Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#281 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 25. - 20:37

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni, a szakdolgozatomhoz gyûjtök adatokat, információkat a gidrán, furioso, nóniusz fajtákról, ezek történetérõl, tenyésztésérõl, állományuk mai nagyságáról, stb és/vagy Mezõhegyesrõl. Fõleg könyvcímek érdekelnek. Elõre is köszi

#282 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 26. - 11:06

Lótuszvirág!A volt szobatársam tavaly gidránból írta a szakdolgozatát!Ha érdekel persze...

#283 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 26. - 11:10

Szia Chilly! Hogy érdekel-e?Naaaaaaaaaaaaaaaaagyon!!!!!!!!

#284 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 18. - 12:55

Én most a marócpusztai gidrán ménesnél dolgozom,talán így is tudok még segíteni.Beszéljük meg magánban a többit,jó?

#285 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 18. - 12:59

Nem tudom hallottátok-e az igen szomorú hírt,hogy a hétvégén a franciaországi military VB-n Gidrán Sáfrány egy végzetes balesetet szenvedett Balázzsal és el kellett altatni.

#286 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 18. - 13:04

Úristen! Mi történt? Chilly, tudsz részleteket is? Miért történt a baleset? A pálya volt túl nehéz? Megcsúsztak? Mi volt a baj? Ez nagyon szomorú. Szegény ló.A lovasnak nem lett baja, õ jól van?Mondjuk én nem is szeretem a militaryt mert túl veszélyesnek tartom embernek lónak egyaránt.

#287 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 18. - 13:41

Sajnos én nem mentem ki velük így csak annyit tudok amennyit Tippmester igen szûkszavúan osztott meg velem néhány sms-ben,érthetõ módon.Felbuktak és Sáfrány gerinctörést szenvedett,emiatt el kellett altatni.Balázs nem sérült meg.Nem tudom hogy hozzák haza Sáfrányt,vagy haza hozzák-e egyáltalán,de feltételezem biztosan szeretnék méltó módon eltemetni.

#288 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 18. - 14:05

Jó nagyot bukhattak, ha gerinctörés lett belõle!Szegény ló! Nagyon sajnálom.

#289 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 18. - 16:19

[url="http://"http://www.uno.hu/news/story/137865"]Itt olvasható a hír[/url] :(

#290 andika1

andika1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.993 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 18. - 17:33

Szerencsétlen,nagyon sajnálom:-(Szegény Balázs ,elhiszem h megviselte,én sem birtam volna folytatni szerintem:-(

#291 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 19. - 13:11

Érthetõ.Sáfrányt semmilyen módon nem tudják hazahozni,nem engedélyezik.Így csak a patkó,egy sörény darabka és a sok-sok emlék jött haza a lószállítóban...

#292 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 19. - 13:19

Nagyon sajnálom a lovat. Szegényke. Az meg külön rossz érzés, hogy nem hozhatták haza, hanem ott kellett hagyniuk. Szegény ló. Bár neki már sajnos mindegy, csak a lovasának, gazdájának mégiscsak megnyugtató lett volna valamilyen szinten ha hazahozzák és eltemetik.

#293 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 19. - 22:05

Osztom a "túl veszélyes a military" jellegû véleményeket azon túl, hogy sajnálom a lovat és lovasát is !!!Én nemrég vetztem egy félig gidrán kancát ! Csodaszép! Az anyja 69 Gidrán VIII (Ballada)P.

#294 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 19. - 23:07

Chilly, esetleg le tudod írni, mi történt pontosan? Másodkézbõl azt hallottam, hogy Sáfrány nem bukott fel, hanem rosszul érkezett egy ugrás utáni lejtõre (amit szaknyelven biztos nem így mondanak :rolleyes: ), de te biztos tudsz pontosabbat.Egyébként az is igaz, amit egy militarys lány mondott, hogy ezt egybõl hozzák a hírek, de mikor tavaly, meg tavalyelõtt jól mentek, azt még a lovasújságok is alig írták meg...

#295 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 20. - 8:09

Sáfrány volt az Ács József emlék versenyen is, ugye?

#296 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 20. - 20:12

Igen, elõtte pár hétig Üllõn edzõtáboroztak.

#297 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 21. - 8:05

Sajnálom nagyon a történteket, Sáfrányt pláne, kiszúrtam a többi közül a versenyen.

#298 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 22. - 20:33

A következõ történt:egy háztetõ jellegû ugráshoz érkeztek-egy háztetõrõl kellett leugrani-,és bár Sáfrány látta az ugrást valószínûleg,mégis nem leugrott róla,hanem egyszerûen továbbhaladt,mintha egyenesen ment volna tovább az út.És emiatt nem húzta fel a lábait sem maga alá,így hason érkezett a földre,két hátulsó lába nyújtva maradt,és deréktájon eltört a gerince.Azt hiszem a medencéje is sérült.Gidrán Nimfa is bukott utána,de szeretnék kihangsúlyozni valamit,ami óriás siker és hihetetlen elõrelépése ennek a kis létszámú,ámde igazi magyar fajtának:Gidrán Sóhaj,aki ezen a VB-n William Fox-Pittel a nyergében angol színekben indult-azóta Sóhaj újra itthon van Marócon-,elsõ napon díjlovaglásban a 39. (58 indulóból),második napon a cross-countryn ELSÕ HELYEZETT (!!!),harmadik napon díjugratásban 7. helyezett lett,összesítésben a 18.helyen végzett azon TOP20-ban,amely a világ legjobb 20 military lovát nevesíti.Azt hiszem csodálatos eredmények ezek.

#299 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 22. - 20:47

A fajtának igen, csodálatos eredmény, de az egyénnek akivel történik, sajnos nem. :(

#300 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 22. - 21:11

És miért van újra itthon Sóhaj? Lemondott róla Pitt?

#301 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 14:49

Végetért a prodzsekt Pittel.Egyébként sajnálta,hogy vissza "kellett" adnia,jó lónak tartja.

#302 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 17:23

Azt mindenki elfelejtette hirtelen(fõleg marócon, Chilly)hogy tavaly Balázs 14. lett !!! ugyanezen a versenyen, elõtte meg 18. ha jól emlékszem.Biztos vagyok benne,hogy ha Balázs ment volna a Sóhajjal ,nem lett volna roszabb eredmény.Szerintem Õ is megérdemelte volna ezt a "felhajtást" amit a Fox-Pittel mûveltek,és azt a pénzt amit kb.ráköltöttek Pitt-re,(nyilván nem puszira lovagolt)azzal lehetett volna Kaizingert is menedzselni.Mert ha Balázs nincs,(mert ugye az köztudott hogy egy lovat be kell lovagolni),én ugy gondolom még egy Fox-Pitt sem tudta volna ezt az eredményt elérni,de hogy még tovább menjek ,szerintem el sem vitte volna a lovat ha nem ugy gondolja ,hogy kellõképpen fel van készitve!Egyszó mint száz a KAIZINGER BALÁZS is megérdemel egy két jó szót ,vagy talán még jóval többet is!A baleset pedig szerintem egy egyszerû véletlen,egy rossz leérkezés szerencsétlen következménye,ami nem csak a militaryban fordulhat elõ ,lehet ez bármelyik ága a lovassportnak,egy sima tereplovaglásnál is elõfordulhat ,hogy a ló lába egy bakolás után kicsúszik.

#303 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 17:30

Oké Military, de azért azt valljuk be hogy a legtöbb baleset ezeknél a fix akadályoknál történik, ami végülis logikus, hiszen díjugratásban a ló ha nemtudja megugrani azt a szintet, akkor leveri a felsõ rudat aztán ennyi. De egy ilyen háztetõs vagy farakásos akadálynál, vagy átugorja vagy.. nem.

#304 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 18:46

Szerintem Zsó ,nem kell ahhoz pl:rally versenyzõnek lenni,hogy megsérüljön az autód,és láttam én már dijugrató versenyen is bukást.A lényeg az, ne itéljünk el kapásból semmit ha nem eléggé ismerjük.Véleményem pedig az, nem lehet kimondani egyik ágáról sem a lovssportnak ,hogy veszélyesebb a másiknál,mindegyiket a lehetõség szerint a legjobban felkészülve mûveljük ,de véletlenek még igy is vannak.

#305 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 19:18

Ez egyértelmû. Akkoris megsérülhet a lovad amikor éppen futószáron lépked. Sõt, akkrois ha éppen a boxban lõdörög. Tul.képp, ha a te szemszögedbõl nézem akkor tökmindegy hogy egy szögekkel kivert, vagy egy szimpla fa-oldalú boxba teszem be a lovat, mert véletlenek itt is ott is történhetnek. Persze ez ferdítés, meg színezés.De tényleg nem is mondom tovább, mertmég véletlenül sem szeretnék vitába keveredni. písz ;) Posted Image

#306 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 19:36

Hát vitázni Én sem szeretnék,meg minek is.DE nem értettél meg szerintem Zsó.

#307 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 21:54

Én sem szeretnék vitatkozni, de nem értem, miért kell még mindig a fix akadályokon meg a hûdeveszélyesamilitaryn lovagolni, mikor ez, ha jól olvasom, tényleg egy szerencsétlen baleset volt... Sáfrány ismerte a pályát, ment itt tavaly is, Balázs szintén, nem hinném, hogy bárki is hibás lenne. Arról bezzeg tényleg nem szól a fáma, hogy a többi gidrán hogy ment, mint ahogy az elõzõ években sem...

#308 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 22:59

Zsuzska. Egyetlenegy szóval sem mondtam hogy bárki is hibázott volna.Ez a fix-akadálytól való félelem talán nemhiába alakult ki. De ez személyes vélemény. Valszeg Ti többet tudtok errõl, én csak a nyers híreket/tényeket hallom

#309 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 25. - 23:09

Nem az a kérdés, hogy ki mit gondol a fix akadályokról, hanem hogy megint ezen a témán lovagolunk, csak mert militaryról van szó, pedig az esetnek semmi köze hozzá. Gondolom Mili-tary is erre gondolt...

#310 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 26. - 11:36

Igen erre gondoltam,mert szerintem ha egy ló és lovasa a megfelekõ felkészülés után versenyzik egy military versenyen,annak pont ugyan annyi veszélye van mint pl a dijugratásnak.Az már más kérdés ha ezeket felkészületlenül próbálja valaki mûvelni!

#311 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 26. - 12:02

Mili-tary!Elõször is:Balázs az egyik legtehetségesebb military lovas Magyarországon,de úgy gondolom könnyelmûség lenne egy lapon említeni õt Fox-Pittel.Azt ne felejtsük el,hogy tavaly Balázs a 6 éves kategóriában érte el ezt az eredményt Sóhajjal,amit említettél.Az indulók száma is kevesebb volt,mint a 7 éves kategóriában.Ha tavaly Fox-Pitt lovagolta volna a 6 éves kategóriában Sóhajt,ugyanígy,ahogy most ment,dobogós lett volna a ló.Balázs megérdemli a felhajtást,akkor is megérdemelte,de nincs Fox-Pitt körül nagyobb felhajtás...Ebben tévedsz.És ha lenne is,jogos lenne,úgy gondolom.Egy világsztár,akárki akármit mond.Sóhajt pedig nem õ választotta ki magának,hanem Balázs ajánlotta,"adta oda" neki gyakorlatilag.Nyilván a ló felkészítettsége szerepet játszott ebben,de nem Fox-Pitten múlott.A ló sérülése pedig olyan mértékû volt,amit egy sima tereplovagláson nemigen élsz át.Veszélyes a military,ezen kár vitát nyitni,meggyõzõdésem,hogy az egyik legveszélyesebb ága a lovas sportoknak.De Sáfrány balesete VÉLETLEN VOLT,nem a felkészültség hiánya!!

#312 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 26. - 14:27

Chilly!Én nem gondolom hogy Fox-Pittet egynapon kéne emliteni A Balázzsal (ha neki is olyan lehetõségei lennének mint a Fox-Pittnek,nem pedig olyanok amilyenek vannak,lehet hogy emlegethetnénk is akár egy napon)de nem azért mert nem olyan jó lovas ,hanem azért mert még nem szerzett annyi tapasztalatot,amit itt a mi kis hazánkban nem is fog megszerezni,mert nincs rá lehetõsége,és nem is segitik ebben!!!!Nem tévedek, mert Fox-Pitt körül igenis van nagyobb felhajtás ,legfeljebb TE ne hallottál róla!Az igaz ,hogy tavaly érte el a Balázs azt a 14. helyet,de azt nem gondolod hogy ezt az eredményt akkor egy olyan lóval érte el aminek kevés nemzetközi szintû rutinja volt,most pedig a Fox-Pitt a vb elõtt 8 nemzetközi szintû versenyen ment vele!Akkor tehát tavaly nem is volt benne abban az általad emlitett TOP 20-ban?,vagy hogy van ez?Sáfrány esete szerintem is véletlen baleset volt!(mindig is ezt hangoztattam)

#313 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 26. - 15:09

idézet:
eredeti szerzõ : Mili-tary (ha neki is olyan lehetõségei lennének mint a Fox-Pittnek,nem pedig olyanok amilyenek vannak,lehet hogy emlegethetnénk is akár egy napon) [/QUOTE]Itt egy kicsit megakadtam. Nem arról szól a sport, hogy bármilyen körülmények között a maximumot tudd kihozni magadból? Ha mindenkiek ugyanolyan esélyei lennének, akkor rég megette volna a kutya az összes sportágat.

#314 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 26. - 15:49

Tötõ!Te úgy olvastam , triatlonoztál. Akkor nyilván tudod mennyit számít, hogy kinek milyen kerékpárja van, van-e neoprénje, mennyi ideje van edzeni. Csak ez a dolga, vagy a sport mellett kell tanulnia, ne adj isten a megélhetéséhez, sportolásához szükséges pénzt elõteremtenie. Milyen orvosi háttér áll mögötte. Ez az összes dolog egy tényezõ körül forog, ami nem más mint a PÉNZ. És ebbõl mint tudjuk a magyar sportban a gazdagabb országokhoz képest klasszisokkal kevesebb van. Akkor hol beszélünk itt azonos, vagy csak hasonló körülményekrõl. A tehetség és a szorgalom egy dolog, de manapság az eredményes élsporthoz ezen kívül még rengeteg pénz is kell. feltételezem Mili-tary is valami hasonlóra gondolt.

#315 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 27. - 8:21

Furiosojr köszönöm lehet ,hogy nem voltam elég érthetõ mindenki számára,de tényleg valami hasonlóra gondoltam!Tötõ!Szerintem ha mindenkinek ugyan olyan lehetõségei lennének ,mind a felkészülésben ,mind az anyagi háttérrel kapcsolatban,az lenne az igazi sport,mert akkor tényleg csak a tehetség és a szorgalom tenne különbséget a sportolók között!

#316 ivanhu

ivanhu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 28. - 15:21

idézet:
Eredeti szerzõ: Mili-tary: Igen erre gondoltam,mert szerintem ha egy ló és lovasa a megfelekõ felkészülés után versenyzik egy military versenyen,annak pont ugyan annyi veszélye van mint pl a dijugratásnak.[/QUOTE]Ez egy igen figyelemreméltó, és szerintem igen kevéssé védhetõ állítás. Van ám egy olyan tudományág, ami a valószínûségekkel foglalkozik. Ennek alapszintû alkalmazása esetén is simán kijön az a végeredmény, hogy nagyobb valószínûséggel következik be a nemkívánatos esemény akkor, ha olyan eseményeket vizsgálunk, amelyeken több dolognak kell egyszerre "stimmelnie" ahhoz, hogy minden rendben menjen. Márpedig egy fix akadály ugrása esetén nincs hibamargó - az vagy sikerül, vagy nem. A verhetõ akadály esetén ha nem sikerül, még mindig lehet belõle baleset, egyszerûen csak kisebb a valószínûsége.Esélyek kérdése az egész. Tudod, egy olyan lövész sportággal foglalkozom, ahol futunk is a fegyverrel, összevissza mozgunk vele, meg ilyenek. Biztonsági rendszabályaink viszont olyanok, hogy egyszerre többet kelljen megsértened ahhoz, hogy bekövetkezzék a baleset - ami ennek ellenére, bár nagyon kis számban, és hál'istennek eddig súlyosabb következmények nélkül, mégis idõnként elõfordul. A lovastusa esetén sincs másként - egyszerûen a lónak is, a lovasnak is kevesebb tere van a hibázásra, és kisebb esélye arra, hogy a tévedésbõl jól jöjjön ki. Ettõl még nem nevezném elõre megfontolt szándékkal elkövetett lógyilkolásnak és öngyilkosságnak, de azért a fenti állításhoz hasonló módon nem kéne véka alá rejteni a tényeket. Az összes lovassportok közül, beleértve a SASS lovas változatát is, valószínûleg a lovastusa a legveszélyesebb, emberre, állatra egyaránt. Period.

#317 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 28. - 15:23

Mi az a SASS lovas véltozata?

#318 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2004 október 28. - 15:28

Emberek! A military meg a gidrán fajta között ugyan van némi kapcsolat; de azért a téma (mármint: a militaryzás megítélése, szabályai, satöbbi) egybentartása végett inkább költözzetek át vele a [url="http://"http://www.paci.hu/cgi-bin/lovas/paciforum/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=1;t=001098"]Lovastusa[/url] topikba! ;)

#319 kilimáni

kilimáni

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2004 november 19. - 20:36

Halihó!Biztos, hogy ez az eszmecsere még mindig a gidránokról szól?

#320 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 9. - 19:58

Láttátok a Híradóban a gidránokat? Most voltak a tv-ben, hogy a marócpusztai gidránok éheznek. Évente 10 millió állami támogatást kapnak, de a deficit így is további 10 millió. Tényleg csontkollekciók voltak.