Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Repülés, katonai, sport, polgári

• Please log in to reply
847 válasz a témához

#321 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 12:02

Ha csak ezen múlik, engem lehet itt leginkább hülyézni :yeah: Csak nem lesz izomlázad a sok(k) dolgoztatástóll? :D A motor hangja egyértelmûen erõlködõ volt, szerintem a karakter próbálta elkerülni az elkerülhetetlent...Szerintem tolóerû nélkül nem tudott volna olyan köröket alkotni, hogy az ernyû pereme szinte a motorral egyszerre ért a vízbe. Szó szerint már vízszintesben volt az ernyõ és a gondola (vagymi).

#322 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 16:24

Peter, lehet, hogy azért írtad, amiket írtál, mert összekevered a hátimotoros siklóernyõ és az ejtõernyõ fogalmakat. Olyan ez, mint az úszást keverni a búvárkodással. Egyszerûsítve a dolgokat az ejtõernyõs sport (paplantól a körkupoláig) alapvetõen a zuhanásról szól, a szabadesés után nyit az ernyõs, de a talaj felé törekszik, gyorsan, minél pontosabban, mindössze néhány percet tölt a levegõben. Startja az ugrás egy gépbõl többnyire. A siklóernyõs ezzel szemben nem ugrik sehonnan, hanem elstartol egy hegyrõl vagy csõrlésbõl, vagyis a felhúzott ernyõt a szél sebessége és futás összeadódva el fogja emelni a talajról. A siklóernyõs örül a termiknek, emelkedik általa, távokat repül és hosszú órákat tölt a levegõben az idõjárás ügyes kihasználásával - legalábbis erre meg van a lehetõsége. Esetleg acro-zik vagy csak lesiklik, de ez más téma, az eszköz erre rendeltetett. Pszichopata, Ha a kör olyan szûk volt, amilyennek leírod, akkor minden bizonnyal egy spirált vagy egy negatívot láttál. Ilyen kis körön ugyanis csak ezekben a manõverekben fordul a siklóernyõ. Mindkettõnél meg van az esélye, hogy bennmaradt a mnõverben az ernyõ és pilóta nem tudta uralni a helyzetet. Hátimotorral egyébként is nehezebb a manõverek végrehajtása. A spirál, magasabb teljesítményû ernyõvel fõként tud olyan manõver lenni, amelybõl nem jön ki magától az ernyõ, hanem a pilótának is hozzá kell járulnia. A negatív pedig az egyik legnehezebben kezelhetõ vészhelyzet, mivel asszimetrikus. Kényszerleszállónak siklóernyõs pilóta nem használ vizet, mivel nagyon veszélyes - nem a felszerelés megrongálódása miatt elõsorban. Az ernyõ megtellik vízzel, sok száz kilós súlyt kap, a beülõ hajlamos lefelé fordítania pilótát, a zsinórokba meg könnyû belegabalyodni. Siklóernyõ csak nem uralt manõverbõl kifolyólag száll vízre. A veszélyesebb manõvereket viszont nem véletlenül gyakorolják víz felett, többnyire motorcsónakos mentési felügyelet mellett. Ilyenkor persze még a víz is jobb lehet a taljanál, hiszen kívülrõl talán nem érzékelhetõ, de igen nagy sebességgel ér ilykor földet az ernyõ. Egy komoly spirál 15 m/s-os süllyedést és 100 km/h kerületi sebességet is meghaladhat.

Edited by Haf-Shire, 2007 augusztus 17. - 16:31.

#323 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 18. - 6:03

Úgy tûnik az esély élt a lehetõséggel és benntartotta a pilótát....Szerencsére egybõl ugrottak a társai a vízbe és a parttól mindössze 15-20 méternyire érkezett le.

#324 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 6. - 15:58

Szerzõ: Fülep Erzsébet Hosszú ideje húzódik a kerületben élõk nyugalmát zavaró repülõtéri zaj problémájának megoldása. Nemcsak a megegyezés halogatása okoz súlyos gondokat, hanem az érvényes szabályok be nem tartása is. Errõl gyõzõdhettünk meg szeptember 3-án is, amikor Erzsébet-Bélatelepen, a Tünde utcában ellenõrizték felszálló a repülõgépeket, amelyek között egy sem repült szabályos 320 fokos szögben. A repülõtér szomszédságában élõk mindennapjait igencsak megnehezíti a zajterhelés. Ezért Simon Gábor országgyûlési képviselõ, Kovács László a Zaj- és Környezetvédelmi Tanács elnöke, valamint Kovács Árpád a Légtér Egyesület budapesti szervezet- és Ertl Pál, Erzsébet-Bélatelep lakosainak képviseletében a Tünde utcánál ellenõrizte, hogy a légitársaságok betartják-e a felszállási irányt. A megfigyelés ideje alatt nem volt olyan repülõgép, amely szabályosan haladt volna el. A kerületben élõk nyugalmát zavaró repülõtéri zaj problémájának megoldására Simon Gábor a három legfontosabb tennivalót így fogalmazta meg: – Elõször is jogkövetõ magatartásra kényszerítsük az érintett légitársaságokat illetve repülõgépet vezetõ pilótákat – hangsúlyozta az országgyûlési képviselõ. - Ha a repülõgépek 310 fokos szögben szállnak fel, akkor Bélatelep szélsõ házaitól mindössze 300 métere haladnak el. Ezért zajméréssel, ellenõrzéssel, monitoringgal hívjuk fel a figyelmet, hogy az itt élõk nem fogják hagyni, hogy ez így maradjon. A mostani ellenõrzés során látható; ha a repülõgépek a jogszabály elõírása szerint 320 fokon haladnának, akkor Erzsébet-Bélateleptõl több száz méterrel távolabb repülnének, és akkor a zaj is sokkal elviselhetõbb lenne. A múlt évben dr. Mester László és Simon Gábor indítványára fogadta el a parlament, hogy szülessen döntés a zajvédelmi díj felhasználásáról, ebbõl kártalanítsák a leginkább érintett lakókat, és az illetékesek kötelesek legyenek egyeztetni az önkormányzatokkal az összeg felhasználásáról. A Légiközlekedési Törvény már tartalmazza az általuk igényelt cikkelyt. A következõ lépés az, hogy meg kell teremteni a jogszabályi hátteret, amely alapján a szabálytalanul repülõ gépeket, pilótákat, légitársaságokat szankcionálni lehet. Ez a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Polgári Légiközlekedési Igazgatóság és a HungaroControl együttes feladata. A harmadik teendõ: meg kell teremteni a feltételét annak, hogy a zajvédelmi bírság behajtható legyen. Korábban nagyon sok egyeztetés, tárgyalás folyt arról, hogy a 320 fokos (egyébként szabályos) repülési irányhoz képest néhány fokkal távolabb; 324-325 foknál szálljanak fel a repülõk. A HungaroControl szakmailag elfogadhatónak tartja a 325 fokos szöget, ennek érvényesítéséhez a Polgári Légiközlekedési Igazgatóság engedélye szükséges. Azonban a PLI ezt a javaslatot ez idáig nem fogadta el, ezért folyatódnak tovább a tárgyalások. – Alapálláspontunk, hogy akkor szerencsés a repülõtérrel való együttélés, ha ebben az arányosság és méltányosság elve érvényesül – hangsúlyozta Simon Gábor. – Nem egy kerületnek, vagy lakossági csoportnak kell viselni a zajterhek nagy részét, hanem azt meg kell osztani. Az a javaslat, mely szerint 320 fok helyett 325 volna a felszállási irány, nem rontja sem Kõbánya, sem a többi kerület lakóinak a közérzetét és életminõségét, hiszen lakatlan terület vagy temetõ felett mennének a gépek, ugyanakkor Erzsébet-Bélatelepen tényleges látványos javulást eredményez. Lépések zajvédelem terén: 2004 tavaszán az önkormányzat külsõ szakértõk bevonásával Zaj- és Környezetvédelmi Tanácsot hozott létre, hogy javaslatokat dolgozzon ki a zajterhelés mérséklésére Erzsébet-Bélatelepen és Szemeretelepen. 2005-ben dr. Mester László polgármester, országgyûlési képviselõ, és Simon Gábor országgyûlési képviselõ a parlamentben több ízben nyújtott be interpellációt, és kezdeményezett törvénymódosítást. Ennek következtében a gazdasági minisztérium létrehozta a zajbizottságot, és a Budapest Airport pedig egyeztetõ fórumot hívott össze az érintett környezõ települések bevonásával. 2006. február 2-i képviselõ-testületi ülésen sor került a Zaj- és Környezetvédelmi Tanács jogszabályok módosítására kidolgozott javaslatainak elfogadására. Az önkormányzat élve felterjesztési jogával nyolc pontos intézkedési csomagot nyújtott át a miniszterelnöknek. 2006. júliusában az önkormányzat zajmérést rendelt el a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Zrt.-tõl, hogy feltérképezzék a kerület közlekedés és reptéri zaj hatásaink leginkább kitett kerületrészeit. 2006. decemberében dr. Mester László és Simon Gábor indítványára került elfogadásra, hogy szülessen döntés a zajvédelmi díj felhasználásáról, ebbõl kártalanítsák a leginkább érintett lakókat, és az illetékesek kötelesek legyenek egyeztetni az önkormányzatokkal az összeg felhasználásáról. A Légiközlekedési Törvény már tartalmazza az általuk igényelt cikkelyt. 2007. február: Dr. Mester László polgármester, országgyûlési képviselõ Simon Gábor, országgyûlési képviselõ, konferenciára hívta Ecser, Gyál, Vecsés, X, XIV., XVI., XVII. kerület polgármesterét a kerületi önkormányzat tanácstermébe. A találkozó célja az volt, hogy közösen fogalmazzák meg elvárásaikat a repülõtéri zajvédelemmel kapcsolatban. 2007. január: Zajkérdésben leginkább érintett települések polgármesterei, illetve alpolgármesterei aláírták a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. öt alapelvet tartalmazó szándéknyilatkozatát. 2007. február 9-én, konferenciára volt hivatalos Ecser, Gyál, Vecsés, X, XIV., XVI., XVII. kerület polgármestere a Pestszentlõrinc-Pestszentimre önkormányzatának tanácstermébe. A találkozó célja az volt, hogy közösen fogalmazzák meg elvárásaikat a repülõtéri zajvédelemmel kapcsolatban. 2007. február: Budapest Airport hivatalosan 17 pontból álló részletes javaslatot nyújtott be a Ferihegyi Repülõtér Zajvédelmi Programjának javítása érdekében a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Polgári Légiközlekedési Igazgatóságának, melybõl több korábbi javaslat hiányzott. 2007. március: dr. Mester László és Simon Gábor és levelet küldött a Budapest Airportnak, hogy a zajvédelmi program elkészítésénél vegyék figyelembe s szakértõkkel közösen kidolgozott javaslatokat. A levelet megküldték Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, Kiss Lászlónak, a HungaroControl (HC) vezérigazgatójának, valamint Becske Lorándnak, a PLI igazgatójának is. 2007. június: Nyílt levélben kérték Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert, a zajterheléssel érintett települések országgyûlési képviselõi, valamint a kerület fõvárosi képviselõi, és frakcióvezetõi, hogy a repülõterek zajgátló övezetérõl szóló rendeletbe kerüljenek be az általuk megfogalmazott javaslatok. Kapcsolódó anyagok: 2007.06.08. Tiltakozás a repülõtéri zaj ellen 2007.05.09. Petíció szövege 2007.03.05.Sajtóközlemény (Dr. Mester László, Simon Gábor) 2007.03.01.Budapest Airport 17 pont 2007.01.24. Zajvédelmi fórum a városházán 2007.01.22. Zajvédelmi program nyomtatva 2007.01.15. Szándéknyilatkozatot írtak alá 2006.12.19. 21 pontos javaslat reptéri zaj csökkentésére 2006.09.25.Budapest Airport zajmérést végzett 2006.07.29.Zajmérés a Gyömrõi úton 2006.07.07.Budapest Airport tervei 2006.03.16. Zajvédelemrõl tanácskoztak 2006.02.10. Fórum a Ferihegyi repülõtér 2004.09.23. Bizottság helyett Zajvédelmi Tanács Forrás: www.bp18.hu Hírek rovatba.

#325 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 7. - 0:03

Don Te is XVIII-kerületi vagy?

#326 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 7. - 6:55

Don Te is XVIII-kerületi vagy?

:yeah:
Kovács László a Zaj- és Környezetvédelmi Tanács elnöke,

Edited by don quihote, 2007 szeptember 7. - 6:57.

#327 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 7. - 10:16

:yeah:
Kovács László a Zaj- és Környezetvédelmi Tanács elnöke,

Akkor eszerint várható, hogy hétvégén Te is kint fogsz garázdálkodni velünk együtt a Szeptemberfeszten. Engem a vadászgörényes standnál megtalálsz, este is ott fogunk mulatozni hajnalig :D :kocc:

Kálmán Lõrinc

#328 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 7. - 11:06

Akkor eszerint várható, hogy hétvégén Te is kint fogsz garázdálkodni velünk együtt a Szeptemberfeszten. Engem a vadászgörényes standnál megtalálsz, este is ott fogunk mulatozni hajnalig :D :kocc:

Kálmán Lõrinc

Nyugta. :)
Szombat, vagy vasárnap tutti kint leszek.

#329 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 7. - 14:25

Egyszer egy repcsit próbálgattam nagyjavítás után, és apró hiba folytán ( eltört egy csavar a gázbovden külsõ tartójánál és ezért alapon maradt a gázkar ) leszálltam egy búzamezõre. Telefonáltam, a szerelõknek és amíg jöttek ráértem nézelõdni. 50 méterre volt egy kis patak. Jött egy lány lovon és a lovacska nem akart átmenni a vizen. Már vagy 10 perce próbálkoztak, de eredmény nélkül. Õk nem láttak engem, de én jól láttam õket. Volt ott két lábra állástól kezdeve minden. Volt a lánynál pálca, de nem használta. Láthatólag próbálgatták egymást ki lesz a gyõztes. Nem volt lóról szállás, csak csendes ösztökélés. Hátraléptetés, nekirugaszkodás, stb. Kiváncsi voltam a végére, ki marad a fõnök. A kicsilány igencsak stabilan ült a lovon és a helyén volt az esze és a szíve is, mert nem püfölte a lovat, pedíg azt gondolhatta, hogy nem látja senki. A vége pedíg nagyon egyszerûre sikeredett. Megfordultak, hátramentek, vagy 20 métert és full vágtában átugrották a kis patakot. A következõ meglepcsi az volt számukra, amikór meglátták a lóevõ, rettenetes égi szekeret. Persze a meccs így döntetlen lett, mert eggyikük sem gyõzött. :)

#330 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 7. - 18:47

Eddig a leglóevõbb repülõs cucc, amivel találkoztam az a reptér kerítésén kvül forgolódó piros-fehét radar... Azt aztán meg kellett bámulni, de hálistennek ennyiben és némi heves szívdobogásban kimerült kedves lovam ellenszegülése. Aztán megszerettük a repteret és fel-le szálló gépeket. Futottunk mellettünk, ahogy a lábunk bírta (he-he, kissé lemaradva és a kerítésen kívül...), aztán amikor elemelkedett a gép megálltunk és mindketten bámultunk felfelé. De szép idõk is voltak azok... :ang:

#331 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 7. - 21:59

Telefonáltam, a szerelőknek és amíg jöttek ráértem nézelődni.

Ezt ismerem :D :D
Szeretem a pilótákat. :D :dev:
...és utána is nézelődtem.

Van némi nem szakértői mellékes infóm a Corvus balesetről.
Gyerekek! ne játszunk egymás fszával a súlyfelesleg miatt!!!!!! (game of the csalánverés)

Edited by Mongol, 2007 szeptember 7. - 22:01.

#332 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 8. - 8:46

Ezt ismerem :D :D
Szeretem a pilótákat. :D :dev:
...és utána is nézelõdtem.

Van némi nem szakértõi mellékes infóm a Corvus balesetrõl.

Csak egyetlen db. kicsi csavar kellett, de az pont nem volt nálam. Sosem szállok fel túlélõ cuccok nélkül.
Kombinált kés, csavarhúzó, reszelõ stb. van benne.
Mi tudható az esetrõl?

Edited by don quihote, 2007 szeptember 8. - 16:53.

#333 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 8. - 16:52

a reptér kerítésén kvül forgolódó piros-fehét radar...

Igen, az az idõjárásradar. Jó terep az a környék.

#334 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 8. - 18:01

Csak akkor jártam arra, amikor fedezni volt arrafelé a lovam és abban az évi egy hónapban valami felemelõbb dologgal kívántam szórakoztatni a nõkön kívül, mint a napi munka. Terepre meg hát arra kellett menni... :D Akkoriban még lóhátról bámultama felhõlet és nem a felhõk alól a lovakat... Ugye.

#335 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 8. - 19:23

Akkoriban még lóhátról bámultama felhõlet és nem a felhõk alól a lovakat... Ugye.

Ez teccik. :)

#336 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 8. - 19:26

Amióta az eset megtörtént, innen-onnan, ugyanazt hallom: Meggyengítették a szárnyfõtartót. Már más is mondta, hogy recseg a gép,deazt mondták, biztos a mûanyag és ez normális. Hát nem volt az, mert kettészakadt a szárny és széttépte az embereket. Nekem ez az infóm. Ha nincs így, nyilvánosan bocsánatot fogok kérni az érintettektõl, de most nem ez ez a helyzet.

#337 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 8. - 19:59

Meggyengítették a szárnyfõtartót.

Szándékosan? :eek: Bár mindenkinek lehetnek haragosai. Ez nagyon durva, ha igaz.
A jövõ héten rákérdezek a PLI-nél.

#338 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 13:14

Valaki mondja már meg, mi ez a nagy repülõ-forgalom! :huh: Tegnap és ma csak kiabálva halljuk egymást, egyfolytában a repgépek zúgnak fölöttünk. Mi történik?

#339 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 15:33

Valaki mondja már meg, mi ez a nagy repülõ-forgalom! :huh: Tegnap és ma csak kiabálva halljuk egymást, egyfolytában a repgépek zúgnak fölöttünk. Mi történik?

Hól hallod ezt pontosan, és milyen irányba halad a forgalom?

#340 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 15:52

Amiket látsz Gripenek, a sikeres beszerzés kiváló eredményei, de a lényeg, hogy rohadt hangosak, és valamiért felettünk mûrepülnek.

#341 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 15:57

Amiket látsz Gripenek, a sikeres beszerzés kiváló eredményei, de a lényeg, hogy rohadt hangosak, és valamiért felettünk mûrepülnek.

Oszt legalább látványos? :D

#342 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 16:00

Inkább hangos.

#343 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 16:32

Don ÚR! Hétvégén mégse voltál a Bókayban, vagy csak elkerültél?

#344 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 17:16

Oszt legalább látványos? :D

Látni nem sikerült az irodából, de bizton mondhatom, ha valami teljesen elnyomja a 20 éves tûs nyomtatóink zaját, az hangos dolog. Azért kíváncsi vagyok, miért pont itt kell riogatniuk minket.

#345 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 12. - 19:44

Don ÚR!

Hétvégén mégse voltál a Bókayban, vagy csak elkerültél?

Voltam szombaton, de eldumáltam az idõt, oszt a lányoknak mán mehetnékjük vót.
Gyere be a lóbótba, akkor dumálhatunk, csak szójjjjál, hogy mikor jönnél, hogy ott legyek.

Edited by don quihote, 2007 szeptember 12. - 19:45.

#346 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 14. - 13:40

FS2004 rajongóknak: www.fsimcafe.com Már kinn van az A380-as is!

#347 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 20. - 19:37

Fájó szívvel ülök le gondolataimat papírra vetni. Egy nem várt reggeli telefon szürkévé tette e napsütéses õszi reggelt. Szívszorító információ érkezett, Hegedûs „Gege” Ernõ alezredes örökre lecsukta szemeit. Gege, akirõl mindenki, természetesen én is, egyöntetûen mondta, hogy örökké fog élni. Megdöbbentem a hír hallatán, mert nem hittem el, hogy ez az életerõs, igazi magyar repülõ ember már nem szorítja meg többé a kezemet. Egymás után kerülnek elõ az emlékképek, mint egy albumot lapozva, az életvidám emberrõl. Az egyiken egy MiG-29 száll fel a kifutópályáról erõteljesen az ég felé, utánégetõvel segítve emelkedését. Egyik berepülésére indult így Gege, és a hõn szeretett típus sziluettjét csodásan festette meg a lemenõ nap sugara. Egy másik képen a Puma század új tagjait avatja fel illendõen pumás szokások szerint. Elfenekelés, majd századjelvény és babos kendõ átadása az ifjoncnak. A sajgó fenék kellemetlenségét rögtön elfelejti a század új tagja, mert érzi, hogy egy csapat tagja lett. Ez is Gege érdeme. Sokat törõdött a hagyományteremtéssel és a hagyományõrzéssel. Tizennégy évig irányította az újkori Pumákat úgy, hogy neve egyet jelentett a századdal, a Puma névvel. Tovább lapozgatom gondolataimban a fotóalbumot. A II. világháború pilótái, az akkori Puma század tagjai között látom, miként mosolyognak a fotós felé. Szerette és tisztelte az öreg Pumákat, és õk is viszont. Felejthetetlen élmény volt, amikor a fiatal és idõs generáció együtt énekelte a légierõ indulóját Veszprém mellett azon a repülõtéren, ahonnan a II. világháborúban nap mint nap éles bevetésre szálltak fel a század tagjai. A Puma-eszme mindig meghatározó része volt Gege életének. Megfelelõ emléket akart állítani a neves elõdöknek, és a Puma Emléktúrával ez sikerült is. Repülõ emberek járták végig gépeikkel a nevezetesebb Puma-emlékhelyeket, és emlékeztek meg az elõdökrõl. Egy újabb képen Gege hófehérben látható. Nem menyasszonyi ruhában, hanem megszokott, mondhatni hagyományos fõzõruhájában díszelgett fõkuktaként a bográcsok mellett. Híres volt vendégszeretetérõl. Tudtam, soha nem mehetek át hozzá úgy, hogy ne kínáljon itallal, vacsorával. A JETfly-születésnapokon is mindig kikötötte, a birkát õ fõzi, különben... Mindig engedtünk a fenyegetésnek, és soha nem bántuk meg. A nyálam összefut az emlékezetes ízek gondolatára, és az agyam sajnos tudja, hogy ezek már csak emlékek maradnak. Újabb lap, újabb kép az albumban. Tiszaug, a kis település, amelynek ügyes-bajos dolgait tavaly októbertõl intézte mint polgármester. Kis ékszerdobozt akart varázsolni e faluból, és már kialakult egy-két ötlet, amelyek segítségével ezt elérhettük volna, de a tervek csak tervek maradtak. Albumom utolsó lapján ismét a kecskeméti repülõtér betonján vagyunk. Nagy István alezredessel készül utolsó felszállására a 135-ös oldalszámú L-39 Albatrosszal. Családtagjai, barátai gyûrûjében indul az utolsó repülésre, és közéjük is tér vissza. Visszatér a repülésrõl, ami igazi búcsú volt. Búcsú a kollégáktól, a repülõtértõl és a vadászpilóta-pályától, amely pályán Hegedûs Ernõ alezredes harmincegy évig dolgozott. Az album becsukódott, Gege örökre lehunyta szemeit, de képzeletemben látom, ahogy Puma-fejjel ellátott Messerschmitt Bf-109 repülõgépek húznak el a felszállópálya felett, és várják az új csatlakozót a kötelékbe. Hegedûs „Gege” Ernõ alezredes feltolja a HVK-t, fáklyát kapcsol, és erõteljes emelkedéssel indul MiG-29 repülõgépével a többiek után. Gege csatlakozott az égi Puma-kötelékhez, miközben egy üzenetet küld felénk: Repüljetek és emlékezzetek! Nyugodj békében, Gege!

#348 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 24. - 18:21

Ma egy új szárnyat repültünk be, mindössze 12 nm és úgy megy, mint faluban a traktor. 150-nel mentünk, a legkisebb kormánymozdulatra indul, ergó két ujjal lehet vezetni. Muszáj volt három órát repülni vele. :) :) :yeah:

#349 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 24. - 20:58

Muszáj volt három órát repülni vele. :) :) :yeah:

Sose bánd. A jót hamar meg lehet szokni. :yeah:
Nem úgy mint a régi vasaknál. Húztad nyúztad, oszt amikor azt hitted, hogy nem történik semmi, egyszercsak elkezdett reagálni. De azért szerettük. :D

Edited by don quihote, 2007 szeptember 24. - 21:01.

#350 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 24. - 21:10

Lenne egy kérdésem, nem tudom, hogy tudtok-e benne segíteni.
Éjszakai felvételeket szeretnék készíteni, kb ilyet: http://almaphotos.my...amp;id=ferihegy

A kérdésem: van-e beazonosítható/megtalálható helyszín a kerítéseken kívül, ahol akadálymentes rálátásom van vagy a leszállópályákra, vagy a felszálló kifutókra? Tegnap 2 helyen voltunk: Vecsésnél egy földúton lejöttünk, és eljutottunk teljesen a kerítésig, ahol a fejünk felett kb 10 méter magasan voltak a leszálló gépek, pont felettünk mentek el, a sötétben pedig átmentünk pont a másik végébe, ahol felszállnak, és egy csomagküldõ szolgálat (talán ups) raktárépületének a tövébe fel van húzva egy domb-szerû, viszont ott se teljes rálátásom nincs a dolgokra, se kellõ mozgolódási hely, mert 1 méterre a domb szélétõl már kezdõdik is a kerítés... :(

#351 Guest_nagydalton_*

Guest_nagydalton_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 13:02

Én is feldobnék egy kérdést nektek: hogyan lehet valakibõl helikopterpilóta?

#352 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 13:24

Úgy tûnik, rájár a rúd a Bombardier Q400 repülõgépeire. Nem elég, hogy két hete az SAS légitársaság két gépénél összecsuklott az egyik fõfutó leszállás közben, a hét végén a Münchenbõl üzemelõ Augsburg Airways egyik ilyen gépének az orrfutója sem nyílt ki. Pedig múlt hét közepére a fõfutók miatt felszállási tilalmat kapó 165 Q400 gép hetven százaléka megfeszített munkával már újra repülõképes (vagy inkább leszállni képes) állapotba került. Az Augsburg Airways Q400 gépe a Lufthansa Regional járatát repülte Münchenbõl Firenzébe, amikor a célállomás elõtt, leszálláshoz készülõdvén a pilóták észlelték, hogy a gép orrfutója nem nyílt ki. A pilóták úgy döntöttek, hogy inkább visszarepülnek Münchenbe, s ott próbálják meg a kényszerleszállást, ugyanis a bajor város leszállópályája 4000 méter hosszú, szemben az olasz 1688 méterével. Az eset így továbbra is reflektorfényben tartja a típust a gyártó legnagyobb sajnálatára. Nem ez az elsõ eset azonban, hogy ennek a típusnak az orrfutójával is gondok akadnak. Ez év kora tavasszal az All Nippon Airways egyik Q400-asa Kocsi repterén hajtott végre kényszerleszállást. Itt az orrfutóakna nem akart kinyílni egy megrongálódott csapágypersely miatt.

#353 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 13:35

Én is feldobnék egy kérdést nektek:

hogyan lehet valakibõl helikopterpilóta?

Röviden? Nehezen és sok pénzbõl.
Elmész egy reporvosi vizsgálatra. ( jó sokba kerül a Gyáli úton )
Ha megfeleltél, elvégzel egy elméleti tanfolyamot. Levizsgázol.
30 órát repülsz oktatóval, és ha túléled és levizsgáztál, megkapod a szakszolgálati engedélyedet.
kb. a költségek 1, 1.5 millió ft. Mér akarsz pórkavaróra szakszót?
A helikopter olyan csúnya, hogy a föld eltaszítja magától. :D

Almácska!
Fényképezni a toronyból lehet a legjobban, vagy a teraszról.
A cargó-s domb is jó hely, de csak a kerítésen belülrõl.

#354 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 16:09

Nem jön ki másfélbõl már az alapvizsga sem, ahhoz meg hogy szakszolgálatid legyen még sosk-sok repült óra szükséges. De van megoldás: UL helikopter. Már kit-ben is kapható, nem drágábbak, mint egy középkategóriás autó.

#355 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 19:59

30 órát repülsz oktatóval, és ha túléled és levizsgáztál, megkapod a szakszolgálati engedélyedet.
kb. a költségek 1, 1.5 millió ft. Mér akarsz pórkavaróra szakszót?

Almácska!
Fényképezni a toronyból lehet a legjobban, vagy a teraszról.
A cargó-s domb is jó hely, de csak a kerítésen belülrõl.

Köszi, de nem hiszem, hogy a toronyba beengednének :D
A terasz meg az ottani sok fény miatt se jó, és amiatt se, mert onnan rossz szögbõl látnám a gépeket, ami fotó szempontjából nem lenne ok.
Cargós dombon meg volt ott egy biztonsági õr, és bármennyire is próbáltam szépen mosolyogni, nem engedett be :(

#356 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 20:02

Köszi, de nem hiszem, hogy a toronyba beengednének :D

Hát, nemis tudom, esetleg, ha megigéred, hogy jól viselkedsz, megpróbálhatjuk... :)

#357 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 20:39

:D :D :D Ha megveszem a teleobimat, meg fogom ígérni, hogy jó leszek :ang: :)

#358 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 7:41

:D :D :D
Ha megveszem a teleobimat, meg fogom ígérni, hogy jó leszek :ang: :)

Hívjál fel és megbeszéljük.

#359 Guest_nagydalton_*

Guest_nagydalton_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 27. - 9:29

kb. a költségek 1, 1.5 millió ft. (...)

Francba, részletfizetés van? :gm:

(...)

Szerintem nem csúnya, én imádom õket. :yeah:

(...)
Mér akarsz pórkavaróra szakszót?
(...)

Egyik gyermekkori álmom, hogy helikopterpilóta legyek. A fentiek értelmében az is marad. De sebaj! Ha most az is sikerült volna, akkor ismét egy álommal szegényebb lennék. :kir:

#360 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 27. - 16:46

Tény, hogy helit vezetni keményebb meló, mint repülõt, de addig is, míg össze nem jön, tedd fel a Flight Simulator 2004-et, aztán hajrá. Ha mást nem, a mûszeres repülést és a navigációt megtanulod.