Közzétéve 2005 július 4. - 11:25
Elõször nem gondoltam rá, hogy ide megírjam a múlt pénteki lovaglásom közben történt kellemetlenséget. Viszont úgy gondolom akik Csömörön lovagolnak intõ példa lehet. Pénteken mikor felültem lovamra, úgy gondoltam egy kellemes lovaglás vár rám. Minden adott volt hozzá, az idõ picit hûvösebb, lovam jó kedvû. Azt terveztem hogy elmegyek lépni vele terepre, utána a lovarda mögötti, mostanra lekaszált lucernás szélén lovagolok egy kicsit, mivel enyhe emelkedõ tökéletes a kondíció javítására. Mire visszajöttünk a bemelegítõ lépésbõl, barátom kijött kaszálni lovainknak egy kis zöldet. Lovam nagyon normálisan viselkedett, aranyos, és figyelmes volt. Az emelkedõn való vágtáknál szeret ugyan viccelõdni, meg-megiramodni, de semmi ilyet nem csinált, teljesen oda figyelt rám. Az egyik vágtánál egyszer csak kilódult velem elõre és próbált közben oldalra fordulni. Teljesen meglepõdtem, mert nem tudtam mi a csuda történt. Felértünk félig oldalazva, megriadva a karámunk mellé, és ott megfordulva látom hogy 3 western nyeregben ülõ lovas van a lucernáson, ezek közül az egyik a lucernáson vágtázik fel utánunk, és mikor azt látta hogy megfordultunk, akkor megállt, mikor pedig elsõ ijedtségemen túl jutva néhány keresetlen szóval ':mad:' kifejeztem véleményemet villám gyorsan visszafordult, levágtázott a másik 2 lovashoz, és vágtában ezerrel el, a lenti úton. Ezek után gondolkodóba estem. Azt már tudom, hogy több itteni lovas nyugodt szívvel vágtázik el mások karámjai mellett, át lucernásokon stb., ami végül is magánterület. Még ha nincs is lekerítve....A jobbik eset ha meglátják, hogy a pályán lovagol valaki akkor "csak" oda ügetnek hogy benézzenek...Az fel sem merül bennük, hogy esetleg lehet kint kezdõ lovas akit a lova még a pályán is ide-oda hurcibálhat, netán egy csikó "akit" idomítanak. Abban is biztos vagyok hogy ezek a kellemetlenkedõ, másokat semmibe vevõ lovasok úgy gondolják aki lóra ül, az mérje fel a kockázatát, hogy ez mivel jár. Ezzel nincs is baj, csak a szándékos veszélyhelyzet teremtés különbözik az esetleg magától generálódó veszélyektõl. Jelen esetben: az ezerrel vágtázó lovasok lovai hozzá vannak szokva ehhez a húzd meg-ereszd meg stílushoz, de sok olyan lovas van aki nem hogy nem hangoskodik, csujjogat stb. a lován, hanem kifejezetten finoman bánik a lóval, és nem szokott kontroll nélküli vad vágtákban örömet lelni. Ami számomra ebbõl tanulság, az ember a saját lovardájában és az ahhoz tartozó mezõn sincs biztonságban a másokat veszélybe sodró, csak saját magukra gondoló lovasoktól, akik poénosnak tartják valaki után vágtázni (egy magánterületen), és ezzel a másik lovast egy esetleges kellemetlen helyzetbe sodorni.Röhej de a megesett incidens után a további vágtáknál paranoiás módon folyamatosan körbe forogtam, nehogy valaki a hátunk mögül megugrasszon újra...Tehát lovon is ajánlott a visszapillantó tükör, akkor talán hátulról nem ér meglepetés.