Én is megcsináltam öt magyar fajtából a bíróit még egyetemista koromban. Aztán már el sem mentem átvenni.... Ma meg már az egész fajtatenyésztésről olyan a véleményem, hogy mindnekinek (nekem is) jobb, ha le sem írom

Díjlovaglás
Közzétéve 2014 február 11. - 22:44
Közzétéve 2014 február 12. - 9:54
(No comment)
Írtam egy hosszút, ki is töröltem, azon tévedéstől vezettetve, hogy Gyula bácsi annak a lapnak a gazdája. Én Gyula bácsival nem vitázom, még ha tudom is, hogy helytelen, amit állít. Mivel rájöttem, hogy nem ő áll a lap mögött, hát megismétlem beírásom régi barátomra vonatkozó részét.
Az a bíró, aki lelkesedésből elvállalja, hogy eltol egy napot a verseny előtt utazással, majd lelkesedésből végigül egy olyan versenyt, ahol százával indulnak olyanok, akikről legtöbbet azt lehet elmondani, hogy nem huppog és cibálja a ló száját, majd lelkesedésből hazaér éjfélre hótt fáradtan, na, az nem megélhetési bíró. És mivel ilyen kategóriájú versenyből több van, mint OB-ből (hányszorta? tízszer?), ezért az ilyeneket egybemosó statisztika nem tudja nélkülözni az egetverő ostobaság hiányát.
Edited by Ernest, 2014 február 12. - 10:20.
- börni kedvelte
Közzétéve 2014 február 12. - 10:33
No de szó nem volt megélhetési bírókról
A bírálatot máris árnyaltabbá lehetne tenni, ha a nem foglalkoztatott bírókat is bevetnék. Ennyi.
Közzétéve 2014 február 12. - 10:48
Ja, azt nem írtam feljebb, hogy van, aki vállalja? Hát, tényleg nem, az előzőben ugyan benne volt, ebbe csak beleértettem. Ezért ostobaság a statisztika. Próbálnák meg egyenletesen elosztani, az olyanok, mint a Csömör Kupa, rögtön bedöglenének. Azt gyakorlatilag a hátán viszi pár lelkes bíró, akinek ezért most felelniük kell Radnai úr előtt.
Közzétéve 2014 február 12. - 10:53
Bár én annyira nem látok bele a dolgokba, mint Örni, de pár név mögé nálam is társul arc és élethelyzet. Azt kell mondjam, hogy tényleg néha ilyen emberi dolgok is közrejátszanak. Pl. ott van a két debreceni bíró, az egyik az edzőnk elég jó statisztikával, róla tudni kell, hogy meglehetősen mobilis, nem köti ide annyira semmi, hogy ne pattanjon szívesen át a Dunántúlra. A másik (0%-os) meg a Debreceni Lovasakadémia vezetője, sok helyi kötöttséggel.
A listavezetőt ide is előszeretettel hívják, nem feltétlen azért, hogy odapontozzon valakinek, hanem mert kedvelik a stílusát. Én is kedveltem, mert a % mellé még kedvesen magyarázott is, meg szólt pár biztató szót a magamfajta bénáknak.
- Ernest és börni kedveli
Közzétéve 2014 február 12. - 16:55
Úgy emlékszem, Bazsi bácsitól láttam azt egy Csömör kupán, hogy a program lelovaglása után, amibe csúszott egy rossz lábra történő vágtába ugratás (a ló még nem volr elég megbízható ebben), bement a pályára és ott elmagyarázta a lovasnak, hogy hogyan ugrassa be a lovat, hogy biztosan jó lábra ugorjon és be is gyakoroltatta ott velük.
- Ernest kedvelte
Közzétéve 2014 február 12. - 18:18
Bazsi bácsi képes ilyesmire
A "nullás" bírók közt több is van, akivel találkoztunk, szerintem érdemes őket is hívni. Nem hiszem, hogy egy 3 fordulós Csömör kupa miatt dőlne a rendszer, van ott 8 használaton kívüli bíró.
Persze kérdés, mi az oka a "nem vállalja" kérdésnek... :/
Közzétéve 2014 február 12. - 19:48
Bazsi bácsi képes ilyesmire
Közzétéve 2014 február 12. - 22:05
Persze kérdés, mi az oka a "nem vállalja" kérdésnek... :/
- Ez például nem rossz kérdés.
(Egyébként nagyon köszönöm a bírói statisztikát!)
Edited by N.C., 2014 február 12. - 22:10.
Közzétéve 2014 február 12. - 22:52
(No comment)
Írtam egy hosszút, ki is töröltem, azon tévedéstől vezettetve, hogy Gyula bácsi annak a lapnak a gazdája. Én Gyula bácsival nem vitázom, még ha tudom is, hogy helytelen, amit állít.
- Ez tiszteletre méltó, érzelmileg érthető álláspont.
Az a bíró, aki lelkesedésből elvállalja, hogy eltol egy napot a verseny előtt utazással, majd lelkesedésből végigül egy olyan versenyt, ahol százával indulnak olyanok, akikről legtöbbet azt lehet elmondani, hogy nem huppog és cibálja a ló száját, majd lelkesedésből hazaér éjfélre hótt fáradtan, na, az nem megélhetési bíró.
- Azzal együtt, hogy a Szakbizottság által megszabott bírói napidíj, útiköltségtérítés, ellátás jár, természetesen nem tartjuk az ilyen bírót megélhetési bírónak.
És mivel ilyen kategóriájú versenyből több van, mint OB-ből (hányszorta? tízszer?), ezért az ilyeneket egybemosó statisztika nem tudja nélkülözni az egetverő ostobaság hiányát.-
- A statisztika már csak ilyen, a számok azok számok és nem attól függ a helyiértékük, hogy ki mondja.
- Nem akarok én veled polemizálni a bíráskodás mély rejtelmeiről, nyilván más az érintettségünk.
Nem a "piaff-passzázs átmenet" helyes megítélése a fő hangsúly itt vidéken, hanem mondjuk egy "ÁLLJ!" hány lábas...
Az eltérő "szemlélet"hez, vagy a "kihez, mihez igatodjunk"-hoz:
Első versenynap és második versenynap nagyjából azonos nehézségű alapfokú feladatát összevont bíráskodással bírálta 1.nap A + B, 2.nap B + C.
Az egy bíró-csere eredménye: 2.nap cc. (ugyanaz) a mezőny 10%al jobb pontokat kapott.
(Pedig nem volt ott BAZSI, hogy kiküszöbölje a hibákat!
.....csak hogy magyarázzam kicsit a per"Bazsit", - meg hogy oldjam a helyzetet -
Talán van húsz éve is, hogy Bazsi a bírálati lapom aljára odaírta: Látszik a fogatos múlt, mert előszeretettel alkalmazok hangsegítséget! )
Közzétéve 2014 február 13. - 8:31
Elképzeltem azt a lovaglást a négyszögben: " Nye Ráró! HÓÓÓÓóóó! "
Közzétéve 2014 február 13. - 9:33
1. Azzal együtt, hogy a Szakbizottság által megszabott bírói napidíj, útiköltségtérítés, ellátás jár, természetesen nem tartjuk az ilyen bírót megélhetési bírónak.
2. A statisztika már csak ilyen, a számok azok számok és nem attól függ a helyiértékük, hogy ki mondja.
- Nem akarok én veled polemizálni a bíráskodás mély rejtelmeiről, nyilván más az érintettségünk.
3. Nem a "piaff-passzázs átmenet" helyes megítélése a fő hangsúly itt vidéken, hanem mondjuk egy "ÁLLJ!" hány lábas...
Az eltérő "szemlélet"hez, vagy a "kihez, mihez igatodjunk"-hoz:
4. Első versenynap és második versenynap nagyjából azonos nehézségű alapfokú feladatát összevont bíráskodással bírálta 1.nap A + B, 2.nap B + C.
Az egy bíró-csere eredménye: 2.nap cc. (ugyanaz) a mezőny 10%al jobb pontokat kapott.
(Pedig nem volt ott BAZSI, hogy kiküszöbölje a hibákat!
.....csak hogy magyarázzam kicsit a per"Bazsit", - meg hogy oldjam a helyzetet
-
Talán van húsz éve is, hogy Bazsi a bírálati lapom aljára odaírta: Látszik a fogatos múlt, mert előszeretettel alkalmazok hangsegítséget!
)
ad 1. Igen, az első válaszomban erre is kitértem, hát szépen lassan visszaírom. Azt írtam, azzal együtt, hogy előtte eltol egy napot, meg utána eltol egy napot, jól elfáradva a 2-300 km-es utazásban, napidíjjal, költségtérítéssel, ingyenkajával együtt is jobban járna anyagilag, ha otthonmaradna, és kukákat borogatna hullámpapírért meg kenyérvégért.
ad 2. ja, csak, mint harmadszor jegyzem meg, ez a beszélgetés tárgya egy ideje.
ad 3. Tökéletesen igazad van, ezt nem vitatta senki, nem is értem, miért írod.
ad 4. És kinek volt igaza a háromból?
Közzétéve 2014 február 13. - 9:39
"ad4" Nemá, Örni, ne kelljen magyarázni, mi a lényege az átlag számításnak.
Közzétéve 2014 február 13. - 13:24
ad 4. És kinek volt igaza a háromból?
- Szerintem egyiknek sem...
Az első nap túl szigorú, a második nap túl engedékeny elbírálás - a realitás valahol a kettő közt. (Átlagszámítás?)
'A' bíró kritikus, 'C' bíró elnéző, 'B' bíró hozzáigazodik a mellette ülő kollégához.
(Ez a "hozzáigazodás" az egyik bajom a közös bíráskodással: nincs két értékelés összegzése, hanem ahogy egy gyakorló bíró megfogalmazta: a "határozottabb" nézet érvényesül.)
Természetesem nem mondom, hogy a statisztika megoldja a gondokat, azonban meg tud jeleníteni problémákat.
Ezeket lesöpörni az asztalról önbecsapás.
Közzétéve 2014 február 14. - 10:59
Hát... Ezt marhára nem értem, miért írtad, de miattam már ne fejtsd ki. Elhagyom ezt a beszélgetést. Én a gondolkodást elég sokra tartom, és ott, ahol az ostobaság védelmében az hangzik el, hogy "Ezeket lesöpörni az asztalról önbecsapás.", hát ott nekem nincs helyem.
Közzétéve 2014 február 14. - 13:39
- Kistáltos , megtisztelve érzem magam, hogy veled egy kalap alá véve lettem lebunkózva!
Közzétéve 2014 február 17. - 21:13
- Kistáltos , megtisztelve érzem magam, hogy veled egy kalap alá véve lettem lebunkózva!
No, az én szótáramban a jelenségre, miszerint a tanulmány elleni észérveket figyelmen kívül hagyod, az adott jelző nem alkalmazható; kérlek, ne vádolj meg azzal, hogy ezt a címkét alkalmaztam. Ha nálad a bunkóság a fenti definíciót jelenti, használatakor lábjegyzetben tedd hozzá, hogy szerinted.
Közzétéve 2014 február 17. - 22:49
Hát... Ezt marhára nem értem, miért írtad, de miattam már ne fejtsd ki.
Elhagyom ezt a beszélgetést. Én a gondolkodást elég sokra tartom, és ott, ahol az ostobaság védelmében az hangzik el, hogy "Ezeket lesöpörni az asztalról önbecsapás.", hát ott nekem nincs helyem.
- Biztosan neked van igazad, ez nem lebunkózás; de nem tudom, a te szótáradban mi a pontos kifejezés.
Tehát javítva:
Kistáltos, megtisztelve érzem magam, hogy Ernest egy bekezdésben reagált ránk!
Közzétéve 2014 február 18. - 7:29
Nem szeretném generálni a feszültséget, mert kedvelem a fórumosokat, de még jobban a lovakat, díjlovaglást.
Nem értem Örni álláspontját, de remélem, egyszer majd elmagyarázza.
Odáig talán még egyet értünk, hogy ha csökken a díjlovaglás iránti kedv, akkor valamit tenni kell.
Közzétéve 2014 február 21. - 13:28
Közzétéve 2014 február 21. - 16:22
Megjelent az első hazai hivatalos díjlovas verseny kiírása. A versenyre a korábbi felvetések miatt külföldi bírót is meghívtak, így az átlagos versenyzői költség a duplájára nő. A külföldi bírót érkezésekor Ferihegyen harmadfokú vallatásnak vetik alá, hogy kiderüljön, melyik klikknek szeretett volna kedvezni. Amennyiben az eljárás kudarccal végződik, a bíró maradványait a szakbizottság a saját költségén szállíttatja haza.
Közzétéve 2014 február 22. - 13:03
és egyben
.
Közzétéve 2014 március 11. - 11:52
Hétvégén tehát verseny a Tattersallban, hat bíróval, akik közül egy külföldi.
Már ki van húzva a méregfoga a félreelemzőnek...(Tudjuk, mitől édes a kávé, ugye? Nem a cukortól, hanem a keveréstől. A cukor csak azt jelzi, meddig kell keverni. )
Edited by Ernest, 2014 március 11. - 11:53.
Közzétéve 2014 március 17. - 13:35
Egy kis segítséget kérnék. Jól olvasom az FEI szabályzatát, hogy djlovas versenyen 18 éves kor alatt kötelező a kobak használata?
Közzétéve 2014 március 17. - 13:40
- Igen.
Valamint fiatal ló (4, 5, 6 éves) lovaglása esetén is.
Közzétéve 2014 március 17. - 13:44
Köszönöm szépen!
Közzétéve 2014 március 17. - 14:17
- A kobak-használathoz:
Szép és fontos dolog a biztonság.
De hogy egy fölnőtt ugrólovasból nem nézik ki, hogy leesés nélkül körüllovagol a tiszteletkörben?!
Ugyanis ott is kötelező a szabályosan becsatolt kobak.
Közzétéve 2014 március 17. - 14:28
Ez nem a megítélt, vagy elismert tudásról szól.
A ló veszélyes üzem, és következetesen kell szabályokat hozni és betartatni a versenyeken.
Állás közben is történhet bármi egy lóval, ami súlyos balesethez vezethet, mind lóra mind lovasra nézve. Pl. egy darázs, vagy méh.
Függetlenül attól, hogy milyen lovas ül a lovon.
(Persze, most bele lehet kötni, hogy mit keres pl egy darázsraj vagy akár csak egyetlen példány egy versenypályán...)
Én úgy gondolom, hogy inkább legyen, mint ne legyen.
- Saby, Méz és Alema kedveli
Közzétéve 2014 március 17. - 15:53
Díjátadásnál még le lehet venni a kobakot? Baj ott is történhet. Vagy ott még a tisztelet megadása dominál?
Közzétéve 2014 március 17. - 18:31
Ha jól láttam, akkor köszönésnél és díjátadásnál levehetik, de amint indul a tiszteletkör, vissza kell venni.
Közzétéve 2014 március 31. - 18:24
Nem értem Örni álláspontját, de remélem, egyszer majd elmagyarázza.
Már meguntam, ugye, de most épp volt egy 5 perc időm, hát megnyitottam két file-t, és csak egy tény, a bírók mellőzöttségének témájához:
2013-ban 8 db A kategóriás verseny volt, és 37 (!!!!) db B kategóriás verseny.
Namármost, a B kategóriás versenyekre a versenyrendező hívja a bírókat, és nem a szakbizottság...
Nos, kb ennyi igazságtartalma van a többi állításnak is.
(Na, az tény, hogy a B kategóriás versenyekből elmaradtak versenyek)
Közzétéve 2014 április 1. - 7:36
- A kobak-használathoz:
Szép és fontos dolog a biztonság.
De hogy egy fölnőtt ugrólovasból nem nézik ki, hogy leesés nélkül körüllovagol a tiszteletkörben?!
Ugyanis ott is kötelező a szabályosan becsatolt kobak.
Ez a nagy baj itthon, hogy még mindig azt gondolják az emberek, hogy ha valaki kobakot hord, az bizonyára amiatt van mert béna, tehetségtelen, vagy fél a ló hátán
Holott ez inkább fegyelmezettség és következetesség kérdése szerintem. Épp ezért nem gondolnám, hogy arról szól ez, hogy nem nézik ki egy felnőtt lovasból, hogy körbe tudna lovagolni leesés nélkül. A szabály az szabály, ha már kobakot hordunk, akkor hordjuk azt rendesen (vagy legalábbis törekedjünk rá )
Edited by Saby, 2014 április 1. - 7:41.
- Zsuzska és Würfelzucker kedveli
Közzétéve 2014 április 1. - 22:24
"A szabály az szabály,"
A kobakkal a kézben körüllovaglás pedig hagyományos köszönés, köszöntés, tiszteletkifejezés. Volt.
2013-ban 8 db A kategóriás verseny volt, és 37 (!!!!) db B kategóriás verseny.
Namármost, a B kategóriás versenyekre a versenyrendező hívja a bírókat, és nem a szakbizottság...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nos, kb ennyi igazságtartalma van a többi állításnak is.
(Na, az tény, hogy a B kategóriás versenyekből elmaradtak versenyek)
- Biztos neked van igazad, csak az a fránya valóság nem akar róla tudomást venni...
Annyit változott a helyzet tavalyhoz képest, hogy az idei versenynaptárban 5 (öt) 'A' -s verseny szerepelt, eddig egyet 'B'-re módosítottak, egyet lemondtak.
Közzétéve 2014 április 14. - 9:45
Lenne egy kérdésem.
Az áprilisi Kistermelők Lapjában van egy cikk dr. Gőblyös Istvánról, illetve a képzési elveiről.
Sajnos a képek nagyon kicsik, és nem látszik jól, de olyan, mintha a nagykantár (?) felső szára nem közvetlenül a lovas kezébe menne, hanem mintha egy, az orrszíjon lévő karikán lenne átvezetve, és úgy fogja a lovas (azaz "felfelé" tart a szár).
Először is: jól látom, hogy így van?
Másodszor: ha igen, akkor miért?
Így "felülről" támaszkodik a ló, és ez jobb? Vagy így nem tud akkorát "fogni" a zabla?
Sajnos ennél jobb minőségben nem sikerült idevarázsolnom, de talán látta valaki élőben.
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.png
(csak kíváncsi vagyok, semmi más oka nincs a kérdésnek.)
Edited by izland, 2014 április 14. - 9:47.
Közzétéve 2014 április 14. - 9:53
A blogban több kép is van, amik jobban látszanak
http://zablaeskengyel.blog.hu/
Amennyire én tudom, István kapicán + feszítőzabla kombóval dolgozik, nincs csikózabla a ló szájában. A képeken az egyik szár a feszítőhöz megy, a másik a kapicánhoz.
Közzétéve 2014 április 14. - 10:59
Branderup és lovasai nem használnak csikózablát (habár egy-egy tanulónál láttam, de elvétve), csak feszítőzablát és kapicánt, ami tulajdonképpen egy orrszíjhoz hasonló, bőrrel burkolt fém (Istváné egy egyszerű hannoveri orrzó), amit a képzés előrehaladtával elhagynak. Swan nevű lovának kiképzésénél láttam, hogy ahogy lovas kerül a lóra, megkapja a feszítőzablát.
A kapicán használatának oka, amennyire tudom, az, hogy a lovat könnyebb megfelelő állításba hozni vele (ezt magam is tapasztaltam) anélkül, hogy a szájához érne a lovas.
Közzétéve 2014 április 14. - 12:03
Értem, köszönöm.
Közzétéve 2014 augusztus 6. - 11:47
Nagyon nagy akarat erővel és elhatározással,
keresek olyan BUDAPESTI DÍJLOVAST aki esetleg vállalkozna arra hogy egy kezdő lovast - be vezet a díjlovaglás rejtelmeibe és segíti fejlődését!
Nagy neveket (Dallos Gyula&Zsófi, Decsi Enikő, Pachl Péter) ne mondjatok hiszen szívesen tanulnék az ő óráikon de a pénztárcám sem engedi és utazni se tudok odáig.
Köszönöm előre is ha akadna valaki :-)