Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#241 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 18:03

fakéz - fazabla, korrekciós kéz- korrekciós zabla :D

#242 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 9:38

A spéci új fekete Continental zabla ha lemosom azért rozsdásodik, ha nem, akkor azért. Azt csak száraz ronggyal lehet törölgetni, vagy mi a szösz? (Az 5 éves nevenincs D zablámnak semmi baja... :mad: )

#243 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 9:42

Mér baj, ha rozsdásodik? A ló szereti azt :D

#244 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 13:33

Azt gondolom, felelõtlenség olyan zablát adni a lónak, amivel egy béna lovas kárt okozhat benne. Ezért nem kapnak a kezdõk feszítõzablát. Ha jól tudom. És ló esetén is azt olvastam, hogy kezdõ lóhoz egyszerûbb zabla kell, és csak a jól képzett lóra kerülhet feszítõ..Ebben az értelemben igenis van különbség a zablák között. Vagy ha nincs, akkor minek van ennyi zabla? Meg azért feszítõ-zabla, mert az erõkar miatt kisebb mozdulatot is jobban érez vele a ló. Tehát csak finomabban kell vele bánni, nem? Vagy azt mondjátok, hogy egy feszítõ zablát ugyanannyira érez a ló, mint egy gumizablát? Mármint ugyanakkora erõ kifejtésénél? Akkor tényleg minek ennyi féle zabla(a divaton kívül)? Ha ugyanolyan a csikó-zabla, mint a 20 cm-s feszítõ, miért raknak olyat "kezelhetetlen lóra" (bár szerintem nem az a megoldás.)? Értem, hogy olyan értelemben mindegy, hogy egy jó lovas mind a kettõt tudja használni, és egyik sem fáj a lónak. De akkor csak van különbség, ha erre egy kezdõ képtelen..

#245 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 13:38

A spéci új fekete Continental zabla ha lemosom azért rozsdásodik, ha nem, akkor azért. Azt csak száraz ronggyal lehet törölgetni, vagy mi a szösz? (Az 5 éves nevenincs D zablámnak semmi baja... :mad: )

Hozzászólás megtekintése

Tücsök!Az normális dolog, csakannyi védõréteg van rajta, hogy a boltban ne rozsdásodjon. Sõt a westernesek, hogy tovább rontsák a megítélésüket, nem is szokták lemosni a zablát. :D(tudod, "édes zabla". A ló szereti a vasat nyalogatni.)

Edited by realcowboy, 2005 december 4. - 13:40.

#246 Deni

Deni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.056 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 15:34

Én nem értem miért kell feszítõzabla a lónak, az orrfék(azt hiszem így hívják) szerintem állatbarátabb módszer bár még sose használtam, sõt még feszítõzablát se használtam. Lehet hogy 2 másodperc alatt megáll tõle a ló, de a ló biztoshogy nem élvezi. Valaki a fórumon azt mondta az egyik lovon lévõ feszítõzablára, hogy:"egy kisebbféle kovácsmûhely van a szájában" ez mondjuk igaz. Én nekem ez a sáját véleményem, de ha valaki jobban szereti a feszítõzablát akkor azzal lovagoljon. :guny:

#247 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 15:48

A feszítõzablának mondjuk egyáltalán nem az a lényege, hogy megállítsa a lovat. Egyszerûen csak finomabb kézmozdulatokkal, határozottabb hatást lehet elérni vele. Véleményem szerint alapvetõen nem egy rossz eszköz, csak ha valakinek nincs meg a kellõ tudása hozzá, akkor olyan, mint majom kezében a zsiletpenge...

#248 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 17:51

Ha akkora hülyeség lenne a feszítõzabla, akkor a díjlovasok is egy szál csikózablával lovagolnának, nem nagykantárral.

#249 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 6. - 19:36

Pontosan

#250 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 13:34

Régi réz zablámat mivel takarítsas meg, h valamivel jobban nézzen ki, mint most? Kb. 4 éve nem volt ló szájában, tudom, olyan szép fényes nem lesz, mint az újak, de lehet rajta javítani?

#251 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 16:28

Régi réz zablámat mivel takarítsas meg, h valamivel jobban nézzen ki, mint most? Kb. 4 éve nem volt ló szájában, tudom, olyan szép fényes nem lesz, mint az újak, de lehet rajta javítani?

Hozzászólás megtekintése

Vizes homok, utána Sidol.

#252 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 17:54

A Sidolra én is gondoltam, de nem tartalmaz olyan anyagot, ami káros a lóra? Ha utána alaposan le is mosom, nem old ki vmit, amit nem kéne? :confused:

#253 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 18:00

A Sidolra én is gondoltam, de nem tartalmaz olyan anyagot, ami káros a lóra? Ha utána alaposan le is mosom, nem old ki vmit, amit nem kéne?  :confused:

Hozzászólás megtekintése

Nem vagyok vegyész, foggalmam sincs mit old ki. Én így csináltam és semmi baja a paccoknak...

#254 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 18:01

A Sidolra én is gondoltam, de nem tartalmaz olyan anyagot, ami káros a lóra? Ha utána alaposan le is mosom, nem old ki vmit, amit nem kéne?  :confused:

Hozzászólás megtekintése

Nem vagyok vegyész, foggalmam sincs mit old ki. Én így csináltam és semmi baja a paccoknak...

Hozzászólás megtekintése

Akkójó, mert Sidol történetesen pont van itthon. Köszi :)

#255 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 18:58

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólás megtekintése

Akkójó, mert Sidol történetesen pont van itthon. Köszi :)

Hozzászólás megtekintése

Nincs mit.Posted Image

#256 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 19:39

Políroztasd fel! Mûköszörûsnél, vagy nikkelezõnél (galvanizáló kisiparos).

#257 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 18. - 9:16

a réz zabalában sok a horgany n. fém. attól sárga ugyanis. vörösréz + horgany = sárgaréz, aki nem tutta, már tuggya :D

#258 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 25. - 20:28

A múltkoriban volt egy kérdésem a zablák erõsségével kapcsolatban, de nem kaptam lényegi választ, most találtam egy régebbi cikket, amiben egész részletesen foglalkoznak a témával:_Jó olvasást!

#259 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 25. - 20:56

http://www.pointerne...m200106-02.html[/IMG](remélem most sikerül beszúrni..)

#260 Deni

Deni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.056 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 26. - 22:50

A feszítõzablának mondjuk egyáltalán nem az a lényege, hogy megállítsa a lovat. Egyszerûen csak finomabb kézmozdulatokkal, határozottabb hatást lehet elérni vele. Véleményem szerint alapvetõen nem egy rossz eszköz, csak ha valakinek nincs meg a kellõ tudása hozzá, akkor olyan, mint majom kezében a zsiletpenge...

Hozzászólás megtekintése

Hát akkor te még nem igazán láthattál feszítõzablát, és abszolút nem úgy van ahogy te mondod, nem tudom hogy hallotad, a 2. mondatod félig igaz, próbáld ki elõszõr magadon a feszítõzablát. Tudás nem igazán kellhet hozzá mert egy kicsit meghúzod a lónak száját úgy szólván leszakítod akkor fékez ill. megáll. A tudást hozzá azt meg nem értem. De nem tudom te mire használod a feszítõzablát?! :eek: Bocs ha meg bántottalak, de akitõl ezt hallottad az el van tévedve, mert ez nem egy lóbarát eszköz!!! Ha van lovad próbáld ki a csikózablát, utána meg a feszítõzablát a kettõ közt van különbség.

#261 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 26. - 22:55

Hát akkor te még nem igazán láthattál feszítõzablát, és abszolút nem úgy van ahogy te mondod, nem tudom hogy hallotad, a 2. mondatod félig igaz, próbáld ki elõszõr magadon a feszítõzablát. Tudás nem igazán kellhet hozzá mert egy kicsit meghúzod a lónak száját úgy szólván leszakítod akkor fékez ill. megáll. A tudást hozzá azt meg nem értem. De nem tudom te mire használod a feszítõzablát?! :eek: Bocs ha meg bántottalak, de akitõl ezt hallottad az el van tévedve, mert ez nem egy lóbarát eszköz!!! Ha van lovad próbáld ki a csikózablát, utána meg a feszítõzablát a kettõ közt van különbség.

Hozzászólás megtekintése

Deni te egyáltalán visszaolvasod hogy mit írsz?Úgy látszik a te kezedet még tényleg rengeteget kell finomítani, és akkor rájössz hogy a feszítõzabla messze nem a legbrutálisabb a lószerszámok között. Rengetegen használják. Csak tudni kell vele bánni. :o

#262 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 26. - 23:13

Deni te egyáltalán visszaolvasod hogy mit írsz?

Hozzászólás megtekintése

Nem mindegy? :D Erre mondta a nagyapám, hogy félmûveltség életveszély!

#263 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 27. - 0:13

Deni te egyáltalán visszaolvasod hogy mit írsz?

Hozzászólás megtekintése

Nem mindegy? :D Erre mondta a nagyapám, hogy félmûveltség életveszély!

Hozzászólás megtekintése

Gondoltam hogyha visszaolvassa, talán leesik neki hogy hülyeséget ír :gm:

#264 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 27. - 17:24

Tudás nem igazán kellhet hozzá mert egy kicsit meghúzod a lónak száját úgy szólván leszakítod akkor fékez ill. megáll.

Hozzászólás megtekintése

Ajjajj :eek:Kivéve mikor úgy felvágja a fejét, hogy kifejeli a lovast a nyeregbõl. Az még szép látvány :guny:

#265 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 16:05

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólás megtekintése

Nem tudom, mi rosszat találtál Shagya hozzászólásában, nagyon pontosan leírta a lényegét.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 17:18

De nem tudom te mire használod a feszítõzablát?! :eek: Bocs ha meg bántottalak, de akitõl ezt hallottad az el van tévedve, mert ez nem egy lóbarát eszköz!!!

Hozzászólás megtekintése

Ajaj, akkor a lovastársadalom 85%-a - azok, akik rendeltetésszerûen, és kellõ hozzáértéssel használják a feszítõzablát, arra, amire való, és nem szájletépésre - el van tévedve! Most hogyan tovább?..

#267 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 19:58

Edited by dumdum, 2006 szeptember 16. - 7:01.

#268 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 20:08

Ha a munkát is ideszámítjuk, akkor igen, de minket is bántanak, mert dolgoznunk kell a kajáért.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 20:29

Ajaj, akkor a lovastársadalom 85%-a - azok, akik rendeltetésszerûen, és kellõ hozzáértéssel használják a feszítõzablát, arra, amire való, és nem szájletépésre - el van tévedve! Most hogyan tovább?..

Hozzászólás megtekintése

:eek: Sajnos a valóság nem ilyen. Itthon -->szerintem<-- kb. 100 lovasból 5-10 lovas nem bántja a lovat. A "bántás" fogalmát ehéz definiálni, mert a ló sok mindenhez hozzászokik...(Ajjajj...mit kapok ezér... :P :) )

Hozzászólás megtekintése

Akkor naív vagyok :DJó, lehet, hogy a 85% erõs túlzás volt egyébként, sajnos valóban nagyon sokan azért teszik bele a feszítõt, mert másképp már nem tudják megállítani a zabla elõl menekülõ lovukat, és így is csak hanyattfekve, stb, ismerjük az ezzel kapcsolatban látható jelenségeket - amelyek tévhitekhez, meg sztereotípiákhoz vezetnek, mint minden hasonló esetben. De azért az akkor is igaz, hogy a feszítõnek megvan a maga rendeltetésszerû feladata, ami nem egyenlõ a ló szájának tárogatásával. :) Más kérdés, hogy valójában mennyien használják helyesen, ezt valószínûleg tényleg túl pozitívan ítéltem meg, nem tudom.(Hozzátszem, magam nem használom, csikózablát, és "kis" (ugró, vagy mittomén mi a rendes neve :)) hackamore-t használok.)

#270 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 9. - 9:59

A pelham finomabb eszköz mint a feszítõzabla, nem? A csuklós mivolta miatt gondolom, persze a legegyzserûbb alaptípusokat véve. (Ezt csak úgy, minden eddigitõl függetlenül kérdezem)

#271 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 2:07

Hozzászólás megtekintése

:eek: Sajnos a valóság nem ilyen. Itthon -->szerintem<-- kb. 100 lovasból 5-10 lovas nem bántja a lovat. A "bántás" fogalmát ehéz definiálni, mert a ló sok mindenhez hozzászokik...(Ajjajj...mit kapok ezér... :P :) )

Hozzászólás megtekintése

Ebben egyet kell értsek, sajnos kb ez az arány.Amúgy meg a feszítõzabla ellenzõknek mutatom ezt a képet, mert itt lehet látni, hogy a szár súlyára ellenkezés, tátogás, vicsorgás és fájdalom nélkül megy a ló. Felfelé is akár! :D

#272 hani

hani

Új vendég

• Fórumtag
  • 28 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 12:48

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólás megtekintése

Ebben egyet kell értsek, sajnos kb ez az arány.Amúgy meg a feszítõzabla ellenzõknek mutatom ezt a képet, mert itt lehet látni, hogy a szár súlyára ellenkezés, tátogás, vicsorgás és fájdalom nélkül megy a ló. Felfelé is akár! :D

Hozzászólás megtekintése

Söt a lovas még szárt is adott a lónak, és örül hogy nem estek hanyatt! :kir:

Edited by hani, 2006 január 10. - 12:49.

#273 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 13:04

A ló arra van tanítva, hogy ha felemeled a "szárt" a feje felé és szólsz neki, akkor feláll. Nem egy véletlen mutatványról van szó.A ló ezen a képen 17 éves egyébként. már nem esik hanyatt egy kis ágaskodástól. :D

#274 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 17:16

Valaki aki ért hozzá mongya má meg lécci hogy igazam van-e a pelhammel kapcsolatban... :confused:

#275 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 17:29

Ugyan nem értek hozzá, de a feszítõk között is van olyan (westernben is) amelyiknek csuklós, tört szájrésze van. A lényeg ugyanaz. Gondolom az egyenes szájrészû a "keményebb", de a feszítõkar hossza is számít, meg persze a kézé, ami fogja.

#276 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 18:17

Ili!Amit mondasz, az a "füves" zabla.

#277 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 18:24

Azé gondoltam aztat amit, merthogyugye a pelham egyrészt tört szájrészû másrészt a pelhamszíjba csatolt szár megosztja a húzóerõt a feszítõkar meg a zablakarika között. :rolleyes:

#278 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 18:32

De a pelhamot is szokták 2 szárral használni: egyik a csikózablakarikába, a másik a feszítõbe. (Minek így bonyolítani! Ha jó keze van a lovasnak, simán tudja a feszítõt használni, ha meg nem, akkor meg szinte tök mindegy, hogy a feszítõt vagy a pelhamszíjba csatolt szárat, vagyiS félfeszítõt rángatja...)

Edited by Filly, 2006 január 10. - 18:32.

#279 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 18:32

Igen ez hasonló a füves zablához. :)

#280 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 18:49

De a füves zabla is feszítõhatású, nem? (legalábbis egy kicsit..), ahogy írtad, ha alulra csatolunk. Mert miért ne oda? :D Most vettem egyet "brahiból", bár még nem próbáltam ki.Meg nem is tudom feltenni a szárra amit csináltál nekem, úgyhogy majd elviszem... :DMég valami: Írtad, hogy régies nevén "füves". Akkor mi a mostani rendes neve?Mert a boltokban és katalógusokban csuklós feszítõként és edzõzablaként...ez utóbbi bármire érvényes. :)Plusz: Láttam már olyat, hogy a két feszítõkar (a végén) össze volt kapcsolva, nem szíjjal, hanem fémmel. Ennek mi a lényege?