Tükör által homályosan
Közzétéve 2011 június 6. - 16:06
Közzétéve 2011 június 6. - 16:10

Közzétéve 2011 június 6. - 16:11
Lényegében így van.Akkor te már akkor döntöttél, amikor kérdeztél. A cél a fontos.
Közzétéve 2011 június 6. - 16:47

Edited by Csikasz, 2011 június 6. - 16:50.
Közzétéve 2011 június 6. - 17:16
Közzétéve 2011 június 14. - 9:08
Edited by sheriff, 2011 június 14. - 9:10.
Közzétéve 2011 június 17. - 9:10
Közzétéve 2011 június 17. - 13:02

Közzétéve 2011 június 17. - 15:12

Közzétéve 2011 június 20. - 10:50

A kép a szlovák bajnokság galántai fordulójának győztesét ábrázolja cutting versenyszámban. :yeah:
(A rohadt életbe! Írtam három oldal beszámolót, versenyértékelést, tanulság levonással, önmarcangolással, versenytársak elemzésével, de ez a rohadt IT megint kicseszett velem, s sehol sincs. Dögöljek meg, ha újra begépelem azt a sok szöveget!)
(Köszönet Fehárvári Pálmának a fényképért!)
Edited by sheriff, 2011 június 20. - 10:51.
Közzétéve 2011 június 20. - 11:43
Közzétéve 2011 június 20. - 16:04

Edited by sheriff, 2011 június 20. - 16:05.
Közzétéve 2011 június 21. - 6:32

Közzétéve 2011 június 21. - 7:19
Közzétéve 2011 június 21. - 7:52
Köszi az SMS-t. Elveszett a szemüvegem, ezért nem tudtam elolvasni. (Bár azzal se nagyon tudtam volna. Vak öreg bácsika kezdek lenni, s nem tudok sms-t olvasni. Írni meg meg sem próbálok.)Köszönöm, hogy ezt mind leírtad! Én voltam a névtelen SMS küldõ, még szombaton, de itt mégegyszer gratulálok!
A többit meg majd szóban elmondom.

Köszi Tötõ!Grat Sheriff ;)
Közzétéve 2011 június 21. - 12:49

Közzétéve 2011 június 21. - 13:54

Közzétéve 2011 június 29. - 9:01

Edited by sheriff, 2011 június 29. - 9:03.
Közzétéve 2011 július 11. - 8:45
Közzétéve 2011 július 14. - 7:57

Közzétéve 2011 július 14. - 8:03
Edited by Fifikusz, 2011 július 14. - 8:05.
Közzétéve 2011 július 14. - 10:44
Közzétéve 2011 július 14. - 11:02
Ez még a Spanyol Iskolában is így van.Használd ki az erõsségeit
Közzétéve 2011 július 15. - 20:56

Közzétéve 2011 július 17. - 10:06

Közzétéve 2011 július 17. - 11:53
Közzétéve 2011 július 17. - 19:47
A galoppon ma olyan emberek ülnek lovon, amilyenek lovon ültek századokig. Minden más lovon ma két olyan ember ül...Ha jól sejtem ezeket a lovak kissé korábban érõk és más a western képzés mint az angol.
Nekem is van bivalyerõs 170-es 2 évesem, mégsem ülnék rá, mert õ még valóban nem kész ló. De egy paint, quarter hasonlóan hamar érõ mint az angol telivér. Szerintem ezen kár megbotránkozni.
Ám az is tény, ami Sheriffnek kevés, másnak (hobbistának, olyannak aki úgy szeretne lovazni, hogy ne azon gondolkodjon mikor viszi el a ló, vagy mikor bakol/ágaskodik alatta , holott a ló nem rosszindulatú csak épp erõsebb lovast, több v. mélyebb munkát igényelne) kincset érhetne, kár lenne kinevelni belõle azt amiben épp a legjobb.De mint hobbista nem szólnék bele, csak elmondtam vica-versa a véleményem.
Edited by Ernest, 2011 július 17. - 19:48.
Közzétéve 2011 július 18. - 10:45
Eszemben sincs vitatkozni, pláne védekezni. De le kell szögeznem, hogy látatlanban ítélkezel felõlem, illetve nem vagy tájékozott abban, hogy a westernlovak kiképzése milyen formában történik, s mit is takat egy-egy edzés egy fiatal csikóval. A western lófajtákat kétéves korukban nyereg alá szoktatják. Ez tény. Három éves koruk végére pedig versenyérettek, amirõl a futurity versenyeken adnak tanúbizonyságot. Az egész világon, Amerikában csakúgy, mint Európában így van ez. Shawn Flarida, Craigh Schmersal, Andrea Fappani, Ray Hunt, Clint Anderson, Bob Avila, Bozo Rogers - a legnevesebb trénerek, akiktõl az egész világ tanul, tanult, megannyi kurzus elõadói, világhírû lovak trénerei, tenyésztõi, megszámlálhatatlan verseny gyõztesei mind ezt teszik, s ezt ajánlják. Oktató DVD-ik is mindig két részbõl állnak: 1. rész - 2 évesek képzési programja, 2. rész - 3 évesek képzési programja. Ha vennéd magadnak a fáradtságot, s végignéznél néhány ilyen oktató anyagot, akkor bizonyosan felfognád, hogy szó sincs lókínzásról, embertelen lóval való bánásmódról, pénz vagy hírnév hajszolásról. Ezek a trénerek a lovakat kiváló hozzállással közelítik meg, szakmai tudásukhoz kétség nem férhet. Én semmi egyebet nem teszek, mint követem õket. Természetesen lehet és van is különbség csikó és csikó között. Fajták között is, de fajtán belül is. Az egyik csikó lassabban éreik, a másik valamivel gyorsabban. A velük való munkát mindig hozzájuk kell igazítani. Én figyelek erre."Jack lovamat, a majd 3 éves paint csikómat lovagolgatom mostanában viszonylag rendszeresen. Heti 2-3 alkalommal."
:eek: :eek:
"Soha nem berzenkedett az ellen, hogy a hátára nyereg, abba lovas került. Már rég nem kell lemozgatni lovas nélkül, nem kell feltétlen körkarámozni, futószárazni edzés elõtt. Pikk-pakk felnyergeli az ember, felül, s már mehet is a bemelegítés."
![]()
Ne haragudj, ha az én "tükröm" mutatná ezt, nemhogy nem lennék elégedett, hanem megrettennék.... Én úgy tanultam - bár igaz, rég volt -, h ennyi idõs csikóra még nem ülünk fel.... még én sem az ötvenpár kilómmal. Hiszen még gyerek (kamasz) - se az egyensúlya, se a pszichéje nem alkalmas erre.
Tudom, a western más, de az én mestereim szerint a futószárazás nem a ló fizikai kifárasztását és így ugrálós kedvének elvételét szolgálja, hanem az alapkiképzés pillére. És mint ilyen, nem mellõzhetõ.
Az írásoddal az a legnagyobb bajom, h aki olvassa, azt szûri le belõle, h a "majd 3 éves csikó" rendszeresen lovagolható egy felnõtt férfi által, nincs szükség az alap dolgokra, nincs szükség türelemre.
Pettkó Szandtner Tibor mondta, h "akinek nincs türelme, az csikóval és gyerekkel ne bánjon".
Eszerint én semmi Istentõl elrugaszkodott dolgot nem teszek, nem kínzok lovakat, nem gyötröm õket, s semmi nem indokolja, hogy a tükörbe tekintve elrettenjek. Jack kiváló és egészséges hátasló lesz. Az, hogy elégedetlen vagyok vele, nem jelenti azt, hogy durva vagyok, hogy kínzom, túlhajszolom, olyan dolgokat kérek tõle, amire nem képes még. De igenis nagyokat kell nyelnem, ha látom azt, hogy egyszerû dolgokat, amelyeket más csikók az õ korában három alkalom után már magától értetõdõen hajtanak végre, õ nem. Ostobább, mint a többi, ennyi. Emberek között is vannak ostobák, akiknek nagyon nehéz a legegyszerûbb dolgokat is megtanítani. Csak meg kell kérdezni egy pedagógust.
Egy majd 3 éves csikó igenis rendszeresen lovagolható egy felnõtt férfi által. Ha az írásaimból ezt szûri le valaki, akkor jól szûri ki. Az már más kérdés, ha azt is kiszûri, hogy szerintem nincs szükség alapokra, türelemre. Én ilyet soha nem mondtam, s nem is dolgozom körkarámozás és futószárazász nélkül csikóval. Egy csikóval azonban dolgozni kell! Céltudatosan, szakszerûen! És magától értetõdõen türelmesen. Nem arra való, hogy nézegessem. Ha valakinek csak arra kell, az az õ dolga, az õ döntése. Egészségére! Szép dolog az is. De nekem nem arra kell. Én versenyezni akarok majd a lovaimmal, illetve úgy akarom õket eladni, hogy alkalmasak legyenek arra. Egy csikóval való foglalkozás cirka 20 perc. Az sem különösebben intenzív, megerõltetõ izom és vagy agymunka. Egy két-három éves csikó ebbe nemhogy nem hal bele, de egyenesen igényel is ennyi foglalkozást. Mind fizikai, mind mentális terhelésre szüksége van. Természetesen nem elviselhetetlenre vagy akárcsak túlzottra, hanem a fejlettségéhez mérten. Jackkel én pl. nem szoktam vágtatni. Eddig alig-alig vágtattam vele, s ara is mindig akkor került sor, amikor õ akart. Én vágtát még soha nem kértem tõle. Egy csikóval köröket, íveket, és egyeneseket lovagolni 10-15 percig fõleg lépésben, keveset ügetésben, az nem megerõltetõ számára. Jack még csak meg sem szokott izzadni a vele való lovaglásaim során, még nyereghelyen sem nagyon nedves. Még most, ezekben a napokban sem, amikor pedig este hatkor is 30 fok van. Akkor meg hogyan lehet engem azzal vádolni, hogy türelmetlenül és idejekorán terhelem meg a lovat, kihagyom az alapképzés elhagyhatatlan elemit? Nagy marhaságnak tartom a lovak képzésében a földrõl való munka túlmisztifikálását, jelentõségének eltúlzását. A sok suttogó és természetes lókiképzõ ezt a dolgot túldimenzionálta az emberek fejében. A lovakat nyeregbõl kell kiképezni, s nem földrõl. A földrõl való munka ennek csupán az elõkészítésére szolgál. Elhagyhatatlan, nélkülözhetetlen, de nem ez a végcél. Amint lehet csökkenteni kell a mennyiségét, s nyeregbõl kell dolgozni. Hiszen a csikóval összesen 15-20 percünk van fogllakozni, ami nagyon kevés. Többet sem fizikailag, sem szellemileg nem bír. Mikor mondtam én olyat, hogy futószárazással fárasztom a lovat? Kikérem magamnak! De ha valaki idõtlen idõkig futószáraz egy lovat csak azért mert még nincs 4-5 éves, holott az már mindent megcsinál neki, amit futószáron kell, akkor az az illetõ egyszerûen csak gyáva ahhoz, hogy végre felüljön a csikóra. Az egy szárra, két szárra, combra engedést elõ lehet készíteni földrõl (s ezen Jack már régen túl van), de a ló ezeket akkor fogja igazából megtanulni, ha a hátáról adjuk a segítségeket. Az egyensúlyát is akkor fogja megtalálni a lovas alatt, ha az a lovas a hátán ül. Nem érdemes azzal fárasztanod magad, hogy nekem a kiképzési skáláról tarts elõadást! Hidd el meglehetõsen jól ismerem, s alkalmazom is. S arra is ügyelj, hogy nagy nevû elõdökkel úgy példálózz, hogy a nevüket helyesen leírod! Pettkó-Szandtner Tibor a neve ugyanis annak, akinek a szavait idézted.
Közzétéve 2011 július 18. - 12:14

Közzétéve 2011 július 18. - 12:32

Közzétéve 2011 július 18. - 13:55
Na végre! Ugye, hogy rá lehet jönni a dolgok lényegére? :kocc:"Nem érdemes azzal fárasztanod magad, ..."
.... tényleg nem érdemes. Belátom. Kár az idõért.
1.§. Seriffnek mindig igaza van.
2.§. Ha mégse, akkor az 1. §. lép érvénybe.
Csikasz!
Én soha nem ültem még lipp négyesfogat mögött hajtószárral a kezemben. S nem is hiszem, hogy fogok. Meghagyom ezt a nálam bátrabbaknak.

Közzétéve 2011 július 21. - 13:45

Közzétéve 2011 július 21. - 15:55

Közzétéve 2011 július 22. - 7:49
Nem igazán értem, hogy Te mitõl, miért vagy ilyen kitartó topic látogató, holott soha semmi nem nyerte még el a tetszésedet itt. Ennek ellenére tényleg tisztelem a kitartásodat és értékelem az erõfeszítéseidet, amelyekkel szembesíteni igyekszel gyarlóságaimmal. El szoktál gondolkodtatni.A leges legtiszteletreméltóbb az, aki olvasa a topikot és néha ir is bele valamit.
Tiszteljetek, kedves fele barátaim!
Melodiának is kijár a tisztelet. Tisztelem is azt a hozzáállását, amivel a fiatal lovak belovaglásához viszonyul. Bár mindenki legalább így gondolkodna, aki lóval foglalkozik. De épp rossz passzban talált meg, s az is idegesíteni szokott, ha valaki lónyúzónak kiált ki, holott még soha ló közelében nem látott. Nem szeretek, s nem is szoktam mások felõl ítélkezni. Látatlanban meg kizárt, hogy ilyet tegyek. Ezért utálom azt, ha engem ítélnek meg ismeretlenek. Én mindig a magamét fújom itt a fórumon, a saját lovazásaimról beszélek. Nem oktatok ki másokat arról, hogy mit csinálnak rosszul. Ha kérdeznek, akkor persze elmondom a véleményemet. Nekem pl. eszem ágában sem lenne minõsíteni a te lovaglásodat, lóval való bánásodat, vagy Melodiáét dettó. Mert nem láttam még egyikõtöket sem lovazni. Neked talán már felajánlottam, hogy kerítsünk erre sort, mert valóban kíváncsi lennék rád. Natos nagyon dícsért, s a hozzászólásaid is érdekesek, még ha mindig ellenségesek, negatív elõjelûek is a westernnel szemben. Emiatt érdekelne, hogy miként lovazol, hol tartasz valójában. Melodiát is megnézném. Bárkit megnézek. S magamat is megmutatom bárhol, bármikor. A 3 éves csikómmal való munka közben is. S ha arra valaki akkor azt mondja, hogy elrettentõ, akkor nagyon el fogok gondolkodni az életem felõl. De addig? :confused:
Közzétéve 2011 július 22. - 21:09

Közzétéve 2011 július 25. - 14:28
Mikor készülsz? Megyek meglesni.talán nemsokára megyek, készülök de csak kedvtelésbõl

Amúgy nincs igazad, a marhás számok nem unalmasak, engem az egész veszkózásból az köt le legjobban.

Közzétéve 2011 július 25. - 16:40
Közzétéve 2011 július 25. - 16:59
Közzétéve 2011 július 26. - 12:25
Közzétéve 2011 július 26. - 12:31
, amihez nem értünk és nem ismerünk azt nehéz érdekesnek találni!
jó neked, hogy igy álsz hozá, sok gondtol megkiméled magad. de mindenkinek alanyi joga, hogy mi teccik és mi nem. nyilván az a bézbol játék engem sem érdekel, ha gytrán csinálják. de egyébként se érdekel a bézból