Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tükör által homályosan

• Please log in to reply
3214 válasz a témához

#3081 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 19. - 22:25

Chuck - volt, hogy rámszólt - ha mégegyszer belerugsz abba a lóba felülök mögéd :) , ezt másik 12 kurzusoló, meg sok nézõ elõtt mondta, semmi sértõt nem éreztem benne, csak azt, hogy túl sok a lábam!

A különbség az, hogy nem egy Szalontai Zoltán kurzuson vagyunk.

#3082 Api

Api

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 20. - 5:55

Bár nagyon érzékeny pontomon érintett (jó lenne egyszer, s mindenkorra elfelejteni az egészet), mégsem azzal volt a nagyobbik problémám, hogy felemlegette. A nagyobbik az, hogy nem tudom honnan veszi a bátorságot ahhoz, hogy szakmailag megítéljen és kioktasson.

Azt hiszem az önérzet és a büszkeség az, ami most nem hagy téged nyugodni. Oldaltól függetlenül én úgy gondolom nem bántani akart ezzel Sheriff, pusztán felhozott egy példát egy problémára, melynek történetesen te voltál a fõszereplõje. Nem ismerlek igazán sem téged, sem Sheriffet, nem tudom melyikõtöknek van több eredménye, nagyobb múltja; azt viszont tudom, hogy Sheriff sem tegnap látott elõször lovat, így talán jogosan ítél meg munkafolyamatokat s ezen keresztül embereket. Attól, hogy akkor ott történt valami és nem úgy ment a pacid, ahogy szeretted volna semmit nem von le kvalitásodból, csak egy jó példa arra, hogy állatkáinknak is van lelke, saját gondolata, hangulata és nem tudnak mindig 100%osan teljesíteni. Szerintem a leszûrendõ tanulság ennyi. Elemezni, agyalni lehet és érdemes, aztán, hogy azt az "utat" választod, amit Sheriff vagy bárki más ajánl az a te döntésed, a lényeg, hogy jól érezd magad a lovaddal és viszont.

Ui.: csak azt lehet kritizálni, aki csinál valamit! nézd ebbõl a szemszögbõl, te legalább ott vagy és csinálod!

#3083 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 20. - 6:54

Szrt kevesen járnak annyit kurzisra mint mi itt néhányan,

A kurzusolás is egy módja a tanulásnak.
Rendszeresen dolgozni egy edzõvel meg a másik. Szerintem egy biz. tudásszint alatt ez célravezetõbb. Szigorúan magamra céloztam. ;)

#3084 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 20. - 8:06

A kurzusolás is egy módja a tanulásnak.
Rendszeresen dolgozni egy edzõvel meg a másik.

Hogy, miket tud meg itt a földi halandó! :hu: :D

#3085 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 20. - 14:12

Tehát ismét bebizonyosodott, hogy a szár a ló lassításában nem játszik szerepet, ha a ló kellõen ki van kiképezve :yeah: .

bocs de szerintem nagyon is van szerepe. :) akárhogy is van egy ló kiképezve, vész esetén ott a gyeplõ :D ez megcáfolhatatlan tény. :)

#3086 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 20. - 15:05

Te Ferke én nem a vészrõl beszélek, sok embernek nemvész esetén se elég a szár ;) . Egyébként jól vagytok?

#3087 Viri

Viri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 66 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 24. - 20:33

Mindamellett én nagyon örülnék neki, ha a színvonal folyamatosan emelkedne a felnõtt számokban, amire azért néha volt már példa. Egyszer, ugye, Sheriff lelõtte a lányának a trail tervét, hogy ez túl sok

Nem tudom mire gondolsz, de errõl eszembe jutott egy jó kis történet :D Azt hiszem két évvel ezelõtt felmerült bennem a Trail Fiesta gondolata, amit sikeres könyörgés árán meg is rendeztünk még abban az évben. Volt egy versenyszám, a Naked Trail, aminek lényege, hogy a lovas nyereg, kantár, nyakkarika!!!! nélkül lovagol le egy trail pályát. Megterveztem szépen a pályát, megosztottam az interneten, és utánam az özönvíz. Volt ugye benne kör bóják között vágtában!!!, négyzetben megfordulás, oldalazás, kapu, híd mindezt persze szõrén teljesen csupasz lovon kellet teljesíteni. Hát elég sok kritikát kaptam hogy elment az eszem. A történet vége az lett, hogy összevetést kellett tartani az elsõ helyért mert két lovas is hibátlan pályát ment :eek:
Fantasztikus volt! Komolyan mondom elismerésem az összes résztvevõnek, mert még álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerûséggel tudják teljesíteni. Valószínûleg én soha nem fogok tudni úgy végigmenni mint az a két lovas. Tényleg nagyon mély nyomot hagyott bennem az a verseny. Ez a westernlovaglás! A ló és lovasa tökéletes összhangban teljesíti a feladatokat, ezt kell kihangsúlyoznunk, bemutatnunk és népszerûsítenünk. :yeah:
remélem jövõre is lesz Fiesta és megmérethetem magamat, hova is fejlõdtünk két évvel ezelõtthöz képest?

Kicsit OFF :( de nem hagyhattam ki

#3088 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 25. - 9:14

Dehogy off, jó emlékezni!

#3089 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 25. - 16:06

Nem tudom mire gondolsz, de errõl eszembe jutott egy jó kis történet :D Azt hiszem két évvel ezelõtt felmerült bennem a Trail Fiesta gondolata...

Ha a TF gondolata a tiéd, akkor elismerésem.
Hogy mire gondoltam, elõkerestem, bár nehéz volt, magam sem hittem volna, hogy 5 évet kell visszanyúlni a Cart-Silverado 2006. 10. 21-ig, ahol is ezt írta Sheriff: "Megvizsgáltam Virág tervét, s nem támogatom én sem, mint feladatot, mert szerintem is túl bonyolult..."

#3090 Viri

Viri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 66 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 25. - 17:03

Ha a TF gondolata a tiéd, akkor elismerésem.
Hogy mire gondoltam, elõkerestem, bár nehéz volt, magam sem hittem volna, hogy 5 évet kell visszanyúlni a Cart-Silverado 2006. 10. 21-ig, ahol is ezt írta Sheriff: "Megvizsgáltam Virág tervét, s nem támogatom én sem, mint feladatot, mert szerintem is túl bonyolult..."

Köszönöm szépen! :ang:
Nem emlékszem már pontosan a Cartra de szerintem az én feladatom biztosan könnyebb lehetett mint a Porfelhõ által kitalált :) négy ember a ranch négy sarkán, mindenki csinál valamit (ugratás, bozóton átverekedés, vezetékló, tavon átlovaglás) és 10 összetett mondatot kellet egymásnak továbbadva eljuttatni és visszamondani a ranchra érkezõ utolsó lovasnak. Mondok egy példát: a Fort San Juan erõdben állomásozó jenki katonák megtudták , hogy a cherokee indiánok kiásták a csatabárdot és le fogják rohanni a szomszédos tuscarora törzs falvait napnyugtakor. Na ebbõl volt 10. Azt hiszem a legjobb csapat felet vissza tudott mondani :D

#3091 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 31. - 16:39

:huh: Hát én nem tudok róla, hogy nálunk lenne valami :eek: :nem:
Cutting meg egészen biztosan :nem: :nem:

Azt, hogy azon a hétvégén cuttingedzés lesz a BL farmon, azt akkor a facebookon olvastam egy kép alatt. Most látom, és megint a facebookon,hogy valóban volt azon a hétvégén cutting edzés, csak a hely nem stimmelt, a Tyuxi Ranchon volt.
Így a rejtély, mondhatnánk, megoldódott. :)

#3092 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 31. - 17:39

Jó, hogy tisztázódott végre! :D

#3093 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 31. - 18:42

Tudom, senkit nem érdekelt rajtam kívül, de hátha. :D

#3094 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 13:19

Adva van a díjló, Philppe Karl szerint, és adva van a westernló pl. Viktor Fröschl szerint. Az egyiknek itt a feje-nyaka-orra, amásiknak ott a feje-nyaka-orra, természetesen nem egyazon helyen. Namármost akkor HOL az igazi? Kinek van igaza? és igazabb igaz az egyiké, mint a másiké? :eek:

#3095 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 19:35

Szerintem még olvass utána PK-nak. Mert elõször õ is arra törekszik, hogy a ló nyaka lefelé kerüljön, aztán emeli fel (ez így nem teljesen igaz) a nekik "szükséges" szintre. Nagy vonalakban. Érdemes elolvasni a könyvét. Egy díjló nem westernló, és fordítva.

#3096 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 20:43

Olvasom! Épp must folymatosan másodszor, ezuttal lassított, értelmezõs kivtelben. Az elsõ olvasás az csak a benyomás, az összképp végett volt. Miután az igen pozitívra kerekedett, megpróbálom kérõdzve emészteni :D Minekutána nem vagyok díjlovas (és sosem is voltam!) ez egy külön föladat nekem. Terminológia, mentalitás. És minekutána nem is leszek, nem is akarok lenni díjlovas, külön föladvány "átírni" (értelemezni) a tartalmakat síma lózásra. :rolleyes: A "melyik az igazi" fölvetés, az épp arra irányul: KELL-é egyik vagy másik metódusnak kötelezõen szerepelni, jobb-é egyik vagy másik (magasabbrendû?)

#3097 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 21:21

Gondolom egyik sem magasabb a másiknál. :D Én sem vagyok díjlovas. A díjlónak nem kell egész nap dolgoznia, míg egy munkalónak igen. Ilyenkor meg nem a szép ívek, és keretek a lényegesek.

#3098 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 22:08

jajajaja!!! :yeah:

#3099 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 15. - 21:11

A meghatottságtól párás szemmel és (alig hallhatóan bár, de) szipogva emléxem jó sheriffünkre, aki hosszan és szívbemarkolóan írt lelki vajúdásairól és azok gyakorlati megélésérõl lovas téren. Hosszan nem írnék, mert lusta vagyok. Viszont a mai nap a meglepetés a releváció és sõt! a reveláció erejével hatott rám, minek okán leküzdhetetlen kényszert érzek egy rövid beszámolóra. Olvasom ezt a Károly Fülöp bácsi féle könyvet, és olyan dógokat benne, amit vaskos furkósokkal vertek ki belõlem szakmailag magasan képzett lótudósok. Elsõsorban a leghajmeresztõbb az a kéztartás és kémozdulat volt számomra, amit leír, illusztrál - körmök fölfelé, hüvelykek kifelé, könyék helyben, alkar emel...Mint a "klasszikus" (helytelen) német elvek alternatívája. Aszongya, elrontott ló esetében korrigáláshoz is igen alkalmas mozzanat. Na! VAN ilyen lovam, küzdök is vele, mint malac a jégen, pölö megállítani és állva tartani nem lehet fél mp.-nél hosszabb ideig, hazafele, ha az istálló bizonyos távon belül esik mán. Kapóra jött hát a leírt okítás, nosza, lássuk, ültessük át a gyakorlatba. Fogom a lovat, kikocogok véle a szokott körömre, és a hazafelé záró szakasz, széles nyiladék, enyhén lejt, majd tágas rét, karámok, lovak, távolban egy fehér vitorla helyett az istálló és a pályánk... Itt szokott kezdõdni a K1-es pankratív tusa köztünk: derék meghúz, ülés mélyít, csizmák finoman zárnak-elõrehajtanak, kéz méllyül és megtart, de rugalmasan...ló a nagykönyv szerént megáll és állva marad, de nem így a valóságban :D Gyakorlat ismétel, ló egyre vadabbul tolat-táncol-oldalaz-pörög, majd derûsebb témára vált, fejlevágás, nyaknyrántás, szárkitépés, végül habnak a tortára égaskodás bele-bele szökellve :gm: ..eleddig! mert ma, az olvasottakon fölhevülve vérmesen azt határozám, lesz demi-parade meg körömreszelgetõs figura! Lesz, ami lesz, ahogy lesz, úgy lesz!!! A legutóbbi (tegnapi) hisztériapontra érve lazán megtekertem a csuklóm, szépen betámasztottam könyökim a medenceszöglethez deréknál és pároskézzel "beintettem" egy finomat a lónak...télleg, csak olyan 25-30 grammosat! MAJDNEM LEESETEM A LÓRÓL!!!! (a megdöbbenéstõl!!!!) leírhatatlan heuréka hatást indukált bennem. A gebe azonmód, kedvesen, puhán, átengedõn, a fej azonnali készséges sülyesztésével, a nyak-tarkó ideális hajlításával-föligazodásával megállt....és 2 mpig állva maradt. majd fejnyakbólógatásba kezdett, amire újabb parádocska és megest ÁLLT! Nem akarván visszaélni jószerencsémmel és a sors kegyével, tovább léptettem, amidõn (rá jellemzõ módon!) a kisördög kísérteni kezdett, s mivel én mindennek ellen tudok állni, kívéve a kísértést, újabb kísérletet tettem. hasonló könnyed és pozitív hatásút! Végülis, nem számoltam de legalább összesen 8-10 nekibuzdulásom volt együttesen a rémszakaszon és semmi dili a tegnapi sítlusban. Hiába no! Ez a Cadre Noir csak kihoz valamit a lelkes dolgozóból :D :ang:

Edited by Alatriste commandante, 2012 február 15. - 21:15.

#3100 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 15. - 21:50

:kir: az említett kéztartástól az egykori edzõmet a frász kerülgette,én meg gügyén vigyorogtam a 'ne kéregess!' vezényszón. Nem szép,de jól használható.

#3101 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 8:30

Leírnátok közérthetõen is...a megcsavra, meg medencéig behúzom, azt értem, de utánna mit csináltok...a beintést nem tudom értelmezni.

#3102 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 9:43

A.C.egyes hozzászólásaihoz nekem is lassan pálinka vagy fordítógép kell...

#3103 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 10:41

Leírnátok közérthetõen is...a megcsavra, meg medencéig behúzom, azt értem, de utánna mit csináltok...a beintést nem tudom értelmezni.

A könyöködet megtámasztod a derekadnál a medencecsonton, alkarodat vízszintesen tartod, tenyeredet felfelé fordítod és ökölbe zárod. Ez az alaphelyzet. Ezután a könyököd elmozdítása nélkül az öklödet a válladhoz közelíted, majd visszaengeded. A sebesség és az ismétlések száma befolyásolja a hatást. Gyakorlás elõtt azért nézz körül, ki veheti jelzésnek. Ha csak a ló, akkor OK. Felemeléskor a középsõ ujj sem nyújtandó ki.

#3104 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 10:43

És mindezt mikmar zablával, vagy anélkül? :gm:

#3105 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 10:43

Na. Egyrészt isteninek tartm, hogy jó lovasok is szívesen vesznek új és használható ötleteket egymástól, másrészt azt hiszem, értem, mi a beintés. (pedig sosem intettem még be senkinek). Èn úgy értelmeztem, hogy mituán a könyökünket a csípöszöglet felett stabilizáljuk, mindkét csuklónkat kifele forgatjuk, hogy a hüvelykujjak kifele néznek, mindkét alkar párhuzamosan felfelé, a fejünk felé mozdul, mintha könyökböl beintenénk, vagy súlyzóval bicepsz-erösítést végeznénk. Azt hiszem, ez utóbbi a legjobb hasonlat, mert még a "súly" nagysága is megadható. Ennek így van értelme? Látom, addig fogalmazgattam magamban, míg mások megelöztek :)

Edited by Fifikusz, 2012 február 16. - 10:44.

#3106 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 11:01

És mindezt mikmar zablával, vagy anélkül? :gm:

Én mikmar zablával. A spanom( felstársam - szõkenõ-kategória VIGYÁZAT!!!! nem szöKKKenõ :D ) csikózablával.
DE! Szent ígéretem: tavasszal, ha a léghõmérséklet komfortosabb (nem rokfortosabb :P ) leend, linkelek videJÓt arról, ahugy kantár nélkül ill. nyakkakrikával lovagolom a lovamat :kocc:

Fifikusz! a beintés, az beintés és a beintés az pont olyan, ahugy TE leírod! :D

A könyöködet megtámasztod a derekadnál a medencecsonton, alkarodat vízszintesen tartod, tenyeredet felfelé fordítod és ökölbe zárod. Ez az alaphelyzet. Ezután a könyököd elmozdítása nélkül az öklödet a válladhoz közelíted, majd visszaengeded. A sebesség és az ismétlések száma befolyásolja a hatást. Gyakorlás elõtt azért nézz körül, ki veheti jelzésnek. Ha csak a ló, akkor OK. Felemeléskor a középsõ ujj sem nyújtandó ki.

:D Lényeges, és döntõ fontosságú kiegészítés :kir:

A.C.egyes hozzászólásaihoz nekem is lassan pálinka vagy fordítógép kell...

A pálinka elég! :yeah: De megteszi a spórolósabb finanszírozási móccer is: sör, bor(ostea) :P

#3107 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 11:11

Jeges szélvihar ide, hópermet oda, az elszánt (más értelmezésben hüje) lovas a klasszikus latin közmondás éretlemében (Gyáva nyúlnak nincs hazája!) csak lóra ül(t) ma is!!! ..mert: nincs szar idõ, csak kényelmes/lusta lovas... :rolleyes: Fülcsi-karcsinak át köll írnia, de min. kiegészítenie, * alatt értelmezni (lábjegyzet!) téziseit! Aztatazt találta írni, hogy HA a ló csikorgassa a fogjait, akkor nem teccik nékije a zabola! Nnna! Ez az én lovam, úgy béveszi a mikmárt, (vagy bármi mást!) mint kutya a csontot..rábukik, mint (férfi) homosexuális a ****-ra. Ezzel szemben, ha VALAMIT instruálnék zabla (kéz-szársegítség) által, azonmód csikorgatni kezdi a fogát. Na nem rögvest, tüstént, azonmód, elsõre! hanem csakis akkor, ha a sokadik kísérletemre (nem véve tudomást az õ nemleges reakciójáról) ismételten próbálkozom...EZT únja meg és kezd fülháborodott fogcsikorgatásba! (Strike: angoltanár ló! :kir: ) ((((Azért, ami nem megy, azt csak erõltessük! lenin, nem volt lovas :gm: ))))

#3108 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 11:35

Jeges szélvihar ide, hópermet oda, az elszánt (más értelmezésben hüje) lovas a klasszikus latin közmondás éretlemében (Gyáva nyúlnak nincs hazája!) csak lóra ül(t) ma is!!!
..mert: nincs szar idõ, csak kényelmes/lusta lovas... :rolleyes:
Fülcsi-karcsinak át köll írnia, de min. kiegészítenie, * alatt értelmezni (lábjegyzet!) téziseit!

Aztatazt találta írni, hogy HA a ló csikorgassa a fogjait, akkor nem teccik nékije a zabola!

Nnna! Ez az én lovam, úgy béveszi a mikmárt, (vagy bármi mást!) mint kutya a csontot..rábukik, mint (férfi) homosexuális a ****-ra.

Ezzel szemben, ha VALAMIT instruálnék zabla (kéz-szársegítség) által, azonmód csikorgatni kezdi a fogát.
Na nem rögvest, tüstént, azonmód, elsõre! hanem csakis akkor, ha a sokadik kísérletemre (nem véve tudomást az õ nemleges reakciójáról) ismételten próbálkozom...EZT únja meg és kezd fülháborodott fogcsikorgatásba! (Strike: angoltanár ló! :kir: )

((((Azért, ami nem megy, azt csak erõltessük! lenin, nem volt lovas :gm: ))))

Feri bácsi! A fogcsikorgatás a fájdalom és/vagy az elfojtott agresszió jele. Gondold újra a ténykedésedet!

A demi-arret illik földrõl elõkészíteni,mert különben eszement rángatás lesz belõle. "Majom kezébe a borotva" effekttel...

Edited by LANDGRAF, 2012 február 16. - 11:39.

#3109 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 11:46

Feri bácsi! A fogcsikorgatás a fájdalom és/vagy az elfojtott agresszió jele. Gondold újra a ténykedésedet!
A demi-arret illik földrõl elõkészíteni,mert különben eszement rángatás lesz belõle. "Majom kezébe a borotva" effekttel...

Köszönöm szépen, én is ennek vettem/gondoltam :ang: (ennek szellemében alkalmasan módosítottam a tevékenységet)

Köszönöm szépen! Némethy-t is óvastam, mûveltem is, meg valamennyire intelliges a kezem is, rángatni meg 25 éve nem rángatok lovat! BECSSZÓ!!!!
(((((na lyó negyedszázad alatt 2-3 alkalommal szörnyen bepipultam és elvesztettem a fejem, de azonnal konstatáltam, hogy zéró profitja van e cselekménynek és megbántam és vezekeltem és fülhagytam véle :hupp: )))))

..amúgy nem K.Ph. ellenébe mondtam/írtam ezt a hsz.-t, hanem inkább pojénykodásbul, hogy a szolgalelkû olvasás néha ellentmondásossá teszi az értelmezést. Tiszta sor, hogy a 6 éves ocsmány bérlovardai nyúzást kiállt karakter ló makacskodik, ha "basztatírolni" akarja a lovas ;)

Edited by Alatriste commandante, 2012 február 16. - 11:48.

#3110 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 13:08

'Fülcsi-Karcsinak' nevezni az illetőt csak ezért járja, mert abolút nem valószínűsithető, hogy egyszer csak megjelenik itt és kikéri magának? :D vagy inkább :( Amúgy négyszögben a fogcsikorgatásért - sok kéz, meg a farokcsavargatásért - sok bökő :-) annak idején lepontoztak, a mai mezőnyt elnézve ez a szokás kimenni látszik a divatból. ps. mi az a demi-arret, ugyanaz mint a félfelvétel? tekeritek, csavarjátok itt a szót, hogy egyszerű ember csak a fejét kapkodja... :-)

Edited by börni, 2012 február 16. - 13:15.

#3111 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 13:47

Azt írja Karl Philippe, hogy a kanonikus tiszteletteljes nomenklaturát használjam, hogy a demi-arrete a francia értemezésû félfölvétel, amikor is nem a lassítás, csökkentés a szerep, hanem valamiféle (sajtá értelmezés!) meghökkentés, kizökkentés, figyelmeztetés... rövid, gyors= impulzív hatás a szájzugra hatva, nem az állkapocs de fõként nem a nyelv van a zabla (kéz-szár!) által befolyásoltatva... ((((persze, csakis ha LYÓL értem-értelmezem))))

#3112 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 14:08

Azt írja Karl Philippe, hogy a kanonikus tiszteletteljes nomenklaturát használjam, hogy a demi-arrete a francia értemezésû félfölvétel, amikor is nem a lassítás, csökkentés a szerep, hanem valamiféle (sajtá értelmezés!) meghökkentés, kizökkentés, figyelmeztetés...
rövid, gyors= impulzív hatás a szájzugra hatva, nem az állkapocs de fõként nem a nyelv van a zabla (kéz-szár!) által befolyásoltatva...

((((persze, csakis ha LYÓL értem-értelmezem))))

Bár nem vagyok szakértõ, K.P. -t meg nem olvastam, de én mindig is úgy tudtam, hogy a félfelvétel figyelmeztetés, figyelemfelkeltés a következõ instrukció elõtt (pl vágtabeugratás).

Meg mintha anno azt is hallottam volna, hogy minden félfelvétel bezavar a légzés ritmusába. Ez igaz?

#3113 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 14:47

csak akkor, ha épp nem a be-kilégzéssel szinkron történik! a félfölvétel angolszász-német-poroszos értelmezésében van az, amit hivatkozol

#3114 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 14:57

azért ne vegyük "szó" szerint/itt fõleg izland kommentjére gondolok. amit arisztid / sokkal jobban kimondható mint a nyelvtörõ alatrizé.... :D / comandante irt. rengeteg finom különbség van és /kell is/ lehet a figyelmeztetõ arret :D , szép szó és a "felvevõ" arret között.ez mind között a kéz választ. pl egy elborult agyú lovat egy-egy, vagyis több, különbözõ erõsségû arrettel kell figyelmeztetni, hogy ott vagyunk a hátán! az erõ a "bivaly"tól egyészen a lepkefingig változhat. a légzés ritmusában tényleg bezevar, fõleg mikor a páciens a pániktól nem kap levegõt és próbálja körre venni a lovat az erdõben mert azt tanulta és olvasta. a körre vevés egyébként sima talajú hatalmas mezõn mûködhet, de egy/több bivaly arret.. az igen! hatásos. jelzem egy elborult agyú lórol van szó. :) kicsit elkalandoztam de benne van a lényeg, legalábbis én értem :D kiváncsi vagyok, hányan figyelnek a ló légzésére arretek között. még a legnagyobbak közül is szerintem kevesen. de nem is kell szerintem, mert ha jól van lovagolva a ló,akkor automatikusan van rá figyelve. :) még nem láttam lovast aki tudatosan figyeli a ló légzését szárkezelés közben. ez ugy jön, zsigerbõl :)

#3115 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 15:04

:D szeréntem egy belégzés momentumában adott bivaly demi-arret (magyarúl szájtépés) tökéletesen szinkronban van a belégzés biológiai funkciójával és azt, mint ilyet, hipermotíválja. .esetleg nem...de akkor az kívétel! ami mint tuggyuk... ;)

#3116 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 16:23

:D szeréntem egy belégzés momentumában adott bivaly demi-arret (magyarúl szájtépés) tökéletesen szinkronban van a belégzés biológiai funkciójával és azt, mint ilyet, hipermotíválja.

na de mi köze a kettõnek egymáshoz? Tud a ló a száján keresztül lélegezni? (nem!)

#3117 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 16:44

na de mi köze a kettõnek egymáshoz? Tud a ló a száján keresztül lélegezni? (nem!)

Pontosan!!! Pontosan ezert felesleges a kez hasznalata!!! Ez ugyanis a lo szajara hat.

Na es.. tud a lo a szajan menni?

#3118 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 16:47

Értem, köszönöm! Sose tudtam, hogy ezt így hívják. Igaz nekem kicsit más céllal tanították ezt a módszert, és nem hirtelen mozdulattal, hanem kitartással..de a cél is teljesen más volt és mûködött. Persze, azé kéztelenek ne nagyon próbálgassák, mert tripla leszúrt ritberger ( fonetikusan írva, mert mittudomén hogyan írják) lészen belõle. :yeah:

#3119 Atti

Atti

Új vendég

• Fórumtag
  • 17 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 20:00

Sokáig jókisfiú voltam de néhány kérdés feszül bennem (szigorúan szakmai alapon :dev: ) Csodazablával hisztizik egy jószág? Egy Egyszerû Józan Lovas negyed évszázad alatt nem jön rá magától mindenre? Érdemes szakkönyveket olvasni? Lehet, hogy nem kell mindig "basztatirolni" a Lovat? ??????? Mesebeli allegény! Ha ez így megy tovább még 25 év és mész futószárra ülésjavitásra. :dev: :D :dev: Természetesen szigorúan a móka kedvéért :dev: Atti

#3120 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 16. - 21:37

Atti :yeah: - úgy látom az idén is kell egyet lovaznunk együtt!