Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Magyar hidegvérû

• Please log in to reply
3666 válasz a témához

#3441 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 11:23

Így van.

(Bár nekem mindig eszembe jutnak a már középkorban is lovas alatt dolgozó hidegvérűek. Elvégre valaminek el kellett bírnia a páncélos vitézeket...)

Ja, és kaptam visszajelzést, hogy nem egyértelmű, mire értem, hogy "szárral hajtani". Hát arra értem, hogy az ember a ló hátára csap a szárakkal. Na remélem így egyértelmű.

#3442 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 12:02

Tényleg, van arról hiteles infó, hogy milyen fajta lovak cipelték a páncélos vitézeket?

#3443 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 13:33

Fajtát nehéz mondani, mert a mai modern hidegvérű fajták akkor még nem nagyon léteztek. Típust, jelleget emlegetnek inkább a források. Többnyire nem nehéz igás batár lovakat kell a lovagok alá képzelni, hanem erős, mokány, de ugyanakkor gyors lovakat. Pl. próbálták lemodellezni percheron*andalúz mixből a középkori csatalovat. De több könyvben előkerülnek comtois, fríz jellegű lovak. Illetve van olyan páncélos vitézt ábrázoló szobor, aminek a könnyebb litván hidegvérű szolgált mintául.

A Crécy csatát pl. ilyen kerekseggű lovacskákkal ábrázolták.

Kiegészítés:

Elvileg Gattamelata lovas szobra elég valósághű. Izmos, nagy nyakas, szügyes, kerek faros ló, némi bokaszőrrel.

Aztán van még egy korabeli csataábrázolás kerek faros és csonkolt farkú lovakkal.

Edited by Méz, 2014 január 19. - 13:56.

• Monda kedvelte

#3444 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 18:23

Hát az biztos hogy tonnás lovak :). Mert ugye a páncél maga már komoly súly volt, ha jól tudom a lovast a felső vértezettel a nyereghez rögzített alsó vértbe emelték! Azaz nem csak úgy felugrottak a nyeregbe a néhány kiló vassal. Valószínű, hogy egy egy ütközet után nem igazán lehetett útra indítani a ló és lovas párost, hiszen nagyon komoly caloria égetés lehetett mindkettőjük számára ekkor súlya-ban mozogni. Amit még erről olvastam, hogy a nehéz lovasság igen rövid ideig volt "divat" és amikor a könnyű lovasság kialakult már csak az úri lovagi játékok alkalmával öltöttek teljes páncélt a lovagok. Valaha régen olvastam ezeket.

Méz - remélem gyógyúlgatsz?!

Kérdésem, tud valaki valami friss infót a Zalalövői Muraközi ménesről?

#3445 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 19:04

Zalalövőn nincs muraközi ménes. A mura típust az Őrségi Nemzeti Parkban tenyésztik.

Laci ménese megvan, csak épp helyileg nem a lövői istállóban-legelőn, hanem Salomvár fölött a régi tehenészetben. Itt Sötétmajorban most húsmarhák laknak.

Edited by Zebrabara, 2014 január 19. - 19:05.

#3446 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 19:11

Gondolom, igen sokféle páncélzat és technika létezett. Olvastam, mikor a teljes vértben lévő lovast a segítők emelték nyeregbe, de olyat is olvastam, hogy emelődaru segítségével tették fel a vitézt a lóra.

Köszi, gyógyulok. Lovat pucolni már tudok. :)

Zebra, köszi az infót! Nem tudod, most hány mén van és kanca, milyen csikók születtek tavaly?

Edited by Méz, 2014 január 19. - 19:12.

#3447 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 19:47

"Az európai nehézlovasság története nem a VIII−IX. században kezdődik."
"A közel-keleti nagy civilizációk közül először az asszírok ültettek lóhátra pikkelypáncélt viselő katonákat az i. e. VII. században."

Következtetésem, mivel a hidegvérű csoport nyugat-európai eredetű, az alap mindenképpen melegvérű, arab,ill. közép-ázsiai mokány tipusú ló volt.
A nehézlovasság nyugat-európai elterjedésével,meghonosításával együtt (fejlődött) nehezedett a páncélzat,erre a célra alkalmasabbak voltak a hidegvérűek.
Ez nem minden esetben jelentett előnyt a fürge, rajtaütésszerű, gerilla harcmodorú keletről érkező törzsek könnyűlovasságával szemben.

Edited by froclee, 2014 január 19. - 19:49.

#3448 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 20:16

Köszi Froc! :)

Ez is nagyon érdekes.

#3449 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 22:19

Méz, nem jártam fent már majdnem egy éve, de tervezem. :) Amúgy is kell beszélnem Lacával, érdemes lenne összekötni egy lóvizittel. Csak eladtam a kocsimat, úgyhogy komoly logisztikát igényel bárminemű tanyaelhagyási kísérlet.

Én valami olyasmit olvastam még régen, hogy Percheron-szerű lovak vitték a nehéz páncélosokat. És hogy valóban, egy-egy esés után egymagának esélye nem volt visszaülni a nyeregbe...

#3450 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 20. - 8:20

Viszont most megkaptam a magamét! Hajajj, a balesetem kapcsán. Igaz, az illető, aki osztotta az észt épp az imént nekem, baromira nem érdeklődött a baleset részletei felől, de bemásolom mit írt. Ti mit szóltok ehhez a gondolatvezetéshez?

"...de te is a "túl okos" lovas kategóriába tartozol, ezért elmondok vmit: a hidegvérűt azt NEM lovaglásra tenyésztették ki, hanem hogy húzzon!!! Pl. 700 kilós stabil lovas kocsit amiben nem tud elszaladni, nehezen borul fel és nem tudsz róla leesni csak nagyon sok pálinka után. Na már most aki szembe megy a tradicionális lótenyésztés dicső eredményeivel az ne csodálkozzon semmit…vagy vigyázzon nagyon magára !!!"

Méz,

érdekes ez a szösszenet! :gm:

Csinálnod kellene itt egy közvélemény-kutatást, hogy hányan lovagolnak "tradicionálisan" lovaglásra kitenyésztett lovakon, és évente átlag hányat esnek róluk. Ők lennékek a kivétel, akik erősítik a szabályt, ugye. :dev:

(Megjegyzem, engem össz-vissz 1 kutya harapott meg, 2 évesen a játszótéren arconharapott egy - arany spániel. Nem nyúztam, nem bántottam, hozzá sem értem. Csak úgy. Pedig az sem egy harci kutya...)

Szóval sok értelme nincs ennek a megállapításnak. :wacko: Ha egy ló el akar szaladni, akkor a 400 kg-s, a 600 kg-s meg a 800 kg-s is el fog, az ellen egy 60 kg-s ember sok mindent nem tud tenni. 

És egyébként a hidegvérűek a 700 kg-s lovaskocsival is elfutnak, szóval az sem garancia semmire sem.

Amúgy remélem, hogy jól vagy és gyógyulsz! 1 hónap már letelt! :rockon:

#3451 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 20. - 10:36

Méz,

Látom, Te se válogatod meg nagyon, hogy kivel állsz szóba... :gm:

Tegyük hozzá, a mai hidegvérűeket valóban nem lovaglási célzattal tenyésztették ki. Ez tény, ezzel vitatkozni nem lehet. DE! Hogy ennek bármi köze legyen ahhoz, hogy az ember egy adott szituációban leesik-e a lóról vagy nem, az akkora baromság, hogy szó nincs rá.

No meg az is, hogy egy 700 kilós kocsival nem szalad el. Ha az én 550 kilós vakarcs hidegvérűm egy 450 kilós kis sodrival közel 3 tonnát (lemértük) ügetésben hazahoz a szomszéd faluból, akkor két Rongyo-féle mini mammut 700 kilót észre se vesz... Felborulni meg mindennel fel lehet, elég egy csúszós agyagos horhos.

A szárral hajtás sztem nem gáz, ha nem úgy csapkodsz a szárakkal, mint egy béresostorral. :) Ha az ember hanggal hajt, az se mindig állná meg a helyét úri szalonokban, főleg amikor dombra kell felhajtani a trágyás speniterrel. :dev:

ui.: az osztrákok az ismerősöd szerint kivétel totál elmebetegek a nóriknak rendezett galopp- meg díjlovagló versenyeikkel? :unsure: :kir:

Edited by Stuszi, 2014 január 20. - 10:37.

#3452 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 20. - 12:39

Hmmm, lehet hogy van ebben a minden összefüggést nélkülöző kis szösszenetben vmi... Annyiszor, de annyiszor estem már le lovakról, mindenféle fajtáról, formájúról, de mégis a legbárgyúbb belga kancán törtem magam össze...

No de a viccet félre téve, látom arrafelé is vannak barombirkák :D

Nagyon de nagyon sokat kocsiztunk a hétvégén, szuper jól ment mind a két fogat. Jinni  & Artúr páros minden várakozást felülmúlt. Szépen együtt indítanak, együtt járnak, még vágtáztunk is velük (ostorhasználat kizárva!), Jinny művésznő külön műsorszáma totális homályba veszett már, nagyon szépen indul.

A történelmi visszatekintéshez hozzászólva pedig, nem vagyok nagy történész, sajnos középiskolában egy történelemtanárnak teljesen alkalmatlan tanárt sikerült megkapnom, így minden érdeklődésem elvesztettem a tantárgy iránt, de a képekre visszaemlékezve, valahogy én mindig kis andalúz beütésű lovakra emlékszem. Hülyeség?

#3453 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 20. - 15:05

Izland, köszi a bíztatást! :) Kíváncsi leszek a hónap végi kontrollra...

Stuszi, hidd el, igyekszem megválogatni, de valami rejtélyes oknál fogva vonzom a hülyéket. :gm:

De örülök, hogy nem csak én nem látom az összefüggést egy esés és aközt, hogy nem lovaglásra tenyésztették a fajtát. Shelby most lesz 6 éves és ez volt az első alkalom, hogy bárki leesett róla. Biztos nem is az utolsó, node akkor is. És tényleg nem mindegy, hogy milyen szituban, hogyan és mire esik az ember. Mert nem mindegy, hogy fákra esik rá az ember, vagy 30 cm-s homokban landol...

Rongyo! Néztem a videókat. Tényleg nagyon szépen mentek, lendületesen, egyenletesen. Ügyik! :rockon:

A történelmi visszatekintéshez: jól emlékszel. Mert kezdetben spanyol és arab lovakat használtak, csak aztán ahogy nehezült a fegyverzet és az öltözet, úgy lett szükség erősebb lóra, ahogy fentebb froclee is írta.

A történelem engem sem fogott meg régebben, csak mióta Sienkiewicz lovagregényeit és Bán Mór Hunyadi c. regénysorozatát olvasom. Így már sokkal érdekesebb a téma.

#3454 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 21. - 16:32

És képzeljétek el, hogy a dabasi vásárban volt 155 mm-es liverpool zabla 6200ért. Nem olyan szuperszép kidolgozás, mint a 20e-res (igaz, ez utóbbit csak képen láttam), de azért megteszi. Artúréknak kicsi, de legalább van... :)

#3455 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 5:51

Basszus. Én meg nem találok sehol 15.5-öst. :(

#3456 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 5:53

Méz, nem jártam fent már majdnem egy éve, de tervezem. :) Amúgy is kell beszélnem Lacával, érdemes lenne összekötni egy lóvizittel. Csak eladtam a kocsimat, úgyhogy komoly logisztikát igényel bárminemű tanyaelhagyási kísérlet.

Én valami olyasmit olvastam még régen, hogy Percheron-szerű lovak vitték a nehéz páncélosokat. És hogy valóban, egy-egy esés után egymagának esélye nem volt visszaülni a nyeregbe...

Fú, nekem is.

#3457 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 15:03

Hmmm, lehet hogy van ebben a minden összefüggést nélkülöző kis szösszenetben vmi... Annyiszor, de annyiszor estem már le lovakról, mindenféle fajtáról, formájúról, de mégis a legbárgyúbb belga kancán törtem magam össze...

Ha végiggondolom, én lóról még nem estem, csak lóval, viszont azt Sziszkával hoztuk össze.

Most már nem tudom eldönteni, hogy ez most azért van, mert a lovon töltött kilométereim 90%-át vele tettük meg, vagy tényleg alkalmatlan a lovaglásra. :dev:

Tegnap lómérést tartottam. Hogy hogy a fenébe tud egy ló még közel 5 évesen is nőni??? :wot: (Másik lehetőség, hogy én vagyok béna...)

Moritz mérése csak hozzávetőlegesre sikerült, de ha épp nem szanaszét álló lábakkal áll, akkor úgy néztem, túljutott a 160 centin. 20 hónaposan nem is rossz, főleg ha azt nézzük, hogy a másik még 4 éves kora után is nő...

#3458 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 15:06

Én írtam a klp-nek, hogy nem e tudnának rendelni külhonból min. 165mm-esket, azt írta vissza a nő, hogy 155 mm a legnagyobb amit tudnak hozatni.

Szóval azt tudsz tőlük rendelni pálcásat is és liverpoolt is.

#3459 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 16:36

Tegnap lómérést tartottam. Hogy hogy a fenébe tud egy ló még közel 5 évesen is nőni??? :wot: (Másik lehetőség, hogy én vagyok béna...)

Hogy a fenébe ne tudna? :dev:

Szerintem alap, hogy egy ló legalább 5 éves koráig nő (elvégre addig számít csikónak is). Az én lócsaládomban mindenki 8 éves koráig nőtt. Bár az utóbbi 1-2 évben csak széltében.

Szőke 4-ről 5 éves korára nőtt legalább 10 cm-t magasságra egy tél alatt.

De ismerek egy gidrán heréltet is, aki szintén 8 éves koráig nőtt. 174 lett bottal. A végén már csak lábujjhegyen kepesztve tudtam a  hátát megpucolni.

Shelby is egyre magasabbnak tűnik, de még mindig nem jutottam el odáig, hogy lemérjem. Na majd tavasszal. :) Bár örülnék, ha innentől csak széltében nőne. Nekem ettől magasabb lóra szállni nem kényelmes. :gm:

#3460 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 16:52

Nálunk Debbi durván túlnőtte az anyját. 5. éves lesz azt hiszem, két évesen vettük és olyan nagyon csikóka volt, a fele volt az anyjának. Aztán most ott tartunk, hogy már magasabb a segge (meg mindene) mint a Maminak, és szépen vastagodik, erősödik.

Álmomban nem gondoltam, hogy komolyabb ló lehet belőle mint Mami.

Szóval ennyit a buta sztereotípiáról, hogy  egy hidegvérű 2-3 éves koráig nő csak.

#3461 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 22. - 17:21

Igen, bár tény, hogy van olyan típus, vagy fajta, ami 2-3 évesen is brutál módon néz ki. De attól még az is gyerek. :)

Ha valaki szeretne használt, de nagyon jó állapotú kettes hámot vásárolni a hidegvérűire, akkor itt a lehetőség. Egy ismerősöm kért meg, hogy tegyem közzé eladó felszerelését.

Eladó kettes hám hidegvérűekre, kompletten: hajtószár, kantárak, istráng táskák istrángok vannak hozzá. 185cm-s szügyellőkkel van. 140.000 Ft az ára. Érdeklődni a 06-20-59-25-337-es számon tudtok.

1528718_775623245784626_349510191_n.jpg

#3462 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 23. - 8:26

Ha széltében nő, az oké. De fölfele? "Mindenhol" azt írják, hogy a hidegvérűek 2 éves korukra elérik a végső magasságukat, és a közel kifejlett állapotukat. Ehhez képest a csikóm 20 hónaposan úgy néz ki, mint egy birodalmi lépegető. :dev: És bár nem sovány (a bordáit alig lehet kitapintani) mégis olyan vékonynak tűnik a magasságához képest, mintha nem is hidegvérű lenne. A s.gge meg a feje mutatja, hogy azért mégiscsak az. De úgy ránézésre annyira de annyira csikó... (Az agyáról meg ne is beszéljünk... :unsure: )

Lesz időm kivakarni a sz@rból, hozok róla képet. Hülye szokása, hogy a boxban bár 30 centi vastagon van szalmázva, ő egy foltban széttúrja, odacsnál, odapisil, jól összegyúrja, és belefexik. A ránézésre tiszta boxból reggelente egy csupasz@r-csupahúgy ló jön ki. :wot: :angry:

#3463 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 23. - 13:15

Én írtam a klp-nek, hogy nem e tudnának rendelni külhonból min. 165mm-esket, azt írta vissza a nő, hogy 155 mm a legnagyobb amit tudnak hozatni.

Szóval azt tudsz tőlük rendelni pálcásat is és liverpoolt is.

Köszi szépen, felhívtam. Sajnos azt, amit szerettem volna, még ő sem tudja (kétkarikás pessoa), vagy csikózabla (ami van) vagy egy átlagos pelhamet tud csak. :((((((

#3464 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 24. - 12:07

Na találtam a horzeban pessoat.  Kétszer tört de 3 karikás.Majd átalakítjuk és kész. Nincs több ötletem, meg is rendeltem.

• rongyo kedvelte

#3465 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 27. - 8:15

Jó reggelt!

Hoztam pár hétvégi képet. :)

2014-01-25_13.47.36_www.kepfeltoltes.hu_

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Meg 2 videót is :kir: :

http://www.youtube.c...h?v=dqRyLkVhDVY

http://www.youtube.c...h?v=tyYu2STflZA

#3466 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 27. - 8:42

De jó nektek, felénk éppen csak mutatóba esett egy csepp hó.

Dutra & Dömpilla news: elkészült Dutra nyerge, így elkezdődött ismét a lovaglása :D Ami neki annyira nem tetszik, mert amíg kényszerpihenőn volt a nyereghiány miatt, "apával" csak legelni és sétálni mentek, az meg ugye buli.

Ééééésssss... tegnap gazdagabbak lettünk egy pár komplett fogatos szerszámmal. Sötétedésre értünk vissza a holmival, de muszáj volt felpróbálni rájuk a szado-mazo cuccost :) Dutrának nagyon jó áll, Dömpilla meg olyan képet vágott hogy: csesszétek meg, rámrakhatjátok, de tudjátok ki fog nektek ebben kocsit húzni...!!! Ugyan lövésünk sincs a fogatolásról, így kutatásba és tanácskérésbe fogunk kezdeni. Kicsit furcsa a farhám (mindenképp szeretnénk használni), mert mindkét ló faráról lecsúszik. Hétvégén ismét próbálunk világosban, akkor majd készítek képeket. 

Mindenesetre az első kérdés, hogyan lehet a leghelytakarékosabban tárolni 2 pár komplett fogatos felszerelést? Mire figyeljünk (már ami evidens, azon kívül)? Van ötletetek?

• juice kedvelte

#3467 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 27. - 9:05

Eva,

két félkör alakú tartó, egy kisebb és egy nagyobb egymás előtt. A kisebbre megy a kantár (ez kb egy félbevágott fatörzs, kb 5-10 cm vastag, az alapja meg kb 20 cm), a nagyobbra meg a szerszám a húzónál felakasztva (ennek az alapja kb 30-40 cm, és legyen olyan 15-20 cm vastag.) Az alapjuk egy síkban van. Nem találtam képet, nem tudom, érthető-e így leírva. A lényeg, hogy a húzó ne legyen megtörve, hanem kb olyan íven feküdjön, mint a ló eleje.

Olyan magasra kell rakni, hogy ne érjen le a szerszám a földre. Az istrángokat fel kell kötni a szerszámra. Ha van nyakló, azt a kantár alá (vagy fölé) szoktuk tenni.

(Farhámhoz nincs tapasztalatom, de sztem azt is fel lehet akasztani a húzó tetejére, és akkor nem kell mindig leszedni.)

Vinni is így a legegyszerűbb, ha a húzónál a válladra veszed. Így is kell a ló nyakába rakni, majd "ráfordítani" a hátára. A haslót nem kell szorosra meghúzni!

#3468 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 27. - 9:30

Izland, szuperek a képek és a videók! :rockon:

Eva, végül milyen nyerge lett Dutrának?

#3469 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 27. - 9:47

Bock nyerge lett, Barefoot által feljavított ívelt csuklós talppal és előrébb varrt felrántószíjjal, zsinór hevederrel.

A talp papucsa kis bőr "kötélkével" van összezárva, első lovaglás alkalmával térdnyomósnak bizonyult, majd elválik, kell-e még variálni vele.

Hétvégén majd erről is készítek képet :)

Izland, kezd derengeni, nekem a szerszám darabjainak megnevezése is magas :dev:

Köszönöm!

#3470 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 27. - 11:11

Izland, igaz hogy egy ideje megint extrém érzékeny időszakom van, de rendesen megkönnyeztem a szánkózós videókat. :ang:  Micsoda fantasztikus érzés lehet! Picit irigyellek érte. :)

#3471 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 27. - 16:07

Istenem de szépek, most nagyon irígy vagyok!  Igen nyugodt két ló, egyszer sem mozdul a farkuk, szépen lobog a két nagy farbúbjuk közt, jó lovak láthatóan.

• fafaragó kedvelte

#3472 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 8:30

Köszönjük! :ang:

Igen, van valami különleges hangulata, pedig mi nem is az oszták Alpokban szánkóztunk, két hüttézés között. :) Ugyanaz a hely, ugyanazok a lovak, csak kocsi helyett a szánkó. Meg persze a csengettyűszó. :)

Ezért is "kerülgetjük" a szánkót már évek óta (elég kevés a hely az udvarban, de sajnálunk megválni tőle), pedig ha jól számolom, átlagosan olyan 700 naponta sikerült eddig belefogni. :gm:

Tavaly pl hiába volt nagy hó, csak az utca végéig jutottunk, mert akkora hóátfúvások voltak, hogy félő volt, hogy a két nagy dömper szétrángat rajta valamit, ahogy a combig érő hóban törtettek előre.

Csikasz,

az ő alap tempójuk a csendes bandukolás, ilyen "élénk" ügetésre csak etetési idő előtti hazafelé úton kaphatóak. :unsure:

Egyébként tényleg megbízható, jó lovak, bár nem igazán összeillő párok. A pej sosem volt egy rohangálós típus, ráadásul ma-holnap 21 éves, ügetésben nem nagyon tud (meg nem is nagyon akar) lépést tartani a sárgával, aki jóval fiatalabb és tempósabb, mondhatni "robbanékony" :cool: , amolyan "húzóbolond" ló.

Most már a sárga belassult annyira, hogy lépésben tudnak együtt járni, így közösen húznak, ha teher van mögöttük. De hosszabban ügetni ritkán szoktunk, (az út sem túl jó általában), mert akkor valamelyikkel veszekedni kell. Kivéve persze, ha a pejkó is siet haza, mert aggódik, hogy lekési az etetést. :D  Olyankor a korát meghazudtoló könnyedséggel szedi a kis lábait. :ang:

• rongyo kedvelte

#3473 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 20:41

Nem is gondoltam, de az látszott hogy a sárga jobban húz, jó dolguk van no :) .

#3474 Foltos 2

Foltos 2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 115 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 3. - 14:12

http://www.kaltblutshop.biz/

#3475 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 6. - 10:31

Holnap jön a kovácsunk, azt hiszem csinálok majd képet meg videót a 8-as patkó szépségeiről :)

#3476 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 17:14

Örömmel tájékoztatok minden hidegvérűs "kollégát", hogy 2014. április 12-én Budapesten is lesz egy nemzetközi rönkhúzó verseny a mi szervezésünkben, mindenkit nagyon sok szeretettel várunk :)

• Monda kedvelte

#3477 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 19:57

Méz,
megjelent a szőlőszántós cikk! Nagyon jó és informatív! :) :) Gratulálok!
Ja, és a képek is szuperek!

Rongyo,
gratula a kezdeményezéshez! Remélem, hozol majd képeket! ;)

#3478 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 20:28

Bock nyerge lett, Barefoot által feljavított ívelt csuklós talppal és előrébb varrt felrántószíjjal, zsinór hevederrel.

Mikor mutizod meg? :)

Izland, köszi szépen! Remélem a riportalanyomnak és nekem is tetszeni fog. :biggrin:  (Magammal szemben vagyok a legkritikusabb. :blush: )

Hajrá Rongyo! :rockon:

#3479 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 13:51

Húúú, a nyeregről még nem készítettel képet, elméletileg jól funkcionál, lehet lesz még rajta módosítva.

Igyekszem a hétvégén fényképezni, de gőzöm sincs mikor lesz időm felrakni...

A fogatos szerszámot kiróbáltuk, készítettem képeket, úgy nézzétek, hogy A. életünkben nem szerszámoztunk még lovat, B. sosem voltak "befogva" együtt C. a lovakat csak a képek elkészítése időtartalma alatt fusztráltuk :dev:

Ja és itt is a nagyobb a gyerek, a kisebb az anyja :dev:

Átviszem a képeket a fogatos topikba is, ott minden észrevételt tanácsot szívesen várok :rockon:

http://gallery.site..../Dutra_felnott/

• rongyo és Monda kedveli

#3480 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 15:04

Nagyon szépek :cool:   :rockon: