Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#321 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 4:26

Mit ér a lovász? Mit ér meg nektek, ha alapból becsületes, szorgalmas és a dolgokhoz inkább hozzátesz és nem elvesz?Lovat nem gyaláz, bizalmukat élvezi, de respectje megvan.A lovak ritmusának megfelelõen ossza be, és végzi munkáját önállóan külön kérés, utasítás nélkül is. Ganézik, almol, etet, itat. A kovács, a doki õt kéri segítségnek. Karámoztat, mozgat, lovagol. Megjavítja (karbantartja) a vizet, csatornát, villanyt, karámot. Heggeszt, fúr, farag, kaszálni is tud. Rendbentartja a szerszámzatot. Hozza- viszi a lovat futóval vagy lábon.Ha kell terepet vagy traktort vezet, oktat kezdõket, belovagol, de versenyre való felkészítéstõl se jön zavarba.A tulaj lányát, húgát (feleségét, barátnõit csak kifejezett kérésre bolondítja (boldogítja)).Beszél nyelvet, a kuncsaftokkal megtalálja a hangot, nem tolakodó.Nem iszákos, nem dohányzik és nem ordibál.Valami kimaradt?Szóval van ilyen? És ha igen, mit ér meg a tulajnak hosszútávon?Ja, a vasárnapi misére eljár, és a kórusban énekel.. ;) Barefoot, te egy barom vagy, én is az vagyok. Néha igen, néha nem, de ki nem az?!

#322 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 7:54

Bocsánat, én nem azt mondtam, hogy a minimálbér szerintem 120körül van. neferu76: miert van az, hogy a kaposvaron vegzett lovas diplomas fiatalokert versengenek a nemet lovardak???-Szerin ted átlagban mennyit kapnak? Mert ha 120-at bejelentve akkor megeszem a fejemet.Amit leírtatok az ugyanúgy az én véleményen, csak más megközelítésbõl. Amikor azt mondom hogy 120 akkor azzal azt akarom mondani hogy éhbér, és ha valaki azt mondja õ meg csak 80-at keres akkor arra azt mondom baranyában azért (az állásért) embert ölnek. Én csak azt probáltam mondani, hogy annak aki valóban LOVÁSZ, azt ezek a mondatok sérthetik.Én egy csomó olyan helyen jártam ehol tuti lovászok végezték a munkájukat, megbecsülve, kevés pénzértBarefoot.:Mondjuk én egy barom vagyok, de mentségemre legyen mondva, hogy nem innen szándékszom nyugdíjba menni -Én valami ilyesmirõl beszélek...

#323 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 8:31

miert van az, hogy a "lovasz" szo csak itt magyarorszagon jelenti majnem a  legaljat a tarsadalomnak???  miert van az, hogy a kaposvaron vegzett lovas diplomas fiatalokert versengenek a nemet lovardak???elmennek a fiatal vegzoseink. nem is csoda....es marad nekunk az iszakos, hazug, igenytelen sotet legalja. vagy nagyon rosszul latom a kerdest???

Hozzászólás megtekintése

Ennek szerintem mélyen gyökerezõ okai vannak.Miért pont a lovász lenne rendben, ha az orvos, pedagógus sincs a helyén, sem munkabére sem igénybevétele szerint. Nem a mai lovászok védelmében mondom, mert én sem szeretem õket. Még lovászanak hívni sem. Tetszik a kifejezés amit Dél-Alföldi használ, mert a mai lovászok inkább csak istállósok. Mert a lovász nem csak az, aki kitrágyáz, takarít, etet, hanem annak kéne lennie aminek Fec leírta.Gyerekkoromban, ha valaki kultúrálatlanul viselkedett akkor azt mondták rá; kocsis. A kocsis viszont egy uradalmi birtokon megbecsült komoly ember volt. De "helyén" volt a cseléd és a lovász is. Csikó koromban mikor a galoppon hobbilovacskáztam, szinte minden lovász állami gondozott gyerek volt. Tán Pende meg tudja ezt erõsíteni. Ezektõl volt az elsõ rossz élményem a lóval foglalkozókkal szemben. Akkor viszont a bérük nem sokban különbözött egy más szakmunkásétól az uralkodó rendszer okán. Amikor valaki ma "lovászt" keres, midenki a maga szintjéhez igazítaná a lovász minõségét. Más a lovász nálam, más Dél-Alföldinél és más a cigányoknál, mert sokuknál van ott is lovász, többnyire nagyon lepusztult, alkoholista, hontalan nem cigány ember. Igaz, hogy olyan lovászt, amirõl álmodunk nem lehet kifizetni, még nagyobb volumenû helyen sem, mert valószínû, hogy ablakon kidobott pénzzé válna. Aki teheti, inkább egy fedelesbe vagy egyéb tartós dologba invesztál, mint egy lovászba. Hozzáteszem, joggal. A régebben kapitalizmusban rohadó országokban olyan szinten áll lovazás, hogy elbírja a költségvetés a normális státuszt. Az még külön nagy baj, hogy nálunk, a hosszú kommunista évtizedek okán, illetve a rendszerváltás óta átalakult szemlélet, nem becsül egy jó szakmukást. Ugyan amikor lovász keresünk igyexünk a számunkra "legjobbat" megtalálni, de nem is tudnánk, senki sem, egy elfogadható státuszt teremteni. Ezért keressük azt akit meg lehet fogni például a lakástalansága, elváltsága, külföldi állampolgársága, egyéb hátrányos helyzete folytán.Nézzünk egy elképzelt helyet ahol egy fõ folyamatos jelenléte, munkája szükséges.Ehhez, minimum két fõre lenne szükség. Egy aki korán reggel fitten, de legalább borotválkozva, nem büdösen, max egy felessel a fejében, lovakhoz méltó munkára jelentkezik. Normálisan végzi a dolgát, az egy enberre szabott dolgát, majd 18 órakor átadja az éjszakásnak a helyét, fürdik, átöltözik és urasan távozik. Az éjszakás kiadja a vacsorát, éjjel kétóránként leszedi a szart a boxokban, nyáron esetleg itat, ha nincsen önitató, vagy egyéb, megigazítja az almot hajnalban, fél hatra megabrakol. Aztán amikor megjött a nappalos akkor elvonul. Mert a lovászanak is kellene lenni feleségének, nõjének, gyerekének, otthonának. Mennyibe is kerülene ez? Közterhekkel legalább minimálbérrel bejelentve, de normális fizetéssel kifizetve. Esetleg vonatbérlet, vagy benzinpénz stb az utazásra.Mindenki ismer ellenpéldákat, én is. Amikor így van kifitetve valaki és mégsem váltja be a megelõlegezett bizalmat, pénzt.Ezért mi is a kényszerû megoldásokat kell keressük, így az eredmény is oda vezet ahová szokott. Mert aki joban áll anygailag, nagyobb, biztosabb a háttere az sem reszkíroz egy lovászért ennyit, hanem megoldja ahogy tudja. Ettõl persze még lehetne normális mukát végezni.Ami az utolsó 15 évben még sokat ártott a lovász helyzetnek, az a román bevándorlás. De az egy külön regény. Az ma reggelre már sok lenne. :D

#324 Terra

Terra

Új vendég

• Kizárt tag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 9:04

miert van az, hogy a "lovasz" szo csak itt magyarorszagon jelenti majnem a  legaljat a tarsadalomnak???  miert van az, hogy a kaposvaron vegzett lovas diplomas fiatalokert versengenek a nemet lovardak???elmennek a fiatal vegzoseink. nem is csoda....es marad nekunk az iszakos, hazug, igenytelen sotet legalja. vagy nagyon rosszul latom a kerdest???

Hozzászólás megtekintése

Azért talán mert a német "lovaszokat" Stallbursche-nek hivjak, es azok nem sokban különböznek azoktol amit Te leirtal azzal az apro külömbseggel hogy amitt RC itt "roman invazionak" titulalt az ott magyar es Ostblock invasionak van mondva :D de akik Kaposváron vegeztek azok helyes megnevezese Pferdewirtschaft Meister/in vagy Diplom Pferdewirt/in. Ennek ellenere sokan a vegzettsegük szintje alatt vallalnak munkat a tanulas vagy fizetes vagy a tovabblepes remenyeben.Na meg sajnos igaz hogy hazankban nehez elhivatott lovasembert keresni, mert aki ertelmesebb az megprobal maga ervenyesülni,(kesöbb ezekböl lessz a megkeseredett lovas). Lovazasbol anyagi hatter nelkül nem, vagy csak alig lehet megelni a lobol. Fejleszteni pedig csak alom marad.De ezt Neked tudnod kell....

#325 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 9:43

Fec:teljesen igazad! kerlek mutass nekem ilyen embert itthon! mert en evek ota keresem nagyitoval, de nincs sehol. megbcsunem, megfizetnem, de ha egyszer nincs kit???Sedon:igen, a valodi lovaszt valoban serthetik ezek a dolgok, amiket itt leirunk, gondolunk roluk, de akinek nem inge, nem veszi magara. termszetesen vannak kivetelek (csak engem kerulnek el:) ) es ezek a nem tul pozitiv jellemzok nem is rajuk vonatkoznak. (apropo....a 120at bejelentve 10 NAPRA kapjak, kapnák meg nalam!!!)olyan embert szeretnek, aki elvegzi a dolgat, raadasul azt, amit en mondok neki, es nem azt, amit o gondol, hogy jo lenne a lonak( megha esetleg igaza is van, en fizetek, elvarom hogy azt es ugy vegezze el, ahogy en kerem, nem hiszem hogy ez hatalmas elvaras), becsuletes, szereti az allatokat, megbecsuli a munkahelyet, es meg sorolhatnam. cserebe termeszetesen figyelmet, tiszteletet, es kolcsonos megbecsulest kap. realcowboy:hm...az a lovasz, aki en keresnek, europai szintu. de ra kell jonnom szep lassan, hogy ez it meg nem "europa". rendszeresen jarunk kulonbozo europai kiallitasokra mostmar evek ota, es mertem nagyot gondolni. en is ugy szeretnem tartani a lovaimat! tisztan, kulturalt kornyezetben es kulturalt emberek kozott. nem roman munkaero foglalkoztatva, kizarolag magyar alkalmazottakkal. de mig a romanok lopnak, a magyarok nem akarnak dolgozni. :( terra:szivembol szoltal...

#326 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 11:33

Igen, jó lett volna vagy jó lenne ha egy igazi lovász is hozzászól.A leírtakból és egyébként is azt gondolom, hogy keverjük a fogalmakat lovász, belovagló, kocsis, cseléd, társalkodó, edzõ stb.Biztosan egy embert keresünk mi, vagy csak egy emberre van pénzügyi keret?

#327 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 11:50

nem. en egy rendes lovaszrol beszeltem. nem belovaglorol (nincs ra szukseg), nem kocsisrol (nem hajtunk), nem cseledrol, nem tarsalkodorol (erre vannak ugye a baratok), es nem edzorol (elvileg tudunk lovagolni :) ) ...hanem LOVASZrol. a nagy betus lovaszrol. korulbelul egy olyanrol, akit realcowboy is felvazolt.

#328 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 12:50

Igen, jó lett volna vagy jó lenne ha egy igazi lovász is hozzászól.A leírtakból és egyébként is azt gondolom, hogy keverjük a fogalmakat lovász, belovagló, kocsis, cseléd, társalkodó, edzõ stb.Biztosan egy embert keresünk mi, vagy csak egy emberre van pénzügyi keret?

Hozzászólás megtekintése

Gondolod, hogy ezek után meg merne nyikkanni?

#329 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:06

Hozzászólás megtekintése

bar megtenne! engem nagyon erdekelne a velemenye. komolyan mondom. :rolleyes: de vajon mi lenne a magyarazat pl olyan dolgokra amit par oldallal ezelott emlegetett itt Hihi? hozzateszem, hogy teljesen valos, es komoly problemat vettet fel, de azert megprobalta kicsit poenos kivitelben eloadni nekunk. sajnos en is tapasztaltam gyakorlatilag a felsoroltakbol mar az osszeset az evek alatt.vajon azokra mi lenne a valasza egy "igazi" lovasznak????

#330 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:10

Igen gondolom, hogy merne megszólalni!Szerintem, és osztom RC véleményét nagyon kevés az a lovarda, ahol tudják biztosítani a normális munkához a feltételeket ( mi NEM! )Nálam egy bácsika lát el 24 órás szolgálatot, az az ott lakik a lovas udvarban.( a Krizis Központból jött hozzám ) Szidhatnám, átkozhatnám, hívhatnám lovásznak, de nem az.Mi egy kis lovasudvar vagyunk ( 7 ló), tehát megpróbálunk együtt dolgozni emberünkkel, sok türelem és kompromisszum szükséges, de összességében elégedett vagyok. Azt gondolom néha bele kell élni magunkat mások szerepkörébe, és végig kell gondolni saját lehetõségeinket adottságainkat is.

#331 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:16

:kir:

#332 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:27

Igen gondolom, hogy merne megszólalni!Szerintem, és osztom RC véleményét nagyon kevés az a lovarda, ahol tudják biztosítani a normális munkához a feltételeket ( mi NEM! )Nálam egy bácsika lát el 24 órás szolgálatot, az az ott lakik a lovas udvarban.( a Krizis Központból jött hozzám ) Szidhatnám, átkozhatnám, hívhatnám lovásznak, de nem az.Mi egy kis lovasudvar vagyunk ( 7 ló), tehát megpróbálunk együtt dolgozni emberünkkel, sok türelem és kompromisszum szükséges, de összességében elégedett vagyok.  Azt gondolom néha bele kell élni magunkat mások szerepkörébe, és végig kell gondolni saját lehetõségeinket adottságainkat is.

Hozzászólás megtekintése

relativ hogy mik a normalis feltetelek. ha lehetosege van enni (kajat melegiteni, csinalni egy forro teat...), kicsit pihenni, leulni, este tisztalkodni, stb.. az nem normalis feltetel? a mienk is egy kis lovas udvar, nekunk is 7 lovunk van, de mig te kotsz kompromisszumot az idos bacsival, en a fiatal, eleteros (de dolgozni nem akaro emberrel) nem vagyok hajlando ennyi penzert. es ez nem csicskaztatast, vagy lenezest jelent, egyszeruen csak annyit, hogy a munkat igy, ilyen feltetelek mellett igenis kemenyen elvarom. belegondoltam magam a helyebe es cseppet sem sajnalom, mert nem kizsakmanyolom, hanem munkat adok (probalok adni) neki. es addig, amig diplomas emberek havi 80.000 forintert dolgoznak akar tobb muszakban, addig velemenyem szerint az a minimum, hogy ezek az emberek befogjak a szajukat, es megbecsulik a munkahelyuket.ellenvelemeny?

#333 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:31

Az már jó lovász, ha rendes ember, csk nagyon lusta? Mert akkor én is kezdek gondolkodni, hoyg ajánlkozom. :)

#334 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:37

Az már jó lovász, ha rendes ember, csk nagyon lusta? Mert akkor én is kezdek gondolkodni, hoyg ajánlkozom. :)

Hozzászólás megtekintése

:D hat ez az...miert nincs olyan parositas hogy rendes es NEM lusta? :D

#335 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:44

amig diplomas emberek havi 80.000 forintert dolgoznak akar tobb muszakban, addig velemenyem szerint az a minimum, hogy ezek az emberek befogjak a szajukat, es megbecsulik a munkahelyuket.ellenvelemeny? Van, ne hozd párhuzamba a kettõt, valószínüleg nem fogsz rendes lovászt találni.Nagyon sok emberrel dolgoztam(dolgoztattam) és ha valakit alkalmaztam, megprobáltam megfizetni, és közben tudtam, hogy amikor õ keres nálam mondjuk10-15 rugót naponta akkor a munkájával hoz nekem, legalább1.5x annyit. És ez csak és kizárolag igy müködött hosszútávon és meg se probáltam õket magamhoz láncolni egy forró teával. Mert valószínüleg jót röhögtek volna adolgon :gm:

#336 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:48

Ha lehetosege van enni (kajat melegiteni, csinalni egy forro teat...), kicsit pihenni, leulni, este tisztalkodni, stb.. az nem normalis feltetel? de, feltéve ha Romániában született

#337 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 13:48

Van, ne hozd párhuzamba a kettõt, valószínüleg nem fogsz rendes lovászt találni.Nagyon sok emberrel dolgoztam(dolgoztattam) és ha valakit alkalmaztam, megprobáltam megfizetni, és közben tudtam, hogy amikor õ keres nálam mondjuk10-15 rugót naponta akkor a munkájával hoz nekem, legalább1.5x annyit. És ez csak és kizárolag igy müködött hosszútávon és meg se probáltam õket magamhoz láncolni egy forró teával. Mert valószínüleg jót röhögtek volna adolgon :gm:

Hozzászólás megtekintése

hat igen. csakhogy en ezen egy rohdz forintot nem keresek. hobbi celra tarjuk a lovakat, nem lovagoltatasra, vagy bertartasra. azert ez igy mas kicsit...nem gondolod? ;)

#338 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:01

Nehéz ezt megmagyarázni, de ha valakirõl at feltételezed, hogy a teremtett körülmények megfelelõek, akkor arról véleményt is formáltál.Ha normális gondolkodó szakiról beszélünk és ez õt sérti akkor mi a francért küzdene nálad tovább.

#339 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:13

amit én láttam egy lovardában az az volt, hogy a lovász remekül megszervezte az idejét, ellátta a feledatát, és volt videje pihenni. De a munkáltatója ebbõl csak azt szürte le hogy a pali már megint nem dolgozik.(hozzá jártam lovagolni, mert õ volt az edzõ is 4-kor kelt, de az is igaz, hogy minden nap 12-kor 1 órát sziesztázott) igy egyre több feladatot adott neki, a végén õ hordta be a fát a tulaj házába.Lelkes jó szakember volt de ez is elmúlik 1xhat igen. csakhogy en ezen egy rohdz forintot nem keresek. hobbi celra tarjuk a lovakat, nem lovagoltatasra, vagy bertartasra. azert ez igy mas kicsit...nem gondolod? sajnos ez a lovászodat cseppet sem fogja érdekelni, de te elvárod tõle, hogy jó szakember legyen

#340 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:19

haaat...igazabol nem kotelezo itt dolgozni, vagy elfogadja amit nyujtani tudok kulturalt kornyezetben egy ujonnan epult apro maganlovardaban emberi korulmenyek kozott, vagy sem. tisztelettel banok mindenkivel, aki velem is. megbecsulom azt, aki engem is. azt azonban nem hiszem, hogy az adott korulmenyeket (marmint hogy mi az elvarasa az uj alkalmazottnak az uj munkahelyen a korulmenyeket illetoen) nekem kellene õhozzá alakitanom. (marmint hogy o idejon, es o diktal nekem, hogy milyen feltetelekkel hajlando dolgozni. vagy? nem egeszen ertelek.)de lehet hogy felre ertettuk egymast...

#341 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:24

amit én láttam egy lovardában az az volt, hogy a lovász remekül megszervezte az idejét, ellátta a feledatát, és volt videje pihenni. De a munkáltatója ebbõl csak azt szürte le hogy a pali már megint nem dolgozik.(hozzá jártam lovagolni, mert õ volt az edzõ is 4-kor kelt, de az is igaz, hogy minden nap 12-kor 1 órát sziesztázott) igy egyre több feladatot adott neki, a végén õ hordta be a fát a tulaj házába.Lelkes jó szakember volt de ez is elmúlik 1x

Hozzászólás megtekintése

igazad van. de en nem mondtam olyat, hogy az embernek akkor is dolgoznia kell, ha mar elvegezte a munkajat RENDESEN. ha gyors, annal tobb a szabadideje es ebbe senkinek nincs joga beleszolni, meg a tulajnak sem, mert az onnatol a kizsakmanyolas kategoria.nalam nem csak a lovakkal kell fogalakozni (bar 90%-ban veluk) igy nem is hasznaltam a hirdetesemben a "lovasz" szot.

#342 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:29

Igen, félre egymást, a beszélgetés onnan indult el, hogy nincs Mországon jó lovász csak alkoholista dög.És én erre azt mondtam, hogy ha csak ezt a kategoriát tudjuk megfizetni, ne várjuk, hogy egy profi lovászunk legyen, vagy ha még is az van akkor azt nagyon becsüljük meg. :)

#343 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:32

nem neked szántam csak elpanaszoltam a sirámaimat, zez a barátom, mostéppen külföldön van.

#344 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:34

Hozzászólás megtekintése

bar megtenne! engem nagyon erdekelne a velemenye. komolyan mondom. :rolleyes: de vajon mi lenne a magyarazat pl olyan dolgokra amit par oldallal ezelott emlegetett itt Hihi? hozzateszem, hogy teljesen valos, es komoly problemat vettet fel, de azert megprobalta kicsit poenos kivitelben eloadni nekunk. sajnos en is tapasztaltam gyakorlatilag a felsoroltakbol mar az osszeset az evek alatt.vajon azokra mi lenne a valasza egy "igazi" lovasznak????

Hozzászólás megtekintése

Én ismerek egy srácot, szoktam is vele beszélgetni. Fiatal srác, nem jut eszembe a Pest megyei településnek a neve ahol végzett. Ért a lovakhoz, mindenféle lógépet rá lehet bízni. Nem könnyû eset, jónéhány helyen megfordult már. Neki legalább olyan rossz véleménye van a gazdákról, mint itt többeknek purucról. Azt mondja, hogy õ elsõsorban nem istállós. Nem a munkával van baja, ha három ló mellé veszik fel akkor semmi gond. De ha tíz lovat kell lelovagolni és miegyéb, akkor nem õ fogja a szart is hordani. Aztán szokott még mesélni a gazdák lalkes hozzánemértésérõl is. Némelyik valóban mesébe illõ.

#345 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:39

nem neked szántam csak elpanaszoltam a sirámaimat, zez a barátom, mostéppen külföldön van.

Hozzászólás megtekintése

hat ez az. par hozzaszolassal ezelott epp ezt ecsetelgettuk. akinek van esze, az lelep ebbol az orszagbol. mert se megfizetve, se megbecsulve nincs. :( :rolleyes:

#346 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 14:50

Én ismerek egy srácot, szoktam is vele beszélgetni. Fiatal srác, nem jut eszembe a Pest megyei településnek a neve ahol végzett. Ért a lovakhoz, mindenféle lógépet rá lehet bízni. Nem könnyû eset, jónéhány helyen megfordult már. Neki legalább olyan rossz véleménye van a gazdákról, mint itt többeknek purucról. Azt mondja, hogy õ elsõsorban nem istállós. Nem a munkával van baja, ha három ló mellé veszik fel akkor semmi gond. De ha tíz lovat kell lelovagolni és miegyéb, akkor nem õ fogja a szart is hordani. Aztán szokott még mesélni a gazdák lalkes hozzánemértésérõl is. Némelyik valóban mesébe illõ.

Hozzászólás megtekintése

igen. el is hiszem. o is keresné azt amit en, csak a tuloldalon all. a baj az, hogy pont az ilyen "parosok" kerulik el egymast. :(viszont abban, hogy a tulaj beleszolasa jogos-e, vagy sem, nem ertek veled egyet. lehet hogy o x ideje lovazik (mamint az alakalmazott), de ha a hulye tulaj ragaszkodik az elkepzeleseihez, ahhoz bizony joga van. vegulis az o lovairol van szo, es a munkaado is o. mellesleg nekem is vannak ilyen hulye dolgaim. :D pl sikitofraszt kapok, ha a sorenyt nem igazitjak el a kotofek alatt mikor rateszi reggel a karamba menet, es utana csomokban hullik ki a fesulesnel. egy mozdulat az egesz...

#347 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 15:36

Én meg attól kapok sikítófrászt, ha a karámban rajtahagyják a lovon a kötõféket...Meséljek osztrák emlékeimbõl? Amikor télen, vadászszezonban reggel 7-kor megetettem a 7 lovat, utána csilivilire lepucoltam a vadászhintót, utána csilivilire pucoltam a 2 fogatlovat - közben a többieket kiraktam karámba -, befogtam õket, majd a hintó elõtt az udvaron átöltöztem, hogy én se legyek koszos, majd 9-re a kastély udvarán megjelentem, vittem a vadászokat - menet közben persze néha szétfagytam és nõ létemre elég érdekesen bírtam csak szintén a hintó elõtt guggolva pisilni, bár nem tudom, mit tettem volna letolt gatyában-harisnyában, ha a lovak mégiscsak megiramodnak :D, délben vissza az ebédhez a vendégeket a kastélyba, én le az istállóba, lovakat kifogni, megetetni, indulás elõtt megitatni, visszafogni, délután folyt a vadászat tovább 4-ig, utána haza, kifogás, hintó-szerszám pucolása nagyjából - sártól mentesítés -, az összes lovat etetni - ha épp el volt fagyva az önitatórendszer, akkor itatni -, gyorsan lezuhanyozni, felrohanni a kastélyba, ott felszolgáló ruhába öltözni és este 11-ig konyhalányként-felszolgálóként dolgozni... Aznap nem volt idõm trágyázni, és volt, hogy egy héten 4 egymást követõ nap EZ ment... Kiegészítve azzal, hogy pár vadászfeleséget még megnyertem, hogy kivihettem õket 1-1 órára lovagolni is... (És mindezek mellett szerettem ott lenni, csak honvágyam volt...) Vagy amikor kemény 2 hétig dolgoztam egy "profi" ugróistállóban: 17 ló, napi 23 órát boxban állva, 1 órát dolgozva, etetés (mindegyik mást kap, 3-4 összetevõbõl különféle arányokban plusz széna), 2-3 ló ilyen-olyan kezelése, trágyázás (futólépésben, mert különben NEM lettem volna készen... ha más meséli, nem hiszem el...), délben fél óra ebédszünet, utána etetés megint (végigabrakolás, végigszénázás), utána 4-5 ló lemozgatása (lovaglás, futószárazás vegyesen), majd az esti etetés (abrakolás, szénázás) és kezelések. Reggel 7-tõl este 8-ig, fél órás szünettel. Ha délutánonként volt fél-1 óra lazább idõszak, akkor kezelésbe vettem 1-1 boxot, ahol a régi lovász trehányan trágyázott és már 40 cm-es (!) volt az összeállt, szaros faforgács, az istállófolyosóról egy csomó ló jóval nagyobbnak tûnt :D Nah, innen menekültem...

#348 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 15:53

anyam! :eek: minden tiszteletem a tied. ;)

#349 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 16:59

pl sikitofraszt kapok, ha a sorenyt nem igazitjak el a kotofek alatt mikor rateszi reggel a karamba menet, es utana csomokban hullik ki a fesulesnel. egy mozdulat az egesz...

Hozzászólás megtekintése

Én meg attól kapok sikítófrászt, ha a sörényt, farkat fésülni látom. :D

#350 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 17:17

Én meg attól kapok sikítófrászt, ha a sörényt, farkat fésülni látom.  :D

Hozzászólás megtekintése

jojo. attol is (errol a tevekenysegrol le vannak tiltva az embereim. jogot ilyesmire csak en formalhatok) de nem akartam egy hosszu felsorolasba kezdeni :D

#351 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 18:18

Én az kategóriájú lovarda tuljadonos vagyok , aki imádja a lovait és õk az elsõk .Nem tanultam , nem dolgoztam benne , nem versenyeztem és nem osztom az észt ezekbe a témákban .Én kérni szoktam , nem beszélek csúnyán nem káromkodok .A paraszti eszem és tapaszalataim alapján szoktam kérni dolgokat amik esetleg nem tetszenek nekem , vagy látom hogy veszély forrás a lóra vagy a lovasra nézve .Na ekkor kapom meg minden okoskátol , hogy én nem értek hozzá . És ekkor szokott sajnos nekem lenni igazam , mert ilyenkor mindig történik valami pedig én szóltam elõre .Fejlesztem a lovardámat rendszeresen .34 lovunk van most , ehhez alkalmazok egy lovarda vezetõt (200.eFt) egy istállóst (75.eFt) egy lovas oktatót (75.e Ft). Ebbõl kettõ van bejelentve egy meg kiskönyvezik .Ezektõl elvárok mindent amit el lehet egy istállóba , lovardába . Természetesen megfelelõ árbevételt is és költségtakarékos gazdálkodást . A napi munkájukba viszont nem szólok bele , de minden nap végig járom az istállót , megnézem az összes lovat , beszélgetek a vendégekkel vagy a gyerekek szüleivel , tehát van visszacsatolás .Kérdezték most tõlem , hogy mi heppem - eldurran az agyam ha nem vigyáznak a dolgaimra , szerszámok lehajítva koszosan porosan , a boxban rászáradt a sár a ló lábára , szétdúrják a kazlat , ajtó nyitva fûtjük az udvart , és világítunk éjszaka az egereknek .Én igenis elvárom ennyi pénzért ne küldjön el k..anyámba és ne b..megezen velem és tisztességes legyen .Szerintem nem vagyok nagyon rossz lovardatulaj .

#352 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 18:21

nem vagy az :D

#353 lucas

lucas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 37 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 19:06

Sziasztok!Bocs hogy beleszólok de szerintem a lovászokhoz való hozzáállással van a baj.Valaki azt mondja ,hogy lovász abból mindenki ezt szüri le.Ez biztos egy nincstelen senki és ráadásul alkoholista is.Ez véleményem szerint abból adódik,hogy évekkel ezelõtt ( nem az itt jelenlévõ munkaadókról van szó)voltak olyan mukaadók akik megpróbáltak ilyen emberekkel dolgoztatni mert-olcsó munkaerõ volt-24 órából 24órát volt ott-mert nem ugrált hogy be kell jelenteni-nem akart nyáron nyaralni,sõt szaszabadnapot sem akart-csak heti 5liter borba került meg némi kajába.Most meg már elsem tudják képzelni,hogy van jó lovász.12 évvel ezelõtt nekem volt a világon a legjobb fõnököm,de ugy döntött minden felszámol.Vándoroltam ,jó pár helyen a legnagyobb problémát minden hol a bejelentés és a szállás okozta.aztán meguntam a dolgot és elmentem külföldre.Nagyon sokat kellett dolgozni de megfizettek és emberi körülményeket biztosítottak.

#354 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 20:17

nem kell bocsolnod Lucas, ez a rész most rólad szólt, téged várt :)

#355 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 20:47

Hogy milyen az ideális lovász?Részemrõl (az én véleményem szerint,illetve régebbi elvárásaimat leírva):- reggel etessen meg (ha ketten,vagy többen vannak,értsd többesszámban),- trágyázzon ki, majd almoljon be,- söpörje össze a széthullott maradványokat(trágya,széna stb),magyarul,körletrend- menjen el reggelizni (általában fél órát szoktak,de term.nincs idõhöz kötve,csak ne 1,5 óra legyen)- rakja ki a lovakat karámba, és rakjon eléjük szénát,.....................- vezesse be a lovakat a karámból a déli etetéshez,- etessen meg,- körletrend- ebédeljen meg,- rakja ki a lovakat karámba, és rakjon ki eléjük szénát.Víz term.mindig legyen.- este etessen meg,- körletrend,csicsika.Hétfõnként/vagy amikor lópihenõ van, pókhálózás.Ha télen elfagyott a víz, itasson.Ennyi.Ez a munkaköri leírása.Sok? :) Ottlakás ingyé természetesen, kaja fizetve.Heti egy nap pihenõ.

Edited by hihi, 2006 február 1. - 20:56.

#356 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 22:01

Hogy milyen az ideális lovász?

Hozzászólás megtekintése

Soha ne ordítson.Soha ne legyen durva vagy türelmetlen.Vegye észre, ha valamelyik lónak esetleg büdös a körme.Bontsa ki az összegabajodott sörényt.Mossa meg rendesen a répát. ( a lókajára gondoltam) :D Ha egy ló fél órán túl fexik a karámban, akkor ne kispárnát keressen hozzá, hanem keltse fel, nézze meg, hogy nem fáj-e a hasa.Ismerje fel a kólika legapróbb kezdeti tüneteit.Nõ és lányvendégeket ne fárasszon szexuális témájú humorral.A vendég elõtt ne fitogtassa, hogy nem õ a helyi hierarchia legalja, mert az õ uralma alá tartoznak még a lovak és kutyák.Ne igyon egy sört sem amíg szolgálatban van.Nem feltétlenül kell szeressen lovagolni. (úgy sem tud nála jobban senki sem)Ha mégis terepet vezet, akkor ne azzal legyen elfoglava, hogy megmutassa õ milyen jó lovas, hanem a vendégek tudásának megfelelõen vezessen.A lovászlakba ne legyen görényszag.Ne rúgja fel a macskát.Ébredjek fel! :cool:

#357 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 1. - 22:30

Ja, a vasárnapi misére eljár, és a kórusban énekel..  ;)

Hozzászólás megtekintése

Nehéz, nehéz, de volna annyi pénz :D

#358 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 10:12

A németek pl. jobban szeretnek lányokat alkalmazni a lovász munkára is. Nem iszákos, szereti a lovakat stb. Most mondhatnánk, hogy a lányok jók-jók, de fizikálisan azért nem bírnak annyit, mint a férfiak. Naja. De a német lányok igazi emancimancik, dolgoznak, mint egy igásló és nem várják el, hogy ha valami nehéz, a férfi segítsen neki. De hiába is várná, a német férfi meg b.szik segíteni, végülis emancipációt akartatok, nesztek. Úgyhogy ott mûködik.

#359 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 10:29

A németek pl. jobban szeretnek lányokat alkalmazni a lovász munkára is. Nem iszákos, szereti a lovakat stb.  Most mondhatnánk, hogy a lányok jók-jók, de fizikálisan azért nem bírnak annyit, mint a férfiak. Naja. De a német lányok igazi emancimancik, dolgoznak, mint egy igásló és nem várják el, hogy ha valami nehéz, a férfi segítsen neki. De hiába is várná, a német férfi meg b.szik segíteni, végülis emancipációt akartatok, nesztek. Úgyhogy ott mûködik.

Hozzászólás megtekintése

És Filly? Akkor õ milyen kategória? "Német-lány" - magyar kiadásban? :kir:

#360 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 12:25

Soha ne  ordítson.Soha ne legyen durva vagy türelmetlen.Vegye észre, ha valamelyik lónak esetleg büdös a körme.Bontsa ki az összegabajodott sörényt.Mossa meg rendesen a répát. ( a lókajára gondoltam) :D Ha egy ló fél órán túl fexik a karámban, akkor ne kispárnát keressen hozzá, hanem keltse fel, nézze meg, hogy nem fáj-e a hasa.Ismerje fel a kólika legapróbb kezdeti tüneteit.Nõ és lányvendégeket ne fárasszon szexuális témájú humorral.A vendég elõtt ne fitogtassa, hogy nem õ a helyi hierarchia legalja, mert az õ uralma alá tartoznak még a lovak és kutyák.Ne igyon egy sört sem amíg szolgálatban van.Nem feltétlenül kell szeressen lovagolni. (úgy sem tud nála jobban senki sem)Ha mégis terepet vezet, akkor ne azzal legyen elfoglava, hogy megmutassa õ milyen jó lovas, hanem a vendégek tudásának megfelelõen vezessen.A lovászlakba ne legyen görényszag.Ne rúgja fel a macskát.Ébredjek fel! :cool:

Hozzászólás megtekintése

:Dkihagytad, hogy a szer, amit a nyirjukra hasznalunk, ne fujja a sorenyere es forditva.nalunk volt ilyen is. :D