Ezt én is remélem, annál is inkább mert a kicsi elég határozott egyéniség és nem fél. Ezek a pozícióharcban fontos dolgok. A jutalomfalat adásával azt szeretném elérni hogy jobban szeresse, ne csak megtûrje. Az állatvilágban is türelmesebb az állat azzal akit szeret. Bár az is igaz hogy a kanca is megrendszabályozza a csikóját ha az nem bír magával, meg az anya kutya is a kölykeit.Hiába aranyos a kutyus ,ha nem fogadta el ,hogy a kicsi gyerek nála magasabb a rangsorban és nagyon sok esetben a kutya a nála kisebb élõlényt sajnos prédának tekinti .Nagyon vígyázni kell ezzel .Szerintem ha nagyobb lesz a kicsi nem lesz baj

Kutyák nevelése
Közzétéve 2009 március 19. - 10:44
Közzétéve 2009 március 19. - 10:47
Közzétéve 2009 március 19. - 10:56
Prédának nem fog tekinteni egy falaktagot sem, csak omegának!

Ebben teljesen igazad van :kocc: , de azt sem lehet, hogy a kutya miatt állandóan idegbe legyen az ember és két szem helyett 6-ot növesszen.Összegezve: bármi van, nem szabad a gyereket semmilyen kutyával felügyelet nélkül hagyni.
Közzétéve 2009 március 20. - 7:36
Hasu majd ha lesz gyereked másképp fogod látni
Igen a gyereknek is meg kell tanítani hogy bánjon egy kutyával, de van olyan kor amikor még ehhez túl kicsi. Én nem tûröm meg, hogy a kutyák akár csak csúnyán nézzenek a gyerekre. De el is fogadják õket valahol a rangsorban maguk felett állónak. Az öreg kutyánk aki már nem szereti ha piszkálják inkább elvonul, de nem morog rá a gyerekekre. Az csak a kérdés, hogy valóban a gyerekre morgott-e a kutya, vagy csak Backnight-ot akarta figyelmeztetni, hogy a gyerekkel valami gond van (elesett). A mi kutyáink még sose morogtak rá a gyerekre, de ha megtennék akkor költöznének a kennelbe amíg a gyerek kint van az udvaron.
Tudom h a gyerek mindennél fontosabb.Tisztában vagyok vele.Én csak leírtam a véleményem,nem akartam senkit se megbántani v ilyesmi.
Tegnap voltam bnõmnél,megnéztem Bagirát.Háát sokat fejlõdött,tegnap már pórázon is sétáltunk az utcán,és nem volt annyira hisztigép,sõõt mikor rájött h nem érdemes húzni szépen tudott sétálgatni is

Közzétéve 2009 március 20. - 9:24

Na, ez a jobbik eset

Közzétéve 2009 március 20. - 22:46

Közzétéve 2009 március 21. - 9:02
Közzétéve 2009 március 21. - 9:21

Közzétéve 2009 március 21. - 9:44

Edited by kistaltospk, 2009 március 21. - 9:46.
Közzétéve 2009 március 21. - 9:57

Közzétéve 2009 március 21. - 10:08
Közzétéve 2009 március 21. - 11:52
Ugyanakkor, mindegyik ölebfajta vadítható és mindegyik harci-manci, területõrzõ tud ölebbé lenni, ha úgy neveljük.
De a kettõt keverve nem fogja mindkét "dolgát" 100%-osan végrehajtani...szerintem.
Nekem sem öleb a házõrzõm, a kislányom és a kutya csak velünk együtt lehetnek kint (lehet sosem lenne baj, de "sohase mondd, hogy sose") és az ölebem sem lesz sosem harcikutya, még, ha ugat is.

Elõbbitõl elvárom az emberekkel szembeni kemény területõrzést, amit tökéletesen tud, kerítésen kívûl PÓRÁZON viszont már nem szabad önállóan döntenie! Szabadon sem támadhat senkire, nem is teszi.
A kiskutyámmal szembeni elvárásom, a kislányom és felénk a feltétlen szeretete, kedvessége, kutyákkal szembeni közömbösség, amit elõzõ gazdájánál, nagyon jó iskolában, 3 gyerek és tucatnyi kutya között "kiképezve" számunkra tökéletessé válva "kiképzõdött".

Viszont a kiscsaj is ki van oktatva pici kora óta, mit tehet és mit nem a kutyával (kutyákkal), a kutya körül hogyan kell viselkedni (ugyanúgy kioktatva, mint a ló körüli munkánál) régebben akár fizikailag megmutatva rajta, hogy ez a kutyának is annyira fáj, mint neki. Megértette, nagy állatbolond, aki sosem bántana állatokat..sõt!

De nem keverem a két funkciót 1 kutyával.
Biztos lehet egyes fajtákkal, de az orosz fekete meglehet, nem ilyen.
Még régen egy orosz fekete terrier tenyésztõ ismerõsöm (együtt jártunk kutyaiskolába) mondta, hogy náluk szinte csak a szukák õriznek házat. A kan elvárja a csajoktól, hogy "intézkedjenek".
Viszont a kannal járt õrzõ-védõzni és meglehetõsen hatékonyan végezte a dolgát. Otthon viszont mégsem õrzött házat. Azt nem tudom, ha konkrétan bemásztak volna, akkor mi lett volna a helyzet.
Ezért jó néha oktatót hívni házhoz, hogy ezeket a speciális õrzõ-védõ gyakorlatokat a kutya begyakorolja.
Ilyen helyzetekben a betörõnek esélye sincs már bemászni sem, mert a kutya már azelõtt elkapja, ahogy egyik testrészét eléri.
De végezetûl nem hinném, hogy az unokád veszélyben volt, viszont jobb, ha odafigyelsz, nem maradnak sosem kettesben, és a gyereknek is meg van mutatva mit tehet, mit nem.
Falu szélén, tanyára kemény kutyákat tartanék (mondjuk kau, közép ázsiai, komondorok stb), de nem várnám el tõlük, hogy a gyerekemet, unokámat pesztrálják. Ahhoz inkább beszereznék egy mást és a kinti kutyákahoz csak velem együtt mehetne ki, vagy addig a kuytákat kennelbe tenném.
Õk nagyon jól leírják A nevelés-kiképzés szó alatt. Nagyon jó honlap.

Közzétéve 2009 március 21. - 12:13

Edited by lisawica, 2009 március 21. - 12:15.
Közzétéve 2009 március 21. - 12:19

Közzétéve 2009 március 22. - 8:22

Közzétéve 2009 március 22. - 8:35
Közzétéve 2009 március 22. - 19:57

Közzétéve 2009 március 22. - 20:27

Edited by kistaltospk, 2009 március 22. - 20:28.
Közzétéve 2009 március 22. - 20:31
Közzétéve 2009 március 22. - 21:17

Közzétéve 2009 március 22. - 21:34
Közzétéve 2009 március 23. - 9:58
Közzétéve 2009 március 24. - 8:22
Közzétéve 2009 március 24. - 10:48

Közzétéve 2009 március 26. - 8:45
Sajnos kettõnél több kutya esetében elég nagy a rizikó, hogy egyik omega lesz a falkába, ami azt jelenti, hogy bármi vita van a többi rajta vezeti le a feszültséget. Ezt minél hamarabb meg kell szüntetni, mert tényleg kinyírják!Az orosz fekete terrierrõl is csupa szépet meg jót írtak. Azért választottam. Most szeretnék venni neki egy kant, de ezen is gondolkodom merjek e? Ha ez a békés , barátságos természetû szuka így megkeményedett felnõtt korára, akkor milyen lesz a kan? A kutyáimnál láttam, régen tenyésztettem, hogy ha ketten összeverekszenek a többi is rámegy a gyengébbre.

Bármilyen kutyáról, bármilyen fajtáról van szó a tüzelés, ivarérés idõszaka ellentétet szül, fõleg szuka-szuka között. De a kan, akár az alacsonyabb pozícióban lévõ szukát (az alfa szuka alattit) helyre is teszi rendesen.
Egy gyengébb-omega kutyát célszerû a falka tagjaival külön-külön összeszoktatni, pár napig csak kettesben legyenek. Majd így tovább a többi falkataggal is. (persze figyelni kell rájuk) Aztán, ha mindenkivel megvolt az összeszoktatás, akkor célszerû csak összeengedni a bandát.
Azt, hogy megkeményedett, azt arra érted, amikor a kisgyereket fellökte? Mert nem is vagy benne biztos, hogy mi történt! :confused:
Közzétéve 2009 március 26. - 8:56

Közzétéve 2009 március 26. - 9:22
Közzétéve 2009 március 26. - 9:44
Közzétéve 2009 március 26. - 11:24
Közzétéve 2009 március 26. - 12:48
Közzétéve 2009 március 26. - 12:57
Van egy kedves sztorim egy roti keverék kutyáról. A lovak elég jól türték az ilyen "utcára kiszaladó, nagy pofám van 5méterrõl" kutyákat. Ez a keverék úgy gondolta, hogy nekifutásból felugrik és megharapja a ló orrát!Sziasztok!
Kutyája és lova válogatja!
De ezt a szembefordítom és ráhajtom a lovat, jól meg kell gondolni.
Legfõképp olyan szempontból, hogy milyen kutyával találkoztál.
Az elõzõ hozzászólásban is említett amstaffra és hasonló, szerintem nem küldd rá a lovad.

Közzétéve 2009 március 26. - 13:12
Ehhez csatlakoznék. Az egyik kutyánk világ életében atombiztos kerítés mögött volt: eszébe nem jut mégcsak megkérdőjelezni sem, hogy esetleg a mostani rossz is lehet. A másik kutya már cseles: tudja, hogy a drótkerítés valamikor engedni is szokott, így folyamatosan pásztázza, és böködi az orrával. Másik kutya szintén atombiztos kerítés mogott volt tartva, de a társa anno mászott kerítést: felfelé próbálkozik, ugrál, hátha... Másik kutya: na jó, több nincs!
Nem tudom mekkora a telek, amin vannak, de véleményem szerint csináljátok meg a kerítést. Mert amelyik már rájött a tutira, azt nem nagyon fogod rávenni, hogy magától otthonülővé váljon.

Hitetlen!
Jan Fennel könyvei a legjobbak szerintem, a módszerei biztosan használhatóak.
Egyébként a magadhoz hívást mindig dícsérni kell, akkor is ha éppen kint járt tilosba. Ha kint a kutya, akkor menj ki utána, és keményen kergesd vissza az udvarra. Ezzel tanulja meg azt, hogy a kinti világ nem az övé, de a Ti esetetekben ez már keményebb dió.
Egyáltalán nem biztos, hogy "tüneti" kezelés a villanypásztor. Sajna rájöttek, hogy frankó együtt nyomni az ipart odakinn, ezért ez már nem nevezhető oknak, hanem az életüknek.

Edited by Mackó, 2009 március 26. - 13:13.
Közzétéve 2009 március 26. - 13:13

Közzétéve 2009 március 26. - 13:15
Közzétéve 2009 március 26. - 13:37
Közzétéve 2009 március 26. - 13:47
Valóban nem láttam mi történt, egy pillanat mûve volt. Egy pillanatra a tûzhelyre néztem , kutya ugat, gyerek sír és a földön fekszik. Addig se tartott az egész míg elolvasod. De sokszor láttam, amint a tacsi zaklatja Black-et, egy darabig tûri aztán odavakkant a tacsinak, gondolom ugyan ez történt most is a kisgyerekkel. Valamelyik nap rám is morgott egyet, amit aztán keményen megtoroltam. Nem értem a kutyámat.Sajnos kettõnél több kutya esetében elég nagy a rizikó, hogy egyik omega lesz a falkába, ami azt jelenti, hogy bármi vita van a többi rajta vezeti le a feszültséget. Ezt minél hamarabb meg kell szüntetni, mert tényleg kinyírják!
És ez nem ráruházott pozíció, hanem felvett...sajna. Aki egyszer adta az omega jelet, az mindig bele fog esni ebbe, hiába van párszor megszûntetve a balhé.
Bármilyen kutyáról, bármilyen fajtáról van szó a tüzelés, ivarérés idõszaka ellentétet szül, fõleg szuka-szuka között. De a kan, akár az alacsonyabb pozícióban lévõ szukát (az alfa szuka alattit) helyre is teszi rendesen.
Egy gyengébb-omega kutyát célszerû a falka tagjaival külön-külön összeszoktatni, pár napig csak kettesben legyenek. Majd így tovább a többi falkataggal is. (persze figyelni kell rájuk) Aztán, ha mindenkivel megvolt az összeszoktatás, akkor célszerû csak összeengedni a bandát.
Azt, hogy megkeményedett, azt arra érted, amikor a kisgyereket fellökte? Mert nem is vagy benne biztos, hogy mi történt! :confused:
Közzétéve 2009 március 26. - 13:48
Közzétéve 2009 március 26. - 13:56
Azért, mert azok a kutyák már kicsi koruktól így vannak szoktatva. Nálad ez kimaradt.
Mi is vadháló jellegû kerítést csináltunk, és beton aljzattal. Betontéglák, és bele beton. Ha kiszámolod, kb annyiba jön ki, mintha vennél olyan elektromos bizgentyût a kutyáknak. Ja, és, ha már kb németjuhász nagyságú szõre van, körbe kell nyírni a nyakörv helyét, mert nem hat.
Kerítést nekik, addig meg mindig csak az egyik legyen kint, a másik meg kennelben (csinálj szökés menteset,). Felváltva engedd ki õket. Szerintem egyenlõre ez a megoldás a sok foglalkozáson kívül.
Hát ja, a két elektromos nyakörv meg 300 méter vezeték összesen kb 150 ezer Ft. Alighanem meg lesznek akkor kötve szegények.
Szerencsére a harmadik kutya, a vizsla, aki utólag jött, nem nagyon megy el velük. Remélem, nem találják fel magukat és állnak össze akkor vele egy-egy kiruccanásra. Mert akkor meg kettõt kell megkötni állandóan... :(
Közzétéve 2009 március 26. - 14:03