Én is hallottam már ezt, hogy a westernló, mivel ebben a stílusban nem cél az angolos mélyen maga-alá-lép-mozgás, illetve mivel a fejét mélyen tartja, az elejére van esve. Nem tudom a jó választ, örülök, hogy a kérdést értem
, de akár a következõ alkalommal lehetne errõl beszélni.
szerintem...
- a
súlypont fizikai értelemben valóban ott van, ahová Isten jókedvében megálmodta, de a
súlyeloszlás (ami ugye nem pontszerû ;) ) változik attól függõen, hogy éppen milyen mozgásállapotban van a ló.
- westernben a
feligazitottság az, ami nem cél (inkább a mély fejtartás, persze nem porba fújó mélységben).
- a feligazítottság ugyan befolyásolja a (fizikai értelemben vett elsõ-hátsó láb közötti) súlyeloszlást, de nem lehet azt mondani, hogy a mély fejtartás önmagában az elsõ lábakra helyezi a súly nagy részét. Nézd meg a sliding stopot ott a fej lent, ugyanakkor minden súly a hátsó lábon van, miközben az elsõ lábak szabadon lépnek. (egyébként bukfencet vetne a ló, mint az elgáncsolt kismacska

.)
- az angol stílus
összeszedettsége a western stílusban is követelmény, ha nem is olyan mértékben, mint a "minden-egyre" ugrásváltás végrehajtásához. A western ló kiképzése felsõ fokán
képes összeszedett állapotban mozogni mégpedig mély fejtartással, laza száron (azaz támaszkodás nélkül). Mi több
ez cél is az ugrásváltáshoz, és a rollback végrehajtásához biztosan (de meggyõzõdésem, hogy a spin sem mehet úgy, hogy a ló az "elsõ lábain áll").
- végül tapasznyalatom szerint a
western fogalma gyûjtõfogalom, nem csak a reining képzésen átesett lovakat nevezik így.. ebbõl sok mindent lehet kihozni

Mondjuk a rodeo lovak, ha nem lépnének "mélyen a súlypontjuk alá" nem tudnának függõlegesen felfelé ugrálni.
Gyula bácsi meglátásáról pedig az a véleményem, hogy ha õ egy ló mozgásállapotára azt mondja, hogy az elején hordja a súlyát, akkor az ott van. Ott és akkor amikor látja, függetlenül attól, hogy cilinder van-e a lovasa fején, vagy a hóembertõl kölcsönkapott lukas fazék. Hiszen ez
állapot és nem stílus. Randán szétesnek a weternlovak is, meg más lovak is, ha nem lovagolják õket "össze". (hogy hogyan, az a
stílus ezköztára.)
Én nem voltam ott a rendezvényen, de abban van valami, hogy a western (reining, akármi) stílusnak (bár lényeges eleme) de nem olyan alapvetõ ismérve/sajátossága az összeszedettség, mint pl. a bécsi lovasiskolának.
Persze én is szívesebben olvasnám ezeket a dolgokat nálam hozzáértõbbek tollából... :o