Tükör által homályosan
Közzétéve 2011 május 4. - 11:05

Közzétéve 2011 május 4. - 12:09
Közzétéve 2011 május 4. - 15:44
Közzétéve 2011 május 5. - 8:24
Közzétéve 2011 május 9. - 15:57

Edited by sheriff, 2011 május 9. - 15:59.
Közzétéve 2011 május 31. - 5:49
Közzétéve 2011 május 31. - 8:07
Edited by Aggie, 2011 május 31. - 8:16.
Közzétéve 2011 május 31. - 9:09

Közzétéve 2011 május 31. - 9:10
Egy hatalmas kedvenc!

Közzétéve 2011 május 31. - 9:38
Közzétéve 2011 május 31. - 9:45
Le ne merd venni!Konkrétan ez az én lovam, és konkrétan tavaly október eleje óta 2x2 hétig volt lovagolva. Ennyi.
Csak - tudod - egyre inkább kezdem megérteni azokat, akik szép lassan eltünedeztek a fórumról. Isten ments, hogy valaki valamire megpróbáljon büszke lenni (nem és nem, nem fogok belemenni a teljesítmény elemzésébe, hulla felesleges lenne), mert tuti, hogy lesz valaki, aki szerint ez semmi. Vita helyett este majd szépen leveszem a videót. Nem sértettség miatt, csak van, akinek a teljesítményét tisztelem annyira, hogy nem óhajtom ilyeneknek kitenni.

Közzétéve 2011 május 31. - 9:45
Közzétéve 2011 május 31. - 10:00
Közzétéve 2011 május 31. - 10:04

Közzétéve 2011 május 31. - 10:14

Közzétéve 2011 május 31. - 10:21

Közzétéve 2011 május 31. - 16:12

Közzétéve 2011 május 31. - 19:29
egyszer talán... majd... valamikor... én is ki majd hozni ezt a lovamból :eek:
Egy kis kontraszt....
http://www.youtube.c...feature=related
Közzétéve 2011 május 31. - 20:05
http://www.youtube.c...feature=related - na tõle is tanulnék szívesen!!!
Közzétéve 2011 június 1. - 23:50

Közzétéve 2011 június 2. - 7:28
Közzétéve 2011 június 2. - 7:40

Edited by Csikasz, 2011 június 2. - 7:41.
Közzétéve 2011 június 2. - 8:50
Közzétéve 2011 június 2. - 12:10
"Hegedûórákat adok, és veszek".

Olvastam Örkénytõl talán mindent. S most is éppen az egypercesei vannak a CD tárban Hangos Könyv formában a kocsimban. Belehalok a röhögésbe. Idõnként meg a sírásba. ;)
Közzétéve 2011 június 2. - 12:22

Közzétéve 2011 június 2. - 13:14

Közzétéve 2011 június 2. - 15:22
Közzétéve 2011 június 2. - 20:47

Közzétéve 2011 június 6. - 9:35
A hétvégén Chuck azt mondta, hogy három embernek kell lennie egy jó westernlovasnak:Hidd el, nem ÁLszerénységbõl írtam. Valahol tudom, hogy nem irreális cél, hogy így sikerüljön, ezért is írtam, hogy "valamikor..majd".
Ez legalább cél lehet, hiszen hiába csodálom mondjuk Shaw Flarida gyûztes futamát az NRHA Futurity-rõl, azt szinte elérhetetlen célként tûzhetném csak ki magam elé. Step by step![]()
Csak valahogy valamiért nem akar összejönni az arénában. Ottthon, edzésen, a bemelegítõpályán minden sokkal gördülékenyebb (talán azért is, mert nincs tét), majd a versenyen valami "hiányzik". Úgysem adom fel![]()
A sör oké
1. Horseman (Hogy szeresd a lovat, értsd a lovat, akarj neki jót, s tudd azt, hogy mi neki a jó és hogyan kell azt megadni számára. Hogyan, mikor, mivel kell tartani, etetni, itatni? Ápolni, gyógyítani, stb.)
2. Rider (Tudj lovat idomítani, képezni, fejleszteni, javítani. Legyen jó ülésed, könnyû kezed, kitartásod, szorgalmad, intelligenciád. Ismerd fel a hibákat (lovadét, sajátodat), s tudd azt kijavítani.)
3. Showman (Tudd a lovad és saját magad tudását bemutatni, versenyen megjelenni, idõzíteni, lámpalázat leküzdeni, topra hozni magad és a lovasat arra a 2-3 percre, amikor az arénát megközelíted, belépsz, szerepelsz és kijössz onnan.)
Mindhárom dolog egyaránt nagy fontossággal bír a western versenyzõk számára. De mi, magyarok csak az elsõ kettõvel foglalkozunk. Abból is igazán csak a rider-re fókuszálunk. Ahhoz hívunk edzõt, trénert, s az edzések is ekörül forognak.
A horsemanséggel már komoly bajokat látok. Nem is egyszer kell segítenem versenylovakat lószállítóba segítenem egy-egy verseny végén. Pedig talán mondanom sem kell, hogy aki nem képes a lovát a a legtermészetesebb módon, magától értetõdõen, könnyedén lószállítóra tenni, az valószínûleg a lovaglás terén is komoly hiányosságokkal küzd.
A harmadik összetevõ pedig alig kerül látókörbe. Pedig enélkül a tudás nélkül nem lehet jól szerepelni. Erre is edzeni, készülni kellene, s jó lenne ennek fejlesztéséhez is szakszerû segítséget kapni. Most mindenki a maga küzdelmét vívja, egydül tapogatózik a sötétben.
Neked szerintem ezzel a harmadik összetvõvel van tehát a legfõbb bajod. Ajánlom, hogy vegyél leckét Vernéktõl, Mityától kifejezetten erre vonatkozóan! Õk biztosan ebben is tudnak segíteni. Ha direkt ezt célozzátok meg, beszélgettek errõl, akkor szerintem kapsz olyan segítséget, amit aprópénzre tudsz váltani, s eredményesebben tudod az edzéseken már üzemszerû formátokat hozni, bemutatni.
Nekem sokkal nagyobb bajaim vannak. Nekem a riderséggel is komoly bajaim vannak. A most hétvégi kurzus után kifejezetten hányingerem van. Nem tudok mit kezdeni magammal. Nem a trénerrel van bajom, hanem velem. Olyan technikákat kellett ott tanulni, használni, amelyek filozófiai síkon idegenek tõlem. Nem tudom hova tenni a hétvégét. Az eszem kapisgálja a dolgok értelmét, használati értékét, bár ott is van bennem bizonytalanság. A szívem azonban tiltakozik. Chucknak igaza lehet abban, hogy ezek nélkül a technikák nélkül, amiket hiányolt vagy kifejezetten rossznak tartott nálam illetve a lovamnál, soha nem fogok gyõzni valamire való versenyen. Nem fogok rendesen csúszni, spinelni, stb. Az általa tanított technikák elvezethetnek oda, ahova egy western versenyzõ el akar érni. Ha csinálod - jól lovagolhatsz, s nyerhetsz. Ha nem csinálod - nem lovagolsz jól, nem nyerhetsz. - ezt állította Chuck. S ez az, amitõl nem tudok aludni két napja. Mert lovagolni ugyan jól, nagyon jól, egyre jobban szeretnék tudni, s ezért sok mindent be is vállalok. Ha az agyam is, a szívem is elfogadja, akkor csinálom is azt, amit a nagyok tanítanak. De Dallos edzések után már nem hiszek abban, hogy a legcélirányosabb technika mindenképpen kívánatosabb, mint a leglóbarátabb. Bennem ahorseman tusakodik most a riderrel. Aki jól akar lovagolni, annak versenyeznie is kell! Ezt vallja Dallos is, Klipfel is, Flarida is, Fappani is, mindenki. Ezt megértem, el tudom fogadni. Mert ugyan nincs szükségem az önmeghatározásomhoz mások legyõzésére, de szükségem van a befektetett munkám visszaigazolására, az eredmény mérésére. Ezt szinte csak a versenyzés képes korrekten biztosítani. Ezért versenyzem. Ha meg már versenyzem, akkor miért ne gyõznék, ha tudok? Az végzett legjobb munkát, aki rendre legyõzi a többieket - hihetnénk. De valóban így van? Tényleg muszály gyõzni? S ezért a gyõzelemért, de akár a kiváló szereplésért valóban megengedhetõ, hogy a legcélravezetõbb eszközöket használjuk? Az eredményesség elérésének gyorsítása, vagy csak a puszta biztosítása érdekében tehetünk olyat, ami ellen a szívünk tiltakozik? Sokféle technika van. Chuck is változik. Két éve teljesen mást, s másként tanított bizonyos dolgokban. Az igaz, hogy azt, ami ellen most a leginkább berzenkedem, már akkor is nagyjából ebbe az irányba terelte, nagyjából ugyanígy, s ugyanezért követelte meg. De most jobban szembe jött velem ez a dolog. Talán többet tudok, s jobban megértem a prot is és a kontrát is. Fappani is eredményes lovas, s az oktató DVD-jeit nagyon szeretem. Nekem fekszik a stílusa, semmi olyat nem láttam tõle, amit az eszem mellett a szívem ne tudna elfogadni. S õ is eredményes lovas. Eredményesebb még Chucknál is. De lehet, hogy egy õszinte edzés, egy velõkig hatoló kurzus nála is másképp fest, másmerre visz, mint az oktató DVD. Dallos Gyulától azt tanultam, hogy ne higyjek abban, hogy jó az, ami a ló ellen hatónak tetszik, ami a szívem ellen szól. Kerssek inkább másik utat! Olyat, amit a szívem is el tud fogadni. Még ha az hosszabb és rögösebb is. A westernlovaglás számomra filozófiai kérdés. A lóval való munkatársi, baráti kapcsolaton alapul, aminek a ló lovaglásában is meg kell mutatkoznia. Laza szár, elõbb kérek, s csak azután követelek, semmi erõszak, csak szakszerûség, következetesség, határozottság. Biztos vagyok abban, hogy Chuck Klipfel is ugyanezt vallja. De õ másként éli meg, s mást jelent számára a szakszerûség, a határozottság, a lóval való munka. Eszemben sincs azt állítani, de még csak gondolni sem, hogy nem õ tudja jobban. A versenyzés azért jó, mert az mér igazán. S Chuck meg tud venni egy R8-as Audi sportkocsit a sportnyereményeibõl, én meg egy kiflit sem. Mert õ nyer a versenyeken, én meg csak fizetek a versenyzésért. Azaz vitán felül áll, hogy ki ért jobban a westernlovagláshoz. De mit tegyek, ha a szívem tiltakozik, s az értelmem is azt súgja, hogy talán más, számomra szimpatikusabb utak is léteznek. Az ilyen kurzusok, mint a hétvégi mindenképpen hasznosak. Még akkor is, ha az eredménye esetleg az lesz, hogy kijelentem: Én ilyet, én ezt SOHA! Mert még akkor is felzaklatott, elgondolkodtatott, s megoldások keresésére sarkallt. Örülök tehát, hogy résztvevõ voltam. Nem éreztem ugyan jól magam a bõrömben. Szembesültem számtalan és súlyos hiányosságommal, s ez elve frusztrálhatná az embert. A rossz közérzetet azonban nem ez okozta. Ezzel elbírnék könnyen. Mert a hibákat, hiányosságokat felismerni már fél gyõzelem. Onnantól már csak munka, kitartás és szorgalom kérdése leginkább a javulás. A bajom az, hogy az az út, amelyet Klipfel kijelölt követendõnek számomra, ugyanaz az út, amelyen a magyar élmezõny évek óta jár. Jóval elõttem. S az eredményessége egyáltalán nem meggyõzõ. Katán, Piaffe-on, Rékán és a többieken nem mérhetõ le ennek az útnak a csalhatatlansága. Azt láttam, hogy sokszor szinte a saját marjukba harapó, mégis rohanó lovakat lovagoltak feszítõ zablával, a szárakat egyetlen pillanatra sem egy kézbe véve. Ugyan nagyon nagyon sokkal elõttem járnak tudásban, eredményekben, de mégsem vonzó számomra az õ útjuk. Én nem úgy akarok westernlovagolni, ahogyan õk. A western filozófiám más. Nekem abba nem fér bele, hogy egy egy hónapja lovagolt, három év alatti csikót feszítõzablával lovagoljak. Nem fér bele, hogy az eredményesség célja elfedjen bizonyos dolgokat. Csak annyira vagyok hajlandó rider lenni, amennyire az még nem ellentétes a horsemanséggel. Nekem az jön le a Chuck által kijelölt utat követésrõl, hogy az nem vezet sokkal nagyobb eredményre, miközben olyan dolgokat is elnéz, amiket nekem nem esne jól. Ez persze az én személyes nyomorom. Nem tudok megoldást. Nem mondhatom azt, hogy nem fogadom el Klipfel minden szavát szentírásnak, hiszen õ eredményes, a jó szándékához, segítõkészségéhez, szakmai tudásához kéétség nem fér. Nem tudok alternatívát nyújtani magamnak. Nem ismerem a követendõ utat. Útkeresõ vagyok jelenleg. Itt van elõttem egy út, amirõl azt állítják, hogy járható, s elvezet a célhoz. De nem így érzem. A szíven kétségbe vonja a járhatóságát, az eszem pedig a célhoz vezetését. Nem nagyon ismerek más utakat, elõttem még csak útelágazások vannak, s azon tanakodok, hogy merre is kellene mennem, melyiket kellene választanom. Ha némelyikhez tartozik vezetõ is, akkor azt az ember könnyebben választja, mint azt, amelyiken mindenfajta személyes segítõ nélkül, tök egyedül kell boldogulnia. Klipfel vezetõ egy lehetséges úton, ezért mindenképpen érdemes jól megfontolni, hogy vele tartsak-e, az õ útját járjam-e? Szólnak érvek e mellett is. De sajnos szólnak ellene is. A legszarabb az, hogy jobb út meg nem nagyon kínálkozik. Westernlovasként az a legnagyobb tragédiám, hogy egyetlen járható, a célhoz nyilvánvalóan elvezetõ utat ismerek, amit a szívem is, az eszem is kétkedés nélkül elfogad, s még kiváló vezetõ is akadna. A Dallos Gyula féle út az. De azzal meg az a gáz, hogy nem oda vezet, ahova én el szeretnék jutni, nem az a kitûzött cél, ami elõttem lebeg.
Na most mi legyen?
Edited by sheriff, 2011 június 6. - 9:39.
Közzétéve 2011 június 6. - 10:19
Közzétéve 2011 június 6. - 11:34
Tudod, biztos vagyok abban, hogy Chuck Klipfelnek is a ló az elsõ. Ezért áll meg a tudományom. Mert nem tudom õt elítélni, hiszen megítélni sem tudom. Ahhoz, hogy ítélkezhessek, hogy kijelentéseket tegyek, még nem vagyok elég képzett, nincs elegendõ tapasztalatom, eredményem. Nekem egyelõre hallgass a nevem. De kire hallgassak? Olyanra-e aki eredményekkel kecsegtetõ utat mutat, vagy olyanra aki vonzó utat kínál? Lehet, hogy az eredményesebbnek tetszõ csak azért nem vonzó, mert nem vagyok elég jó, elég képzett, nem látom a dolgok mélyét? A vonzó meg csak azért vonz, mert szõnyeg alá söpri, eliminálja a hibáimat, s elhitethetem magammal, hogy súlyos konfliktusok nélkül is van eredmény?A ló az elsö. Nem fogsz örülni a máshogy elért sikernek. Rosszul fogsz aludni töle.
Tudja a fene!
Már most is rosszul alszom.Rosszul fogsz aludni töle.

Közzétéve 2011 június 6. - 12:11
Közzétéve 2011 június 6. - 13:03
Közzétéve 2011 június 6. - 13:06
Közzétéve 2011 június 6. - 14:22
Westernlovasként az a legnagyobb tragédiám, hogy egyetlen járható, a célhoz nyilvánvalóan elvezetõ utat ismerek, amit a szívem is, az eszem is kétkedés nélkül elfogad, s még kiváló vezetõ is akadna. A Dallos Gyula féle út az. De azzal meg az a gáz, hogy nem oda vezet, ahova én el szeretnék jutni, nem az a kitûzött cél, ami elõttem lebeg.
Na most mi legyen?
Csak, hogy kötözködjek. Ha találtál egy utat, amit a szíved is, az eszed is kötözködés nélkül elfogad, nem mindegy hova vezet? A cél szerintem maga az út kell, hogy legyen...
Közzétéve 2011 június 6. - 16:00
Közzétéve 2011 június 6. - 16:05