5. - 20:16

Na, ez az a torzítás, amirõl beszéltem. Ez az illetõ valószínûleg csak képen látott eddig lovat, a lovasíjászatot meg még hírbõl sem ismeri. Na mindegy, ne ítélj, hogy ne ítéltess - számat befogom.Az eset Pécsett, az ún. Rózsadombon történt.