Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Minden, amit tudni akartál a...

• Please log in to reply
559 válasz a témához

#281 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 12:51

Az antipatikus szóban mi a hülyeség? (Úgy tudom, hogy helyes és így is használom, világosítsatok fel.)

#282 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 12:56

Hmmm. Eddig úgy tudtam hogy a szimpatikus ellentéteként, "ellenszenves" jelentéssel mindössze az "unszimpatikus" és az "antipatikus" használatos; és csak az elõbbi helytelen.Akkor most hogy is van ez???

#283 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 12:58

elgépeltem, elnézést. azt írtam, amire gondoltam.javítom is. az unszimpatikus a hülyeség.

#284 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 13:30

Nyelvész szemmel nézve nem feltétlen hülyeség. A jelenség neve pleonazmus (szóismétlés, szófelesleg), ami szintén a szavak alakulásáért felelõs, különbözõ okai lehetnek. A ledegradáló esetében pl. a le nyilván a negatív színezetet hivatott erõsíteni: ma még hibás, mert a jártasabbak tudják, hogy ez eleve ezt jelenti, de késõbb akár el is terjedhet, és a degradáló csak egy archaikus forma marad... Magyarban nem tudok ilyen példát, de biztos van sok, amikrõl ma már nem is tudjuk, hogy ez volt eredetileg. De spanyolból pl. eszembe jutott egy: contigo (=veled), ez a latin "cum tecum"-ból jön, amiben kétszer van a -val, -vel képzõ...Jajj, elõtört belõlem a nyelvész, de ne aggódjatok, leállítom magam... :D

#285 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 13:40

jó, nem hülyeség, keményen fogalmaztam.mégis, értelme nincs. ha benne van valami a szóban és ugyanazt eléteszik, az szerintem annak a jele, hogy nincsenek tisztában pontosan a szó jelentésével.nem biztos, h most érthetõ voltam :rolleyes:

#286 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 15:42

Én úgy tudom, az unszimpatikus az németbõl jött át. Akkor legalább a blamázs nem a mienk. :) Viszont akkor kérdés, mennyivel jobb egy görög-latin (az?) öszvér - az antipátia, mint egy német-görög-latin öszvér... :) 100 évvel ezelõtt a követett példa német volt.

#287 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 16:02

Ernest, nemetül pl. itt van.Amugy meg alapveetöen nem ertem, hogy miert kellene mindenkinek ismernie egy jövevenyszo teljes etimologiajat ahoz, hogy hasznalhassa. A jövevenyszo az szerintem azert jövevenyszo, mert beepült az adott nyelvbe, es onnantol a nyelv szabajai szerint kapja a kepzöket, ragokat, stb.

Edited by ImRe, 2005 május 24. - 16:02.

#288 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 12. - 8:38

Ha a Microsoft Word-ot használom, igénybe tudom venni a helyesírás-ellenõrzõt. (Bár ahogy tapasztalom, ennek még sok hiányossága van!) Azonban a fórumon ezt nem tudom használni. Van erre is lehetõség?

#289 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 12. - 9:20

van lehetõség. megírod az írományod MW-ben, kijavíttatod a géppel, kijelölöd az egészet, megnyomod a CTRL c-t (vagy kivágás a fenti ikonsoron) és utána kinyitod a pacit, hozzászólás és CTRL v és ezzel átmásolod ide.sok hiányossága van a MWnek, de fejleszthetõ. ha talál egy olyan szót, amit nem ismer és rákattintasz jobb egérrel, akkor felajánlja, hogy felveszed a szót a listára és máris megtanulta. a gond az, hogy akármilyen más formában írod azt a szót, nem fogja felismerni, minden raggal újra fel kell venned.

#290 Arodoet

Arodoet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.769 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 19. - 19:38

ne follyunk bele a részletekbetovábbballagtunkA dõltbetûsek helyesírására vagyok kíváncsi ( :confused: )

#291 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 19. - 20:05

folyjunktovább ballagnem lehet egymás mellé három egyforma betût írni egy szón belül, a tovább nem igekötõ, így külön is áll a ballag igétõl.a folyik ly, odáig jó, de a felszólító mód jele a j, az ik leválik a szótõrõl és a j-vel kapcsolódik a felszólító mód.de ez általános iskola negyedik osztályos anyag :confused:

#292 Arodoet

Arodoet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.769 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 21. - 11:00

Régen volt már a negyedik...De így ahogy írod, tényleg rémlik valami. :rolleyes:

Edited by Arodoet, 2005 június 21. - 11:01.

#293 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 11. - 23:43

Egy kérdésem volna a t.Egybegyûltekhez:kalitka vagy kalicka,melyik helyes?

#294 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 8:12

úgy rémlik, a kalitka az eredeti, a kalicka kialakult mellette. szerintem nem köveznek meg a kalickáért sem, én kalicnak is szoktam hívni :)

#295 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 8:36

madárketrec :dev:

#296 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 9:30

Éljen Ancsapancsa, aki új életet lehelt a topicba!Natos, az mindenesetre gyanús, hogy a ketrec mellett nincs ketret változat. :) Mármint a kalic és kalit mintájára.Komolyabb kérdés. A Pécsett az kötelezõ?

Edited by Ernest, 2005 augusztus 12. - 9:32.

#297 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 10:59

Szerintem nem csuknak le, ha "Pécsen"-t mondasz. :D

#298 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 11:11

De idáig mindenki kijavított! Pedig 15-25 éves korom közt élvén Pécsen, úgy érzem, csak jogom van így is mondani... Akkor a javító a pápább a pápánál? :)

#299 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 13:03

Kaposvárott, Pécsett, Kolozsvárott - elvileg így. De nyelvtanilag nem kifogásolható az -on, -en formula sem. Elõbbi formájában szebb, archaikusabb. Ernest, nem tudom, miért nincs ketret. Vagy kecret. Viszont, ha a kutyám vedlik, akkor szerintetek hogyan szólítsam fel, hogy ne tegye? Ne vedljjél? :)

#300 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 13:25

Hülye ötlet,de például:Hagyd abba a vedlést!Az általam feltett kérdéssel kapcsolatban:Ha a "kalicka"szót használom,a párom dührohamot kap,és közli,hogy nem tudok magyarul.De nagyot néz,amikor a tévében elhangzik az ominózus kifejezés.Na szóval,csak érdekelt a véleményetek!

#301 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 16:50

mert ezt az elsõ randin kellett volna megbeszélnetek! :)Natoséhoz hasonló probléma: angol tanfolyamon kérdi a mellettem ülõ, mi az a frolic? Mondom (mert véletlenül már kiszótáraztam egyszer), az a pajok. MI??? Kérdi. Hát a pajok. Ha a frolicky az pajkos, akkor a frolic az a pajok. De lehet pajk is, persze.

#302 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 17:03

Én biztos azt válaszoltam volna,hogy a Frolic egy kutyakaja neve.Bár én nem is tanulokangolul...

#303 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 21:26

Viszont, ha a kutyám vedlik, akkor szerintetek hogyan szólítsam fel, hogy ne tegye? Ne vedljjél? :)

Hozzászólás megtekintése

A kancám nem sárlik, kap egy injekciót, hogy sárljon, vagy sároljon?

#304 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 21:44

A lényeg, hogy elálljon a vedlése :)

#305 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 23:02

A vedelés, csuklódás, sárolás, ezek beláthatatlan új lehetõségeket nyitnak.. :) Gyönyörû nyelv ez! Nem cserélném el. :)

#306 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 12. - 23:05

Hja, fõleg ha csuklik a vedlõ, sárló kancád vedeléskor.

#307 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 14. - 19:20

Ezen igéknek nem létezik felszólító módja, mert sárlásra, csuklásra, vedlésre, stb. Normális esetben nem szólítunk fel senkit. igényes beszédben ezért az ilyen kreált felszólító módokat javasolt kerülni. Közlendõnket más megfogalmazással is elmondhatjuk, mint azt írták többen is. (Tessenek nyelvészkedõs mûsorokat nézni, hallgatni; mert jópofák, és ez a téma többször elõjön ott is! :) )

#308 Sip

Sip

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 462 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 14. - 21:02

Az meg van szabva, hogyha egy mondatnak két írásjel van a végén, pl egy felkiáltó és egy kérdõjel, hogy melyiket elõbb írni?

#309 kicsi huszár

kicsi huszár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 716 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 15. - 9:36

Kedves nyelvészek!Pendemonium egy találós kérdésére, melyet az asszociáljunk címû topicban tett fel- melynek megoldása meggyõzõdésem szerint a mókus- visszakérdeztem: "Mije?"Namármost... szeretném megtudni, hogy vajh helyesen írtam-e, a szót, avagy 'elipszilonnal' kellett volna-é? Mert ugyebár, a milyen, az elipszilonyos, de a mije elég hülyén néz ki úgy. Tehát? :confused:

#310 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 15. - 11:42

Kedves nyelvészek!Pendemonium egy találós kérdésére, melyet az asszociáljunk címû topicban tett fel- melynek megoldása meggyõzõdésem szerint a mókus- visszakérdeztem: "Mije?"Namármost... szeretném megtudni, hogy vajh helyesen írtam-e, a szót, avagy 'elipszilonnal' kellett volna-é? Mert ugyebár, a milyen, az elipszilonyos, de a mije elég hülyén néz ki úgy. Tehát? :confused:

Hozzászólás megtekintése

Helyesen írtad. :)

#311 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 15. - 16:45

Búzája, csipája, farkincája, epéje... mije? :)

#312 kicsi huszár

kicsi huszár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 716 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 15. - 16:50

Cö... ilyet én is tudok.rája... mi?gálya...mi?beszóltál,mi?:ang:(mönözsök 'réza)

#313 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 7. - 14:39

Nemtaláltam olyan topicot ami az én kérdésemnek megfelelne.Anikó mondta h itt megkérdezhetem.Tehát:Mindíg is foglalkoztatott h hogyan is kell helyesen kiejteni a lófajták nevét.Ebben szeretném a segítségeteket kérni :)Elõre is köszi!

#314 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 7. - 14:39

Melyik lófajtáéra vagy kíváncsi?

#315 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 7. - 14:51

Az összesre amit ismerünk és aminek kacifántosabb a neve :)

#316 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 7. - 19:14

Hasu, jó nehéz feladatot adtál fel. Mert ha a végletekig visszük, akkor egyszerûen meg kell tanulni anyanyelvi szinten álmodni az adott nyelven, és akkor a lófajta neve sem olyan nehéz már. A közbensõ megoldásokba mindig bele lehet kötni valamelyik oldalról.

#317 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 12:06

De tényleg nem tudom, hogy most erre mit mondjak? Soroljam fel az összes lófajtát? :DHát jó... könyv szerint:PónilovakIzlandi lóFjordGotlandHuculKonyikHaflingiMerensPottockLandesiShetlandi póniHighlandDalesFellHackney póniExmoorDartmoorNew Forest póniConnemaraWelsh Mountain póniWelsh póniCob típusú welsh póniBardigianoSorraiaSkyrosi lóPindos póniKaszpi lóBaskír lóAusztrál póniAmerikai shetlandRocky mountain póniChoncoteague/ AssateagueSable islandGalicenoFalabellaLovakBole GudbrandsdalFinn lóSvéd melegvérûFrederiksborgiKnabstrupDán melegvérûFrízGelderlandiGroningenHolland melegvérûBelga melegvérûTrakehneniWielkopolskiBajor melegvérûHannoveriHolsteiniOldenburgiWürttemburgiRajnai melegvérû lóNóniuszFuriosoShagya arabLipicaiSelle FrancaisFrancia ügetõCamargueAnglo-arabAngol telivérHackney lóCleveland bayIrish DraughtWelsh CobSalernoSzardíniaiMaremannMurgeseAndalúziaiLusitanoAlter-realBerberArab telivérAkhal-tekiniBugyonnijKabardinKarabahOrlov ügetõDoni lóPrzewalski lóKathiawariIndiai lóAusztrál lóSaddlebredAppaloosaMissouri fox trotterMorganMusangPalomino (???)Pinto (???)Quarter horseTenessee walking lóAmerikai ügetõColorado rangerCriolloPasoHidegvérû lovakÉszak-svéd lóJütlandiBrabantiNóri lóArdenniBoulogneiBretonPercheronNorman cobClydesdaleSuffolk punchShireOlasz hidegvérûTípusok (???)HunterHackHátas póniCobPóló póni

#318 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 12:21

Izéke, Hasufel a helyes kiejtésre kíváncsi, ha jól értettem, nem a helyesírásra... :)Hasu, sokat könnyítenél a helyzetünkön, ha elárulnád, melyik idegen nyelv(ek)et tanulod - gondolom (vagyis, remélem :D ), annak a kiejtési szabályaival azért tisztában vagy :) /pl rettenetsok angol fajtanév van a Zsubéb által felsoroltak közt; és igazából egyik se valami bonyolult, ha egy kicsit tudsz angolul./

#319 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 12:25

Hát ezek közül válasszon, melyiket nem tudja kiejteni? :D

#320 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 8. - 15:33

Õz!Angolul tanulok,de arra gondoltam h olyanok mint például ,Clydesdale,shire azokat amiket nehezebb kiejteni így nem tudom h melyikek,mondom amiknek kacifántosabb a neve.Rengeteg van,nemtudom felsorolni.De ha nem tudtok segíteni akkor mind1,azért köszike mindenkinek :)