Ugrás a tartalmakhoz

HÍD A SZAKÁGAK KÖZÖTT - elõadássorozat

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
546 válasz a témához

#321 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 17:14

(Úgy látszik, Tücsöknek csak az a lényeg, hogy a western megítélése javuljon, a többi nem érdekes...)

Akkor beszélje rá Victor Fröschl-t, hogy legközelebb ne csikóval és ne más tréner általa alig ismert lovával jöjjön, hanem olyan lóval, amelyikkel megfelelõ színvonalú bemutatót tud tartani. Tudom, hogy tud olyat, mert láttam már tõle :ang: És az se ártana, ha az elméleti elõadásra tudatosan felkészülne és nem csak általánosságokat ismételne a maga egyébként igen szórakoztató stílusában.

Kassaiék lovas segítségadásairól is szívesen tudtam volna meg többet, de amikor a bemutató után valószínûleg errõl beszélt, azt nem lehetett hallani ott, ahol én ültem.

Egyébként meg Pluto :yeah: :yeah: :yeah:

#322 The Oldenburgi

The Oldenburgi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.562 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 17:22

én is ott voltam, igaz, az elõadást nem láthattam, mert éppen a lovamat nyírták. :rolleyes: de tõlem így látatlanban Vitéz, a voltizsló kapta a legnagyobb elismerést. alig van pár hónap befogva a lovastornába, mégis tökéletesen teljesített (legalábbis Ildi elmondásából ez jött le :) ). arról nem is beszélve, hogy még soha nem volt ennyi ember között. :) nagyon sajnáltam, hogy nem láthattam egyik részét sem a Híd2-nek. :(

#323 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 17:56

."

Senkit nem akarok megbántani, de én kissé szégyeltem magam a "lovasok" helyett akik mikor idecibálnak egy négyes fogatot, felöltözve, próbálkoznak a kis fedelesben valamit bemutatni akkor a fél banda már sorban áll a kajáért. Úgy érzem némi tisztelet járna annak aki eljött ide hogy megmutassa magát, a pihenõ idõszakban elõveszi a lovait, 2 órát csutakolják õket (mert gyönyörû szép tiszta volt mind a négy szürke ló), kb 1 órát szendvednek míg össszerakják a fogatot lovastúl, és akkor a híres lovas társadalom fele a büfében ül. Szerintem ciki. Vérciki

Allehet, hogy chyki(igy irják hejesen asszem) dehát KAJÁLNI muszáj, hamár kötelezõen ki van fizetve. Majd ott haggya valaki mi és közbe sorba áll fél órát mi? És akkor mijen haszna van az étkezdének? számoj csak utánna, kb 200-300 vendég, nem rosz pénz és még a kaja is jó volt. Igy mindenki jól jár. Az lenne a legjobb, ha legközelebb egy zacsiba ki lenne porciózva és a belépésnél megkapná a delikvens. Akinek nem kell az felajálhatná egy éhesebb vendégnek.
:D

#324 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 18:27

Asszem, kissé szigorúak voltatok Tücsökkel. Nem, mintha nem érdemelné meg. :D

#325 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 19:38

Akkor beszélje rá Victor Fröschl-t, hogy legközelebb ne csikóval és ne más tréner általa alig ismert lovával jöjjön, hanem olyan lóval, amelyikkel megfelelõ színvonalú bemutatót tud tartani. Tudom, hogy tud olyat, mert láttam már tõle :ang: És az se ártana, ha az elméleti elõadásra tudatosan felkészülne és nem csak általánosságokat ismételne a maga egyébként igen szórakoztató stílusában.

Az elso Hidon a Fiatal ló volt a téma, igy a csikó elég relevánsnak tûnik... A mostani lovat meg ismerte, csak mas trénernél volt korábban. Epp azt mondta, hogy elrontott lo, es most bemutatta, hogy helyes lovaglassal (segitsegekkel) ebbol vajmi keves latszott. Olyan bemutatot, amire te gondolsz a Soskuti fedeles talajan nem lehet csinalni, es egy olyan bemutaton nehez lenne kozben a segitsegekrol beszelni.
Azok az altalanossagok amirol beszelt igazabol nem is olyan trivialisak ha korbenezel kis hazankban...

Amugy nekem nagyon tetszett ez a mostani Híd, Varga Kati bomba jo volt! :) A legjobb eloado ehez a temahoz! Nekem az ugro resz is nagyon tetszett, a fogatok elott pedig le a kalappal, mert talan nekik van a legnehezbb dolguk a fedelesben...

Es Plutohoz csatlakozom en is.

#326 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 23. - 19:54

Hamarosan lesz egy tematika, hogy kicsit se triviális dolgok kerüljenek a jövõben elõ és ne legyen ismétlés. A kajaszünet megoldása is meg lesz. Hosszabbra lesz eleve kiírva, a szünetben pedig lesznek érdekes videók, hogy senki se unja el, aki már végzett. Az elõadók meg szerintem egytõl egyig szintén igyekeznek megszívlelni a kritikákat, hiszen mindegyikõjüket úgy ismerem, hogy a legjobbját akarja adni. Annak kifejezetten örültem, hogy elõkerültek a kérdések, mégha néha bugyutának tûnõk vagy provokatívak is voltak. Az a jó, ha az emberek ki merik mondani kételyeiket, elõítéleteiket, gondolataikat. Mondom: rossz kérdés nincs, mert ami foglakoztat, feszít belülrõl, arra választ kell találni. Rossz kérdés csak a kimondatlan kérdés. Persze igazán jó kérdés is kevés van. Azt mondják: aki igazán jól tud kérdezni, az már birtokában van a válasznak is.

#327 Brigi.horse

Brigi.horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 247 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 20:23

... Epp azt mondta, hogy elrontott lo, es most bemutatta, hogy helyes lovaglassal (segitsegekkel) ebbol vajmi keves latszott.

Melyik az elrontott ló?

#328 Taxis

Taxis

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 318 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 20:41

A kérdésfeltevésekkel kapcsolatban és úgy éreztem, hogy sokan éppen azért nem mernek kérdezni, mert úgy gondolják, hogy olyan kérdést tesznek fel ami miatt " hülyének " fogják tartani a többiek. Ez a távlovas témánál tisztán látszott, mert azután indult el a párbeszéd, hogy valaki csak úgy " érdeklõdõtt " valami egyszerû dologról. Szerintem Dallos Gyulától is azért nem " mert " senki kérdezni, mert úgy érezte, hogy " kiakadnak " a többiek, hogy ilyen alap dolgokkal zavargál. Bár lehet, hogy hülyeségeket beszélek és egyszerûen csak mindenki tud mindent. :)

Edited by Taxis, 2008 január 23. - 20:42.

#329 No Comment

No Comment

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 20:50

Melyik az elrontott ló?

Amin Viktor ült.

#330 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 21:24

Szerintem nem azt mondta, hogy elrontott a ló, hanem azt, hogy vannak vele problémák, ami azért nem ugyanaz.

#331 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 21:36

Melyik az elrontott ló?

Igaz, hogy a hangosítás nem volt a helyzet magaslatán, de ha jól értettem, Co Co lena

#332 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 23. - 22:20

Szerintem nem azt mondta, hogy elrontott a ló, hanem azt, hogy vannak vele problémák, ami azért nem ugyanaz.

Igazad van, nem egy legyepalt lorol van szo, ilyen ertelemben csak vannak vele problemak, Victor ugy fogalmazott hogy el van rontva. De ezt nem nagyon citalanam tovabb. Elnezest hogy belekezdtem. Nagyon kedves es jo lo a Coco, volt nehany rossz tapasztalata, de nagyon szepen dolgozott a bemutaton.

#333 kisbéri

kisbéri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 501 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 7:33

A bemutatón csináltam kb. 50 képet. Ebbõl 25 a Móró négyesfogatról készült. Nekem nagy élmény volt, hogy a szûk hely ellenére szakszerû kommentálással ( és a feladat hibáinak ismertetésével) láthattuk azt, amit egy versenyen nem láthatunk. Hogy végzik el a lovak a "díjlovas" feladatokat testsúly és csizmasegítség nélkül. Sajnos a rendelkezésre álló idõ és a hely is kevés volt, pedig ebéd helyett még néztem volna ! :D :yeah:

#334 No Comment

No Comment

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 9:41

A budapesti Világ Kupán is rossz volt nézni, ahogy egymást rúgták a díjugratás eredményhirdetésén a lovak, illetve a díjlovasoknak is sokszor gondot okoztak a tapstól vagy a hangos zenétõl „megbokrosodott” lovak. Más szakágakban (fogathajtás, western, lovasíjászat) ez fel sem tûnt a lovaknak, sõt a fogatverseny alatt kifejezetten kérték a nézõk hangos buzdítását. Most a HÍD2-n is feltûnt, hogy milyen szépen dolgoztak a voltizslovak egészen addig a pillanatig, amíg a nézõk el nem kezdtek tapsolni, sõt az elõadó kérte is a taps mellõzését. Ha már így utólag készül a tematika - naivan azt hittem ezzel kezdõdik egy elõadássorozat megtervezése – lenne egy javaslatom: Szánjunk egy kis idõt annak a bemutatására, hogy hogyan lehet hozzászoktatni a lovakat ezekhez az „extrém” hatásokhoz, hogyan lehet úgy megnyerni a bizalmukat, hogy az ilyen helyzetekben a „gazdi” megfelelõen biztos pont legyen. Ha szabad kérnem ne az „atombiztos” Kassai lovakon legyen szemléltetve, hanem egy ilyen téren még kezdõ paripán, hogy láthassuk a ló egyes reakcióira mi a helyes válasz, teendõ.

#335 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 24. - 10:43

Azért a voltizsló és a voltizsálás számomra egy kicsit más helyzet, mint a többi szakág. Ott ugyanis csak a futószárazó lehet befolyással a lóra és helyzetébõl fakadóan korlátozottan. Másrészt a ló minden mozdulatának nagyobb a veszélye. Míg nyeregben ülve vagy szabadon dolgoztatva egy pillanatnyi megtorpanás, vagy ütemvesztés nem igazi ellenszegülés, szinte fel sem tûnik, addig a voltizsló hátn kézenálló gyerek ettõl simán leeshet, hiszen elég az, hogy az egyenletes lendület egy pillanatra megtörjön. Persze itt is a hozzászoktatás folyamata a lényeg, de nekem semmiféle ellenérzésem nincs azzal kapcsolatban, hogy egy voltizsedzõ jobban félti a tornászait...

#336 The Oldenburgi

The Oldenburgi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.562 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 10:47

Most a HÍD2-n is feltûnt, hogy milyen szépen dolgoztak a voltizslovak egészen addig a pillanatig, amíg a nézõk el nem kezdtek tapsolni, sõt az elõadó kérte is a taps mellõzését.

tudtommal két voltizs ló volt: az egyik a 14 éves Leányálom, egy pej mén, amin Mariann díjlovagolt, a másik pedig a fentebb írt Vitéz, 6 éves, fekete, szintén mén. az elõbbi ló elméletileg már rengeteg tapasztalattal rendelkezik, ami az "extrém" helyzeteket illeti (extrém helyzet alatt én az idegen környezetet, a sok embert, az ismeretlen hangokat értem). Vitézke még soha nem volt közönség elõtt, sõt! az edzéseket általában úgy tartják Ildiék, hogy lehetõleg 2-3 lónál ne legyen több bent a fedelesben, ami persze a lányok épsége miatt is van. ha megugrik a ló alattuk, csúnyát tudnak esni. :rolleyes: szóval lényeg a lényeg, No Comment, Neked igazad van. én csak azt szerettem volna ezzel a kis kotnyeleskedésemmel mondani, hogy az újdonsült voltizsló, Vitéz szemszögébõl nézve indokolt volt az idegeskedés a leírtak alapján (bár nem tudtam ott lenni a bemutatót, csak a lovardában :D ). Maci nem tudom min húzhatta fel magát, Mariann nem panaszkodott. :) na, ennyit tõlem... ;)

#337 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 11:18

Az elso Hidon a Fiatal ló volt a téma, igy a csikó elég relevánsnak tûnik... A mostani lovat meg ismerte, csak mas trénernél volt korábban. Epp azt mondta, hogy elrontott lo, es most bemutatta, hogy helyes lovaglassal (segitsegekkel) ebbol vajmi keves latszott. Olyan bemutatot, amire te gondolsz a Soskuti fedeles talajan nem lehet csinalni, es egy olyan bemutaton nehez lenne kozben a segitsegekrol beszelni.
Azok az altalanossagok amirol beszelt igazabol nem is olyan trivialisak ha korbenezel kis hazankban...

Nem hiszem, hogy tudod, mire gondolok, de kösz a kioktatást. Nyilván nem 10 méteres sliding stoppot szerettem volna látni, hanem egy készséges, a segítségadásokra jól reagáló lovat. Vagy ha a hibákra ment rá, ami szintén nem rossz, mert az ugró bemutatónak ez is az egyik legnagyobb vonzereje, akkor sokkal jobban kellett volna kommunikálnia. Ebéd közben én magam hallottam, amikor angollovasok elég becsmérlõen nyilatkoztak a bemutatójáról, mondván, hogy a ló ímmel-ámmal dolgozott és csak ténfergett a pályán.

Nem tudom, te hányszor hallottad már Victort elõadni, de én már kívülrõl tudom, hogy a bunkó mindig felül ül. Viszont szívesen meghallgattam volna, hogy pontosan mit is jelent az, hogy a westernló jelekre dolgozik, mi a sarkantyú szerepe, mi a helyes használatának módja, mi az egykezes szárhasználat lényege, sajátossága, és így tovább. Azt gondolom, ennek a stílusnak az angollovazástól eléggé eltérõ a jelrendszere, amit a nem westernben lovaglók nem ismernek, de szívesen hallanának róla.

Ne érts félre, becsülöm Victor Fröschl lovagstudását, mert láttam már bemutatót tartani. Ráadásul nem rendelkezem elõítéletekkel a westernnel szemben (Silveradon valószínûleg totemoszlopra tûznék a skalpomat, ha így lenne), sõt, drukkolok, hogy sikerüljön eloszlatni az elõítéleteket. Victor erre elbûvölõ személyisége alapján egyébként nagyon alkalmas, de nekem hiányzik a Dallos Gyula féle szakmaiság belõle.

Nekem a hidat egyébként Filly kérdése és Dallos Gyula arra adott válasza jelképezi leginkább, ahol összehasonlításra került az angolos és a westernes vágtába ugratás jelrendszere visszavezetve a stílusok eltérõ jellegére, a lovakkal szembeni elvárások különbségeire.

A "mostani ló" egyébként ha jól tudom IC Coco Lena volt, egy Magyarországon elég széles körben ismert aktív fedezõmén, akitõl számomra a leglenyûgözõbb teljesítmény az volt, hogy teljesen nyugodtan viselkedett Kassaiék két parkoló lovával szemben is. Azt például szívesen meghallgatnám, erre hogyan lehet ránevelni egy lovat.

#338 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 12:31

Hát igen, a "vannak problémák vele" ebben az esetben konkrétan azt jelentette, amit Viktor mondott is, hogy versenyhelyzetben nagyon stresszel a ló. Gondolom, ezért is volt kifejezetten jó Coconak ez a bemutató, mert a stresszhelyzet megvolt, a versenykényszer meg nem. Amúgy meg sajnálom, hogy Viktor még nem volt ott, amikor a kérdésemet feltettem, mert nem mindenben értettem egyet Gyula bácsival, de hát egyrészt nagyon kis porszem vagyok én ahhoz, hogy ezt hangosan ki is jelentsem, másrészt meg sajnos nem is értek a témához eléggé :D

#339 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 16:23

MI sokáig tanakodtunk ezen hogy mi is van hogyis van ez hogy a western ló elől hordja a súlypontját? Meg akkor ez most normális, meg milyen western ló..én ezt egy kicsit súlyosnak éretem, de ki állna fel Gyula bácsit kérdőre vonni a saját nem értemsége miatt? :D

Edited by Babszem, 2008 január 24. - 16:23.

#340 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 16:52

Én is hallottam már ezt, hogy a westernló, mivel ebben a stílusban nem cél az angolos mélyen maga-alá-lép-mozgás, illetve mivel a fejét mélyen tartja, az elejére van esve. Nem tudom a jó választ, örülök, hogy a kérdést értem :dev: , de akár a következő alkalommal lehetne erről beszélni.

#341 No Comment

No Comment

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 17:33

Azért a voltizsló és a voltizsálás számomra egy kicsit más helyzet, mint a többi szakág. Ott ugyanis csak a futószárazó lehet befolyással a lóra és helyzetébõl fakadóan korlátozottan. Másrészt a ló minden mozdulatának nagyobb a veszélye.
Míg nyeregben ülve vagy szabadon dolgoztatva egy pillanatnyi megtorpanás, vagy ütemvesztés nem igazi ellenszegülés, szinte fel sem tûnik, addig a voltizsló hátn kézenálló gyerek ettõl simán leeshet, hiszen elég az, hogy az egyenletes lendület egy pillanatra megtörjön.
Persze itt is a hozzászoktatás folyamata a lényeg, de nekem semmiféle ellenérzésem nincs azzal kapcsolatban, hogy egy voltizsedzõ jobban félti a tornászait...

Hozzászólásomban nem csak a voltizslovakat említettem. Ennek a rendezvénysorozatnak éppen az lenne a feladata, hogy a szakágak képviselõi, miközben átadják tudásuk legjavát, egymástól is tanuljanak.

Az általad leírtak is megerõsítik, amit a voltizslovakról gondolok: talán nincs még egy olyan szakág, ahol ennyire fontos lenne a minden körülmények között megbízhatóan dolgozó ló. Nem volt nehéz erre rájönnöm, csak magam elé képzeltem a 7 éves kislányt, amint a vágtázó ló hátán áll.

Az elõadó szerint, a ló számára fontos a futószárazó kiállása is. Ezzel mélységesen egyetértek. Éppen ezért nem mutathatja a ló felé, hogy félti a tornászait, mert az állatok, így a lovak is, ezt rögtön megérzik. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ezt nagyon könnyû ide leírni, de ugyanakkor rettenetesen nehéz megvalósítani.

tudtommal két voltizs ló volt: az egyik a 14 éves Leányálom, egy pej mén, amin Mariann díjlovagolt, a másik pedig a fentebb írt Vitéz, 6 éves, fekete, szintén mén. az elõbbi ló elméletileg már rengeteg tapasztalattal rendelkezik, ami az "extrém" helyzeteket illeti (extrém helyzet alatt én az idegen környezetet, a sok embert, az ismeretlen hangokat értem). Vitézke még soha nem volt közönség elõtt, sõt! az edzéseket általában úgy tartják Ildiék, hogy lehetõleg 2-3 lónál ne legyen több bent a fedelesben, ami persze a lányok épsége miatt is van. ha megugrik a ló alattuk, csúnyát tudnak esni. :rolleyes: szóval lényeg a lényeg, No Comment, Neked igazad van. én csak azt szerettem volna ezzel a kis kotnyeleskedésemmel mondani, hogy az újdonsült voltizsló, Vitéz szemszögébõl nézve indokolt volt az idegeskedés a leírtak alapján (bár nem tudtam ott lenni a bemutatót, csak a lovardában :D ). Maci nem tudom min húzhatta fel magát, Mariann nem panaszkodott. :) na, ennyit tõlem... ;)

Egyetértek: Vitéz vitézül helyt állt. Ha jól láttam, sokkal kevésbé húzta fel magát a tapson és így hamarabb is nyugodott meg. Nekem végig nagyon tetszett, ahogy dolgozott.

#342 Guest_Tom Forest_*

Guest_Tom Forest_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 24. - 18:17

Én is hallottam már ezt, hogy a westernló, mivel ebben a stílusban nem cél az angolos mélyen maga-alá-lép-mozgás, illetve mivel a fejét mélyen tartja, az elejére van esve. Nem tudom a jó választ, örülök, hogy a kérdést értem :dev: , de akár a következõ alkalommal lehetne errõl beszélni.

szerintem... :ang:

- a súlypont fizikai értelemben valóban ott van, ahová Isten jókedvében megálmodta, de a súlyeloszlás (ami ugye nem pontszerû ;) ) változik attól függõen, hogy éppen milyen mozgásállapotban van a ló.
- westernben a feligazitottság az, ami nem cél (inkább a mély fejtartás, persze nem porba fújó mélységben).
- a feligazítottság ugyan befolyásolja a (fizikai értelemben vett elsõ-hátsó láb közötti) súlyeloszlást, de nem lehet azt mondani, hogy a mély fejtartás önmagában az elsõ lábakra helyezi a súly nagy részét. Nézd meg a sliding stopot ott a fej lent, ugyanakkor minden súly a hátsó lábon van, miközben az elsõ lábak szabadon lépnek. (egyébként bukfencet vetne a ló, mint az elgáncsolt kismacska :D .)
- az angol stílus összeszedettsége a western stílusban is követelmény, ha nem is olyan mértékben, mint a "minden-egyre" ugrásváltás végrehajtásához. A western ló kiképzése felsõ fokán képes összeszedett állapotban mozogni mégpedig mély fejtartással, laza száron (azaz támaszkodás nélkül). Mi több ez cél is az ugrásváltáshoz, és a rollback végrehajtásához biztosan (de meggyõzõdésem, hogy a spin sem mehet úgy, hogy a ló az "elsõ lábain áll").
- végül tapasznyalatom szerint a western fogalma gyûjtõfogalom, nem csak a reining képzésen átesett lovakat nevezik így.. ebbõl sok mindent lehet kihozni :kv: Mondjuk a rodeo lovak, ha nem lépnének "mélyen a súlypontjuk alá" nem tudnának függõlegesen felfelé ugrálni. :dev:

Gyula bácsi meglátásáról pedig az a véleményem, hogy ha õ egy ló mozgásállapotára azt mondja, hogy az elején hordja a súlyát, akkor az ott van. Ott és akkor amikor látja, függetlenül attól, hogy cilinder van-e a lovasa fején, vagy a hóembertõl kölcsönkapott lukas fazék. Hiszen ez állapot és nem stílus. Randán szétesnek a weternlovak is, meg más lovak is, ha nem lovagolják õket "össze". (hogy hogyan, az a stílus ezköztára.)

Én nem voltam ott a rendezvényen, de abban van valami, hogy a western (reining, akármi) stílusnak (bár lényeges eleme) de nem olyan alapvetõ ismérve/sajátossága az összeszedettség, mint pl. a bécsi lovasiskolának.

Persze én is szívesebben olvasnám ezeket a dolgokat nálam hozzáértõbbek tollából... :o

#343 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 18:17

(Úgy látszik, Tücsöknek csak az a lényeg, hogy a western megítélése javuljon, a többi nem érdekes...)

Borsikám! Ne próbálj a nevemben gondolkozni, nem megy ez neked! ;) Egyébként nem vagyok westernlovas, (bár voltak ilyen irányú próbálkozásaim), de ha bármely más szakágat szapulta volna valaki, akkor is leírtam volna nemtetszésemet. Egyszerûen csak a hülyéket nem bírom. Meg a fikázást.

Akkor beszélje rá Victor Fröschl-t,

Viktorról meg nem vélekedek, hisz azt mondta, amit a lószeretõ ember hallani akar... :rolleyes:
Szóval kedves Juice, beszélj Viktorral, ha annyira akarsz, ne játszd itt a félistent, hogy utasításokat osztasz.

Ez most arról szól, hogy leírja mindenki, ami az ELÕADÁSBAN tetszett-nem tetszett. Pont.
Akit meg nem érdekel egy téma, az nem nézi meg. A lovas sportokat imádom, de a lovasíjászatra le se lehetett volna kötözni. Hadd legyen mindenkinek joga azt nézni, amit akar, ha már megvette a jegyet. :yeah:

#344 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 18:36

Nekem nagyon gáz volt az elsõ hídon, hogy hazánk örökös bajnoka 3x is elmondta, hogy "torokizület". Azt hittem elõször, hogy rosszul hallom, aztán még elmondta kétszer. Elmondtam a szerintem legjobb hazai lovas szakembernek név nélkül, kitalálta az illetõ nevét. Tehát szokott õ máskor is baromságokat mondani nyílvánosan. Nem biztos, hogy mindíg nála kellene lenni a mikrofonnak. A lóverseny ugyan nem tagja az MLSZ-nek, de már az elsõn is hiányoltam. Most legalább valaki szóvá is tette, igaz elég hülye szöveg környezetben, de ígéret is született, hogy megkeresitek õket. A következõ tréninges híd még jó gondolat, azt hiszem azonban, hogy nagyon sok tényleg ütõs téma ezen a szinten már nem várható. Vannak, lennének azonban általános témák, amelyek szakágaktól függetlenül is érdekesek lehetnének, erre lenne egy szakjtó témám. Majd, ha kell elõ veszem õket.

#345 Guest_Tom Forest_*

Guest_Tom Forest_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 24. - 18:36

Bocsika de ma olyan kiigazítós napom van :D.. Tehát! A wetern lónál az összeszedettség ugyan olyan fokon
kivánatos mint bármelyik más lovassportban! A WESTERN LÓ testi adottságából eredõen máskép néz ki mint egy rövidebb quadratikus testalkatú lónál! Egy cutting , hirtelen irányváltások, ugrásváltás stb , nem jöhetne létre ha a ló nem összeszedett , vagy kevésbé összeszedett! Az hogy némely westernló nem annyira vagy egyáltalán nem összeszedett az a kiképzési vagy lovas hiányosságok eredménye, de kérlek ne szõjj bele egyfajta ideollógiát mert kár lenne ;) , ha nem összeszedett egy ló akkor nem összeszedett :yeah:

Köszönöm a kiegészítést, mentesítem magam az ideológiától. :gm:

#346 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 18:51

Varga Kata távlovas elõadásának a végén hozzászólt Borka József fogat bíró. Egy kicsit kiigazítanám amiket mondott. 1. A Bécs-Budapest distanc (távlovagló) verseny nem 1906-ban, hanem 1908-ban volt, tehát ez év szeptember 7-én lesz pont száz éve. 2. A mai távlovas versenyekkel nem volt szerencsés összehasonlítani a Bécs-Budapest versenyt, mert: ott 230 km-t kellett teljesíteni egyvégtében. Több ló elpusztult útközben, és volt amelyik utána. Pont ennek megelõzésére vannak ma már pihenõk és fõként állatorvosi vizsgálat. Lehet, hogy a 100 éves évfordulóra lesz valami megemlékezés és lehet, hogy emléktúra is (nem 16 óra alatt kell teljesíteni a távot!

#347 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 19:14

Lécci Csikasz, áruld el, hol olvastad, mert hiába kerestem pont egy hete. Sõt, ellenkezõ értelemben találtam állásfoglalást, hogy reiningben nem foglalkozunk ezekkel a dolgokkal. Trailban találtam olyant, amit mondasz:
http://www.wittelsbu...hanges_2008.htm

#348 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 20:10

Támaszkodás, ahogy én csinálom.

#349 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 20:22

A tavalyi westernbíró-kurzuson elhangzott, hogy ha a ló homloka a függõleges mögött van, illetve a tarkója a marja alatt, az trailben kizárandó. Bár ezt itt már offnak gondolom. (Barefoot, te meg eccerûen hülye vagy! :D)

#350 Guest_Tom Forest_*

Guest_Tom Forest_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 24. - 20:47

Alig bírtam bemásólni...

Szerintem kár volt fáradni, mert a szagirodalomban ez szabatosan megvan. (Klimke, stb.) :ang:
Én csak arra céloztam, hogy az a "rugalmas keret", amit a lónak engedünk kitölteni azért a westernben nem olyan "rövid", mint egy Napóleon szobron. ;)
A westernben még nem hallottam viszont ilyen templomi teóriát. :rolleyes: Végtére is az egy pragmatikus célokon nyugvó dolog (munkalovaglás). Ami viszont nekem a korábbi Híd elõadások alapján is lejön, hogy az ütemesség, elengedettség... lépcsõfokok stílusfüggetlenek (díj-, ugró-, westernlovaglás).
És Bare-nek igaza van, az a legjobb támaszkodás, ahogy õ csinálja. Csak lazán, elengedetten. :kir:

Edited by Tom Forest, 2008 január 24. - 21:04.

#351 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 21:20

A mély fejtartás "tilalmát" nem szabályzatban kell keresni.

Ez egy jó mondat. Mindazonáltal, tehát a szabályzatban is ott van.

...
A westernben még nem hallottam viszont ilyen templomi teóriát. :rolleyes:

De én majdnem olyant igen.

Edited by Ernest, 2008 január 24. - 21:22.

#352 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 21:24

Nem hiszem, hogy tudod, mire gondolok, de kösz a kioktatást.

Nem allt szandekomban kioktatni, elnezest. Valoszinuleg felreertettelek. (Ugyanakkor tartom, hogy a lovalasztassal nem volt semmi gond. :) )

a ló ímmel-ámmal dolgozott és csak ténfergett a pályán.

Nem tudom pontosan mire gondoltak ezek az angollovasok. Persze ugyanaz a dolog nem jelenti ugyanazt mindenkinek.

Nem tudom, te hányszor hallottad már Victort elõadni, de én már kívülrõl tudom, hogy a bunkó mindig felül ül. Viszont szívesen meghallgattam volna, hogy pontosan mit is jelent az, hogy a westernló jelekre dolgozik, mi a sarkantyú szerepe, mi a helyes használatának módja, mi az egykezes szárhasználat lényege, sajátossága, és így tovább. Azt gondolom, ennek a stílusnak az angollovazástól eléggé eltérõ a jelrendszere, amit a nem westernben lovaglók nem ismernek, de szívesen hallanának róla.

Sokszor hallottam, meg mindig nem unom, de ugyanakkor igazat is adok neked. ;)

nekem hiányzik a Dallos Gyula féle szakmaiság belõle.

:confused: , bár szived joga hogy hianyozzon.

#353 Guest_Tom Forest_*

Guest_Tom Forest_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 24. - 21:43

Juice ! Istenes Csilla néhány korábbi ujságcikke alapján úgy gondolom Neked az õ megközelítése tetszene. Didaktikus, részletekbe menõ, (szinteolyan majdnemtemplomi - márha Örni rá célzott. :rolleyes: ) A honlapján ígért egy könyvet is (nem láttam megjelent-e már). De, De, De! IC nem VF, nem Lala, nem RC, nem ..... Szóval annyi "templom" van, mintha az egységes Zent akarnád megtalálni. Némi ON: :ang: A HÍD rendezvények tematikájában a szervezõk helyében elgondolkodnék ezen. Mert annyi féle oldalról közeltjük ma a westernt és annyi oldalról lehet bemutatni is, hogy igazán izgalmas dolog lenne Victor tanai mellett más gondolatokat is meghallgatni. Én éppen ezt szeretem ebben a stílusban, hogy nem vált dogmatikussá. Több út is vezet Rómába, és igazán csak a versenyeken lehet ezeket összevetni.

#354 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 25. - 8:16

Egy tégla a HÍD-hoz, idézet Magyar Imre könyvének Spanyol Lovasiskola Magyarországon c. fejezetébõl: "Õrgróf a tatay Eszteházy-ménesbõl származott, de megvásárlása idején kocsiban járt."

#355 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 25. - 8:51

Szóval kedves Juice, beszélj Viktorral, ha annyira akarsz, ne játszd itt a félistent, hogy utasításokat osztasz.

Kedves Tücsök! Nem utasítás, csak kérés: a személyeskedéssel és a túlzó megállapításokkal kicsit óvatosabban. És esetleg Te se játszd a félistent és ne osztogass nekem utasításokat arra vonatkozóan, hogy mit ne csináljak. Én sem minõsítettem a többi szakághoz való viszonyodat.

Ez most arról szól, hogy leírja mindenki, ami az ELÕADÁSBAN tetszett-nem tetszett. Pont.

Pontosan ezt tettem. És pont azért, mert tudom, hogy a legtöbb angollovas mit gondol a westernrõl és mert azt gondolom, ezek az elõadások pont arra lennének jók, hogy be lehessen bizonyítani, hogy a western tényleg nem csak arról szól, hogy full kajak vágtában rohangálnak az emberek hordók meg bóják körül a ló száját tépkedve, hanem ebben a szakágban is el lehet érni az "idomítottság" magas fokát. (bár a legtöbb wetsernes valszeg tiltakozik az idomítás szó ellen, de nem tudom, mi erre a jó kifejezés)

Akit meg nem érdekel egy téma, az nem nézi meg. A lovas sportokat imádom, de a lovasíjászatra le se lehetett volna kötözni. Hadd legyen mindenkinek joga azt nézni, amit akar, ha már megvette a jegyet. :yeah:

De talán azt sem kellene elítélni, akit érdekel több téma is és szívesen hallana róla bõvebben.

#356 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 25. - 9:06

Több szakágban is lehetõségetek lesz különbözõ véleményeket is meghallgatni... Meg egy megjegyzés: ha valaki hallott valamit egy asztalnál, amit beszéltek, azt ne általánosítsuk már úgy, hogy 'az angol lovasok azt mondták a westernrõl'. Valaki azt mondta róla, aki épp ilyen stílusban lovagol, lehet hobbista, távlovas, díjlovas, ugró stabbi... Bárki is az illetõ, ne úgy tüntessük fel, mintha ez egy irányzat általános ítélete lenne a másikról, mert ezek a túlzások szoktak végül sértõdéshez, ellentétekhez vezetni - legtöbbször alaptalanul... (bocs a kioktatásért, ezt tényleg annak szántam)

#357 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 25. - 9:29

Ha jól emlékszem, nem is ezt állítottam. Az idézett beszélgetés csak azt tükrözi, hogy Victor kommunikációs üzenete esetleg nem jött át a közönség egy részének. Ehhez jött még az a - számomra is hajmeresztő kérdés - amiből az tükröződött, hogy a kérdező szerint a westernesekre jellemző, hogy részegen lovagolnak. Mivel jómagam a saját lovamat angol hobbistaként lovagolom, túrázni Silveradora járok, és néha Tóth Lajosnál is megfordulok, talán elhiszed nekem, hogy távol áll tőlem a szakágak közötti ellenségeskedés. Ha nem drukkolnék a western szakágnak, nyilván nem tépném itt a billenytűzetet annak érdekében, hogy ennek a szakágnak a bemutatója minél szélesebb körben sikert arasson. Sajnálom, ha az én kommunikációs üzenetem sem jött át, bántó vagy félreérthető volt, természetesen nem ez volt a célja. A kioktatást tudomásul vettem.

#358 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 25. - 9:50

a kérdezõ szerint a westernesekre jellemzõ, hogy részegen lovagolnak.

lehet, hogy a kérdezõ csipkerózsika álomból ébredt. :D
a mundér védésének ezirányú legkisebb szándéka nélkül azért meg kell jegyeznem, hogy a lóval, lovaglással kapcsolódó alkohol fogyasztás, gyakran fennálló, de abszolút nem szakágfüggõ kérdés.

#359 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 21. - 9:27

Nokéremszépen itt az új... HÍD A SZAKÁGAK KÖZÖTT - a ló sokoldalú képzése - „Sokféle szakág létezik, azonban a stílusok és a kifejezõeszközök igen-igen különböznek egymástól, de a szellemiség vagy inkább a morál mindenütt azonos. Az emberi tartás, amelyet a lovas mûvészet formál, mindig ugyanaz és mindig ugyanarra a fölényre törekszik a véletlennel szemben. Amit a lóval való kapcsolatunk kifejez: társas kötelék, a szolgálat elfogadása, a történelemmel és a szakmával szembeni alázat, következetesség, bátorság, harmónia, derû!” Szeretettel meghívunk minden lovast, edzõt, tenyésztõt, bírót, lótulajdonost, szponzort és lószeretõ embert ’A sokoldalú képzés’ címû elõadássorozatunk III. részére. - MOST MINDEN ELÕADÁS, KÉRDÉSEK-VÁLASZOK GYAKORLATBAN! - Téma: A MODELLEZETT EDZÉS Elõadók, lovasok: LÁZÁR ZOLTÁN – világbajnok (fogathajtás) Hajtó: Móró LAJOS – magyar bajnok, válogatott versenyzõ (fogathajtás) TUSKA PÁL – szakedzõ, háromszoros magyar bajnok (military) Lovas: IFJ. TUSKA PÁL –magyar bajnoki ezüstérmes (military) Téma: versenybemelegítés, kiemelt hangsúllyal a terepszakasz Helyszín: jó idõ esetén a tereppálya VARGA KATALIN – szakági vezetõségi tag (távlovaglás) Téma: az állatorvosi vizsgálat jelentõsége és modellezése KASSAI LAJOS – lovasíjász mester (lovasíjászat) Téma: íjász és lovas edzés párhuzamosan PÁSKA ILDIKÓ – szövetségi kapitány, a Testnevelési Egyetem tanára (lovastorna) Téma: napi edzésmunka felépítése VIKTOR FRÖSCHL – NRHAG Futurity Res. / BR Trophy Champ (western, reining) ZUPÁN PÉTER – szakedzõ, a Testnevelési Egyetem tanára Lovas: STÖCKLER INGRID – junior magyar bajnok (díjugratás) Téma: bemelegítés edzésen és verseny DALLOS GYULA – mesteredzõ, örökös magyar bajnok Lovas: DALLOS ZSÓFIA – kétszeres magyar bajnok (idomító lovaglás) Téma: bemelegítés verseny elõtt, modellezett edzés, a versenyzés menedzselés Levezetõ, moderátor: VOBECZKY ZOLTÁN – a Danubius rádió sportszerkesztõje Helyszín: SÓSKÚTI LOVASSPORT CLUB (2038 Sóskút, Bajcsy-Zsilinszky út 61.) Idõpont: 2008. március 30. vasárnap 10.00 - 1000 – 1230 lovaglás – gyakorlati bemutató - 1230 – 1400 ebédszünet - 1400 - 1700 lovaglás – gyakorlati bemutató folytatódik kérdések - válaszok Részvételi díj: 3.500.- Ft / fõ Az ebédszünetben a helyszínen svédasztalos étkezési lehetõséget biztosít az étterem – melyet a fenti díj tartalmaz. Jelentkezési határidõ: 2008. március 23. vasárnap Regisztráció és további információ: Kérjük, jelezze részvételi szándékát a pasaret.auditor@mail.datanet.hu e-mail címen Szûcs-Gáspár Kinga felé (visszajelzéseket március 11. után küldünk) Kérdéseket az elõadókhoz nem csak a helyszínen, de elõzetesen is várunk a www.paci.hu/forum lovas oldalának ’HÍD a szakágak között’ címû témájában, vagy e-mail-en. Budapest, 2008. február 18. Rendezõség

Edited by Haf-Shire, 2008 február 21. - 11:51.

#360 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:38

Egy apró technikai megjegyzést tennék, ha szabad. Minden elismerésem VIKTOR FRÖSCHL – NRHAG Futurity Res. / BR Trophy Champ -é, de a gyakorlatok alatt talán szerencsésebb lenne ha más kommentálna, kb mint ahogy teszik ezt a többiek. Persze ez nem kritika szeretne lenni, csak aggódom, nehogy elmaradjon a többlyukú híd egyik pillére a többitõl. Különös tekintettel a mit-miértek relációjára. (meg a nehezebb felfogásúakra :hupp:)