Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Repülés, katonai, sport, polgári

• Please log in to reply
847 válasz a témához

#281 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 5. - 21:37

Ipari- hajszárító :gm: Rephordozón láttam egy hasonló videót, A7 Corsair söpörte a tengerbe a vontatót :dev:

#282 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 6. - 20:40

Don! Kollega kérdi, MI-8, MI-17 650 rep. idõvel, szakszó megszerzése, esetleg munkavállalás, esetleg egyéb tipus megszerzése anyagilag konkrétan mennyira fáj? Kösz.

#283 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 7. - 11:25

Don!
Kollega kérdi, MI-8, MI-17 650 rep. idõvel, szakszó megszerzése, esetleg munkavállalás, esetleg egyéb tipus megszerzése anyagilag konkrétan mennyira fáj?
Kösz.

Szia!
Mivel, ha jól látom mindegyik szakszója helis, és az alapjai megvannak, tipus függõ. A munkavállaláshoz minimum a közforgalmi pilóta szakszó szükségeltetik. A helikopter nem tud repülne, csak olyan csúnya, hogy a föld eltaszítja magától. :D Egy kisgépes alap kiképzés mondjuk Cessna 152-re olyan 1,2 millió körül van.

#284 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 7. - 11:46

:huh: Akkor kihúzzam a listámról hogy egyszer megtanulok helit vezetni? :D

#285 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 11. - 19:48

Kisgépre tudok olcsóbban, az nem nagyon érdekli, de hívták Peruba dolgozni, de szakszója nincs.

#286 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 11. - 20:38

Kisgépre tudok olcsóbban, az nem nagyon érdekli, de hívták Peruba dolgozni, de szakszója nincs.

Mire köllene neki?

#287 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 12. - 12:45

Ez az ártól függ.

#288 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 12. - 13:11

Ez az ártól függ.

Azért azt csak tudod, hogy F 16-ost, vagy B 747-est akar repülni. :D

#289 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 14. - 13:49

Minyót, de ezt írtam. Erre kéne neki szakszolgálati engedély, hogy munkát tudjon vállalni, mivel a jogsija megvan, meg temérdek repideje. Ennél már nem tudok részletesebb lenni. (minyó= MIL MI-8 helikopter)

Edited by Mongol, 2007 június 14. - 13:52.

#290 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 14. - 13:57

Akkor félreértés történt. Úgy értettem, hogy porkeverõre van szakszója és repcsire kéne. Helibe nem vagyok otthon, de majd utána érdeklõdök. Ezekre az öreg orosz gépekre már nem nagyon csinál senki kiképzést, de majd meglátjuk, hogy mit mondanak az okosok.

#291 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 14. - 19:46

Köszönöm, bocs hogy ingerült voltam, de berepülésen voltam és majdnem megöltem egy embert úgyhogy nagyon rossz napom volt. (képzeld a mukit, aki nem tudta kivenni a gépet zuhanásból)

#292 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 14. - 19:53

(képzeld a mukit, aki nem tudta kivenni a gépet zuhanásból)

Jártam már hasonlóan, de azért sikerült, .... akkor.
Eccer már elmegyek megnézni, hogy mit mûveltek Ti arrafelé. :yeah:
( mán nehogy munkát adjatok nekem, mert nem szeretek roncsot gyüjteni )

Edited by don quihote, 2007 június 14. - 19:55.

#293 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 17. - 11:05

Kicsit eldramatizáltam, mert csak annyi volt, hogy nagy kormányerõ kellet hozzá, hogy kiemelje az orrát, de ilyen még nem volt és azt sem tudjuk miért. Ez a bosszantó. Teljesen olyan mint a többi.

#294 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 29. - 21:24

Valamitõl mégsem tudtátok eléggé hasra húzni a botot. :confused:

#295 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 29. - 21:29

Ez motoros sárkány, vagyis nem húzzuk, hanem toljuk de megérett mára a dolog és a megoldásokkal, javításokkal az összes következőket így szereljük. Jó lett. :) (hálistennek sikerült átközlekednem a gépes szekcióról a sárkányosra, mivel ezzel repülök, ez érdekel, ehhez van közöm, a törött-zúzott sz.rokat sem volt már kedvem cafatokra szedni, aztán hónapokig bügybörészni vele, mert egy nagytudású pilóta elnézett valamit)

Edited by Mongol, 2007 június 29. - 21:33.

#296 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 29. - 21:58

egy nagytudású pilóta elnézett valamit)

a megesik, máshól, mással is. :yeah:

#297 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 30. - 7:42

Nem is az a probléma, hanem utána nagy arccal elõadják, hogy rajtuk kívül minden rossz volt: az idõ, a gép, a pálya. Ripityára tört orrfutót kellett szétszedni, mert nem volt rajta ép darab, a gazdája azt mondta, egyenesen gurult kb 30-cal, amikor egyszer csak alátört. Hihetõ ugye? :D

#298 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 20. - 15:20

Ez nagyon ügyes :D

#299 safranek

safranek

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 238 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 8:54

Mongol! Mit tudni - ha tudhatók - a tegnapi ultrakönnyü pottyanásáról ?

#300 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 14:00

Egy Ballószögön gyártott Corvus esett le. Sajnos két ember lett oda. Szemtanú szerint leszakadt a szárny nagy sebességnél kis magasságon. Alátámasztja a dolgot, hogy a roncstól messzebb találták meg a majdnem ép szárnyat. Másik nem hivatalos infó, hogy...szerintem meg kéne vizsgálni a fõtartót. (az összes Corvusnál)

#301 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 14:41

Egy Ballószögön gyártott Corvus esett le.
Sajnos két ember lett oda.
Szemtanú szerint leszakadt a szárny nagy sebességnél kis magasságon.
Alátámasztja a dolgot, hogy a roncstól messzebb találták meg a majdnem ép szárnyat.
Másik nem hivatalos infó, hogy...szerintem meg kéne vizsgálni a fõtartót.
(az összes Corvusnál)

Wazze, nagy kõ esett le a szívemrõl. Rögtön Te jutottál az eszembe. A hivatalban meg amikór kérdeztem, nem tudtak még semmit mondani az esetrõl.
Ezek az UL-ok nem egy életbiztosítás. A világért sem ülnék bele.
Persze talán az Apolló a kivétel, mertugye az elment Ausztráliáig.

Edited by don quihote, 2007 augusztus 3. - 14:42.

#302 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 16:28

Véleményem szerint sokszor baj, hogy megfeleljen az UL súlyhatárnak egy gép, belenyúlnak itt-ott könnyítés címén, amit nem biztos, hogy kéne. Ismerve az Apollót, biztonsági szempontból semmi gond, de ha magamnak rendelnék, kérnék egy-két változtatást.

#303 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 20:58

Igaz-igaz. Szerintem a motorok teljesítményével is gond lehet tipusonként. A repcsi súlyához esetenként gyenge motort szerelnek, ha meg gubanc van, nincs tartalék teljesítmény. Láttam már összetört gépet ahól koppig volt tolva a gázkar, de az is kevésnek bizonyult. Az a lényeg, hogy nem veled történt. Nade, mi az események ellen, be vagyunk oltva. :D Juteszembe, a tipusnak állítólag beépített ejtõernyõje van. Csak meg kellett volna húzni azt a piros kart, de nem tették.

Edited by don quihote, 2007 augusztus 3. - 21:21.

#304 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 4. - 19:04

Nameg a Diamond Star a kiskedvencem. Wiener Neustadtban gyártják. OE-AAS lajstrom jelûvel sokat repültem. Teljesen digitális mûszerfal stb. :kir: www.diamondair.com

Edited by don quihote, 2007 augusztus 4. - 19:13.

#305 safranek

safranek

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 238 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 7. - 7:48

Egy Ballószögön gyártott Corvus esett le.
Sajnos két ember lett oda.
Szemtanú szerint leszakadt a szárny nagy sebességnél kis magasságon.
Alátámasztja a dolgot, hogy a roncstól messzebb találták meg a majdnem ép szárnyat.
Másik nem hivatalos infó, hogy...szerintem meg kéne vizsgálni a fõtartót.
(az összes Corvusnál)

Köszi.
Valami olyan is felröppent (UL??) hogy "figurázott? (Igaz öreg szárcsának mondták, megfontolt, régi motoros, ugyhogy.. )
Vigyázz magadra, inkább lóró, tudod, az max. aranyérmes törés.

#306 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 21:05

Lóról is láttam csúnyát. Közel a talaj, idõd semmi. Ennek is meg van a maga hátránya. Tudod: ne menj túl közel a levegõ széleihez (talaj, hegyek, 220 stb.) és akkor biztonságban vagy.

#307 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 21:40

Bocsi, hogy belekotyogok szárazföldi potkánykánt (csak egyszer "repültem" vitorlázóval, bár minden vágyam a folytatás), de pár hete láttam egy érdekes dolgot. Velencén az északi strandon voltunk az extrém sportnapon kiállítóként. Bosszankodtunk rendesen, mert valóban ütõs extrém dolgok nem voltak (rajtunk kívül :dev: ) és unatkoztunk. Egyszer csak megjöttek a motoros paplan-ernyõsök. Bocsi ha szagszerûtlenül írtam, csak próbáltam az ésszerû szóösszetételt megtalálni. A lényeg, hogy csodáltuk a repkedésüket, páros körzéseiket...aztán az egyik túl közel került a vízhez. Talán nem talált termiket, vagy tudomisén, de egyre alacsonyabban és már szinte vízszintben kõrözött, míg végül becsapódott a vízbe. Nem lett semmi baja, de a motorja szerintem kapott egy olyat a víztõl, amivel egy darabig túlórázhat, mire újból zümmöghet a fejünk felett.

Edited by pszihopata, 2007 augusztus 14. - 21:41.

#308 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 15. - 19:13

Hátimotoros siklóernyõ a helyes kifejezés. Azzal, amit leírtál valami sántít. A motoros ugyanis pont attól (illetve azért) motoros, mert nincs szüksége termikre. Tehát vagy húzott valamit a víz fölött, amibõl aztán nem tudta kiszedni az ernyõjét, vagy nem motoros volt, vagy valamiért már eleve bedöglött a motor így egy használhatatlan eszközt cipelt a hátán. Egyébként engem a motor ötlete nem vonz valami nagyon. Persz, bizonyos helyekhez közelebb tudsz repülni, nem vagy annyira kiszolgáltatva az idõjárásnak, termikeknek, de mégsem ugyanaz az érzés, mint csendben, egyedül a levegõben, a természetben, mint egy madár (mégha repülési tudományunk minörökre messze is marad mögöttük)

#309 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 15. - 20:07

Köszi a kiigazítást, mint mondtam, looser vagyok a témában :D Nem tudom mit cseszett el, de azt nagyon. A motor mûködött, közel volt, láttuk, hallottuk. A vitorlázásban nekem is a csend tetszett a legjobban, miután leakadtunk a csörlõrõl.

#310 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 8:59

Azzal, amit leírtál valami sántít.

Nem santit.. a leirt eset teljesen realis, arrol nem is szolva, hogy megfigyelt tenyeken csak kevesen kepesek vitatkozni..

A motoros ugyanis pont attól (illetve azért) motoros, mert nincs szüksége termikre.

Az, hogy egy legijarmünek van motorja, meg nem jelenti azt, hogy soha sem veszithet hirtelen, varatlanul magassagot..

Tehát vagy húzott valamit a víz fölött, amibõl aztán nem tudta kiszedni az ernyõjét, vagy nem motoros volt, vagy valamiért már eleve bedöglött a motor így egy használhatatlan eszközt cipelt a hátán.

Alaptalan felteves.. sok magyarazat lehet a megfigyelt jelensegre.. motor par ütemet kihagy (üzemanyag?).. legörveny.. vertikalis komponensü legaramlat.. sebessegvesztes lelassulas miatt (kanyar), ebböl felhajtoerövesztes, ebböl magassagvesztes..

Edited by Peter13, 2007 augusztus 16. - 9:02.

#311 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 0:01

Peter 13, Siklóernyõs nem fog a víz fölé menni termiket keresni (de más sem). És nem kezd el viccbõl körözni (vagy termikel, vagy húz valamit). Abból, amit írt, nem arra lehetett következtetni, hogy mindössze fordult egyet-kettõt. Az is egy kérdés, hogy kis magasságban miért körözött még, miért nem ment egyenesen a part felé? Talán bennmaradt egy spirálban vagy negatívba ment át és ezt vélte szemlélõje egyszerû körzésnek? Ahhoz látni kellett volna, hogy egyáltalán ki lehessen következtetni, mi is történt.

#312 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 5:25

MIvel egyszerre többen is produkálták magukat a levegõben,és a párban bemutatózókat figyeltük, a bajba került ernyõst már csak akkor vettük észre, amikor egyértelmûen problémával küzdve, egyre lejebb kõrözött a víz fölött. Sajnos már nem találkoztunk velük az eset után, egy elzárt területen indultak-érkeztek, így csak a partról néztük, ahogy kiúszik a pórul járt srác és a többiek segítségével kihúzzák a szerelékét.

#313 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 10:31

Siklóernyõs nem fog a víz fölé menni termiket keresni (de más sem).

Ki mondta, hogy termiket ment keresni a viz föle???

És nem kezd el viccbõl körözni (vagy termikel, vagy húz valamit).

Mas magyarazat is lehetseges.

Az is egy kérdés, hogy kis magasságban miért körözött még, miért nem ment egyenesen a part felé?

Mert valoszinüleg kenyszerleszallohelynek akarta a vizet hasznalni.

Ahhoz látni kellett volna, hogy egyáltalán ki lehessen következtetni, mi is történt.

Ez igaz. A megfigyelö pontositott leirasabol arra tippelnek, hogy

- motorproblemaja volt (ejtöernyös müködött, ernyö müködött),
- a vizszintes sebesseg megtartasaval a part közeleben, a viz felett akart maradni, ezert körözött,
- mert a part közeleben a vizben akart leerkezni, ami a felszereles karosodasaval jar,
- tehat valoszinüleg kenyszerleszallas..

A vizszintes sebesseget felhajtoerö nyerese erdekeben tartotta fenn, mert az allo motor ballasztkent nagy sülyedesi sebesseget produkalt volna allo ernyövel.

A vizet a serülesek elkerülese erdekeben valasztotta.

Talan..

Edited by Peter13, 2007 augusztus 17. - 10:33.

#314 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 11:08

Haf-Shire és peter13 "1MÁSra" talált, de ami biztos! peter Haf-ra harapott rá... :D :P

#315 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 11:11

peter Haf-ra harapott rá..

tevedsz, mint mindig.. csak szeretem, ha több temaban is lehülyeznek..

#316 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 11:15

tevedsz, mint mindig.. csak szeretem, ha több temaban is lehülyeznek..

Óóóóó :o ...1000 bocs' (+ 1 anyamedve :yeah: ) nemtuttam, hogy elkötelezett mazochistával van dolgunk.... :D

.. DE! megértelek...az ember ne aprózza el! :hupp: Sic itur ad astra! :kir:

Edited by feribácsi, 2007 augusztus 17. - 11:16.

#317 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 11:18

Sic itur ad astra! :kir:

Ex astris scientia..

#318 pszihopata

pszihopata

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 685 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 11:22

Na, mit sikerült kirobbantanom.. :confused: A kör, amit "repült" az ernyõs, már annyira szûk volt, hogy szinte az ernyõ körül tette. A motor pedig járt, azt tisztán lehetett hallani...a csobbanásig.

#319 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 11:27

Ex astris scientia..

hihihi! ... hehehe!... hahaha!... :D ;) Tv emlõin... :rolleyes:

#320 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 11:35

A motor pedig járt, azt tisztán lehetett hallani..

Kar hogy feleslegesen dolgoztattal.. mondhattad volna korabban is..
persze az, hogy jart a motor, meg nem feltetlenül jelenti azt, hogy termelt is toloeröt.. propeller??

De persze lehet szamtalan ok.. az ejtöernyös siman kiuszott, tehat a cselekvökepessege rendben lehetett.. az ernyö valt spiralban kormanyozhatatlanna??

Mikor jön mar igazi guru.. mondjuk Donki, hogy eldöntse a dolgot???

Sosem mentem sikloernyövel, csak ejtöernyöztem eleget..
azon belül is föleg abban a sportagban, ahol nem a hosszu levegöbenmaradas, hanem a gyors, pontos földeteres a cel..
es nem a termikek keresese, hanem elkerülese..

Na, talan eleg ennyi is a sikerhez..
bejön majd egy csomo ember..
nem ertik, miröl van szo..
megnezik, ki nepszerübb..
lehülyezik azt, aki kevesbe..

aztan ünneplik magukat, hogy mennyi baratjuk, igaz baratjuk van..

Ezt akarom.. erre harapok.. jo etvagyat feriba'

Edited by Peter13, 2007 augusztus 17. - 11:36.