Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#281 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 20:54

Meglátásom szerint a pelham eredendõen nem kevésbé durva mint a merev feszítõ, mert ugyan a csukló miatt enged egy kicsit, de pont ezért a csikózablánál szokásos diótörõ hatás is érvényesül, csak feszítõkarral súlyosbítva. A pelham eredetileg a nagykantár egyszerûsítése és két pár szárral használandó, a nagykantárral azonos módon. Az egyszerû feszítõ viszont önmagában a nyakra fektetett szárral vezetéshez használatos (elvben, mert a valóságban sokan próbálkoznak direkt vezetéssel a feszítõvel...). A pelham szíj szerény véleményem szerint semmire nem jó. Alapesetben csak felezi az erõkart, ezt egy rövidebb feszítõkar is tudja. Rosszabb esetben, ha belehúzol a szárba és elfordul a feszítõkar, megcsúszik a szár a pelhamszíjon és ugrásszerûen megnõ az erõkar, és nem tudod írányítani, hogy mikor. Teljesen következetlen eszköz. Gumicsirke.

#282 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 21:24

Igen ez  hasonló a füves zablához. :)

Hozzászólás megtekintése

Rc, ha megkérlek, leírnád nekem hogy mi a pontos különbség, hatást nézve a feszítõ és a "füves" zabla között?? :rolleyes:

#283 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 22:03

Rc, ha megkérlek, leírnád nekem hogy mi a pontos különbség, hatást nézve a feszítõ és a "füves" zabla között?? :rolleyes:

Hozzászólás megtekintése

Zsó, ha megkérlek megnyitod kicsit fentebb a linket amit ezért tettem be? :)

#284 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 22:26

Hozzászólás megtekintése

Zsó, ha megkérlek megnyitod kicsit fentebb a linket amit ezért tettem be? :)

Hozzászólás megtekintése

Megnyitottam, s ott leírtad hogy mi a füves zabla (csikózabla, elektrolízis, stbstb.). "Ha középre tesszük a szárat akkor teljesen olyan, mint a csikó zabla, de ha alulra a pálca végéhez akkor már közelítünk a feszítõ zabla hatásához." -> ebbõl gondoltam hogy a füves zabla nem egyenlõ az "igazi" feszítõvel.Ha tényleg nem, akkor én a kettõ közti különbségre lettem volna kíváncsi :rolleyes:

#285 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 22:32

Akkor lehet, hogy nem voltam világos. Különbség a tört szájrészben van, ha alulra van csatolva a szár. Ha fentre akkor teljesen csikózablaként mûködik. :)

#286 Vicomte

Vicomte

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 144 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 18. - 12:17

Sziasztok!Tudom, már volt szó itt a hackamore-ról, én mégis szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a különbözõ hackamore-ok között? Pl. lehet kapni egészen egyszerû bõr orrszíjas hackamore-t, aztán van hackamore ínnal, gumival stb. Szívesen belinkelnék egy-két képet, de sajnos nem tudom hogyan kell. (és hiába kerestem, nem találtam meg a módját, egyébként a klp oldalán található hackamore-okról akartam betenni a képeket)

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 18. - 12:37

Az "ugró" hackamore ( http://www.klp.hu/kep.php?kepid=283 ) kisebb nyomást fejt ki, "gyengébb", mint a westernesek által használt (vagy legalábbis én náluk láttam legtöbbet, angolosknál inkább az elõbbit), hosszabb szárral rendelkezõ hackamore (mint pl az ínas http://www.klp.hu/kep.php?kepid=470 vagy a fonott bõrös http://www.klp.hu/kep.php?kepid=884 ), ami erõsebb nyomást tud kifejteni. Legalábbis tudtommal ez a lényeg, persze én egyrészt nem régóta használok, másrészt csak a finomabb kivitelt, így nincs tapasztalatom mindkettõvel. De mondjuk Uni már "túl van" mindkét alaptípuson, majd biztos gyün oszt monnya ;)

Edited by Dé, 2006 január 18. - 12:38.

#288 Vicomte

Vicomte

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 144 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 18. - 20:28

Köszi Dé! Meg a képeket is, hogy belinkelted! :kocc: Én is szoktam hackamore-t használni, de én is csak néha és azt a bõr orrszíjas fajtát (elsõ kép) (amúgy attól a lánytól kérem kölcsön, akitõl asszem Te a nyergedet vetted, Démon-gazdi)Csak mivel úgy vettem észre a lovam kezelhetõbb ezzel, én is szeretnék venni egyet, csak nem tudom milyet! De azért Unit megvárom még :) Köszi még egyszer!

#289 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 18. - 20:54

A mechanikus hackamore -ról itt is van némi infó.Csak privát véleményem, de az a rövidszáras "szelíd" hackamore tényleg egy finomabb eszköz, nem sokban különbözik a side-pull tól. Igaz, hogy azt a lovat akit abban lehet lovagolni, azt egy kötöfékben is. De jó, ha azzal kezdi a barátkozást aki nem használt még olyat. Kevésbé lehet rosszul feltenni pl.

#290 Monty

Monty

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.470 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 15:04

Egy olyan kérdésre várnék választ hogy:Kedves "lovamat" (nem az enyém) szeretném megajándékozni egy új zablával, hogy ne azzal a régi 17 centis zablával mászkáljon. Idegesít, hogy egy rakattal lóg tovább a zabla a csöpp telivér száján.Alapvetõen 2 olyan problémám van, amik közösen erõsítik egymást.Az elsõ az lenne, hogy ugye nem az enyém a paci és sokan lovagolják. Ha szerencsés vagyok inkább egy jófej félõsebb lovas ül rá, aki laza szárat fog. De ha nem?? Sajnos már jártunk úgy hogy egy lovas leesett róla és belerántott a szájába. Utánna úgy félt a zablától, hogyha betették a szájába és icipici erõt (nagyon kicsit képzeljetek el...) fejetttek ki rá, addig curikkolt, amíg össze nem kuporodott. :( A másik meg az, hogy telivér létére egyáltalán nem rohanós, és nagyon jófej. Én gyakorlatilag szár nélkül tudok rajta lovagolgatni terepen, akármilyne jármódban. Ha vannak is elõttünk akkor is. Ebbõl következik, hogy egy nagyon érzékeny szájú, okos paci.Zablagumit már kapott, legalább ennyivel jobb volt neki.A csikózablával nálunk eddig nem volt semmi baj, tehát ennél a verziónál maradnék. Szerintetek az 1 vagy 2 csuklós a jobb neki??? És sima, olíva vagy D alakú??

#291 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 15:29

Jókezû lovas kell neki.mert a téma címével ellentétben a zabláknak nincsen tudománya, a lovasnak van (vagy nincs) :)

#292 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 15:37

Egy olyan kérdésre várnék választ hogy:Kedves "lovamat" (nem az enyém) szeretném megajándékozni egy új zablával, hogy ne azzal a régi 17 centis zablával mászkáljon. Idegesít, hogy egy rakattal lóg tovább a zabla a csöpp telivér száján.Alapvetõen 2 olyan problémám van, amik közösen erõsítik egymást.Az elsõ az lenne, hogy ugye nem az enyém a paci és sokan lovagolják.

Hozzászólás megtekintése

Miért akarsz te ennek a lónak zablát venni? Nincsen neki tulajdonosa?Én nem szeretném, ha a lovamnak zablát vennél. :D De, ha mégis, akkor megmondom milyet szeretne. ;)

#293 Zsófi2

Zsófi2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 367 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 15:37

Egy olyan kérdésre várnék választ hogy:Kedves "lovamat" (nem az enyém) szeretném megajándékozni egy új zablával, hogy ne azzal a régi 17 centis zablával mászkáljon. Idegesít, hogy egy rakattal lóg tovább a zabla a csöpp telivér száján.Alapvetõen 2 olyan problémám van, amik közösen erõsítik egymást.Az elsõ az lenne, hogy ugye nem az enyém a paci és sokan lovagolják. Ha szerencsés vagyok inkább egy jófej félõsebb lovas ül rá, aki laza szárat fog. De ha nem?? Sajnos már jártunk úgy hogy egy lovas leesett róla és belerántott a szájába. Utánna úgy félt a zablától, hogyha betették a szájába és icipici erõt (nagyon kicsit képzeljetek el...)  fejetttek ki rá, addig curikkolt, amíg össze nem kuporodott. :( A másik meg az, hogy telivér létére egyáltalán nem rohanós, és nagyon jófej. Én gyakorlatilag szár nélkül tudok rajta lovagolgatni terepen, akármilyne jármódban. Ha vannak is elõttünk akkor is. Ebbõl következik, hogy egy nagyon érzékeny szájú, okos paci.Zablagumit már kapott, legalább ennyivel jobb volt neki.A csikózablával nálunk eddig nem volt semmi baj, tehát ennél a verziónál maradnék. Szerintetek az 1 vagy 2 csuklós a jobb neki??? És sima, olíva vagy D alakú??

Hozzászólás megtekintése

Hát, én mindenképpp valami nagy, gumilabdát vennék a szájába, fõleg, ha más is lovagolja, csak az a naj, hogy nem elég, ha csak te lovagolod azzal, mert nyilván te nem is téped a száját.Amúgy az én telivérem is dettó, nem rohan, és könnyû megfogni, de azt csak mi lovagoljuk....Ha okos a ló, csak azt veri bele, aki tépi a száját, mert ha már felülsz a lóra, akkor megérzik, hogy mennyire tudsz ( vagy nem tudsz ) lovagolni...De mindeképp valami nagyon gumis zablát javasolnék..Zs.

#294 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 15:56

de a nagy gumilabda befér a szájába, bisssztos???!!! :D :D :D

#295 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 16:02

Egy olyan kérdésre várnék választ hogy:Kedves "lovamat" (nem az enyém) szeretném megajándékozni egy új zablával, hogy ne azzal a régi 17 centis zablával mászkáljon. Idegesít, hogy egy rakattal lóg tovább a zabla a csöpp telivér száján.Alapvetõen 2 olyan problémám van, amik közösen erõsítik egymást.Az elsõ az lenne, hogy ugye nem az enyém a paci és sokan lovagolják.

Hozzászólás megtekintése

Miért akarsz te ennek a lónak zablát venni? Nincsen neki tulajdonosa?Én nem szeretném, ha a lovamnak zablát vennél. :D De, ha mégis, akkor megmondom milyet szeretne. ;)

Hozzászólás megtekintése

Mondjuk azért, amiért én is szeretnék zablát venni az általam lovagolt lónak: saját felszerelése nincs, kölcsön cuccossal lovagolom. A gazdája "ritkán" ül rajta, nem igazán ért hozzá, tanácsot Imrétõl kérhetek (és kérek). Miért ne vegyek, ha nekem ez jól esik és esetleg a lónak is javára válik?

#296 Monty

Monty

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.470 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 16:23

Igaz nem az enyém, de jóban vagyok a tulajékkal és én vagyok "kinevezve a paci hivatalos trénerének", ha valami baja van megmondják, és én szívest örömest fájdalom nélkül, türelem segítségével javítok a problémán. :) A zablát is hasonló okokból szeretném én megvenni neki (hamár magát a lovat nem tudom sajnos), mert így senkinek nincsen belszólása. Mert megtehetném hogy körülnézek és mondok egy neki illõ zablafajtát és vegyék meg, de ha az nekik nem tetszik vagy akármi? (Tipikusan azok a régimódi lovasok, akik szeretik a lovakat, de maradnak a hagyományosnál.) Így meg lehetõségem nyílik arra, hogy megbeszéljem veletek, és mérlegelés alapján olyat vegyek ami szerintem leginkább megfelel neki, és a legkényelmesebb. Mert azt hiszem õk nem feltétlenül vennék azt figyelembe, hogy milyen vastag a szájrésze, hogy van eldolgozva,stb...Mellesleg ezért is szeretnék egy olyan köztes megoldást találni ami a hagyományos fémzablák közt is a leglóbarátabb.És végülis nem fognak érte haragudni, mert õ egy amolyan közló, amúgy se jó a mostani zablája, meg gondolom csak bíznak a választásomban. És a végeredmény egy új zabla amit mindenki használhat, és reméljük a paccnak is valamenyest enyhítõ körülmény lesz az avatatlan kezek mellett.Tehát pusztán ennyi a vásárlási indokom: örömet szerezni egy lónak akit szeretek. :) Ja és persze nyugodjatok meg, mindenkinek azt magyarázom el elõször hogy nehogy bele merjen rántani a kis szájába, mert különben lecibálom a lóról aztán...visszanyal a fagyi. :D

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 20:14

Köszi Dé! Meg a képeket is, hogy belinkelted!  :kocc: Én is szoktam hackamore-t használni, de én is csak néha és azt a bõr orrszíjas fajtát (elsõ kép) (amúgy attól a lánytól kérem kölcsön, akitõl asszem Te a nyergedet vetted, Démon-gazdi)

Hozzászólás megtekintése

Sziv :)(Nahát, erre mondják, hogy kicsi a világ! :))

A mechanikus  hackamore -ról itt is van némi infó.Csak privát véleményem, de az a rövidszáras "szelíd" hackamore tényleg egy finomabb eszköz, nem sokban különbözik a side-pull tól. Igaz, hogy azt a lovat akit abban lehet lovagolni, azt egy kötöfékben is. De jó, ha azzal kezdi a barátkozást aki nem használt még olyat. Kevésbé lehet rosszul feltenni pl.

Hozzászólás megtekintése

Hááát, nemtom, én mindkettõt próbáltam már, és tény, csak 1 durva kötõfékes esetem volt a lovammal terepen a sokból, de az nem volt kellemes, és azért annál jobban fogja ez a rövidszáras hackamore egy kicsit :cool:De az biztos, hogy nem egy durva valami, mostanában 1X-1X érzem is rajta (vagyis a lovamon) :dev: De nem volt még soha kevés, nem nehezebb megfogni vele a lovat, ha elindul, mint a csikózablával. legalábbis az enyémre ez áll.Unival egyszer értekeztünk már errõl, õ azt tapasztalta, hogy a lova hozzszokott ehhez a típusú hackamore-hoz, és õ ezért tért át a "westernesre". Erre kíváncsi leszek, hogy vajon ez nálunk is bekövetkezik-e valaha. Igyekszem indokolatlanul nem nyösztetni vele, csak a puha laza kapcsolatot fenntartani, hogy ne tompuljon be a nyomásra. De érdekes számomra, hogy ez a hozzászokás törvényszerû-e.

#298 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 14. - 19:38

SziasztokLenne két kérdésem:Az egyik hogy lécci magyarázza el nekem valaki hogy mi az a mosolygó(egy díjugrató versenyen mondta a kommentátor hogy a lovas mosolygó nélkül lovagolja lovát) és nem tom mi ez.A másik hogy mi a véleményetek a rézgörgõs zabláról? Egyszer volt dolgom egy zablaiszonyos ponyval akinek "beleerõltettük" ezt a rézgõrgõs zablát a szájába utána kivettük és kíváncsiságból elé nyújtouuk hogy mit csinál és õ nyúlt a zabla után.... mit ne mondjak nagyon meglepõdtem :hu: :D

#299 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 15. - 18:52

Állítólag a lovak szeretik a réz ízét.Hogy ez mennyiben segítette, és mennyiben a görgõs voltának tudható be, nem tudom.

#300 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 16. - 15:30

Sziasztok lenne 1 kérdésem:A díjugrató versenyen láttam hogy a lovas poni hackamoreval lovagolja a lovat. Az lenne a kérdésem h a poni hackamore nem túl kicsi a "normál" lora? Ha nem akkor mért poni hackamore????? :confused:

#301 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 16. - 15:43

Állítólag a lovak szeretik a réz ízét.Hogy ez mennyiben segítette, és mennyiben a görgõs voltának tudható be, nem tudom.

Hozzászólás megtekintése

A görgõvel a ló mutyizik a szájában és ezzel segíti a nyálzást. Az meg az elengedettséget.A ló a rezet nem szereti, azt az öntõk szeretik, mert könnyebb vele dologozni, mint az acéllal, vassal. Azt viszont a ló szereti. Ha teheti mindig nyalja a vasat, ha megfigyeled. :)

Edited by realcowboy, 2006 február 16. - 15:49.

#302 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 16. - 16:01

Hozzászólás megtekintése

A görgõvel a ló mutyizik a szájában és ezzel segíti a nyálzást. Az meg az elengedettséget.A ló a rezet nem szereti, azt az öntõk szeretik, mert könnyebb vele dologozni, mint az acéllal, vassal. Azt viszont a ló szereti. Ha teheti mindig nyalja a vasat, ha megfigyeled. :)

Hozzászólás megtekintése

Köcci. Bár én akkor félre lettem vezetve mert azt mondták a boltban hogy szeretik a réz izét(tulajdonképpen emiatt vettem meg meg persze a "játék" miatt is de az íz volt a döntõ :confused: )

#303 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 16. - 16:09

Jasmine20, nézd meg a 114. hozzászólást ebben a topicban

#304 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 16. - 17:51

köszi utólag már olvastam csak mikor kérdeztem még nem olvastam végig :P (de ezt már bepótoltam :ang: )

#305 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 18:34

Bocsánat, hogyha egy olyan topikot nyitottam, amibõl már van egy... De nem találtam ilyen témájú topikot, esetleg rossz címszó alatt kerestem!Mert én szeretnék többet megtudni egy-két zabla tulajdonságáról!Pl.: A D zabla miben különbözik a rendes csikó zablától?Ezt mindíg elfelejtem megkérdezni, ha a lovardában vagyunk, ezért érdekelne! :) Remélem nem okoz nagy fejtörést... :rolleyes: Én egyszerûen csak tájékozatlan vagyok! ;) Üdv![Az "A zabla" címû vadiúj topikot ettõl a ponttól összevontam a régebb óta létezõ azonos témájúval. Javaslom gyakorolni a keresõ használatát. Õz]

Edited by Õz, 2006 július 19. - 22:54.

#306 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 21:05

A csikózablának kerek karikája van, a másiknak D alakú! :D

#307 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 21:11

Woooow! Eddig én is eljutottam... :gm: De még valami olyat hallottam valakitõl, hogy az érzékenyebb szájú lovakra szoktak D zablát tenni, hogy ne csípje nekik annyira! Vagy nemtudom...Meg az én hülye elképzelésem, hogy azért olyan D alakú, mert ugyebár akkor mivel nem karika, nem tud körbefordulni és valami funkciója van! ;) Nemtudom! Valaki??

#308 Almelita

Almelita

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.361 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 22:13

Mivel D alakja van, nagyobb erõt tudsz kifejteni a szárral a ló szájára az egyenes rész által. Túl finom szájú lovakra nem ajánlott, az én telivéremre sem volt jó, viszont a félvéreim jól mennek vele.Üreges/tömör, réz/nikkel stb sokféle van belõlük. Próbáld ki magad és kísérletezz. Nekem a 3-ban tört zablák a kedvenceim, nagyon szeretek ezekkel lovagolni.

#309 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 22:53

ééértem... Szerintem a szürkére is jó lesz a Holsteini -re! Megnézzük! Neki elõször amikor én kezdtem el rajta lovagolni, akkor 2x tört, tömött, réz zablája volt. Aztán majd lett neki 1x tört nikkelezett, tömött. És most vettem egy D zablát, jelképes áron! És kipróbálom. Ez a D zabla, nikkelezett, vadiúj, tömött, 1x tört.A 6 éves alapfokon belovagolt lóra nemtudom, hogy jó lesz-e. Rá is 1x tört nikkelezett, tömött zablát használok. Neki pl. nem volt jó a 2x tört réz zabla!Amugy, az 1x tört gyengébb mint a 2x tört? Mindenki mást mondd! :DHm...? ;) Hogyis van ez?Üdv!

#310 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 6:35

Szerintem ne gyötörd magad ezzel, nem olyan lényeges a zabla, mint a kéz. Ha könnyû a kezed (ez jó ülést jelent), felülsz a lovadra szõrén, kantár nélkül és menni fog vele a komunikáció. Ha nem könnyû, rakhatsz rá csodazablát, akkor sem lesz az igazi!

#311 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 7:42

Amugy, az 1x tört gyengébb mint a 2x tört? Mindenki mást mondd!

Én úgy tudom, hogy a 2xtört azokra a lovakra jobb, akik szeretnek ráharapdálni a zablára. Kicsúszik a fogai közül. :D

#312 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 10:46

Nemhiszem...Hogy hát sztem a kétszertört az sokkal erõsebb segítséget tud adni! Azt sem tudom...Szerintem tényleg erõsebb mint az 1x tört... Dehát mondom! Mindenki mást mondd! :DMégvalaki? 3. variáció? :gm: Viszont hallottam egy olyan zabláról, ami görgõs! És valami "magic system"-el van ellátva. Azthiszem ilyen Rodrigo Pessoa féle! Nálunk is van ilyen! És egy keményszájú ménre, aki zablára mindíg akadt és a nagykantár rajta, kész rémálom volt!És ez nagyon megpuhította a száját! 22ezer Ft. volt ez a zabla, de aztmondom, hogy iszonyúan bevállt! Akinek van rá pénze, és szüksége van rá, az vegyen ilyet! :yeah: ;) Üdv!

Edited by Merénylõ, 2006 július 19. - 10:50.

#313 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 11:17

Pendemonium! Ez így nemigaz, hogy lovagolj zablanélkül, mert vannak olyan lovak nálunk, akik igencsak hülyének néznének... Noh meg versenyen, meg díjlovagolni hogy díjlovagolnék zabla nélkül? kizárnának... :DPersze itt kivétel a hachamor(bocs, ha rosszul írom) ! ;) Meghát... nemtudom... Nekem nem az a sportágam, mellesleg még nincs is saját lovam! :confused:

#314 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 11:51

Mivel D alakja van, nagyobb erõt tudsz kifejteni a szárral a ló szájára az egyenes rész által. Túl finom szájú lovakra nem ajánlott, az én telivéremre sem volt jó, viszont a félvéreim jól mennek vele.Üreges/tömör, réz/nikkel stb sokféle van belõlük. Próbáld ki magad és kísérletezz. Nekem a 3-ban tört zablák a kedvenceim, nagyon szeretek ezekkel lovagolni.

Hozzászólás megtekintése

Már megfogadtam néhányszor, hogy átlépem a hülyeséget, de kitõl hallottad ezt a baromságot?

#315 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 11:55

:) Ha ez marhaság, akkor mi a funkciója? Nem azt mondom, hogy az az igaz, amit idéztél, mert én nemtudom hogy mit csinál a D zabla!Csak kérdezem, hogy akkor mi ? Te tudod? És ha igen, akkor elárulod? :DÜdv!

#316 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 12:04

Szerintem ne gyötörd magad ezzel, nem olyan lényeges a zabla, mint a kéz..

Hozzászólás megtekintése

Pendemonium! Ez így nemigaz, hogy lovagolj zablanélkül...

Hozzászólás megtekintése

Merénylõ, Pende asszem arra gondolt, hogy ha jól lovagolsz, bármelyik zabla kellõen kímélõ vagy épp kellõen kemény lehet, mert a hatása leginkább a szárat tartó kézen múlik. :)

#317 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 12:09

Természetesen ezt értem én, de attólfüggetlenül még nem mindegyik ló tûri el a keményebb zablát! A könnyûkezû lovasok is válogatnak a zablákban... Vagy rosszultudom? ;) De én végülis csak a legjobbat szeretném a ló kicsi pofijának... :gm: :D De még mindíg nemtudom, hogy mi a funkciója a D zablának! :D :rolleyes:

#318 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 12:15

A D zabla legjobb tudomásom szerint nemcsak a ló szájában hat, hanem fordításkor egy plusz nyomást is fejt ki a ló szájszögletére, hasonlóképp de azért annyira mégsem durván mint pl. a hosszúpálcás zablák, ezek a pofa oldalsó részétõl fordítanak.Finom szájú lovaknak felesleges nyomás, többet árt mint használ.Nekem is van ilyenem, egyszertört, görgõs, vörösréz görgõkkel, az összes félvérem ezzel lovagoltam, de a telivéremnek vettem egy sima, egyszerû, egyszertört vörösrézzel futattott zablát, az õ szája nagyon érzékeny.Kétszertört zablák: nem rosszak, de pl. az egyszertört zablákkal sokkal egyértelmûbb segítségek adhatók. Szerintem.

Edited by chyki, 2006 július 19. - 12:21.

#319 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 12:39

Igen, ez a vörösrézes görgõkkel ellátott zabla tényleg nagyon jó! Ezt ott a mi lovardánkban én is más is tanusítja!Viszont a két Trakehneni-t 2x tört réz zablával lovagoljuk. Nem valami egyszerû a szájuk.De mást majdnem mindenkit ezzel a réz görgõs zablával, ami 1x tört, és sima csikózablával, ami nikkelezett és tömött, vagy üreges mind. Meg persze a csikó 1x törtet kombináljuk a nagykantárral+ állandólánc stb...stb...

#320 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 13:10

szerintem is kissé túl van misztifikálva ez a zablakérdés.Nyilván a kapukulcs és az egyszerû csikózabla között van különbség, de azért a lényeg a kézben van.szerintem nincs olyan ló, amit csak ilyen, vagy olyan zablával lehet normálisan lovagolni.Vallom, hogy minden lóhoz elégnek kell lennie a sima zablának és a sarkantyú nélküli csizmának mindenféle kikötõ, lekötõ gógozó, pókozó nélkül.Martingált se használok, pedig ha valaki lovagolt fejrángatós lovat, akkor az én vagyok.Persze nem is járok egyhatvanas versenyekre, ahol esetleg ezek a dolgok számítanak, de kisebb versenyecskéken elboldogulok.én kétszer tört üreges csikózablát használok-csak. :D

Edited by agrobe, 2006 július 19. - 13:11.