Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tükör által homályosan

• Please log in to reply
3214 válasz a témához

#3161 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 4. - 12:19

Milyen a hólyagos pata egy patkolt ló lábán?

Van azért pozitív hírverés, mindenképpen több, mint az eddigi utak során. Útközben - nyilván - fõleg külföldön, de az indulás elõtt azért szép számmal lehetett a magyar médiában is találni ilyet.
Egy ekkora vállalkozásról sosem lesz egybehangzó a vélemény. Míg a kazak túrán az õ lótartási technikájuk volt az "állatbarát", addig nyugaton ez a kép megfordul. Ez nem meglepõ. Szinte az a meglepõ, hogy megtettek cirka 3000 km-t állatvédelmi bejelentés nélkül. :) Úgy gondolom - bár sosem voltam svéd lótartó - ,hogy ott egészen mások az elképzelések egy lóról, lovasa túráról.

(képet majd akkor, ha "engedélyt" kapok rá. :) )

(Biztos azon a nyomon indult az újságíró, hogy a tenyér hólyagos lesz, ha "nem szokja a szántást", így valószínûsíthetõen a ló keze is hólyagos lesz, ha sokat megy négykézláb :) Pl ha elmegy gyalog Svédországig.
Komolyan, szégyen, hogy ilyen tudatlan és korlátolt emberek irányít(hat)ják a médiát, és az egyik vezetõ internetes portál hagyja, hogy ilyen bõdületes baromságok jelenjenek meg a nyitó oldalon.)

Szoktam olvasni a beszámolóidat, minden elismerésem a lovasoké és a lovaké!
További sok sikert!

#3162 Terézanyu

Terézanyu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 4. - 16:32

Van azért pozitív hírverés, mindenképpen több, mint az eddigi utak során. Útközben - nyilván - fõleg külföldön, de az indulás elõtt azért szép számmal lehetett a magyar médiában is találni ilyet.
Egy ekkora vállalkozásról sosem lesz egybehangzó a vélemény. Míg a kazak túrán az õ lótartási technikájuk volt az "állatbarát", addig nyugaton ez a kép megfordul. Ez nem meglepõ. Szinte az a meglepõ, hogy megtettek cirka 3000 km-t állatvédelmi bejelentés nélkül. :) Úgy gondolom - bár sosem voltam svéd lótartó - ,hogy ott egészen mások az elképzelések egy lóról, lovasa túráról.

nekik furcsa lehet, hogy egy ló nem fûtött boxban áll napi 23 és fél órát, az csak állatkínzás lehet. Meg persze nincs rajt takaró. :D

Balázs József, aki Bazsi néven ismert a díjlovas és póniklubos világban (is), na õ is egy nagy név a futószárazók között. Pár éve Sóskúton tartott futószáras edzõtáborokat is.

Már nem tart. :(

#3163 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 11. - 11:30

nekik furcsa lehet, hogy egy ló nem fûtött boxban áll napi 23 és fél órát, az csak állatkínzás lehet. Meg persze nincs rajt takaró. :D

:yeah: Itt megvan az is (a film végére): Patches a háziló

#3164 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 21. - 17:14

...Már nem tart. :(

Vajon azt gondoltad, a múlt idõt nem a múlt idõ miatt használtam? :) Egyébként szerintem tartana, ha lenne rá érdeklõdés.

Mivel ez az egyetlen általános tanulós topic, hát...
Facebookon látok egy úsztatós fényképet, a lovas a ló hátán, és a rengeteg hozzászóló nagy része azt mondja, ez gyönyörû felvétel, aztán néhányan meg azt, hogy ez így nem jó, úsztatni tudni kéne... Megmondják konkrétan is, de inkább kérdezem, általában tudjuk, hogyan kell lovat úsztatni? Mintha errõl még sosem esett volna szó a fórumon. Bár nyilván lesznek, akik megfogalmazzák, hogy a régi mesterek (mondjuk a kettedik véhá elõtt tanult katonatisztek) rosszul tudták. :)

#3165 Terézanyu

Terézanyu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 21. - 18:47

Mondatommal sajnálkozásom fejeztem ki.

#3166 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 21. - 19:27

Hát nem tudom, szeréntem az "úsztatás" lovon ülve nem sikerál, nekem legalább is anno sosem! Ha a ló ÁLL a vízben, akkor rajt lehet maradni ülve, de ha úszik, a fölhajtóerõ és a sodrás eredõje leemeli a lovast a lóról... Saját tapasztalat, de én nem értek a lóhoz, csak élményeim vannak, tóban, (állóvíz!) és Dunán, Tiszán (folyóvíz) a lóúsztatásról...ettõl még lehet, hogy másként van! Ja! és csak 60 kg körül mozogtam akkoriban :rolleyes:

#3167 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 21. - 22:24

általában tudjuk, hogyan kell lovat úsztatni? Mintha errõl még sosem esett volna szó a fórumon. Bár nyilván lesznek, akik megfogalmazzák, hogy a régi mesterek (mondjuk a kettedik véhá elõtt tanult katonatisztek) rosszul tudták. :)

- Rémlik egy szolgálati utasítás,miszerint a ló bal lapockája mellett, a sörénybe vagy a szerszámzatba (gondolom, ez a szügyelõ) kapaszkodva nyújtott lábakkal, a bal kézzel evezve kellett végrehajtani. A ló fejét szabadon kellett hagyni, a szárat tilos volt fogni.(Ezt elég kemény hangon írták. Asszem aki rajta maradt a lovon, indulásnak belelõték a vízbe... :dev: )

#3168 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 22. - 7:12

jó tízenöt évvel ezelõtt egy hétköznapi bérlovardában,Németországban lehetett 'úszni',ugyan nem természetes víz volt,hanem a fájós lábú lovaknak ástak egy mesterséges tavat,kb akkorát mint egy 50'es medence duplája.én ugyan nem tudtam úszni,s be se mentem addig mély vízbe,ahol nem ér le a lábam,így az elején halálraváltan kapaszkodtam a lovamba. Ahogy nem ér le a lába,ügetö mozgással úszni kezd,ekkor nekünk azt tanították,hogy egyszerûen hagyjuk,hogy a víz a háta fölé emeljen,fogjuk a sörényt össze a kötõfékszárral,amit a nyakán körbe kellett csatolni,lovaglószár-szerûen.amerre menni akartál,az ellenkezõ oldalról óvatosan locsolni-fröcskölni kellett a pofájukat,tenyérrel,vigyázva a szemére,fülére,plusz a szár is ott volt.kijönni volt a legrosszabb,tulajdonképp felfelé mászatás csúszós háton.na meg ha valamelyik,amelyik imádta a vizet,pacsálni kezdett alattad. a 'Lovaglás,hajtás és málhásállat-vezetés' c. reprint-kiadásban ha jól emlékszem,van egy rajzos magyarázat.

#3169 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 22. - 8:55

Mondatommal sajnálkozásom fejeztem ki.

Abban egyetértünk. :)

#3170 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 14. - 7:59

A hét végén volt szerencsém résztvenni nézõként egy amerikai szakember kétnapos kurzusán, a téma a kaliforniai hagyományos western lókiképzés volt (vaquero, hackamore, mondjuk, ha egy-két kulcsszóra vágynánk). Mit mondjak, minden percét élveztem. Az úr bármelyik lóra felült, és bemutatta, hogy kell csinálni. Egyik lovasnak jóval hosszabb kengyele volt, mint amit elért volna, s mikor meg akarták igazítani, mondta: kösz, nincs szükségem a kengyelre. Azon még azóta is gondolkodom, hogy vajon meg kellett volna lepõdnöm, vagy pedig eleve el kellett volna várnom azokat, amik elhangzottak, és jószerivel elhangozhattak volna díjlovas kurzuson is: könnyû kéz, nyugodt ló, következetesség, ülés-segítségek fõleg, hátsó láb alálép, vállat ki, vállat be, stb figurák, meg ilyesmikek. :)

#3171 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 14. - 10:29

Hmm, hol volt ez a kurzus? Ki tartotta?

#3172 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 14. - 13:41

http://www.modernvaquero.com/

#3173 bufflák

bufflák

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 16. - 7:15

igen. szerencsére van élet, western élet, tanulni akarás, sport és istenségtudat, villogás, szereplési kényszerek nélkül is. a western sportlovaglásra nem, de autentikus régi hagyományokra nyitott, tíz lovas résztvevõ részvételével megtartott hétvégi kurzusról beszámoló hamarosan a fészbukon!

#3174 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 16. - 7:40

Hmm....vajon miért nem lehetett errõl sehol olvasni? Nagyon csendben zajlott :(. Igen csak sajnálom , hogy nem tudtam róla :((((.

#3175 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 16. - 8:38

...sport és istenségtudat, villogás, szereplési kényszerek nélkül is. a western sportlovaglásra nem, de autentikus régi hagyományokra nyitott, tíz lovas résztvevõ részvételével megtartott hétvégi kurzusról beszámoló hamarosan a fészbukon!

Mit is mondott az elõadó? A lovasok jókedélyû esti vidámkodásának és hetvenkedésének következménye a sport. :)

#3176 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 16. - 21:00

Akkor nem a célja. :)

#3177 motkany12

motkany12

Új vendég

• Fórumtag
  • 14 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 20. - 19:29

Mit is mondott az elõadó? A lovasok jókedélyû esti vidámkodásának és hetvenkedésének következménye a sport. :)

Melynek mára lényegében sokkal több köze van a pénzhez, az anyagiakhoz, mint a lóhoz meg a vidám virtuskodáshoz.

#3178 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 20. - 20:19

Hát, ki mit lát. Te láthatod a felszerelést, én meg láthatom az erõfeszítést, és a boldogságot.

Akkor nem a célja. :)

ezen azóta tûnõdöm.... Tréfa akart lenni? Akkor oké. No de ha komolyan... hogy lehetne a célja, mikor a hetvenkedésnek csak a következménye lehet a valóságbeli megmérettetés?

#3179 motkany12

motkany12

Új vendég

• Fórumtag
  • 14 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 20. - 20:40

Hát, ki mit lát. Te láthatod a felszerelést, én meg láthatom az erõfeszítést, és a boldogságot.

De csakis akkor, ha már az irdatlan költségeket leróva ott lehetek a versengésen.

#3180 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 20. - 20:44

Ja, ha nem vetted volna az adást, erre céloztam, amikor azt írtam, hogy te láthatod a felszerelést - az árát. Satöbbi költséget.

#3181 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 27. - 21:38

Szombat este kimetünk egy kis holdfeny-lovaglasra. Nem elöször.. es remelem, nem utoljara. Fantasztikus elmeny, teljesen mas dolog, mint a nappali tereplovaglas. Sejtelmes, varazslatos kaland. Engem a legjobban az a feladat igez meg, hogy egy alapjaban ijedös, menekülesre teremtett, az embernel erösebb, gyorsabb, erzekenyebb lenyt hogyan nevelhetünk olyanna, hogy ilyen körülmenyek között is bizza rank magat, higgyen bennünk, higgyen nekünk, kövessen minket embereket. Egy praktikus kerdesre nem talaltunk eddig valaszt: a gyorsan lehülö, paraval teljesen telitett levegöben hogyan lehetne hatekonyan megszaritani a lovakat, hogy az ejszaka hatralevö reszet ne cidrizzek at vizesen. Az ugynevezett csutakolas szerintem rossz: csak beledörgöli a loször felszineröl a vizet a melyebb, pelyhesebb retegbe, a lobörbe. Ez fokozza a lo rossz közerzetet, a fazast. A "szarazralovaglas" az ejszakai lehüles soran nem müködik.. a lo sokkal gyorsabban lehül, mint szarad: vizes marad. A lehült, vizes lo takaroval leteritese sem segit, ha nem marad rajta egesz ejjel a takaro. Szaritgatas hösugarzoval, hajszaritoval: remenytelen. Szoljon, aki többet tud.. kösz.

Edited by Peter13, 2012 november 27. - 21:39.

#3182 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 27. - 21:51

Szárító takaró, cc 2 óra alatt rendben lesz, még a csurom víz ló is! Erre egy vékony polár takaró a legjobb, aminek a két oldala másképp szõrös. Az egyik szinte sima felület, a másik pedig olyan mint egy plüssmaci bundája. 900-1500Ft/ m áron van 180 cm széles. A sima felület megy a ló felé, a plüss a levegõ felé! Szépen kiül a ló izzadása a takaróra. Évek óta használunk ilyet!

#3183 Menches

Menches

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 798 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 6:05

a csutakolás tökéletes, csak meg kell tanulni rendessen csinálni! M

#3184 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 8:19

Az echte gyapjú takaró meg talán még jobb, mint amit Csikasz írt. Ilyenkor a lovon lévõ nedvesség kiül a takaró tetejére és lesz egy meleg,száraz lovad :)

#3185 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 9:16

Bocs, hogy beleokoskodok izzadásügyileg, de én egy jelenleg egy jegesmedvének is becsületére váló bundával rendelkezõ, alapból izzadós hv-t lovaglok, és ált. sötétben érünk haza. Nekem a teljesen sima 1.000 Ft-s vékony polárpléd is bevált, a ló belül max. 2 óra alatt csontszáraz, a takarón meg kívül csorog a nedvesség.

#3186 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 16:06

ha nem marad rajta egesz ejjel a takaro.

Péter, én varrtam a pokrócra gombot - bújtatót, így a két sarkát a szügye elõtt összefogva nem hagyja el magáról, amíg le nem veszed. esetleg takaró leszorító heveder is szóbajöhet. ;)
Én is sokat lovagolok holdfénynél, mivel hétköznap csak 6ra érek haza, van egy hangulata, az biztos. :yeah:

#3187 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 19:32

Azért írtam árat, mert ez a legolcsóbb polár anyag ami létezik, nekem is ez van.

#3188 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 20:26

Kedveskeim, köszönöm a sok okos tanacsot. Ez a polar takaro izgat, kiprobaljuk. Az eddig alkalmazott pokrocok nem valtak be. Meg egy kerdes a hasznalathoz. Ha jol ertem, a takaro hasznalatahoz ilyen feltelek mellett szükseges, hogy a lo meg parologjon, azaz meleg legyen. Azaz ne legyen teljesen hideg. Celszerü a lovaglast ugy ütemezni, hogy hazaerkezeskor a paci meg gözölögjön? Es a takaro alatt hüljön le? Vagy a jeghideg, vizes bundara teritve is kivezeti a nedvesseget a takaro? Mi a tapasztalatotok?

#3189 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 20:39

Kivezeti...nyugodtan léptesd le rendesen. Szemmel láthatólag nagyon jó érzés a lónak. Azonban ha teljesen megszárad én ajánlom, hogy vedd le, ne aludjon benne, mert kivülrõl tényleg csurom víz szokik lenni a takaró...kiül rá a pára..vagy mi. :)

#3190 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 20:43

..ha teljesen megszárad én ajánlom, hogy vedd le

Persze, vilagos.

#3191 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 28. - 20:59

Azért írtam árat, mert ez a legolcsóbb polár anyag ami létezik, nekem is ez van.

CSikasz, ilyet hol lehet kapni?

#3192 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 29. - 8:25

Az ugynevezett csutakolas szerintem rossz: csak beledörgöli a loször felszineröl a vizet a melyebb, pelyhesebb retegbe, a lobörbe.
Ez fokozza a lo rossz közerzetet, a fazast.
Szoljon, aki többet tud.. kösz.

Szólok.
A csutakolás évszázadok óta a ló leszárításának a módja volt. Jó az, csak ismerni kellene a technikáját.

Alapvetõen majdnem, hogy a ló teste felett kellene elvégezni, minimális érintkezéssel a lóval. Ugyanis a csutakolás célja az volt, hogy az izzadt lótest körül mozgassák a levegõt, ezáltal szárítva a lószõrt.
Miért mondom ezt? Mert szerintem ezt ti is igazolhatjátok, hogy a szalma (csutak alapanyag) ilyen rövid idõ alatt (mint a csutakolás idõtartama) a nedves felülettel érintkezve nem nedvszívó (meg hosszabb idõ alatt se), tehát nem az tünteti el az izzadságot a lószõrrõl. A lószõrrel való érintkezés is inkább a szõr átmeneti felborzolását, szellõztetését, ezáltal a könnyebb száradást célozza.
A másik, hogy a csutakolás nem két-háromperces tevékenység. A szárazra csutakolás eltarthat 15-20 percig (szõrhosszúságtól, nedvességtõl függõen) is.

Edited by furioso, 2012 november 29. - 8:30.

#3193 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 29. - 10:15

Kicsit kiegészíteném, illetve van amit másképp gondolok. A csutakolásnál ugye a száraz szalma törõdk is, és a törek azért vesz fel nedveséget majd lepotyog. Uj csutak, törõdik, lepotyog stb. Mire egy kosányi szalmát eldolgozunk, azonkívül hogy mi kimelegszünk a ló is szépen szárad. Egy praktikus dolgot még. A csutakolás végén (ugye tipikusan addig szálazgat a ló, tehát nyugodtan áll) a hátára púpozunk egy kis kazlat teljes háthosszon. Mire lepotyogtatja magáról, nem is kell takaró. (Egyébként meg ugyanúgy mûködik mint a jó polártakaró. A meleg pára kifelé diffundál a kupacon és a külsõ szálakon csapódik ki a nedvesség. A ló hátáról ide kerül át a páralecsapódási hõhatár, másképpen a harmatpont. A polártakaróról lecsorog, a szalma meg lepotyog a nedvességgel.) Nem mellékesen, felér egy naturál-parelli kombóval a viszony kialakítása tekintetében. :D

Edited by Fec, 2012 november 29. - 10:21.

#3194 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 29. - 10:47

Ezt én úgy ismerem, hogy "szalmapokróc". :)

#3195 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 30. - 10:45

Széles hátú lovon oké, de egy gizdábbról pillanatok alatt lepotyog nem?

Amúgy Fec-cel értek egyet, én szalmával csutakolok lovaglás után, és bizony nem csak a törek, de a szalma is érezhetõen átnedvesedik a kezemben.

Peter-nek elfelejtettem:

Az ugynevezett csutakolas szerintem rossz: csak beledörgöli a loször felszineröl a vizet a melyebb, pelyhesebb retegbe, a lobörbe.

Ez max esõtõl való vizesedés esetén állná meg a helyét, de ha belegondolsz, izzadás esetén a nedvesség a bõrfelszínrõl indul, ergo ha izzad a ló, akkor a szõrtakaró teljes keresztmetszetében nedves már csutakolás elõtt is.

#3196 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 1. - 8:19

Peter-nek elfelejtettem:
..izzadás esetén a nedvesség a bõrfelszínrõl indul, ergo ha izzad a ló, akkor a szõrtakaró teljes keresztmetszetében nedves már csutakolás elõtt is.

Nem egeszen.

Az izzadas kezdeti fazisaban a bör nedves, a ször szaraz.

Az izzadas közepsö szakaszaban a bör is nedves, a ször is.
Mert a nedvesseg terjed kifele. Nagyobbreszt gözölges utjan. A nedvesseg a meleg börön termelödik, elparolog, a hideg szörön lecsapodik.

A harmadik fazisban, ha a hötermeles csökken, aztan leall, a bör mar szaraz, a ször csurom nedves, hideg.
A szaradas ugyanis belülröl halad kifele.
Ebben az allapotban szoktunk hazaerni lovaglas utan.
A hideg szörön, hideg lovon, hideg, paraval telitett levegöben nincs mar szaradas: a lo szöre vizes marad.
Pontosan ezt dörgölöd vissza a börre csutakolassal.

..a szalma (csutak alapanyag).. a nedves felülettel érintkezve nem nedvszívó

Az en tapasztalatom szerint is igy van, a szalma nedvszivo kepessege szinte nulla.
Ezert sok haszna a szalmaval dörzsölgetesnek nincs, talan csak egy meleg istalloban, de a mi lovaink felridegben vannak.

A csutakolas szerintem azert volt regen elterjedt, mert nem volt jobb megoldas.

Ez a polartakaro jo ötletnek tünik, majd kiprobaljuk.

Edited by Peter13, 2012 december 1. - 8:34.

#3197 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 1. - 14:55

Ez a polartakaro jo ötletnek tünik, majd kiprobaljuk.

Péter, esetleg leszáradt lóval hazaérni? :)
Nem azé, de nekem se polárizém, se szalmám....

#3198 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 1. - 15:04

Péter, esetleg leszáradt lóval hazaérni? :)

Olvass vissza a topicban.

A "szarazralovaglas" az ejszakai lehüles soran nem müködik.. a lo sokkal gyorsabban lehül, mint szarad: vizes marad.

#3199 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 1. - 16:54

Olvass vissza a topicban.

Azt nem mondtam, hogy nem kell több idõ a száradáshoz.

#3200 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 december 1. - 16:58

Kicsit kiegészíteném, illetve van amit másképp gondolok.
A csutakolásnál ugye a száraz szalma törõdk is, és a törek azért vesz fel nedveséget majd lepotyog.
Uj csutak, törõdik, lepotyog stb. Mire egy kosányi szalmát eldolgozunk, azonkívül hogy mi kimelegszünk a ló is szépen szárad.

3. kieg.: az izmokat is masszírozzuk (feltéve, ha nem a levegõt csutakoljuk - én úgy tanultam egy öreg huszártól, hogy "alaposan", masszírozva) és így melegen tartjuk még az alatt a 15-20 perc alatt, amennyit szánnunk kell(lene) rá.

Akinek meg nincs erre ideje, jöhet a csodatakaró.

Vagy hogy a saját lovunkat ismerve, -izzadási faktor, munkakedv, takarmányozás - ésszel lovagolunk, idõjárásnak megfelelõen. Magyarul: ha tudom, hogy rongyosra izzadós lovam van, nem engedem pörögni hideg téli éjszakán, nagyon szép tud lenni a sétaterep is, holdfényben, kéz a kézben...

Bocsi, elkalandoztam :D