Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2006 február 1. - 4:26
Közzétéve 2006 február 1. - 7:54
Közzétéve 2006 február 1. - 8:31
Ennek szerintem mélyen gyökerezõ okai vannak.Miért pont a lovász lenne rendben, ha az orvos, pedagógus sincs a helyén, sem munkabére sem igénybevétele szerint. Nem a mai lovászok védelmében mondom, mert én sem szeretem õket. Még lovászanak hívni sem. Tetszik a kifejezés amit Dél-Alföldi használ, mert a mai lovászok inkább csak istállósok. Mert a lovász nem csak az, aki kitrágyáz, takarít, etet, hanem annak kéne lennie aminek Fec leírta.Gyerekkoromban, ha valaki kultúrálatlanul viselkedett akkor azt mondták rá; kocsis. A kocsis viszont egy uradalmi birtokon megbecsült komoly ember volt. De "helyén" volt a cseléd és a lovász is. Csikó koromban mikor a galoppon hobbilovacskáztam, szinte minden lovász állami gondozott gyerek volt. Tán Pende meg tudja ezt erõsíteni. Ezektõl volt az elsõ rossz élményem a lóval foglalkozókkal szemben. Akkor viszont a bérük nem sokban különbözött egy más szakmunkásétól az uralkodó rendszer okán. Amikor valaki ma "lovászt" keres, midenki a maga szintjéhez igazítaná a lovász minõségét. Más a lovász nálam, más Dél-Alföldinél és más a cigányoknál, mert sokuknál van ott is lovász, többnyire nagyon lepusztult, alkoholista, hontalan nem cigány ember. Igaz, hogy olyan lovászt, amirõl álmodunk nem lehet kifizetni, még nagyobb volumenû helyen sem, mert valószínû, hogy ablakon kidobott pénzzé válna. Aki teheti, inkább egy fedelesbe vagy egyéb tartós dologba invesztál, mint egy lovászba. Hozzáteszem, joggal. A régebben kapitalizmusban rohadó országokban olyan szinten áll lovazás, hogy elbírja a költségvetés a normális státuszt. Az még külön nagy baj, hogy nálunk, a hosszú kommunista évtizedek okán, illetve a rendszerváltás óta átalakult szemlélet, nem becsül egy jó szakmukást. Ugyan amikor lovász keresünk igyexünk a számunkra "legjobbat" megtalálni, de nem is tudnánk, senki sem, egy elfogadható státuszt teremteni. Ezért keressük azt akit meg lehet fogni például a lakástalansága, elváltsága, külföldi állampolgársága, egyéb hátrányos helyzete folytán.Nézzünk egy elképzelt helyet ahol egy fõ folyamatos jelenléte, munkája szükséges.Ehhez, minimum két fõre lenne szükség. Egy aki korán reggel fitten, de legalább borotválkozva, nem büdösen, max egy felessel a fejében, lovakhoz méltó munkára jelentkezik. Normálisan végzi a dolgát, az egy enberre szabott dolgát, majd 18 órakor átadja az éjszakásnak a helyét, fürdik, átöltözik és urasan távozik. Az éjszakás kiadja a vacsorát, éjjel kétóránként leszedi a szart a boxokban, nyáron esetleg itat, ha nincsen önitató, vagy egyéb, megigazítja az almot hajnalban, fél hatra megabrakol. Aztán amikor megjött a nappalos akkor elvonul. Mert a lovászanak is kellene lenni feleségének, nõjének, gyerekének, otthonának. Mennyibe is kerülene ez? Közterhekkel legalább minimálbérrel bejelentve, de normális fizetéssel kifizetve. Esetleg vonatbérlet, vagy benzinpénz stb az utazásra.Mindenki ismer ellenpéldákat, én is. Amikor így van kifitetve valaki és mégsem váltja be a megelõlegezett bizalmat, pénzt.Ezért mi is a kényszerû megoldásokat kell keressük, így az eredmény is oda vezet ahová szokott. Mert aki joban áll anygailag, nagyobb, biztosabb a háttere az sem reszkíroz egy lovászért ennyit, hanem megoldja ahogy tudja. Ettõl persze még lehetne normális mukát végezni.Ami az utolsó 15 évben még sokat ártott a lovász helyzetnek, az a román bevándorlás. De az egy külön regény. Az ma reggelre már sok lenne.miert van az, hogy a "lovasz" szo csak itt magyarorszagon jelenti majnem a legaljat a tarsadalomnak??? miert van az, hogy a kaposvaron vegzett lovas diplomas fiatalokert versengenek a nemet lovardak???elmennek a fiatal vegzoseink. nem is csoda....es marad nekunk az iszakos, hazug, igenytelen sotet legalja. vagy nagyon rosszul latom a kerdest???

Közzétéve 2006 február 1. - 9:04
Azért talán mert a német "lovaszokat" Stallbursche-nek hivjak, es azok nem sokban különböznek azoktol amit Te leirtal azzal az apro külömbseggel hogy amitt RC itt "roman invazionak" titulalt az ott magyar es Ostblock invasionak van mondvamiert van az, hogy a "lovasz" szo csak itt magyarorszagon jelenti majnem a legaljat a tarsadalomnak??? miert van az, hogy a kaposvaron vegzett lovas diplomas fiatalokert versengenek a nemet lovardak???elmennek a fiatal vegzoseink. nem is csoda....es marad nekunk az iszakos, hazug, igenytelen sotet legalja. vagy nagyon rosszul latom a kerdest???

Közzétéve 2006 február 1. - 9:43
Közzétéve 2006 február 1. - 11:33
Közzétéve 2006 február 1. - 11:50

Közzétéve 2006 február 1. - 12:50
Gondolod, hogy ezek után meg merne nyikkanni?Igen, jó lett volna vagy jó lenne ha egy igazi lovász is hozzászól.A leírtakból és egyébként is azt gondolom, hogy keverjük a fogalmakat lovász, belovagló, kocsis, cseléd, társalkodó, edzõ stb.Biztosan egy embert keresünk mi, vagy csak egy emberre van pénzügyi keret?
Közzétéve 2006 február 1. - 13:06
bar megtenne! engem nagyon erdekelne a velemenye. komolyan mondom.Gondolod, hogy ezek után meg merne nyikkanni?

Közzétéve 2006 február 1. - 13:10
Közzétéve 2006 február 1. - 13:16

Közzétéve 2006 február 1. - 13:27
relativ hogy mik a normalis feltetelek. ha lehetosege van enni (kajat melegiteni, csinalni egy forro teat...), kicsit pihenni, leulni, este tisztalkodni, stb.. az nem normalis feltetel? a mienk is egy kis lovas udvar, nekunk is 7 lovunk van, de mig te kotsz kompromisszumot az idos bacsival, en a fiatal, eleteros (de dolgozni nem akaro emberrel) nem vagyok hajlando ennyi penzert. es ez nem csicskaztatast, vagy lenezest jelent, egyszeruen csak annyit, hogy a munkat igy, ilyen feltetelek mellett igenis kemenyen elvarom. belegondoltam magam a helyebe es cseppet sem sajnalom, mert nem kizsakmanyolom, hanem munkat adok (probalok adni) neki. es addig, amig diplomas emberek havi 80.000 forintert dolgoznak akar tobb muszakban, addig velemenyem szerint az a minimum, hogy ezek az emberek befogjak a szajukat, es megbecsulik a munkahelyuket.ellenvelemeny?Igen gondolom, hogy merne megszólalni!Szerintem, és osztom RC véleményét nagyon kevés az a lovarda, ahol tudják biztosítani a normális munkához a feltételeket ( mi NEM! )Nálam egy bácsika lát el 24 órás szolgálatot, az az ott lakik a lovas udvarban.( a Krizis Központból jött hozzám ) Szidhatnám, átkozhatnám, hívhatnám lovásznak, de nem az.Mi egy kis lovasudvar vagyunk ( 7 ló), tehát megpróbálunk együtt dolgozni emberünkkel, sok türelem és kompromisszum szükséges, de összességében elégedett vagyok. Azt gondolom néha bele kell élni magunkat mások szerepkörébe, és végig kell gondolni saját lehetõségeinket adottságainkat is.
Közzétéve 2006 február 1. - 13:31

Közzétéve 2006 február 1. - 13:44

Közzétéve 2006 február 1. - 13:48
Közzétéve 2006 február 1. - 13:48
hat igen. csakhogy en ezen egy rohdz forintot nem keresek. hobbi celra tarjuk a lovakat, nem lovagoltatasra, vagy bertartasra. azert ez igy mas kicsit...nem gondolod? ;)Van, ne hozd párhuzamba a kettõt, valószínüleg nem fogsz rendes lovászt találni.Nagyon sok emberrel dolgoztam(dolgoztattam) és ha valakit alkalmaztam, megprobáltam megfizetni, és közben tudtam, hogy amikor õ keres nálam mondjuk10-15 rugót naponta akkor a munkájával hoz nekem, legalább1.5x annyit. És ez csak és kizárolag igy müködött hosszútávon és meg se probáltam õket magamhoz láncolni egy forró teával. Mert valószínüleg jót röhögtek volna adolgon
Közzétéve 2006 február 1. - 14:01
Közzétéve 2006 február 1. - 14:13
Közzétéve 2006 február 1. - 14:19
Közzétéve 2006 február 1. - 14:24
igazad van. de en nem mondtam olyat, hogy az embernek akkor is dolgoznia kell, ha mar elvegezte a munkajat RENDESEN. ha gyors, annal tobb a szabadideje es ebbe senkinek nincs joga beleszolni, meg a tulajnak sem, mert az onnatol a kizsakmanyolas kategoria.nalam nem csak a lovakkal kell fogalakozni (bar 90%-ban veluk) igy nem is hasznaltam a hirdetesemben a "lovasz" szot.amit én láttam egy lovardában az az volt, hogy a lovász remekül megszervezte az idejét, ellátta a feledatát, és volt videje pihenni. De a munkáltatója ebbõl csak azt szürte le hogy a pali már megint nem dolgozik.(hozzá jártam lovagolni, mert õ volt az edzõ is 4-kor kelt, de az is igaz, hogy minden nap 12-kor 1 órát sziesztázott) igy egyre több feladatot adott neki, a végén õ hordta be a fát a tulaj házába.Lelkes jó szakember volt de ez is elmúlik 1x
Közzétéve 2006 február 1. - 14:29

Közzétéve 2006 február 1. - 14:32
Közzétéve 2006 február 1. - 14:34
Én ismerek egy srácot, szoktam is vele beszélgetni. Fiatal srác, nem jut eszembe a Pest megyei településnek a neve ahol végzett. Ért a lovakhoz, mindenféle lógépet rá lehet bízni. Nem könnyû eset, jónéhány helyen megfordult már. Neki legalább olyan rossz véleménye van a gazdákról, mint itt többeknek purucról. Azt mondja, hogy õ elsõsorban nem istállós. Nem a munkával van baja, ha három ló mellé veszik fel akkor semmi gond. De ha tíz lovat kell lelovagolni és miegyéb, akkor nem õ fogja a szart is hordani. Aztán szokott még mesélni a gazdák lalkes hozzánemértésérõl is. Némelyik valóban mesébe illõ.bar megtenne! engem nagyon erdekelne a velemenye. komolyan mondom.Gondolod, hogy ezek után meg merne nyikkanni?
de vajon mi lenne a magyarazat pl olyan dolgokra amit par oldallal ezelott emlegetett itt Hihi? hozzateszem, hogy teljesen valos, es komoly problemat vettet fel, de azert megprobalta kicsit poenos kivitelben eloadni nekunk. sajnos en is tapasztaltam gyakorlatilag a felsoroltakbol mar az osszeset az evek alatt.vajon azokra mi lenne a valasza egy "igazi" lovasznak????
Közzétéve 2006 február 1. - 14:50
igen. el is hiszem. o is keresné azt amit en, csak a tuloldalon all. a baj az, hogy pont az ilyen "parosok" kerulik el egymast. :(viszont abban, hogy a tulaj beleszolasa jogos-e, vagy sem, nem ertek veled egyet. lehet hogy o x ideje lovazik (mamint az alakalmazott), de ha a hulye tulaj ragaszkodik az elkepzeleseihez, ahhoz bizony joga van. vegulis az o lovairol van szo, es a munkaado is o. mellesleg nekem is vannak ilyen hulye dolgaim.Én ismerek egy srácot, szoktam is vele beszélgetni. Fiatal srác, nem jut eszembe a Pest megyei településnek a neve ahol végzett. Ért a lovakhoz, mindenféle lógépet rá lehet bízni. Nem könnyû eset, jónéhány helyen megfordult már. Neki legalább olyan rossz véleménye van a gazdákról, mint itt többeknek purucról. Azt mondja, hogy õ elsõsorban nem istállós. Nem a munkával van baja, ha három ló mellé veszik fel akkor semmi gond. De ha tíz lovat kell lelovagolni és miegyéb, akkor nem õ fogja a szart is hordani. Aztán szokott még mesélni a gazdák lalkes hozzánemértésérõl is. Némelyik valóban mesébe illõ.

Közzétéve 2006 február 1. - 15:36

Közzétéve 2006 február 1. - 15:53
Közzétéve 2006 február 1. - 18:18
Közzétéve 2006 február 1. - 18:21

Közzétéve 2006 február 1. - 19:06
Közzétéve 2006 február 1. - 20:17

Közzétéve 2006 február 1. - 20:47

Edited by hihi, 2006 február 1. - 20:56.
Közzétéve 2006 február 1. - 22:01
Soha ne ordítson.Soha ne legyen durva vagy türelmetlen.Vegye észre, ha valamelyik lónak esetleg büdös a körme.Bontsa ki az összegabajodott sörényt.Mossa meg rendesen a répát. ( a lókajára gondoltam)Hogy milyen az ideális lovász?

Közzétéve 2006 február 2. - 10:12
Közzétéve 2006 február 2. - 10:29
És Filly? Akkor õ milyen kategória? "Német-lány" - magyar kiadásban?A németek pl. jobban szeretnek lányokat alkalmazni a lovász munkára is. Nem iszákos, szereti a lovakat stb. Most mondhatnánk, hogy a lányok jók-jók, de fizikálisan azért nem bírnak annyit, mint a férfiak. Naja. De a német lányok igazi emancimancik, dolgoznak, mint egy igásló és nem várják el, hogy ha valami nehéz, a férfi segítsen neki. De hiába is várná, a német férfi meg b.szik segíteni, végülis emancipációt akartatok, nesztek. Úgyhogy ott mûködik.

Közzétéve 2006 február 2. - 12:25
:Dkihagytad, hogy a szer, amit a nyirjukra hasznalunk, ne fujja a sorenyere es forditva.nalunk volt ilyen is.Soha ne ordítson.Soha ne legyen durva vagy türelmetlen.Vegye észre, ha valamelyik lónak esetleg büdös a körme.Bontsa ki az összegabajodott sörényt.Mossa meg rendesen a répát. ( a lókajára gondoltam)
Ha egy ló fél órán túl fexik a karámban, akkor ne kispárnát keressen hozzá, hanem keltse fel, nézze meg, hogy nem fáj-e a hasa.Ismerje fel a kólika legapróbb kezdeti tüneteit.Nõ és lányvendégeket ne fárasszon szexuális témájú humorral.A vendég elõtt ne fitogtassa, hogy nem õ a helyi hierarchia legalja, mert az õ uralma alá tartoznak még a lovak és kutyák.Ne igyon egy sört sem amíg szolgálatban van.Nem feltétlenül kell szeressen lovagolni. (úgy sem tud nála jobban senki sem)Ha mégis terepet vezet, akkor ne azzal legyen elfoglava, hogy megmutassa õ milyen jó lovas, hanem a vendégek tudásának megfelelõen vezessen.A lovászlakba ne legyen görényszag.Ne rúgja fel a macskát.Ébredjek fel!