Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#3161 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 22:44

Én is megcsináltam öt magyar fajtából a bíróit még egyetemista koromban. Aztán már el sem mentem átvenni.... Ma meg már az egész fajtatenyésztésről olyan a véleményem, hogy mindnekinek (nekem is) jobb, ha le sem írom :sad:

#3162 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 8:21

Nahát! :wot: 

#3163 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 9:54

(No comment)

Írtam egy hosszút, ki is töröltem, azon tévedéstől vezettetve, hogy Gyula bácsi annak a lapnak a gazdája. Én Gyula bácsival nem vitázom, még ha tudom is, hogy helytelen, amit állít. Mivel rájöttem, hogy nem ő áll a lap mögött, hát megismétlem beírásom régi barátomra vonatkozó részét.

Az a bíró, aki lelkesedésből elvállalja, hogy eltol egy napot a verseny előtt utazással, majd lelkesedésből végigül egy olyan versenyt, ahol százával indulnak olyanok, akikről legtöbbet azt lehet elmondani, hogy nem huppog és cibálja a ló száját, majd lelkesedésből hazaér éjfélre hótt fáradtan, na, az nem megélhetési bíró. És mivel ilyen kategóriájú versenyből több van, mint OB-ből (hányszorta? tízszer?), ezért az ilyeneket egybemosó statisztika nem tudja nélkülözni az egetverő ostobaság hiányát.

Edited by Ernest, 2014 február 12. - 10:20.

• börni kedvelte

#3164 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 10:33

No de szó nem volt megélhetési bírókról :)

A bírálatot máris árnyaltabbá lehetne tenni, ha a nem foglalkoztatott bírókat is bevetnék. Ennyi.

#3165 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 10:48

Ja, azt nem írtam feljebb, hogy van, aki vállalja? :D Hát, tényleg nem, az előzőben ugyan benne volt, ebbe csak beleértettem. Ezért ostobaság a statisztika. Próbálnák meg egyenletesen elosztani, az olyanok, mint a Csömör Kupa, rögtön bedöglenének. Azt gyakorlatilag a hátán viszi pár lelkes bíró, akinek ezért most felelniük kell Radnai úr előtt. :D

#3166 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 10:53

Bár én annyira nem látok bele  a dolgokba, mint Örni, de pár név mögé nálam is társul arc és élethelyzet. Azt kell mondjam, hogy tényleg néha ilyen emberi dolgok is közrejátszanak. Pl. ott van a két debreceni bíró, az egyik az edzőnk elég jó statisztikával, róla tudni kell, hogy meglehetősen mobilis, nem köti ide annyira semmi, hogy ne pattanjon szívesen át  a Dunántúlra. A másik (0%-os) meg a Debreceni Lovasakadémia vezetője, sok helyi kötöttséggel.

A listavezetőt  ide is előszeretettel hívják, nem feltétlen azért, hogy odapontozzon valakinek, hanem mert kedvelik a stílusát. Én is kedveltem, mert a % mellé még kedvesen magyarázott is, meg szólt pár biztató szót a magamfajta bénáknak.

• Ernest és börni kedveli

#3167 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 16:55

Úgy emlékszem, Bazsi bácsitól láttam azt egy Csömör kupán, hogy a program lelovaglása után, amibe csúszott egy rossz lábra történő vágtába ugratás (a ló még nem volr elég megbízható ebben), bement a pályára és ott elmagyarázta a lovasnak, hogy hogyan ugrassa be a lovat, hogy biztosan jó lábra ugorjon és be is gyakoroltatta ott velük.

• Ernest kedvelte

#3168 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 18:18

Bazsi bácsi képes ilyesmire :D

A "nullás" bírók közt több is van, akivel találkoztunk, szerintem érdemes őket is hívni. Nem hiszem, hogy egy 3 fordulós Csömör kupa miatt dőlne a rendszer, van ott 8 használaton kívüli bíró. 

Persze kérdés, mi az oka a "nem vállalja" kérdésnek... :/

#3169 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 19:48

Bazsi bácsi képes ilyesmire :D

:rockon:  :rockon:

#3170 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 22:05

Persze kérdés, mi az oka a "nem vállalja" kérdésnek... :/

- Ez például nem rossz kérdés.

(Egyébként nagyon köszönöm a bírói statisztikát!)

Edited by N.C., 2014 február 12. - 22:10.

#3171 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 22:52

(No comment)

Írtam egy hosszút, ki is töröltem, azon tévedéstől vezettetve, hogy Gyula bácsi annak a lapnak a gazdája. Én Gyula bácsival nem vitázom, még ha tudom is, hogy helytelen, amit állít.

- Ez  tiszteletre méltó, érzelmileg érthető álláspont.

Az a bíró, aki lelkesedésből elvállalja, hogy eltol egy napot a verseny előtt utazással, majd lelkesedésből végigül egy olyan versenyt, ahol százával indulnak olyanok, akikről legtöbbet azt lehet elmondani, hogy nem huppog és cibálja a ló száját, majd lelkesedésből hazaér éjfélre hótt fáradtan, na, az nem megélhetési bíró.

- Azzal együtt, hogy a Szakbizottság által megszabott bírói napidíj, útiköltségtérítés, ellátás jár, természetesen nem tartjuk az ilyen bírót megélhetési bírónak.

És mivel ilyen kategóriájú versenyből több van, mint OB-ből (hányszorta? tízszer?), ezért az ilyeneket egybemosó statisztika nem tudja nélkülözni az egetverő ostobaság hiányát.-

- A statisztika már csak ilyen, a számok azok számok és nem attól függ a helyiértékük, hogy ki mondja.

- Nem akarok én veled polemizálni a bíráskodás mély rejtelmeiről, nyilván más az érintettségünk.

Nem a "piaff-passzázs átmenet" helyes megítélése a fő hangsúly itt vidéken, hanem mondjuk egy "ÁLLJ!" hány lábas...

Az eltérő "szemlélet"hez, vagy a "kihez, mihez igatodjunk"-hoz:

Első versenynap és második versenynap nagyjából azonos nehézségű alapfokú feladatát összevont bíráskodással bírálta 1.nap A + B, 2.nap B + C.

Az egy bíró-csere eredménye: 2.nap cc. (ugyanaz) a mezőny  10%al jobb  pontokat kapott.

(Pedig nem volt ott BAZSI, hogy kiküszöbölje a hibákat! :)

.....csak hogy magyarázzam kicsit a per"Bazsit", - meg hogy oldjam a helyzetet :unsure: -

Talán van húsz éve is, hogy Bazsi a bírálati lapom aljára odaírta: Látszik a fogatos múlt, mert előszeretettel alkalmazok hangsegítséget! :kir: )

#3172 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 8:31

Elképzeltem azt a lovaglást a négyszögben: " Nye  Ráró! HÓÓÓÓóóó! " :D

#3173 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 9:33

1. Azzal együtt, hogy a Szakbizottság által megszabott bírói napidíj, útiköltségtérítés, ellátás jár, természetesen nem tartjuk az ilyen bírót megélhetési bírónak.

2. A statisztika már csak ilyen, a számok azok számok és nem attól függ a helyiértékük, hogy ki mondja.

- Nem akarok én veled polemizálni a bíráskodás mély rejtelmeiről, nyilván más az érintettségünk.

3. Nem a "piaff-passzázs átmenet" helyes megítélése a fő hangsúly itt vidéken, hanem mondjuk egy "ÁLLJ!" hány lábas...

Az eltérő "szemlélet"hez, vagy a "kihez, mihez igatodjunk"-hoz:

4. Első versenynap és második versenynap nagyjából azonos nehézségű alapfokú feladatát összevont bíráskodással bírálta 1.nap A + B, 2.nap B + C.

Az egy bíró-csere eredménye: 2.nap cc. (ugyanaz) a mezőny  10%al jobb  pontokat kapott.

(Pedig nem volt ott BAZSI, hogy kiküszöbölje a hibákat! :)

.....csak hogy magyarázzam kicsit a per"Bazsit", - meg hogy oldjam a helyzetet :unsure: -

Talán van húsz éve is, hogy Bazsi a bírálati lapom aljára odaírta: Látszik a fogatos múlt, mert előszeretettel alkalmazok hangsegítséget! :kir: )

ad 1. Igen, az első válaszomban erre is kitértem, hát szépen lassan visszaírom. Azt írtam, azzal együtt, hogy előtte eltol egy napot, meg utána eltol egy napot, jól elfáradva a 2-300 km-es utazásban, napidíjjal, költségtérítéssel, ingyenkajával együtt is jobban járna anyagilag, ha otthonmaradna, és kukákat borogatna hullámpapírért meg kenyérvégért.

ad 2. ja, csak, mint harmadszor jegyzem meg, ez a beszélgetés tárgya egy ideje. :)

ad 3. Tökéletesen igazad van, ezt nem vitatta senki, nem is értem, miért írod.

ad 4. És kinek volt igaza a háromból?

#3174 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 9:39

"ad4" Nemá, Örni, ne kelljen magyarázni, mi a lényege az átlag számításnak.

#3175 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 13:24

ad 4. És kinek volt igaza a háromból?

- Szerintem egyiknek sem...

Az első nap túl szigorú, a második nap túl engedékeny elbírálás - a realitás valahol a kettő közt. (Átlagszámítás?)

'A' bíró kritikus, 'C' bíró elnéző, 'B' bíró hozzáigazodik a mellette ülő kollégához.

(Ez a "hozzáigazodás" az egyik bajom a közös bíráskodással: nincs két értékelés összegzése, hanem ahogy egy gyakorló bíró megfogalmazta: a "határozottabb" nézet érvényesül.)

Természetesem nem mondom, hogy a statisztika megoldja a gondokat, azonban meg tud jeleníteni problémákat.

Ezeket lesöpörni az asztalról önbecsapás.

#3176 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 14. - 10:59

Hát... Ezt marhára nem értem, miért írtad, de miattam már ne fejtsd ki. :) Elhagyom ezt a beszélgetést. Én a gondolkodást elég sokra tartom, és ott, ahol az ostobaság védelmében az hangzik el, hogy "Ezeket lesöpörni az asztalról önbecsapás.", hát ott nekem nincs helyem.

#3177 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 14. - 13:39

- Kistáltos , megtisztelve érzem magam, hogy veled egy kalap alá véve lettem lebunkózva! :)

#3178 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 14:48

http://www.heol.hu/h...katedrat-539228

• Méz és Kistáltos kedveli

#3179 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 21:13

- Kistáltos , megtisztelve érzem magam, hogy veled egy kalap alá véve lettem lebunkózva! :)

No, az én szótáramban a jelenségre, miszerint a tanulmány elleni észérveket figyelmen kívül hagyod, az adott jelző nem alkalmazható; kérlek, ne vádolj meg azzal, hogy ezt a címkét alkalmaztam. Ha nálad a bunkóság a fenti definíciót jelenti, használatakor lábjegyzetben tedd hozzá, hogy szerinted.

#3180 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 22:49

Hát... Ezt marhára nem értem, miért írtad, de miattam már ne fejtsd ki. :) Elhagyom ezt a beszélgetést. Én a gondolkodást elég sokra tartom, és ott, ahol az ostobaság védelmében az hangzik el, hogy "Ezeket lesöpörni az asztalról önbecsapás.", hát ott nekem nincs helyem.

- Biztosan neked van igazad, ez nem lebunkózás;  de nem tudom, a te szótáradban mi a pontos kifejezés.

Tehát javítva:

Kistáltos, megtisztelve érzem magam, hogy Ernest egy bekezdésben reagált ránk! :)

#3181 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 18. - 7:29

Nem szeretném generálni a feszültséget, mert kedvelem a fórumosokat, de még jobban a lovakat, díjlovaglást.

Nem értem Örni álláspontját, de remélem, egyszer majd elmagyarázza. :)

Odáig talán még egyet értünk, hogy ha csökken a díjlovaglás iránti kedv, akkor valamit tenni kell. :)

#3182 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 21. - 13:28

ez is egy pontozásos sportág...

http://sportgeza.hu/...ya_tulpontozas/

#3183 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 21. - 16:22

Megjelent az első hazai hivatalos díjlovas verseny kiírása. A versenyre a korábbi felvetések miatt külföldi bírót is meghívtak, így az átlagos versenyzői költség a duplájára nő. A külföldi bírót érkezésekor Ferihegyen harmadfokú vallatásnak vetik alá, hogy kiderüljön, melyik klikknek szeretett volna kedvezni. Amennyiben az eljárás kudarccal végződik, a bíró maradványait a szakbizottság a saját költségén szállíttatja haza.

#3184 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 22. - 13:03

:smile2:  és egyben  :sad: .

#3185 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 11. - 11:52

Hétvégén tehát verseny a Tattersallban, hat bíróval, akik közül egy külföldi. :D

Már ki van húzva a méregfoga a félreelemzőnek...(Tudjuk, mitől édes a kávé, ugye? Nem a cukortól, hanem a keveréstől. A cukor csak azt jelzi, meddig kell keverni. :D )

Edited by Ernest, 2014 március 11. - 11:53.

#3186 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 13:35

Egy kis segítséget kérnék. Jól olvasom az FEI szabályzatát, hogy djlovas versenyen 18 éves kor alatt kötelező a kobak használata?

#3187 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 13:40

- Igen.

Valamint fiatal ló (4, 5, 6 éves) lovaglása esetén is.

#3188 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 13:44

Köszönöm szépen! :)

#3189 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 14:17

- A kobak-használathoz:

Szép és fontos dolog a biztonság.

De hogy egy fölnőtt ugrólovasból nem nézik ki, hogy leesés nélkül körüllovagol a tiszteletkörben?! :wot:

Ugyanis ott is kötelező a szabályosan becsatolt kobak.

#3190 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 14:28

Ez nem a megítélt, vagy elismert tudásról szól. 

A ló veszélyes üzem, és következetesen kell szabályokat hozni és betartatni a versenyeken. 

Állás közben is történhet bármi egy lóval, ami súlyos balesethez vezethet, mind lóra mind lovasra nézve. Pl. egy darázs, vagy méh.

Függetlenül attól, hogy milyen lovas ül a lovon.

(Persze, most bele lehet kötni, hogy mit keres pl egy darázsraj vagy akár csak egyetlen példány egy versenypályán...)

Én úgy gondolom, hogy inkább legyen, mint ne legyen.

• Saby, Méz és Alema kedveli

#3191 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 15:53

Díjátadásnál még le lehet venni a kobakot? Baj ott is történhet. Vagy ott még a tisztelet megadása dominál?

#3192 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 18:31

Ha jól láttam, akkor köszönésnél és díjátadásnál levehetik, de amint indul a tiszteletkör, vissza kell venni.

#3193 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 31. - 18:24

Nem értem Örni álláspontját, de remélem, egyszer majd elmagyarázza. :)

Már meguntam, ugye, de most épp volt egy 5 perc időm, hát megnyitottam két file-t, és csak egy tény, a bírók mellőzöttségének témájához:

2013-ban 8 db A kategóriás verseny volt, és 37 (!!!!) db B kategóriás verseny.

Namármost, a B kategóriás versenyekre a versenyrendező hívja a bírókat, és nem a szakbizottság... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Nos, kb ennyi igazságtartalma van a többi állításnak is.

(Na, az tény, hogy a B kategóriás versenyekből elmaradtak versenyek)

#3194 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 1. - 7:36

- A kobak-használathoz:

Szép és fontos dolog a biztonság.

De hogy egy fölnőtt ugrólovasból nem nézik ki, hogy leesés nélkül körüllovagol a tiszteletkörben?! :wot:

Ugyanis ott is kötelező a szabályosan becsatolt kobak.

Ez a nagy baj itthon, hogy még mindig azt gondolják az emberek, hogy ha valaki kobakot hord, az bizonyára amiatt van mert béna, tehetségtelen, vagy fél a ló hátán  :)

Holott ez inkább fegyelmezettség és következetesség kérdése szerintem. Épp ezért nem gondolnám, hogy arról szól ez, hogy nem nézik ki egy felnőtt lovasból, hogy körbe tudna lovagolni leesés nélkül. A szabály az szabály, ha már kobakot hordunk, akkor hordjuk azt rendesen (vagy legalábbis törekedjünk rá :D

Edited by Saby, 2014 április 1. - 7:41.

• Zsuzska és Würfelzucker kedveli

#3195 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 1. - 22:24

"A szabály az szabály,"

A kobakkal a kézben körüllovaglás pedig hagyományos köszönés, köszöntés, tiszteletkifejezés. Volt.

2013-ban 8 db A kategóriás verseny volt, és 37 (!!!!) db B kategóriás verseny.

Namármost, a B kategóriás versenyekre a versenyrendező hívja a bírókat, és nem a szakbizottság... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Nos, kb ennyi igazságtartalma van a többi állításnak is.

(Na, az tény, hogy a B kategóriás versenyekből elmaradtak versenyek)

- Biztos neked van igazad, csak az a fránya valóság nem akar róla tudomást venni...

Annyit változott a helyzet tavalyhoz képest, hogy az idei versenynaptárban 5 (öt) 'A' -s verseny szerepelt, eddig egyet 'B'-re módosítottak, egyet lemondtak.

#3196 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 14. - 9:45

Lenne egy kérdésem.

Az áprilisi Kistermelők Lapjában van egy cikk dr. Gőblyös Istvánról, illetve a képzési elveiről.

Sajnos a képek nagyon kicsik, és nem látszik jól, de olyan, mintha a nagykantár (?) felső szára nem közvetlenül a lovas kezébe menne, hanem mintha egy, az orrszíjon lévő karikán lenne átvezetve, és úgy fogja a lovas (azaz "felfelé" tart a szár).

Először is: jól látom, hogy így van?

Másodszor: ha igen, akkor miért?

Így "felülről" támaszkodik a ló, és ez jobb? Vagy így nem tud akkorát "fogni" a zabla?

Sajnos ennél jobb minőségben nem sikerült idevarázsolnom, de talán látta valaki élőben.

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.png

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.png

(csak kíváncsi vagyok, semmi más oka nincs a kérdésnek.)

Edited by izland, 2014 április 14. - 9:47.

#3197 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 14. - 9:53

A blogban több kép is van, amik jobban látszanak :)

http://zablaeskengyel.blog.hu/

Amennyire én tudom, István kapicán + feszítőzabla kombóval dolgozik, nincs csikózabla a ló szájában. A képeken az egyik szár a feszítőhöz megy, a másik a kapicánhoz.

#3198 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 14. - 10:59

Branderup és lovasai nem használnak csikózablát (habár egy-egy tanulónál láttam, de elvétve), csak feszítőzablát és kapicánt, ami tulajdonképpen egy orrszíjhoz hasonló, bőrrel burkolt fém (Istváné egy egyszerű hannoveri orrzó), amit a képzés előrehaladtával elhagynak. Swan nevű lovának kiképzésénél láttam, hogy ahogy  lovas kerül a lóra, megkapja a feszítőzablát.

A kapicán használatának oka, amennyire tudom, az, hogy a lovat könnyebb megfelelő állításba hozni vele (ezt magam is tapasztaltam) anélkül, hogy a szájához érne a lovas.

#3199 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 14. - 12:03

Értem, köszönöm.

#3200 pinkminyon

pinkminyon

Új vendég

• Fórumtag
  • 23 hozzászólás

Közzétéve 2014 augusztus 6. - 11:47

Sziasztok!
Nagyon nagy akarat erővel és elhatározással,
keresek olyan BUDAPESTI DÍJLOVAST aki esetleg vállalkozna arra hogy egy kezdő lovast - be vezet a díjlovaglás rejtelmeibe és segíti fejlődését!
Nagy neveket (Dallos Gyula&Zsófi, Decsi Enikő, Pachl Péter) ne mondjatok hiszen szívesen tanulnék az ő óráikon de a pénztárcám sem engedi és utazni se tudok odáig.
Köszönöm előre is ha akadna valaki :-)