Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#321 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 10. - 17:09

Hát azt hiszem, erre Õz lenne kompetens válaszolni...Szoptatós kancától nem gyûjtenek, csak vemhestõl, gondolom azért, mert a vemhesség során olyan hormonok jelenhetnek meg a kanca vizeletében, amelyeket onnan a legcélszerûbb kinyerni és (állat? humán?)gyógyszer gyártási célra felhasználni.Ha nem tudod, akkor elmondom (erõsen off jelleg, mert inkább az eü. topicban lenne a helye ennek az egésznek!), hogy vemhes kancától a vemhesség bizonyos idõszakában szoktak vért is lecsapolni egy alkalommal (3-5 litert) szintén gyógyszer gyártási célra.

#322 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 10. - 17:27

Az állattenyésztésben a vemhes kanca placentájában termelõdõ eCG (equine chorionic gonadotropin) avagy PMSG (pregnant mare serum gonadotropin) nevû hormont, annak FSH(folliculus stimuláló hormon)-val analóg hatását kihasználva a tüszõnövekedés serkentésére használják (ivarzás szinkronizálása, indukálása során; illetve különféle biotechnológiai eljárásoknál). Az FSHnál (ami az agyalapi mirigy terméke) könnyebb hozzájutni, és gyakorlatiasabb az alkalmazása is mivel sokkal nagyobb a biológiai felezési ideje, így tartósabb hatású, ritkább adagolást igényel.Mindazonáltal gyógyszeriparban nem igazán vagyok otthon; aki többet vagy mást tud, tegye közre bátran.

#323 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 12. - 10:10

Ha jól emlékszem akkor a vemhesség 4.-5. hónapjától (szeptembertõl) vitték Kisbérrõl a vizeletet februárig.Megkérdeztem akkor és azt mondták, hogy a fogamzásgátlókhoz vonják ki belõle a hormonokat.a kannákat, hûtõket, hámokat õk (a gyógyszergyártó)adták és a szállítást is õk szervezték. Literenként a hatóanyagtartalomtól függõen, ha jól emlékszem 600 Ft-ot adtak (bár ez most olyan soknak tûnik, de ez a szám rémlik)Azt tudom, hogy a vizeletgyûjtésbõl fenntartható volt az egész ménes egész évben.a lovak megszokták, bár a bõrüket kidörzsöli a hám és fehér foltok maradnak utána.

#324 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 12. - 12:18

idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska:BoKa, ilyen felmenõkkel nem találkoztam, de a Fenék ménvonal már kihalt, szóval nem sokan lehetnek... [/QUOTE]Elég kevesen vannak. Dáma (aki Fenék Bogár) az egyik utolsó tiszta képviselõ abból a vonalból. Az õ utolsó csikója nálunk(a mi istálónkban) van, és Betti névre hallgat. (Csak azt nem értem, hogy miért vmi holland mént raktak rá annó?? :mad: )Dáma mostani gazdája meg szerintem nem is tudja mekkora kincs van a kezében :(

#325 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 12. - 12:30

Ez szomorú. :( És a többi csikóiról tudsz valamit?

#326 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 12. - 12:34

Õ Dáma:[url="http://"http://kep.tar.hu/moldiko/index.phtml?aid=27633917&pid=5201646&beginnum=36"]http://kep.tar.hu/moldiko/index.phtml?aid=...646&beginnum=36[/url]Meg õ: [url="http://"http://community.webshots.com/photo/57410324/146527471kKmWhM"]http://community.webshots.com/photo/574103...146527471kKmWhM[/url]Baromira hiányzik :(

#327 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 14. - 10:36

idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska: Ez szomorú. :( És a többi csikóiról tudsz valamit? [/QUOTE]Jéé, ezt nem is láttam Posted Image Sajnos nem. Illetve annyit, hogy a Betti elõtti csikója Hópihe, vagy Hógolyó vagy vmi ilyesmi névre halgatott, és õ is kanca. De hogy hol van? :confused: Talán Blue többet tud róluk, vagy Unicorn.

#328 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 29. - 13:46

A ménkatalógusban szereplõ mének elgondolkodtatóak. Nagyon kevés a Ramses, Híres, stb. fajtaidegen vértõl mentes kisbéri.Típusosságukról nem is beszélve.Nemes szikár telivér jellegû félvér kevés. Sikerült tönkretnni a fajtát.A javalt mének elött értetlenül állok.Nem sok a típusos, ló.Notorius Notosz, Ozora Árvácska nyerte meg tetszésem egyedül élõben és pedigréjében is.Mit akarnak a kisbéribõl sportlovat? Arra már van egyesület. Ha valaki klasszikus mént tudna, kérem értesítsen. Köszönöm. /Nagykanizsa vonzáskörzetében./ Posted Image :confused: [ Október 29, 2004, 13:49: Az üzenetet átszerkesztette: Ács Balázs ]

#329 Nócy

Nócy

Csikó

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 29. - 14:42

Igen, köszi hogy válaszoltál helyettem! Elég kényelmetlen dolog ez a vizeletgyûjtõ, mert ha lovagolni akarunk, leszereljük, utána pedig vissza. Ráadásul ha levesszük is sokat kell pucolni, mire eltûnnek a kockák, és erre általában nem sok idõnk van.

#330 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 6. - 23:17

Balázs!Bár nekem sem tetszik, hogy eltûnnek a vonalak szép lassan, meg az eredeti fenotípus, de valószínû, hogy ez egy próbálkozás akar lenni. Azért, hogy a kisbéri felvegy e a versenyt más lófajtákkal, elsõsorban teljesítményben. Ezt viszont szerintük nem tudják megoldani fajtán belüli ménekkel. Ha viszont bevesznek más méneket, attól szerintük várhatnak jobb teljesítményt, ezáltal elismerést és mindenképpen jobb, könnyebb eladhatóságot. Én magam már a trakheneni jelenlétével sem értek egyet, mivel annak idején a tömegesítés céljául hozták a fajta tenyésztésébe. Ma már ez nem indokolt. Ha mégis szükség lenne rá, megoldható a saját kisbéri fajtájú ménjeinkkel. A trakheneni pedig annyira nem jó, hogy érdemes lenne érte lerombolni akár egy kanca addigi pedigréjét is. Hohenstein nagyon szép csikókat ad, de teljesítmény nincs mögöttük. Vagy legalábbis csak annyi, mint amennyi más kisbéri méntõl is lenne.

#331 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 9. - 17:26

Milyen méneket javasolsz kibériben?

#332 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 10. - 23:44

Én nem javasolnék különösebben semmit, mert nem mozgok benne, nincs elég hozzáértõi rálátásom a dologra. Egyszerûen csak errõl, meg arról meg van a véleményem.Ha már mindenáron a teljesítményt akarják javítani és az a vélemény, hogy kisbéri ménekkel ezt nem lehet, akkor én esetleg angol telivért tennék rá, mivel eleve részt vett és vesz a mai napig is a tenyésztésben. De (!) csak olyat, amelyik külalakra hasonlít valamelyest a kisbérire, teljesítményben pedig nagyon ott van a szeren, és nem országos szinten, hanem nemzetközin. Van, aki holsteinit tenne rájuk. Hát, nem tudom. Nekem ez nagyon idegen és a kisbéritõl is távol áll. A kisbéri lóállomány sajnos egyáltalán nem homogén. És szerintem köszönhetõ ez azzal is, hogy össze-vissza keresztezték mindenféle ménekkel, és sajnos szerintem most is sok van belõlük engedélyezve. Csak olyan fajtaidegen mént engednék a tenyésztésbe, ami kimagasló teljesítménnyel rendelkezik a szép küllem mellett. Én kizárnám a gidrán és furioso méneket is, meg majdnem mindent, ami nem kisbéri. Minek? Hogy még másabb küllemû, ugyanolyan átlagos képességû csikók szülessenek utánuk?Ami a kisbéri méneket illeti, számomra Verõcemaros Ozora Árvácska-82 Álmos (II. tm) (2442) és Ozora II Aramisz az etalon, de van még sok más értékes mén is, mint például Ozora II Twin Piks és még sok más. Sajnos olyanok is vannak, amit én szerintem kivennék belõlük, hiába kisbéri. [ November 10, 2004, 22:46: Az üzenetet átszerkesztette: ikácska ]

#333 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 10. - 23:57

Jaj, most nézem, hogy Nagykanizsa vonzáskörzetében keresel klasszikus mént. Majd én is utánanézegetek, de az én véleményem ehhez nagyon kevéske.Sajnos a környéken én se nagyon találtam az enyémhez 2 éve, amikor kerestem. Ugyan itt van Szimbád 20 km-re, valóban gyönyörû jószág óriási mozgással, de annyira nem kisbéri fenotípus az övé, hogy bármi másik fajtába hamarabb besorolnám, mint a kisbéribe. Tekinttel az akkori anyagi lehetõségeimre, meg mivel úgyis magamnak akartam a csikót és csak hobbilovaglásra, én Ozora I Szikrát választottam. Jellemileg nagyon megnyerõ, küllemileg is nagyon szép, bár az én szememnek kissé kancajellegû. Méretre sem túl nagy, de tekintettel a rokonaira (Álmos a féltestvére anyai oldalról, apain pedig Álmos apja Szikra nagyapja) megkockáztattam.

#334 csepebaba

csepebaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 503 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 11. - 13:11

Sziasztok, én is szeretném befedeztetni tavasszal a kancámat, nekem is van egy kisbérim, segítsetek ha tudtok benne, szerintetek melyek a jó mének? Nekem ugrósportra kellene majd a csikó. Én Veganumra gondoltam, nektek róla mi a véleményetek? Van valaki aki ismeri ezt a mént?

#335 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 11. - 14:10

Ikácska! Ne sajnáld a fáradságot, tanulmányozzad egy kicsit a kisbéri fajta történetét. Abból kiderül, ha valami gond volt a fajta csontalapjával, szervezeti szilárdsággal, akkor bizony a kisbéri ménes igényelt Mezõhegyesrõl (akkor még mezõhegyesi félvér fajtájú) méneket, hogy javítsanak ezeken a problémákon. A furioso és north star törzsekbõl származó törzsmének számtalan fedezõmént, törzskancát adtak a kisbéri félvér fajtának.A másik: miért lenne a furioso fajtaidegen? Mind a két fajta, a furioso is és a kisbéri is angol félvér, a telivér vérhányad tekintetében térnek el legfeljebb egymástól. [ November 11, 2004, 13:11: Az üzenetet átszerkesztette: furioso ]

#336 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 11. - 16:31

Furioso!Távol álljon tõlem, hogy pont Veled bocsátkozzak vitába, általában sokkal többre értékelem én a Te szavaidat, mint az enyémet. De most nem teljesen értek egyet.A kisbéri fajtáról szóló könyvet már nagyon-nagyon régen be akartam szerezni, de a környékünkön lévõ egyetlen Lovasboltban (Debrecen) akkor, amikor kerestem, nem volt meg egy példánya sem huzamosabb ideig. De nagyon kíváncsi vagyok rá. Szóval nem sajnálom az idõt és a fáradtságot.Nem kérdõjelezem meg azt, hogy miért használtak mezõhegyesi félvér méneket annak idején. De azt megkérdõjelezem, hogy most használnak. Hiszen szerintem már nagyon sok kisbéri mén van, ami ezen problémák kiiktatására alkalmas lehet, nem hiszem, hogy ilyen téren az a 3-4 furioso mén húzza ki a bajból a fajtát, ha mégis jelen lennének még ezek a problémák. Én azzal nem értek egyet, hogy az amúgyis különbözõ kinézetû, nem homogén fajta egyedeit más fajtával keresztezzük indokolatlanul. Ráadásul az én szememben egy Furioso méntõl született csikó nem kisbéri. Az nekem félig furioso, félig kisbéri lesz, de nem kisbéri. Ugyanakkor az értékes pedigré megszakad apai vonalon. Jó, ez így túlzás, de megtörik egy kissé. 2 gidrán mén is szinte csak azért van a tenyésztésben, mert Déva angol telivért (a 2 gidrán apját) akarják becsempészni általuk a kisbéribe. Ennek se nagyon látom értelmét. Ha egyszer õk maguk nem túl jelentõsek (értsd: nem kimagaslóak sem küllemben, sem teljesítményben), akkor mi szükség rájuk?Talán rosszul fogalmaztam a "fajtaidegen" tekintetében, de nyilván nem hiába furioso a furioso és kisbéri a kisbéri. Ha annyira azonosak lennének, akkor nem kellene két külön fajta. Egy bizonyos fenotípus nagyjából, vagy legalábbis egy kívánt fenotípus kialakult. Teljesen más például a fejük. Ha egy bizonyos furioso mén nem kimagaslóan jó valamiben, akkor minek betenni a tenyésztésbe, hogy megkockáztassa az ember, hogy nem csak egy átlag képességû, de furioso kinézetû kisbéri csikója lesz. Ott volt Csábító. Az anyja (bár nekem Csillag tetszik) félig gidrán, az apja pedig trakehneni. Magyarul 50%-ban trakehneni, 25%ban gidrán és csak 25%-ban kisbéri. És õ kisbéri fajtájú lett. A trakehnenivel meg mint írtam, azért nem értek egyet, mert van a kisbériben "elfelejtett" idõs mén (nem is egy), aki senkinek sem kell már, mert divat lett Hohenstein II-val termékenyíteni. Holott több kárt, csinál, mint használ. A szép küllem mellé teljesítmény nem sok, illetve talán ritkán párosul. És nem akarok hazudni, de egy évben több száz csikó született utána, míg a kisbéri (értékes vonalakat õrzõ) ménekre átlag 2-5 körül esett.Ha mindig minden fajtát (kicsit szelektálva) beengednek a tenyészetbe, akkor nem hogy a teljesítmény nem lesz jó (mert sajnos amiket beengednek, azok csak átlagosak zömében), de az eddiginél is sokkal inkább különbõzõ küllemû, abszolút nem homogén fajtát kapunk, ami a hobbilovaglást leszámítva, meg egy-két kisebb versenyt leszámítva másra ezután se nagyon lesz jó. Így viszont többet ártottunk, mint használtunk.

#337 kiwi2

kiwi2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 872 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 14. - 13:00

Arra lennék kíváncsi, hogy hol tudom átíratni Roxit az én nevemre? Mmint hogy én legyek a tulajdonosa. Hova kell mennni, kit kell felhívni, mennyibe kerül? Asszem Bajóton tenyésztették, és Komáromban (KM) sütötték (ugye a KM az komásom?! :D ) . A bnõm apja azt mondta, h vhova oda kell betelefonálni, ahol kiállították a származási lapot, és majd kkiküldik, és 5000.- ft lesz.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 14. - 13:09

Nemtom, nálunk a szármlapon nem az én nevem szerepel, de nem nagyon izgat, a szerzõdés úgyis megvan, azon az én nevem áll. Azért sem írattam át, mert én úgy tudm, h a szármlapot csak 1X lehet kikérni, és ez a mi esetünkben már megtörtént. De javítsatok ki, ha nagy hülyeséget mondtam most!..

#339 kiwi2

kiwi2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 872 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 14. - 13:25

mmint +1x, vagy összessen 1x?? Tutira nem összesen 1x, mert bnõmnek is az apja nevén van a ló. Meg amiko versenylovakról van szó, akiket adnak-vesznek, ott elég sokszor kell újra kiadni a szárm.lapot. Mi nem írtunk szerzõdést, de nem is ezért szeretném a saját nevemre íratni

#340 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 14. - 20:30

Többször is ki lehet kérni. Szerintem az OMMI-t lenne érdemes megkérdezni, ha nincs a lónak útlevele, mert lassan azt is meg kell csináltatni minden lóra, és nem biztos, hogy ehhez a te nevedre kell hogy szóljon a szárm. lap (tehát felesleges azt is kiváltani még egyszer, úgyis felváltja az útlevél). A marhalevél viszont igen.

#341 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 18. - 11:30

A Hohenstein II télleg elég gáz ló...

#342 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 18. - 11:40

Közben én megkérdeztem az OMMIt, a szárm. lap nem kell, hogy a tulajdonos nevére szóljon, a marhalevél viszont igen. Ezért be kell menni a régivel meg az adásvételi szerzõdéssel a ló lakhelye szerinti önkormányzathoz, és átíratni. A négy õsös útlevél kiváltja a szárm. lapot, és az már úgyis a te nevedre fog így szólni. Már ha azt akarod kiváltani, és nem az alapot.És hogy egy kis on is legyen, azt is megtudtam, hogy az egyesületi útlevélhez még nincsenek meg a formanyomtatványok, így azt egyelõre hiába igényli az ember...

#343 Midnigh-Lady

Midnigh-Lady

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 35 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 19. - 10:33

sziaztok!!nekem is voltak kisbériek. nagyon szepek voltak, ismeri valaki dobri lajos-t?? nála nagyon szep lovak vannak, onnan vettem öket! ;) bocsi hogy nem tudok jól magyarul irni... =(rita

#344 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 19. - 17:20

Dobri Lajosnál sok szép ló van, volt. Sajnos felszámolta állományát. Tenyészkancáit eladta, pár eladó lova van még. Érdemes megnézni õket.

#345 Jocó2

Jocó2

Új vendég

• Fórumtag
  • 11 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 20. - 11:09

2002-ben Nyíregyházái Országos Tenyészszemlén láttam egy kisbéri tenyészmént arról szeretnék érdeklõdni hogy hol van felállítva?Tkv. 3558Neve: Széplak BolygóHa valaki tud valamit róla kérem írjon.Köszi.

#346 Midnigh-Lady

Midnigh-Lady

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 35 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 22. - 16:39

idézet:
Eredeti szerzõ: Ács Balázs: Dobri Lajosnál sok szép ló van, volt. Sajnos felszámolta állományát. Tenyészkancáit eladta, pár eladó lova van még. Érdemes megnézni õket. [/QUOTE]igen én is hallotam!!töle vettem én 3lóvat, a csödört viszzakérte.dé gondolom, most már inkabb tenyéskancák vannak már nála!! ;)

#347 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 22. - 17:12

Dobri Lajosnál tenyészkancák nincsenek már, néhány Nagycenkrõl visszaküldött mén van. Ha venni akar valaki érdemes megnézni õket, van köztük tehetséges is. Posted Image

#348 csepebaba

csepebaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 503 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 23. - 16:57

Hahó tud valaki nekem segíteni a fedezõmének terén? Ismeri valaki a Veganum nevû fedezõmént? Segítsen aki tud! Melyik mént ajánljátok?

#349 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 25. - 17:41

Veganum anglo-arab.Mindegy mivel fedeztetsz, a kisbéri már egy vegyesfelvágott.Fedezett benne már minden fajta, csak még muraközi nem.Éppen az egyesület vezetõinek mi a napi divat.A kisbéribõl is sportlovat akarnak csinálni.

#350 csepebaba

csepebaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 503 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 30. - 11:53

Persze, hogy bevisznek "mindenféle" lovat, /bár ebbe én belekötnék/,mert másképpen nem nagyon tudnának megmaradni a versenypályákon, és manapság csak a nagyon jó lovakat lehet eladni. A belekötés pedig, hogy nem akárhogy lehet fedeztetni egy kisbérit más fajtával. Ha pl: egy anglo-arabbal fedeztetsz, akkor utána nem tehetsz rá mást a csikóra, csak kisbérit, pont azért, hogy ne vesszen el a kisbéri jellege a fajtának, de azért muszáj valahogy jobbá tenni a fajtát, mert különben nem állják meg a helyüket. Sõt több mén csak célpárosítással fedezhet,stb... szóval vannak megkötések, nem lehet akárhogy belevinni az idegen vért, mert akkor már nem sütik be kisbérire.

#351 Nordwind

Nordwind

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 103 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 30. - 12:56

my girlfriend has a kisberi-gelding.his name is maxim-méses. meses is 9 years old and a chestnut. he is 1.60m tall and his father is Maxim-XIII and his mother varaszlo-verena by varaszlo. Posted Image

#352 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 1. - 17:02

Az idegen vérû mének holsteni, hannoveri alkalmazása pl.: Ramses Junior, Harami nem hozta a hozzá fûzött tehetséges ugró utódokat. Ellenben a vér felhigulásához és a fajtajelleg nagyfokú romlásához vezetett. A trahkeneninél is hasonló a helyzet, Pl.: Hohenstein II szép csikók is születnek tõle, de zõmében nagy burkolt fejet ugrókészséget és képességet nagyon ritkán örökít. A trakhenenini vonalú kisbérik zöme a jó tulajdonságokat a hozzájuk beosztott kancapartnerektõl hozták. A jóminõségû angol telivérek, furiosok alkalmazása lenne célszerû a fajtán belül. Ez csak saját vélemény, a tenyésztõk is megosztottak a kérdésben. Posted Image Posted Image

#353 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 17. - 23:13

Az egyesületnek megújult a honlapja, most fedeztem fel: [url="http://"http://www.kisberigidran.hu"]www.kisberigidran.hu[/url]BoKa! A kancalistában ott van Fenék Bogár is... ;) Azért érdekes, Galagonyáról tavaly teljesen más méreteket vettek le, mint idén... :confused:

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 18. - 0:11

Nordwind, nice horse, I like its head as well. Posted Image

#355 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 18. - 0:11

Zsuzska! Nagyon nagyon hálás vagyok Neked ezért a linkért!!!Valami olyat találtam a katalógust böngészve, ami nagyon sokat jelent nekem.A lovam egy csikóját Posted Image . Tehát Kata azért nem reménytelen kisbériben sem Posted Image (éreztem, de eddig semmi ilyen konkrétumot nem találtam)290Szikrázó III MirzaSK912530000Szóval õ a gyermek Posted Image az õ anyja a lovam!Hogy lehet, hogy õ benne van a katalógusban, ha az anyja "csak" mfv? Érdemes lenne ezek tudatában szemlére vinni Katát, hogy a csikóm (aki majd tavasszal fog megfoganni) kisbéri lehessen? Tudom, volt errõl már szó, de akkor még semmi konkrétat nem tudtunk az õsökrõl, ami ugye nem mellékes ilyenkor. De az már biztos, hogy ha kisbérivel fedeztetem, akkor _elvileg_ lehetséges, hogy kisbéri lesz a gyerek! Hiszen erre van bizonyíték Posted Image (ehhez lehet, hogy a csikót vitték vmi szemlére és ott õt elfogadták?) Olyan jó, hogy megtaláltam Posted Image köszi!!!

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 18. - 0:13

Na már Hajni :D De jó! Kép nincs fent róla?

#357 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 18. - 0:27

Nahát, ráadásul elég jó a minõsítése ennek a Mirzának. Elméletileg csak úgy kerülhetett a méneskönybe, ha az anyját is bírálták valamikor. Van ennek a Mirzának egy csikója is a méneskönyvben, ráadásul arabtól. Kata már nagymami is. :D A helyedben mindenképp felhívnám az egyesületet és utánakérdeznék... ez alapján lehet, hogy csak be kéne lépned, és kisbéri lenne a csikó.

#358 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 18. - 0:33

Igen, megtaláltam az unokát is!Mindenképpen utánaérdeklõdök!!!!

#359 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 22. - 23:59

Lehet, hogy õ maga ugyan magyar félvér, de teszem azt, az apja kisbéri volt. Így õ nem lehet kisbéri, csak magyar félvér. De ha kisbérivel fedeztették, akkor a csikója Elõtörzskönyvet kaphatott. De az is lehet, hogy õ maga már lehetett volna elõtörzskönyves kisbéri (mondjuk ha a nagyszülei közül három elfogadott a kisbériben és csak egy nem). Akkor úgyis magyar félvérre sütik és dokumentálják, és csak késõbb, három évesen bírálják el, hogy elõtörzskönyvesnek elfogadják-e. Ha igen, kisbéri ménnel fedeztetve a csikó még nem lehet nyereghelyen bélyegzett, ellenben teljes értékû, méneskönyvi kisbéri félvérnek számít. Nem hiszem, hogy nem lehetett-e kikerülni a szemlén való részvételt. Az leginkább a nyereghelyen bélyegzésnél szükséges, mert hiába kisbéri a csikó, ha az anyja nem volt soha szemlén, akkor nem lehet nyereghelyen bélyegezni. Én így gondolom.

#360 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 23. - 10:00

Az apai és az anyai ágat is megtaláltam, másik kisbérinél is. Eddig az apairól volt számomra ismet, hogy kisbéri (Maxim) az anyairól nem, de azok a felmenõk szerepelnek másnál is. Persze, biztos mindent ki lehet kerülni valahogyan, de miért kellett volna? A tenyésztõje sztem nyugodtan elvihette szemlére, még a csikóját is õ tenyésztette, minimum hat évig nála volt a ló (mert öt évesen lett ez a csikója) ezidõ alatt azért elég sok szemle lehetett már akkoriban is, ha akarta és olyan volt a hozzáállása, elvitte. Sajnos nem ismerem. Szóval ennek szeretnék utánajárni, ha egyáltalán lehetséges. Nem tudom errõl milyen dokumentáció van, kinél, és tényleg megvan-e pl egy tizenpár évvel ezelõtti papír?.....Igyekszem kideríteni minél többet a gyerekrõl Posted Image így pl azt is, hogy hol van sütve. Írtam egy levelet Janászik Andreának, most kíváncsian várom a választ.