Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#3001 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 8. - 14:32

Biztosan jó lesz, na de 10 fõ max?

#3002 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 8. - 14:40

Erõsen gondolkozom. a 10 fõ mondjuk tényleg nem sok....

#3003 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 8. - 14:51

Akkor menjél, és majd mesélsz. :)

#3004 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 8. - 18:57

Erre megy esetleg valaki? (Mármint körünkbõl...)

En tervezem a helyettesitesem meg szervezes alatt de elvileg megyek ;-)

#3005 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 9. - 17:15

Erre megy esetleg valaki? (Mármint körünkbõl...)

Én ezt most több okból kihagyom.

#3006 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 11. - 10:45

Én úgy tûnik, megyek :)

#3007 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 11. - 12:13

Én úgy tûnik, megyek :)

Akkor ha idõd engedi, számolj majd be, légyszi. :)

#3008 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 11. - 12:51

kiküldött tudósítónk jelenti :)

#3009 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 12. - 13:02

Kiváncsi vagyok, melyik iskola híve a vállat be ügyében.

#3010 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 12. - 13:15

Mire gondolsz? Csakhogy célirányosan tudjak figyelni :)

#3011 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 13. - 8:52

Három praclinyom, vagy négy? Melyik oldalra ül? Segítség? Ilyesmikre gondoltam. Bár nyilván azt fogja mondani, amit a blogján már hatvanszor olvastam, hogy nincs generálrecept, adott egy ló van. És ebben meg igaza is van.

#3012 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 13. - 9:00

bingó :D vállat be-nél alapvetõen 3 patanyom, de lehet 4-en is, csak akkor annak más a hatása, jobban nyújt, viszont a hátsó láb egyensúlyjavító fejlesztése nem érvényesül

#3013 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 13. - 10:14

kiküldött tudósítónk jelenti :)

Nagy vonalakban :)

Fontos, hogy a ló örömét lelje a munkában, nem kell megfeszíteni, ne idegbõl dolgozzon, elengedett, együttmûködõ legyen, adjunk neki idõt, ez növeli a hasznos élettartamot is (lóét, lovasét egyaránt)
Fontos a földrõl való munka, a hosszhajlításokat földrõl érdemes kezdeni, ezeket István be is mutatta. Konkrét segítségekrõl nem beszéltünk, inkább a hosszhajlítások hasznáról eredményérõl. Igen, sok út visz Rómába :)
Elengedettség, egyensúly, egyenesre igazítottság a fontos a lókiképzésnél, hosszhajlítások ezt segítik.
Ja igen, oldalirányú hajlításról beszélünk, ez javítja a lovat, nem az, amikor erõvel behúzzuk az orrát a szügyéhez :)
Oldalirányú hajlítások egyrészt javítják a hajlékonyságot, másrészt azzal, hogy 3 v. 4 patanyomon lép a ló, javul az egyensúly, a hátsó lábakkal való maga alá lépés, a teherviselés
Az egyensúlyt nem csak a hátsó lábak maga alá léptetésével, hanem feligazítottsággal is el lehet érni, az elengedettség ugyanakkor mélyrelovaglással jár, a kettõ között kell egyensúlyt találni
Vállat be nagyon fontos és nagyon hasznos gyakorlat
+Néhány gyakorlati tanács, pl. földrõl végezhetõ gyakorlatok

Edited by juice, 2013 február 13. - 10:15.

#3014 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 13. - 10:23

Köszönjük!

#3015 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 13. - 10:26

:) :yeah:

#3016 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 14. - 8:34

Köszönjük a tudósítást :) , ha még eszedbe jut valami, vagy lesz több idõd, írj nyugodtan, engem érdekelne.

#3017 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 14. - 9:57

hááát, a blogon szerintem minden fent van sokkal szakszerûbben, mint ahogy én el tudom mondani :)

ezt a gyakorlatot István nagyon hangsúlyozta

http://zablaeskengye..._magyar_allitas

#3018 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 14. - 11:21

Valamit nem értek a szövegben, elmagyarázná valaki? Köszi :ang:

...Ha itt engedett, akkor próbáljunk visszatérni a tarkórész kizárólagos hajlításához. Remélhetõleg az eredeti ellenállás csökkenni fog, majd ismét kiterjeszthetjük az állítást a harmadik csigolyáig. A gyakorlatrészt mindaddig ismételjük, ameddig a tarkórész oldal irányban az ellenállástól mentessé nem válik még akkor is, ha az állítás olyan erõs, hogy a belsõ oldalon a pofacsont érinti a belsõ nyakizmokat...

Hogy lehet egy lónyakat tarkónál vagy a 3-as nyakcsigolyánál úgy meghajlítani, hogy a pofacsont érintse a belsõ nyakizmokat??? :huh:

#3019 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 14. - 13:59

A "Vállat be!" részletesen.

#3020 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 14. - 16:15

A "Vállat be!" részletesen.

Fentebb írták, hogy "több út vezet Rómába", biztos ez az egyik. :cool:

#3021 equus1973

equus1973

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 111 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 16. - 18:10

Sziasztok!

Egy kedves barátnõm kérésére teszem közzé ezt:

http://szechenyilova...x...d=22861&L=1

#3022 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 25. - 17:28

Fentebb írták, hogy "több út vezet Rómába", biztos ez az egyik. :cool:

Fejtsed ki, lécci. :)

#3023 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 27. - 13:56

Fejtsed ki, lécci. :)

:D :D peeersze, aztán majd mondják, mit okoskodik itt, aki nem ilyen magasan képzett szakember!!!
Úgyhogy csak annyit mondok, hogy a Philippe Karl könyvében a feladat végrehajtása nem éppen így szerepel, és nekem az a magyarázat logikusnak tûnik. :)

#3024 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 27. - 14:32

Szerintem úgysincs semmi esélyed arra, hogy ugyanannyiszor megkapjad, mint én, "okoskodásért" a lekezelõ megjegyzéseket. :D Meg azt is mondhatnám, hogy én nem féltem azt mondani, hogy nekem a rollkur nem tetszik, miközben mások arra hivatkoztak, hogy én nem vagyok akkora lovas, mint Anky. :D Múltkori beírásod után megnéztem Podhajskyt, meg még mittudoménkit, hogy mit írnak. Arra még emlékszem, hogy õ kifejezetten a négy patanyomos híve volt*, de más dolgokban nem hasonlítottam össze Göblyös István leírásával. Karl írását sajnos nem birtokolom. Rómába tényleg sok út vezet, csak nem mindegy, hogy felülök itt este a vonatra, és leszállok ott másnap, majd boldog négy évet töltök el a sütibárok teraszán, míg egyszer csak betámolyog valaki porosan, bõröndjén patagón és nepáli turistaplakettekkel, ki ugyanakkor indult. :) Ha már itt tartunk, nagyon élvezetes volt a blogon elindulni, és a saját írásaira mutató ugrópontokon végigzongorázni, nagyon jókat ír, de például egy dologban biztosan nem értek vele egyet, én a mélyre lovaglást sosem használnám hosszabb ideig, mint bizonyíték nyerésére, hogy megy-e a szár után lóbarátom. *Bár aztán õ is tesz egy könnyed megjegyzést, hogy ne ezen vakarózzunk. :D

#3025 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 27. - 15:17

:D :D peeersze, aztán majd mondják, mit okoskodik itt, aki nem ilyen magasan képzett szakember!!!
Úgyhogy csak annyit mondok, hogy a Philippe Karl könyvében a feladat végrehajtása nem éppen így szerepel, és nekem az a magyarázat logikusnak tûnik. :)

akkor idézd Philippe Karlt és azzal kivéded a személyes támadásokat ;)

engem érdekel :ang:

#3026 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 9:56

"Tegnap volt közvetítés eurosporton, hát a bírók, khm valóban mintha mást láttak volna mint amit a kamerák. Rollkur, feszengõ, folyton elakadó mozgás, ütemen kívül folyamatosan, rossz segítség miatt összezavorodott ló. Perdülésnek, piaffenak paródiái. Nemszámít: 80% vagy feletti értékelések... Persze értem én (egy részét) . A tenyésztõi háttér, meg a nagy nevek ugyebár. De a közönség! Az miért nem fütyül ilyenkor?" -idéztem egy titkos élesszemût nehogy személyes támadást kerülendõ, de egyetértek vele

#3027 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 10:06

NNnna én pont ezért döntöttem úgy, hogy inkább elmegyek hajat mosni TV-zés helyett.... Néha bele-bele néztem, de akkor is csak így ültem kérdõjelekkel a fejem felett, hogy mi az isten? :confused:

#3028 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 10:11

Én már elkapcsolom, nem bírom nézni. Viszont olvasom Podhajsky: My horses, my teachers címû könyvét, rettenetes szimpatikus, ahogy ír. 26 évig volt a Bécsi Spanyol Lovasiskola igazgatója, a berlini olimpián érmes volt, mágis olyan alázattal és szeretettel beszél a lovakról, ahogy õ nevezi, tanítómestereiról, hogy le a kalapot. Ja, és amiért ide írok, vannak benne képek, fantasztikus capriole, levade stb., és SEHOL egy rollkur, öröm nézni. Ha ilyen lenne a díjlovaglás, talán még én is meg bírnám szeretni, mert most utálom :gm:

#3029 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 10:18

Amikor tudom, nézem a díjlovas közvetítéseket, leginkább azért, hogy tátott szájjal csodáljam a lovakat és a lovasokat. Tegnap sajnáltam a feszengõ, ütemhibás, feszült, merev lovakat, akik láthatóan nem voltak boldogok. Ha ezek a legjobb lovaglások (a százalékok szerint), akkor valami nem okés.

#3030 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 11:47

Hát, én is azt hittem, hogy rosszul látok. :(Elkapcsoltam én is az értékelések után...

#3031 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 14:41

- Hátha itt is érdekel valakit! :)

http://filmhiradok.n...tch.php?id=3638

#3032 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 15:57

Kár, hogy Podhajskyt nem adták még ki magyarul, hasznos lenne... :ang: Ha már Berlinnél tarunk, egy csúnyácska telivérrel járta meg az olimpiát, melyet valami fõméltóság 15.000 fontért ? shillingért? már nem emlékszem pontosan a leírásra - vett, aztán galoppversenyre alkalmatlannak bizonyult, a hadsereg potom pénzért megvette tõle, s "jobb híján" kiosztották az akkor épp katonáskodó Podhajskynak - aki "foglalkozására" nézve kiképzõtisztként a "négy,- és kétlábú" hadiaanyagot képezte, azt a tudást felhasználva, amit fennmaradó idejében a Spanyoliskolában szerzett:Mester és tanítvány volt egy személyben Akkoriban is voltak - elég széles skálában - "kínzóeszközök", kantározások, kikötõszárak, fogas kapicán és társai, s a lovak sem többnyire a természetüknek legmegfelelõbb körülmények között voltak tartva, ami talán más volt, az az emberi hozzáállás. Ehhez jön a 'majom kezében a borotva" örökérvényû mondása... Még a hatvanas-hetvenes évek fotóival illusztrálva, az 'Elrontott ló utóidomítása' szerzõk, Ulrik Schramm is szót emel a becsvágyból, teljesítménycentrikus magatartásból való 'eltévelyedés' ellen, s folyamatosan - szinte kérve az olvasót - a bizalomra és a technikai képzettségre helyezi a hangsúlyt... Mégis, manapság inkább a "technikai eszközök" használatát részesítik elõnyben a bírók... Utolsó szösszenet a félmosolyhoz, ami a képemen terjeng, miközben írok Podhajsky utolsó éveiben olyan lovakat lovagolt, képzett puszta szerelembõl, melyekre a mai "díjlovasok" fitymálva néznének, jelesen két hobbilovat... Neki nem derogált...

#3033 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 16:25

"egy csúnyácska telivérrel járta meg az olimpiát" Nero, nekem tetszel. :)

#3034 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 20:52

Kár, hogy Podhajskyt nem adták még ki magyarul, hasznos lenne... :ang:

Ki bírjátok várni, amíg lefordítanám? Ha lenne egy érdeklõdõ kiadó, tényleg érdemes lenne...

#3035 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 21:26

:hu: :dev: :dev: ezt most komolyan gondoltad? mármint a gondolat elsõ felét :nem:

#3036 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 21:31

fordítsuk együtt, úgy gyorsabb! ;)

#3037 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 21:47

:hu: :dev: :dev:
ezt most komolyan gondoltad?
mármint a gondolat elsõ felét :nem:

Viccnek szántam, de ha jobban belegondolok..... Idõmbõl kitellene...

fordítsuk együtt, úgy gyorsabb! ;)

Te angolról, én németrõl?

#3038 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 28. - 22:48

A kis lovas tankönyvet (Kleine Reitlehre) kiadták. 275 oldal :D 1959 Agroinform De lenne még mit. Hajrá!

#3039 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 1. - 10:27

akkor idézd Philippe Karlt és azzal kivéded a személyes támadásokat ;)

engem érdekel :ang:

Jó, majd idézgetek belõle. Szerintem zseniális könyv. Viszont úgy látom (a lovasok körében), mintha meg sem jelent volna, nem is létezne, még a "gondolkodjunk el rajta" szintig sem.

#3040 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 1. - 16:59

sok lovast ismerek, aki napi szinten forgatja, nézi a DVD-t, csak aztán csendesen, lován ülve próbálja hasznosítani a tanultakat ;)