Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Hucul

• Please log in to reply
5439 válasz a témához

#281 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 22. - 10:16

Nálunk egy 14 éves lány lovagolja az egyik huculunkat, és a legutolsó szóig hallgat rá.Persze már felnõtt a ló. Egy 3 éves csikótól szerintem sem szabad elvárni, hogy hallgasson akárkire (bár a lány a 3 évessel is gond nélkül megy). De a felnõtt ló az a világ legkedvesebb állata. Van egy Muki nevû lovunk. 3 évesen maga volt a tûz. Csak gyakorlott lovast mertünk ráültetni. Ma ott tart (igaz 9 éves), hogy a legkezdõbb lovast is elviszi, kisegíti a hibáit, alálép, ha kell. Ha muszály két órát baktat 3 éves gyerekekkel körbe-körbe a pályán egy zokszó nélkül, ha kell 8 mp alatt végigmegy a lovasíjász-pályán..Ja a hétvégén olyan édes volt:Idegen helyen volt a verseny, s úgy tomboltak, ahogy kell, tepertek ezerrel. Aztán, ahogy az íjjakat a kezünkbe vettük, mint egy varázsütésre lenyugodtak, és nyugis tempóban végigvágtattak a pályán minden gond nélkül.

#282 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 26. - 16:37

Sziasztok!Szerintetek 12 eves hucul kanca, papirok nelkul, ponicsödörtöl szarmazo 2 honapos csikoval, ugyanazzal fedeztetve 220000-ert megvehetö-e?A kanca szelid, nem felti a csikot, a labait adja, allitolag nyereg alatt es kocsiban is megy.A masik kerdesem: 85 kg vagyok 185cm-es magassaggal. Szerintetek elbir-e engem, amig a csiko lovagolhatova nem valik?Gyors reagalasaitokat elöre is köszönöm!Üdv!

#283 Guest_Róbert_*

Guest_Róbert_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 26. - 20:08

Attól függ!Ha a csikó kanca, meg a ló egészség állapota jó akkor talán igen. De ha nincs besütve , meg csõdör a kiscsikó akkor nem. A sütés nullásra lovanként 20 ezer Forint. Akkor az oltások, féregtelenítés. Többe lesz neked mint 220 eForint. Meg attól is függ hogy milyen vastag a pénztárcád.

#284 ritari

ritari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 97 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 27. - 14:02

Üdv Mindenkinek!Már hosszabb ideje olvasom a fórumot, eddig még nem szóltam hozzá, meg tette helyettem arikan. :) Németh Zoltánnak hívnak, végzetségem agrármérnök. Szeretem az íjászatot, lovaglást, lovasíjászatot, történelmet és még sok egyebet. Pillanatnyilag egy kisebb hucul ménes-22 db mindenféle korú és ivarú paci- van a birtokunkban.Ortadon kérdésére szeretnék válaszolni.Egy jól kifejlett, egészséges hucul kancának 85 kg megsem kottyan. 90 kg körüli a súlyom, rendszeresen teszünk meg kiadós terep lovaglásokat, de eddig még egyik lovunknak sem okozott problémát a terhelés.A pappír nélküliséggel az a baj, hogyha tényleg hucul, akkor miért nincs pappírja. Régebben többször jártam úgy, hogy utaztam egy csomót, megnézni huculnak hirdetett lovat, amikor pedig odaértem, kiderült potyára mentem. Attól még, hogy a származása nincs rendben, azért lehet a ló helyes, lehet használati értéke, de tenyészértéke nincs, nem tudhatjuk milyen tulajdonságokat fog örökíteni.Ha már rászánod magad, szerintem érdemesebb törzskönyvezett állatot vásárolni.

#285 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 28. - 15:30

Másrészt ha tényleg hucul, akkor nem ennyibe kerülne. 220 000 forintba egy két éves csõdör kerül. Kanca 3-400 000nél kezdõdik manapság.Nálunk is van egy 2 srác, akik 190 cm fölött vannak, és nem nagyok a lóra, mármint nem lóg le a lábuk a lóról.

#286 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 29. - 18:46

De nem sok választja el, gondolom. :D Azért én röhögnék elõször, ha meglátnám õket. Apa is érdekes, amikor huculon ül. :)

#287 ritari

ritari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 97 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 29. - 19:45

Megszokás kérdése az egész. Természetrajzi filmekben gyakran láthatod, hogy nem egyszer tagbaszakadt mongolok, vagy kazakok ülnek pörgõs hucul méretû lovaikon. Õk meg azt nem értik, hogy az európaiak egyrésze miért ül hatalmas lomha "zsiráfokra", amihez néha még létra is kell, hogy felszáljanak.

#288 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 29. - 19:48

kint voltam az I. póni fogathajtó derbyn. huculok

#289 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 30. - 8:44

Sütyi nézz meg egy musztángot. Az is ekkora... Mégis ráülnek a magas emberek is. Sõt az eredeti arab ló se nagyon magasabb (más kérdés, hogy európában magasítják az állományt...)

#290 Guest_Róbert_*

Guest_Róbert_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 30. - 16:02

Szerintem a huculok minden munkára alkalmasak. Lovagolni pont jó a méret is . Nem is ér le a lábaim . Volt akinek leért. :D Igaz hogy én még csak hucul félvérre ültem.

Edited by Róbert, 2006 május 30. - 16:02.

#291 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 31. - 10:14

Szerintem max egy szamárról érhet le az ember lába, vagy egy setlandiról, de arról se nagyon. Egy falabelláról biztos leérne, de arra meg nem nagyon lehet ráülni...ritari: te milyen magas vagy?

Edited by arikan, 2006 május 31. - 10:15.

#292 balymo

balymo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 515 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 1. - 14:50

Sziasztok Olvasom ezt a topicot és látom itt sok hozzáértõ ember van. A kérdésem a következõ: - Mozgássérült vagyok és szerintetek a hucul beválik-e mint terápiás ló? A tanyánkon magyar sportlovaink vannak, de mivel eléggé nehézkes a mozgásom, nem szeretném õket lovagolni csak simogatni. :) - Másik kérdésem az lenne szerintetek hány éves ló az ideális terápiás ló? :)

#293 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 1. - 15:21

Persze, tudom, hogy megszokás, meg a mongol példát is meg az arab-musztángot is. Nem néznék furcsán, mert már láttam pár magas embert kis lovon. Csak mégis furán hangzik szinte 2m-es ember egy huculon. :) A kis lovak "jobbak", szívósabbak, mint a nagyobbak. Legalábbis a tapasztalat szerint. Persze kinek mire kell.balymo!Azt, hogy a hucul megfelel-e terápiás lónak, nem tudom, majd megmondják a hozzáértõk. Hogy mennyi idõset válassz? Ne fiatalt. Tapasztalt, rutinos, nyugodt lovat. Sok sikert!

#294 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 1. - 18:47

balymo:Én már láttam terápiás hucult, de ez nagyon vérmérséklet függõ.Az én lovam még elég nyers lenne, hozzá, de egy év múlva szerintem már egész közel lesz hozzá.Én is sok sikert kyvánok, de mindenképp nyugodt lovat válassz.Bármelyik fajtára esik is a válsztás.Én tudom, hogy túl elfogult vagyok a huculokkal szemben.Szerintem érdeklõdj szorgalmasan.:D :kocc:

#295 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 1. - 18:53

Egy "terápiás hucul" :D /4466./

#296 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 3. - 18:44

Én is lovagolok néha huculokat. Budakalászon laknak, oda járok át hozzájuk. Lenne egy kérdésem: egy angol nyerget akartam kipróbálni az egyik lovon, de nem volt jó rá, elõrecsúszott a nyakába, pedig a heveder a legbelsõ lyukba volt csatolva. A gazdijuk azt mondta, kár velük kísérletezni, egyikre sem lesz jó a nyereg. Mivel eddig nem láttam csak kocsi elé fogott vagy lovasíjász nyerget viselõ hucult, nem tudom, hogy általában nem illik a hátukra az angol nyereg, vagy csak ennek a nyeregnek a méretével volt probléma, vagy farmatringra van szükség? Ti mit tapasztaltatok? Mostanában egyébként egyre többet játszom azzal a gondolattal, hogy az elsõ lovam hucul lesz, ha majd eljutok odáig, hogy lovat vegyek. (Remélem, minél hamarabb!)

#297 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 3. - 18:54

Lehet, hogy így is hosszú volt a heveder.Az is lehet, hogy túl hátra lett nyergelve, és mivel "nincs" marjuk, elõre került a helyére.De biztos, hogy ezekre a lovakra szélesebb vázú nyergek a jobbak.Inkább valami túranyereg-féle, ha angolban akarod lovagolni.

#298 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 3. - 18:56

Angyi - míg oktatás alatt állt - elég sok nyerget "felpróbált" ( :D ), de túl szélesnek és túl rövidnek bizonyult. Mikor a hátsó lábával lépett, mindig elérte a legtöbb nyereg hátulját. Neki most Tamus Antal készít õsmagyar-nyerget. (Ha nem lesz több árvíz, meg ilyesmi, julius 15.-ére készen is lesz.) Egyébként is, tudod: õsmagyar lóhoz õsmagyar nyereg... :)

#299 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 4. - 11:56

balymo:osztom az elõttem szólók véleményét, hogy minél érettebb hucult válassz terápiás célra. Egy 7-8 éves ló már jó lehet. Az az egyetlen baj ezzel, hogy ilyen idõs eladó hucult nemigen találsz majd, mert az ilyen korú lovak a leghasználhatóbbak hátasnak is, s nemigen válnak meg ebben a korban a lovuktól a gazdáik, így (sajnos) lehet, hogy egy másik fajtához elõbb lesz szerencséd. :( Mézszín sörény:Mi sem igen használunk angol-nyerget a huculra, de nem azért, mert nem jók rájuk. Hagyományõrzõként fanyereg-pártiak vagyunk. Ám amíg nem volt fanyergünk, mi is angol-nyerget voltunk kénytelenek használni, és jók voltak a lovakra. Jósvafõn is csak egy, vagy két éve van fanyereg, azelõtt õk is csak angol-nyerget használtak.A tenyész-vizsgán is angol nyeregben történik a vizsga a kancák és a csõdörök esetében is.Amúgy lehet, hogy csak hosszú volt a heveder. Mivel tényleg nem jellemzõ rájuk a magas mar, és jó esetben szalmahasuk van, ott, ahova nagylovakon nyergelnének, nekik hasuk van. Azaz még tud elõrébb csúszni a heveder. Mi ezt részint elõrébb nyergeléssel, részint erõsebb nyereghúzással oldjuk meg. Szélsõségesen alacsony mar esetén (ilyen is van nálunk) az a megoldás is életképesnek bizonyult (és nem is okozott nyeregtörést), hogy a nyereg alá tett pokrócot kb 20 cm-en visszahajtjuk az elülsõ részen nyereg alá, és így kevésbé tud elõre csúszni a nyereg.("mesterséges mar" :) )Megoldás lehet még a farkasszíj, vagy a kettõs heveder. (meghúzva a hátsót is). Ezeket még nem próbáltuk, de tervbe vannak véve.Amúgy a fenyereg is elõre tud csúszni, hiába a sok okosság... :( A fanyereggel is vigyázni kell azonban, mert egyes fanyergek sajna beesett hátú lovakra készülnek, és ha egy egyenes hátú lóra rakják, klasszul mérleghintázik a ló hátán.

#300 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 7. - 16:31

Semmi bajom a fanyereggel, sõt, ültem is már ilyenben és kényelmesnek találtam. De ha kaptam egy jó angol nyerget használatra, nem vennék másikat, ha nem muszáj. Alkalomadtán azért majd kipróbálom azt is, addig meg marad a szõrézés.

Edited by Mézszín Sörény, 2006 június 7. - 16:32.

#301 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 7. - 17:36

Bocsi, ha ezt jött le a válaszból. Én sem gondoltam, hogy bajod lenne a fanyereggel. :)

#302 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 15. - 11:02

Sziasztok huculosok!Én egy új regisztrált tag vagyok. Nagyon szeretem a huculokat nekem is van kettõ de sajnos csak félvérek :ang: 4 és 5 évesek, imádnivaló kislovak. Sabrinának és Vilmosnak hívják õket. Nincsenek meg egymás nélkül. Küllemre huculok , szíjalthátúak. Színük pej és egérfakó, farkukba egérszürke szõrszálak. Nagyon szeretnek a legelõn lenni . Napközben ott vannak éjszaka pedig istállóba.Amatõr szinten indultam már Sabrinával akadályhajtó versenyen. A közeljövõben szándékomba van a kettesfogathajtás. Jelenleg kettest hajtok de még hobbi szinten. Üdvözlettel: Sabrina

Edited by Sabrina, 2006 június 15. - 11:15.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 15. - 11:07

Mam, akkor a szülinapomra kap majd Angyi egy szép és jó nyerget ;)Én is lovagoltam anno hucult, ha épp nyeregben, akkor angol nyereggel, nem volt semmi baj vele, nem méretre készült rá, ettõl függetlenül megmaradt rajta jól. Sabrina, nagyon szépek a kis lovaid!

#304 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 15. - 11:08

Dé!Köszönöm a dícséretet!

#305 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 17. - 7:39

Én a huculjaimat angol nyereggel lovagolom. Pont jó rájuk, viszont minden egyes lovaglásnál engedni kell a hevederbõl mert kicsit túltápláltak. :D De megfigyeltem , hogy a huculok azok zömök fajták. :)

#306 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 17. - 8:35

Hú, beindult ám a huculos topic... :) [Jövök majd, de most el kell utaznom.]

#307 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 18. - 11:00

Mi ezekre a nyergekre vagyunk a legbüszkébbek:HorkánMukinSoltonHorkán elõlrõl

#308 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 18. - 11:13

Nem csúszik elõre farmatring nélkül?

#309 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 18. - 13:21

Nagyon tetszenek. Ezek lovasíjász-nyergek?

#310 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 18. - 15:19

Nem csúszik elõre farkasszíj nélkül. Ahol van is farkasszíj, ott is csak díszítésre szolgál. Ugyanúgy, mint a szügyelõ. Ezeket a nyergeket egy nyergesmester készíti, (aki mellesleg még eredeti füredi nyergesmestertõl tanult,) aki honfoglaláskori nyergek alapján készít fanyergeket (villás elágazású fából, nyersbõr huzagolással...stb.). Ezek a nyergek jól fölfekszenek a huculok hátára, jó helyen van a kengyel, meg lehet húzni a hevedert. (sajnos ez nem minden nyeregrõl mondható el, amit manapság kapni lehet...) Még egyszer sem történt meg, hogy férrefordult volna, vagy feltörte volna a ló hátát. Ágimam kérdésére válaszolva, ezekben a nyergekben kivállóan lehet lovasíjászkodni, és emellett egy komolyabb terepen is megállják a helyüket. [Sajnos ez a második mondatrész nem igaz minden lovasíjász-nyeregre, mert férrefordul a ló hátán, utána kell húzni, de olyan is akad, ami az elsõ felszállásnál kettéreped(!). EZeket a nyergeket álalában fa-szobrászok, asztalosok készítik, és nagyon jól arra, hogy az ember eldicsekedhessen azzal, hogy lovasíjász-nyerge van, de egyébre használhatatlanok. ]Szóval ezek nem lovasíjász-nyergek, hanem honfoglaláskori nyereg rekonstrukciók. Olyan nyergek másai, amikkel el lehet jutni az Atlanti-óceánig, és ott felprédálni a városokat. (mégha nekünk nincsenek is ilyen ambícióink.)Azért veszem magamnak a bátorságot, hogy véleményt mondjak, mert elég sok nyergünk van. (Ezek közül mindössze egy angol.) Több "gyártót" is kipróbáltunk, a Kassai-féle nyeregtõl (ott is több típus) a kevésbé ismert nyeregkészítõkig, és bizton állíthatom, hogy ez a nyergesmester készíti a fa-nyergek legjobbjait. Strapabíró, kényelmes, igényes nyergek, szép kivitelezésben.Najó, nem reklámozom tovább...

#311 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 18. - 18:30

Nagyon szép nyergek! Igazán a huculokhoz illõk.

#312 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 18. - 18:51

Arikan, ez akkor lett volna reklám, ha leírod a mester nevét is. (Tényleg, mért nem tetted? :)) Már alig várom, hogy mi is mehessünk Angyi nyergéért az Eger-völgyébe. Ezt Tamus Antal készíti, (kissé megcsúszott a határidõ az árvíz miatt :() és remélem, szeretni fogjuk. Sokat dilemmáztam, milyen nyerge is legyen ennek a hucul/kazah lovacskának, (a "Nyeregfajták" topicban visszatérõen hetekig folyt errõl a téma). Ebbõl az egy szempontból még jó is, hogy teljesen ötlettelenek és gyakorlatlanok voltunk. Mert ugye ha már elkötelezettek lettünk volna valamilyen lovaglási stílus mellett, és azt már sikerrel mûvelnénk, biztos, hogy gondolkodás nélkül ahhoz illõ nyeregben gondolkodtunk volna. Így (amíg a lovacskánk belovaglás ürügyén üdült a messzeségben) volt idõnk átgondolni-megfontolni-kitalálni, mi kerüljön majdan Angyi hátára. A belovaglásának ideje alatt ugyanis rápróbáltunk néhány western, angol nyerget, de sehogy sem akart illeni a testalkatához egyik sem. Így történt, hogy okkult lovastársaim segítettek dönteni: " honfoglaláskori nyereg rekonstrukció" lesz. (Vééégre, egy normális megnevezése ennek a nyeregnek, mert amikor kérdezik, mindig zavarban vagyok, mondok õsmagyar-nyerget, bock-nyerget, meg mindenféle marhaságot...:D)Julius 15.-én mehetünk érte, ott helyben kipróbáljuk egy hucul-arabon, aztán majd serényen fotózunk, amikor elõször próbáljuk ki itthon a "kis musztángon" (ahogy az oktatója hívta :ang: ), hogy megoszthassuk veletek az élményt, tapasztalatokat.

#313 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 14:03

Egyszer ültem Tamus Antal nyeregben, s bár csak rövid ideig ültem benne, nem volt rossz. Remélem, sok örömed lesz benne.

#314 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 20. - 14:42

Ágimam!Én is kívánok neked sok jó lovaglást a nyereggel

#315 Guest_Róbert_*

Guest_Róbert_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 30. - 12:17

Most komolyan! Ne csináljátok már! Esik az esõ, nem tudsz mit csináni csak bennt lenni, s mégis el van avulva ez a topic! Mi huculosok/ huculimádók tartsunk már össze! :kocc:

Edited by Róbert, 2006 június 30. - 12:18.

#316 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 30. - 13:00

Nem tudom, ismertiek-e Harangozó Jánost, de kapott tõlünk egy hucul csikót, Goral Berényt. Eleinte azt mondták, hogy szegény kis csikó, biztos majd lerugdossa a fríz, meg a Shagya, meg a Nóniusz, meg az angol telivér, és majd a sor legvégén fog kullogni...Ehhez képest két hét alatt ott tart, hogy terelgeti össze a ménesét, hogy senki se legyen külön az õ csapatától. Ugyanis a két éves csikó lett a vezérherélt...Olyan büszkék vagyunk rá.. És ha látnátok, hogyan hordja magát! Mint egy álom. Gyönyörûen tartja a nyakát, a lábait úgy emelgeti, mintha egy lipicai mén lenne, és nagyon nagyon szép.

Edited by arikan, 2006 június 30. - 13:06.

#317 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 július 1. - 9:07

Képed nincs errõl az "álom" csikóról?

#318 Guest_Róbert_*

Guest_Róbert_*
  • Guests

Közzétéve 2006 július 2. - 11:43

Fantasztikus hogy egy csikó vezérel egy kisebb ménest, ahol vannak idõsebbek, "bölcsebbek".

#319 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 3. - 9:54

Sajna egészen friss kép nincs róla, mert lefogyott egy kicsit, és nyurgult is a herélés miatt, de van egy téli kép tóla:télenÉs egy, amit már régebben mutattam,és 3-4 hónapos korában készült:kis fotogén

#320 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 július 3. - 10:27

Nagyon szép, kecses ló.:)