Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tájszavak és tájszólás

• Please log in to reply
422 válasz a témához

#241 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 22:45

Na álljunk csak meg. Most akkor bélyegről beszélünk levonó alatt, vagy matricáról? A kettő nem ugyanaz nálam se :) De eddig úgy értettem, hogy Bab a levonó alatt matrciát ért, a bélyegig el se jutottunk :D

Edited by Apple, 2007 november 8. - 22:45.

#242 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 23:05

matrica=levonó, sztem Bab így értette :) Olvasok egy Wass Albert könyvet, abban is csurdé a meztelen. :) És van még néhány szó, ami nem tiszta számomra - a szövegkörnyezetbõl nagyjából kisilavizálom, mit jelenthet, de pontosan nem tudom. Hátha vki... (Úgy Erdélyben gondolkodjatok.... :) ) üver pláj Most csak ezek ugranak be, majd lesz még... Vannak benne bõven érdekes kifejezések, de nekem nagyon tetszik. Olyan egyszerû, kifejezõ. Smoft! Jó volt olvasni, amit írtál. Kiskoromban voltak erdélyi szomszédaink, és õk is így beszéltek - eszembe jutottak a jó kis élmények.

#243 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 23:07

Na álljunk csak meg. Most akkor bélyegrõl beszélünk levonó alatt, vagy matricáról? A kettõ nem ugyanaz nálam se :)
De eddig úgy értettem, hogy Bab a levonó alatt matrciát ért, a bélyegig el se jutottunk :D

Matricáról.
36 éve dolgozom klasszikus informatikusként, de én még bélyegre nem hallottam ezt a kifejezést.

#244 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 23:32

Klasszikus informatikus = postás? Zseniális :D

#245 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 9. - 7:48

Olvasok egy Wass Albert könyvet, abban is csurdé a meztelen. :) És van még néhány szó, ami nem tiszta számomra - a szövegkörnyezetbõl nagyjából kisilavizálom, mit jelenthet, de pontosan nem tudom. Hátha vki... (Úgy Erdélyben gondolkodjatok.... :) )

üver
pláj

Én silaBizálni szoktam. :) A pláj nem egy fennsík, egy nagy tisztás? Nekem mintha így rémlene.

Székelyvarságon hallottuk az ehejt - ahajt kifejezéseket. Az elõbbi azt jelenti, hogy erre kell menni, és közel van, az utóbbi pedig szintén az irányt mutatja, de egy messzebbi célpont felé.

Smoft, nekem az alapján, amit írtál, visszacseng a fülemben az erdélyi emberek hanghordozása, szuper!

Csíksomlyón egy kétgyerekes család ült mellettünk a mise alatt, és a gyerekek piszkálták egymást, rájuk szólt az anyjuk: Ne rosszaskodjatok!

Meg az is tetszik, hogy úgy kérdeznek mindent, hogy hozzáteszik ez "-e", pontosabban "-é" kérdõszót. (pl. Tetszett-é?)

Ugrás helyett szöknek, és pityókacukrot árulnak a boltban. A "nagyon" jelzõ helyett ez "erõst" a használatos (El akartunk jutni agrobéval Énlakára. Kérdeztük a helyieket, a Golffal el tudunk-e menni azon a földúton. Alánéztek a kocsinak: "Hát, erõst alacsony az autó, de talán el." Eljutottunk. :))

Koccintásnál a legtöbbet azt hallottam, hogy Isten éltessen. Idén Pünkösdkor is együtt voltunk Erdélyben Agrobéval. Addigra már jól látszott, hogy Matyit hordja a szíve alatt :), és a 6 hónapos pocakját amikor meglátták ismerõseink, rögtön mindenki ugyanúgy köszöntötte: Isten tartsa meg. Most is kiráz tõle a hideg. :ang:

#246 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 10:00

Tényleg nagyon szép. Az az érzésem, hogy ők sokkal közelebb állnak Istenhez (nevezze ki, ahogy akarja), mint mi. Sokkal tisztább a lelkük, olyan jó köztük lenni...

Bare, a borkányt már Mukitól is megkaptam ;) - lehet, hogy én értettem félre a helyzetet, ugyanis Elvira épp "mureturát" (román szó, olyan, mint a csalamádé) készített, és akkor jött fel ez a szó, de teljesen úgy tűnt, mintha valami belevalóról beszélnének. Ez alapján következtettem az uborkára (mert hát befőttesüveget a savanyúságba nem tesznek, legfeljebb fordítva.) :D

Tényleg, Zebra, most, hogy mondod, eszembe jutnak még dolgok (pl. az erőst). Amikor azt kérdezték, hogy ízlik-e az ebéd, akkor mindig azt mondták, hogy szeretitek-e. Meg amikor terveztünk valamit, folyton hozzátették, hogy jó lesz-e, de úgy, hogy jóje?. Ez lett a kedvenc szavunk. :D

A szalmapityókával kapcsolatban szintén egy aranyos eset: Istvánka nagyon rosszalkodott, mindig szaladgálni akart. Mondtam neki, hogy inkább üljön le, és egyen még egy kis krumplit. Rámnéz elkerekedett szemekkel: "Az nem krumpli!" :kir:

Edited by smoft, 2007 november 9. - 10:02.

#247 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 15:56

Ugrás helyett szöknek

Futás helyett szaladnak. :) Vizet, tejet meg csuporból isznak.

A rosszaskodásról jut eszembe... Múltkor találtam egy fiók macskát a kukoricagóréban. De nem lehetett megközelíteni õket, mert rögtön elszaladtak.
Bözse néne mondta is, hogy vigyázzam meg õket, de csak óvatosan mert még vadassak. :D

Macska vadassan... :dev:

Akár egy szakácskönyvben.

Edited by Bokorugró, 2007 november 9. - 18:48.

#248 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 16:57

matrica=levonó, sztem Bab így értette :)

Olvasok egy Wass Albert könyvet, abban is csurdé a meztelen. :) És van még néhány szó, ami nem tiszta számomra - a szövegkörnyezetből nagyjából kisilavizálom, mit jelenthet, de pontosan nem tudom. Hátha vki... (Úgy Erdélyben gondolkodjatok.... :) )

üver
pláj

A plajnal egyetertek Zebrabaraval, az uver- re is van tippem, de ha megadod az eredetti szovegkornyezettet, pontosabban meg tudom majd mondanni. Wass Albert a mezosegen szuletett, a legtobbb altala hasznalt szo az ottani szojarasokbol ered, valamint azokban ma is felelheto. A mezosegi magyar beszedben rengeteg roman szo kap helyett, a tobbsegi roman lakosagg hatasara. Hogy ez ma mert van igy, azt konnyen megertheted, ha elolvasod A kard es kaszat Wass Albertol, vagy barmely mas regenyet. Jomagam majd osszes regenyet olvastam, es ha bar irodalmilag sokan nem tartjak kielegitonek oket, valamint Wass Albert iroi stilusat sem, en azt mondom, hogy a mondanivalojuk azert eleg sulyos es mely. Erdemes elgondolkozni rajta.

Edited by Muki, 2007 november 9. - 20:03.

#249 Csapos

Csapos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.544 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 17:00

Volt egy erdélyi alkalmazottam, egyik nap bevolt kötve a könyöke. Kérdeztem, mit csinált a kezével azt mondta:- megsikútam és hezávertem, mint késöbb kiderült, megcsúszott és bebaszta.

#250 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 9. - 18:06

Idézet Mukitól: "...ha elolvasod A kard es kaszat Was Albertol, vagy barmely mas regenyet. Jomagam majd osszes regenyet olvastam, es ha bar irodalmilag sokan nem tartjak kielegitonek oket, valamint Was Albert iroi stilusat sem, en azt mondom, hogy a mondanivalojuk azert eleg sulyos es mely. Erdemes elgondolkozni rajta." Muki! Amikor tehetem, önszántamból elszoktam járni egyfajta olyan rendezvénysoroztra, ahol a székelyhimnuszt is mindig elénekeljük, és történelmi zászlók is vannak. Minden alkalommal hangzik el részlet Vass Albert valamelyik mûvébõl vagy a teljes terjedelem. Mindenki áhítattal, elgondolkodva hallgatja. És amikor ötödször hallgatom ugyanazt, még akkor is találok benne olyat, amit korábban nem fogtam fel. Hadd higgyem, h. nem én vagyok nehéz felfogású, hanem Vass Albert írásai nehéz fajsúlyúak.

#251 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 18:46

Szerintem Muki is erre gondolt. Egyébként nem duplavével írja a nevét? :rolleyes:

#252 favory

favory

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.176 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 18:51

sZERINTEM DE...

#253 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 9. - 18:53

Megpróbáltam elolvasni egy kötetet elfogulatlanul, de meg hogy mondjam indokolatlannak tarom a "sztárolást", egyszerûen divat lett, mert erdélyi. Sokkal jobb írásokat olvastam már szinte ismeretlen íróktól. Szó-szó, nem tudtam a végére jutni (felmerült bennem a muszáj ezt?).

#254 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 19:31

Igen, Wass Albert. Én spec. nem divatból olvasom. :rolleyes: Ha nem élvezek egy könyvet, akkor nem olvasom, ennyi. És csak azért, mert sokan olvassák, én nem rakom le.

#255 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 9. - 19:44

Engem a kíváncsiság hajtott és a csalódás tetette le velem.

#256 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 20:43

Van ez így, én pl. a Gyûrûk Urát nem bírtam sehogyse, hiába a kíváncsiság, meg a divat... De ez itt OFF... :dev:

#257 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 20:51

De ez itt OFF... :dev:

Eléggé. ;) Irgumburgum. Vagyishát: ejnyemán no.

#258 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 9. - 21:06

Megpróbáltam elolvasni egy kötetet elfogulatlanul, de meg hogy mondjam indokolatlannak tarom a "sztárolást", egyszerűen divat lett, mert erdélyi. Sokkal jobb írásokat olvastam már szinte ismeretlen íróktól. Szó-szó, nem tudtam a végére jutni (felmerült bennem a muszáj ezt?).

Evvel en akar egyet is erthetek. En szemelyesen nagyon regen kezdtem Wass Albertet olvasni, lehet van jo 10 eve, mikor nagymamam kezembe adta az Adjatok vissza a hegyeimet, avval, hogy fiam ezt erdemes elolvasni. Es nem, nem a stilusa fogott meg. Bevalom sokszor egyszeruen unalmasnak, vontattotnak ereztem, talaltam az egeszet, de megis volt valami ami megfogott benne. Eloszor is az, hogy eleg sokat irt muveiben a gazdalkodasrol, a foldmunkarol, arrol, hogy mit jelent parasztnak, gazdanak lenni, sorok melyek igazsagara kesobb en is rajottem. Masodszor tan az, hogy a konyvei rolunk szoltak. Talan az is lehet, hogy csak nekunk is szoltak. Teny, hogy olyan dolgokat irt le, amelyeket en addig senkitol nem olvastam, oszinten akkor ugy ereztem, ime egy ember aki kimondja az igazsagot. Mondhatnam azt is, hogy akkor azt akartam olvasni, hallani. Hogy ma mert divatos, annak elemzesebe nem szeretnek elmelyulni, nem tenne az jot ennek a topiknak. Talan csak annyit, hogy konyvei allitolagos uzenetet, sokszor felreertelmezve, veres kardkent hordozzak sokan, olyanok, akik talan nem erdemesek arra. A tortenelem sokszor ismetli onmagat. Talan csak erre akarta felhivni a figyelmunket. Hogy ma divat az "erdelyi"..., nagyon meglehet. De errol talan pont mi, vagy o, tehetunk, tehet a legkevesbe.

Edited by Muki, 2007 november 9. - 23:27.

#259 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 0:29

Hogy ma mert divatos, annak elemzesebe nem szeretnek elmelyulni, nem tenne az jot ennek a topiknak. Talan csak annyit, hogy konyvei allitolagos uzenetet, sokszor felreertelmezve, veres kardkent hordozzak sokan, olyanok, akik talan nem erdemesek arra.

Muki! Ezt én is nagyon így gondolom...

Shába, az a könyv pedig nem A funtineli boszorkány (3 kötetben) véletlenül? Elképesztõen jó könyvnek tartom, igazán élvezet volt olvasni! (Románokról szól, de ez szerintem nem lényeg, csak azért említem, mert biztos van, aki szerint meg igen...)

üver: magasan fekvõ völgy a hegyekben
pláj: havasi tisztás, hegyi ösvény, átjáró

#260 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 9:31

Mongol! Nagyon érdekelnének a sokkal jobb könyvek az ismeretlen íróktól!!!!! Nekem W.A. nagyon tetszett és ha ebben a stílusban tudsz SOKKAL JOBBAT, légyszíves oszd meg velem az írókat, meg a könyvek címét, mert nagyon szívesen elolvasnám!!!! Komolyan felcsigáztál! :D Elõre is köszi!!!

#261 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 10:46

Igen az, Filly. Nekem is nagyon tetszik, pár nap alatt elolvastam már 2 és fél kötetet - és nem azért, mert gyorsan olvasok, hanem mert nem lehet letenni. :) Köszönöm a magyarázatokat! Akkor a plájt és üvert már tudom(én is hasonlókra gondoltam). Itt van még egy részlet.

"De hatvan évvel ezelõtt még zárt erdõ volt mindenütt, le a Marosig. A vécsi báró tudta magáénak mindkét Galonyát, Bisztrát az Istenszékével együtt. Övé volt-e? Évente néhány napig, igen. Amikor szarvasbõgésre feljött, a ponyváját a plájászok kifeszítették valamelyik szélmentes forrás közelében. Vagy hóhullás után, mikor az Ulm-pojáni üres esztenát három-négy napra megtöltötték csizmás, bekecses, puskás vadászurak, s öles tûz mellett itták a kemény borókapálinkát, s medvékrõl, vaddisznókról folyt a szó." Wass Albert - A funtinelli boszorkány

Persze ezen szavak jelentésének pontos ismerete nélkül is élvezhetõ a könyv, azért érdekelne, hátha tudja vki.

#262 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 11:00

poiana=rét esztena=pásztorok nyári szállása

#263 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 11:09

Shába! A hozzászólásomban az aláhúzott szavak linkeket takarnak, nézz körül köztük! ;)

#264 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 11:19

Ja, nem vettem észre. Itt aztán van mit olvasgatni! :) Barefoot, köszi neked is! Találtam ott egy szót: "acsarog"-kiabál, veszekszik. Felénk az öregek még használnak egy hasonló szót: "acsarkodik"-ua. a jelentés. És az akezem felõl(balról), ekezem felõl(jobbról) kifejezéseket is.

#265 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 17:47

Az acsarog-ot nálunk (a családban, ami elég vegyes helyrõl, de leginkább Heves megyébõl származik) minden gond nélkül használják.

#266 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 11. - 22:41

Nállunk is.. :rolleyes: Pedig nem épp Heves megye. :) Én még elég sokszor használom a szaladni-t is kb ugyan olyan természetességgel mint a levonót. Nekem Erdélybe a leginkább az S tûnt fel. És a nem csak élõben, ugyan úgy interneten keresztül is többet használják szerintem mint mi az és-t. Az elején furcsa volt aztán tetszett majd megszoktam. :D De tényleg furcsán csengett nem tudtam eldönteni hogy jól esik e hallani, vagy nagyon rosszul..

#267 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 12. - 8:38

S tényleg! :) Nekem szokatlan, engem eleinte idegesített kicsit, de aztán megszoktam. És persze, szalad, ezt még én is szoktam használni. Nem is gondoltam, hogy egy tájszónak számít. :)

#268 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 14. - 17:31

,,átellenben tufelû" azaz a ,,másik oldalon" :D XD

#269 Pilgrimknight

Pilgrimknight

Új vendég

• Kizárt tag
  • 11 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 15. - 21:01

pacuha, bosztohó, paszkonca... melyik mit jelent? ... seg(g)ítségeteket kérem, aki ismeri e szavakat...veszprémi évfolyamtársõmtõl hallottam õket :rolleyes:

#270 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 15. - 21:03

A pacuha nálunk rendetlen ruházatút jelent. A másik kettõrõl fogalmam sincs.

#271 Pilgrimknight

Pilgrimknight

Új vendég

• Kizárt tag
  • 11 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 15. - 21:13

hát ez az! 1 megvan! köszi szépen, ha más jelentésrõl nem tudósítanak ezt elkönyvelem "megfejtésnek"...de még mindég maradt kettõ... :confused:

#272 Guest_Zebu_*

Guest_Zebu_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 16. - 11:30

A kényércsücsökre nálunk a gyürkét használják...ki hallott még egyéb verzióról??

#273 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 16. - 17:13

A kényércsücsökre nálunk a gyürkét használják...ki hallott még egyéb verzióról??

domó

#274 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 16. - 17:52

Sercli...

#275 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 16. - 20:31

pacuha, bosztohó, paszkonca...

melyik mit jelent? ... seg(g)ítségeteket kérem, aki ismeri e szavakat...veszprémi évfolyamtársõmtõl hallottam õket :rolleyes:

A bosztohót kötekedõ, agresszív emberre mondják. pl a kötekedõ részegre.

nekem is van pár szavam.
bizsergefa - villanyoszlop
totyillahaj - tökmaghéj

#276 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 27. - 15:45

Zalai kincsek :): - mit eszõ? (mit kérsz enni?) - gyere a postáho', ott találkozunk (a -z lemarad a végérõl) - partnak (emelkedõn fel) - fönek fele / lenek fele (fel / le) Amúgy kenyérvég-ügyben a dumója (Miskolc), fara (Debrecen), vége, gyürkéje amiket ismerek az elhangzottakon kívül.

#277 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 27. - 15:52

pacuha, bosztohó, paszkonca...

melyik mit jelent? ... seg(g)ítségeteket kérem, aki ismeri e szavakat...veszprémi évfolyamtársõmtõl hallottam õket :rolleyes:

Somogyban a paszkoncát a terméketlen kakasokra mondják. :)

Amelyik ember nem tud gyereket csinyáááni, arra meg azt mondják, olyan paszkonca forma. :D

#278 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 27. - 20:04

A pacuha nálunk rendetlen ruházatút jelent. A másik kettõrõl fogalmam sincs.

Nálunk is. ;)

A "bizsergefa" nagyon jól hangzik! :)

Kenyér végét pedig nálunk van aki pilisnek hívja, úm. a kenyér pilise.
De használják amúgy a farát is(lévén Debrecen környéke). ;)

Edited by Shába, 2007 november 27. - 20:06.

#279 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 19. - 9:52

ilyet találtam :)

#280 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 23. - 19:35

Csücsökre még farat nem hallottam..de mást sem.. :) Sebaj, mostmár farazni fogom.. :D De jó kis faros kenyéér :D Pacuha meg mindennapi jaja ez milyen érdekes, nem is tudtam hogy akad még tájszavunk..(nagyváros no)