Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Magyar hidegvérû

• Please log in to reply
3666 válasz a témához

#3401 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 10:27

Jajj, B.U.É.K.! Az lemaradt! :) :ang:

Épp hogy elindultunk szegény "kis" Shelbyvel terepre, amikor fák takarásból, a domboldalról vetődött felénk egy kutya. Kb. mint egy puma. A lehető legkomolyabban támadta meg a lovat. Shelby meg tök jogosan menekülőre fogta, én meg nem bírtam ellenállni az erőknek és a sodró faágaknak és lepottyantam. Rá estem ilyen kis fákra meg bokrokra. De még föl se keltem már hívtam az egyik szomszéd srácot, hogy megy lefele a ló. Ő megfogta, kikötötte, aztán hazavitt és szüleimmel irány a kórház. Mert azt hittem belső sérülésem van. Aztán az nem volt, helyette a 12-es csigolyám összenyomódott egy kicsit és darabokra tört. Bár én ebből semmit nem éreztem, és most se nagyon fáj. De csináltak rám egy műanyag fűzőt és 3 hónapig csak abban létezhetnek, mert ha még jobban összenyomódna az a csigolya, akkor annak súlyos következményei lehetnének.

Leszögezem, Shelby nem hibázott. Nem fél a kutyáktól, de ez olyan szituáció volt, aminél én is beszartam ahogy láttam, hogy vetődik felénk egy fekete árnyék, nemhogy a ló. Az a kutya a szomszédom terelőpulija, nem normális egészen. Az az egyik heppje, hogy mikor tereli a marhákat, lovakat a szomszédnál, akkor rácsimpaszkodik pl. a farkukra... :wot:  És mivel nem fél a lovaktól, ezért mert olyan veszett módon ránk támadni, ahogy tette. Slussz poénként még ott fektemben is megmorgott és ugatott az a rohadt dög. :angry:

Mondjuk lehet, hogy Shelbynek nem fog ártani, ha most nincs hajtva, mert szerintem megint növekszik. Felülni is sokkal nehezebb rá, mint Szőkére, úgyhogy most szépen erősödhet télen. Annyit mozognak, amennyi kell. Egyik nap a közvetlen legelőszomszédom mondta, este már kijött megnézni a lovakat zseblámpával, olyan dübörgés volt. Hát csak játszottak és rohangásztak egy pöppet, amitől földrengés lett... :D

1528567_766412140039070_1111306196_n.jpg

#3402 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 11:09

Hűha Méz :wot: , jobbulást! :ang:

#3403 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 11:20

Mindenkinek BUÉK!

Ó, Méz, ez nem jó! :sad:  Mindenesetre jobbulást, és kitartást a 3 hónaphoz!

Nálunk semmi extra, a lovak ki vannak kerekedve, heti 2-3x dolgozgatnak, és vagy a melegtől, vagy a plusz vitamintól, vagy így együtt :D , de bennük is van most töltés. Tegnap pl vágtában mentünk hegynek felfelé, teli kocsival (ami üresen sem könnyű), úgy, hogy nem nógattuk őket, csak maguktól volt mehetnékjük. (Na, nem kell 100 méterekre gondolni, csak olyan 20 körül, de akkor is. :gm: ) Ahhoz képest, hogy amúgy ügetni sem nagyon szoktak, ez mindenképp izgalmas. :huh:

(Többek között ezért sem erőltettem a lovas alatti kiképzés folytatását, mert egyrészt a sárgaság elég virgonc, másrészt valami miatt 1 hétig fájt a keresztcsontom, ami egy régi-régi esés (kivételesen nem lovas) utóhatásaként sajnos néha előfordul.)

#3404 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 12:05

Basszus, nem semmi.

Ez az, az eset, amit véletlennek hívunk :(

Jobbulást és türelmet, igyekezz nem erőltetni magad, gondolom a doki letiltott a fizikai, hajolgatós és sokat ácsorgós melóról.

Mi szombaton találkoztunk terepen egy lovassal, akihez tartozott még szabadon egy csikó meg egy másik kanca.

Dömpi nem volt formában, valamiért retteg a szabadon bóklászó fajtársaitól, így első reakciómból, leszálltam és elhajtottam a csikót, aki jött ismerkedni.

Később megbántam, mert jó alkalom lett volna, odasétálni, beszélgetni pár percet, legelni mellettük, hátha legközelebb nem a menekülés lesz az első reakciója. (aztán később rájöttem, hogy nem mentem volna sokra azzal sem, mert sárlik és ilyenkor direkt keresi, hogy mitől ijedhet meg)

Edited by Eva, 2014 január 6. - 12:09.

#3405 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 12:41

Köszi mindenkinek.

Eva, a véletlenekben nem hiszek. Semmi sem történik véletlenül.

Dolgoznom azt nem kell most egy jó darabig. Ebben a hónapban tuti nem, és utána sem tudom még mi lesz. Holnap kezdem a gyógytornát.

Azért ez a szabadon futkosó csikó-téma sem veszélytelen. Szerintem jobb hogy elhajtottad, főleg ha idegen csikó. Mert ha oda is engeded, játékból megrúghat Téged is meg a lovat is. Estem már le szabadon szaladozó csikó miatt. Az is egy "élmény" volt....

#3406 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 13:08

A szabadon rohangáló csikóktól én is gyomorgörcsöt kapok. Életem első, és ezidáig egyetlen esése egy csikó miatt volt, ami oldalba rúgta a lovam.

#3407 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 19:35

Szabadon rohangáló másfél éves méncsikó megtámadta anno a lovamat, aki fejvesztve vette haza az irányt, jég, hó, köd...annyira ment, hogy esélyem sem volt mit tenni, hát leugrottam, elszakadt a kereszt szallag a bokámban( miután ezt nem tudtam, fogta a cipő) haza gyalogoltam a lóval...aztán korház , gipsz. Én sokat viszek magammal lovat, de nekem kizárólag kötőféken jöhet és pálca a rend kedviért mindíg van nálam.

Méz - nagyon vigyázz magadra, ha mindent betartasz fél év és újra nyeregbe ülsz, mihamarabbi  gyógyulást és türelmet kívánok neked!  :ang:

#3408 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 20:18

2-3 hónap és nyeregben ülök. :wink:

• rongyo kedvelte

#3409 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 7:15

Itt is jobbulást kívánok Méz!

Jöttem megmutatni az új lánykánkat. Igaz, ő is belga, de talán nem néztek ki innen velük ;)

DSCF1863.jpgDSCF1843.jpg

#3410 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 7:44

Szerintem nagyon szépek és a belga is hidegvérű fajta :) . Rönk húzól is velük?

#3411 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 8:48

Szépek! :rockon:

Látszik, hogy sík helyen laktok, felénk nyakló vagy farhám nélkül hamar felülnének a bakra. :)

#3412 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 9:29

Nálunk sajnos nincsenek domborulatok (talajviszonyok tekintetében), így nincs szükség rá.

Csikasz: Igen, az a terv. A másik fogatunkkal már indult a párom versenyen tavaly, be is számoltam róla :) Büszke voltam rájuk, lévén, hogy mi csak hobbilovazunk. 14 fogatból a 7-ek lettek összetettben. 

#3413 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 12:02

Ez kancacsikó, korábban már találkoztunk velük és feltételezem fogunk is még párszor.

Nem örülnék semmiféle összetűzésnek...

(van másik csikó is, akivel találkozni szoktunk, Kisgalambbal terepezik - vezetőszáron, még ez is félelmetes dolog Dömpinek :dev: )

#3414 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 12:34

Rongyo, mit lehet tudni az "új lánykáról"? :)

Hm, hát a vezetőszáron vezetett csikó az még teljesen jó, ha olyan helyen terepezik vele az illető, ahol más lovasok is megfordulnak. Ugyanott szabadon kószáló lógyerek az kicsit felelőtlen szerintem. Mert vigye el kihalt helyre ahol senki nem jár rajta kívül az oké. De ahol más lovasok vannak, ott ez nem túl jó.

Én azt se nagyon szerettem, mikor lovagoltam be a Szőkét és Shelby ott gizdáskodott körülöttünk. Folyton azt kellett lesnem, mikor akar minket megtámadni, hogy időben le tudjam állítani. Mert Shelbykének a szeme sem állt jól már akkor se. :biggrin:

#3415 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 13:17

Komoly ez a kép Szőkéről :) kicsit megasszonyosodott azóta :)

Csikó témában nem tudok hozzászólni. Itt a környéken hobbi lovasok marhára nem nevelnek csikót, egy két kivételtől eltekintve, de azok mindig mi voltunk (2 csikóról van szó...). Én nem igen vittem ki magammal. vagyis egyszer elindultam, de kb 200 méter után a rossz vezetőszár-hossz miatt mögém került és gyakorlatilag lerántott a nyeregből a kötél, oldalt lógtam már a lovon, amikor végre ki tudtam oldani a pánikkarabínert. Csodálkoztam is, hogy Sunny nem kapott agyfaszt tőlem, mert emlékeim szerint egész kulturáltan viselte a függő játszmás laokoón csoportot. Utána pedig már bent hagytam a csikót, had szokja.

A másik csikónk pedig egy nóniusz csődör volt, őt kocsizni vittük ki, szépen kocogott a kocsi után, ott nem csinált galibát. De egyébként égeti való volt  :dev:

Az új szerelmünkről: Jinny alias Jim Beam, 5 éves belga hidegvérű kanca. Akkora mint Artúr, szépen párban mennek, lovagolható. Azt hittem, hogy sosem fogunk párt találni Artinak (pláne itthon), akkora nagy majom kajla ló, de legnagyobb megdöbbenésemre épp egy kanca lett a párja :)  együtt járnak, kedvelik egymást, nincs virgonckodás. Szóval azt hiszem szuper vétel volt. 

#3416 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 13:25

Ja, megnőtt azóta mindkettő. :)

Jól megtermett kanca. :)  Hol bukkantatok rá? Ő is import?

#3417 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 13:53

Méz:

http://gallery.site...._a_mamamrol.JPG

Az első terep 11 naposan :) 

http://gallery.site....posan_terep.jpg

Szerintem itt kezdett el megfogalmazódni a gondolat a kis buksijában, hogy kapjuk be, ő nem fog utánunk rohangálni :dev:

Én csak párszor vittem ki, akkor adtam fel, amikor nem volt hajlandó vezetőszáron jönni.

Cserébe "apa" vitte ki, itt 1 évesen: http://gallery.site....Dutra201103.jpg

#3418 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 14:34

Áááá, ez nagyon kész! A kis ördögfióka! :biggrin:

#3419 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 15:28

Ja, megnőtt azóta mindkettő. :)

Jól megtermett kanca. :)  Hol bukkantatok rá? Ő is import?

Persze, ő is import, bár már régebb óta bent van. Akkora, vagy talán még nagyobb is, mint Artúr. Pedig ő is brutál nagy mamlasz.

A csikó halálos  :kir:  :ang:

#3420 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 16:27

Nálunk sajnos nincsenek domborulatok (talajviszonyok tekintetében), így nincs szükség rá.
.

Azért lehet, hogy praktikusabb lenne nyakló használata (vagy is-is).
Ezek a szerszámok nem ekkora erőhatásra vannak tervezve (meg hát nem hintót húznak aszfalton :) , igaz, hogy nem kell súlyt tartani, de azért "rángatódik" a hám a rúdtól), könnyen kiszakad a szügykarika, és azt elég hálátlan dolog javìttatni.

Amúgy pedig gratulálok, nagyon szép pár! :)

#3421 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 18:47

Facebook-hozzáféréssel rendelkező hidegvérűsök figyelmébe:

A facebook-on a lovasok.hu oldal közzé tett egy szavazást Magyarország kedvenc lófajtájára vonatkozóan. Némi közbenjárásra sikerült elérni, hogy a magyar hidegvérűre is lehessen szavazni. Szóval ha van kedvetek, szavazzatok.

#3422 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 18:52

Mi mindig használunk nyaklót. Itt, ezeken a képeken nem mi fogtunk be, nem a mi kocsink, nem nálunk van. De értelek, köszönöm :)

Tiszti hátasom :)

DSCF1764.jpg

Szavazzatok ti is a magyar hidegvérűre!

#3423 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 10. - 12:14

Én szavaztam!

Úgy látszik, nekem vannak aránytalanul nagyfejű lovaim. Nekem a tiszti hátas feje is picinek tűnik.

Jóók ezek a csikós képek. :) Én ki nem merném vinni az enyémet terepre se szabadon, se vezetve.  Ha nyergelek, őt már akkor is külön kell zárni, mert merő szórakozásból hol a  nyeregalátétet, hol a nyerget cibálja le Sziszkáról. Már 20 hónapos, de az agya lemaradt valahol félúton... :unsure: :dev:

#3424 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 12. - 6:51

Hoztam egy kritikus minőségű videót, de nekem azért így is tetszik.

Egy ideje nem voltak befogva, fel se tudtam ülni a kocsira, mert nem bírtak normálisan megállni 5 mp-re, úgyhogy montam Tominak, hogy akkor ha ilyen izgágák, akkor menjenek csak a pályán, ahogy szeretnének. Ez már a harmadik etap volt, amikor eszembe jutott, hogy csinálok egy videót.

http://youtu.be/vwHgZ_k_Tbs

• Monda kedvelte

#3425 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 12:18

Jó a video, tudnak menni. :kir: Csak az az ostor...

Személy szerint ostor-ellenes vagyok, csak és kizárólag a lovak "igazgatásához" használom. Párhuzamosra állítás, szűk fordulók, helyben fordulás, ilyenek.

#3426 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 12:30

Jó a video, tudnak menni. :kir: Csak az az ostor...

Személy szerint ostor-ellenes vagyok, csak és kizárólag a lovak "igazgatásához" használom. Párhuzamosra állítás, szűk fordulók, helyben fordulás, ilyenek.

Profi fogathajtóknál láttam, mire való az ostor. Nem a ló noszogatására használják, hanem tényleg segítség gyanánt. Pöccre képzett lovaikon pl. csizmasegítség helyett az ostorral érintik meg a ló oldalát komolyabb feladatok, fordulók kivételezése közben. Nomeg, minek is csapkodni vele a lovak körül, ha amúgy is mennek, és meg sem akarnak állni? :)

#3427 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 13:38

Mielőtt rám küldenétek az állatvédőket, nem verjük ám a lovat nonstop.

Nekem is volt szerencsém profi fogathajtókat nézni munka közben, nagyon finoman bánnak az ostorral. Igaz egyik sem belga fogatot hajtott.

Azt hiszem nekünk még nagyon sok tanulni valónk van minden téren. De azért ezt a két lovat egész jól összehajtotta a párom, totálisan a nulláról indulva.

#3428 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 14:46

Akkor nem csak nekem volt furcsa, főleg, hogy a link mellett az lett írva, hogy "menjenek csak a pályán, ahogy szeretnének." :)

#3429 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 15:19

Nem akarnék túlsággal magyarázkodni, az is oda van írva, hogy ez már a harmadik etap. Nem volt már olyan elsöprő a lendület, mint az első pár kör.

De köszönöm az észrevételeket. Tanulságos volt.

#3430 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 15:56

Mielőtt rám küldenétek az állatvédőket, nem verjük ám a lovat nonstop.

Nekem is volt szerencsém profi fogathajtókat nézni munka közben, nagyon finoman bánnak az ostorral. Igaz egyik sem belga fogatot hajtott.

Azt hiszem nekünk még nagyon sok tanulni valónk van minden téren. De azért ezt a két lovat egész jól összehajtotta a párom, totálisan a nulláról indulva.

Már miért küldenénk? Sokan használják az ostort előrehajtásra, én csupán annyit írtam, hogy személy szerint ellene vagyok.

Én profikat eddig sajnos csak tv-ben láttam, az ostor-ellenszenv akkor alakult ki, amikor az első lovamnál észrevettem, hogy mennyire retteg az ostortól. gondolom kapott, nem is keveset.

Arról nem is beszélve, hogy a naccságos asszonyt pedig elég csak egyszer megütni akár kézzel is, és utána egy hétig nem áll szóba velem. De olyan szinten besértődik, hogy nagyon. Egyszer odaszólnék neki ostorral, szerintem két hónapig be se tudnám fogni utána...

Amúgy szépen együtt mennek, szó se róla.

Méz, nem csak a profin képzett lovaknál lehet vele segítséget adni. Hosszabb nyelű ostorral szépen be lehet tenni a kifele forduló lovat párhuzamosra. Nekünk legalábbis a kocsizásnál eleinte ez volt az egyik nagy gond, hogy oldalaztak. A másik pedig, hogy nem akarták tolni a rudat. Akármerre fordultunk, az egyik fordította a rudat nyaklóval, de hogy a másik kicsit is segített volna neki, ááá, nem. Francia hajtószárral és hosszú ostorral rásegítve már tudtak együtt dolgozni. A helyben fordulást pedig máig nem tudom csak szárral megoldani, ha megpróbálom, abból csak ellenkezés van.

#3431 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 16:25

De köszönöm az észrevételeket. Tanulságos volt.

Remélhetőleg nem az volt a tanulság, hogy többet nem mutatsz meg semmit :)

(nem értek a lovaskocsizáshoz, abban sem vagyok biztos, hogy egy póni által húzott egyes kocsira fel mernék ülni, nemhogy 2 ilyen tank mögé :) )

#3432 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 16:30

Picit rosszul esett, de lehet, hogy túlreagáltam. 

Ez a két kanca egyébként tényleg nagyon szépen dolgozik, szóra mennek az átmenetek, fordulékonyak, ügyesek. Szeretem őket.

A nagy fogatunk azért már nem ilyen unalmas. Artúrnak és Jinnynek még van mit tanulniuk. Jinny pl nem bír elindulni egyenesen befogás után. Katasztrófa mit művel, de remélem a türelem és a következetes munka meghozza gyümölcsét.

Aztán ha bemelegedett nincs vele gond, de az elején gáz.

#3433 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 17. - 10:15

(nem értek a lovaskocsizáshoz, abban sem vagyok biztos, hogy egy póni által húzott egyes kocsira fel mernék ülni, nemhogy 2 ilyen tank mögé :) )

Hehe... Sokan nem is gondolnák, hogy egy egyes fogat ugyanolyan "gázos" tud lenni, mint egy kettes, sőt... Ismerősnek van egy könnyűsodrottja, amire ha rájön a hoppáré, akkor egyesben olyan mint a piros hetes. (mindent visz  :dev: ) Viszont Sziszka mellé befogva amikor elkezdett hisztizni, annak minden esetben az lett az eredménye, hogy bár a kis hülye befeküdt a rúd alá, vagy elszaggatta a szerszámot, a kocsi meg se moccant.

Sziszka ha lecövekel, akkor nem igazán hatja meg, hogy 350 kiló ugrál mellette. :gm:

Rongyo, nem kell túlreagálni. Az ember már csak olyan, hogy a "hibát" előbb észreveszi, mint a jót.

Ettől még mindenki úgy hajt ahogy szerinte a legjobb, tudtommal pár ostorcsapásba még egy ló se pusztult bele. És nem is kiáltott ki titeket senki állatkínzóknak.

ui: Megnéztem a többi videókat is, úgy tűnik, nekik nem a rohanás a lételemük. :dev:

Hogyhogy nem egyenesen indul a ló? Kifordul, vagy mit csinál?

#3434 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 17. - 10:38

Ők azért borzalmas tuskó, bunkók tudnak lenni. Egy melegvérűhöz képest főleg, de az én sodrottamhoz képest is. 

Konkrétan eltolja Artúrt jobbra, bebicskázik a kocsi és mindenki biluxol, hogy akkor most mi lészen. Utána szépen egyenesbe állítjuk (én vagy egy segítő odamegy hozzá, megfogja  a kantárat és behúzza 'irányba'). Utána kap egy indító impulzust (változó intenzitással, ahogy a helyzet megkívánja) és elindulnak szépen mintha mindig ezt csinálták volna...

Gondoltam, hogy lehet eddig jobbra volt fogva, de utána néztünk, nem volt jobbra fogva, mindig bal oldalon ment. 

Most hétvégén azt hiszem betesszük Meggi mellé, őt nem nagyon fogja eltolni. Olyan mint neked Sziszka :) Meggivel nem lehet bohóckodni az ifjoncoknak. 

#3435 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 17. - 13:50

"Érdekes" lehet. Ilyet még nem láttam. Gondolom a szárral egy ekkora melákot nem lehet megfogni...

De legalább a jobbra szűk fordulással nincs gondotok. :dev:

Nekem mindig a helyben fordulás a legnagyobb kihívás, ha 2 lovat hajtok.

#3436 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 17. - 18:05

Rongyo, nem lehet, hogy rossz emléke van az indulással? Hogy valamikor túl nagy súlyt akartak huzatni vele, megerőltették, fájdalmat okoztak neki?
Nekem igy úgy tűnik, hogy tudja, hogy húzni/indulni kéne, de nem mer/akar.
Ötlet: rögtön elsőre úgy kéne indulni, hogy megvezetitek, hogy ne szokja meg a cirkuszt. Esetleg csúszózni kéne párszor, vagy valami könnyü kis kocsiba egyedül befogni, hogy megtanulja/rájöjjön, hogy tud ő indítani, és nem lesz tőle semmi baja. Meg persze a megbízható, súlyosabb pár is jó ötlet. :)
(A sárgánk is próbálkozott néha ilyennel hisztiből, de a pejt nem tudta eltolni. )

#3437 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 17. - 22:48

(A sárgánk is próbálkozott néha ilyennel hisztiből, de a pejt nem tudta eltolni. )

Na azt nem csodálom.  :dev:  :kir:

#3438 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 10:00

A fogathajtás nagyon nem egyszerű, az egyes nehezebb, mint a kettes. És mindenkinek lehetnek berögzött hibái. Én pl. "szeretek" szárral hajtani, ami szintén se nem szép, se nem jó. De leszokóban vagyok. :)

Viszont most megkaptam a magamét! Hajajj, a balesetem kapcsán. Igaz, az illető, aki osztotta az észt épp az imént nekem, baromira nem érdeklődött a baleset részletei felől, de bemásolom mit írt. Ti mit szóltok ehhez a gondolatvezetéshez?

"...de te is a "túl okos" lovas kategóriába tartozol, ezért elmondok vmit: a hidegvérűt azt NEM lovaglásra tenyésztették ki, hanem hogy húzzon!!! Pl. 700 kilós stabil lovas kocsit amiben nem tud elszaladni, nehezen borul fel és nem tudsz róla leesni csak nagyon sok pálinka után. Na már most aki szembe megy a tradicionális lótenyésztés dicső eredményeivel az ne csodálkozzon semmit…vagy vigyázzon nagyon magára !!!"

#3439 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 10:36

Méz, tény, hogy a hidegvérűt nem lovaglásra tenyésztették. Az is tény, hogy nyugot vérmérséklet és nagyteherbírás követelmény volt. A mi elvárásunk is hasonló, akik mégis lovaglásra használjuk őket. De semmi összefüggést nem látok az esésed és a fajta között, ha csak azt nem, hogy ritkábban fordul elő és még ritkábban jár sérüléssel :-D A veled történt eset bármilyen lóval, tevével, elefánttal is ugyanezt a reakció eredményezi :-)

#3440 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 19. - 10:45

Na, de a lényeg, hoga a gondolatmenete kissé ellentmond a végkövetkeztetésnek.