Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Karcag és környékének információs topikja

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
543 válasz a témához

#321 édua

édua

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 55 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 17. - 19:20

:D Mikor lesz lovaglás??? :D Holnap megyünk ki a pacikhoz meg majd szombaton is deh az még soká lesz!!! :) Szép kis paci! Elfogadnám, persze csak Táncos után!!! Remélem jó idõ lesz!

#322 ani

ani

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 97 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 17. - 20:13

Hát igen szép paccc én is elfogadnám........Fanni után! :gm: ez az nem lesz suli,de jó nekünk :D De a rajz órát azért sajnálom :(

#323 kacagány

kacagány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 17. - 20:41

Holnap du.2-kor huszáredzés (lóval). Szombat: lovashétvége Beke E. tanyáján. Carina és Holló jön velünk futóval. A tanyán ugróedzés és fedelesben lovaglás. Utánna sûlt csírke. Mint a Hortobágyon. Ma kint voltak a lovak. Holló be van tapasztva, úgy hogy lehet vakarászni.

Edited by kacagány, 2008 január 18. - 9:21.

#324 édua

édua

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 55 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 19. - 19:19

ÁÁÁ Nagyon-Nagyon jó volt a mai nap, bár lehett volna jobb idõ is! De ez a kedvünket nem rontotta el! Sokat tanultunk szerintem ezt mindenki nevében mondhatom. Szerencsére egyedül én estem, de nem különösebben érdekelt , felálltam és vissza ültem. Saka a második lovaglásánál nagyon jól teljesített! Ha ezt folytatja akkor profi lesz ;) Nagyon fini volt az ebéd, fantasztikus a szakács! :D Mindenki jól érezte magát! Remélem még megismételjük!!!

#325 ani

ani

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 97 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 19. - 19:58

Részemrõl is jó volt Természetesen a lovaglás volt a legjobb,és télleg rengetegett lehetne ott tanúúúúlni :yeah: hát Édua,te nem fáztál meg? júj Torda hát az az elrántásos ügy,áááááá nagyon dúrva volt ;) fõleg amikor takarítottak le feltõrlõ ronggyal ;) és télleg finom és sok volt a kaja :gm: meg kell tartani a szakácsot nagyon jó volt a társaság is!!!!!!!!!!!!! ;) és Zemann köszönjük a meghívásodat!!!!!mert minket te hívtál :yeah:

#326 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 19. - 22:24

Csajok! Szerintem a Beke csapattal még sokszor fogtok találkozni. Nagy szimpatikus emberek nekem. Tõlük tényleg sokat lehetne tanulni.Fõleg,ha csak az egyik beszélhetne. :) Tudjátok mire gondolok. A nap fénypontja: Torda kaszkadõrös bemutatója. Apáááám.....25-30 métert,háton a sárban....ááááááá. :yeah: Majd bepislantottam. Jó volt! Thx Beke Család!

#327 ani

ani

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 97 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 16:06

:kir: Befészkeli magát a szénába!!!!!ááááá hát az is nagy volt!!!! ;)

#328 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 18:17

Gyerekek! Karcagon folyamatosan augusztus vége van? (Csillaghullás) ;)

#329 gysaka

gysaka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 128 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 20:09

Nem augusztus van, csak sok kanca, oszt folyamatosan ellenek ;)

#330 ani

ani

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 97 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 20:21

de ismerõs valahonnan a szöveg Saka ;)

#331 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 7:54

Qkesz! Csak mostanra jutottunk el doáig,hogy ráébredjünk arra,hogy nem lehet csak úgy felpattani rájuk,mint nyáron. Elõtte keményen le kell õket futószárazni. Jaaa....Torda meg földrõl mutatta be a gyakorlatot.

#332 kacagány

kacagány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 10:36

Qkesz! Vannak itt álló csillagok is. :dev: Hogy meddig az talány. Gyakorlott lovasok azt mondták, hogy a mi lovainkra még véletlenûl se ülnének fel :D , mert úgy tele vannak. Bene S. meg azt vallja, hogy az ilyen lovon lehet gyorsan megtanulni lovagolni. Amúgy a lovaglás marha egyszerû dolog. Az ember a ló hátán ülve közlekedik két távoli pont között. A többi az csak körítés. A stílus és egyéb kitételek már az emberi agyafúrtság terméke. Itt az ûlésen van a hangsúly. Néha ezt elfelejtve repûlünk is. :ang: Nyílván ilyenkor sietõs az ember dolga és nincs türelme kivárni mig a lova vele együtt éri el a célt. :dev: Torda mutatványáról én nem tudok nyilatkozni. Én már csak azzal szembesûltem, mikor Tordát egy felmosó készséggel csutakolták. :D Minden esetre Torda kemény gyerek, azt mondták neki, hogy el ne enged a lovat. Hát Õ megcselekedte. :) Holló amióta be van kötve, nem egyszerû eset. Kicsit keménykedni kell vele. Nekem igy is jó. Hogy meddig(?), arról biztosan beszámolok majd. :D

#333 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 10:49

Elõtte keményen le kell õket futószárazni.

Nem lesz az túl macerás? -)
Én ugyanebben a cipõben járok, de mással próbálkozom. Nuku abrak.

#334 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 11:00

Karcagi lovasok! Azért csak ügysen! Az egyensúlyra törekedjetek "Kun legények és leányzók" !!! ;)

#335 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 13:18

Én ugyanebben a cipõben járok, de mással próbálkozom. Nuku abrak.

A kissebbségi lókereskedõk is így szokták megszelidíteni a lovaikat. Meg is látszik rajtuk.

#336 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 13:35

Jó idõ kell nekik. Mert akkor kint vannak a karámban. Holló is tündér jó ló volt mindig,amíg kint volt.Most meg egy dinamit. De jõ a jó idõ és akkor megnyugszik a anda megint. Zabot pár napja feleztük.

#337 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 13:52

A kissebbségi lókereskedõk is így szokták megszelidíteni a lovaikat. Meg is látszik rajtuk.

Ha a cigány kupecekre gondolsz, akkor nagyot tévedsz. Azok bizony beetetik úgy a lovakat, hogy abban hiba egy szál se.

#338 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 15:18

Hát, egyik ismerõsöm szokott elég rossz bõrben lévõ lovakat elhozni kupectõl, csak ebbõl indultam ki, meg mendemondákból, amúgy szerencsére kevés közöm van hozzájuk. MIndenestre az abrakmegvonás egy egyszerû és népies módja az ló megregulázásának. Ami nem azt jelenti, hogy télen én nem adok kevesebbet, de kapnak annyit, amennyit a hideg elleni védekezés megkíván. A futószárazás meg a ló képzésének egyik fontos eleme, nem pedig macera.

#339 torda

torda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 90 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 15:27

Én is csatlakozom az elõttem szólókhoz, ami a hétvégi lovas kiruccanást illeti. A Beke famíliában nagyon kedves, segítõkész és nem utolsó sorban fantasztikus lovastudással rendelkezõ embereket ismertem meg. Köszönet a vendéglátásért és a sok jó tanácsért! :) Jó lenne egy hosszú távú együttmûködést összehozni velük, rengeteget tanulhatnánk még tõlük! Csak azt kellene megoldani, hogy egyszerre egy lovassal egyikõjük foglalkozzon, mert, ha egyszerre beszélnek, abból káosz lesz! :D Zemann! A kaszkadõrös számomra hány pontot adsz? Ez azért már megéri a 10-et, nem? Azok kedvéért, akik nem láthattták élõben: Zemann vezette fel a Hollót a futóra. Már éppen le akarta kötni, amikor a holló meggondolta magát és letolatott. Elkaptam a kötelet. Zemann kiabált, hogy el ne engedd! Hát nem engedtem. Persze esélyem sem volt megállítani a kb. 5 q izomtömeget. Próbáltam lefékezni, mondanom sem kell, hogy nem sikerült. Egy darabig tartottam vele a lépést, de egyszer csak eltûnt a lábam alól a talaj. Ezután szánkáztam, mint a ló mögé kötött indián! Jáá, hee! Mire átfutott az agyamon, hogy most már csak el kéne engedni, addigra megált. Felkeltem és visszavezettem a futóhoz. :kir: Aztán valahogy csak felkerült a jószág a helyére, engem meg Beke Imre letörölgetett nagyjából egy felmosóval (azzal a puli típusúval). Szerencsére volt nálam váltás nadrág, meg egy plusz pulóver! Szóval elég kalandosra sikerült a hétvége, szerencsére a lovaglás az jó volt! Saka volt a legjobb! Az elején nem nagyon akaródzott neki felülni, de a végén annyira belejött, hogy le se akart szállni a lóról! Ma lemozgattam a Zorrót, egyre könnyebben kezelhetõ. Már nem is bakkolt futószáron. Utána egy kicsit pampalíniztem vele levezetésképpen, egész normális volt. A végén még lovagolni is lehet! :)

#340 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 15:48

Persze esélyem sem volt megállítani a kb. 5 q izomtömeget.

5 mázsa akkor lenne, ha Packa abrakolná nuku. :dev: AZ én lovam is közelíti a 6-ot, Holló meg szerintem meg is haladja.

#341 kacagány

kacagány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 16:56

A hatra én is fogadnék. Bár én részrehajló vagyok. Én az etnikusoknál azt láttam, hogy nyomatják a lovat lucernával meg kukoricával. A mieink alig esznek valami abrakot. Egy evésre két fángli zab, két három cukorrépa, lucerna, gyep felesen (ami bele fér) éjszakára egy kis zabszalma csemegének. Ja és kétszer etetünk naponta. Korábban volt háromnegyed fángli kukorica dara is. A hasas, meg az öreg még kap tápot a csikó meg csikó koncentrátumot egy fánglival. Na ezért volt nekem mulatságos a két pohár-négy pohár abrakja Shábának.

#342 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 17:24

Hát, egyik ismerõsöm szokott elég rossz bõrben lévõ lovakat elhozni kupectõl, csak ebbõl indultam ki, meg mendemondákból, amúgy szerencsére kevés közöm van hozzájuk. MIndenestre az abrakmegvonás egy egyszerû és népies módja az ló megregulázásának. Ami nem azt jelenti, hogy télen én nem adok kevesebbet, de kapnak annyit, amennyit a hideg elleni védekezés megkíván. A futószárazás meg a ló képzésének egyik fontos eleme, nem pedig macera.

A kupec felhizlalja a lovat, hogy egyrészt jól nézzen ki, másrészt nyomja a súlyt a vágóba.
Nem tudom honnan veszed, hogy a nuku abrak szentségtörés?
Az abrakmegvonás (csökkentés) abszolút logikus módja az egyensúly helyreállításának. Ugyanis ilyenkor télen hajlamosak vagyunk túletetni a kedvenceinket. Amikor télen agyaskodni kezd a máskor normális ló, az szerintem azt jelenti, hogy több energiát viszünk be a szükségesnél. Az én lovaimnál mindenképp. Nem mondom élmény amikor a lónak folyamatosan az égben van a segge vágta közben, de nem biztos, hogy okos dolog folyamatosan kisérteni a sorsot.-))
Tudom mire való a futószárazás, de az igazából nem ló amelyikre csak úgy lehet felülni, ha elõtte jól lehajtjuk.

#343 kacagány

kacagány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 18:53

Táltos! :dev:

Edited by kacagány, 2008 január 21. - 18:54.

#344 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 19:42

Hát igen....van ahol a kupec felhízlalja a lovat, van ahol alig ad neki enni - felénk is inkább az utóbbi fordul elõ sajnos.

Sztem az abrakmennyiség csökkentésére és a futószárazásra/körkarámban mozgatásra egyaránt szükség lehet ilyenkor télen.
Igazából sztem lótól függ, és mindenki maga tudja kitapasztalni, hogy mekkora mennyiségû abrakra van szüksége a lovának. (Hobbilóról beszélek, nem sportlóról, vemhes kancáról.) Van olyan ló, amelyik nagyon kevés abrakkal is elvan, van amelyiknek azért ilyenkor is lehet kilószámra adni, lova válogatja. Az én lovam röhejes mennyiségû abrak mellett is hordószerû állapotban "vészeli át" a telet. Tény, hogy kisló. Mikor legutóbb futószáron jártattam, 40percig folyamatosan vágtázott és néha ügetett, nagyokat rúgdosva, ugrálva a levegõbe. (Ezt Torda garantáltan nem ülné ki, még akkor se ha azt mondanánk neki, hogy kapaszkodjon erõsen, fõként mivel eszméletlen mód be tud pörögni, nyakát elõrenyújtja, füle a fejéhez simul és bekapcsolja nitrót, majd olyanokat bakkol, hogy öröm nézni, mindezt körön, majd felcsapott farokkal, horkantgatva üget egy fél kört és kezdõdik ismét elölrõl - hát nem ültetnék rá ilyenkor senkit. :D ) Annyi abrakot kap, hogy sztem Endre bácsi markában elférne. Ezt is csak azért, hogy ne "irigykedjen" a többiekre, ne hisztizzen.
Egy ilyen lónak ez is elegendõ, persze jó minõségû széna mellett. (Némi szalmát etetek még és sütõtök, takarmány, cukorrépa, sárgarépa, alma keveréket, ebbõl fejenként kb. 1 -1,5fándlival kapnak naponta. Csemegének egy kis csemegekukorica-csutka, ill. ha hidegebb van, kis mennyiségû lucerna.)
A 2 és fél éves csikója már más típus, õ ennek sokszorosát fogyasztja, mégis férne még rá jó pár kiló - legalábbis én úgy látom - de egyelõre még tapasztalgatok(nemrég - másfél hónapja - hoztuk haza a legelõrõl). Persze csikó, ezt eleve figyelembe kell venni a takarmányozáskor.

Tehát én úgy gondolom, mindenki ismerje meg a lovát, figyelje, tapasztalja ki, hogy reagál az abrakra. Endre báék lovai egyértelmûen túl sok abrakot kaptak, jól is tették, hogy csökkentették, de emellett lehet, sõt sztem kellene próbálkozni a lovaglás elõtti lejártatással is -ha továbbra sem változik a helyzet. Azért nem írok futószárazást, mert sztem egy lónál, ami majd szétrobban az energiától, ez eleinte nagyjából annyiból áll, hogy vágtat, üget körbe-körbe, míg meg nem nyugszik, aztán jöhet a futószárazás, vagy lovaglás.
Kísérteni a sorsot sztem sem érdemes, fõleg nem ha gyerekek, kezdõ lovasok is résztvevõi a dolognak.

Packa! A futószárazáson sztem Ori nem azt értette, hogy "jól lehajtjuk a lovat". És én úgy gondolom, normális, ha egy folyamatosan abrakolt ló, "bepörög" egy kissé, ha sokáig nem mozgatják, ettõl õ még ló...csak nem kezdõnek való. Endre báék lovára is fel lehet ülni jártatás nélkül is, aztán megtanul repülni az ember. Vagy ha tapasztalt, jó lovas, akkor boldogul vele. Sztem nem kéne azért lecserélni egy lovat, mert néha szüksége van egy-egy "eszement vágtára", és a legjobb ha ezen törekvéseit nem lovas alatt éli ki.

Ez pedig egy személyes, múltra utaló üzenet Kacagánynak:
Endre bácsi! Írtam most is mennyi abrakot kap Csárdás, és mégis miket csinál. Abszolút lófüggõ. De nem kéne azért hülyének titulálni a másikat...hisz nem tetszik ismerni...én meg lassan 5 éve tapasztalom folyamatosan nap mint nap ezt a kislovat. Nyilván nem gondolom, hogy az 2 pohár abrak jelentõs mennyiségû energiát biztosít a lovamnak, õ anélkül is tökéletesen meglett volna ill. meglenne, csupán szénán, azt amolyan "mutatóba" kapta. :) Mert várja, mert kapja a többi is....

És egy tipp, a Lovas Életbõl, Rásky Péter cikkébõl ollózva:

"Az anyagcsere támogatásán elsõsorban az emésztés serkentését értjük. Ehhez pedig a legfontosabb az elegendõ mennyiségû és jó minõségû struktúr ballaszt biztosítása. A ballasztanyag a bélben a tápanyag elõrehaladását segíti azáltal, hogy ingerli a bélfalban levõ, bélmozgásért felelõs receptorokat. A legfontosabb ballaszttakarmányaink a széna- és a szalmafélék. Pihenõ sport- és hobbilovak számára a téli szünet nyugodtabb napjaiban elsõsorban a szálastakarmányok etetésére helyezzük a hangsúlyt, minimalizáljuk, vagy hagyjuk el az abraketetést, és ne etessünk energiadús koncentrátumot. Különösen javasolt ilyenkor egy háromhetes béltisztító, emésztésserkentõ kúra, mikor a lenmag etetése kapjon hangsúlyt. Ennek során legalább háromnaponta etessük abrak mellé, vagy helyett a következõ keveréket: kb. 10 dkg lenmagot, csipetnyi sót, két marék zabot és két marék korpát felöntünk forró vízzel, majd ha kihûlt, elosztjuk annyi részre, ahányszor abrakolunk. Ugyancsak jó dietetikai hatása van a répafélék (sárga-, cukor-, takarmányrépa), vagy téli alma kismennyiségû etetésének is."

#345 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 19:55

Nem mondtam, hogy szentségtörés, csak hogy kevéssé elegáns módja a ló fékentartásának. Valaki fentebb felezett abrakról írt, hát kb. én is a felét adom a nyári adagnak, de a "nuku abrakot" csak munkát nem végzõ lónál tudom elképzelni. Annál viszont nem jelentkeznek lovagolhatósági problémák. Mert ha lovagolod, akkor már munkát végez, és jár neki az abrak. Hozzáteszem, mivel mi ridegen tartjuk õket, a hidegtûrés végett én akkor is adnék nekik keveset, ha egyáltalán nem lovagolnám.

Az abrakmegvonás (csökkentés) abszolút logikus módja az egyensúly helyreállításának.

A másik abszolút logikus út a több mozgás. Mivel lovaglásra a korai sötétedés miatt nem mindig nyílik mód, a futószárazás viszont kevesebb elõkészületet és idõt igényel, én a rövid hétköznapokon inkább ezzel állítom helyre az egyensúlyt. Te meg máshogy, szíved joga.

de az igazából nem ló amelyikre csak úgy lehet felülni, ha elõtte jól lehajtjuk.

Mér, csak az a ló, amire úgy lehet felülni, ha elõtte 1 hétig nem abrakoljuk?

#346 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:11

Nem mondtam, hogy szentségtörés, csak hogy kevéssé elegáns módja a ló fékentartásának. Valaki fentebb felezett abrakról írt, hát kb. én is a felét adom a nyári adagnak, de a "nuku abrakot" csak munkát nem végzõ lónál tudom elképzelni. Annál viszont nem jelentkeznek lovagolhatósági problémák. Mert ha lovagolod, akkor már munkát végez, és jár neki az abrak. Hozzáteszem, mivel mi ridegen tartjuk õket, a hidegtûrés végett én akkor is adnék nekik keveset, ha egyáltalán nem lovagolnám.

A másik abszolút logikus út a több mozgás. Mivel lovaglásra a korai sötétedés miatt nem mindig nyílik mód, a futószárazás viszont kevesebb elõkészületet és idõt igényel, én a rövid hétköznapokon inkább ezzel állítom helyre az egyensúlyt. Te meg máshogy, szíved joga.

Mér, csak az a ló, amire úgy lehet felülni, ha elõtte 1 hétig nem abrakoljuk?

Kénytelen vagyok mégjobban megbotránkoztatni. Képzeld az enyémek kora tavasztól késõ õszig egyáltalán nem kapnak abrakot.-))
Mivel szerintem meg az nem elegáns, ha túlzabáltatjuk a lovat. Az abrak nem jár, hanem adható.
Szerinted meg jár, szived joga.

#347 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:27

Packa! A futószárazáson sztem Ori nem azt értette, hogy "jól lehajtjuk a lovat". És én úgy gondolom, normális, ha egy folyamatosan abrakolt ló, "bepörög" egy kissé, ha sokáig nem mozgatják, ettõl õ még ló...csak nem kezdõnek való. Endre báék lovára is fel lehet ülni jártatás nélkül is, aztán megtanul repülni az ember.

Ori arra értette, hogy Zemannak írtam délelõtt, én nem a felülés elõtti futószárazást választottam, hanem az abrakmegvonást.
Mivel régebbrõl valamiért nem kedvel, most úgy érezte, eljött az ideje, hogy jól kiosszon.-))
Az én lovam is lovagolható, csak kezdem unni, hogy az elsõ 10 kilóméter nálam munkával telik, amíg a többiek szórakoznak.-) (Ráadásul egy kedves barátomnak egyenesen tûz van a segge alatt, amit soha nem látok még pislákolni se)-))

#348 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:28

Packa! Meghívtalak egy lovaglásra. Csak szólj és akkor a Sárát nem engedem ki egy pár napig. Téged meg szépen felültetünk az istállóban.Aztán kivezetjük a lovacskát és szépen megnézzük,hogy mennyire tudsz te lovagolni. Ha annyira értesz hozzá,mint a kupecek etetési módszereihez,akkor szegény Sára nem igen fog sokat szaladni. Kameránk van...azt ne hozzál.Váltás ruha ilyen idõben kelleni fog. Következõ napra meg vegyél ki szabit Demszky Gabriellától. Kupecek meg az abrak....hehe.

Edited by Zemann, 2008 január 22. - 18:23.

#349 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:31

LÁtom, maradtál a sarkításnál , meg a végletek ütköztetésénél. A teljes abrakmegvonás alternatívája nyilván csak a túlzabáltatás lehet. Abszolút logikus, ahogy te írnád, középút nem létezhet. A takarmányozási szokásaid nem botránkoztatnak meg, az természetesen fajtától is függ, ha te pl. huculokat tartassz, akkor helyesen jársz el, mint ahogy Shába is az 1 vizespohárnyi zabbal. De azért nem baj, ha egy mérsékeltebb takarmányhasznosítású lónál én meg másképp járok el? Meg ha nem tartom macerának a lovam mozgatását? *ez Packának ment, csak közben mások is hozzászóltak.

Edited by ori, 2008 január 21. - 20:35.

#350 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:38

Hagy pörögjön ez a topik....csak tessék csak tessék! Szerintem egy jó legelõn nem is kell a lovaknak abrak. Ori! Ott van Zsupáék pár lova.Még most kint legelnek.Zsupapapa õsszel vett 10 körbála lucernát.Már szóltam neki,hogy tüntesse el.Nem nagyon kapkod rajta.Gondolom nem az idõvel van gondja.Azt mondja,hogy olyan kövérek a lovak,hogy nem kell neki semmi más. A rideges lónal meg kell az abrak....packa is ad neki csak a jó idõben vonja el tõlük. Biztosan így meri õket lovagolni. :dev:

#351 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:51

Átgondoltam, nem is olyan rossz a Packa-módszer, duplán spórolnék az idõvel, se etetni, se jártatni nem kellene. Ha a lucernát és egyéb energiadó cucckat is megvonom, akkor már lovagolnom sem kell, még egy nyûgtõl megszabadulok. Kevesebb trágya, esetleg még víz is kevesebb fogyna, haladunk a maceramentes lótartás irányába!

#352 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:51

szépen megnézzük,hogy mennyire tudsz te lovagolni.

Ezt most hogy kombináltad ide, Zemann??
Demszky Gabriellát már meg sem merem kérdezni...-)

#353 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 20:58

Hát ez is lótól függ. ;) Ezt szinte mindenre el lehet mondani, sztem nem érdemes általánosítani. Pl Packát abban én megértem, hogy nem ad abrakot, ha õ úgy látja, hogy nincs szüksége rá a lovainak. Én is ugyanígy járok el, mint már leírtam, egyszerûen dagadt, akkor meg minek tömjem? :) De persze nem az jut eszembe, hogy más is vonja meg az abrakot ha nehezen bír a lovával. E módszer elen szól az is, hogy Csárdásom minimális abrak mellett is tüzes seggû, abrakmegvonással nem sokra megyek.... A rendszeres mozgatás, lovaglás majd megoldja a dolgot - bizonyos körülmények között(pl. szeles idõ, más lovak...szóval mikor kicsit nyugtalanabb hangulatban van) akkor is száguldozunk, de nem ez az általános. Visszatérve az elejére... Nyáron Csárdás míg napközben a legelõn volt, egyáltalán nem fogyasztott szénát, csak este adtam neki, mikor bevittem. A csikók szintén ugyanez a ménesben. Azért ilyenkor télen már épp csak csipegetni tudnak, egész napra elegendõ szénát rakok az etetõbe reggel, majd esti etetéskor is annyit, hogy elég legyen reggelig(mostmár õk is szabadtartásban vannak éjjel-nappal a legelõn+ki-be járkálós istálló). Annyiból nyugodtabb vagyok, hogy ha mégsem raktam eléjük elegendõ szénát, akkor is tudom, hogy nem a karám szélén mászkálnak oda-vissza, és idegeskednek, hanem lefoglalják magukat és nekilátnak csipegetni a maradék kis füvet, aminek ha takarmányértéke nem is sok van már ilyenkor, mindenesetre arra jó, hogy ne unatkozzanak "lóéletet" éljenek. :) (Úgy bírom, mikor megyek este, látom, hogy "legelnek", nyugtázzák, hogy megérkezett mithozottagazdi, mégsem vonulnak egybõl az istállóba - általában; ez leginkább attól függ, hogy mikor megyek, ha egy órával késõbb a szokásosnál, akkor már ott toporognak - , hanem még egy darabig csipegetnek, már csak a hangulat kedvéért is.) Azt a 10 guriga lucernát én is inkább jó minõségû réti szénára cserélném. ;) Nem pártolom....csikó, sportló, csikós kanca, ezt megértem, de egyébként sztem egy hobbilónak elég a széna+persze abrak, ha úgy látja az ember...

#354 kacagány

kacagány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 21:33

Shába én egyszerûen imádlak. :) Kár ez a min. harminc közöttünk. ( Többet le se merek írni ). A mi lószárnysegédünk fuvaros már tizennégy éves kora óta. Több lovat használt el életében mint a résztvevõk együttvéve. Azt mondta a lónak enni kell. Hát egyen. :D A futószárazás. Sajnos nincs idõnk rá, így inkább lovagolunk. A lejáratás. A Sárit, de egyiket se, nem lehet lejáratni. Ha megyünk egy tizest lépésben-ügetésben, utánna a vágtánál nincs más csak csutka vágta, ha kell három-öt km. (Ne gyertek nekem a lovastudással. Én is tudok szabályozott tempóban vágtatni, csak nem most. ) Most télen szép számú bakolással. Az abrakról. Sári a nyáron karámban, mivel le fogyott a Kenderesi túrán, hat fángli abrakot kapott. Három zab, egy bázis, egy kukorica, egy koncentrátum (500-as). Emellett a kaja mellett lovagoltuk. Most a korábban leírt mellett, valóságos sárkány. Eddig még csak én maradtam rajta (valószínû véletlenûl). Ezután se hiszem, hogy gyakorlattá válik a futószárazás. A vágtákat megoldjuk, csak a bakolásra kell jobban figyelni. Most még rossz a talaj, de ha kicsit javul, egy hosszú ügetés sokat fog segíteni. Ha csak nem hajlik rögtön vágtába. :dev: Mellesleg az én meghívásom is áll mindenkinek aki úgy érzi nagyon tud lovagolni. Orival egyeztetünk és összeállítjuk a szélvész komandót. :kir: Lesz polgárõr mellény meg egyéb csecsebecsék és abszolválunk egy kilovaglást. Vannak kiemelt vágtapályák, lehet próbálkozni. Ha gondoljátok Zsupát is elõkerítjük. :) Aki tökös gyereknek érzi magát, itt két nõ között bizonyíthat. Ágy nem lesz (ezt a gyengébbek kedvéért írtam), legfeljebb kórházi. :dev:

#355 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 22:04

Én vsz. túl gyáva vagyok....vagy csak elõvigyázatos. ;) Õszintén megmondom : így nem vállakoznék a dologra. De bárkinek szívesen lejártatom, futószárazom, ha nem hiszi, hogy ez megoldás lehet.... :dev: Persze nem mondom, hogy azonnal menne, amelyikkel így még nem foglalkoztak, azt hozzá kell szoktatni, de hamar tanulnak....persze türelem mindenek felett. Én még a saját lovamra se ülnék fel ilyen állapotban anélkül, hogy lejártatnám elõtte egy kicsit. Nem azért mert félek - kiülöm a bakkolásást. Egyszerûen nem élvezném az ilyen lovaglást, rádásul baleset-veszélyesnek tartom(bármikor, bárhol adódnak olyan helyzet...). És sztem a lónak se jó, hogy azt szokja meg, hogy csak száguldozunk össze-vissza, hogy nem tudok rá hatni... A körkarámban dolgozás, vagy futószárazás, szóval egy kis földrõl munka pedig bizony jót tehet bármelyik ló-lovas kapcsolatnak. A legjobb az lenne ha erre minden nap jutn egy kis idõ - mint ahogy Ori is írta, de ha más nem, legalább lovaglás elõtt. De mindenkinek szíve joga, hogy lovagolja a lovát, én nem akarok beleszólni, csak leírtam a véleményemet. ;) Te jó ég, Atyaúristen! :eek: 3 fándli zab, 1 kukorica, 1 bázis, 1 500as?? :hu: Egyrészt ez a ló egy pénznyelõ :D , másrészt biztos hogy ez kell? Elõször úgy értelmeztem, hogy egy etetésre...most elgondolkoztam, hogy azért az csak durva lenne.... De mondjuk az se kevés, ha két etetésre. Pesze nem tudom mennyit dolgozott, és mellette még mivel takarmányozták...

#356 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 22:12

Lehetett dönteni. Vagy megdöglik Sáránk vagy adunk neki egy hatalmas adag abrakot+lucernát+szénát. Nagyon tönkre volt menve. Természetesen most 1 zabot kap+lucerna+rétit.

#357 kacagány

kacagány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 22. - 7:22

Az utóbbi zuhanások óta! :D

#358 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 22. - 12:32

Mellesleg az én meghívásom is áll mindenkinek aki úgy érzi nagyon tud lovagolni. Orival egyeztetünk és összeállítjuk a szélvész komandót.

Nem tudom, hogy érted, én Zengõt nem adom oda senkinek próbálkozásra, bár rohanni, azt nagyon tud, de én Packával ellentétben a mozgásigényt nem tartom a ló természetétõl idegen vonásnak. A rodeót viszont én sem élvezem, és nem is tartom a lovastudás mércéjének. Az egy másik sportág, én inkább a lovaglást választom, ha lehet. És lehet. Abrakolás mellett se sároztam még össze a hátam ezen a télen. Nem azért, mert annyira tudok, hanem mert nem is próbált lehajítani. (Élénkség, kis fejcsóválás vágta közben, az még belefér egy ilyen csikónál). Az egész csak törõdés kérdése. RC papa szerint agyilag sokkal hamarabb és hatásosabban le lehet fárasztani a lovat, mint fizikailag, utóbbi egy idõ után egyre több idõt vesz igénybe.

Sárika soványan is pörgött, szóval ott se a kajamegvonás hozná meg az eredményt. Bár ha elég sokáig nem adsz neki enni, elõbb-utóbb csak leáll a mozgása, és vége a macerának. :gm:

#359 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 22. - 12:53

Figyelj, ori, most egy hétig abból fogsz itt élni, hogy rám hívatkozva írogatod a téves következtetéseidet? Mutass már rá, hol olvastad tölem, hogy a ló természetétõl idegen a mozásigény! Ha esetleg nem fog sikerülni, azt kell hinnem szándékosan ferdítesz. Nagyon egyszerû dolgot írtam le, szerintem rajtad kívül mindenki értette. (Te is értetted..)-)) Ha a nyári (nálam) abrak nélküli normális viselkedéstõl eltérõ "motívumokat" eredményez az abrakolás, akkor ott nyilván több energiát viszünk be, mint amire szüksége van a lónak. Feleslegesen. Ilyenkor jön a józan belátás és csökkentjük, vagy ha amúgy is kicsi volt, elvesszük a felesleget. Ha megkérhetlek maradjunk a tényeknél.

Edited by packa, 2008 január 22. - 12:54.

#360 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 11:19

Nem, én a munkámból élek, ide csak szórakozni járok. Ha betévedtél ide, a Vadkeletre, akkor viseld a következményeit. Persze hogy értem, amit írsz. Te a túlcsordult energiát a lehetõ legegyszerûbb és legkényelmesebb módon távolítod el. Én másképp közelítem meg a problémát: A nyáron folyamatosan dolgozó lónak szokatlan az, hogy naphosszat a sáros vagy göröngyösre fagyott karámban toporog (jó esetben, mert lehet, hogy az istállóban áll egy helyben). A ki nem elégített mozgásigény és nem utolsó sorban az unalom miatt rendetlenkedik a lovaglás elsõ szakaszában. MEgoldás, hogy elfoglaljuk, feladatot adunk neki, agyilag és fizikailag foglalkoztatjuk a lovaglásmentes napokon is. Ez tényleg kicsit macerásabb, mint nem etetni, de számomra szimpatikusabb. Így a ló nem tunyul el teljesen tavaszra, nem szokik el a fegyelemtõl, és a lovassal-gazdával való kapcsolata sem sekélyesedik el. Hozzáteszem, természetesen jóval kevesebb abrakot etetek, mint nyáron, de a lovam sose volt (és szerintem sose lesz) túlsúlyos, nem az a típus. Azt a kondit, amiben most van, szerintem egy mínuszokban is kintlévõ lónak tartania kell. HA egy szemre és tapintásra cseppet sem kövér ló kicsit élénkebb a kelleténél, nekem bizony nem a kajaelvonás az elsõ gondolatom. A szomszédaim nevében nem akarok nyilatkozni, de ott is van 1-2 ló, amelyik elhízásra kevésbé hajlamos (ami SÁrikánál még enyhe megközelítés), de meglehetõsen mozgásigényes, élénk. Ha addig akarod elvonni a kaját, míg le nem csitul, akkor elég messzire kell elmenned ezen a téren. Talán egészen az állatitetem-feldolgozóig, mert vágóra bizonyos súly alatt már nem vesznek át lovat. Na, megyek vissza a megélhetési kutatáshoz...a packázásból mára elég.