Ez egy régi történet, amelyben a neveket megváltoztattamA rádió kommunikációt az angol helyett magyarul írom, a könnyebb érthetõség kedvéért.Néhány napja egy képeslapot kaptam a következõ szöveggel:Boldog, Békés Karácsonyt Kíván Anna és Gótika.Gyógyító hóesésFerihegy ground: itt a Gyorsmadár 556-os útvonal engedély kérek a repülési terv szerint. Ismerjük a delta információt.Gyorsmadár 556-os cél repülõtér Zürich Kloten, repülési magasság 23000 láb, felszállás a 31 golf indulási eljárás szerint. A kapitány gépiesen visszaolvasta az utasítást, majd beleszólt a mikrofonba: Ferihegy Grand, itt a Gyorsmadár 556-os kérünk hajtómû indítási engedély, a pozíciónk a 25-ös állóhely. Gyorsmadár 556-os engedélyezem az indítást, az idõ óra 33 perc. Indítási engedély Gyorsmadár 556. igazolta vissza a kapitány az utasítást.Az ellenõrzõ listát már korábban felolvasták a pilóták és most sivítva indult be az 1-es, majd a 2-es légcsavar motorja.A földi technikus a hüvelyk ujját felfelé tartva jelezte, hogy a légcsavarok forognak és a gép körül nincs földi akadály.Ferihegy Grand itt a Gyorsmadár 556-os, kérünk engedélyt a gurulás megkezdéséhez.Gyorsmadár 556-os engedélyezve a gurulás az Alfa gurulóúton a 31-es bal pálya váró pontjáig. Kapcsoljon a torony frekvenciájára a 118.100-on. Nyugta, gurulunk, Gyorsmadár 556. Ferihegy torony, jóestét kívánok, itt a Gyorsmadár 556-os, gurulunk a 31-es bal pálya várópontjáig.Gyorsmadár 556-os folytassa a gurulást és jelentse, ha elérte a várópontot.Mivel nem volt forgalom, hamar kiértek a megadott helyhez, és a toronyból jól látták az ATR 42-es mozgását, még a gurulóúton a következõ utasítást adták: Gyorsmadár 556-os, ha felkészültek, engedélyezve a felszállás a 31-es bal pályáról, a szél 290-rõl 8 csomó, 12-es lökésekkel.Engedélyünk van a felszállás megkezdéséhez a 31-es bal pályáról, mondta a mikrofonba a pilóta.Gurulásból fordult a gép a felszálló pályára és a kapitány 98 %-ig tolta elõre a gázkarokat.A gyorsulás belenyomta a két pilótát az ülésbe és 130 csomós sebességnél a kapitány elemelte a gép orr futóját a betontól. 100 láb magasan behúzták a futómûveket és jelentették, a toronynak, hogy a levegõben vannak.Gyorsmadár 556-os, kapcsoljon, a közel körzeti irányítás frekvenciájára a 129.700-on, jó utat, szervusztok.Nyugta, kontakt approach 129.700-on, köszönjük sziasztok.Ezek után már csak a megszokott rádióforgalmazás folyt a föld és a gép között, miközben emelkedtek a 23000 láb magasságig és felvették a 275 fokos nyugati irányt Zürich felé.Viktor egy erdei tisztásra ért és ügetésbõl lépésre lassította a lova haladását. Már, vagy egy órája indultak a tanyáról ahol a családjával élt. Megálltak a terület szélén és leszállt a nyeregbõl. Nagyot nyújtózkodott és megnézte a GPS-ét, hogy lássa, mennyi utat tettek meg eddig. December lévén elég enyhe volt az idõ. Induláskór a hõmérõ pont 0 fokot mutatott. Az óriási fák alatt, szinte, törpének érezte magát. Teleszívta a tüdejét a friss levegõvel és ahogy kiengedte, látszódott a pára a két orr lyukán.Elengedte a lovát és hagyta, hogy legeljen egy kicsit a még mindig zöld fûbõl. Szinte hallani lehetett a csendet. Csak a távolból hallatszott egy repülõgép zúgását. Felnézett a szikrázóan kék égre és látta, amint a fehér gép kondenz csíkot húzott a nagy magasságban. Szakmai ártalom, gondolta. Ha gépet látott az égen mindig azt próbálta kitalálni, hogy vajon hova tarthatnak a fiúk, ott a fedélzeten. Na de, itt most ez nem számít, szabadságon van, és az év hátralévõ napjaiban már nem fog repülni sehova. Aztán rögtön az e-mail jutott eszébe, amit az indulása elõtt kapott a cégtõl, de valahogy nem volt kedve megnyitni az üzenetet, aztán, mivel alapos ember volt, mégis elolvasta. Egy kapitányt kerestek az esti zürichi járatra, de ott állt a követelmény is, mivel az elsõ tiszt kezdõ, és ráadásul egy nõi kolléga. Már elterjedt a híre a lánynak, de nem negatív értelemben. Azt mondták róla, hogy csinos, és kitûnõvel végezte az iskoláit. Majd jövõre biztos találkoznak, ha máskór nem, egy értekezleten. Aztán az esti vacsorára gondolt, hiszen ma Karácsony szent estéje van. Az ajándékokra, amit a lányának vett és a nappaliban a kandalló jó melegére. Excalibur, a 12 éves angol telivér békésen legelt tovább és csak idõnként nézett fel, hogy lássa, hogy õ éppen mit csinál.Menni kéne, gondolta, mert a szomszéd tanyára, egy régi barátjának azt ígérte, hogy benéz hozzájuk egy kupicára. Fellépett a kengyelbe, és ekkor megcsörrent a telefonja, de már csak ültében vette fel a hívást. Helló doki, hogy ityeg a fityeg, szólt a készülékbe, mert látta, hogy az állatorvos barátja keresi. Szia Viktor, mondta dr. Dénes, egy kis segítség kéne, és rád gondoltunk. Mit tehetek érted barátom, volt a válasz. Tudod, szólt az orvos a vonal másik végérõl, van itt egy beteg lovunk és latin szavak áradatát kezdte sorolni. Figyelj Dénes. Én ebbõl egy szót sem értek, de térjünk a tárgyra. Miben tudok én segíteni? Gyógyszert kéne hozni külföldrõl, mert a mienk elfogyott. Hól lenne az a külföld dokikám? Hát, svájcból kéne a gyogyító öreg. Tudnál segíteni? Az bajos lesz, mert a mai gépünknek még csak kapitány sincsen. Én tudok egy nagyon jó pilcsit, aki elmenne a géppel, mondta az orvos. Igen, és ki lenne az a palimadár szólt Viktor. Hát, természetesen te. Na, de ember, ma szent karácsony van. Tudod, te hogy mit kérsz tõlem? Tudom, tudom, és azt is tudom, hogy megcsinálod, a barátságunkért. Egy nagy frászt érsz te nekem ennyit, te ló sintér, hogy gondolod ezt, és mit mondok a lányomnak, hogy szent este az apja egy ló kedvéért elrepül a francba és a gesztenyével töltött pulykát egye meg az anyjával kettesben? Egy nagy halom ló szart neked doki, és lerakta a telefont. Az orvos a vizsgálóban jót mulatott és tudta, hogy a mobilja rövidesen megszólal. Eltelt 5 perc, 10 perc és kezdett a lelkesedése kicsit lelohadni. Ez tényleg nem fog ma elrepülni a kedvemért sehova, gondolta és nagyot legyintett a levegõbe. Ez is csak egy gazember, pedig mindig azt mondja, hogy így a lovak, meg úgy a lovak. Hát, akkor most vége a híradónak. Ennek a lónak az esélye már csak 1 a 100-hoz. Elindult a folyósón kifelé, de ekkor megszólalt a telefon. Idefigyelj te ló gyilkos, és kié az a lovacska, szólt Viktor a vonal másik végén? Nem mindegy az neked? De ha tudni akarod egy 17 éves kislányé és itt sírdogál reggel óta amióta az apja behozta szállítóval a kancát. Ez egy ugró ló, és a neve Gótika. Mit akarsz még tudni, te felhõkarcoló? Hát, már ez is sok volt, amit elmondtál. Telefonálok néhányat, és visszahívlak. Ezzel megszakadt a vonal. Viktor vágtában indult haza, és tudta, hogy ezt nem fogják neki megbocsátani az övéi, de már eldöntötte, hogy megteszi, amit kértek tõle. Elszáguldott a szomszéd tanyája mellett és biztos volt benne, hogy az a kupica még várhat néhány napot. Befordult a tanya kapuján, de elõtte, már csak lépésben haladtak, hogy a telivér kicsit megnyugodjon a nagy rohanás után. Lenyergelt, bevezette a lovat az istállóba, a többihez, és beszénázott eléjük.. Kezet mosott, bement a dolgozójába, és bekapcsolta a laptopját. Megkereste azt az üzenetet és elolvasta ismét. Dupla pénzt ígértek annak, aki ezt a járatot elviszi 16.30 - kór Zürichbe. A tervezett érkezés este 22 óra 45 perc. Talán éjfélre még hazaérhet. Istenem, mi lesz ebbõl. Még szerencse, hogy a lányok bementek a városba, vásárolni és nem kell a szemükbe nézni, csak már akkor, amikor, már túl lesz az egészen, de akkor már nem tudják lebeszélni a dologról.Felvette a telefont és tárcsázta a cég számát. Bluesky,. jó napot kívánok szóltak a telefonba. Szevasz Géza, vállalom a Zürichet, ha még kerestek kapitányt. De hát, te szabin vagy, nem? Ja, ja, de a cégért mindent, tudod. OK, rendben akkor várunk, de ha tudsz, gyere kicsit elõbb, mert új kollégával fogsz repülni, és nem ártana, ha elõtte egy kicsit dumálnátok. Ne kuncogj, te csirkefogó, mert a füledet a kezedbe adom, Ott leszek idõbe, ne aggódj.Megfürdött, felöltözött. Egy üres papírra a következõket írta:Drágáim!Sürgõsen el kellett mennem dolgozni, életmentésrõl van szó. Még ma este itthon leszek. Szeretlek Titeket.Boldog Karácsonyt!PapiSzándékosan nem hívta õket telefonon, mert így könnyebben tudott elmenni, és nem kellett magyarázkodnia.Magához vette a pilóta táskáját és beült a terepjáróba. A klinika parkolója szinte teljesen üres volt. Csak 3 autó állt ott összesen. Bement a portára és köszönt.A Dénest keresem, meg tudná mondani, hogy merre van? A fiatal biztonsági õr, talán még sosem látott élõ pilótát, nagyon megnézte az egyenruháját. Igen, a vizsgálóban lesz, legalábbis 5 perce még ott volt. Ismeri a járást uram? Megtalálom, mondta Viktor és elindult a mûtõ irányába. Megcsapta az orrát az a furcsa, semmihez nem hasonlítható, édeskés klinika szag.Az állatorvos valóban ott volt, ahol mondták és a számítógépen dolgozott valamit. Na, itt vagyok dokikám, mi a csel. Hol van az a lovacska, had nézzem meg. Kezet fogtak és megölelték egymást, mivel már régen találkoztak. Gyere, megmutatom. Visszamentek a kólikás istállóba, a 4-es boxhoz. Egy lány álldogált a folyosón és a lovát nézte. A boksz falán egy fekete táblára krétával valaki a következõket írta: Gótika,zab, széna,( kevés parafin. )Gyere Viktor, bemutatom a kisasszonyt, szólt az orvos. A lány feléjük fordult és nyújtotta a kezét. Falusi Anna vagyok, mondta, és belenézett a pilóta szemébe. Erõs, határozott kézfogása volt a lánynak. A szemein látszott, hogy sokat sírhatott, de mostanra, már elfogytak a könnyei.A férfi is megmondta a nevét és a ló felé fordult. Bemehetek hozzá? Kérdezte az orvost. Persze, teljesen normális, menjél csak, mondta a doki.. Belépett a boxba, és óvatosan megsimogatta Gótika fejét. Szia kislány, hát mi a baj? Kérdezte a lótól, de az csak állt, és nem reagált semmire. Rá sem nézett, a szemei fátyolosak voltak. Igaziból mi a baja? Kérdezte az orvost? Hiába magyaráznám el neked, mert az orvosi ismereteid az aszpirinnél kezdõdnek és ott véget is érnek. Beteg, volt a rövid, tömör válasz.Ezen még a lány is kissé elmosolyodott. Akkor én mennék, szólt Viktor, hól az a recept, kérdezte. Maga hozza az orvosságot, kérdezte a lány. Tegezõdjünk, szólt a férfi, ha nem bánod.Nem, nem szívesen, mondta Anna.Hát azt a gyógyszert valóban én próbálom meg elhozni.Nagyon köszönöm, mondta a lány.Majd, ha már itt lesz, akkor köszönd, és kissé megsimogatta a lány szõke haját. Itt az idõ, mennem kell, mondta Viktor, és elindult a kijárat felé.Azt még hallotta, amint Anna azt kérdezte a barátjától, doktor úr, meggyógyul Gótika?Ha ez a vén lókötõ meghozza a gyógyszert, biztosan.Mire leesik a hó, meggyógyul a lovad Anna, mosolygott Dénes.Igaz, fogalma sem volt mikor lesz havazás, de az idõjósok napok óta ígérték a fehér karácsonyt.Dénes átadta azokat a papírokat, amelyek a gyógyszer szállításához szükségesek. Viktor átnézte az íveket, mert pontosan tudta, hogy miként történik az ilyesmi. Két példány volt mindenbõl, magyarul, és angol nyelven kitöltve. Mire oda értek, a reptéren lesz a csomag, négy darab kis üveg az egész, jól becsomagolva.Rendben mondta a pilóta. A két férfi, kezet fogott és Viktor kilépett az épületbõl. Viszlát este, szólt a portás felé, aki az ajtó elõtt dohányzott. Bocsánat, kérdezhetek valamit, mondta a fiatalember. Viktor csak bólintott.Ez milyen egyenruha? Nézett kérdõen.Ez? - hát, sötétkék, mondta, és kacsintva beszállt a kocsijába.Zürich center, itt a Gyorsmadár 556-os jó estét. Magasságunk 23000, irányunk 270. Megkezdenénk a süllyedést és kérjük a megközelítés feltételeit. A golf információt ismerjük. Jó estét Szpidbörd fájf fájf szix, Zürich center, engedélyezve a süllyedés 10000-ig, ha elérték, jelentse. Irány 260.Süllyedünk 10000-ig, ha elértük jelentjük, irány 260, Szpidbörd fájf, fájf six. A motorok szépen duruzsoltak odakint és most, hogy visszavették a teljesítményüket, ha lehet, még csendesebben doromboltak. A kapitány végignézett a mûszereket és elégedett volt a látottakkal. Enyhe 3 fokos süllyedésbe állította a robot pilóta értékeit és a gép engedelmesen, leadta az orrát. Az idõjárás radar tiszta idõt mutatott elõttük, és a golf infó szerint is, csak gyenge szél fújdogál a földön. Kicsit tágította a radar képet, és ekkor meglátta észak-nyugati irányon azt a nagy foltot, 130 mérföldre, aminek a mozgási iránya dél-dél-keleti volt. A felhõzet alja leért a német határig, a teteje pedig felért a holland síkságig. A sebességét a kijelzõn még nem lehetett látni. Felénk jön ez a nagy felhõ gondolta, amibõl még bármi is lehet. Megkezdték a leszállás elõtti ellenõrzõ lista olvasását, ami egy rutin feladat, de kötelezõ végigmenni a kapcsolók és a rendszerek helyes beállítása érdekében. Mire végeztek, elérték a 10000 láb magasságot. Zürich center Gyorsmadár 556 elértük a 10000-et.Roger, Gyorsmadár 556 folytassák a süllyedést 5000-ig, kontakt Zürich approach a128.700-on. Goodbay.Süllyedünk 5000-ig és átkapcsolunk a 128.700-ra. Gudbáj.Nem sokkal késõbb egy kicsi zökkenés jelezte, hogy a kerekek leértek a betonra, majd begurultak az állóhelyre. Kihermetizálták a kabint és kinyitották a teherajtókat. Pillanatok alatt több gépkocsi vette körül a gépet, és megérkezett az üzemanyagos kamion is. Megkezdték a kerozin áttöltését a szárnyakba. Kipakolták azt a kevés árút, amit Pestrõl hoztakMegjelent a súlypontszámító tiszt is és hozta magával a kitöltött terhelési lapot. Mennyit és mit viszünk magunkkal, kérdezte a kapitány?Csak egy nagyobb láda lesz az árú. Rendben, tegyétek középre és kössétek le a padlóhoz. Meglesz, mondta a rampás és elment intézkedni. Két rakodó felhozta a faládát a raktérbe, és szakszerûen lekötözték. Öt perc alatt végeztek és kiszálltak a betonra. Ekkorra az üzemanyagosok is végeztek és a sofõr jött aláíratni a számlát. Másfél tonna a két szárnyban pontosan elosztva, mondta, és õ is távozott. Megérkezett a cég képviselõje is és hozta az árú hivatalos okmányit, és az útvonalon várható idõjárás jelentést. Fél óra alatt végeztek mindennel. Akár mehetnénk is fõnök, mondta az elsõ tiszt. Még várunk egy küldeményt, mondta a kapitány. Mi lenne az?Csak egy kis csomag, de majd meglátjuk. A menetrend szerinti indulásig még volt 5 percük. Ekkor megszólalt a rádió:Gyorsmadár 557, itt a Kloten gurító, hogy állnak a rakodással?Még egy csomagra várunk.El tudnak indulni pontosan?Reméljük igen.Ha 10 percen belül nem kezdik meg a gurulást, új résidõt kell kérniük, és az a forgalom függvényében, akár 1 óra is lehet.Nyugtázom, Gyorsmadár 557.De a csomag nem érkezett meg, még 10 perc elteltével sem.Hát, ez van, ezért kár volt eljönnöm, indulunk, mondta a kapitány. A szokványos eljárások, és engedélyek után, megkezdték a gurulást a felszállópálya irányába.Már félúton jártak, amikor megreccsen a rádió:Gyorsmadár 557, itt a Kloten gurító, engedélyezem a gurulóúton a megállást és állítsák le a jobb oldali motort. Megérkezett a csomagjuk, amire vártak. Egy reptér felügyelõ elviszi önöknek. Sárga villogóval egy autó közeledett, majd megállt a gép mellett. Kinyitották az ajtót és egy cipõs doboz nagyságú csomagot nyújtott át, egy mosolygós férfi. Itt írja alá kapitány úr, mondta. Egy perc alatt végeztek, újra indították a jobb oldali motort, és engedélyt kértek a gurulás folytatására.Rövidesen megkezdhették a felszállást és a gép simán elszakadt a betontól.Kloten torony, itt a Gyorsmadár 557-es köszönjük a segítséget, boldog karácsonyt.Önöknek is uram, volt a válasz.24000 lábon felvették a hazafelé vezetõ kurzust.Viktor bement a reptéri cég irodájába. Na, hól az a vigyori kérdezte? Itt vagyok, mondta Géza, és elõjött a szomszéd szobából. Pont az elsõ tiszteddel beszélgetek.Egy 26 év körüli barna hajú, csinos lány követte. A ruhája kifogástalan és elegáns volt.Ismerjétek meg egymást, mondta az irodavezetõ.Apatitzky Stefánia vagyok, mondta a lány.Hogy szokták szólítani kisasszony?Hívjon csak Stefinek, mondta a lány.Hát akkor Stefi, nézzük, hogy mibõl élünk.Kapitány, a gép rendben van, átnéztem a fedélzeti naplót. A HotelAlfa-KiloLimaAlfa lajstrom jelû madár lesz a miénk. Reggel jött meg Varsóból, hibát nem jeleztek. A metárt is átnéztem, sima utunk lesz. Zürichben jó idõ van.Kimentek a géphez, amibe már bepakolták az árút.Viktor körbejárta a repülõt, és olajfolyás jeleit kereste, de nem látott ilyet sehol.Felmentek a lépcsõn, és bezárták az ajtót. Budapest center, itt a Gyorsmadár 557-es jó estét. Most hagytuk el siera, viktor, romeót.Nyugtázom Gyorsmadár 557-es, engedélyezve a süllyedés 10000-ig, folytassák, direkt puszta pontra, kapcsoljanak a közel körzeti frekire a 129.700-on, mondta az irányítóA kapitány visszaolvasta az utasítást, majd bejelentkezett az utasítás szerint.Ezután áthangolta a rádiót a 124.650- re, hogy meghallgassák a helyi idõjárás jelentést. Nem volt bíztató, amit ott mondtak.Pesten a hõmérséklet mínusz 2 fok, a légnyomás 1023, ónos esõ esik, a függõleges látás 500, a vízszintes pedig 450 méter. Várható bevezetés a 31-es jobb és bal pályákra. A futópályákon a fékhatás 2-es 3-as között változott, ami igen gyenge. Ez éppen a minimumom, mondta a kapitány. Ha ez tovább romlik, mehetünk kitérõ reptérre, ami most nem lenne nagy élmény, de hát Stefi, maga vezet és ugye ez magának, nem okozhat nehézséget? De, hát én ilyen idõben még nem szálltam le soha, mondta a lány. Most fog, mert, hát fent nem maradhatunk.Gyorsmadár 557, süllyedjenek 7000-ig és új irány direkt, tango, papa, sierra és ott várakozzanak 7000 lábon. Nyugta, mondta a kapitány és elismételte az utasítást.Na, itt letekerünk néhány kört, az biztos, morgolódott magában. Már a negyedik fordulóban voltak, amit az FMS, szépen megrepült.Fõnök, fogy a kerozin, szólt a lány. Látom én is. Majd mindjárt rákérdezek a várható bevezetési idõre. Most nem angolúl szólt a mikrofonba:Ferihegy torony, itt a Gyorsmadár 557, sziasztok. Mikorra várható a bevezetésünk?Szia Viktor, szólt az irányító. Még várnotok kell, mert szórják a betont a jégmentesítõvel, és idõ kell, mire elkezd hatni. Janikám, ti csak szórjátok nyugodtan, mi meg a végén lepottyanunk, mert elfogy a nyál a szárnyakból. Tudunk még körözni 15 percet, de utána vegyetek ki ebbõl a körhintából, mert már szédülünk. Megnézem, mit tehetek, ígérte a tornyos.Öt perc múlva jelentkezett a torony, de már angolul:Gyorsmadár 557, engedélyezve a süllyedés 2500 lábig, az elérését jelentse, irány 150. Nyugta torony, Gyorsmadár 557.Serény munka kezdõdött a kabinban.Sebesség, 130, fékszárny 20 fok, navigációs mûszerek beállítva, szárnyfûtés be, abla fûtés be, és a leszállás elõtti ellenõrzõ lista olvasása. Mire végeztek, elérték a végsõ egyenest.Jelentették a toronynak, hogy késszek a leszállásra.Gyorsmadár 557 engedélyezve a leszállás a 31-es bal pályára 2-es sorszámmal. Önök elõtt egy Boeing 737-es száll le.Ekkor megszólalt a lány:Fõnök, ezt én nem tudom megcsinálni.Nézze Stefi, én most ráülök a két kezemre, és, ha fene fenét eszik sem fogom elõvenni, az biztos. Folytassa a megközelítés, mert nincs idõnk tökölõdni, maga is tudja.Felhõben repültek és csak a mûszerek fénye világított a kabinban. 400 méter magasan estek ki a felhõbõl és a pálya pont elõttük volt. Eddig jó, mondta a kapitány, majd én mondom a magasságokat, folytassuk.Ha földet értünk, ne fékezzen, gáz alapra és hagyja, hogy elkopjon a sebesség.Ha megcsúszunk, korrigáljon a pedálokkal rögtön.Értem mondta a lány, de az arcán látszott a feszültség. 20 méter, majd 10 méter, majd 2 és 1 méter.Sima leszállás volt, igaz kicsit megcsúsztak, de a lány rögtön tudta a dolgát.Begurultak a helyükre és leállították a hajtómûveket.Látja Stefi, tudtam, hogy meg tudja csinálni. Kell egy kis önbizalom a dologhoz, az biztos. Az édesapja büszke lenne magára, ha látta volna.Kiszálltak a gépbõl és megcsapta õket a hideg levegõ.Az esõ változatlanul esett, és rögtön odafagyott a betonhoz. A formaságok elintézése után, Viktor a kis dobozzal araszolt a klinika felé.Az úton nem volt forgalom.Bekapcsolta a telefonját és felhívta Dénest, a dokit.15 perc múlva ott leszek, itt a dobozod, mondta.A portán csak bólintott, és ment tovább, a vizsgáló felé.Gótika már ott állt a kalodában kikötve.Hogy van a kislány, kérdezte az orvost?Még idõben vagyunk.Minden rendben volt, kérdezte Dénes?Persze, persze, minek kellett volna történnie, azon kívül, hogy azt hittem, sosem érünk haza?Dénes kinyitotta a dobozt, és az egyik üveg tartalmát felszívta egy fecskendõbe, majd a tartalmát belenyomta egy infúziós tartályba, a folyadékhoz. Kicsit összerázta és kinyitotta a csapot a végén.Felemelnéd, kérte Viktort? Persze.A sárgás folyadék elindult lefelé a vékony átlátszó csövön. Megjelent az elsõ csepp, az alsó csap vége után. Ekkor elzárta a csapot. Készen vagyunk, mondta Dénes, és csatlakoztatta a lóba beleszúrt tûbe a csõ végét, majd felakasztotta az üveget egy kampóra. Kinyitotta a csapot és a gyógyszer elindult a gyógyító útjára.Már csak idõ kérdése az egész, mondta, és elmosolyodott. Anna hazament, kérdezte Viktor? Dehogy, három széket összetolt, és itt alszik a laborba. Kitartó, az biztos.Hát, búcsúzom, most már mennem kell. Boldog Karácsonyt. Isten áldjon doki.Téged is öregem, mondta Dénes, és kezet fogtak.Viktor elindult a hosszú folyosón kifelé. Dénes még utána szólt, ja és köszönöm, Anna nevében is.A pilóta nem fordult meg, csak jobb kezét felemelve intett egyet, és a négy arany csík megvillant a kabátja úján, majd csendben becsukta a nagy üvegajtót.Beült a kocsijába és 25 perc alatt hazaért.Beállt a nyitott kocsiszínbe, majd bement az istállóba a lovaihoz.Höhöhö, hallatszott a sötétben. Sziasztok srácok, megjöttem, mondta, és megsimogatta mindegyiket.Majd bement a szerszámosba és levett két gyertyát a polcról.Kiballagott a kert végébe, a ház mögé. Megtalálta a két márványtáblát, amely a halott kiskutyái örök nyughelyét jelezte. Meggyújtotta a mécseseket és letette a földre.Boldog Karácsonyt kisfiúk, mondta.Felállt és felnézett az égre, és ekkor egy nagy hideg valami hullott az arcára, majd még egy és még egy. Elindult a ház felé és a sarki lámpa fényénel vette észre, hogy óriási pelyhekben elkezdett esni a hó.Hát ezzel megvolnánk, gondolta.Kettõt sípolt a telefonja, jelezve, hogy üzenete érkezett.Kedves Viktor!Nagyon köszönöm, amit Gótikáért tettél.Boldog Karácsonyt Kívánok, szeretettel: Anna.Viktor elmosolyodott és a következõt válaszolta:Nagyon szívesen!Boldog Karácsonyt!Nézzél ki az ablakon. Óriási pelyhekben esik a hó.Megérkezett, a gyógyító hóesés.Elküldte az üzenetet, majd kikapcsolta a telefonját és bement a házba.
Edited by don quihote, 2007 december 13. - 14:15.