Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Napló...

• Please log in to reply
3293 válasz a témához

#3041 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 5. - 18:18

"Eljön a idő, mikor az ember a tükörbe néz, és rájön, hogy sohase lesz több annál, amit lát."

(Londo)

#3042 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 6. - 0:59

Fantasztikus nutellás pitenyalóka

#3043 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 6. - 1:01

„Én nem akartam enni belőle, csak meg akartam kóstolni.”

the_original_winnie_the_pooh_toys_2e711a

• Mézszín Sörény és Kistáltos kedveli

#3044 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 16. - 12:35

20 lovaglóóra után elég "menő" lovardából hozzám kerül a kislovas. Tesztelem: hogyan indítod el a lovat? "sarokkal megbököm." és hogyan állítod meg? "Fütyülök neki."

És ne kapjak gutaütést, ha a tőlem elvándorolt tanítvány tudásával más "edzők" villognak a fészbukon, mert saját tanítvánnyal évek óta nem jutottak el még az alapokig se. 

Kurvajó sok " lovasoktató".

#3045 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 16. - 14:57

Bennem is tolultak az indulatok, mikor a versenyző/edző hölgy futószárazta előttem az addig tíz hónapon keresztül általam lovagolt ( most lovat cseréltünk) lovat, és lassítást kérve füttyögött a lónak. Csak csendben megjegyeztem: a "hó"-t érti. Nem tudom az ilyen miért nem megy inkább ornitológusnak.

Edited by furiosojr., 2015 január 16. - 14:58.

#3046 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 17. - 10:34

Nem egyről beszélünk. :)

Az, hogy ki milyen hangjelre lassítja a lovat, egyéni. Ezt a ló baromi gyorsan megtanulja, ha újat is kell tanulnia.

Itt kezdő lovasról beszélünk, akinek első dolga lenne (a megfelelő ülés elsajátítása után) a testsegítségek megtanulása. Nem a kocsislovak megállítása.

• Ernest kedvelte

#3047 Annie90

Annie90

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.552 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 29. - 10:13

Tényleg igaz, hogy a szeretetet a gyűlölettől csak egy hajszál választja el...

#3048 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 február 15. - 14:01

Magdi! Részvét.

• N.C. kedvelte

#3049 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 február 15. - 17:14

http://velvet.hu/ele...t_a_nutellarol/

• Kistáltos kedvelte

#3050 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 február 15. - 19:07

Szomorú. 

De áldani fogják a nevét még nagyon sokáig. 

#3051 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 február 17. - 19:32

Azét viszont nem áldani fogják, aki a Pilótakekszet betiltja.

#3052 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 február 17. - 19:46

Hát ezért nem vagyok oda. Ez sem olyan már, mint régen.

#3053 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 6. - 23:17

Nem olyan jóízű, mint a nutella, de jobb helyet találtam. (Szójjá' be..pl.)

Bent vagyok a volt méntelep - ma a névtábla szerint "Széchenyi István lovasképzési központ" -födelesében, egy ismerősöm lovának és gyerekének igyekszem segíteni.(A ló ott van bértartásban.)

Jönnek még be lovasok - tök kezdők amúgy, mint mi - kérdezem az oktatójuktól: melyik kezek találkoznak? (Hátha el tudjuk kerülni az összekoccanást...)

Erre az anyuka: "Hát a bal!"

Nem ettől akadtam ki, csak eszembe jutott egy tavaly nyári történet, amikor a lovasom helyet kér a melegítőbe, és kérdez.( Ez a jólneveltség, nem az életösztön: ki a fene menne neki egy 6q+ fekete ménnek?)

... és az a hangnem, ahogy fölháborodott affektálással leoktatták: "terrméészetesen aa baal!"

Mondjuk úgy is ültek, mint a páncélos lovagok...

Mert ugye a lovardai rendet a katonai kiképzés formálta: a könnyűlovasságnál a kardhasználat miatt a jobb/kardos kezek találkoztak,  nehézlovasságnál a kopjatörés miatt a bal/pajzsos kezek.

Nekem, részben mert kunnak tartom magam,- amíg Kossuth el nem törölte a kiváltságokat,csak úgy kellett katonának állni, ha adtak alánk lovat, gyalog nem! :P - részben a magyar lovasságra való tekintettel had legyen már meg annyi jogom, hogy megkérdezzem:

- Tessék mondani, kérem szépen, a kardos vagy a pajzsos kezek találkoznak?

• Kistáltos, Fifikusz és Bereki kedveli

#3054 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 10:17

Nagyon jó, köszönöm, hogy rávilágítottál erre. 

Pár napja okítottam én is egy ifjú lovast, de nem tudtam az értelmét, hogy mely kezek. Meséltem is neki, a kutyakiképzésnél azért bal lábnál ül a kutya, mert a jobb oldalon van a fegyver. (Azt hiszem, ez német származék)

De-  mondtam neki - a lovasoknál nem tudom. 

#3055 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 10:28

"Mert ugye a lovardai rendet a katonai kiképzés formálta: a könnyűlovasságnál a kardhasználat miatt a jobb/kardos kezek találkoztak, nehézlovasságnál a kopjatörés miatt a bal/pajzsos kezek."

Ha huszár, kuruc  vitéz jön szembe, akkor balra térek ki. Ha páncélos lovag, akkor jobbra. Ha hátrafelé nyilaz, akkor megfordulok és hanyatt-homlok menekülök?

#3056 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 12:50

Nem, akkor csak simán maradj előtte. :happy:

Edited by Gisari, 2015 március 7. - 12:52.

• Fifikusz kedvelte

#3057 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 14:45

A lónak vagy a lovasnak?

#3058 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 17:02

Hát ha a lovas hátrafelé nyilaz, akkor amerre nem nyilaz, az van elől. :D

De most belegondoltam, ha a kardos/pajzsos kezek találkoznak elvet követjük, akkor úgy kell elmenni mellette, hogy közben egymásra tudjatok nyilazni. Tehát kijelenthetjük, hogy lovasíjászéknál az illem a bal kezek találkozását írja elő.

#3059 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 19:10

Amerre néz, az van előtte (szeme előtt). (Az elöl és az előtte szerintem nem azonos.)

"De most belegondoltam, ha a kardos/pajzsos kezek találkoznak elvet követjük, akkor úgy kell elmenni mellette, hogy közben egymásra tudjatok nyilazni. Tehát kijelenthetjük, hogy lovasíjászéknál az illem a bal kezek találkozását írja elő."

Ezek szerint a jobb szárny védtelen. A balról jövő támadásokat nyílzáporral kivédjük, a jobbról érkezőt majd a pár századdal későbbi huszárokra bízzuk. (Ne menjünk bele, mert közéleti felhangja lehet!)

A bal oldali felszállás/leszállás is katonai hagyomány. Mégis másként néz ki az egy ló egy embör, mintha a lovak és az emberek morze-jelek halmazát mutatnák.

#3060 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 20:05

Nem gondoltam, hogy ez ennyire komoly téma, de akkor tisztázzuk: mit tekintünk lovasnak, a lovon ülő embert, vagy a ló és az ember egységét? Az is kérdés számomra, hogy ha valaki séta közben hátranéz, és előtte... izé mögötte van egy gödör, mit mondjak neki, hogy figyelmeztessem? :happy:

Persze ez csak vicc. A válasz: menekülni kell, de igazából mindegy, mert a lovasíjászok a mozgékonyságukról voltak híresek. Ha balról jött valami, akkor mondjuk megfordultak. Az ügyesebbek átvették az íjat jobb kézbe. De mindenképpen megbeszélték előtte, hogy mit csináljanak, nehogy kavarodás legyen. :D

Edited by Gisari, 2015 március 7. - 20:06.

#3061 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 20:19

Szerk.: elírtam, jobbról. Vagy ha éppen hátrafelé nyilaznak, akkor nekik hátulról.

Edited by Gisari, 2015 március 7. - 20:21.

#3062 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 20:40

Jó alaposan elvágtattatok a lovardai rendtől a harcászatig, de ez még hasznos lehet.  (pl. egy zsúfolt melegítőpályán  :gm:  )

#3063 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 7. - 21:22

Nem baj, ha tudjuk, mi miért van! :)

Lóra szállás: a bal oldalra kötött karddal csak balról lehet fölülni, jobbról  bekeveredik a lábak közé, meg még rá is ül a páciens.(empirikus kísérlet, nem részletezném :unsure: )

Jobbról szálltak föl a solymászok, akiknél a madár ugye a jobb öklön volt. ( Ez igaz lehet: balról fölszállva a jobb karon ülő madár nagyot lódulna, nagyobb madárral meg nem is igen menne - jobbról meg rá lehet támaszkodni vele a ló marjára. Mondjuk ezt élő madárral nem próbáltam.)

Ló sörényének igen rövidre/tövig nyírása: kimondottan íjászegységek lovai - ne csapódjon bele a húr. Ők nemigen kerültek - vagy ritkán - közelharcba. Az annak jobban kitett lovak sörényébe inkább fontak, akár bőr- vagy fémlapokat is.

( A bal kezes íjászokat külön egységben a jobb szárnyon - annak védelmére - állították hadrendbe.)

• Ernest, Kistáltos és Bereki kedveli

#3064 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 9. - 3:06

Köszöntöm azokat a nőismerőseimet, akik több mázsa lótrágyát felpakoltak nőnap alkalmából, miközben férfirokonaik szépen hagyták őket érvényesülni.

• Ernest és Mézszín Sörény kedveli

#3065 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 13. - 7:48

Elszomorodom.

Összeakadtam egy ismerőssel, aki gyalogtúrát szervez gyerekeknek. Egy öreg vadászt keresett egy vadászházban, kiderült, hogy az öreg eltávozott az élők sorából, s már egy hét eltelt, mire észrevették. :(

Persze neki már mindegy, de ...

Erre tromfolt öcsém: elit társasházban a gondnok, akit szintén csak akkor vettek észre, mikor már szaglott az egész ház. :(

A horrorból elég ennyi, a vadászháznál állítólag van két kutya és egy rakat kölyökkutya, akik zavartan, nyüszögve mentek túraszervező ismerősöm elé. Nem tudni, ellátják-e őket, kellenek-e valakinek.

Megyek, megnézem.

#3066 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 13. - 12:00

Érdeklődéssel olvastam fentebbi tudnivalókat lóraszállásról, stb, de sajnos nem igazán jómájas természetem miatt rögtön eszembe jutott, hogy tényleg leült a fórum, mert hol vannak az ellenvéleményezők? :D Csak úgy eszembe jutott egy szintén katonaságos dolog, a felkantározott ló fogása (68-ban, mikor mondták, aki ló környékén volt, lóápolótól az edzőig, az nagy valószínűséggel Horthy idejében katona volt - de aztán meg is találtam az LMH kiadványban), amit nekem, mikor tanítottak, el is magyarázták, hogy miért célszerű ez, s mikor ez szóba került a fórumon, rögtön jelentkezett ellenvéleményen levő, hogy ez miért nem igaz. :D

Tehát ha balkezes lovassolymász lettem volna, akkor leszereltek volna, mert rongáltam volna az alakulat összképét. :)

#3067 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 13. - 12:36

Na jó, tessék: :D

Szerintem a lovassolymászok nem nagyon alakultak, azok inkább csak úgy mentek. Nem igényelt olyan szintű szervezést a működésük, mint egy hadseregé, ezért valószínűleg nem haragudtak volna nagyon, hogy rontod az összképet.  :-)

Amúgy azt nem tudom, a magyarok merről szálltak fel a lóra sólyommal, de a mongolok pl. nemigen szoktak szórakozni, böszme nagy sasokkal simán felszállnak balról. A lovaik igaz, hogy kicsik, de régen itt sem voltak sokkal nagyobb lovak, viszont sokkal kisebb madarak voltak.

Edited by Gisari, 2015 március 13. - 12:42.

• Ernest kedvelte

#3068 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 13. - 22:14

Természetesen nem tartom magam autentikusnak a témában.

Ahogy írtam is, a karddal jobbról fölszállást kipróbáltam, - nem egy öröm :mellow: - élő madárral nem kísérleteztünk. Egy haverom teli korsó sörrel "modellezett", kevesebb lötyögött ki, ha jobbról - a marra tett ököllel - ült föl.

Valami régi metszeten - talán kettőn,hármon is - láttam, hogy a solymász a ló jobb oldalán áll, a kantárszárat bal kézzel fogja, jobb kezén a madár.

Láttam egy dokumentum-filmet egy igen öreg mongol sasvadászról. Ő balról fölszállt, majd az unoka föladott neki egy fából készített kartámaszt, majd utána a sast.( Az ember meg a ló kicsi volt, a sas meg nagy, nagyon. :) )

Én csak azt gondolom, hogy a katonai/fegyveres életben a balról fölszállás gyakorlatilag szükségszerűen alakult ki, a solymász jobbról fölszállása meg lehetett úgy is.

#3069 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 14. - 11:16

Véletlenül sem kötözködni akarok, csak ilyen hülye analizálós természetem van, meg Ernest kedvéért :D

Az, hogy a solymász jobbról vezeti a lovat, világos, nem is tudná balról, hiszen ott a madár. Ez nem feltétlenül azért van, mert arról akar majd felszállni, egyszerűen foglalt a jobb oldala.

A balról felszállás szerintem nem kizárólag katonai szükségszerűség. Nyilván az is, de tapasztalat, hogy aki jobbkezes, az általában irtó bénán tud felszállni jobbról, nagyon sokat kell gyakorolni, hogy tűrhetően menjen. :mellow:  (pedig szoktam rendszeresen, meg amúgy ügyetlen sem vagyok, sőt, a netes tesztek szerint tudom cserélgetni az irányító agyféltekéimet  :gm: de akkor is.)

Azzal egyetértek, hogy könnyebb felszállni úgy, hogy az első kápán lévő kezünkben van a cipelnivaló.

De közben fogni kell ugyanazzal a kézzel a szárat, sólyommal-kesztyűvel. Ezek a jószágok meg olyanok, hogy ha mozgatják őket akkor csapkodnak, és felszálláskor elég közel kerülne az ember arca hozzájuk így.

Kérdés még, hogy a solymászok viseltek-e kardot.

Hagyományok felőli megközelítés: ugye azért van a sólyom a jobb kézen, mert hagyományosan a balban vannak a szárak, jobban a fegyver. Ezért a dinka solymász feláldozza a(z általában ügyesebb) jobb kezét, hogy hagyományosan ballal foghassa a szárat, ezzel szemben a hagyományos bal oldal helyett inkább jobbról száll fel?

Itt van amúgy 2:50-től ahogy felszáll a kölök meg az apukája, mondjuk az látszik, hogy nem egyszerű mutatvány, a sasos kezét le is támasztja. Ha itt jobbról próbálnának felszállni, akkor abból komoly összeütközés lenne: Meg volt még több is, de most nem keresem ki.

Ettől még persze szállhattak fel jobbról, csak azt mondom, hogy én biztos balról próbálnám, sajnos erről lecsúsztam, múlt héten egy nagyon szép kis hím karvalyt találtam, de súlyosan sérült volt, el is pusztult másnapra. :sad:

Nagy lovon meg nem tudom, ott biztos egész más a helyzet, de régen nem voltak ekkora dromedárok, mint most.

Edited by Gisari, 2015 március 14. - 11:25.

#3070 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 14. - 11:30

Már nem engedte szerkeszteni, szóval én azt is el tudom képzelni, hogy pont azért hordták jobb kézen a sólymot, hogy balról szállhassanak fel. Mert egyébként más oka nem nagyon van. A szárat miért ne vehetnék át jobb kézbe, viszont ha felszálláskor egy kicsit rádőlnek a kápára, és ott van a madár, az nem szerencsés.

• Ernest kedvelte

#3071 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 16. - 18:53

Beszólok.

Lassítja és lassítja és már annyira lassítja, hogy a szakállam kinől, mire egy poszt megjelenik, de akkor sem veszek mobilinternet-jegyet.

#3072 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 21. - 20:06

Hülye álmok leghülyébbike: a legjobb barátom szőrteleníti a hátam. :gm:  

• Mézszín Sörény kedvelte

#3073 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 24. - 16:14

"Vándor állj meg! korcs volt anyja vére,
Más faj állott a kihúnyt helyére,
Gyönge fővel, romlott, szívtelen;
A dicső nép, mely tanúlt izzadni,
S izzadás közt hősi bért aratni,
Névben él csak, többé nincs jelen."

Rendőrségünk nem vette fel a feljelentést bűncselekmény alapos gyanúja miatt. 

#3074 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 24. - 18:34

?

#3075 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 24. - 18:56

Mi történt?

#3076 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 24. - 19:53

Nem véres esemény. Még.

Reklamációm és az ellenére, hogy már tavaly engedély nélkül kivágták a fáimat magánterületről, tegnap ismét vágtak belőlük. Önkorm. megint magánterületen , (a kertünkben), megint a tudtom nélkül. 

És még nekik álltak feljebb...

A rendőrség indoka: biztos tudja az önkorm., mit csinál. Hát szerintem fát lop és birtokot háborít. Hol van itt a jog???

Edited by Kistáltos, 2015 március 24. - 19:55.

#3077 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 24. - 20:13

Ez tényleg elképesztő.

#3078 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 24. - 20:18

Azt hiszem, a világ így működik, bármennyire képzeltem máshogy.

10957589_356930127834625_275651357541815

• izland, Fifikusz és N.C. kedveli

#3079 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 31. - 21:36

Hét krajcár. Írta Móricz Zsigmond. Gyerekkoromban tananyag volt.

Mostanában sokszor eszembe jut.

#3080 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 március 31. - 22:51

Sánta Ferenc: Sokan voltunk