Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#321 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 13:14

Hatásában miben különbözik az egyszer tört és a kétszer tört csikózabla?Tudom a jó kéz...stb, de ha jó a kéz, akkor mi a hatásbeli különbség a két zabla típus között?

#322 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 14:43

Itt lehet muvelodni ;)

#323 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 20:46

Szerintem ne gyötörd magad ezzel, nem olyan lényeges a zabla, mint a kéz..

Hozzászólás megtekintése

Pendemonium! Ez így nemigaz, hogy lovagolj zablanélkül...

Hozzászólás megtekintése

Merénylõ, Pende asszem arra gondolt, hogy ha jól lovagolsz, bármelyik zabla kellõen kímélõ vagy épp kellõen kemény lehet, mert a hatása leginkább a szárat tartó kézen múlik. :)

Hozzászólás megtekintése

Köszönöm Maugly!

#324 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 21:21

Tényleg ott mindent leír... De... Ne haragudjatok, amiért ilyen pofátlan és tájékozatlan vagyok... :gm: De még mindíg nemtudom, hogy mi a funkciója a D zablának! Vagy mivel másabb???? :D A többirõl kb. én is tudtam egysmást.. ;) :rolleyes:

#325 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 21:58

Ééértem... De akkor ez mégis milyen hatást gyakorol a lóra? Tudom, hogy nem vagytok lovak, de kb. mennyivel más érzés a lónak a D zabla, mint a hagyományos csikózabla..?? :ang: :confused: :rolleyes:

#326 lucina

lucina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 23. - 15:52

Sziasztok! Tanácsot kérnék, szeretnék új zablát venni a lovamnak, csak nem tudom, milyet kellene. A szája nem túl érzékeny, de nem is kemény, viszont elég nehezen fogadja el a zablát. Szeret ráharapdálni, meg rángatni a fejét, ha éppen nincs eléggé lekötve a figyelme (ennek a kiküszöbölésén már dolgozom, de azért jó lenne, ha az új zabla ebben is segítene). Alapfokon dolgozom vele pályán, de terepre is járunk. A pacc nem elrohanós, fegyelmezni, fékezni különösebben nem kell, legalábbis nem vészes. Többen javasolták a kétszer tört zablát, mondván, hogy azt könnyebb elfogadtatni és eljátszik vele. Szerintetek?

#327 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 23. - 17:33

Többen javasolták a kétszer tört zablát, mondván, hogy azt könnyebb elfogadtatni és eljátszik vele. Szerintetek?

Hozzászólás megtekintése

Próbálkozhatsz még a kétszertört helyett a kétszersülttel, a cukorbevonatúval, vagy a porrátörttel, ezeket simábban beveszi. :D De az elmondásod szerinti ló, csak sima csikózablát kapjon. Szerintem. Szerintetek?De lehet, hogy egy lazára csatolt hackamore, bosal, átmenetileg segítene ezen. de szerintem igazából ne a zablában keresd a megoldást, hanem a kezedben. Szeriten ehhez kérj segítséget, de ne itt írásban, hanem a ló mellett konkrétan, hozzáértõtõl. :) Szerintetek? ;)

#328 moma

moma

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 92 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 23. - 17:57

A kétszer tört zablának csak annyi az értelme, hogy kizárja a két "szár" törõ hatását. puhább. de nem játszik vele, ha jól van megcsinálva a zabla, nincs is akkora játéka. de van olyan, amin kis kulcsocskák vannak, ezek a középsõ részrõl lógnal le. ha azt akarod, hogy játszon.(de szerintem sem a zabla a megoldás, jó lovat lehet lovagolni csikózablával és feszítõvel is- a lovas keze dönti az "erõsséget")Szerintem :kocc:

#329 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 23. - 19:40

A kétszertört zabla jobban fekszik fel a ló foghijas szélére...azért találták ki,mert ha a hagyományos egyszertört zablát meghúzod ,akkor a mozgása közben elég sokszor megnyomta a lovak szájpadlását! ezt kiküszöbölendõ a kétszertört zabla...Tapsztalataim szerint jobb és szivesebben "játszik" vele a ló! Persze már a bölcsebbek is leirták,hogy ugyis a kéz tartja a vasat!:)

#330 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 24. - 7:24

De amig az ember megtanulja, addig sem art, ha nem csinal betonszajat a lonak ;)

#331 lucina

lucina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 24. - 7:28

[De lehet, hogy egy lazára csatolt hackamore, bosal, átmenetileg segítene ezen. de szerintem igazából ne a zablában keresd a megoldást, hanem a kezedben. Szeriten ehhez kérj segítséget, de ne itt írásban, hanem a ló mellett konkrétan, hozzáértõtõl. :) Szerintetek? ;)

Hozzászólás megtekintése

A kezem viszonylag nyugodt, nem tépem a száját, igyekszem finoman bánni vele. Szerencsére nincs is szükség erõteljesebb ráhatásokra. A gondok (hozzáértõk szeirnt is) abból fakadnak, hogy korábban (õsszel került hozzám), csak laza száron ment, nyugis terepló volt, csak nálam kezdett pályán dolgozni, ami ugye teljesen mást követel tõle. Szóval állítólag a kezemmel nincs baj, csak gondoltam, ha már új zablát kap, a legjobbat vegyem neki.

#332 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2006 július 24. - 10:55

Én Landgraf-fal értek egyet. A kétszer tört zabla jó. Nehezebben nyomja meg a szájpadlást - enneél fogva plusz egy negatív hatás kiküszöbölve. És én nem réz, hanem könnyûzablát adnék neki. Nem váltanám ki hackamore-ral, inkább egy finom zablával korrigálnék. A nyugodt kéz pedig... sajnos a lovasok sokszor állítják magukról, hogy nyugodt a kezük, miközben csak merev és lekötött. A nyugodt kéz fogalmába beletertozik, hogy él, rugalmas és mindig képes engedni. Ez egy mûvészet. Alig van ember, akinek ilyen a keze és ezen a végtelenségig lehet tökéletesíteni. Egyébként a részletezett problémát sokszor okozza az, hogya lovas - bár elvilege 'nyugodt' a keze és nem használ nagy, durva mozdulatokat - nem a hátulról ébresztett energia által akarja megtámaszkodtatni a lovat. Én mindenképp a lovaglás minõségének javításával orvosolnáma problémát.

#333 lucina

lucina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 24. - 11:41

Igazad van, bár tényleg nem használok durva mozdulatokat és nem "lebeg" a kezem, a kellõ idõben, gyakorisággal és mértékben történõ engedést még gyakorolnom kell. És persze tudom, hogy a zabla csak kis mértékben számít a lovaglásnál, de nyilván nem véletlen, hogy ennyi féle létezik - és ezt nem lehet teljes egészében a kereskedõk érdekeire fogni. Szóval csak keresem a legjobb megoldást.

#334 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2006 július 24. - 13:19

Az én elvem: minél erõsebb vagy élesebb hatású egy zabla annál finomabb kéz kell hozzá. Minen más szempont másodlagos emögött.

#335 LÓgika

LÓgika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 162 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 20:14

Ez a téma engem is nagyon érdekel, sokat filoztam már rajta hogy erre van valami szabály a szakkönyvek szerint?Olyanokat is hallottam hogy a "jó lovat el lehet lovagolni sima csikós zablával", meg hogy "az a jó ha csak valami egyszerûbb zablával van lovagolva mert akkor van igazán jól lovagolva"...De én ezekkel nem értek együtt, mert ha egy lónak nincs finom szája hanem inkább durva akkor az elég munkás csikós zablával? Vagy ezt inkább feladatra kell megválogatni? Kérlek írjatok bevált elveket hogy adott lóhoz milyen zabla illik?Annyi féle van és nehéz kifilózni hogy pontosan melyik hol? mennyire? hat a lóra :confused: :confused: :confused:

#336 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 20:20

duplán csavart, középen vékony, a széleken "szöges" drót zabla. ez a kimondottan keményszáju lovakra kell. a huzás közben a kemény szájat átengedõvé, puhává " masszirozza" a drótzabla. javitó hatása van.

#337 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 21:18

Látom +Ferke mostanság formában vagy. A fenti írásod viszont, túltesz valamennyin. :D Ez olyan igazi +Feris volt. :kocc:

Edited by don quihote, 2006 augusztus 1. - 21:18.

#338 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 16:31

Ez a téma engem is nagyon érdekel, sokat filoztam már rajta hogy erre van valami szabály a szakkönyvek szerint?Olyanokat is hallottam hogy a "jó lovat el lehet lovagolni sima csikós zablával", meg hogy "az a jó ha csak valami egyszerûbb zablával van lovagolva mert akkor van igazán jól lovagolva"...De én ezekkel nem értek együtt, mert ha egy lónak nincs finom szája hanem inkább durva akkor az elég munkás csikós zablával? Vagy ezt inkább feladatra kell megválogatni? Kérlek írjatok bevált elveket hogy adott lóhoz milyen zabla illik?Annyi féle van és nehéz kifilózni hogy pontosan melyik hol? mennyire? hat a lóra :confused:  :confused:  :confused:

Hozzászólás megtekintése

Huncutka kedves kislány :) nyugodtan egyet érthetsz azzal, hogy csikózablával simán lehet lovagolni a lovakat. A száj ugyanis a helyes lovaglás hatására alakul. Nyilván azért vannak "kemény"szájú lovak is de ezeket is puhává lehet tenni. Csikózablával.

duplán csavart, középen vékony, a széleken "szöges" drót zabla. ez a kimondottan keményszáju lovakra kell. a huzás közben a kemény szájat átengedõvé, puhává " masszirozza" a drótzabla. javitó hatása van.

Hozzászólás megtekintése

Sajnos errõl a zablárol képet nem tudok küldeni, mivel csak kitalácijó :D De láttam már drótból csavart "zablát". Felejtsd el ezeket.

#339 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 21:00

Sajnos errõl a zablárol képet nem tudok küldeni, mivel csak kitalácijó :D

Hozzászólás megtekintése

Majd holnap teszek fel képet róla. :D

#340 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:02

Ha jól tudom ugróban és militaryban nem szabályozott (legalábbis nem túl szigorúan), hogy milyen zablát használhatsz. Díjloviban azonban eléggé részletesen benne van a szabályzatban és eléggé behatárolt. Szerencsére. Bár ez önmagában nem védi meg a lovakat attól, hogy mit rakanak a szájukba a hétköznapi tréningeken és a lovasok durva kezétõl sem menti meg õket...

#341 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:12

A multkor segítettem egy igás lovon! Nem a zabla milyenségével volt bajj, hanem a nagyságával(kicsi volt)! Mindkét oldalon kicsipte a ló száját! Más lehetõség nem lévén, belehegesztettem három centit! Mikor a zabla visszakerült, a ló sokkal jobban érezte magát!Kérdés mi van akkor ha a kemény szájú lovakat ugy teszik, érzékenyebbé, hogy a szájuk sarkát bevágják, pengével! Láttam ilyet! Totál horror!

#342 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:19

Ugyan az, mikor a kocsizást "megtagadó, mindent feladó" ló lefexik, és alágyújtanak.Ha tudsz beavatkozol, ha nem akkor odébbálsz és szégyelled magad.Nem ritka az ilyen sem ugyanis.

#343 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:22

Na ilyet is láttam! De itt a ló okos volt!!!! Csak annyit ment elõre, hogy a kocsi alá került a tûz!!! De megbotránkoztató! Segíteni minden lovon sajna nem lehet!

#344 moma

moma

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 92 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:31

Ha jól tudom ugróban és militaryban nem szabályozott (legalábbis nem túl szigorúan), hogy milyen zablát használhatsz. Díjloviban azonban eléggé részletesen benne van a szabályzatban és eléggé behatárolt. Szerencsére. Bár ez önmagában nem védi meg a lovakat attól, hogy mit rakanak a szájukba a hétköznapi tréningeken és a lovasok durva kezétõl sem menti meg õket...

Hozzászólás megtekintése

akkor mit szóljanak a szerencsétlen hobbilovak, akiknek a "lovasai" a tudáshiányukat és a traktor kezüket zablákkal akarják megoldani, persze egyre keményebbel. a végén kapnak egy keményszájú lovat,amit olyan könnyû lesz megállítani, mintha egy vonaton ülne és huzogatná a szárat(ez idézet volt...)a végén persze a ló a rossz és elrontott. a helytelenül/feleslegesen használt segédszárakról nem is szólva...kikötik a ló fejét, mert hallották,hogy az a jó, ha úgy tartja, de ha definiálniuk kéne,mi az a száronlét, fogalmuk sincs. :mad:

#345 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:32

Kérdés mi van akkor ha a kemény szájú lovakat ugy teszik, érzékenyebbé, hogy a szájuk sarkát bevágják, pengével! Láttam ilyet! Totál horror!

Hozzászólás megtekintése

Valószínüleg ebben az esetben kitaposnám az illetöbõl a lelket is, márha van neki ilyen.

#346 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:36

Hát ez nem lett volna kivitelezhetõ! Sokan voltak, meg ráadásul pigment problémások! A végén én huztam volna a rövidet!

#347 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:53

Hozzászólás megtekintése

Az ugróban biztos, hogy így van, az edzõ és a lovas megítélésére van bízva, hogy milyen zablát használ. Korábban meg volt kötve, hogy kezdõ ló csak csikózablával volt lovagolható, mint ahogy az is, hogy kezdõ lovas nem csatolhatott sarkantyút versenyen.Fogathajtásban is már vannak kötöttségek a zablahasználatot illetõen. Két világbajnokságon voltam közremûködõ, ott az egyes versenyszámok végén minden egyes fogat minden egyes lovának a szájába benyúlt az állatorvos, és ellenõrizte, hogy nem tiltott eszközzel versenyeztek-e a hajtók (nyelvlekötés, stb.)Hazai versenyeken ilyen csak akkor fordul elõ, ha a ló szája vérzik. Sokszor azonban árnyékra vetõdnek, mert lehet, hogy a maratonon valamelyik akadályban szájba verte magát a ló, s attól vérzik a szája. De inkább vetõdjenek árnyékra...

#348 vrony

vrony

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.293 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 8:57

A hétvégén voltunk Kaposváron a reining versenyen és ott is a lelovagolt program után lekantároztatták a lovat és a bíró megnézte a zablát.

#349 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 3. - 9:07

Mert a versenyszabályzat errõl így rendelkezik. A sarkantyút is úgy kell használni, hogy nyoma nem lehet a ló oldalán, különben kizárás van. :)

#350 LÓgika

LÓgika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 162 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 4. - 22:49

PozitívFeri:Köszi!Úgy látszik ebben a díjlovaglásban valamivel több ész fekszik :D Nézõként elég sok ugró versenyen voltam, de hát egyes ugró lovasok, még magáról a fogalomról mint észrõl sem tudnak,persze azért nemcsak ilyenek vannak,csak sajnálom normálisakat :dev: Még a sznobistáktól vagyok rosszul, akiknek semmi közük a lóhoz csak kisebbségi komplexusosak és azt hiszik a ló rangra emeli majd õket...Díjlovagló versenyen viszont még nem voltam de ez a két szabály amit itt leírtatok nagyon tetszik :yeah: Remélem lesz lehetõségem elmenni egy díjlovi versenyre :) Ugrólovak között nagyon sok Mikmárk-(nem tudom hogy kell leírni :rolleyes: ) vagy feszítõ zablás és csillagos sarkanytúval lovagolt, ne is beszéljünk a fiatal lovasokról akik otthon is úgy lovagolnak hogy segédszár "Húzd be a fejiiittt nekiii és nyomd rá a bökõt!"A helyett hogy helyesen megtanulnának lovagolni, ez kéne hogy ösztönözze õket... :nem: elszomorító...

#351 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 19:32

Valaki meg tudná mondnai, hogy hívják azt a zablát/kantárt amit Vavyan Fable találkozós anyánk használtat lovával a honlapján a képek elsõ adagjában?

#352 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 19:48

Tényleg, a vas feljebb van, mint a szájszeglete. A szerelem c képen látszik legjobban talán. Ennyire nem néztem meg, megzavart, ami hátul van.

#353 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:19

Hun kell azt nézni?

#354 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:21

Ugrólovak között nagyon sok Mikmárk-(nem tudom hogy kell leírni :rolleyes: )

Mikmar :) Komoly zabla, az biztos... De egy idõben nagy divat volt, és boldog-boldogtalan azt tette a lovára.

#355 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:22

Mit? Az egészet? Azt a www.fabyen.hu fotoalbum és ott a második sor utolsó kép.Errõl a szerkirõl nem írnak sok jót. Azt írják, durva tud lenni.

#356 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:26

Mit? Az egészet? Azt a www.fabyen.hu fotoalbum és ott a második sor utolsó kép.Errõl a szerkirõl nem írnak sok jót. Azt írják, durva tud lenni.

Ernest, mint minden eszköz, ha durva a kéz.(Bár nem én vagyok hivatott errõl értekezni :) )

Edited by Adrienn, 2006 szeptember 4. - 20:28.

#357 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:35

A képen az egyik legártatlanabb mechanikus hackamore van. Véleményem szerint egy kicsit lejjebb van ugyan csatolva, mint a helye lenne.Egyébként, ha lazára van csatolva, nem erõsebb, mint egy side pull, vagy egy kötõfék. Mindenképp szelídebb, mint egy Parellis kötõfék "durva" használattal.Én kezdõknek mindig avval kantározom a lovat, mert kevés kárt tud tenni a lóban.

Ernest, mint minden eszköz, ha durva a kéz.

Ha idézhetek magamtól, fakéz, fazabla, korrekciós kéz, korrekciós zabla.(bár az is eshet a Dunába)

#358 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:54

Mé? Van ennél gonoszabb is? Rá tudsz mutatni?

#359 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:55

Már mint idézetem?

#360 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 21:00

Neeeem. Legalábbis elõszörre. Elõször ilyen mekanikus hackamore! Bár, ha csak a kar hosszában különbözik, akkor oké, azt el tudom képzelni. Nehezen!