Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#3081 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 28. - 8:23

No meg tán az se mindegy, mikor adja az ember a segítséget. Mármint a vágtába beugratásnál. Bár e téren is különbözõ elméletek léteznek.

#3082 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 28. - 14:10

Azt hiszem, már beszéltünk itt arról, hogy vajon tényleg vannak-e univerzális módszerek, vagy tulajdonképpen bármire tanithatod a lovat, akár az is lehet a vágtábaugratás jele, hogy melyik oldali fülét csavarod meg

- Széchenyi Dénes egyik könyvében leírja, hogy belovagolatlan csikókon próbálgatták a módszereket.
Az egyikkel tízbõl hatszor-hétszer helyes lábra ugrottak be.

#3083 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 28. - 15:33

Elmondod, melyik volt az? ;)

#3084 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 28. - 17:10

Légyszíves áruld el! Komoly gondjaim vannak ezügyben (is) :)

#3085 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 31. - 16:08

Mit találtam:
http://www.lovasok.h...dex.php?i=73460

#3086 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 2. - 20:31

https://www.youtube....;v=YlQQqhG3vZA#!

#3087 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 4. - 20:42

http://www.youtube.c...p;v=2TACTvMeTFo

#3088 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 8. - 9:27

Azért, ha elõre mondja valaki, hogy lesz ilyen, kinevetem... Hogy egy versenynaptári versenynél egyszerûen nem jön kiírás, és lemondás sem - egészen a verseny szombatja elõtti csütörtök délelõttig, amikor is nemes egyszerûséggel közlik, hogy elmarad - de lehet, hogy csak az én emailbeli érdeklõdésem hatására, és anélkül ez sem lett volna, hanem csak úgy lebegünk.

#3089 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 8. - 16:32

- A hidegségi versenynek viszont fönt van a kiírása!
http://nevezesdijlov.../...013&screen=

Azért gondolom, hogy megérdemel egy kis figyelmet, mert a versenyrendezõ - megértve és elegettéve a "köznép" kérésének :) - a megengedett /és preferált :( / közös bíráskodás helyett három bíróval írta ki az 'L' és fölötti számokat.
Ez neki plusz kiadás, amit vállal: azéé' nem mindegy, hogy két bíró együtt nézi (és együtt is látja?), pontozza, vagy három külön...

#3090 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 8. - 20:59

Hogy miket nem tudsz... Nekem fogalmam sem volt róla, hogy ez elégedetlenségi forrás. (Mondjuk nem értek vele egyet, de hadd legyen véleményem. A baj már onnan kezdõdik, hogy ha a 3 nézõpontból a 3 bíró mást-mást lát, akkor meg a versenyzõ kajabál leghangosabban, hogy nem egyformát adtak.)

#3091 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 8. - 22:19

- Akkor mondjuk úgy, ez meg az én véleményem: Vannak technikai, szakmai és marketing/komunikációs hátrányai. A 'C'nél egymás mellett üldögélõ bírók objektíven kevesebbet/rosszabbul láthatnak, mint a 4szög három különbözõ pontjáról. Nem kell magyarázni pl. a hatvanas 4szög 'E' pozicióját, igaz? Gyakorló bírók véleménye is: a határozottabb bíró értékelése dominál, nincs idõ és alkalom az esetlegessen helyesebb álláspont megvédésére. A lap aljára írt, mondjuk 6,2 összegzés vagy a három lap feladatonkénti értékelése jelent nagyobb segítséget lovasnak, edzõnek? Megkérdezte tõlem egy lovasanyuka:"Azok ott ketten beszélik meg, ki fog nyerni?" Mit tudtam mondani, hogy nem??? A pontozásos sportágak fennmaradásának záloga az értékelés hitelessége. Azt nem én találtam ki, hogy az olimpián az öt helyett hét bíró legyen, ezzel a gondolkodással megy szembe a mi közös bíráskodásunk. Legalább had' ne szeressem!

#3092 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 9. - 6:14

Ezen nem érdemes összevesznünk, de az a határozottabb... az egy nevetséges indok. Ennyi erõvel lehetne az egyik hangosabb, és akkor a többi meg hallaná, ésígytovább. Arról nem is beszélve, hogy semmi nem tiltja meg a konverzációt egymással, és ezt ki is használják, akár a pontozás megbeszélésére is kihasználhatnák. Írtam volna, hogy nem értek alapfokon sem a geometriához? :gm: :D A pontozás egyformára szabására azért sok energiát fordítottak az elmúlt 15 évben. A helyzet sokkal jobb, mint azelõtt. Ez a javukra írható. Díjlovas versenyen tán 69-ben voltam elõször, akkor tényleg meg is beszélték az egyes lovasokat, mielõtt beírták volna a pontokat. Azt már nem ismétlem meg, hogy ha a 3 bíró más-mást lát, és más-mást pontoz, akkor a versenyzõ ezt kifogásolja. :gm: :D

Edited by Ernest, 2013 július 9. - 6:46.

#3093 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 9. - 7:40

Ezen nem érdemes összevesznünk, de az a határozottabb... az egy nevetséges indok.
- Lehet, csak próbáltam finoman fogalmazni,- nyilván írhattan volna hangosabb, rámenõsebb stb... kis pszihológia, ennyi.

Írtam volna, hogy nem értek alapfokon sem a geometriához? :gm: :D
- Nem , ezt nem írtad.

A pontozás egyformára szabására azért sok energiát fordítottak az elmúlt 15 évben. A helyzet sokkal jobb, mint azelõtt. Ez a javukra írható.
- Valóban; több lépést tettek - többsége elõre visz, de nem mindegyik.

Azt már nem ismétlem meg, hogy ha a 3 bíró más-mást lát, és más-mást pontoz, akkor a versenyzõ ezt kifogásolja. :gm: :D
- Az elõzõ bírói szabályzat rendelkezett a verseny vezetõ bírójáról: a vezetõi pótlékért pl.felelt a bíráskodás egységességéért: amennyiben a bírók értékelésében 5% vagy annál nagyobb eltérés jelentkezett- úgy a versenyszám után ennek okát tisztázni kellett (pl. abból a pozicióból jobban láthatott hiba) és egy feljegyzésben rögzítani.
Nna most ez már nincs - a versenyzõnek marad a hõbörgés, vagy Te mit tudsz helyette?

#3094 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 9. - 9:24

Én, semmit. :D

#3095 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 9. - 14:50

Persze, jól hangzik az is, hogy a bírók egymás mellett ülve szemléletet egyesítenek a verseny közben. Igazából az sem rossz, mikor egy bíró - ismerve a lovat/lovast - úgy pontoz, hogy "most önmagukhoz képest be szépen teljesítettek!" ...és a többi lovas? Ha őket még nem ismeri senki? Mondjuk csak az edző tudja, hogy az otthoni munka után hogyan ment a páros? Akkor már inkább a hárompontos bírálás. Objektívabb egy lehelettel.

Edited by Kistáltos, 2013 július 9. - 14:51.

#3096 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 28. - 16:53

Pár nap, és jön a balatonvilágosi verseny...

#3097 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 28. - 20:56

hát,én iderakom,mivel sok díjlovasnak is címzem :-),ám linkelni nem tudok a telefonnal. Jövõ szombaton,kora délutántól estig,lovardai munkával és szakmai megbeszéléssel megspékelt nyíltnap Kajászón,Göblyös István lovardájában. A Fiatal Szabadidomítók Közösségének tagjai és Lezsák Levente dolgozik a klasszikus vonal képviselõjének irányítása alatt - aztán fordítva is! belépö 1500,részletek a 'zabla és kengyel' blogon... Valószínû,tanulságos lesz...

#3098 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 29. - 6:03

Igen, hát tegnap este tûnõdtem én is, hová írjam, hogy elég rossz idõpontra tették. Emlékszem, a blogon esett már szó arról, hogy a balatonvilágosi versenyt végignézte.

#3099 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 29. - 9:51

Én is követem a blogját folyamatosan. Kéne még pár ilyen ember a lovaséletbe és nem itt tartana a díjlovaglás( sem), ahol.Lovasember.Nagybetûs.Kultúrát tanít,lovaskultúrát, igényességet.

#3100 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 16:52

SOS segítség díjlovasok!!! szóval lesz díjlovi progi a halászi lovastalin...E1 Kérdések: - valyon lehet fáslit és pálcát használni ilyen estekben? - C Munkavágta, nagykör, 1x körül C Egyenes H-F Átlóváltás X Munkaügetés F Munkavágta Na ez itt nem világos...elvileg vágta az átlón, de x-nél vegyem fel mégis csak ügetésbe, aztán F-nél ismét vágta...vagy hogyan????

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#3101 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 17:01

Ugyan nem díjlovas vagyok :D, de: Pontosan így :) Szerintem amúgy ha nem hivatalos verseny, hanem ilyen "bemutató jellegű" akkor elfér a fásli, pálcát meg amúgyis lehet a kisebbekben használni.

Edited by Saby, 2013 augusztus 12. - 17:01.

#3102 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 17:20

Ugyan nem díjlovas vagyok :D, de: Pontosan így :)

Szerintem amúgy ha nem hivatalos verseny, hanem ilyen "bemutató jellegû" akkor elfér a fásli, pálcát meg amúgyis lehet a kisebbekben használni.

Köszi :)

...de ezt én húúú de máshogy fogalmaztam volna meg....konkrétan nem H - F munkavágtát írok, ha X-tõl ügetés van....

Edited by mercedes79, 2013 augusztus 12. - 17:21.

" Félj, de légy bátor! "

#3103 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 20:58

speciel õk se munkavágtát írtak, hanem átlóváltást ;) (márha pontosan idézted õket) a fáslit meg a pálcát inkább kérdezd meg a szerzvezõktól, mert kisebb versenyen nem szokták szeretni a fáslit/ínvédõt/akármit a lovon és lehet olyan kikötés, hogy pl. 110 cm-nél nem lehet hosszabb a pálca (mondjuk fogalmam sincs, a halászi lovastali minek minõsül :) )

#3104 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 21:26

- Megbeszélni a szervezõkkel! Hivatalos versenyen a négyszögben a ló lábán sem ínvédõ, sem fásli, sem egyéb védõeszköz nem lehet - kizárás jár érte. Pálca használata nemzeti versenyeken engedélyezett, max. hossza 1,20m - csapóval együtt. (Nemzetközi verseny más történet, ott egy szint fölött - tán a nagykantártól? - tilos.) A programok nyelvezetében valóban vannak zökkenõk, sõt értelmezési eltérések is. A szó szerinti fordítások nem mind takarják a magyarban megszokott szakkifejezéseket. Többen fordítottak valószínûleg, mert ugyan az a feladat más megfogalmazásban is megjelenik. (De ki szoktak igazítani, hogy vidékrõl nem jól látjuk...)

#3105 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 7:54

speciel õk se munkavágtát írtak, hanem átlóváltást ;) (márha pontosan idézted õket)

Pontosan idézte, mert én meg ott kezdtem, a szövetségi honlapon a programgyûjteményben. :)

#3106 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 10:57

Az eddigi ugrókból kiindulva halászi lovastali kicsit nyitott történet....a eladat pedig tényleg nem volt egyértelmû :). Lelovagolni nem én fogom, én ketten vagyok épp, így lovaglás hónapok óta még hónapokra kilõve :kir: Köszönöm mindenkinek a segítséget :ang:

" Félj, de légy bátor! "

#3107 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 15:58

Hétvégén OB... Sajnos, Hortobágyon, és az nekem már a túl messze kategóriába tartozik.

#3108 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 23. - 20:34

Hortobágyi tudósítás

#3109 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 szeptember 19. - 15:48

Nem akarom elhinni, hogy idén nem lesz Gabozsvár.

#3110 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 11. - 17:16

Ezen nem érdemes összevesznünk, de az a határozottabb... az egy nevetséges indok.
- Lehet, csak próbáltam finoman fogalmazni,- nyilván írhattan volna hangosabb, rámenõsebb stb... kis pszihológia, ennyi.

Írtam volna, hogy nem értek alapfokon sem a geometriához? :gm: :D
- Nem , ezt nem írtad.

A pontozás egyformára szabására azért sok energiát fordítottak az elmúlt 15 évben. A helyzet sokkal jobb, mint azelõtt. Ez a javukra írható.
- Valóban; több lépést tettek - többsége elõre visz, de nem mindegyik.

Azt már nem ismétlem meg, hogy ha a 3 bíró más-mást lát, és más-mást pontoz, akkor a versenyzõ ezt kifogásolja. :gm: :D
- Az elõzõ bírói szabályzat rendelkezett a verseny vezetõ bírójáról: a vezetõi pótlékért pl.felelt a bíráskodás egységességéért: amennyiben a bírók értékelésében 5% vagy annál nagyobb eltérés jelentkezett- úgy a versenyszám után ennek okát tisztázni kellett (pl. abból a pozicióból jobban láthatott hiba) és egy feljegyzésben rögzítani.
Nna most ez már nincs - a versenyzõnek marad a hõbörgés, vagy Te mit tudsz helyette?

Te tettél hivatalos lépéseket? :)

Edited by Ernest, 2013 október 11. - 17:17.

#3111 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 12. - 21:02

- Hát látod, én sem... :unsure:

Amikor a közös bíráskodás beköszöntött, annyit sikerült informális csatornákon elérni, hogy a rendező hívHAT könnyűosztályba és fölötte három bírót - 'A'ba, fiatal lóba NEM.

Év elején a szakbizottság egyéb -újjáalakulás - elfoglaltsága miatt nem tartottam időszerűnek (meg azért lusta is vagyok..)

Aztán meg örültem, hogy a megyei bajnokságunk versenylemondás nélkül  - ha szerény indulólétszámmal is - lement.

(Nyilván végig kell gondolni a meredeken visszaeső részvételt, ami elég kilátástalan helyzetbe hozza a rendezőket, a regionális versenyrendszereket, a ...

Persze van, ahol ez nem probléma , de ahogy Major Berci mondta egy közgyűlésen: " Az a piramis, amelyiknek nincs széles alja, az csak egy oszlop!" )

Meg fogom próbálni a szerintem, szerintünk problémás dolgokat szakmailag megfelelően alátámasztva előhozni, aztán majd látjuk...

#3112 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 13. - 21:16

Idézek egy edzőtől. Úgy kell lovagolni, hogy ne tudják lepontozni...

• mercedes79 kedvelte

#3113 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 13. - 22:13

- Igen, persze. Ez így rendben is van.

Hány ember tud így jelenleg ma nálunk?

Akkor lovagoljanak csak ők, vagy  lehet a közönséges halandónak is ?

(Mert ugye annak a pár lovaglómesternek a licence, nevezési és startdíja nem sok bírói napidíjra volna elég pl.

Meg ugye az oszlop hamarabb eldől azért, mint a piramis...)

Azt azéé' nem tartom ördögtől valónak, hogy esetleg a bírók közös nevezőre jutnának egy adott hiba súlyosságát illetően.

Ez saját példa: a program egy feladata nem egyértelmű nekem, ezért verseny előtt fölhívom a leendő vezetőbírót értelmezésért.

A lovasom az instrukciók alapján lovagolja, a szám 'C' bírója tévesztés miatt csönget.

- Mi van? - Hát igen, igen. De a -2 pontok a bírálati lapokon maradtak.

A lovasomat cukorkával kellett kicsalogatni a következő versenyre...

És erre mit mondasz neki? Nincs igaza??

#3114 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 14. - 10:19

Azt, hogy lovagoljon tovább. :)

(két értelemben is)

Említett edző azt is mondta, ez a bíróközösnevezőrehozás már annyira elfajult a világban, hogy valahol (valami világversenyen, olimpia vagy hasonló) már 7 pontozó bíró volt, és még 3 figyelte kívülről... És nem tudnak közös nevezőn lenni. :D

De azért legyünk tisztában azzal, ami esetet leírtál, az nem a közös nevezőről, hanem az emberi gyarlóságról szóló eset.

#3115 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 14. - 11:06

Azt, hogy lovagoljon tovább. :)

(két értelemben is)

- Én is ezt mondtam, de össze kellet magam kapni, hogy meggyőzzem. :angry:  Néhány érvemre elég furcsán pislogott. :unsure:

De azért legyünk tisztában azzal, ami esetet leírtál, az nem a közös nevezőről, hanem az emberi gyarlóságról szóló eset.

- Így van. A felszínesség, a  "vállrándítás" : ez nem olyan fontos, hogy komolyabban vegyük - nagyon zavaró tud lenni.

Például annak, aki készül, dolgozik, költségeket vállal azért, hogy értő szakemberek előtt bemutassa lovát, tudását.

Még egy példa - nem hőbörgés, pusztán helyzetjelentés:

A "4 éves fiatal díjló" program aljára oda van írva: " pálca használata nem engedélyezett".

Az egyik "Hun - klubos" (Ezek azért megszaporodtak) versenyző nagy idomító pálcával nyomta le.

A versenyszám eredményhirdetése után - dehogy akartam én óvni, így is a mi lovunk nyert :P  -  halkan és szerényen figyelmeztettem az edzőjét és a bírókat.

- Jaa, nem olvasták.

- Jaa, ha ennyire fontos, milyen követelmények vannak a programban előírva... :mellow:

#3116 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 19. - 19:08

Egy kis csemege:

http://www.youtube.c...RmhbFMwQU?rel=0

:) :rockon:

#3117 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég