Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#3241 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 13. - 8:00

https://www.facebook...589025094594462

http://dijlovaglas.l...ex.php?hir=1949

• Kistáltos kedvelte

#3242 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 13. - 17:29

Hát, ez nagyon szomorú.

#3243 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 8:55

Ez az Ari az az ingatlanbiszniszes Ari? És ő miért fektet be ide? :wot:

Amúgy meg hű.

• börni kedvelte

#3244 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 11:17

Nyilván amiről tudomást szerez, oda tudja összpontosítani emberbaráti energiáit. Erről meg azért szerzett tudomást, mert lánya díjlovas.

#3245 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 12:33

Ja, hogy úgy? Hát egy izraelinek biztosan több érzéke ahhoz, hogy hova érdemes befektetni, mint nekem...

De azért az ilyesmi számomra kicsit ijesztő, mármint hogy jön egy pénzember, és akkor elkezdi megmondani a szakmát is. Pl. hogy akkor mostantól holland iskola van. Ami számomra látszik belőle, az nem szimpi, mármint a holland módszerre gondolok.

• izland kedvelte

#3246 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 13:36

Hát, ez nagyon szomorú.

Mándy úr mondta még vagy két kurzussal ezelőtt:

" Ha a lovaglás az élvezetek csúcsa, akkor a magyar díjlovaglás nem egy Himalája."

Dr Mándy Barnabás legmagasabb, 'O' minősítésű nemzetközi bíró, bírált a szöuli Olimpián.

(- ugye a szakág képviselői közül  egyedüli, aki nem csak kiutazik egy vagy több Olimpiára, hanem azon részt is vesz. Tudom, hogy ez a megközelítés így elég demagóg, de ettől még igaz.)

Már nem bíráskodik (75+), tavaly a francia és a holland ugró-válogatott fölkészüléseibe segített be a vezetők fölkéréseire.

#3247 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 14:33

Ja, hogy úgy? Hát egy izraelinek biztosan több érzéke ahhoz, hogy hova érdemes befektetni, mint nekem...

De azért az ilyesmi számomra kicsit ijesztő, mármint hogy jön egy pénzember, és akkor elkezdi megmondani a szakmát is. Pl. hogy akkor mostantól holland iskola van. Ami számomra látszik belőle, az nem szimpi, mármint a holland módszerre gondolok.

Sajnos ezt a szakágat a pénz uralja, én szomorúan néztem végig a fórumon üldögélőketm (tisztelet a kivételnek), s aztán a facebookon a szakágat képviselők névsorát... Tudom, sokszor hallottátok már tőlem, de megint az az érzésem, játszik az elit' egymás közt, miközben a sport népszerűsítéséről beszélnek. Népszerű az eléggé 'felsőbb' (nem politikai) körökben..

Lehet, hülye vagyok s egyben naiv is, de ha ennyi ember képviselteti magát, miért nincs minden területnek - mondjuk megyének - egy-egy képviselője (hurrogjatok le, ha van), s egy szakmailag korrekt, s hozzáértő vezető... Mit lát egy ilyen 'díjlovaskislányos apuka' (nem akarom bántani), a szakág problémáiból? Hát nem tudom... 'Holland módszer alatt a Sjef Hanssen-féle edzésmódszert értjük?

Eddig is ez ment, elég volt körülnézni pl. két éve egy pest környéki rangos verseny melegítőjében, a kezüket törtem volna le a pónilovasoknak, akik a mellettük melegítő mesterük méltó követői voltak állatkínzásban :-( Kevés kivétellel ebben már régen igazodtunk a nemzetközi trendekhez... Az edzőtáborok méregrágák - némelyikbe a 'belső kör' maga delegálja a részvevőket (volt amelyiket egy ugyancsak tehetős apuka szervezett meg, ha jól tudom, pont egy holland edző részvételével (hacsak nem ugyanaz, akiről itt 'izraeli' jelzővel beszélnek... (Hjaj, hogy ott mit láthattak - tanulhattak a fiatalok, hiba nemzetközi trend, de siralmas...) A 'szülő diktál' trend ahogy hallom, már régóta uralkodik a fiatal lovasoknál, de nem kellene feltétlen egy egész szakágat táhatnia...

Tehetséges, de nem eléggé tehetős lovas labdába sem rúghat - a legtöbbeknek a kedvük is elmegy...

Mihez is legyen kedvük? Egy átlagos mozgású, megfizethető lovat ma már kevsen lovagolnak 'oda (ezért is nézem néha örömmel N.C. képeit), a legkönnyebb megvenni a 'nagy mozgású', drága, gyakran kész lovakat, a lovas elutazgat rajta, s ha kinövi vagy tönkreteszi, mehet a levesbe... A fiatalok között (lovasboltban dolgozóként napi harcot vívok szülőkkel, s tinikkel), az a fokmérő, hogy hány százezres nyereg van a feneked alatt (közben jókat röhögök hogy olimpián a hatvanezres nyereg és a kétszázötvenezer forintos ló is megtette a magáét, igaz csak a részvételre futotta), mekkora 'név' az edződ s milyen a lovad származása... Hol nevel ez a sportág alázatra, a ló szeretére, szorgalomra, emberségre? Sehol... Megint, tisztelet a kivételnek...

Mándynak igaza van, emellett (a saját bőrömön tapasztaltak szerint) mindig is korrekt bíró volt... Épp a napokban emlékeztem meg egy hasonlóról, Mr. Jan Meersmannsról (már 80 felé járhat ő is, érdekes a korbéli hasonlóság, talán felfogásbéli hasonlóságot is rejt...), aki nálunk, parasport körökben és épben is nemzetközi (szintén olimpiai szintű) bíró volt. Olyan ember volt, aki, ha az asztal mögött ült, örömmel mentél be a négyszögbe még egy igen szerény képességű lóval is... Mert tudtad, nem a származási lapot, a ló 'gangját', az edződ nevét és a te nevedet fogja bírálni, hanem a tiszta, korrekt és pontos lovaglást. Ha többen lennének hasonlók, megfordulhatna ez a világ... De addig pénz beszél kutyagumi táncol :-)

Dejódejó' hogy én már csak kis hobbista vgyok s üjök békésen a kisz szeggemen és csodájkoszom!

Edited by börni, 2016 január 14. - 14:41.

#3248 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 15:12

Azt elfelejtettem a nagy puffogásban, ha nem a holland 'karikában lovaglós' rendszert majmolnánk, azzal sajnos keményen szembemennénk' a nemzetközi trendekkel (noha egyre többeknek nyílik a szeme, de érdemben nem nagyon történik fellépes egy-két extrém esetet kivéve), az meg ugye nem tenne jót,  a lovakat kivéve, senkinek sem... :dev:

Edited by börni, 2016 január 14. - 15:13.

#3249 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 15:32

, ha nem a holland 'karikában lovaglós' rendszert majmolnánk, azzal sajnos keményen szembemennénk' a nemzetközi trendekkel (noha egyre többeknek nyílik a szeme, de érdemben nem nagyon történik fellépes egy-két extrém esetet kivéve), az meg ugye nem tenne jót,  a lovakat kivéve, senkinek sem... :dev:

:)  én nem vagyok ennyire pesszimista, az EB a Glock-istállónak azért nem volt egy síkertörténet.

• Kistáltos kedvelte

#3250 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 15:59

Miért baj az, ha valakinek van pénze? Én is optimista vagyok, meg kén' várni, mi fog történni. Nem egyből lecsapni a legyeket, akik zümmögnek. 

Ha tényleg a szívükön viselik a szakág sorsát (és látni a nevek közt olyanokat, akik a talentumokat keresik már pár éve), akkor segíteni fognak kevésbé tehetőseknek is. 

#3251 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 14. - 17:42

Miért baj az, ha valakinek van pénze? Én is optimista vagyok, meg kén' várni, mi fog történni. Nem egyből lecsapni a legyeket, akik zümmögnek. 

Ha tényleg a szívükön viselik a szakág sorsát (és látni a nevek közt olyanokat, akik a talentumokat keresik már pár éve), akkor segíteni fognak kevésbé tehetőseknek is

1. Mert a hasonló a hasonlónak örül :-) S annak segít... Ritka az a gazdag aki segít - nem is csak a pénzre gondolok, gondolok az edzőtáborban biztosított helyre, gondolok kilovasításra, edzési lehetőségre... Ha eddig is megtehették, miét nem tették? (S hogy mennyire nem lehetetlen, tavaly a sérült lovasaimat s jómagamat - igaz, 'csak hobbiversenyre', R.C. lovasította ki és logisztikázta helyszínről helyszínre... Jóval szerényebb háttérrel, mint az sok amatőr díjlovasnak megadatik... Általa megtanultam, a szándék csodákra képes...

Egy igazi 'műhelynek' így kellene működnie... Talán rájönnek... Remélem...

2. Úgy legyen :-)

3. Gonosz vagyok, tudom... Én mindenesetre megírtam a 'legyeknek' is, hogy ne legyenek (anniyra) rétegsport :dev: :dev: :dev:

Edited by börni, 2016 január 14. - 17:50.

#3252 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 10:40

Kistáltos, nem az a baj, hogy van pénze, hanem az, hogy ha beteszi a pénzét, onnantól kezdve már diktálni is akar - esetlegesen a kompetenciáján túlmutató dolgokban is.

Pl. kedvenc focicsapatomnál a tulaj előszeretettel pofázik bele az a kezdő összeállításába, kit kell játszatni és kit nem, igazolásokról is ő dönt, nem a szakvezető.

Emiatt aztán magára valamit adó edző nem is jön hozzánk.

Meg valahogy nehéz elképzelni Adon Yom Tov-ról, hogy a csupaszseggű, lelkes hobbidíjlovasok sorsa izgatná, de remélem, hogy tévedek.

Szerintem a tömegbázis hiánya az egyik legnagyobb probléma, amit N.C. szokott emlegetni, piramis vs oszlop...

• börni kedvelte

#3253 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 12:42

Ne legyen igazam, de;

Ez a csapat - első lépésként - fordítva ült fel a lóra!  :smile2:

A magyar "elit" még mindig nem érti, hogy a ló számára a föníciaiak nem találtak fel semmit, ami értelmezhető, értékkel bír.

Ha a lovastudást akarjuk fejleszteni, akkor nem külföldi "szériahibás nagyágyúkat" kell idehozni, hanem prostituáltak helyett lovasemberekkel dolgozni!

• börni és N.C. kedveli

#3254 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 12:50

Még ppr előtt kezdtem írni, az ő bejegyzésétől függetlenül :) :

Szeptember elején fölhívott egy- kicsit lovas- ismerősöm, anyuka, hogy a gyereke már egy ideje lovagol, van érzéke hozzá meg a hozzáértők tanácsolják is, hogy díjlovas szakirányt válasszon, ebben segítsek neki!

Most a "lovas anyuka" részét hagyjuk, maradjunk a díjlovas szakiránynál:

Megkerestem egy fiatal edzőt (friss TF diploma, elég jó versenyeredmények), aki akkor kezdte a saját tanítványi körét kiépíteni.

Első kérdése: Lova van?

Mondom: Nincs.

Feleli: Akkor nem tudom vállalni!

Igazából a hangsúly nem tetszett, mert amúgy érteni értem.

Más szövegkörnyezetben, másnál is elhangzik, hogy az edző akkor tud igazán hatékony munkát végezni, ha a tanítvány lova ott áll az ő / az általa látogatott istállóban.

Természetesen ezt is értem.

Na most:  a mellettünk lévő istállóban (már nem 'Méntelepezünk') ha jól tudom jelenleg 83500 Ft a bértartás - mondjuk ÁFÁs számlát adnak, elszámolható...

Valamibe ugye az edző is kerül.

Az a kör, aki havi 100-150-200-x ezret  (ebbe nincs benne versenyzés, állatorvos ...) tud és akar áldozni , az azért ebben a lovasszegmensben is elég szűk.

Aki ebből akar megélni, az vagy fölépíti a saját klientúráját,(ez meglehetősen idő és munkaigényes), vagy igyekszik átvenni a másikét ( az még jobb eset, ha is-is).

Mivel az elmúlt időszakban a meghatározó - vagy magukat annak gondoló -  garnitúrából már gyakorlatilag mindenki volt majdnem minden, ezért vagy újraindul a körforgás , vagy lesz valami új - ami persze az újdonságától egyedül még nem biztos hogy jó.

Edited by N.C., 2016 január 15. - 12:57.

• börni és ppr kedveli

#3255 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 13:08

Utolsó bekezdésedből nem süt ki a totális optimizmus, pedig előtte nagy összegekben fogadtam volna, hogy pont ettől a változástól várod, hogy eljöjjön a szép új világ.

• Kistáltos kedvelte

#3256 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 13:12

Lehet, hogy rosszul tudom, de más országokban valahogy jobban sikerült a lovaglást tömegsportosítani. Ennek nem tudom, mi az oka.

De amit leírtál, az arra is magyarázat,hogy miért kevés a néző, pláne szurkoló. Ki a fene kíváncsi arra, hogy gazdagék megkérdőjelezhető teheccségű csemetéje mit fakít a frissen újított, profi által készre lovagolt drága sportcsodán?

• Eva és börni kedveli

#3257 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 13:22

Szerintem van erre recept, nem is kell hozzá feltalálni a spanyol viaszt.

Ehhez azonban tényleges összefogásra van szükség, mert eddig legjobb esetben is (szerintem ez a próbálkozás sem más) csak érdekképviselet volt összefogásnak "álcázva".

• börni és N.C. kedveli

#3258 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 13:31

Hát, én nem látom ezt az anyagi zingerzongort olyan meghatározónak, mint Börni, de még az a jó, hogy nem vagyunk klónok kilencmilliárdan ezen a bolygón...

Az elmúlt évtizedben az egynaposok és a póniklabos dolog iszonyatos nagy fellendülése azt mutatta, hogy... már túl sokat is. A póniklubos úgy nézett ki, mint egy kínai Addidas gyár... Sóskúton 3 négyszögben egyszerre, meg még külön egy futószáras kör - a bemondó versenyt hadart magával...

Mert ugye nemzetközi szintre kéne az a sok pénz lóra, utazni, stb, de lapzártakor még igen sok szint volt a póniklubból kinövő és az olimpiára járó réteg között. Lovardai lóval nyugodtan el lehet navigálni középosztályban, és már az is egy öröm. Azért voltam egy csomó olyan sóskúti felnőtt versenyen is, amelyik reggel nyolckor kezdődött, és este hétig ment majdnem egyfolytában, és ez két napon át.  Ezeknek a bimbózásoknak, virágzásoknak, burjánozásoknak szerintem a 2008-as válság vetett véget.

De amúgy 4 évtizede szilárd véleményem, hogy amíg az átlagmagyar beül a kaposvári nézőtérre vasárnap délután, és Dallos Gyulának beordít borízű hangon, hogy: ereszd meg, öcsi! - addig a tömegbázisról kár beszélni. :D

(ezt Ori inspirációjára írtam, csak közben tovapezsgett a topcsi)

Edited by Ernest, 2016 január 15. - 13:34.

#3259 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 13:46

Pedig alapok nélkül nem lehet építkezni!

Ne legyen igazam, de nekem úgy tűnik ez az "új" csapat is az utóbbi idők rossz beidegződése alapján cselekszik. A csúcsot kezdi építeni, fejleszteni (nemzetközi "szuper" bírók és edzők), és én ilyet még csak egyszer láttam, biztos emlékeztek rá ti is; A tetővel kezdte a malacoknak épített házat Mekk Elek az ezermester is, persze a végén a siker díjazása sem maradt el!  :dev:

• börni kedvelte

#3260 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 15:35

Ernest

"Utolsó bekezdésedből nem süt ki a totális optimizmus, pedig előtte nagy összegekben fogadtam volna, hogy pont ettől a változástól várod, hogy eljöjjön a szép új világ."

- .. de még az is lehet, hogy jó lesz. :cool:

"de lapzártakor még igen sok szint volt a póniklubból kinövő és az olimpiára járó réteg között. Lovardai lóval nyugodtan el lehet navigálni középosztályban, és már az is egy öröm."

- Így van!

(Hívtunk egy edzőt.

Első alkalom: De helyes kis magyar lovak!  Jók ezek, lovagoljunk lelkesen!

Második alkalom: Hááát.. mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki!

Harmadik alkalom: Megadom én a német lókereskedőm elérhetőségét!

Többet nem hívtuk.

Javára írandó, hogy azóta ő, legalább ő lovagol magyar lovat.)

ppr

"Ha a lovastudást akarjuk fejleszteni, akkor nem külföldi "szériahibás nagyágyúkat" kell idehozni, hanem prostituáltak helyett lovasemberekkel dolgozni!"

Edzőt hívunk- volt szövetségi kapitány - , lovagolom a hókásom, jól el van lovagolva, rohan, nem reagál a fölvételekre.

Próbálunk pár dolgot, a végén:  rántsak bele keményen mindkét szárral!

Abba az időbe' látták páran a lovat, egyedül Ernst Weis (remélem, jól írtam le 'Cimbi Bácsi nemvét, ugye ó segítette ki Dallos Gyulát a Világkupák porondjára) szólt, hogy a ló relatív gyönge ágyéka miatt nem kéne leülni neki, amíg a hátát nem erősítjük meg jól.

Ugye ó nem tartozik a külföldi szériahibás nagyágyúk közé. Ő nem.

A gyöpön melegítek a versenyen, parádézok nyújtottügetésben a hókással - mást nemigen tudunk jól ugye :unsure: - nézi a szintén volt szövetségi kapitány:-  Mi ez a ló?

Mondom neki lihegve, hogy egy magyar ló, a..

Aszongya, hogy nem igaz, magyar ló így nem mozog!

Hátat fordít és otthagy.

(Csak mint érdekesség: a kanca apja a Legény unokaöccse, anyai nagyapja Szent Györgybe ment.De nem érdekes.)

Verseny előtti utolsó felkészülés, edző - ő nem volt szövetségi kapitány - kérdi: mibe megy a ló?

Mondom, hogy megpróbálják az LM-et.

-De ott van féloldalazáás!! Nem tudják!

Mondom, hogy múltkor - előző edzés - elég tűrhetően ment... ( Ő edzette őket viszonylag rendszeresen.)

- De nem tudnak, megmutatom!

Volt társaságunk is, egy frissen vizsgázott bírókollegina - bemutató edzés lett.

A lovon -a feketém,-  a lovasom nem használt hosszúpálcát,  akkor igen: föladtak neki egy méteres faágat.

(a ló olyan, ha baja van megfeszíti a hátizmait, leülni se lehet rá, nem meghajlítani...)

- Na! Ugye, hogy nem tudnak!

• börni és Fifikusz kedveli

#3261 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 17:34

Nem azt mondtam, hogy kint nincsenek jobb szakemberek, mint nálunk. Sajnos vannak.

De ameddig csak tündökölni akarunk, fürdeni a vásárolt sikerekben - felszerelés, nagy nevű edző (ha lehet nemzetközi), drága import genetika - addig ez nem hogy így marad, hanem csak rosszabb lesz.

Attól, hogy veszek egy Fender Stratocaster-t még nem leszek Mark Knopfler, akkor sem ha évente két-három hosszú-hétvégét "zenetáborban" töltök Eric Claptonnal.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy lehet célravezetőbb lenne, ha elsődleges célként lovagolni akarnánk megtanulni és nem nyugaton versenyezni. 

Mert ez így, hogy maradjak a hasonlatnál: Money for nothing

• börni, Fifikusz és Kyra kedveli

#3262 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 18:56

Inspiráltam Örnit, hurrá! FIgyu, és az a kámagyarországi gyerek, akinek nincs pénze Pest alá húzni a póniját, az mit csináljon. Mert errefelé még felnőtteknek is ritkásan van verseny...

N.C. jók ezek az egypercesek, ütnek... engem mindig elképeszt, hogy a viszonylagos eredménytelenséghez micsoda gőg és arrogancia párosul ebben a sportágban. Most komolyan, hogy hívjon így az ember edzőt az egyszerű lovához? Azért fizessek, hogy a lovam ócsárolja? (mondjuk az enyémet pont nem szokták, de ami nálunk volt bértartásban, rendszeresen megkapta...).

célravezetőbb lenne, ha elsődleges célként lovagolni akarnánk megtanulni és nem nyugaton versenyezni.

Touché!

• börni kedvelte

#3263 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 15. - 20:26

Véletlenül olvastam a gyakorikérdéseken egy kérdező kijelentéseit.

- munkahely? eddig mindegyiken igyekezett mindent megcsinálni, erre mindenhol kihasználták

- iskola? szerencsétlenül választott szakot, magas pontszám, semmi mögöttes tartalom

- jövő? nem hisz már a diplomában, hülye diploma nélküli ismerősei többször annyit keresnek

- lehetőségek? csak nyalizni kell, de azt ő nem tud, csak dolgozni

#3264 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 16. - 14:13

Ori, pár éve azon bosszankodtunk, hogy a sóskúti fordulók eltűntek, és elvittek sok minősítőt kámagyarországra. :D

Ez az egész itteni díjlovis beszélgetés hasonlít a mai politikára: mindenkit kipróbáltunk, mindenki csak a saját zsebét tömte, így senkiben nem bízunk, de változtatni kell, mert megszűnünk létezni. A politikában pesszimista vagyok, de a díjlovinak adnék még esélyt. Gondolom, azt, hogy nincs széles háttér, ők is látják és remélhetőleg tenni fognak valamit, hogy az alsó kőrökbe ne csak a pénzesek kerüljenek be (erre azért utal a fehér kártyásokról szóló rész is. )

Aztán feljebb kerülve már tényleg pénz kérdés: muszáj saját ló, mert a kölcsönlovat bármikor kihúzhatják a segg alól, muszáj pénz az utazásokhoz, stb. )

#3265 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 17. - 8:09

Ni, itt azért sokan mondják azt, amit én, csak nem annyira feketefehéren, s jóval kulturáltabban, pedig már kezdtem azt hinni, túl sok volt a pálinka, amikor pötyögtem azokat a sorokat :dev: :dev: :dev:

#3266 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 17. - 13:23

Börni, ha ez megnyugtat, nekem sokkal sarkosabb véleményem van az egészről, mint amit itt meg mernék fogalmazni. :happy: 

• börni kedvelte

#3267 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 18. - 20:46

Semmi változás már egy napja? :D

Mondjuk az érdekes, hogy az edzők társasága javasol egy szakbizottsági elnököt, erre egyetlenegy (!)  javaslat érkezik, és az nem az illetőre vonatkozik.

Edited by Ernest, 2016 január 18. - 20:57.

#3268 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 18. - 21:55

.... hogy téged idézzelek :cool:

Utolsó bekezdésedből nem süt ki a totális optimizmus,

#3269 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 19. - 22:27

" - Miért volt szükség a Szakbizottság összetételének frissítésére?

- A Szakbizottság az utolsó időszakban arról gondolkodott, hogy miként lehetne a díjlovagló társadalom összefogását erősíteni. Így született meg a döntés, hogy az elkövetkezendő ciklusban olyan összetételű Szakbizottságra lenne szükség, amely egy - politikai nyelven szólva - nagykoalíció, amelyben az esetleg bírálók is megkapják a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a Szakbizottság munkájában. Célunk, - melyet a Szakbizottság tagjainak többsége elfogadott - az volt, hogy új, fiatal tagokkal egy vegyes összetételű Szakbizottság jöjjön létre a választások során, mely megteremti annak az alapját, hogy jó hangulatú, egységes magyar díjlovagló társadalom alakuljon ki.

.....

... A csapatkapitány személye eldőlt, a Szakbizottság egyhangúan  Kövy Andrást nevezte ki szövetségi kapitánynak...  "

Ja, bocsánat, lemaradt az idézet forrásmegjelölése:

Pegazus - 2011. február-március : "2011 a lovasoké"  című cikkéből, Vági László a Díjlovagló Szakág elnöke válaszol a kérdésekre.

(Jó, hogy ez eszembe jutott, még valaki a mostani események részeként olvasta volna... )

Edited by N.C., 2016 január 19. - 22:36.

#3270 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 20. - 9:49

Nem tudom, mikor, de lettek is fiatal tagok, akiknek más táborokhoz tartozása detektálható volt. Ezek (is) távoztak most az ősszel. :)

Szerintem "csak" az a baj, hogy ebben a medencében az együttműködés nem megy. 

Most találtam: http://zablaeskengye...vasapuka-kepzes

Edited by Ernest, 2016 január 20. - 10:07.

• Fifikusz és N.C. kedveli

#3271 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 21. - 9:00

István nem kertel. :P

#3272 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 21. - 14:35

Igaza van.

Amit leír, az is igaz, azonban a rendszer csak egy  - ugyan igen jelentős, de csak - részlete.

( Most abba ne menjünk bele, hogy az is 'díjlovas edző', aki a DET tagja és változásokat sürget; meg az is, akiről a cikk szól - meg hogy mi is köztük a különbség.)

A szakbizottságban és/vagy a szakág vezetésében jelen van a bírói-, a lovas,- terület- képviselet, + a szövetségi kapitány.

A fenti írásban említett " Ha kellően sok pénzt költöttetek lóra a gyerek azonnal magyar válogatott lehet, viheted akár külföldre is versenyezni. " csak azért tud működni, mert a rendszer megengedi:

- A bíró nem hajtja el a gyereket szülőstül, edzőstül, hogy csak utazik, köze nincs a lóhoz - a feladatok végre vannak hajtva oszt' jónapot. (Hivatalos tanítványokkal rendelkező - tehát edző - lovas mondja a bíróknak, hogy az eredményhirdetéskor ő inkább csak ügetne a tiszteletkőrben. Nem 'fiatal díjló' program, hanem LM kategória - itt kell már oldalt menni - és mindenki megértő, ill. elnéző mosollyal bólogat. Az, hogy az idomítólovaglás lényege: a ló minden körülmények közt reagál  lovasa finom segítségeire, kit érdekel?)

- Nincs elvárt, betartott minősülési rendszer, pláne nem ló/lovas párosra, a lépcső, aminek minden fokán végig kell menni.

Gyerek le-rajtengedély-vizsgázik, kap egy összepofozott "képzett" lovat, sok pézé, me' csinálja az ugrásváltásokat!!!

Ellenvágta nem megy, a ló átugrál,  - de nem baj, a könnyűosztály kimarad, megy 'M"be!)

Az OB-re lehet pár tízezer forintért a minősülő teljesítmény kiváltására un. 'fehér kártyát" venni.

Mit gondoltok, mit kezd / mit tud kezdeni a Szövetségi Kapitány a 'válogatási elvekkel'?

- Csak hogy ne egyszerűsítsük le a 'díjlovas edző' szintjére a "lovasapuka-képzést" - a lemondott szövetségi kapitány és a magyar bajnok az utánpótlás-képzést vagy a lóértékesítést tartja-e prioritásnak a kibérelt  lovascentrumban?

Ezt nem rosszból mondom, a lovakat valamiből etetni kell, és ők ráadásul nem is akarják meghatározni az irányt. Így korrekt. Így!!

• börni kedvelte

#3273 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 29. - 14:49

http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu/

Most már van választék a választásra...

Van pár ember, akiket nem ismerek - ez nem biztos, hogy ebben az esetben negatívumot jelent :unsure: , mert pl. van pár ember, akiket meg igenis ismerek...

Az olvasható programokban sok minden olvasható; van ami visszatérő, van ami új. (Amit pl. Kövy leír, az jó - és ha az úgy lenne, az jó lenne.)

... és egy másikból idézve a zárósort: " Ehhez a folyamathoz kívánok mérföldköveket nyújtani."

Na most nekem már nyújtottak békejobbot, búcsúpoharat, sorkatonai szolgálat alatt - a sárban csúszva - férfias kiképzést, de mérföldköveket még nem. Remélem, ennek nem most jön el az ideje...

Edited by N.C., 2016 január 29. - 14:50.

#3274 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 30. - 8:55

Ma van a nagy nap. :)

Azon gondolkodom, az olvasható nevekből ki szerepelt le már nálad? :D Számomra mindegyik épp olyan jól ért a dolgokhoz, hogy nem tudjam róla valószínűsíteni azokat a negatívumokat, amiket írtál. No de ez nyilván nem derül ki. :)

A mérföldkővel csak akkor van baj, ha röptében érkezik. :)

#3275 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.802 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 30. - 9:36

A mérföldkövek nem igen szoktak repülni. Úgy nehéz igazodni hozzájuk, ha változtatják a helyüket.

A mérföldkövek egy-egy szakasz lezárását, új kezdetét jelentik, esetleg egy kijelölt cél megvalósulását az elérésükkel, így a megteendő távolságot (feladatot) is meg lehet határozni velük. Reális cél kijelölésére számba vehető.

Itt szerintem inkább a kiszemelt mérföldkő (pl. olimpiai részvétel...) eléréséhez szükséges útirányjelző táblákat, eszköztárat, módszereket kellene mutogatni.

Mondom mindezt kívülállóként belevau módjára.

#3276 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 30. - 15:11

Nagy valószínűséggel ez az eredmény:

Kertész Viktor

Dallos Zsófi

Kerekes Ági
Szeicz Erika
Szokola Csaba
Kiss Bianka
Fonyódi Ildikó

Elmondás alapján a 76 jogosult klubból hatvan? jelent meg, vagy képviseltette magát.

Az elnök tán 46 szavazattal nyert.

A tagok 40-45 körül kaptak.

( A "mérföldköves" 16-ot.)

Edited by N.C., 2016 január 30. - 15:18.

#3277 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 30. - 17:31

Szurkoltam Kövy barátomnak, de mondjuk tudtam, hogy ha Kertész úr is indul, akkor András nem nyer. Ez a világ már csak ilyen, felnéz a pénzre. És persze még az is lehet, hogy Kertész úr lesz a pluszminusz negyven éves intervallumban a legjobb szakbizottsági elnök. Ez esetben jó választás volt.

Azért úgy gondolom, hogy a tagok közé be kellett volna suszterolni egy bírót a pofaforma kedvéért.

#3278 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 30. - 20:53

Proforma (én csak ennyit tudok).

#3279 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 30. - 21:06

Számszakilag pontosítok:

79 jogosult klub - 68 jelen/képviselve

Szavazás eredménye:

Elnökjelöltre: Berényi 9, Kertész 41, Kövy 18

Szakbizottsági tag jelöltekre: Babinszky 20, Berényi 12, Dallos Zs. 54, Dr. Fonyódi 45, Hilier 11, Horváth 16, Jankó 10, Kerekes 47, Kiss 45, Komjáthy 20(22?), Losonci 22(20?), Németh 9, Szeicz 46, Szokola 46

#3280 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2016 január 30. - 21:47

Proforma (én csak ennyit tudok).

Úgy érted, megadtad nekem az esélyt, hogy nem szándékosan írtam, hanem műveletlen tahó vagyok? :D