Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Íjászat

• Please log in to reply
308 válasz a témához

#241 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 9. - 14:41

Kedves mindenki (Áron is :kir: )! Ezt találtam, hátha hasznos valakinek.

eleven lõtér

Fedett edzési lehetõség:
ELEVEN Íjász Központ, 1163 Budapest, Margit u. 28-30.
A tagok kedvezményesen vehetik igénybe az Íjász Központ szolgáltatásait.

Árlista - 2008
1 óra terembérlet 600 Ft
1 alkalom terembérlet idõkorlát nélkül 1 200 Ft
10 alkalom(érvényesség 2 hónap) 10 000 Ft
1 havi bérlet 15 000 Ft
3 havi bérlet (öltözõszekrénnyel) 31 000 Ft
12 havi bérlet (öltözõszekrénnyel) 89 000 Ft
1 óra edzõi segítséggel (+terembérlet) 1 100 Ft
1 edzés gyerekeknek 1 000 Ft
1 havi bérlet gyerekeknek edzõvel (8alk) 6 000 Ft
A bérletek névre szólnak

Íjak bérlése/óra
Õsmagyar + 5 db. vesszõ: 500 Ft
Reflex + 5 db. vesszõ: 500 Ft
Csigás + 5 db. vesszõ: 700 Ft

Nyitvatartás
H-P: 10-22 (egész évben)
Sz: 10-22 (október1-április 30)
V: 10-18 (október1-április 30)

A lõtéren váltócipõ használata kötelezõ!

Posted Image

#242 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 18:22

Most a hét végén, 21-én Ecseren III. Országos Szittyatalálkozó történelmi íjászverseny.

#243 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 19:45

Én már kinéztem magamnak, hacsak nem lesz felhõszakadás reggel, akkor ott leszek.

Most a hét végén, 21-én Ecseren III. Országos Szittyatalálkozó történelmi íjászverseny.

#244 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 8:12

Artin, voltál? Ezek a nyílvesszõk rém hülyén repülnek. Mondhatni, egyet fényképeztem úgy, hogy egyenesen közlekedik, a többi meg görbe volt. Vajon mi oka van ennek? Kiegyensúlyozatlanság? Vesszõben, vagy a löketben? Vagy bármi más. Vagy a gyors mozgást a redõnyzár? Tökhülye volnék hozzá.

#245 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 9:13

A nyíl lövéskor meggörbül a rá ható erőtől, és a röppálya elején hullámzik. Minnél jobb a hangolás és az oldás, annál kevésbé, de még középlövő íjaknál is létezik a jelenség.

Ne ez pl középlövő, bár kézi oldás:
http://www.youtube.c...feature=related

Edited by Barefoot, 2009 március 22. - 9:16.

#246 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 10:03

Ernest! Voltam, igen, kár lett volna ezt kihagyni, rég voltam ennyire jó versenyen. Így utólag visszagondolva lehet láttalak is, csak ez ott hirtelen nem esett le, meg nemigen akartam elficánkolni a csoporttól, eléggé sietõsen mentünk, mert minket is feltartottak végig. A vesszõk meg már csak ilyenek. :D Meg még inkább ki tydnak lengeni a levegõben, ha nem is teljesen egyenesek, vagy egyéb gond van.

Edited by Artin, 2009 március 22. - 10:05.

#247 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 23. - 9:11

Belémlõhettél volna egy vesszõt, üdvözlõ cédulával. :D A büfé volt igen (túl) egyszerû. Amíg ott voltam, addig csak pucolt vereshagymákat láttam ennivaló gyanánt. :) A nyílvesszõk viselkedésének, ha nyugdíjas leszek, majd utánanézek kicsit, de addig sok dolgom van. Remélem, a net még mûködik akkor és lesz rajta anyag. :D

#248 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 23. - 10:04

A büfé valóban egyszerû volt, de nem is állítottak mást. Az ingyen zsíroskenyér is valósnak bizonyult, viszont úgy néz ki a büfé helyett (ha ott nem volt) inkább a pályán osztogatták. Félpályánál a dombtetõn nagyobb mennyiséget fogyasztottak el az épp azon a pár célon lévõ csapatok. :D Oda szerintem folyamatosan hordták ki a erõpótlót. :)
A verseny elõtti kis incidens után inkább meg sem forduilt a fejemben az üdvözlõcédulás nyílvessz. :) Sajnos az egyik íj a verseny elõtti várakozásnál üresen felhúzva megadta magát, igen komoly prezentációt nyújtva arról, miért is veszélyes egy hibás felszerelés. Végûl senki nem sérült megkomolyan, de ez csak a szerencsén múlt. Az íjat tartó személynek ha jól emlékszem a szeme alatt lett egy-két karcolás az eltörõ szarvtól (mázlija volt), és a levegõben pörgõ íj sem talált el senkit, pedig vagy 6 métert repült túlzás nélkül. Még látni is félelmetes volt.

Belémlõhettél volna egy vesszõt, üdvözlõ cédulával. :D
A büfé volt igen (túl) egyszerû. Amíg ott voltam, addig csak pucolt vereshagymákat láttam ennivaló gyanánt. :)
A nyílvesszõk viselkedésének, ha nyugdíjas leszek, majd utánanézek kicsit, de addig sok dolgom van. Remélem, a net még mûködik akkor és lesz rajta anyag. :D

#249 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 23. - 10:26

Uhha. Az íj, mint lövedék. Jövendõ katonai doktoroknak disszertáció témája. Még jó, hogy lehet belõle tréfát csinálni, ha nem történt baj. De nem, bocs (büfé). Az írás az volt, hogy a versenyzõk egy tál meleget és zsíroskenyeret kapnak, ÉS büfé egész nap üzemel.

Edited by Ernest, 2009 március 23. - 10:29.

#250 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 25. - 14:27

Keresek csontból, vagy fémbõl íjászgyûrû készítését (ehhez hasonlót méretre) vállaló embert Budapesten (vagy a közelben).
Sajnos boltban beszerezni nem egyszerû.

Az esetleges ötleteket kérlek magánban küldjétek.

#251 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 25. - 16:22

Az SK mûveket ajánlom. A gyûrût nagyon el kell találni hogy hosszútávon kényelmes legyen. Egy darab mûanyaból némi kézügyességgel nem vészesen nehéz csinálni egyet. Nem kell hozzá túl sok szerszám sem: satu, fûrész, valami nagyobb kaliberû fúró (18 pl) reszelõ, csiszolópapír. Nekem ezt sikerült alkotni:
http://good-times.we...034043855VhrTqr
Bõrbõl is lehet gyûrût csinálni. Egyszerûbb is, és kényelmesebb sok szemontból.

#252 Finta

Finta

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 31. - 11:17

Hello mindenkinek , Van egy Kassai Holló laminált 36fontos ijam kiválló állapotban eladó.Kg-on. szemy050@citromail.hu.Akit érdekel.

#253 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 16:29

Az íj veszélyességére nézvén mi lehet egy egyszerû mérõszám? Látok kezdõsebességet, de az magában elég? Hogy lehet egy kezdõsebesség általános, attól függetlenül, hogy a vesszõ ólom vagy alumínium?

Edited by Ernest, 2009 június 30. - 17:03.

#254 Tao

Tao

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 120 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 16:52

Ernest' date='2009.06.30, 16:29' post='723282'] Az íj veszélyességére nézvén mi lehet egy egyszerű mérőszám? Kicsi, sárga és veszéjes? Kiscsirke géppisztojjal. Mit jelent neked a veszély? Ólom vesszőről még nem igen hallottam. Fa, alu, karbon...

Edited by Tao, 2009 június 30. - 16:52.

#255 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 17:01

:kir: A humor esszenciális.

#256 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 17:07

A jelenlegi íjak és a hozzá tartozó vesszõk normális használat mellett a használójukra jelentenek csak vszélyt. Kivéve persze ha ölni akarnak velük, de kevés olyan mesterlövészt ismerek, aki kilövi a futócél ütõerét. Egyéb testi találatok is okoznak persze sérülést, de súlyos esethez pech kell. (tradi, 40-font körüli maximális húzóerejû, tehát a gyakori íjakra nézve gyakorló heggyel, min 10-15 méter távról, tehát szándékosságot nem feltételezve) Ha szándékosságot feltételezünk, akkor arra annyit mondnék, hogy egy kanál vízzel is lehet embert ölni, ha valaki ügyes.

#257 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 17:20

Ez magasabbrendû humor, az tény. :D

#258 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 17:42

Az íj veszélyességére nézvén mi lehet egy egyszerû mérõszám?
Látok kezdõsebességet, de az magában elég? Hogy lehet egy kezdõsebesség általános, attól függetlenül, hogy a vesszõ ólom vagy alumínium?

Úgy kell vele bánni, mint fegyverrel, nem szabad játékként kezelni még a kis 30 # körüli íjakat sem, ellenkezõ esetben okozhatnak negatív meglepetéseket. Viszont ha megszokják az userek a kezelésükkel kapcsolatos körültekintõ bánásmódot, akkor még a gyerekek is könyebben betartatják az alapdolgokat, pl. hogy vesszõért csak akkor induljanak ha már mindenki ellõtte a magáét, stb.
Nincs szerintem kezdõsebességre vonatkozó besorolás, csak húzóerõvel vannak jellemezve a vásárolható íjak amennyire én tudom.

#259 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 18:40

Jézusmária!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D Elõállott az a fene helyzet, hogy egy alapvetõen fegyverrõl az ember az alapvetési fegyverségére vonatkozó kérdést tesz fel, és úgy tesznek, mintha nem értenék... :D Kit érdekel most a hülyegyerek? Vagy a hülyefelnõtt? Hát mondtam én, hogy a fegyver emberbaráti célból érdekel????????? :gm:

#260 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 19:05

Ernest! Azért az hozzá tartozik, hogy ma jogilag az íj nem fegyver. Hivatalos megfogalmazásban közbiztonságra különösen veszélyes eszköz. Poénra sajnos nem tudom venni, láttam már sérülést és olyan helyzetet is, ahol már csak a veszélyhelyzet látványától is leizzadtam. Hol az hülyegyerek effektus állt fel, hol pedig felelõségteljes ember cselekedett felelõségteljesen, mégis igen veszélyes helyzet állt elõ. Mindemellett határozottan él bennem az emlék, amikor saját hülyegyerek mivoltom miatt majdnem fejbelövettem magam... Azóta nem szívesen fordítok hátat íjásznak.

#261 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 19:14

Én egy komoly kérdést tettem fel... Ugyanez autószalonban: - Mennyivel tudna ez menni, ha tövig nyomnám a gázt? - Ne aggódjon, 14 éves kor alatt senki sem kap jogsit.

#262 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 30. - 20:21

Akkor válaszolva a kérdésedre komolyan: A százéves háborúból maradtak vissza állítólag olyan leletek, amikoris a francia nehézlovasság egyik katonájának koponyája át van lõve íjjal. Van bemeneti és kimeneti nyílás is. És rajta volt a páncélsisakja. Ha akkor sikerült, akkor most is menne, csak kell egy izmos és gyakorlott íjász. Ja és ez feltehetõen nem 15-20 méterrõl történt...

#263 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 13:45

Jé, egy válasz. Pedig megfogadtam, hogy nem nézek be ide többet. :gm: Köszi! Azonban, a mai íjaknál tán nem a használójának megszakadási határa számíthat, tehát megadnak egy húzóerõt és egy kezdõsebességet. Gondolom, a húzóerõnek csak áttételesen van köze a kimenethez, de a kezdõsebességnek nyilván több. Az valami standard vesszõre vonatkozik? Ha van a neten összefoglaló, elég, ha belinkeli valaki, de elsõre valahogy nem találok ilyeneket. Ja, csak érdekel.

#264 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 július 1. - 13:54

A húzóerõhöz nyilvánvalóan igazítani kell a vesszõ minõségét is. Csigás íjam van, próbáltam a kassaiból megmaradt favesszõt, az elengedés pillanatában tört el. Csigás íjnál a húzóerõnek nem annyira van jelentõsége az íjászra nézve, mert ha kihúzta, a csiga átbillenése után jócskán lecsökken (azért az se kutya). Aluvesszõ ajánlott, nekem a karbon nem jött be, nem tartom jónak az ár-minõség arányt. A régi kassaimmal a kikerülési irány-táblát átlõttem, tehát hihetõ az Artin által említett eset.

#265 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 16:07

Csak hogy belekotyogjak egy kicsit. :D Kassai 50-es íjjal,fa vesszõvel,gyakorló heggyel,25m-rõl a 6éves száraz cserfa karámdeszkába ami 3"-os volt,úgy állt bele,hogy a fém nem látszott ki a deszkából(ami ugye 3,5 cm),ugyanez vadász heggyel 4,5 cm-t ment bele.Megjegyzem nem ez volt a cél,de így sikerült.Az üres sörös dobozon a gyakorlóhegyes fa vesszõ 20 m-rõl lõve úgy megy keresztûl,hogy a doboz nem esik le a kisbáláról,telivel nem próbáltuk. :dev: Persze telibe találva :) Tény, mert jelen voltam,hogy a szegény õz 50-60 m-rõl lõve vadászhegyes fa vesszõvel,kb.5m után helyben maradt.Szóval próbálgattuk a lõtáv határait,és a gyakorlóhegyes vesszõ elé nem állnék ki még 200 m-re sem,igaz ott már a célzott lövés csak véletlen,de a vesszõ a tarlón a negyedéig ment bele a száraz földbe.Szalóky Kelemen által gyártott vesszõket használtam. Van elõnye a tanyasi életnek is :gm: Tényleg az íjászat akkor most harcmûvészet,vagy nem? ;)

#266 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 július 1. - 16:45

Igen. És ez most mennyiben mond ellent annak, amit írtam?? Főleg az érthetetlen szmájlihasználat miatt kérdem.

Edited by Mongol, 2009 július 1. - 16:48.

#267 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 16:49

Igen. És ez most mennyiben mond ellent annak, amit írtam??

Nem neked akar ellent mondani, hanem Ernestnek, a hivatalos kekecnek. :)
Megmondani jöttem át ebbe a topikba, hogy az.

#268 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 július 1. - 16:52

Így van. Lásd Kyudo.

#269 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 17:29

Így van. Lásd Kyudo.

Mi ugyanazt írjuk egymás melletti topikokban :D

#270 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 17:34

Köszi mindenkinek!

Edited by Ernest, 2009 július 1. - 18:32.

#271 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 21:51

Bocsi Mongol,én nem ellent mondtam,csak leírtam néhány tapasztalatot.A szörnyecskéket meg azért tettem oda,mert: -nem mindenki ért egyet a leírt dolgokkal -volt már aki elítélte az íjjal való vadászatot,mondván, most figyelj, NEM HUMÁNUS!!!! -volt,hogy megszóltak,mert amit megittunk sört,annak dobozára lõttünk -volt aki állította,hogy tanyán élni hátrányokkal jár -azt hittem érthetõek - nagyon tetszenek És kötözködés nélkül,csak Neked, szmájlik nélkül. (majdnem)

#272 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 július 1. - 22:02

Bocs, csak tényleg kicsit félreérthető volt. Egyébként a humánumról annyit, hogy gondolkodjunk csak el mi a sport abban, amikor egy félrészeg elhízott, mozgásképtelen vadász, távcsöves puskával beetet a leshely előtt és... Ismerjük. Kanadában létezik, hogy összeállnak páran, két hétre hátizsák, csigás íj és medvére. Van hogy nem a vadász nyer. Van hogy medvét se látnak, de úton vannak a hegyek között. Azt hiszem ez humánusabb és sportosabb kissé. Szerintem. Voltak nálunk finnek. Íjjal mentek kacsára. Volt hogy találtak! Úgyhogy azt gondolom tényleg nem ellentmondunk egymásnak.

Edited by Mongol, 2009 július 1. - 22:04.

#273 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 22:25

Az íj veszélyességére nézvén mi lehet egy egyszerû mérõszám?

Elõállott az a fene helyzet, hogy egy alapvetõen fegyverrõl az ember az alapvetési fegyverségére vonatkozó kérdést tesz fel,...

Ha fegyverrõl kérdezél, az más. :)
Kérnémszépen fegyverrõl ilyesmit nem szoktak kérdezni, hogy veszélyességére nézve mi a mérõszám. :gm: ;)

#274 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 22:33

Csak semmi bocs,aztán még kedvet kapsz a kanadaiaktól mi? :dev: Különben sem történt semmi olyan,amiért elnézést kéne kérni.Mi sohasem mondtunk még ellent egymásnak ;) a majd egy évtized alatt :D és szerinted is jó a tanyán élni?Amikor hullámzik a több hektár vetés körülötted,már majdnem olyan mint az óceán hullámai :gm: Hajóról is jó íjászkodni,csak hogy ne offoljak,csak kell egy betanított delfin aki az apportot elvégzi :rolleyes: Kérnémszépen fegyverrõl ilyesmit nem szoktak kérdezni, hogy veszélyességére nézve mi a mérõszám. :gm: ;) A mérõszám:vesszõ/dbXhúzásgyorsaság+menekülõ(támadó)haladási sebessége=ambulancia,ill.sündisznó pótló állás valamelyik zooban :huh: :gm: Van valahol egy hely számomra,valami dilirégió talán? :D

#275 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 2. - 9:29

Én egy komoly kérdést tettem fel...

Én nem álltam meg komoly arccal :)

Definiálatlan a kérdés. Mit jelent a veszélyesség? Egy olyan szerteágazó témába kérdeztél bele, amirõl bármelyik haladó íjász órákat beszél. Ha egy mérõszámra vagy kiváncsi, az a húzóerõ lesz fontban, amit 28"-en szokás megadni. De ez csak hasonló íjak között igazít el, mert teljesen másképp viselkedik egy csigás 27"-es húzással, mint egy japán jumi 36"-on.

Az íjászat természetesen harcmûvészet, sõt a legtisztább harcmûvészet.
Még egy kis kyudo. (mindenhova linkelgetem, mert nem csak a technika szép :))

#276 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 2. - 9:46

Ha fegyverrõl kérdezél, az más. :)
Kérnémszépen fegyverrõl ilyesmit nem szoktak kérdezni, hogy veszélyességére nézve mi a mérõszám. :gm: ;)

Arról hát.
Dehogynem. Durranókról amerikai techno-krimikben eleget olvasok, ahol orvlövész a fõszereplõ. Gondoltam, annyit hussanósról is lehetne tudni.

A baj az volt, hogy nem ismertem a szakszavakat, de aztán egyik adja a másikat. "Arrows can kill at maximum distances of from 50 to 200 meters depending on their weight, their point type, and the power of the bow. The rate of fire of bows is potentially high - approrimately five to ten aimed shots per minute. In addition, compared with smooth-bore muskets, bows are much more accurate. Indeed, experiments and calculations from historical data have led two historians to conclude that ancient composite bow archery was twenty times more effective at causing casualties than eighteenth’ century musketry. However, the low impact force of arrows (the result of their small mass) meant that body armor and shields provided sufficent defense except at very close distances."

Edited by Ernest, 2009 július 2. - 10:11.

#277 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 2. - 10:10

Lehet is, de pontosan mire vagy kiváncsi?

#278 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 2. - 10:19

Ez az Ernest,ne add fel :yeah: Csak lészen valaki íjászguru aki pontos,és kimerítõ leírást produkál Neked az összes létezõ íjról,és a felhasználható vesszõkrõl,persze külön céltávolság függvényében kimutatva a veszélyességüket,átütõerõvel együtt ;)

#279 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 2. - 10:57

Na, megtaláltam Dr. Ed Ashby-t. Ez elég nekem.

#280 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 2. - 14:13

"approrimately five to ten aimed shots per minute"

Kassai és társai meg fognák ezen a fejüket. :D 5-10 célzott lövés perc perc? Per menet (10-14 mp)! :D