Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#3041 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 1. - 17:11

A kis lovas tankönyvet (Kleine Reitlehre) kiadták. 275 oldal :D 1959 Agroinform

De lenne még mit.
Hajrá!

Fec, bocsánat, de ezt elírtad. 1989 lesz az. Már csak azért is, mert ezt Ádám Zoltán bácsi fordította, idõs korában.

#3042 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 1. - 17:20

Lehet, majd jobban megnézem. Elég kutyarágta példány.

#3043 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 1. - 18:03

tényleg '89

#3044 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 1. - 18:13

Nem emlékszem rá, ebben a topicban-e, de szó volt már róla, hogy a Kleine Reitlehre az tulajdonképpen a Klassische Reitkunst a föld feletti iskola kivételével. Úgyhogy annak csak az utolsó részének kéne nekiállni. :)
Nekem a The complete Training of Horse and Rider van meg Podhajskytól, meg a Klassische.

...Ja, és amiért ide írok, vannak benne képek, fantasztikus capriole, levade stb., és SEHOL egy rollkur, öröm nézni. Ha ilyen lenne a díjlovaglás, talán még én is meg bírnám szeretni, mert most utálom :gm:

Régen spanyolisi-bolond voltam, van egy pár kiadványom, meg rengeteg képeslap, meg két Podhajsky könyv, meg a másik kettõt is ismerem, amivel a Klassische Reitkunst egy trilógiát alkot (az egyik az Ein Leben für die Lipizzanern). Miután a múltról szóló képek száma alighanem véges, már lehet, hogy mindet ismerem abból is, amit te olvasol, de lehet, hogy nem. De túl messze vagy. :D
Viszont egyszer itt a fórumon felajánlottam, hogy aki mutat rollkur felé tendáló spanyoliskolás képet, annak intézek egy évi Lovas nemzet elõfizetést - nyilván abban abiztos tudatban, hogy nem lesz ilyen. De meglepetésemre rögtön jött a válasz. :D

#3045 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 1. - 19:02

én is spanyolisi bolond voltam, bár ez nem feltûnõ a felhasználóim alapján :D mostanra inkább azt vallom klasszikus :rolleyes: vagy mi?! A könyvfordítás viszont tényleg jó ötlet, szívesen beszállnék angolról magyarra. :kocc:

#3046 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 4. - 14:14

Nahát, idén szeptemberben lesz a kaposvári CDI. Kiváncsi vagyok, mi oka volt ennek, annyira bebetonozódott már ez az októberközép... Most épp még ütik is egymást a Lovastorna OB-vel, de nyilván addig születik megoldás.

#3047 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 11:28

Jó, majd idézgetek belõle. Szerintem zseniális könyv. Viszont úgy látom (a lovasok körében), mintha meg sem jelent volna, nem is létezne, még a "gondolkodjunk el rajta" szintig sem.

Én( bár nem reprezentatív a minta :D ) tanulom, korábban könyvbõl, mostmár oktatóval.Nem mondhatom, hogy könnyû ;) , de már vannak jó pillanatok, a lovaknak nagyon tetszik, így nekem is. Jobb, és könnyebb lenne, ha néhány versenyzõ( akár ugró, akár díjlovas), is használná, én eddig csak Janik Attilát tudom, de talán van más is, csak nem verik nagydobra :) Kár.

#3048 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 13:08

Jó, majd idézgetek belõle. Szerintem zseniális könyv. Viszont úgy látom (a lovasok körében), mintha meg sem jelent volna, nem is létezne, még a "gondolkodjunk el rajta" szintig sem.

Bár nem nekem szólt, de ha nem bánjátok, akkor a magyarázat Philippe Karl szerint:

A feladat végrehajtásakor a hivatalos díjlovaglás a lovasnak a belsõ ülõcsont terhelését írja elõ.
Philippe Karl két gyakorlati kísérlettel igazolja ennek nem helyes voltát.:

Egy nagy mûanyag labdát tegyen a patanyomra, mintha jobbkézre lovagolna, álljon a lovarda hosszú falától 30 fokos szögben( ez nagyjából a vállat be állítása)A hosszú fal mentén mozgassa BALRA a golyót a JOBB láb fokozott terhelésével…( ;) )
A második kísérlet talán érhetõbb,és értelmezhetõbb is, viszont két segítõ ember szükséges:
Egyikük üljön a másik nyakába, álljanak a hosszú fallal 30 fokos szöget bezárva, és kérje meg az alsó embert:
Kedves ló úr, mozogjon a lovasa egyensúlyválozásának megfelelõen, mégpedig úgy, hogy lovasát a lehetõ legkisebb erõráfordítással merõlegesen a vállán tartja. Ezután kérje meg a lovast, hogy hajoljon jobbra, a ló is jobbra fog mozdulni semmiképp balra. ( elég már elképzelni, sejthetük az eredményt :) )

A ló teljes hosszának hajlítása fizikai képtelenség. Ha valakit még érdekel majd, szívesen megosztom Philippe Karl idevágó magyarázatát is ;)

#3049 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 13:58

Engem. :)

#3050 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 14:05

Nekiulok es megirom probalok kepeket is hozni hozza ugy jobban ertheto ;-)

#3051 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 14:48

Engem. :)

Mert persze senkitõl nem tudod kölcsönkérni a könyvet. :gm:

#3052 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 14:57

A feladat végrehajtásakor a hivatalos díjlovaglás a lovasnak a belsõ ülõcsont terhelését írja elõ.

- Nem akarok véleményt nyilvánítani, mert eléggé el nem ítélhetõ módon nem olvastam el a könyvét. :hupp: :hupp:
A "hívatalos" a belsõ ülõcsont - a hajlítás szerint. Bár ezt is tanítják másként, -név említése nélkül mindkét sõt külsõ ülõcsontot is - de akkor mi van a helyes ellenvágtával pl.?
(Oda ülök, ahova hajlítom - belsõ csizma, belsõ ülõcsont; oda nézek, ahova megyek!)

Edited by N.C., 2013 március 6. - 15:01.

#3053 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 15:00

A mostani Lovas Nemzetben pedig dr. Gõblyös összeveti a különbözõ tanokat. (Az én ösztöneim a kívülre terhelés mellett vannak, nem mintha ez számítana, csak megjegyeztem. :gm: ) Ami Franke felvetését illeti: Az idomítást gyakorló vagy oktató szakembereket kellene megkérdezni, de õk itt nem nagyon vannak jelen. Én hiába tukmáltam volna tovább lelkesen a könyvet, miután megkaptam. Talán azért, mert aki egy szisztéma mentén dolgozik n*10 éve, nem szívesen dobja sutba, ami bevált. Ami engem illet, nem érzem, hogy egy könyv elolvasása és 2 DVD megtekintése alapján kellene otthon varázsolnom, instruktort meg itt a keleti végeken nem találok. :( Ami a könyv versenysportra vonatkozó részét illeti, sokan éreztük eddig is, hogy az, ami ott megy, díjakat lehet, hogy eredményez, de bármire is használható lovat nem. Csak most színes vektorokkal meg szabatos magyarázatokkal alá is lett támasztva. A tavalyi OB-n is láttam neméppenalacsony kategóriában nyerni olyan lovat, aki sima munkaügetésben is folyamatosan helyeselt valakinek*. Hát, én a lenézett túráimra nem indulnék el ilyen lóval, az élet erõsen lepontozná. :rolleyes: De önhordás témában a doki már megírta, amit meg kellett az elõzõ havi számban. *mármint bólogatott

Edited by ori, 2013 március 6. - 15:20.

#3054 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 15:07

Ami a könyv versenysportra vonatkozó részét illeti, sokan éreztük eddig is, hogy az, ami ott megy, díjakat lehet, hogy eredményez, de bármire is használható lovat nem.

- :eek: Nocsak! Tán nem megvan a kobakhasználat tejedésének/elõírásának az oka? :kir:

#3055 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 20:28

Külsõ-belsõ terhelés ügyben válasz a videóban:

:)

Ez meg egy kis Örkénytáboros okosság:
"Az ülés mindig a menetirányt követi, tehát a testsúlyt - annak ellenére, hogy a lovas hajlamot érez a belsõ oldalra ülésre - a menetiránynak megfelelõ külsõ (domború) oldalra helyezze." (vállat be)
A többi oldaljárásnál ugyanígy a menetiránynak megfelelõ a terhelést írnak. Logikus. A ló bármit megtanul, de mégsem jó arra tanítani, hogy kilépjen alólunk.

#3056 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 7. - 6:09

Külsõ-belsõ terhelés ügyben válasz a videóban:

:)

Ez meg egy kis Örkénytáboros okosság:
"Az ülés mindig a menetirányt követi, tehát a testsúlyt - annak ellenére, hogy a lovas hajlamot érez a belsõ oldalra ülésre - a menetiránynak megfelelõ külsõ (domború) oldalra helyezze." (vállat be)
A többi oldaljárásnál ugyanígy a menetiránynak megfelelõ a terhelést írnak. Logikus. A ló bármit megtanul, de mégsem jó arra tanítani, hogy kilépjen alólunk.

:yeah:
Nekünk ezt anno azzal magyarázta a volt Örkénytáboros edzõnk (a könnyebb érthetõség kedvéért), hogy megkönnyítjük a lónak az átlépést a külsõ ülõcsontra való terheléssel...

Edited by furioso, 2013 március 7. - 6:12.

#3057 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 7. - 8:18

Hát, én a lenézett túráimra nem indulnék el ilyen lóval,

ORI, NEM NÉZI LE SENKI A TÚRÁIDAT!!!!
Bocsi off voltam, csak nem bírtam megállni... :rolleyes:

Edited by Lótuszvirág, 2013 március 7. - 8:18.

#3058 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 10:35

A mostani Lovas Nemzetben pedig dr. Gõblyös összeveti a különbözõ tanokat.

Azért van abban a cikkben egy gyöngyszemebb gyöngyszem.

#3059 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 11:28

Nem lehet, hogy a tudatlanok kedvéért egy kicsit konkrétabbak legyetek? Gondolom, ha megfelelõ stílusban ütköznek a nézetek, akkor nincs sértõdés, a csendben olvasgatók meg tanulhatnának a vitákból. Én pl. kicsit meg vagyok zavarodva (csak elméleti síkon, mert gyakorlaban még nem tartok ott), a díjlovas a testsúlyt a mozgás irányába helyezi (Philip Karl), a ló a lovas alá lép, egy weszternes oktatóvideón meg úgy láttam, hogy a lovas kitolja maga alól a lovat, de lehet, hogy rosszul látom.

#3060 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 14:38

az a vicc,hogy mindkét módszer bejön a gyakorlatban... Én is úgy tanultam,a megterhelt ülõcsont alá léptetek,azt a combomat felszabadítom,hogy oda 'merjen' lépni,a külsõ combbal meg akkor zárok,mikor a külsõ lábat emeli... Aztán,hogy jó ideje nem nagyon dolgozok' deréktól lefelé,rászoktam arra,hogy a külsõ ülõcsonttal toljam meg a lovat,amire persze,a segítségadás pillanatában óhatatlanul rákerül a súly.Így a 'fenék használata' pont ellentétes a 'díjlovas' leírással,amikor a külsõt megtolom,a belsõ egy pillanatra felszabadul.azt vettem észre,hogy az a ló,amelyiknek elõször mutatom,így jobban megérti,igaz,a végeredmény közel sem 'olyan szép'...

#3061 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 15:34

Én arra gondoltam, "megkérdezem" a lovaimat. Minden más utasítás nélkül, csak testsúlyáthelyezést csinálok, és megnézem, hogy reagálnak. Aztán annál maradunk. (remélem a két ló nem két ellentétes módon reagál, mert az már nekem egy kicsit sok lenne a jóból :gm: )

#3062 Panka21

Panka21

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 17:34

az a vicc,hogy mindkét módszer bejön a gyakorlatban... Én is úgy tanultam,a megterhelt ülõcsont alá léptetek,azt a combomat felszabadítom,hogy oda 'merjen' lépni,a külsõ combbal meg akkor zárok,mikor a külsõ lábat emeli...

Valaki magyarázza meg nekem legyen szíves, hogy combbal hogyan lehet odazárni. Nem a vádlira/csizmára gondoltok ilyenkor? :confused: Ezt sose értettem. (Nem kóstolgatlak Börni, tényleg nem értem.)

#3063 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 17:48

A comb az tényleg csak a comb, durván az, hogy a térded nyomod rá a nyeregre... Úgy is ráteheted, hogy közben hozzásimítod a vádlidat, de ha közben beforgatod a csípőd, a vádli eltávolodik a lótól. Viszont, ha kell - pl előrehajtó segítségnél a heveder mögött, nem a vádlidat húzod hátra, hanem a combodból indulva az egész lábadat... Ehhez meg kell nyitni a térdet, eltávolítani a nyeregtől s úgy hátratenni :-)... Nem könnyű, mert a combfeszítő izom legtöbb esetben rövid, s abban a pillanatban, ahogy a combod hátramegy, előrebillen a vállad vagy beesik a derekad.... Lehet, nagy hülyeségeket írok ám, de itt megengedett gondolom, a gondolati szabadság :-) Az én fejemben a csizma/vádli és a comb két külön dolog. Ha már nagyon szeretünk itten könyvezni - Magyar-Győrrffy 'Iskolalovaglás' c. könyve az előrehajtó segítségeknél 'combnyomást' említ...

Edited by börni, 2013 március 9. - 17:48.

#3064 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 17:58

Der Oberschenkel (lat. Femur) ist der Teil des Beines beziehungsweise der Hintergliedmaße zwischen Hüfte und Knie

Der Unterschenkel (lat. crus) ist ein Teil des Beines und befindet sich zwischen Knie und Fuß.

#3065 Panka21

Panka21

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 18:04

Ez az alcomb és felcomb közti különbség? Nem beszélek németül...

#3066 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 18:35

A németnek comb mind a kettõ. A fartól a térdig felsõcomb, illetve a vádlit alsócombnak hívják. Sok kifejezést németbõl vettünk át, és míg korábban úgy tûnik ez egyértelmûbb volt (talán többen beszélték a lovasok közül a nyelvet (vagy a lovazás szlengjét a hivatalos hadseregbeli vezényszavak miatt).

#3067 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 20:31

Ma nem látszott vállat be a Tattersallban? :) Valamelyik nagyobb számban pedig van, csak lusta vagyok végignézni a programokat. Holnap is lesz verseny, ha látok ilyent, majd hozok képeket. Karl könyvében én valahogy mást látok a képen, mint a szövegben. Ugye, nehéz kívülre terhelni, ha befelé 45 fokos szögben elnyeklik a felsõtest. Ez itt a példa kedvééért túlzásított leírás volt, hogy dekódoljam mindjárt. :)

#3068 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 21:18

ni...
németül van :kv:
http://www.martina-s...ulterherein.pdf
a lovas mindkétszer a barrier felé ül ki - olyan finoman, hogy csak a kengyelhossz különbségét látni...

"Zusätzlich können sie ihrem mit dieser Übung beginnenden Pferd mit äußeren
Gewichtshilfen unterstützen, um die fließende Vorwärtsbewegung aufrecht zu erhalten.
Jedoch wenn das Pferd korrekt unter seinen Schwerpunkt tritt, sinkt die innere Seite des
Pferdes und wir kommen innen zum sitzen."

Azaz tanításkor inkább a külsõ, amikor a ló már érti, mit akar tõle, s alálép, akkor a belsõ ülõcsontra ül...

#3069 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 10. - 10:15

(azért hadd állapítsam meg elégedetten, hogy a jó piaffe oldalon az illusztrációk között két abszolút kedvencem van, Neckermann és Podhajsky, egy harmadiktól meg, Watjentõl, már 1971-ben volt egy könyvem)(azt kevésbé elégedetten, hogy a két franciáról és Lörkérõl eddig nem tudtam)(Karl könyvében)

#3070 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 16. - 21:25

Megõrülök. Direkt megnéztem " Rzepka-Sapergia: Step by step Horse-training prgram" címû oktató dvd-jét, és õk kitolják maguk alól lovat. Nem aláléptetnek, hanem az aktív, odazáró láb oldalára terhelnek, a ló az ellenkezõ oldalra mozdul el.

#3071 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 16. - 21:48

Nekem volt lovastúrán olyan vendégem, aki több neves western oktatóhoz is járt tanulni, de azt mondta kénytelen lesz választani egyet, mert mind mást mond. Tehát sem westernben, sem angolban nincs elfogadott kánon. Ezért kár megõrülni :) Mindazonáltal az a véleményem, hogy Karthágót el kell pusztítani. Akarom mondani a menetirányba kell terhelni, mert használati lovaglásnál ez a biztonságos és kényelmes.

#3072 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 16. - 21:59

Díjlovas edzõt tud valaki Gyõr környékeén...és itt nem olyanra gondolok, hogy na most akkor kiskör, átváltás...

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#3073 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 9:21

Nekem volt lovastúrán olyan vendégem, aki több neves western oktatóhoz is járt tanulni, de azt mondta kénytelen lesz választani egyet, mert mind mást mond. Tehát sem westernben, sem angolban nincs elfogadott kánon. Ezért kár megõrülni :) Mindazonáltal az a véleményem, hogy Karthágót el kell pusztítani. Akarom mondani a menetirányba kell terhelni, mert használati lovaglásnál ez a biztonságos és kényelmes.

Hát, köszönöm. Két hónapja csak "virtuálisan" (könyvbõl meg videókból) lovagolok, (egyik lovacsak beteg volt, a másik lábpihentetés miatt levehette a patkóit, anélkül meg nem tudunk), de ahogy közeleg a tettek ideje, muszáj valamit kitalálni. Az angolosoktól eddig kizárólag az aláléptetést hallottam, westernesektõl meg az ellenkezõjét. De lehet, hogy tényleg nem ezen múlik.
Majd meglátjuk, behintjük-e sóval Karthágót....

Edited by Fifikusz, 2013 március 17. - 9:23.

#3074 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 9:35

ceterum censeo sok út vezet Rómába a vágtábaugratásra is eltérõ módszerek vannal angolban és westernben (kifelé állítom-befelé állítom), mégis mindkét stílusban tudnak helyes lábra vágtázni a lovak

#3075 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 9:55

Meg tudnak nemhelyesre is, sztem nem ez a dilemma, inkább a helyes v. helytelen az adott szituációban.
A gyakorlatsorok, vagy a ló szempontja lényegesebb, színezve a ló és/vagy lovas tudásállapotával etc. Sósan szeretjük-e meg vagy sótlanul :D

#3076 Kyra

Kyra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 125 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 14:22

A kifele, v befele állított vágtabeugratáshoz egy gondolat. Úgy vettem észre, hogy azt a lovat amit nem lehet normálisan meghajlítani befelé, hanem inkább csal és a külsõ vállára dõl, (ennek az okát ne firtassuk :gm: ) azt érdemes kifelé állítva, sõt hajlítva megpróbálni, mert akkor meg ez elõzõek alapján valószínû, hogy a belsõ vállára fog... Semmi sincs kõbe vésve...

#3077 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 19:40

Semmi nincs kõbevésve, épp ezért lehet érdemesebb lenne a hátsó lábakkal foglalkozni, mint hogy így a válla, meg úgy a válla? :) (mivel ugye a mozdulat a külsõ hátsó lábból indul....én pl. ilyen korrekciót olvastam, és mûködik.)

#3078 Kyra

Kyra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 125 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 21:56

Kifejtenéd?

#3079 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 10:11

Semmi nincs kõbevésve, épp ezért lehet érdemesebb lenne a hátsó lábakkal foglalkozni, mint hogy így a válla, meg úgy a válla? :) (mivel ugye a mozdulat a külsõ hátsó lábból indul....én pl. ilyen korrekciót olvastam, és mûködik.)

Én is úgy tanultam, hogy a hátravitt külsõ csizma a markáns a vágtábaugratásnál, szélsõséges esetben egészen eltolni a farát, ezzel segíteni a beugratást

Azt hiszem, már beszéltünk itt arról, hogy vajon tényleg vannak-e univerzális módszerek, vagy tulajdonképpen bármire tanithatod a lovat, akár az is lehet a vágtábaugratás jele, hogy melyik oldali fülét csavarod meg

A testsúly kérdése szerintem érdekes kérdés a földrõl végzett munka esetében. Pl. amikor kézen tanítod a lónak a hosszhajlításokat

#3080 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 14:15

A testsúly kérdése szerintem érdekes kérdés a földrõl végzett munka esetében. Pl. amikor kézen tanítod a lónak a hosszhajlításokat

:ang: