SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet – élt 24 évet
Műtrágyát poraira!
Közzétéve 2014 szeptember 27. - 9:22
Közzétéve 2014 november 21. - 6:22
50 ezer hektárnyi nemzeti parkot, a védett természeti területek közel 20 százalékát a kormány átadja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek.
Közzétéve 2015 január 15. - 14:17
Ez kicsit a(volt) szociális-társadalmi oldalba is tartozna, de végül is mindegy is - a környezet nem csak a zöld erdő meg a virágos rét, hanem az a közeg, amiben élünk.
http://index.hu/tech...energiaiparban/
Közzétéve 2015 január 15. - 21:16
A 324. hozzászólás szerinti cikk alapján a 323. hozzászólásban linkelt cikk szerzői hazug gazemberek...
Csak ez a baj ezzel. Meg az, hogy kétmillióezernyolcszázan megosztották a facebookon, miközben ordas nagy félrevezetés. Csak homok... Ja.
Azon kívül az egészet Orbán hülyeségére hegyezik ki, miközben adóval befolyásolni a környezetszennyezést, azt egy angol közgazdász fogalmazta meg 1930-ban...
Edited by Ernest, 2015 január 15. - 21:18.
Közzétéve 2015 január 15. - 21:49
Ne haragudj, biztos késő van már nekem, de nem tudlak követni...
Közzétéve 2015 január 17. - 14:17
A 323-ban azt írják, hogy a környezetszennyezési díj abszurd, mert hiszen shomokból és földből van a napelem...
A 324-ben meg azt, hogy igen gyilkos dolog a gyártása.
Hát ennyi.
Közzétéve 2015 január 19. - 8:25
A politikusok meg vízből vannak, legalábbis 70% körül biztos, és mégis milyen kártékonyak..
Közzétéve 2015 január 21. - 14:41
Az alapvető jogok biztosa a péri rep.tér kontra ürgék kapcsán szögezte le:
" elvárható lenne, hogy megalapozott, körültekintő előkészítés előzze meg azon döntéseket, amelyek közvetlen hatással vannak az élő és az élettelen környezetre".
Közzétéve 2015 január 30. - 13:59
"A környezetvédelem hátráltatja a gazdasági növekedést?"
Idióták.
Közzétéve 2015 január 30. - 22:23
Pedig ez így van. Nézd meg Kínát, lesz*rják a környezetet, a gazdaságuk pedig szárnyal - mindent, amit a "fejlett" világ kiutál mert szennyező, oda lehet telepíteni... Hogy aztán bele fognak fúlni a saját mérgeikbe záros határidőn belül, az más kérdés.
Közzétéve 2015 március 16. - 13:48
Gondolom összegyűlt az erdőben, fákban, makkban, mohában, azt ők megeszik, és sugároznak. Azért lehet bemenni a zónába is, vezetett túrákon veszélytelenül, mert már bemosódott a talajba, növényekbe. De pl. az erdőbe nem jó betévedni, meg az épületeken lévő moha, és egyebek is brutál mód sugároznak, de ilyen helyekre nem visznek.
Közzétéve 2015 március 16. - 18:50
De az őzek miért nem?
Közzétéve 2015 március 16. - 19:47
Mást esznek
Közzétéve 2015 március 16. - 21:35
Gondolom a fű minden évben újranő, a zsenge cserjék meg fiatalok, így kevesebb radioaktív anyagot vesznek fel. Aztán a fene tudja.
Közzétéve 2015 március 18. - 7:39
Azt írja az újság... Hogy 2012 óta nézik. Előtte vajon kevesebb volt a sugármalac, vagy több?
Csernobil nagy hatású esemény volt.
Közzétéve 2015 március 18. - 8:01
Az is érdekes kérdés lenne, hogy a sugárzásra visszavezethető megbetegedések alanyainak fogyasztási szokásai alapján jutottak el a sugármalacokig vagy ott ezt is alapból vizsgálják. 2012-ig eltelt időszakban (26 év) néhány malacgeneráció elfogyasztódott. Vajon a környezeti hatástanulmány kitér(t)-e ilyen vonatkozásokra is?
Közzétéve 2015 március 18. - 10:47
Csernobil nagy hatású esemény volt.
Lehet, hogy velem is az cseszett ki. Akkoriban épp eveztem minden nap a Tiszán.
Edited by furiosojr., 2015 március 18. - 10:48.
Közzétéve 2015 április 26. - 19:27
2050-re? Szerintem ennek nincs esélye. Akik most a védett erdőket tüzelik el, azok kapnak elég meleget valami más forrásból addigra?
Közzétéve 2015 április 27. - 12:25
Gondolod, hogy a trópusi esőerdőket elsősorban fűtés miatt vágják?
Közzétéve 2015 április 28. - 11:30
Meglepő, de amikor azt írtam, hogy védett erdők eltüzelése fűtés céljából, akkor arra gondoltam, amit fűtés céljából vágnak ki.
Bár azt sem értem, hogy ha szerinted a trópusit nem, de a cikk meg kifejezetten a kibocsátásról szól, akkor miért hozod össze a kettőt.
De a zöldek azt mondják, a fa nullszaldós, mert azt bocsátja ki a kéményen, amit lekötött, és ha elkorhadna, akkor is pont annyit bocsátana ki. Szerintem ez kevés az igazsághoz, de mindegy, jön a tavasz.
Közzétéve 2015 április 28. - 11:36
Én eddig úgy gondoltam, hogy az elkorhadó fa egy része a talajba épül be...de nem vagyok zöldszakértő.
Közzétéve 2015 június 23. - 23:01
http://index.hu/tudo..._klimavaltozas/
" A vízkészletek fogyása és az élelmiszertermelés bizonytalansága táplálkozási problémákhoz vezetnek, és a déli országokban elterjedt kórokozók egyre északabbra nyomulnak.
Nem nehéz kapcsolatot találni a magyar aktuálpolitikával: a felmelegedés miatt a déli országokban egyre elviselhetetlenebb lesz az élet, azért még többen fognak a mérsékelt éghajlatú országok, köztük hazánk felé menekülni."
Edited by N.C., 2015 június 23. - 23:05.
Közzétéve 2015 június 24. - 14:43
Majd elüti őt is egy kóbor nyugdíjas.
Közzétéve 2015 június 24. - 15:29
Pont erre gondoltam.....
Közzétéve 2015 június 26. - 18:56
Rendszámot kapnak az ekevas teknősök
Ez nekem nem kattintható :(
Közzétéve 2015 június 26. - 21:39
Ezek érdekes kérdések.
Régen olvastam már Hailey Nagyfeszkó című könyvét, abban, ha jól emlékszem, egy egér (fajta) sorsa függött az erőmű létesítésétől, és mivel nem létesült erőmű, meghalt egy vastüdőre szoruló lány. Egy lány megérte? Tehetném fel a demagóg kérdést. Ha jól emlékszem, a Balaton déli partján az iszonyatos viadukt azért van, mert egy csiga amúgy nem tudott volna vándorolni, ha töltés van. És ha a csiga (vagy más) egy algától (vagy mástól) kipusztul 10 éven belül? Fennmarad a kérdés, hogy befolyásolhatja-e az ember a bolygót, és ha igen, mennyire. Befolyásoló erő mindig volt, erről a dinoszauruszok sokat tudnának mesélni. Például az erdők eltűnését most sérelmezzük, de az erdők térhódítását vajon miért nem sérelmezzük visszamenőleg? Ésígytovább, végtelen sorban.
De szerintem, laikusként, Paks nem okoz mérhető problémát (csak a horgászokról beszélve).
(Százhalombatta sokszoros kört írt le, amiben mindenki hibás lehet, az oroszok, hogy azt mondták, mindig lesz olaj, a magyarok, hogy elhitték, az arabok, hogy felemelték, az oroszok, hogy ők is, a nehézipar világ, hogy szétesett és ezért az energia nem kellett, aztán meg az olajhisztériások miatt takarékoskodunk, most utoljára meg a genya külföldi erőművek alacsony energiaárja.)
Edited by Ernest, 2015 június 26. - 21:40.
Közzétéve 2015 június 29. - 19:28
Hát...
http://valasz.hu/uzl...aszlonak-113701
Már félreértés ne essék, én, amióta az eszemet tudom, kb 70 óta, minden egyes politikust lenéztem hazánkban (hű, Árpi bácsit nem), ő sem kivétel.
Azonban az biztos, hogy a cikkíró lezuhant a politikus színvonalára a nagyképű kijelentésekkel, mint csattanós választ adott... és egészen addig, hogy külső támogatási forrást nem vesz igénybe
Ugyanis pontosan arról van szó, hogy igénybevesz. Egy rohadt nagy értékű gépezetet, egy egész ország villamos hálózatát veszi igénybe puffertárolóként, akkumulátorként, akárhogy is nevezzük. Ami kb megduplázná a beruházás összegét, ha neki kéne kistafíroznia a funkciót.
Közzétéve 2015 július 3. - 7:35
Tegnap este megnéztük a hegyen a kis kukoricásunkat. Érdekes fehér pöttyök vannak a leveleken, mindegyiken. Nézegettem, de se bogarat, se más kártevőt nem láttam rajta (nem volt permetezve semmi ellen, csak kapáltuk). Hazafelé nézem a szomszédét, az is pöttyös. A nagy gazdaság minden ellen védett, hiper-szuper kukoricája is pöttyös.
Kérdezem a növénytermesztős kollégát, hogy mi lehet ez.
A válasz: Reglone
http://www3.syngenta...eglone-Air.aspx
Ezzel desszikkálják a repcét (meg majd a napraforgót is) aratás előtt. Mivel a repcébe nem lehet permetezővel belemenni, így helikopterrel fújják. És ilyenkor a szerhez valami csepp-nehezítőt kéne keverni, ami arra hivatott, hogy a permetszer oda essen, ahová kell(ene). De mivel ez a szer plusz költség, vagy nem tettek bele, vagy kissé nagyobb szélben permeteztek, mint illett volna.A kolléga szerint ilyenkor akár 100 km-re is elviheti a szél az apró cseppeket.
A legközelebbi repcetábla tőlünk kb 5 km. Nem tudom, azt permetezték-e vagy valahol még messzebb, mindenesetre ezek szerint jópár hektárt beterítettek a környéken. Aminek jelentős része (a kukoricánk is ott van) szőlőhegy, gyümölcsös.
És a hab a tortán: a repcét a nagy felvásárlók már csak úgy veszik meg, ha igazolod, hogy "fenntartható" gazdaságból származik. ISCC .
Ez aztán baromi fenntartható gazdálkodás, hogy a fél megyét beszórjuk totális gyomírtóval. A másik felét meg majd napraforgó aratás előtt.
(UI: Aki repce meg napraforgó olajat használ, az gondolkozzon el ezen.)
Közzétéve 2015 július 3. - 8:57
Ez nagyon szomorú, itt errefele a komló permetezésével mérgezik a környéket.
De akkor milyen olajat használjak?
Közzétéve 2015 július 3. - 9:23
Semmilyet*. Amúgy sem tudja az ember rendesen megemészteni.
Használj disznózsírt. Úgy tanultuk, hogy a disznónak van veséje, a növénynek meg nincs. A növényben benne marad minden, amit kiválaszt, az állat legalább a nagyját kipisili.
(Egyébként meg ha belegondolsz, melyik növényből ettek meg az őseid annyit, ami pár dl olajba bekerül? Mikor ettek nagyanyáink hektárszámra repcét? Akár permetes, akár nem.)
(* nálunk évek óta minden olaj-származék számüzetett a konyhából, minimális esetben van tökmag vagy oliva. Igen, zsírral főzünk. A zuram brutális parlagfű allergiája pedig szinte teljesen visszaszorult. Van még némi könnyezés meg tüsszögés főszezonban, de fényévekre jobb annál, mint ami korábban volt, mindenféle gyógyszer meg kegyszer mellett. Nem biztos, hogy összefügg, de lehet.)