Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kutyák nevelése

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
290 válasz a témához

#241 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 19. - 10:44

Hiába aranyos a kutyus ,ha nem fogadta el ,hogy a kicsi gyerek nála magasabb a rangsorban és nagyon sok esetben a kutya a nála kisebb élõlényt sajnos prédának tekinti .Nagyon vígyázni kell ezzel .Szerintem ha nagyobb lesz a kicsi nem lesz baj

Ezt én is remélem, annál is inkább mert a kicsi elég határozott egyéniség és nem fél. Ezek a pozícióharcban fontos dolgok. A jutalomfalat adásával azt szeretném elérni hogy jobban szeresse, ne csak megtûrje. Az állatvilágban is türelmesebb az állat azzal akit szeret. Bár az is igaz hogy a kanca is megrendszabályozza a csikóját ha az nem bír magával, meg az anya kutya is a kölykeit.

#242 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 19. - 10:47

Összegezve: bármi van, nem szabad a gyereket semmilyen kutyával felügyelet nélkül hagyni.

#243 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 19. - 10:56

A jutalomfalat adásánál többet elérsz azzal, ha 1-2 szál virslit eszik a gyerkõc, és abból néha kb 5 percenként ad egy darabot a kutyának. A lényeg, hogy elõbb egyen, mint a kutya, lehetõleg ugyanazt.
Prédának nem fog tekinteni egy falaktagot sem, csak omegának! :rolleyes:

Összegezve: bármi van, nem szabad a gyereket semmilyen kutyával felügyelet nélkül hagyni.

Ebben teljesen igazad van :kocc: , de azt sem lehet, hogy a kutya miatt állandóan idegbe legyen az ember és két szem helyett 6-ot növesszen.

#244 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 20. - 7:36

Hasu majd ha lesz gyereked másképp fogod látni :)
Igen a gyereknek is meg kell tanítani hogy bánjon egy kutyával, de van olyan kor amikor még ehhez túl kicsi. Én nem tûröm meg, hogy a kutyák akár csak csúnyán nézzenek a gyerekre. De el is fogadják õket valahol a rangsorban maguk felett állónak. Az öreg kutyánk aki már nem szereti ha piszkálják inkább elvonul, de nem morog rá a gyerekekre. Az csak a kérdés, hogy valóban a gyerekre morgott-e a kutya, vagy csak Backnight-ot akarta figyelmeztetni, hogy a gyerekkel valami gond van (elesett). A mi kutyáink még sose morogtak rá a gyerekre, de ha megtennék akkor költöznének a kennelbe amíg a gyerek kint van az udvaron.

Tudom h a gyerek mindennél fontosabb.Tisztában vagyok vele.Én csak leírtam a véleményem,nem akartam senkit se megbántani v ilyesmi.

Tegnap voltam bnõmnél,megnéztem Bagirát.Háát sokat fejlõdött,tegnap már pórázon is sétáltunk az utcán,és nem volt annyira hisztigép,sõõt mikor rájött h nem érdemes húzni szépen tudott sétálgatni is :)

#245 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 20. - 9:24

Ne hagyd egyedül a kutyát a gyerekkel!

Posted Image

Na, ez a jobbik eset :D

#246 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 20. - 22:46

Bizony! :yeah: És ennek a kutyának ez tipikus fajtajellege! :ang: Na, nem a festõvászon pozíció! :gm: Hanem a családcentrikusság és játékosság, elkötelezettség a család/falka tagjai iránt! Egyáltalán nem brutál harcikutya, mint azt nagyon sokan feltételezik róla (fõleg a fejformája miatt)! :rolleyes:

#247 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 9:02

Az orosz fekete terrierrõl is csupa szépet meg jót írtak. Azért választottam. Most szeretnék venni neki egy kant, de ezen is gondolkodom merjek e? Ha ez a békés , barátságos természetû szuka így megkeményedett felnõtt korára, akkor milyen lesz a kan? A kutyáimnál láttam, régen tenyésztettem, hogy ha ketten összeverekszenek a többi is rámegy a gyengébbre. Még régebben volt hogy hogy az egyik megöregedett pointer szukám már türelmetlen volt és mindegyik kutyára rámorgott ha azok piszkálták. Többször is közbe kellett avatkoznom mert majdnem széttépték a kutyák. Amíg Rex a legerõsebb németjuhász kan kutyám élt , Õ rendet tartott szétválasztotta a verekedõ egyedeket. De utána ha nem voltam otthon a kutyákat kennelbe zártam, hogy baj ne legyen. Van 2 keverék kan kutyám,ezek is nagytestûek, de már 10 év felettiek, ezért gondoltam hogy veszek egy kan kutyát és akkor ketten fognak õrizni. Black egyébként nagyon okos, értelmes.De egyértelmûen látom hogy tudja Õ a legerõsebb. Két kisgyerek, meg a 83 éves édesanyám elgondolkodásra késztettek, nem tudom mi lenne a jó.

#248 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 9:21

Minek kan? Szaporítani akarod? :rolleyes:

#249 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 9:44

Tökéletes megoldás nincs, (csak ha csivavákat tartassz :) ) A fekete-terrier, és az összes orosz kutyafajta nem babusgatásra lett kitenyésztve, hanem kõkemény örzõ-védõnek. Ha kettõt /többet összeraksz, már erõsödik a rangsorvita (nem azonnal, késöbb, pl. tüzeléskor, a kan is flugosabb lehet, szukák is összeverekednek ilyenkor). Régebben colliejaim voltak, õk méretben, fizikumban sem érnek fel a Te kutyáddal. Mégis elõfordult, hogy összebalhéztak, és szétkapták egy fajtársukat, ha nem voltam otthon. Szomszédban ugyanez játszódott le: kaukázusi kontra németjuhi. Az egyik darabokban távozott. De minden fajtánál elõfordulhat. Még a beagle-nél is, holott az falkakutya, szelektálták a verekedõseket. Régen... Nézd meg, minden kertben, ahol 2-nél több kutya szaladgál, postás vagy egyéb hatására gyakori, hogy összekapnak. Bár én is azt vallom, hogy egy kutya nem kutya, de nagyobb körültekintést igényelnek, és több foglalkoztatást.

Edited by kistaltospk, 2009 március 21. - 9:46.

#250 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 9:57

Én biztos valami kistestût választanék, ahol nincs vita. Nekem egy 70 kilós mixem van és egy törpesnacim. Veszekedés nincs, a nagy még sosem kapott oda, még akkor sem, ha a kajája körül ólálkodott (és ólálkodik folyamatosan :dev: ) a kicsi, pár leesett falatért. Viszont a 2 erdelemet, akik õ elõtte voltak, mindkettõt kilyukasztotta, ha azok ugyanilyen szemtelenek voltak. Õket nem lehetett kajaosztás közben összeengedni. Na igen. Az oroszt eleve õrzõ-védõ fajtákból tenyésztették ki, célzottan rendõrkutyának.

#251 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 10:08

Nézzétek, falu szélén lakom, már próbáltak betörni ide nem mintha lenne mit elvinni. De amikor a 4 kutya olyan lármát csinál hogy a halott is felébred akkor már elmegy a kedve a betörõnek, igaz már kamera is van felszerelve. És nem árt ha kutya olyan hogy nem ijed meg a saját árnyékától. Bár hallottam hogy az egyik ismerõsömtõl loptak lovas felszerelést és az õ tanyáját is orosz feketék õrizték.

#252 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 11:52

Ház, tanyaõrzésre is más fajták és keverékeik valók és babusgatni, ölebnek és kanapékutyának is más fajták való.

Ugyanakkor, mindegyik ölebfajta vadítható és mindegyik harci-manci, területõrzõ tud ölebbé lenni, ha úgy neveljük.
De a kettõt keverve nem fogja mindkét "dolgát" 100%-osan végrehajtani...szerintem.

Nekem sem öleb a házõrzõm, a kislányom és a kutya csak velünk együtt lehetnek kint (lehet sosem lenne baj, de "sohase mondd, hogy sose") és az ölebem sem lesz sosem harcikutya, még, ha ugat is. :dev:
Elõbbitõl elvárom az emberekkel szembeni kemény területõrzést, amit tökéletesen tud, kerítésen kívûl PÓRÁZON viszont már nem szabad önállóan döntenie! Szabadon sem támadhat senkire, nem is teszi.
A kiskutyámmal szembeni elvárásom, a kislányom és felénk a feltétlen szeretete, kedvessége, kutyákkal szembeni közömbösség, amit elõzõ gazdájánál, nagyon jó iskolában, 3 gyerek és tucatnyi kutya között "kiképezve" számunkra tökéletessé válva "kiképzõdött". :)
Viszont a kiscsaj is ki van oktatva pici kora óta, mit tehet és mit nem a kutyával (kutyákkal), a kutya körül hogyan kell viselkedni (ugyanúgy kioktatva, mint a ló körüli munkánál) régebben akár fizikailag megmutatva rajta, hogy ez a kutyának is annyira fáj, mint neki. Megértette, nagy állatbolond, aki sosem bántana állatokat..sõt! :)

De nem keverem a két funkciót 1 kutyával.
Biztos lehet egyes fajtákkal, de az orosz fekete meglehet, nem ilyen.
Még régen egy orosz fekete terrier tenyésztõ ismerõsöm (együtt jártunk kutyaiskolába) mondta, hogy náluk szinte csak a szukák õriznek házat. A kan elvárja a csajoktól, hogy "intézkedjenek".
Viszont a kannal járt õrzõ-védõzni és meglehetõsen hatékonyan végezte a dolgát. Otthon viszont mégsem õrzött házat. Azt nem tudom, ha konkrétan bemásztak volna, akkor mi lett volna a helyzet.

Ezért jó néha oktatót hívni házhoz, hogy ezeket a speciális õrzõ-védõ gyakorlatokat a kutya begyakorolja.
Ilyen helyzetekben a betörõnek esélye sincs már bemászni sem, mert a kutya már azelõtt elkapja, ahogy egyik testrészét eléri.

De végezetûl nem hinném, hogy az unokád veszélyben volt, viszont jobb, ha odafigyelsz, nem maradnak sosem kettesben, és a gyereknek is meg van mutatva mit tehet, mit nem.
Falu szélén, tanyára kemény kutyákat tartanék (mondjuk kau, közép ázsiai, komondorok stb), de nem várnám el tõlük, hogy a gyerekemet, unokámat pesztrálják. Ahhoz inkább beszereznék egy mást és a kinti kutyákahoz csak velem együtt mehetne ki, vagy addig a kuytákat kennelbe tenném.

Õk nagyon jól leírják A nevelés-kiképzés szó alatt. Nagyon jó honlap. :)

#253 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 12:13

Nekünk évekig moszkvai õrkutyáink voltak (tavaly nyáron halt meg az utolsó :( :hupp: ) és nem volt sose semmi gond, a gyerekek a hátukon aludtak, és a kutya fülébe kapaszkodva tanultak meg felállni, pedig a moszkvai kõkemény területörzõ, ráadásul önálló munkára kitenyésztve. De! Maximálisan igaza van Ilustának, a kutyák sose voltak egyedül a gyerekekkel, mindíg csak együtt velünk, és kölyökkorukban nagyon keményen le lettek fektetve az alapok* (kutyaiskola, házitréner, stb.) Különben engem nagyon sok kutya harapott már meg (szakmai ártalom :dev: ) és kivétel nélkül mind kistesû volt. Yorkie, tibeti spániel, tacskó :gm: Nálunk úgy van megoldva a dolog, hogy 2 "kenel" van a kertemn belül, 1 a kutyáknak és 1 a gyerekeknek :gm: :D Van elkerítve egy kis kert ahol a homokozó, hinta, mászóka van a kerten belül a gyerekeknek, ahova a kutyák nem tudnak bemenni, és ha én pl. fõzök akkor oda vannak a gyerekek bezárva :) (mondjuk ez azért is jó, mert így nincs még véletlenül sem kutyakaki a homokozóban :gm: :dev: ) * természetesen az "alapok"-at a gyerekektõl is számonkérem, õk is nagyon jól tudják mit lehet és mit nem

Edited by lisawica, 2009 március 21. - 12:15.

#254 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 12:19

Nálunk is el van választva. Elektromos kerítéssel. Illetve a kutya hiszi csak azt, hogy van benne áram, mert a kert elsõ részében egy részen tényleg van, hátul csak a látszat. De az is elég, elõl kapott elég tapasztalot. :D Egyébként imádom az orosz fekete terriert, mint fajtát. Bár én majdnem minden kutyafajtát és kutyát szeretek. :dev: De sokukat sajnálok az emberi tenyésztési hülyeség miatt....de ez más téma.

#255 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 8:22

Lisa látod majdnem ugyanazt írtad mint én :) Meg Ilus is. (gyerek kontra kutya kinek mit szabad,és mit nem) Egyébként ez a fajtás dolog tök érdekes,és látszik h vannak kivételek.Van egy szomszédom,õ argentín dogokat tenyészt.Régen malamutjai voltak most váltott.A kan kutyájuk Lorak egy imádnivaló eb.Ha meglát nyüszög és farkcsoválva jön a kerítéshez h simogassam meg.Az arra járok sztem hülyének néznek h miért nyúlkálok be,hisz õ a fajtájában is tényleg egy tekintélyt parancsoló kutya.Teljes mértékben ember barát,gyerek és kutya barát.Egy rosz mozdulata nincs,ha együtt sétálunk akkor is folyton a nyomomba van h simogassam.Sõõt a gazdája kisbabáját is úgy õrzi a babakocsiba h én csak néztem.Viszont találkoztam olyan argentínnal is amelyik Lorak ellentétje volt.Én pl imádom a nagytestû kutyákat,de apu sosem engedte h legyen.Amibe egy idõbe nagyon bele voltam zúgva az az Ír farkaskutya volt.Egyszer kell olyan,bár amennyi fajtát én szívesen tartanék annyira hosszú élet azért nincs :D de jó lenne :)

#256 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 8:35

Elvileg egyedül az argentin dognál nem volt kizáró ok, ha megtámadja a ringben a birót. De ettõl még lehetnek szelid egyedek, ami nem baj, ha hobbycélra kell. Az am. bulldog hasonló, de állitólag nagyon szelid. Minket lovaglás közben ilyen támadott meg. Persze kutyáslovas ember lévén nem vágtattunk el, hanem vártam, hogy a gazda (aki teljesen tehetetlen volt), megfogja. A kutya széttépte a lovam vénáját, és csak a 10 percen belül odaérkezõ dokinak köszönhetõ, hogy még mindig él. Ennyit a szelid kutyákról. (és a hülye emberekrõl, aki segitség helyett gyorsan kereket oldott :mad: )

#257 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 19:57

Szép történet! :( A kutya gazdáját lehet, lecsaptam volna..Gyenge, határozatlan fajtát nem ismerő ember kezébe több kutyafajta nem való. Esküszöm engedélyhez és kutyaiskolai kötelezettséghez kötnék pár fajtát. Egyébként az ambull-nak kötelező a szájkosár. De sokan szarnak erre a törvényre. Aztán mikor baj lesz, csak pislognak, mert visszahívni a kutyájukat már nem tudják. Az ilyenen marhára fel tudom húzni magam. :mad: Egy homokszínű ír farkasra (illene a lovamhoz :)) rég ácsingózom én is.

#258 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 20:27

Én is lecsaptam volna, de szoritottam a vénát... Megkerestük, letagadták, hogy ott lettek volna :mad: De az idõ engem igazolt: két hét mulva hiv az ismerõsöm, segitsek, mert a kutyája megtépett egy kutyát, dokihoz kell vinni. Kié volt a kutya??? Az a bizonyos. A srác elõször nekem támadt (miszerint én megrágalmaztam), ettõl függetlenül bevittem az állatorvoshoz, mondván, hogy pofázhat, de a kutyáját nem hagyom elvérezni. Miközeben mütötték, féligmeddig elnézést kért, miután mondtam neki, hogy az én ismerõseim vállalják a felelõsséget, ha a kutyájuk kárt okozott, és nem lépnek le segitség nélkül... Nekem sikerült buzaszinü majdnem irfarkast szerznem: a gyömröi menhelyen... (az én lovam szinéhez is megy :) ) haláli fej!

Edited by kistaltospk, 2009 március 22. - 20:28.

#259 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 20:31

Nagyon korrekt voltál vele. Gratulálok. Végülis nem a kutya tehetett róla. A lovad nem fél azóta a kutyáktól?

#260 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 21:17

egy darabig a fehér nagytestü kutyákat nem tolerálta, de mivel sok kutyánk van, igy nem lett komolyabb lelki sérülése :) gyakorlatilag nem értette, miért nem engedem elfutni... Azóta megfogadtam: sajnálom, hogy elveszik valakinek a kutyája, de ha támad: vágta.

#261 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 21:34

Ilyen élmény után ez a legjobb amit tehetsz. Bár a kutyák is gyorsak. Max. nem annyira kitartóak.

#262 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 23. - 9:58

Azt nem értem miért nem rúgta fel a lovad a kutyát? MInket is támadott már meg kutya, sõt az egyik szomszédunknak volt egy snauzer kutyája, mindig kiengedték az utcára és mindig keményen támadta a lovakat, többször kértem õket hogy az udvarukban tartsák de hiába, egyszer az egyik lovunkhoz túl közel jött és az megküldte, a kutya kb. 5-7m-t repült a levegõben, sikeres találat volt, de eredményes is, ezentúl bezárták a kutyát,ha vittük a lovakat, de a kutya se támadott többé. Nagyon szép kutya volt de neveletlen, mint a gazdái.Már nem él, mert ez kb. 10 éve történt.De az utána következõ kutyákat se engedték ki többé, ha lovagoltunk.

#263 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 24. - 8:22

Azért, mert sok kutyám van , és a lovaknak kutyakompatibilisnek kell lenniük. Nem beszélve a gyerekekrõl, ne rugdosson az a lú, mikor sok gyerek van körülötte. A kedvenc lovam soha nem rugott egyébként se semmire, (max másik ló), de ez csoportos túrán se nagyon jó ötlet. Gyakorlatilag rá szoktam szólni, és tudja, nem szabad. Fõleg, ha rajta ülök. Már gondoltam ilyesmire, valami jelre megtanitani rúgni, de a gyerekek miatt inkább elvetettem az ötletet. A következõ incidens két stafford volt, a leányzó póráz,nyakörv nélkül futtatta a tarlón. Kérésemre, hogy kösse meg, a válasz, nem bántanak... (ja, meg soha nem láttak lovat). Persze a kutyák beindultak, hiába orditott a csaj nekik. Szegény azóta is keresi a kutyáit, de a lovaim fontosabbak.

#264 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 24. - 10:48

Hála nekem még ennyire (lóra) agresszív kutyával nem volt dolgom. Olyan volt, hogy a farkát kapták el, meg ugattak veszettül. Ilyenkor elõször is megforgatom a lovat és utána szembeállok a kutyával, sõt rá is szoktam a lovat küldeni. Haramia sem rúg, max. ha a lába közé kerülne, de õ sem fél a kutyáktól. Nem is akartam hogy féljen. Egyszer lovaglás közben elõl ment velünk egy lovardai kutya, azt szinte élvezettel terelte a lovam lehajtott fejjel. :dev: Hogy közben vicsorgott-e, nem láttam. :D Eddig ez bevált, de amit itt kistáltos írt, nem biztos, hogy ez most eredményre vezetett volna..

#265 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 8:45

Az orosz fekete terrierrõl is csupa szépet meg jót írtak. Azért választottam. Most szeretnék venni neki egy kant, de ezen is gondolkodom merjek e? Ha ez a békés , barátságos természetû szuka így megkeményedett felnõtt korára, akkor milyen lesz a kan? A kutyáimnál láttam, régen tenyésztettem, hogy ha ketten összeverekszenek a többi is rámegy a gyengébbre.

Sajnos kettõnél több kutya esetében elég nagy a rizikó, hogy egyik omega lesz a falkába, ami azt jelenti, hogy bármi vita van a többi rajta vezeti le a feszültséget. Ezt minél hamarabb meg kell szüntetni, mert tényleg kinyírják! :rolleyes: És ez nem ráruházott pozíció, hanem felvett...sajna. Aki egyszer adta az omega jelet, az mindig bele fog esni ebbe, hiába van párszor megszûntetve a balhé.
Bármilyen kutyáról, bármilyen fajtáról van szó a tüzelés, ivarérés idõszaka ellentétet szül, fõleg szuka-szuka között. De a kan, akár az alacsonyabb pozícióban lévõ szukát (az alfa szuka alattit) helyre is teszi rendesen.
Egy gyengébb-omega kutyát célszerû a falka tagjaival külön-külön összeszoktatni, pár napig csak kettesben legyenek. Majd így tovább a többi falkataggal is. (persze figyelni kell rájuk) Aztán, ha mindenkivel megvolt az összeszoktatás, akkor célszerû csak összeengedni a bandát.

Azt, hogy megkeményedett, azt arra érted, amikor a kisgyereket fellökte? Mert nem is vagy benne biztos, hogy mi történt! :confused:

#266 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 8:56

Nálunk nem a lovakra agresszív kutyákkal van a baj, hanem a kutyákra agresszív lovakkal! :gm: Mi úgy közlekedünk a karámba, hogy a kutyák kb 2-3 m-re mehetnek el tõlünk, mert különben lóvacsora lesz belõlük! :o Szabályosan bepöccen a ló és lehajtott fejjel támadja a kutyát. Elõször csak hajtaná, majd ha ez eredménytelen, akkor agyonvágná a lábával! :rolleyes: Az egyik kutyánk volt elõször annyira bepöcceve a lovakra, hogy mérgében szét is tépte volna õket! :D Az egyik ló csak felé rúgott, nem célzott, csak figyelmeztetett. A másik megállt, bevárta a kutyát, és célzottan agyon akarta a rúgni! :eek: Na a mai napig az a kutya figyel a lovakra! :gm: Egyébként terepen kutyával találkozni... Szembe kell fordítani és ráhajtani! Nem árt az önbizalom a lónak! Mi lenne akkor, ha már a második megfutamodás után önállóan kinyargalna alólunk, mert eddig is az volt a megoldás. :rolleyes: Egyébként a kutyának nem árt, ha le van törve a szarva, ugyanis, ha egy ekkora állat is megfutamodik elõle, akkor ez vajon mekkorát dobhat az egóján!! :rolleyes: A gazda szempontjából meg: ha az én kutyám elhajt egy lovat úgy, hogy ott állok mellette (persze eltekintve attól, hogy nem tudom behívni, mert akkor már az alap sincs meg), akkor aztán frankón a fõnököm a kutyám, ugyanis bevédett egy ekkora fenevadtól, és az nem semmi! :yeah:

#267 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 9:22

Pontosan. :yeah:

#268 Mona84

Mona84

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 157 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 9:44

Sziasztok! Kutyája és lova válogatja! De ezt a szembefordítom és ráhajtom a lovat, jól meg kell gondolni. Legfõképp olyan szempontból, hogy milyen kutyával találkoztál. Az elõzõ hozzászólásban is említett amstaffra és hasonló, szerintem nem küldd rá a lovad.

#269 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 11:24

Komoly problémává nõtte ki magát a két kefepofa kutyánk önállósága, csavargása. Ugyebár régi léckerítés van a tanya körül, elég rossz állapotban, és Gizi kutya rájött, hogy a kezével le tud verni egy-egy lazább lécet. Eleinte – ha telken kívül rajtakaptuk õket, nagyon megszidtuk, majd hazazavartuk õket, büntetésbe küldtük – remélve, hogy a rossz élményt összekapcsolják a csavargással. Ezzel azt értük el, hogy nem mertek hazajönni. Akkor tanácsot kértünk, és többetek javaslatára (merthogy a kutya mire hazaér, nem arra emlékszik, hogy tilosban járt, hanem hogy hazajön, és ennek örül) változtattunk a technikán. Amikor hazajöttek, mi is örültünk nekik, hátha a pozitív megerõsítés hatni fog. Ez sem vált be. Akkor nekiálltam kettõjük közül a vezér (Gizi) oktatgatásának (addig csak a „gyere ide” és az „ül” dolgokat használtuk). Behívás, ül, feküdj, lábnál menés, ilyeneket gyakoroltunk. Addig mûködött, ill. mûködik is, amíg kötél van a nyakörvén. (Sétálni is járunk természetesen, de ha felugrik valami vad, már mennek is – így jobb híján azt is csak pórázon tudjuk megtenni.) Volt olyan, hogy egy eredményesnek minõsített foglalkozási negyedóra után egy perccel már le is léptek. Próbáltam a rengeteg energiájukat labdázással lekötni. Nem érdekli õket, Gizi rá sem mozdul, Jónás tessék-lássék elfut párszor, de hamar megunja. Következõ kísérlet: felváltva megkötöttük õket, amikor nem voltunk otthon – mert egyedül nem mentek el, mindig csak együtt. Eredmény: amint hazaértünk és elengedtük a „rabot”, már ugrottak is és leléptek. Akkor megpróbáltuk a lovaknak is használt villanypásztort kifeszíteni a kerítés mentén. Ez csak addig mûködött, amíg folyamatosan volt benne áram, de kifigyelték, mikor nincs bekapcsolva, és azt is elrágták. Legújabban a kerítés alatt ássák ki magukat. Egyedül az elektromos jeladós nyakörvet nem próbáltuk, ami két kutyánál, 300 méteres kerítés-kerülettel 120 ezer Ft körül lenne. Nem is ez a fõ baj, mert ha nincs más, persze, beruházunk rá. De ez csak tüneti terápia, az okot nem szünteti meg. És a még nagyobb baj, hogy nem szimplán csavarognak, hanem vadásznak. Tegnap jött egy barátunk, mondta, látta õket vadászni, rendes munkamegosztásban dolgoznak. Szerencsére a helyi vadászok ismerik õket és türelmesek, nem bántották eddig, de valamikor nekik is betelik a pohár. Eleinte amikor lovagolni mentem, vittem õket magammal, akkor boldogan szimatolva futottak velünk – majd az elsõ szagra elindultak másfelé. Hívásra Jónás visszanéz, õt néha vissza is tudom hívni, de Gizit nem. Tisztában vagyok vele, mi mulasztottunk még gyerekkorukban. Nem is tudom, lehet-e még valamit tenni. Annak nem látom értelmét, hogy kennelbe zárjam õket, hiszen ugyanaz lenne a hatása, mint a láncnak: ahogy kiengedem, már pattannak is. Szerintetek? Amúgy eszméletlen jól néznek ki: tiszta bodybuilder mind a kettõ, szín izom a válluk, a faruk, totál ki vannak gyúrva. No de ezt el lehetne érni azzal is, ha jönnének velem lovagolni... :(

#270 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 12:37

Ez a könyv nincs meg valakinek közületek?

Állítólag jó, használható nevelésügyi tanácsok vannak benne.

Edited by hitetlen, 2009 március 26. - 12:37.

#271 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 12:48

hitetlen, én azt tanácsolom neked, mint kétkutyás gazda, hogy mindenképp külön foglalkozz velük. Muszáj, mert nálam is, ha mind a kettõ megy, sokkal kelekólyábbak, mint amikor külön vannak. Ha kint sétáltok, az egyik legyen mindig pórázon, ha ilyen behívhatatlanok. Cserélgesd õket. Csak olyan helyen engedd el mindkettõt, ahol behívhatóak. JUTALOMFALAT mindig legyen nálad, ha kimész hozzájuk, és amikor odahívod adj nekik. Ez nekem nagyon bevált. Pl ha sétáltok, akkor azzal, amelyik pórázon van, gyakoroljatok, és mindig jutalmazd. Ha a másikat behívod, és visszajön, jutalmazd meg kajával õt is. Nem lesz azonnal hatása, de rövid idõn belül meg lesz az eredmény. Nem tudom mekkora a telek, amin vannak, de véleményem szerint csináljátok meg a kerítést. Mert amelyik már rájött a tutira, azt nem nagyon fogod rávenni, hogy magától otthonülõvé váljon.

#272 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 12:57

Sziasztok!

Kutyája és lova válogatja!
De ezt a szembefordítom és ráhajtom a lovat, jól meg kell gondolni.
Legfõképp olyan szempontból, hogy milyen kutyával találkoztál.
Az elõzõ hozzászólásban is említett amstaffra és hasonló, szerintem nem küldd rá a lovad.

Van egy kedves sztorim egy roti keverék kutyáról. A lovak elég jól türték az ilyen "utcára kiszaladó, nagy pofám van 5méterrõl" kutyákat. Ez a keverék úgy gondolta, hogy nekifutásból felugrik és megharapja a ló orrát! :gm: a felugrásig oké is volt, csak a ló felemelte a fejét, és a kutya földetérésével egyidõben elsõ lábával még bele is nyomta egy csöppet a földbe. :D

#273 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 13:12

Nem tudom mekkora a telek, amin vannak, de véleményem szerint csináljátok meg a kerítést. Mert amelyik már rájött a tutira, azt nem nagyon fogod rávenni, hogy magától otthonülővé váljon.

Ehhez csatlakoznék. Az egyik kutyánk világ életében atombiztos kerítés mögött volt: eszébe nem jut mégcsak megkérdőjelezni sem, hogy esetleg a mostani rossz is lehet. A másik kutya már cseles: tudja, hogy a drótkerítés valamikor engedni is szokott, így folyamatosan pásztázza, és böködi az orrával. Másik kutya szintén atombiztos kerítés mogott volt tartva, de a társa anno mászott kerítést: felfelé próbálkozik, ugrál, hátha... Másik kutya: na jó, több nincs! :D
Hitetlen!
Jan Fennel könyvei a legjobbak szerintem, a módszerei biztosan használhatóak.
Egyébként a magadhoz hívást mindig dícsérni kell, akkor is ha éppen kint járt tilosba. Ha kint a kutya, akkor menj ki utána, és keményen kergesd vissza az udvarra. Ezzel tanulja meg azt, hogy a kinti világ nem az övé, de a Ti esetetekben ez már keményebb dió.
Egyáltalán nem biztos, hogy "tüneti" kezelés a villanypásztor. Sajna rájöttek, hogy frankó együtt nyomni az ipart odakinn, ezért ez már nem nevezhető oknak, hanem az életüknek. :rolleyes:

Edited by Mackó, 2009 március 26. - 13:13.

#274 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 13:13

Régebben az ilyen tilosban vadászó kutyák nyakába koloncot raktak, ami egy farúd és ahogy fut a kutya, veri az első lábait, magyarán fájdalmat okoz neki. Arról nem szól a fáma, hogy ez mennyire vált be. Láttam képen még keretet is a nyakukba, ha futottak a vad után, belegabalyodtak ebbe a keretbe és felbuktak. Durva módszer mindkettő, hogy mennyire hatásos, nem tudom. A szökésről pedig, vagy az állandóan bekapcsolt árammal tudod leszoktatni őket, vagy amit hihi írt, vagy amit te is gondoltál, ez az elektromos póráz 2 kutyára való. Ez utóbbi igen hatásos, de ez is durva eszköz, úgy tudom be van tiltva, bár az anivet is árulja. Sőt kiképzők is használják, bár ők szakemberek. Van még egy módszer, a rézszál a kerítés alatt és a hozzávaló nyakörv. Ahogy eléri a határt, üt az áram. Láthatatlan kerítésnek hívják a forgalmazói, állítólag napi 20 perc gyakorlás, 1-2 hétig meghozza a gyümölcsét. Mondjuk ez biztos drágább. Én maradnék az elektromos kerítésnél, ami működik...sokáig, folyamatosan. Így nem tudják kivédeni. Sajna amelyikbe ennyire beleívódott a vadászösztön, nehéz elnyomni. Ehhez én szakembert hívnék. És valóban, a két kutyával csak külön lehete foglalkozni. Amíg nem 100%-os a pórázos behívás, hosszú, vadászpórázon, addig tuti nem engedném el. Azt kell elérni, hogy a kutya csak melletted találja meg a kellemes élményeket, miután behívod és visszajön. Kutyasuliba sem késő sohasem beiratkozni. :) Egyszer elfelejtettük a külső autófeljáró kaput bezárni. Athos kint volt, egész éjjel. Reggel ablakon kinéz, a vér is meghűlt bennünk, hogy úristen! Hol a kutya és mit-kit téphetett szét az éjjel? A kutya ott feküdt a garázs előtt, szemben a kijárattal. Hihetetlen volt, hogy nem ment el, vagy épp nem jött kutyát sétáltató ember, nem tudom akkor mi lett volna. Szóval magától esze ágában nem volt elmenni.

#275 Mona84

Mona84

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 157 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 13:15

Szerintem erõszak (kerítés) nélkül már nem fogod otthon tartani õket. Miért nem kapcsolod be a villanypásztort? Az jó megoldás volt, akkor miért nem használod? Egyszer csak nem fog hazaérni valamelyik...

#276 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 13:37

Hát ez az. :( Hogy már túl sok jó élmény érte kint õket - több mint egy éve küzdök velük... A villanypásztor úgy vált be, hogy egy idõben egyetlen helyen mentek ki, a kert sarkában, és azt "beszõttem", mint egy pók, villanypásztorral. Az egész telek 0,6 hektár, azaz kb 300 méternyi kerítéshossz van. Felül megy körbe a pásztor a lovak miatt. A kutyák miatt kellene akkor alul a föld fölött pár cm-vel, meg a kettõ között még két sor. Azaz további 900 méternyi drót. Meg vagyok gyõzõdve, hogy ezt is kibekkelnék valahogy. Gizi pl. simán átugorja a kerítést, Jónást még nem láttam, de gyanítom, õ is ki tudna menni, mert a derékmagasságban levõ gerendára helybõl felugrik. A kerítésünk meg kb mellig ér. Vadhálóból akarjuk majd megcsinálni, annak folyómétere kb 2-3 Euro. 3 méterenént akáckarót verünk le, azaz abból kell durván 100 db. Oszloponként 2-3 deszka megy még fel, hogy valahogy ki is nézzen. Könnyû kiszámolni: Durván 4-500 ezer Ft az anyagár... De nyilvánvaló, hogy ez sem fogja meg õket, ha menni akarnak. Agrobe is mondta a koloncot, azt amúgy megint kutyája válogatja, hogy melyik tanul meg vele futni. A mieink meg elég okosak. Sajnos? Szerencsére? Érdekes amúgy, ha az egyiket otthon hagyom, a másik állandóan azt lesi, hol a haver, tekergeti utána a nyakát. Mint az a ló, amit kettesben tartanak egy másikkal... Hja, egyesével foglalkozni kell velük. Csak bírjam türelemmel... De hogy a bánatba vannak olyan kutyák, akik tárva-nyitva tartott kapun sem mennek ki????

#277 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 13:47

Sajnos kettõnél több kutya esetében elég nagy a rizikó, hogy egyik omega lesz a falkába, ami azt jelenti, hogy bármi vita van a többi rajta vezeti le a feszültséget. Ezt minél hamarabb meg kell szüntetni, mert tényleg kinyírják! :rolleyes: És ez nem ráruházott pozíció, hanem felvett...sajna. Aki egyszer adta az omega jelet, az mindig bele fog esni ebbe, hiába van párszor megszûntetve a balhé.
Bármilyen kutyáról, bármilyen fajtáról van szó a tüzelés, ivarérés idõszaka ellentétet szül, fõleg szuka-szuka között. De a kan, akár az alacsonyabb pozícióban lévõ szukát (az alfa szuka alattit) helyre is teszi rendesen.
Egy gyengébb-omega kutyát célszerû a falka tagjaival külön-külön összeszoktatni, pár napig csak kettesben legyenek. Majd így tovább a többi falkataggal is. (persze figyelni kell rájuk) Aztán, ha mindenkivel megvolt az összeszoktatás, akkor célszerû csak összeengedni a bandát.

Azt, hogy megkeményedett, azt arra érted, amikor a kisgyereket fellökte? Mert nem is vagy benne biztos, hogy mi történt! :confused:

Valóban nem láttam mi történt, egy pillanat mûve volt. Egy pillanatra a tûzhelyre néztem , kutya ugat, gyerek sír és a földön fekszik. Addig se tartott az egész míg elolvasod. De sokszor láttam, amint a tacsi zaklatja Black-et, egy darabig tûri aztán odavakkant a tacsinak, gondolom ugyan ez történt most is a kisgyerekkel. Valamelyik nap rám is morgott egyet, amit aztán keményen megtoroltam. Nem értem a kutyámat.

#278 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 13:48

Azért, mert azok a kutyák már kicsi koruktól így vannak szoktatva. Nálad ez kimaradt. Mi is vadháló jellegû kerítést csináltunk, és beton aljzattal. Betontéglák, és bele beton. Ha kiszámolod, kb annyiba jön ki, mintha vennél olyan elektromos bizgentyût a kutyáknak. Ja, és, ha már kb németjuhász nagyságú szõre van, körbe kell nyírni a nyakörv helyét, mert nem hat. Kerítést nekik, addig meg mindig csak az egyik legyen kint, a másik meg kennelben (csinálj szökés menteset,). Felváltva engedd ki õket. Szerintem egyenlõre ez a megoldás a sok foglalkozáson kívül.

#279 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 13:56

Azért, mert azok a kutyák már kicsi koruktól így vannak szoktatva. Nálad ez kimaradt.
Mi is vadháló jellegû kerítést csináltunk, és beton aljzattal. Betontéglák, és bele beton. Ha kiszámolod, kb annyiba jön ki, mintha vennél olyan elektromos bizgentyût a kutyáknak. Ja, és, ha már kb németjuhász nagyságú szõre van, körbe kell nyírni a nyakörv helyét, mert nem hat.
Kerítést nekik, addig meg mindig csak az egyik legyen kint, a másik meg kennelben (csinálj szökés menteset,). Felváltva engedd ki õket. Szerintem egyenlõre ez a megoldás a sok foglalkozáson kívül.

Hát ja, a két elektromos nyakörv meg 300 méter vezeték összesen kb 150 ezer Ft. Alighanem meg lesznek akkor kötve szegények.

Szerencsére a harmadik kutya, a vizsla, aki utólag jött, nem nagyon megy el velük. Remélem, nem találják fel magukat és állnak össze akkor vele egy-egy kiruccanásra. Mert akkor meg kettõt kell megkötni állandóan... :(

#280 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 26. - 14:03

Szerintem csináljatok elsõ nekifutásra egy kennelt. Az sokkal humánusabb. Legyen szél és esõ és napvédett helyen. Beton alj, rács fal.